Gelecek,Osmanlı modeli'nin
1281 Okunma, 0 Yorum
Yusuf Kaplan - Yeni Şafak
Ali Bülent Dilek

Gelecek, Osmanlı modeli'nin

Yusuf kaplan

01.mart.2013

 

Tarihin kırılma ânındayız. Dünya, yeni oluşumlara gebe. Önümüzdeki yarım asır içinde, bambaşka bir dünya ile karşı karşıya kalacağız.

 

Yaklaşık bir asırdır, 'dünyanın kralı', Amerikalılardır: Dünyanın kullandığı çağdaş temel kavramlar ve kurumlar, Amerikalılar tarafından geliştirilmiştir.

 

Osmanlı, Amerika'nın 'gelişini' göremediği için çökmüştür. Üstelik, Amerika'nın gücünü ve dinamiklerini en iyi anlayabilecek, küre üzerindeki tek aktör Osmanlı olmasına rağmen, Osmanlı, Amerika'nın gelişini de, Avrupa'nın çöküşünü de görememiş ve tarihe karışmaktan kurtulamamıştır.

 

Avrupa'da gelişen ulusçuluk sapması, hızla ve biraz da içerdeki laikleşme / Batılılaşma akımının güçlenmesi ve dışardan (özellikle de İngilizler tarafından) desteklenmesiyle Osmanlı'yı paramparça etmiştir. Dahası, Osmanlı'yı çökerten ulusçuluk sapması, Avrupa'yı da çökertmiştir.

 

Edgar Morin, ulus-devletin dayandığı modern / seküler paradigmaların, ulusçuluk ideolojisiyle bir din hâline getirildiğinden sözeder. Irk eksenli ulusal siyasî, kültürel ve zihnî oluşumları kutsayan ulusçuluk ideolojisi, Avrupa'da imparatorluklar çağının sonunu getirmiştir.

 

Eğer Amerikan Devleti kurulmamış olsaydı, Batı uygarlığı, sömürgeci, ırkçı, çıkarcı ve çatışmacı dinamiklerinin içerde/n açtığı gediklerle tarihe karışacaktı. Tıpkı Roma gibi.

 

Batı uygarlığını kurtaran, Amerikan tecrübesi oldu. Amerikan tecrübesi, ulus-eksenli bir siyasî ve kültürel örgütlenme tecrübesi değil, aksine, imparatorluk tecrübesini andıran, farklı ırkları bünyesinde eriterek de olsa barındırabilen ulus-ötesi bir tecrübedir. Modern tarihteki en yakın örneği ve modeli, Osmanlı 'millet sistemi'dir. Amerikalıların Osmanlı'yla son 50 yıldan bu yana derinlemesine ilgilenmelerinin, üniversitelerinde 'mantar gibi' Osmanlı kürsüleri açmalarının nedeni burada gizlidir.

 

Amerikan tecrübesinin Avrupa ulus devletlerinden temel farklılığı, ulus-eksenli bir ırk-merkezcilik yerine, beyaz ırk-eksenli (WASP-Beyaz, Anglo-Sakson, Protestan) ulus-ötesi daha geniş siyasî bir model geliştirmeleri ve endüstriyi demokratikleştirmeleridir.

…………………………………….

 

 

Avrupa'daki ulus-merkezli siyaset paradigması da, Amerika'daki ulus-ötesi siyaset paradigması da aslında aynı kök-paradigmaya dayanır: Sekülerlik.

 

Dolayısıyla, ulusçuluk ideolojisi, Osmanlı'yı çökerten seküler bir ideolojidir. Yani, Osmanlı, seküler paradigmaları içselleştirme çabası içine girdiği için ruhunu yitirmiş, sonunda da çökmekten kurtulamamıştır.

 

Ancak Amerikan tecrübesi, dünyayı sekülerleştirerek sömürgeleştirme projesinden başka bir şey öneremediği; sekülerlik de, diğer kültürleri ve dinleri birlikte yaşatabilecek çok boyutluluğa ve derinliğe değil, bu dünyanın kutsanmasına dayanan, tek boyutlu, sığlaştırıcı, düzleştirici, çıkarcı, tektipleştirici ve asimile edici bir algılama ve varolma biçimine yol açtığı için, bugün dünyanın yaşanılamaz bir yer hâline gelmesine yol açmıştır.

