Şükürsüzlük
1573 Okunma, 6 Yorum
Mehmet Şevket Eygi - Milli Gazete
Emine Hocaoğlu

11 EKİM 2011

BU yaz epey sıcak oldu, bunaldık, hele Urfa'da Diyarbakır'da bazı günler derece 40'ı geçti, halk hararetten yandı.

Biz bu sıcaklar karşısında şikayet ettik, "Öf ne kadar bunaltıcı sıcak var..." deyip durduk.

Başkalarına karışmam ama yazın bunaltıcı sıcakları, kışın dondurucu ve titretici soğukları karşısında şikayet etmek Müslümana yakışmaz.

Havanın sıcak olduğunu söyleceksek, "Elhamdülillah bugün hava ne kadar sıcak"; çok soğuk olduğunu söyleceksek, "Elhamdüllilah bugün hava epey soğuk" şeklinde konuşmamız gerekir.

Ticaretimiz veya işimiz bozuldu, gelirimiz kesildi veya çok azaldı ve akşam yemeği mönümüzde sadece çorba var. Ne yapacağız? Şikayet mi edeceğiz, yoksa hamd ve şükür mü? Müslümansak elbette hamd ve şükür.

Çorbamızı besmele ve şükürle içerken, Somali'de bunu da bulamayan kardeşlerimizi düşüneceğiz.

Yukarıdakilere bakmaya lüzum yok. Tantana Restoran'da Zengin bin Zengin, ana yemek portakallı ördek olmak üzere on beş çeşit yemek, tatlı, ovrdövr , salata, malata yiyormuş. Ne haset edeceğiz, ne gıbta.

O yemek helal para ile yeniyorsa, israf edildiği için haramdır.

Haram ve kirli para ile yeniyorsa, muzaaf (kat kat) haramdır.

Haram yiyen cehennemliktir.

Bağdad'lı büyük Veli ziyaretine gelen bir şeyhe sormuş:

Efendi hazretleri durumunuz nasıldır, ne yapıyorsunuz?

Şeyh şu cevabı vermiş:

Bulursak şükr ediyoruz, bulmazsak sabr ediyoruz...

Büyük veli: Bunu Bağdad köpekleri de yapıyor.

Şeyh efendi şaşırmış, "Peki zat-ı âliniz ne yapıyorsunuz ?"

"Biz bulursak dağıtıyoruz, bulmazsak şükr ediyoruz..."

İnsanların yiyeceklerini içecekleri, yemeklerini, rızıklarını Allahü Teala vermektedir. Rızık helalden de olur, haramdan da... Kul helal kazanır, helali isterse ona helal rızık verilir, haram kazanırsa, harama rağbet ederse rızkı haramdan olur.

Bizim Allah'tan helal rızık istememiz, haram kazançlardan uzak durmamız gerekir.

Helal peynir ekmek, üzerinde yüz çeşit yiyecek ve içecek bulunan haram nemrudî sofradan hayırlıdır.

Helal para ve gelirle alınmış lüks yiyecekler haram olur.

Birincisi: Lüks olduğu için.

İkincisi: İsraf olduğu için.

Bu devirde lüks ve israf, manevî bir veba ve kolera gibi toplumu ahlâken yere sermiştir.

Şükürsüzlük almış yürümüştür.

Şu sürüngene bakınız: Hem kızarmış tavuğu midesine indiriyor, hem de "Eski tavuklar lezzetliydi, bu yeni tavuklar tatsız tuzsuz..." diye homur homur homurdanıyor.

Eski tavuklar gerçekten daha lezzetliydi ama böyle konuşmak Müslümana yakışmaz. "Allah'ın nimetlerine ne kadar şükr etsek azdır. Fabrika tavukları eski kadar lezzetli olmuyor ama buna da şükr etmeliyiz. Nice kardeşimiz açlıkla pençeleşiyor, bırakın böyle kızarmış tavuğu, bir dilim ekmekle bir tas duru çorba bile bulamıyor. Ya Rabbi Sana çok şükürler olsun..." denilmesi gerekmez mi?

