Devlete sadakat de demokrasinin içeriğinde vardır
1175 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

 

27.01.2016

Demokrasiyi özümseyip, ülke sorunlarına demokratik yöntemlerle çözüm aramak geleneği, kısa sürede edinilemiyor. Bakın mesela Amerika Birleşik Devletleri'ne... 

Bitmeyen kavga 
1776'daki "Bağımsızlık Bildirisi"nde insanların hür ve eşit doğduğunu yazan "Kurucu Babalar"ın evlerinde, mesela Jefferson'un çiftliğinde siyah köleler vardı. Aradan 100 yıl geçtikten sonra patlayan "Kuzey -Güney İç Savaşı"nın nedeni, Güney'in pamuk tarlalarındaki siyah kölelerle, Kuzey'in sanayi işçilerinin çelişkisi değil miydi? Ve İç Savaş'tan 100 yıl sonra Martin Luther King sözleri için öldürülürken, ABD'nin gündeminde yine siyah Amerikalıların "Medeni Haklar"ı bulunuyordu. 

Zaman alacak 
Amerikan demokrasisinin siyah-beyaz eşitliği konusunu çözüme bağlaması 200 yılı aşkın bir süre almışken, bizim 50-60 yılda "Sivil Demokrasi"yi tam anlamıyla işlerliğe kavuşturmamız nasıl beklenebilir ki? Bir başka deyişle "Devlete sadakat" ile "Çok seslilik" arasındaki uyumu sağlamamız zaman alabilir. 

Tamamı için http://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2016/01/27/devlete-sadakat-de-demokrasinin-iceriginde-vardir

 

Yorum:

Sadakat mi, ihanet mi?

Yapılanlar kavramların ne kadar da farklı anlaşıldığının bir göstergesidir. Örneğin ülkemizde demokratik bir hak olarak görülen hükümete hakaret, Başbakana hakaret ve Cumhurbaşkanına hakaret aslında tamamen politik amaçlarla, hükümeti yıpratmaya yönelik davranışlar olup tam olarak sadakatsizliktir. Neden mi?

Şöyle ki, yapılan bir eleştiri ancak yerine daha iyi bir fikir sunulabiliyorsa anlamlıdır aksi taktirde bir şeyi kötülemek veya olumsuz tarafını söylemek zaten çok kolaydır. Bugün gazetelerde ve televizyon kanallarında devamlı bir eleştiri var hatta biri çıkıp devleti katil bile ilan etti, dahası gazetecilerden biri de ona destek verdi. Bu yapılanın adı demokratik hak olabilir mi? Olsa olsa vatana ihanet olur. Eğer devlet iddia ettikleri gibi katilse, kimi öldürdü de katil oldu? Meşru bir devletin askerini, polisini ve sivil halkını öldüren bir kitleye dünyanın neresinde yaşama hakkı tanınır? Adına demokrasi diyerek, barış diyerek, özgürlük diyerek, halkların kardeşliği diyerek ülkede fitne çıkaranları halk artık tanıyor, boşuna uğraşmasınlar.

 

 

Tayibet Erzen






Sayı: 346 | Tarih: 31.01.2016
Ergün Diler
Kritik Viraj
Yeni düzen ihtiyacı
1213 Okunma
Süleyman Karagülle
Ahmet Hakan
Çok tuhaf bir 'Atatürk posteri indirildi' tatavası
Çağdaş, aydın, ilerici, demokrat (!) putçular
1175 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Barlas
Devlete sadakat de demokrasinin içeriğinde vardır
Sadakat mi, ihanet mi?
1175 Okunma
Tayibet Erzen
Yusuf Kaplan
Tehlike büyük: Peygambersiz, mezhepsiz, âmentüsüz bir
Kur’an sarsılmadan peygamber(SAV) sarsılmaz!
1170 Okunma
1 Yorum
Ali Bülent Dilek


© 2024 - Akevler