ADİL DÜZENİN TEMELİ BUCAKLAR
Süleyman Karagülle
911 Okunma
SORU CEVAPLA BUCAKLARIN İŞLEYİŞİ VE EKONOMİ

ADİL DÜZENİ ANLAMAK İÇİN SORULAR VE KARAGÜLLENİN CEVAPLARI

ADİL DÜZEN DERGİSİ  MAHİR KAYNAKA YORUM ALTINDA            12 Şubat 2011 Cumartesi

SORULAR: Hocam öncelikle selam ve saygılar sunarım. Seminerlerinizi elimden geldiğince okumaya çalışıyorum. Bir kitabınız geçti elime tesadüfen onu da kapasitem ölçüsünde okuma ve anlama çabasındayım. Genel olarak bu okumalarımdan aklıma takılan ve öğrenmek istediğim bir takım hususlar var. Açıklarsanız memnun olurum.

 

SORU-1- Ülkenin idari yapılanmasını semt-bucak-ilçe-il-bölge olarak ayırıyorsunuz. Yazılarınızda her bucak kendi kamu hukukunu kendi oluşturur diyorsunuz. Bu eski yunan site devletlerinin yapısına benziyor günümüzde uygulanma şansı nedir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - SİTE YÖNETİMİ MEZOPOTAMYA’DA DOĞMUŞTUR. NÛH, SÂLİH, HÛD PEYGAMBERLERİN YÖNETİMİDİR. MISIR’DA ÜLKE YÖNETİMİ OLUŞTU. İBRANÎLER DE SIBTLAR HALİNDE SİTE YÖNETİMİ İLE YÖNETİLDİLER. YUNANLILAR VE FENİKELİLER İBRANÎLERİN YÖNETİMİNDE SİTELERİNİ KURDULAR. İSLAMİYET’TE SİTE YÖNETİMİ ŞEKLİNDE OLUŞTU. BUGÜN UYGULAMA ŞEKLİ ZORUNLUDUR. ABD SİTE YÖNETİMİ İLE YÖNETİLİYOR. NEDEN ŞANSI YOKTUR.

 

SORU-2- Benim işyerim ile evim arasında sizin nüfusa göre ayırımını yaptığınız bucak yapılanmasını düşünerek baktığımda yaklaşık 20 tane bucak çıkıyor. Yani ben evimden çıktıktan sonra 20 tane farklı hukuka tabi olacağım. Hangi bucakta neyin suç neyin suç olmadığını bilemem, hareket tarzımı neye göre belirleyeceğim?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - BUCAKLAR VARDIR. BUCAKLARI BİRBİRİNE BİRLEŞTİREN İL YOLLARI VARDIR. BU YOLLAR ÜZERİNDE İLÇELER VARDIR. BUNLAR İL MERKEZ BUCAĞINA BAĞLIDIRLAR. BÜTÜN İL HALKI BURALARDA SERBESTÇE GEZER. İŞ YAPAR, YERLEŞEBİLİRLER. İL MERKEZ BUCAĞININ YÖNETİMİ TAŞAR BUCAKLARININ YASALARINI TEMSİLCİLERİ YAPTIĞI İÇİN UYMAK ZORUNDADIR. ORTAK İŞYERLERİ İL VE İLÇE BUCAKLARI İÇİNDEDİR. KENDİ BUCAĞINDA ÇALIŞMIŞ OLACAKTIR. TAŞRA BUCAKTA OLANIN TAŞRA BUCAĞI, İL MERKEZ BUCAKLARI, ÜLKE MERKEZ BUCAKLARI, İNSANLIK MERKEZ BUCAKLARI KENDİ BUCAKLARIDIR. HER TARAFTA DOLAŞMA VE YERLEŞME YETKİSİNE SAHİPTİR.

 

SORU-3- İkamet ettiğim yerde farklı hukuka tabi olacağım, çalıştığım yerde farklı hukuka; bu karmaşaya sebep olmaz mı?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - - KAMU HUKUKTA NEREDE İSEN ONA TABİ OLACAKSIN. FRANSA’YA GİTTİĞİN ZAMAN NERE HUKUKUNA TABİSİN? ÖZEL HUKUKTA İSE HERKES KENDİ MEZHEBİNİN HUKUKUNA TABİ OLACAKTIR. ÖZEL HUKUKU İLE KAMU HUKUKUNU AYIRIRSANIZ, BU KONUDA TEREDDÜTLERİNİZ GİDER.