Şu solucana bakınız:

Sekiz bin liralık eski bir otomobili var. Bununla ayağı yerden kesiliyor, evden işe işten eve gidiyor, pazar günleri mâ aile piknik yapıyor ve söylenip duruyor. "Herkes lüks arabalarda caka satarken ben bu teneke parçasında ömür çürütüyorum, olur mu böyle, ya Rabbi bana niçin pahalı ve gösterişli bir araba vermiyorsun?.."

Küfran-ı nimet eden küstah ve nankör insan...

Muhterem kardeşlerim!.. İhyâu Ulûmi'd-din gibi muteber din ve ahlak kitaplarımızın şükür bölümlerini okuyalım ve edindiğimiz bilgileri hayata uygulayalım.

Şükürsüz nankörler olmayalım, şükürlü iyi Müslümanlar olalım.

Şükrün yanında İslam'da sabır nedir, tevekkül nedir, ihlas nedir, taqva nedir onları da öğrenelim.

Sadece kuru kuruya öğrenmekle iş bitmez. Kurtarıcı ve faydalı bilgileri hayatımıza uygulamamız gerekir.

İnsan nefsi nedir, kaç mertebedir?

İnsanı helak eden gurur, kibir, ucb nedir?

Kur'an ahlakının esasları nelerdir?

Peygamberin (Salat ve selam olsun ona) ahlakı nasıldı?

Örnek Müslümanların ahlakı nasıldı ve onlar nasıl yaşarlardı?

İslamda mürüvvet ne demektir?

Fütüvvet ne demektir.

İnsanların gizli ayıplarını araştırmak niçin haramdır?

Gıybet etmek niçin şarap içmekten daha kötüdür?

Kış yaklaşıyor, soğuklar başlayacak, hele bazı doğu vilayetlerinde Sibirya soğukları olacak. Ya Rabbi, Sana şükürler olsun, hava soğuk diyenlerden olalım.

Şükr eden kullardan olalım.

Yetmiş seksen sene yazlar sıcak, kışlar soğuk olur ve sonra insan dar-ı cezaya intikal eder.

Dünyadan dar-ı cezaya sahih imanlı, namazlı, diğer ibadetleri eda eden, ahlakı düzgün, nimetlere şükr eden, Allah'tan çok korkan, yaptıklarına mağrur olmayan, ihlaslı, taqvalı, şükürlü ve sabırlı, mütevazı, beynel havf ve reca, müstaqim (doğru dürüst) Müslümanlar olarak göçmenin sebep ve vesilelerine yapışalım.

Yazının devamı için tıklayınız.

Yorum:

Kendimizden Aşağısına Bakalım

Çevremdeki insanlara bakınca yazarımın söylediği gibi bir çok şeyden memnun olmayan kişilerle karşılaşıyorum. Bu kişilerden herhangi birinin ne hamd ettiklerini ne de şükür ettiklerini gördüm. Bulunduğu duruma veya konumuna şükreden çok az kişi vardır diye düşünüyorum.

İnsanların istekleri hiçbir zaman bitmeyecektir. Her zaman daha iyiyi isteyecektir. Bu durumda da insanlar her zaman kendisinden daha iyi durumda olan kişilere bakmaktadırlar. Bana göre önce kendisinden kötü durumda olan kişilere bakıp şükrünü bilmeli ve çalışmalıdır

Kolay şekilde kazanılan para veya malın kıymetinin ve bereketinin olmadığını çevremizde yaşanılan örneklerden çok rahat görebiliyoruz. Allah, helalinden çalışan kişiler de istediklerini verecektir diye düşünüyorum. Eğer istekleri olmuyorsa, mutlaka onda şer olabilir diye düşünülmelidir.

