Canı rüküş olmak istiyorsa bırak olsun
1401 Okunma, 0 Yorum
Ahmet Hakan - Hürriyet
Lütfi Hocaoğlu

18.11.2019

Başörtülü bir kadın... Yeni bebeği olmuş. Adını “Berra” koyduğu bebeği için bir mevlit töreni yapmış.

Sosyal medyada dolanıp duruyor törenden görüntüler.

*

Törene şöyle bir baktım:

Muhafazakâr değerler ile rüküş mü rüküş bir gösterişçiliğin birleşmesinden oluşmuş tuhaf bir sentez vardı görüntülerde.

Padişah kızı edasından bir tutam alınmış. Üzerine bir tutam Batılı rüzgârlar serpiştirilmiş. Biraz dua katılmış araya... Başörtünün üzerine İngiltere kraliyet ailesinden bir kadının şapkasına gönderme yapan bir şapkacık kondurulmuş.

Ve en sonunda da ortaya epey “kitsch” bir şey çıkmış.

Canı rüküş olmak istiyorsa bırak olsun

Bebeğin annesi durumdan memnun... Törene katılanlar durumdan memnun... Hatta ve hatta minnacık Berra bile durumdan memnun...

*

Peki memnun olmayan kim?

Kim olacak?

Konuyla uzaktan yakından ilgisi olmayanlar.

*

Laf sokuyorlar, aşağılıyorlar, küçümsüyorlar, sanki yeni anne olan bütün muhafazakâr kadınlar benzer törenler yapıyormuş gibi genelleme yapıyorlar, rüküşlük ile muhafazakâr olmayı aynı potada eritiyorlar falan.

*

Dört şey söyleyip konuyu kapatacağım:

*

BİR: Vaktiyle arabesk müzik dinlemeye, lahmacunun yanında viski içmeye yönelik olarak sergilenen hoyratlıkların tümü, şimdi de bu tür rüküşlüklere karşı sergileniyor. Yani bu hoyratlık, babadan anneden kalma bir miras...

*

İKİ: Muhafazakâr olmak ile gösterişçi bir rüküşlük içinde olmak arasında tutarlılık yokmuş! İyi de insanlar hayatlarında hep tutarlılık sergilemek zorundalar mı? Hem muhafazakâr olup hem de tutarsız olmak yasak mı?

*

ÜÇ: Törene bakıp da “Aman da ne rüküş bir olay” diyen yığınla muhafazakâr var. Ama söz konusu muhafazakârlar olduğunda kolayca genelleme yapmaya yatkın olan tipler, rüküşlük muhafazakâr kesimin nişanesiymiş gibi bir tavır koyuyorlar. Ve çok ayıp ediyorlar.

*

DÖRT: Ayrıca bu bir tercih meselesi değil midir? Hanımefendinin canı rüküş olmak istemiş olamaz mı? Gösterişçi rüküşlükten kendine bir mutluluk çıkarıyor olamaz mı? Bana ne? Sana ne? Ona ne?

Yazının tamamı için tıklayın

 

Yorum:

Müslim-Mümin

Müslim ile mümin birbirinden farklıdır.

Müslim hem bu dünyada hem ahirette iyilik ve güzellikler ister. Mümin ise ahiret karşılığı canını ve malını Allah’a satmıştır.

Bugün bu ayrım yapılmadığı için herkesten mümin özeliklerinin olması bekleniyor.

Günümüzde mümine rastlamak son derece zorlaştı. Özellikle zenginleşen ve kendilerine muhafazakâr denilen kesim pek çok şeyi muhafaza edemedi. Taklit etmeye başladı ve son derece israflı törenler düzenlemeye başladı ve bu norm hale geldi. Giderek de iş çığırından çıkıyor.

Günümüzde ihtiyaç müslimler değil müminlerdir. Müminlerin sayısı artmadıkça iki yakamız bir araya gelmeyecektir maalesef.

 

 

Lütfi Hocaoğlu






Sayı: 545 | Tarih: 24.11.2019
Ahmet Hakan
Canı rüküş olmak istiyorsa bırak olsun
Müslim-Mümin
1401 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Barlas
Yalan söyleyenin burnunda ‘Pinokyo etkisi’ görülürmüş
Acaba?
799 Okunma
Tayibet Erzen