07.06.2019
Arkadaşım, dostum Cüneyt Özdemir, sorunu gündeme taşıdı.
Dedi ki:
“Dolar düşüyor diye üzülenler var.”
*
Cüneyt, dolar düşüyor diye üzülenler için iki ihtimalden söz ediyor:
- BİR: Geri zekâlı olabilirler.
- İKİ: İhanet içinde olabilirler.
*
Bir ihtimal daha var Cüneyt!
*
Muhalif olacağım diye gözleri dönmüş olabilir.
Yazının tamamı için tıklayın
Yorum:
Ekonomiyi anlamayanların sevinç çığlıkları
Ekonomi matematiğe dayanır. Parametreleri vardır. Parametre bazen öyle bir etki yapar ki elde ettiğin sonucu iyi zannedersin. Ardışık etki söz konusudur.
Son günlerde Dolar düştü veya enflasyon düştü diye bazıları sevinç çığlıkları atmaktadır. Enflasyonun düşmesinin sürekli olmayacağı aşikardır hatta enflasyonun düşmesi yanıltıcıdır. Bir ürünün ucuzlamasının en temel nedeni arzın talepten fazla olması veya diğer bir bakış açısıyla talebin arzdan düşük olmasıdır. Enflasyonun düşmesi ise ürünün ucuzlaması demek değildir. Ürün yine pahalanmaktadır ama pahalanma hızı azalmıştır. Peki pahalanma hızı neden azalmıştır? En önemli nedeni alım gücü azalan halktır. Diğer bir nedeni ürününü satamayan üreticinin ürününe gereken zammı yapamamasıdır. Bu da artık ürünü üretmeyeceği anlamına gelir ki bunun sonucunda da arz düşecek ve talep az da olsa arzda fazla olacağından ürün çok fazla pahalanacaktır.
Doların düşmesinin pek çok sebebi olabilir. Bunlardan en önemlisi yüksek faiz oranlarıdır. Yüksek faiz insanların Dolar yerine TL faizinde paralarını tutması anlamına gelir ki bunda sevinilecek hiçbir şey yoktur. Diğer taraftan düşme geçicidir ve böyle inip çıkmalarla birileri çok fazla kazanç elde etmektedirler. Bu düşme çıkmaları izleyemeyen normal vatandaş ise zarara uğramaktadır. Diğer taraftan faizin yüksek olması halkı iş yapmaktan uzak tutmaktadır. İş yapmak için oluşturulan korkunç bürokrasi ve üretilen inanılmaz gereksiz bürokratik maliyetler de iş yapmayı engellemekte ve bu da üretimi düşürmektedir.
Böylece ülke enflasyon-faiz sarmalına girmiştir. Tekrar belirtmek gerekir enflasyondaki bu geçici düşme fiyatlardaki azalma değil, fiyatların artış hızındaki azalmadır ve en kötü noktaya gitme belirtisidir. Buna sevinmek çok büyük bir hatadır. Hastanın hastalığının farkında olmaması ve ağrı kesicilerle kendini iyi zannetmesine benzemektedir.
Bu kadar bile ekonomiden anlamayanların sevinç çığlıkları sizi aldatmasın. Durum hiç de iç açıcı değil.