Askıda ekmek kuyruğu!..
673 Okunma, 0 Yorum
Uğur Dündar - Sözcü
Hüseyin Bağdatlı


Yazarlar
Uğur Dündar

23 Mayıs 2020

İzmir-Şirinyer'de bir fırın, ‘askıda ekmek' uygulaması başlatmış…

Dün sabah saat on bir falandı, önünden geçerken baktım, bir kuyruk ki sorma gitsin. Tabii sosyal mesafe ve maske gibi önlemler hak getire!

Yaşlı, genç, emekli, işsiz, kısacası güvencesi bulunmayanlar, ellerinde torbalar, sıra bekliyorlar. Belli ki çok sayıda alacaklar.

Bu insanlar, fırıncının yan taraftaki ikinci camekandan dağıttığı ‘askıda ekmekleri' ücretsiz alabilmek için oradalar. O camekan da yurttaşların parayla ekmek alırlarken ‘İki tane de askıya at' demeleriyle oluşmuş bir tür ‘gönülden kopanı paylaşma' camekanı!..

★★★

Teyzenin birine ‘Kaç ekmek alıyorsun' diye soruyorum. ‘İki tane evladım' diye cevap veriyor… Fırıncı ilk gelişte, herkese iki adet veriyormuş, fakat yetmeyeceği için o, sıraya tekrar girip, günlük ihtiyaçları olan 10 ekmeği alıncaya kadar kuyrukta kalmaya devam ediyormuş. ‘Peki ne kadar sürüyor' dediğimde ‘Belli olmuyor ki oğlum, bazen bir saat, bazen de iki üç saat' diyor…

Evet, ekmek için o sıcakta, iki üç saat kuyrukta beklemek… O arada itiş-kakış ve tartışma da hiç eksik olmuyor. Ne sosyal mesafe, ne virüsün bulaşma ihtimali, kısacası ekmeğin dışında hiçbir şey umurlarında değil. Varsa yoksa ekmek!.. Çünkü o insanların öncelikli gereksinimi karınlarını doyurmak. Ne kadarla doyarlarsa o kadar ekmek!..” Yazının tamamı için tıklayın https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ugur-dundar/askida-ekmek-kuyrugu-5831314/

YORUM

Yazar; sayın Uğur Dündar ın; bayram arefesinde; hüzünlü bayram konusunda,yazı kaleme almasını bekliyordum, ancak… köşesinin boş kalmaması için, askıda ekmek konusunu kaleme almış. Sayın Dündar ın bu vahim eksiğini, bu fakirin bu bayram anısı ile, hüzünlü bayramın nasıl hakiki manada bayrama dönüştüğünü sizlere anlatayım.

Öncelikle; millet olarak,bizim ekmek paylaşımı ve yardımlaşma konusunda,sınırsız cömertlik özelliği olan, kara gün dostu bir millet olduğumuzu Dünya Alem bilir. Bayram günlerinde, bu ülkede yaşayan herkesin konusu bayram olmalı. Yaşamakta olduğumuz hüzünlü bayramın avm ler kadar önemsenmediğini, yarı açık ceza evine dönüştürdükleri bayramı, sadece dert edinenlere; Alemlerin RABBİ olan ALLAH cc nun,nasıl hakiki bayrama tebdil eylediğini anlatacağım. Dermanım derdimde saklıymış meğer.

 

Sabah; köy ortamında,bayram namazına gidiyormuş gibi evden çıktım. Nereye gideyim. Gözlerim doldu, ortada ne bayram var, ne de tek bir insan. Sosyal mesafe ile, dünyalık işlerimizi görmek için, çarşı pazar AVM insan kaynıyor. Namaza sıra gelince, bayramı bile millete çok gördüler. Bir çözüm üretmediler. Neyse; her bayramda yaptığımız gibi, evden aynı saatte,bayramın hakkını vermek niyeti ile çıktım. Kimseler yok ortalıkta. Hüzünlendim, gözlerim doldu. Dertli dertli bir büyüğümün evine doğru yürümeye başladım. Gittim ki ne göreyim, 10 kişi vardı, dediler'ki; Hadi burada bayram namazı kılalım. Dünya benim olmuştu.O dertli Hüseyin den eser kalmamıştı. Evet dostlar, Rabbim; dert edinene derman verirmiş. Belki de,Türkiye de; sosyal mesafe kuralına uyup, bayram namazı kıldıktan sonra, bayramlaşarak, insanlığın derdi ile dertlenİp, saatlerce çözümleri üzerinde; her birimiz ayrı ayrı konuşmalar yaparken, tarifi imkansız duygulu anların yaşandığı, bayramı bayram olan tek bizler idik. Bilmem başka bir yerde; böylesine bir buluşma vuku bulmuş mudur?

Camilerin;hatta ve hatta evden çıkmanın dahi yasak olduğu bir bayram gününde… köy ortamında bizlere Rabbim lütfetti,derin maneviyat yüklü bir bayram günü yaşamayi nasip etti. Elhamdulillah.

Millet olarak;çoğunluğun,kur an hayatını hafife alarak,faiz batağında yaşadığı ülkemizde, Allah ın musibetinden kurtulmanın çaresi olan;

Rabbim; hepimize, faiz siz yaşamayı ve secdenin önemini idrak etmeyi nasip etsin.

Bizler; Allah'ın emir ve yasaklarına harfiyen riayet edene kadar, bu musibetlerin artarak devam edebileceğini, hatta; sosyal tufan seviyesine; ulaşmasına; Allah'a kulluk yap ma ma'da inat edenlerin sayısı; Hakkıyla Allah'a kul olanlardan ,sayıca daha az oluncaya kadar devam edeceği ihtimali çok yüksek.HEP ALLAH'TAN MERHAMET BEKLEYEN BİZLER, BİR ADIM DA BİZ ATALIM, ALLAH'IN MERHAMETİNİ CELB EDELİM. BAYRAM VESİLESİYLE; HAYDI HEP BİRLİKTE ALLAH'A KUL OLDUĞUMUZU,NAMAZA BAŞLAYARAK,BİZİ YARADANA İSPAT EDELİM. Hayırlı secdeli, ihlâslı nice,nice bayramlarımız olsun inşaallah. Not; İtalik ifadeli yorumlar Hüseyin Bağdatlı’ya aittir.

 

 

Hüseyin Bağdatlı






Sayı: 570 | Tarih: 24.05.2020
Uğur Dündar
Askıda ekmek kuyruğu!..
Hüzünlü Bayram
673 Okunma
Hüseyin Bağdatlı
Mehmet Barlas
Hazirandan sonra gerçek gündeme dönerken hepimiz ‘Nered
Zor günler geliyor
617 Okunma
Tayibet Erzen
Ahmet Hakan
Fakir kız zengin oğlan
Dizi oyalamacası, romantik oyalanmalar
615 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Ergün Diler
Dosyalar Açıldı
Altın Bonosu engellenemeyecek
560 Okunma
1 Yorum
Süleyman Karagülle