 

Oysa Osmanlı tecrübesi, hem ırk ötesi; hem de farklı dinlere ve kültürlere mensup toplumları birlikte ve kendileri olarak yaşatma iradesi geliştirebilmiş en güçlü 'çağdaş' tecrübe olduğu için, bugün Amerikalılar, Osmanlı tecrübesinin içini ve ruhunu boşaltarak, (Türkçesi 'hadım ederek') dünyaya ve bölgemize Osmanlı modeli ile çeki düzen vermeye çalışıyorlar!

 

Peki, biz ne yapıyoruz? Bizse, bu ülkede Osmanlı'nın medeniyet fikrinin izlerini silmek, kökünü kazımak, ruhunu yok etmek için Batılılara bile rahmet okutacak cinayetler işlemekten geri durmuyoruz!

 

Oysa gelecek, Osmanlı modelinindir. Irk-eksenli seküler projeler, Osmanlı'yı çökertmişti. Türkiye de, etnik kimlikleri ve duyarlıkları kışkırtan ve kutsayan sekülerliği din katına yükseltmekle kendi varlığının altını oyduğunu ve geleceğini bizzat kendi elleriyle yok ettiğini artık görmek zorundadır.

 

Dünyanın küreselleştiği bir zaman diliminde, ırk-merkezli seküler projelerin, dünyayı yaşanılamaz hâle getirdiği artık fark edilmeli, dünyanın ancak farklı kültürlere, dinlere ve medeniyetlere hayat ve var olma hakkı tanıyabilen Osmanlı modeli gibi projelere ihtiyaç hissettiği artık görülmelidir. Amerikalıların gördüğü şeyi, bizim görmemekte inat ve ısrar etmemiz, zihnen körleştiğimizin ve köleleştiğimizin bir göstergesidir.

 

Eğer Türkiye, Osmanlı medeniyet modelini üreten ruhu, bizzat kendisi dünyaya sunabilecek kadar içselleştiremez ve geliştiremezse, Osmanlı'yı çökerten ulusçuluk gibi seküler projelerin, Türkiye'nin de çöküşünü hazırlaması ve hızlandırması önlenemeyecektir.

 

Not: Bu yazı, 7 yıl önce bu sütunda yayımlanmıştı. Pazar günkü yazıda, Osmanlı medeniyet fikrinin, neden sadece bizim değil, insanlığın geleceği olduğunu, Amerikalılar ve İngilizler tarafından niçin 'öcü' olarak sunulduğunu ve nasıl devre dışı bırakılmaya çalışıldığını göstermeye çalışacağım.

http://yenisafak.com.tr/yazarlar/YusufKaplan/gelecek-osmanli-modelinin/36547

yorum;

Hangi Osmanlı?

Ak partinin mi?Cumhuriyet Halk partisinin mi?Milliyetçi Hareket

Partisinin mi?BDP’nin mi?SAADET Partisinin mi?

Biz hala geriden başa doğru temizleye temizleye gitmeye

çalışıyoruz suyu.

Halbuki kaynak orada duruyor ve daha yakın.

Demek ki kötü suya alıştık ve O’na  benzedik.

Ya kendimizi zorlayıp şifalı iksiri içeceğiz.

Ya da bizi zorlayacaklar.

İknici şık daha yakın  duruyor.

Ama daha pahalıya patlayacak gibi.

Allahım bize yeni bir tufanda korunacak akıl ve fikir

İhsan eyle…

 

 

 

 

Ali Bülent Dilek






Sayı: 194 | Tarih: 3.03.2013
Yusuf Kaplan
Gelecek,Osmanlı modeli'nin
Hangi Osmanlı?
1281 Okunma
Ali Bülent Dilek
Mahir Kaynak
Gerçek Nedir?
YENİ DÜNYA OLUŞUYOR
1139 Okunma
2 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
'Hayal fabrikası'mı yoksa 'yalan fabrikası' mı?
Çıkış Yolu Var Mı?
1102 Okunma
Tayibet Erzen
Ahmet Hakan
Kim sızdırdı?
Allah’tan akıllı zannetmek
1068 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Hüseyin Gülerce
Süreci bulandırma oyunları başladı.
Boş Beklentiler
975 Okunma
Zafer Kafkas
Mehmet Şevket Eygi
Kemalist Eğitimle İslamî Kurtuluş Olmaz
Katoliklere Evet, İslam'a Hayır
962 Okunma
Emine Hocaoğlu


© 2024 - Akevler