 

SORU-4 - Özel hukuk yani evlenmeler, boşanmalar, ticari ilişkiler vs bunlar belirlenmiş olacak mı bucak seviyesinde?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - BUNLAR DAYANIŞMA ORTAKLIKLARINCA BELİRLENECEK, HALK İSTEDİĞİ MEZHEBE TABİ OLACAKTIR.

 

SORU-5 -  Ayrıca insanlar arasındaki iletişimin her türlü ilişkinin bu kadar üst seviyeye çıktığı, sermaye hareketlerinin bu kadar yoğun olduğu, mal ve hizmet transferlerinin doruğa ulaştığı bir devirde; bucak yapılanması içe dönük kendinden olmayanları dışlayıcı kapalı toplumlar oluşturarak kini düşmanlığı ve birlik beraberliği bozucu etkileri olmaz mı?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - SOSYAL İLİŞKİLER TAŞRA BUCAKLARINDA İÇE DÖNÜK OLACAKTIR. EKONOMİK İLİŞKİLER İSE DIŞA DÖNÜK OLACAKTIR. AYRICA MERKEZ BUCAKLARDA DIŞA DÖNÜK SOSYAL YAPI OLUŞACAK. KİŞİ İSTEDİĞİ ZAMAN KENDİ TAŞRA BUCAĞINA GELECEK DİNLENECEK, İSTEDİĞİ ZAMAN MERKEZ BUCAKLARA GELECEK ORADA DA DÜNYA İLE İLİŞKİ KURACAKTIR. İNSAN HÜR OLACAKTIR.

 

SORU-6- Bir nevi gettolaşma görüntüsündeki bu modelinizin yukarıdaki bu çağın hızlı gelişmelerine ayak uydurabileceğini düşünüyor musunuz?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - HER BUCAK KENDİ GELİŞMESİNİ KENDİSİ YAPACAK, BAŞARILI BUCAKLAR DİĞER BUCAKLARA ÖRNEK OLACAK, UYGARLIĞA UYAMAYANLAR HİCRETLE BOŞALARAK TASFİYE OLACAKLARDIR. SAYILARI 3000’DEN AŞAĞI DÜŞÜNCE TASFİYE EDİLECEKLER. BUGÜN TEKNOLOJİDE GELİŞME VAR. HUKUK BİNLERCE YILLIK GERİ HUKUK. BUCAKLAR BU DURAKLAMAYI HIZLANDIRACAKTIR. SOSYOLOJİK DENEME ANCAK BUCAKLAR SİSTEMİNDE GERÇEKLEŞİR.

 

SORU-7- Günümüzde illerde ilçelerde merkez yerler vardır ortak kullanım alanları herkesin gezmeye eğlenmeye yemeye içmeye alışverişe geldiği yerler buralar hangi hukuka tabi olacak? Hangi bucağın dediği olacak?

İller iç güvenliği sağlar diyorsunuz. Bu polis veya jandarma teşkilatına benzer bir teşkilatla mı sağlanacak?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - TAMAMEN JANDARMA TEŞKİLATI OLACAKTIR. HALK ASKERE GİDECEK EĞİTİMİ DEVLETİN ORDUSUNDA YAPACAK, SONRA ASKERLİĞİN DİYELİM 3 AYINI İLDE JANDARMA OLACAKTIR. POLİS SORUŞTURMACIDIR. O SİLAHLI MÜDAHALE YAPAMAZ.

 

SORU-8- Bu teşkilatlar bucaklarda mı yerleşecekler? Bucakların kendi kamu hukukları olduğunu düşünürsek ortaya çıkacak bir sorunda, bir usulsüzlükte suçluyu yakalamak için bu teşkilatlar mı görevli olacak?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - BUNLAR İLÇELERDE DURACAKLAR. BUCAK KENDİ HUKUKUNU YAŞAYACAK, HERKES KENDİ ARZUSUYLA İDAM SEHPASINA ÇIKACAK. ÇIKMAZSA O ZAMAN JANDARMAYA HAVALE EDİLECEK. JANDARMA ONU YAKALAMAYACAK. GÖRDÜĞÜ YERDE ÖLDÜRECEKTİR. BAŞKASI DA ÖLDÜREBİLİR.

