01.09.2018
Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesi, tabii ki toplum yaşamında olumsuz yansımalar gösterir. Ekonomiye duyulan güven sarsılır, maliyetler ve dolayısıyla fiyatlar yükselir. Eğer faizleri duruma göre uyarlayamazsanız bankalardan mevduat kaçar; v.b.
Bu da geçer
Ancak ülkenin sağlığının ve gücünün tek göstergesi dolar karşısında yerel para biriminindurumu değildir. Döviz kurlarındaki hareketlilik geçicidir. Öyle ya da böyle bir noktada yenideğerler bir noktada sabitleşir. Ekonomi de, yaşam da kendisini yeni değerlere uyarlar.
Eğer ülke güçlü ve toplum bilinçli ise, dolar kurunun dalgalandığı günler belleklerde bile pek kalmaz.
Ve Amerika
Son günlerdeki kur dalgalanmasının bir sebebi Amerika'nın çılgın Başkanı Trump'ın ajan papaz Brunson yüzünden Türkiye'yi düşman ilan etmesiydi. Bunun yanında gerek devletin gerekse özel sektörün dolarla borçlanmaları ve ayrıca enflasyonun tırmanma eğiliminde olması ekonomide bir yeniden yapılanma gerektiğini ortaya koymuştur.
Önemli adımlar
Başında Berat Albayrak'ın bulunduğu ekonomi yönetimi, bu yolda radikal adımlar atmakta ve kamuda büyük tasarruflara gidilirken…
Tamamı için https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2018/09/01/bir-ulkenin-ve-halkinin-gucu-dolar-kuruyla-olculmez
Yorum:
Geriye ne kaldı?
Bir ülkenin gücü üretim kapasitesi ve dışa bağımlılık oranıyla ciddi anlamda ilişkilidir. Para dediğimiz kavramın bir değer karşılığı olması gerekiyorsa bugün Dolar, Euro, TL ve diğerleri hangi hayali değere göre değerlendirilecekler acaba?
Ciddi bir üretiminiz yoksa, kalkınma adı altında borç parayla, namı diğer krediyle bina yapıp duruyorsanız, ileri derecede bir özelleştirmeye gitmişseniz, kriz karşısında yapabildiğiniz ilk şey kamuda büyük tasarruf adı altında vergi artırımı ve elektrik-doğalgaz zammına gitmekse, şu çok açık ortadadır ki sizin bir B planınız yoktur ve çok vahim bir şekilde ne yapacağınızı da bilmiyorsunuzdur.
Tablo bu. Bundan geriye kalanlar üzerinde konuşalım.