 

 

Emine Hocaoğlu


YorumcuYorum
Cüneyt Özcan
17.10.2011
16:44

O halde bu mantıkla gidersek: Tok olanlar aç olanlara bakıp şükretmeli. Aç olanlar açlıktan ölenleri düşünüp şükretmeli. İşe sahip olanlar işsizlere bakıp şükretmeli. İşsizler boş vakitleri olduğu için şükretmeli. Peki herkes şükretmeli bu çok güzel de, insan hiçbir şey isteyemez mi? İstemeyi veren Allah değil mi? Lüks yiyecek yiyenleri israfla va haram yemekle suçlayalım. Güzel araba isteyeni sus yerine otur bre zındık diye şükürsüzlükle suçlayalım. İnsanlığın gelişimi nasıl olacak? Şükürsüzlükle suçlamak yerine, o şahsın durumunu her yönüyle iyi analiz etmek gerekir. İnsanların duygularını yok saymak fıtrata aykırılıktır. Bütün mesele bu isteklerin orta yolda değerlendirilmesidir. Daha iyisini istemek haktır, gereklidir ve de sevaptır. Ancak bütün mesele bu isteği gerçekleşmeyince isyan etmemektir. Hayır ve şerrin Allah'tan geldiğinin bilincinde olabilmektir. Bunun farkında olmayanı da şükürsüz zındık diye suçlamak yerine hayır ve şerrin Allah'tan geldiğini ve bundan dolayı şikayet etmek yerine sabırla ve azimle bu sıkıntısına mukabele etmesi gerektiğini tavsiye etmektir. İnsanları şükürsüzlükle suçlamadan önce adalet tesis edilmelidir. Yoksa mevcut şikayetler, sıkıntılar Allah'a karşı dile getirilse de asıl sorumlu; adaletin gelmesine engel olan herkes beddua olarak nasibini alır.

Emine Hocaoğlu
17.10.2011
20:04

Ben yanlış mı anlaşıldım. Yazarın yazdıklarının hepsine katılmıyorum. Sadece çevremdeki insanların bir şeylerden serzenişte bulundukların da bunun daha kötüsünün olduğunu düşünmediklerini söylemiştim. Bu istekler olmuyorsa bunda da bir hayrın olduğudur. İnsanlar elbette bir çok şey isteyecektir. Eğer istekleri olmasaydı şu anki duruma insanlık gelemezdi. Teknoloji bu istekler sayesinde gelişmiştir. İnsanlık hiçbir zaman az olanla yetinmeyecektir. Hep daha iyisini isteyecektir. Lüks araba binme meselesini önceki yazılarda cevap yazdığım için ona cevap yazmamıştım. Ben buna katılmıyorum. Çok zengin olan kişi lüks araba alıyorsa eski arabasını satıyordur. Bu eski arabayı bir başka kişi alacaktır. Böylelikle arabası olmayan ve arabası eski olan daha güvenli arabaya binecektir. Bundan beş altı yıl öncesinde İstanbul’da arabalar bu kadar şık ve lüks değildi. Şimdilerde çevrenize bakın arabaların hemen hemen hepsi lüks arabalarla dolu. Ben bu olaya seviniyorum. Bu olay Anadolu’ya gittikçe azaldığını görüyorum. Zaman içerisinde inşallah o da değişir. Bu lüks isteme arzusuyla insanlar daha ferah, kolay, güvenli ve mutlu olacaklarına inanıyorum.

Zafer Kafkas
17.10.2011
23:21

Şükür mutlaka gerekli , nefes almamız bile başlı başına şükür sebebi. Fakat insanların büyük çoğunluğunun yoksulluk çektiği bir ülkede insanların bu yoksulluğunun sebebinin Allah'ın böyle dilemesi olduğunun zihinlere işlenmesinin en etkili yolu bu şükür konusunun yanlış anlaşılmasıdır.

