Önce bilineni ile başlayalım:
Rum suresi ile ilgili mucize malum... Surenin ikinci ve üçüncü ayetlerinde Allah-u Teala şöyle buyuruyor:
غُلِبَتِ الرُّومُۙ
ف۪ٓي اَدْنَى الْاَرْضِ وَهُمْ مِنْ بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَيَغْلِبُونَۙ
ف۪ي بِضْعِ سِن۪ينَۜ
“Rumlar (Romalılar) mağlup oldu. En yakın/alçak yerde… Yenilgilerinden sonra galip gelecekler. Birkaç yıl içinde…” 30/2-3-4
Dönemin güçlü iki devleti Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu ve Sasani İmparatorluğu bir süredir savaş halindeydiler. Savaşın başladığı 602 yılından 614 yılına kadar Sasaniler açık ara üstünlüğü ele geçirmiş; Antakya, Şam, Lübnan düşmüş, 614’te Kudüs Sasaniler tarafından alınmış, Kutsal Haç Sasanilerce İran'a götürülmüştü.
615 yılında Sasaniler, İstanbul Boğazı kıyılarına kadar (Bugünkü Kadıköy) ilerledi. Bizans İmparatoru Herakleios barış teklif etti ama 2. Hüsrev küçümseyici bir üslupla teklifi reddetti.
"Herakleios, İmparatorluk tahtını koruyabilmek adına Pers kralı Hüsrev’e elçiler gönderdi ve her türlü şartı kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi. Ancak Hüsrev, onu aşağılayarak: ‘Siz kralınızı (Mauricius) öldürdünüz, onun katilini tahta geçirdiniz. Senin imparatorluğun meşru değil. Barış ancak boyun eğmeniz ve Perslere tabi olmanızla mümkündür.’ dedi" -Vakanüvis Theofanis
Bizans’ın durumu o kadar kötüydü ki imparator tahtından feragat etmeyi ve Kartaca’ya çekilmeyi düşündü. Patrikler ve halkın ısrarıyla kararından vazgeçti.
İşte Rum suresinin ilgili ayetleri, Müslümanların moralini bozan, müşrikleri ise sevindiren bu gelişmeler sırasında inmişti. Zira müşrikler Ehl-i Kitap olan Bizans’ı Müslümanlarla eşitleyip pagan olan Sasanileri kendilerine yakın görerek “Onların Bizans’ı yendiği gibi biz de sizi yeneceğiz” diyordu.
622 yılında, yani rivayetlere göre surenin nazil oluşundan 6-7 yıl sonra beklenmedik bir gelişme oldu. Ordusunu yeniden toparlayan Herakleios karşı taarruza geçti ve Ermenistan ile Azerbaycan bölgelerinde Sasanilere karşı zaferler kazandı. Anadolu içlerine kadar geldi ve 627 yılında Ninova Muharebesi ile kesin zaferini ilan etti. Hüsrev kaçarak kurtulduysa da bir yıl sonra oğullarının isyanı sonrası tahttan indirilerek öldürüldü.
Surede Romalıların zaferi için tarih olarak birkaç yıl denmesi de manidardır. Zira yıllar süren bir savaşın ne zaman kesin olarak kazanıldığı daima tartışma konusu olmuştur. Ayette belirli bir yıl söylense inançsızlar daha sonra "Henüz o yıl Sasanilerce savaş kazanılmış değildi, sadece bölgesel olarak bazı yerler ele geçirildi" ya da "Bahsedilen yıldan çok önce savaş kazanılmıştı geri kalan önemsiz çarpışmalardı" diyerek itiraz edebilirlerdi.
İşte bu açık mucizenin yer aldığı Rum suresinde bir de gizli bir mucize bulunmaktadır.
Bilindiği gibi Arapça’da Roma (Ra, Vav, Mim, Elif) harflerinden oluşur.
https://ar.wikipedia.org/wiki/%D8%B1%D9%88%D9%85%D8%A7


Surede Roma kelimesini oluşturan harflerin (روما) geçiş sayısı ise bize büyük bir işaret sunmaktadır.

İşaretlediğim gibi surede:
Ra harfi 140
Vav 280
Mim 314
Elif 493 kez geçmektedir.
140+280+314+493= 1227
Ve Google Earth programını kullanarak Roma’nın pagan geçmişinden Hristiyanlığa geçişinin sembolü olan Vatikan'a gidiyor, doğu boylamı koordinatına bakıyoruz.
12° 27'

Vatikan'ın koordinatları derece, dakika ve saniye olarak şu şekildedir:

Görüldüğü gibi Rum suresinde Roma kelimesini oluşturan harflerin geçiş sayısı bize boylamı verdi. Enlemi ise bir başka yerde büyük bir işaret olarak bulacağız.
Bunun için yine harf dizilimi mucizesinden yararlanacağız. Bakara suresinin 219. ayet-i kerimesinde Allah-u Teala şöyle buyuruyor.
يَسْـَٔلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِۜ قُلْ ف۪يهِمَٓا اِثْمٌ كَب۪يرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِۘ وَاِثْمُهُمَٓا اَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَاۜ وَيَسْـَٔلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَۜ قُلِ الْعَفْوَۜ كَذٰلِكَ يُبَيِّنُ اللّٰهُ لَكُمُ الْاٰيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَۙ
Sana içki ve kumarı sorarlar, de ki: "İkisinde hem büyük günah ve hem insanlara bazı faydalar vardır. Günahları faydasından büyüktür". Ne infak edeceklerini sorarlar, de ki: "Bağışladığınızı..." Allah düşünüp öğüt alasınız diye size ayetlerini böylece açıklıyor. 2/219
Ayette İtalya ve Roma kelimelerini oluşturan harfler kodlanmış durumda.

Ve Roma kelimesini oluşturan kelimenin ilk harfi, surenin tam olarak 4154. kelimesine ait.

41° 54' Kuzey ve 12° 27′ Doğu koordinatları Vatikan'ın neredeyse tamamını içine alıyor. (Dolayısıyla koordinatlar, ayette kodlanan Roma şehrini de işaret ediyor)
Tekrar hatırlayalım:

Google Earth programında Vatikan'ın sınırlarını dolaşırken aldığım ekran görüntüsünü Youtube sayfama yükledim. Sağ altta yer alan koordinat bilgilerine göz atabilirsiniz.
https://youtu.be/pZrRT52fHwI
Kısacası Kuran Vatikan'ın tam koordinatlarına;
İtalya ve Roma kelimelerini kodladığı ayette Enlem= 41° 54'
Rum suresinde ise Roma kelimesini oluşturan harflerin geçiş sayısı ile de Boylam= 12° 27′
olarak işaret ediyor.
وَيُر۪يكُمْ اٰيَاتِه۪ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ
“...Aklınızı kullanasınız diye ayetlerini size (işte böyle) gösterir.” 2/73