07.04.2018
Ekonominin sağlığı serbest pazarın korunmasına bağlı
Piyasalardaki dalgalanmalar Turgut Özal'ın ekonomiyi yeniden yapılandırdığı günlerden bu yana alışık olduğumuz gelişmelerdir.
Daha önce 1930'lardan kalma Türk Parasını Koruma mevzuatına göre, mesela döviz kurlarının dalgalanması yasaktı. Merkez Bankası'ndaki bürokratlar, doların, sterlinin, frangın değerini belirlerdi ama piyasalarda da bu dövizler asla bulunmazdı, bunların karaborsa değerleri fiyatları belirlerdi.
Serbest ekonomi
"Serbest kur- Serbest faiz- Serbest fiyat", Özal'ın bizi tanıştırdığı "Serbest Pazar Ekonomisi"nin temel taşlarıdır. Bu modeli yaşayarak, bir malın pahalı olmasının değil bunun bulunmamasının problem yarattığını öğrendik. Böylece enflasyon yüzde 100'ler civarındayken kredi faizlerinin dondurulmuş yüzde 10'lar dolayında bulunmasının, bir ekonomik hastalık olduğunu da anladık.
Devletin narhlı fiyatlarla malları listelemesi de böylece geride kaldı. Milli Korunma Kanunu benzeri mevzuat, anlamsızlaştı.
Ekonomik facia
Tamamı için https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2018/04/07/ekonominin-sagligi-serbest-pazarin-korunmasina-baglidir
Yorum:
Sermaye’nin savaş çabaları
Dünya ekonomisine faiz hakim olduğu sürece o veya bu şekilde serbest pazar diye bir şey oluşamayacak ve her şeyde giderek tekele gidilerek tam da Ku’an’ın tabir ettiği gibi Allah’a savaş açmaya devam edilecek.
Evet, hem Allah’a, hem halka açılan savaşta büyük patron belki de patronlar kazanacak sömürü sonunda dünya savaşı çıkarabilecek boyuta gelecek. Bakın şu anda yapılan tam da bu.