Alah'ın arzu ettiği ve müminlerden uygulanmasını talep ettiği ekonomik sistem uygulanmadığı için yani sünnetullaha uyulmadığı için insanlar yoksulluk çekmektedir. Bunun böyle olmadığından eğer doğru ekonomik politikalar uygulanırsa insanların en azından insanca yaşama düzeyine ulaşılabileceğinden bahsedilmesinin önüne geçilmesi için "halinize şükredin" mantığına insanlar çekilmektedir.

Son dönemde bununla sıklıkla karşılaştık ve birçoğumuzda karşılaşmışızdır. Eğer etrafımızda sıkıntılarla boğuşan , borç batığına saplanmış biri denk gelirse ve bu kişi bir kaç derdinden bahsetse hemen nasihatler gelmeye başlar , televizyonlarda somalilileri görüyosun açlıktan ölüyorlar o yüzden sesini çıkarma haline şükret denir. Kısaca bu Allah'ın dilemesidir sesini çıkarma. Sanki Allah bizim ve somalililerin fakir olmasını istiyormuş gibi. Bu sayede sisteme ait düşünce üretilmesi engelleniyor , kapitalizmi sonuna kadar uygulayan ve kapitalist sistem muhalifi olması gereken müslümanları sisteme adapte eden AKP iktidarını meşrulaştırmaya yardımcı olma çabasıdır.

O yüzden şükür mevzuunun çok dikkatli kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Bu çok önemli konunun da batıla hizmet konumuna düşürülmemesi gerekir.

Hocamın duasını hatırlamanın tam vaktidir. Allah Hakkı Hak , batılı batıl olarak görmeyi nasip etsin.

Mete Firidin
22.10.2011
06:38

Bağdad'lı büyük Veli ziyaretine gelen bir şeyhe sormuş: Efendi hazretleri durumunuz nasıldır, ne yapıyorsunuz? Şeyh şu cevabı vermiş: Bulursak şükr ediyoruz, bulmazsak sabr ediyoruz... Büyük veli: Bunu Bağdad köpekleri de yapıyor. Şeyh efendi şaşırmış, "Peki zat-ı âliniz ne yapıyorsunuz ?" "Biz bulursak dağıtıyoruz, bulmazsak şükr ediyoruz..."

Böylece büyük veli? şeyh e hava atmış.

İnsanları Allahın Lütfündan rızık aramayı yanlış bir şey olarak, göstermiş. Allah insanları kendisine dua etsin diye yaratmış. Büyük veli ise Kendisinden istesinler diyemi Allahdan istemeyi sanki kötü bir şey olarak göstermiş?

Mete Firidin
22.10.2011
15:58

velii ve delii mete hazretleride dedi ki "biz bulunca dağıtırız, Bulamayınca da dağıtırız".

Mete Firidin
22.10.2011
21:36

Keramet gösteririz. onu dağıtırız.





Sayı: 122 | Tarih: 16.10.2011
Ebubekir Sifil
İnsanlığın Ortak Değerleri
Değerlerin Kaynağı
5922 Okunma
Zafer Kafkas
Mehmet Şevket Eygi
Şükürsüzlük
Kendimizden Aşağısına Bakalım
1573 Okunma
6 Yorum
Emine Hocaoğlu
Ahmet Hakan
AK Parti tabanı türban için neden partisine kızmı
Yasak olmayanı yasak hale getirmek
1203 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Kuzey Irak
Sermayenin Planı
1137 Okunma
3 Yorum
Süleyman Karagülle
Zülfü Livaneli
yazıyla dünya değiştirilebilir mi?
cehl i mürekkep ve bizim kitaplar
1109 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ruhat Mengi
Diyanet İşleri ve şiddet!
Dürüstlük ve Samimiyet
1042 Okunma
1 Yorum
Vahap Alma
Ruşen Çakır
CHP’liler medyaya boşuna kızıyor
Dokuz köyden kovulmayı göze alan var mı?
1035 Okunma
Tayibet Erzen