Naçizane Uyarılar
1191 Okunma, 0 Yorum
Emre Aköz - Sabah
Vahap Alma

Geçen gün, IŞİD'in, İstiklal Caddesi'nde patlattığı bombadan kısa bir süre sonra PKK'nın yaptığı açıklamaya dikkatinizi çekmiştim. Sivil halka saldırılmasını kınıyordu örgüt(!)
İlk bakışta çok saçma, değil mi? Bugüne kadar birçok terör eylemiyle çok sayıda sivili öldürdü PKK. Üstelik terörist sol ile ittifak yaptığını daha yeni duyurdu. "Bu ne perhiz, bune lahana turşusu" demezler mi adama?
Ancak "düşmanın" strateji ve taktiklerini anlamak istiyorsak, sadece çelişkilere değil, bu tip açıklamaların anlamına da odaklanmak gerekir.
Böyle bakıldığında, o açıklamayı, "Biz sivillere değil güvenlik güçlerine saldıracağız" diye okumak mümkün. (Zaten ittifak yaptığı sol örgütler, sıradan vatandaştan ziyade, güçleri pek yetmese de, çoğunlukla polise ve askere karşı eylem düzenler.)
Biliyorsunuz, PKK baharla birlikte saldırıya geçeceğini ilan etti. Bazı yorumcular, örgütünblöf yaptığını, mağlup olduğu hendek savaşlarından sonra mecalinin kalmadığını söylüyor.
Haklı olabilirler, inşallah da haklıdırlar ama yine de çok dikkatli olmak gerek: Bence PKK ve onun şemsiyesi altına giren örgütler, büyük şehirlerde görevli güvenlik güçlerine saldırmaya hazırlanıyor.
Bir de hayatı zorlaştıracak eylemler yapabilirler: Ulaşım veya elektrik şebekesine sabotaj gibi...
Gamlı Baykuşluk değil amacım. Örgütün büyük şehirlere yönelik hesaplarını anlamaya çalışıyorum.

IŞİD'in zekâsı
Böyle geniş çaplı toplumsal olayları, doğa bilimlerinde olduğu gibi laboratuvara sokarak tekrarlama lüksümüz yok. Bu durumda bir yandan karşılaştırmalar yaparken, diğer yandanamaçları anlamaya çalışıyoruz.
Mesela 1984'ten beri ülkenin başına dert olan PKK'yı az-çok biliyoruz. Buna karşılık IŞİD bize "yabancı" bir örgüt.
Soracağım basit bir soruyla ne demek istediğimi hemen anlayacaksınız: Sultanahmet veİstiklal saldırılarını yapan IŞİD'in, Türkiye'deki amacının ne olduğunu siz biliyor musunuz?
Ülkemize gelmiş turistleri öldürerek, başka bir deyişle Türkiye'nin ekonomisine zarar vererek ne kazanacak? Üstelik düşünün ki bu eylemleri üstlenmiyor bile...
Bir yoruma göre, IŞİD'in asıl hedefi ekonomi değil. Örgüt, geleneksel-muhafazakâr İslami akımı ve parti tipi örgütlenmeyi yetersiz bulan "aceleci-keskin- sert" gençleri safına çekmeye çalışıyor. Doğru olabilir mi? Olabilir de... Bu kadar mı?
Bence ekonomi üzerinden Ankara'nın bölgeye ilişkin politikalarını engellemeyi veya saptırmayı amaçlıyor IŞİD.
Avrupa'da bombalar patlattıkça, Batı'dan Türkiye'ye, "IŞİD'e karşı daha aktif olun" talebinin geleceğini tahmin ediyor... Ve buna karşı, "Onlara uyup üstüme gelirsen, ben de seni vururum... Bu yaptıklarım, yapacaklarıma örnektir" mesajı veriyor.
Ben IŞİD'in bilhassa İstanbul'daki eylemlerini bu şekilde yorumluyorum ama çok da emin değilim. Çünkü kafası çalışan birileri tarafından planlanan terör eylemleri, daima çok katmanlıdır. Tek bir hedefi vursa da, örgütün birden fazla öngörüsü vardır.
IŞİD ne kadar vahşi olursa olsun, ne kadar ilkel görünürse görünsün; asimetrik savaşı, terörizmi, kitle psikolojisini bilen kişiler tarafından yönetilen bir örgüt.
Ciddiye almak gerek.

 

     Klişe

     Türkiye’de yaşayan eğitimli – eğitimsiz herkes, içinde bulunduğumuz durumun kumanda edildiğinin farkında. Bu yeni bir şey değil. Her nedense çözüm konusunda kimsenin işe yarar bir fikri yok.

     Teorik olarak iman edip ellerini semaya açan milyonlarca insan var. Fiilde ‘bananecilik’ sarmış dört bir tarafımızı. 40 km yakınımızda yerle bir edilmiş şehirlerin muhacirlerine dağıttığımız erzak kolileri ile ensarlık peşindeyiz.

     Kısaca, etrafımız masa başında ülkeyi pay edenlerle dolup taşmışken, ellerini semaya kaldıran insanlarımız duvarda asılı olanın farkına ne zaman varacak?

 

Vahap Alma






Sayı: 357 | Tarih: 17.04.2016
Ergün Diler
Büyük Anlaşma
Büyük savaş ve Çözüm
1402 Okunma
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
Ezik olmak beyinsel körlüğü de beraberinde mi getirir?
Hipotez-Kanun İlişkisi
1249 Okunma
Tayibet Erzen
Emre Aköz
Naçizane Uyarılar
Klişe
1191 Okunma
Vahap Alma
Yusuf Kaplan
“İslâm dünyası”,İslâm’ın etrafında toplanamadığı sürece
ADİL DÜZEN PARTİSİ ACİLEN KURULMALI.
1184 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
Köy Enstitüleri, Kuran Kursları
Allah’ın aydınlık dediğine karanlık diyenler
964 Okunma
Lütfi Hocaoğlu