14.11.2014
Değişime hızlı uyum sağlamak kolay değildir. Ama biz Türkler bu konuda çok başarılıyız. Orta Asya'nın coğrafyasından kopup gelmişiz ve Küçük Asya'nın coğrafyasına hemen uymuşuz. Şamanizm'den İslam'a geçişte hiçbir problem yaşamamışız.
Bırakalım uzak tarihi... Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişimizi, yüzlerce yıllık alfabemizi bile değiştirmemizi, "Tek Parti" modelinin çoğulcu demokrasiye dönüşmesini düşünün...
Ya da köylü Türkiye'nin kentli olmasını, Bilişim Çağı'nın akıllı cep telefonları ile kitlelerin günlük yaşamına girmesini hatırlayın.
Eskiyi tekrar...
Tamamı için http://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2014/11/14/simdi-sira-kafalari-da-degistirmeye-geldi
Yorum:
Değişim
Değişim insanların hayatını kolaylaştırınca veya hoşlarına gidince hiçbir zorluk yaşanmadan yaşamda yerini buluyor. Bugün bilişimde ve modada olan budur.
İnsanlar onları oyalayan, güzel vakit geçirten sosyal medyayı gayet yoğun kullanarak kendilerince hayatın vazgeçilmezi haline getirdiler. Toplumun hemen hemen her kesiminden insanın bir facebook hesabının olması normal mi veya bir facebook hesabı bir telefon numarası kadar gerekli mi, tartışılabilir ama kabul edilmesi gereken bir gerçek vardır ki o da sosyal medya kullanıcılarının bu idrake sahip olmadığıdır.
Bir diğer pazar olan moda sektörü de aynı şuursuzca talebe ve tüketime sahip. Bir etiket ve kendini ispatlama aracı olan giyim kuşam insanlar arasında sınıf farkları oluşturduğu gibi sadece üst başa, ayağındaki spor ayakkabıya, elindeki cep telefonuna, altındaki arabaya bakarak arkadaş seçen kalitesiz bir neslin de yetişmesine sebep oluyor.
Bu kadar zararına rağmen hızlı yol almasının sebebi köklü bir değişimi gerektirmemesinde ve kişiyi yormamasındadır.
Bugün bırakın ülkeyi tüm insanlığa faydası dokunacak bir uygulama getirmeye kalksanız, örneğin ‘sabit maaş olmasın işçiler işletmenin ortağı olsun ve üretimden pay alsın’ deseniz buna ilk olarak kafası karışan işçi karşı çıkar, ardından kasası küçülen işveren.
Demem o ki, kafaları değiştirmek zaten çok zor o yüzden yapılacak yeniliklerin faydalı olmasının yanı sıra halkı yormamasına da bakılmalı ve hayata entegre bir şekle sokulmalı.