                                                                                                  

SORU-9- Genel olarak da iç güvenlikten tam olarak kastınız nedir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - İKİ TÜRLÜ SAVAŞ VARDIR. CEPHE SAVAŞI. BURADA KARŞI TARAFA SALDIRILIR. ORADA SUÇLU SUÇSUZ HERKES OLUR. İÇ GÜVENLİKTE JANDARMA ANCAK SUÇU OLANA SALDIRABİLİR. MAHKEME KARARI İLE MAHKUM OLANI TAKİP EDER. HANGİ ŞARTLARDA SAVUNMA HANGİ ŞARTLARDA GÜVENLİK DURUMU OLDUĞU HAKEM KARARLARI İLE TESPİT EDİLİR.

 

SORU-10-  İlçeler merkez bucaklarında genel hizmet yapılır diyorsunuz. Merkez bucak ne demektir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - HER İLİN BİR İL MERKEZ BUCAĞI VARDIR. İL MECLİSİ BURADA OTURUR. BİR DE İLÇELERİN MERKEZ BUCAKLARI VAR. BUNLAR KENDİ KENDİLERİ YÖNETMEZLER MERKEZDEN ATANAN KAYMAKAMLAR YÖNETİRLER. BURALARDA TAŞRA BUCAĞA BENZER KANUNLAR DEĞİL İL MERKEZ BUCAĞININ KANUNLARI UYGULANIR.

 

SORU-11- İlçelerin, illerin merkez bucakları mı var?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - HER İLÇEDE BİR MERKEZ BUCAĞI VAR. BURASI İL MERKEZ BUCAĞI ADINA YÖNETİLİR. BİR DE İLDE TEK MERKEZ BUCAĞI VARDIR. BU BUCAKTA TAŞRADAN GELEN İL MECLİS ÜYELERİ OTURURLAR. ONLAR O BUCAKLARIN KAMU İLE İLGİLİ YASALAR YAPARLAR. ORADA YAŞAYAN HALKIN YÖNETİME KATILMA YETKİLERİ YOKTUR. İLÇE MERKEZ BUCAKLARININ YÖNETİMİ BUGÜN OLDUĞU GİBİ MERKEZDEN YANİ İLDEN ATANAN KAYMAKAMLARLA YÖNETİLİR. İLÇELERİN MECLİSLERİ YOKTUR.

 

SORU-12- Bunlar ne demektir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - MERKEZ BUCAKLARDIR. BUNLAR İLİN TÜM HALKI TARAFINDAN GÖNDERİLMİŞ TEMSİLCİLERDEN OLUŞUR. İL VE İLÇE MERKEZ BUCAKLARINDA BUNLARIN YASALARI GEÇERLİDİR. BUNLAR YÖNETİR.

 

SORU-13- Nasıl ayırım yapılacak ve diğer bucaklardan farkı nedir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - NÜFUS, 300 000 İLE 1.000.000. OLAN TOPLULUKLAR ONLARIN BUCAKLARI BİRLEŞEREK BİR İLİ KURARLAR. TEMSİLCİLER İL VE İLÇE MERKEZ BUCAKLARINI OLUŞTURURLAR.

 

SORU-13- Genel hizmet nedir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - ÜRETİM İŞLETMELERİ VARDIR. BUNLAR MAL ÜRETİRLER. TARIM ,SANAYİ, İNŞAAT VE TİCARİ İŞLETMELER ÜRETİM İŞLETMELERİDİR. BİR DE DOĞRUDAN ÜRETİM YAPMAZLAR ÜRETİM YAPANLARA DESTEK VERİRLER. BUNLARIN VERDİĞİ DESTEĞE GENEL HİZMET DENİR. ÜRETİM İŞLETMELERİ İLE GENEL HİZMET ŞART ORTAKLIKLARIDIR.

 

SORU-14- Her bucak genel hizmetini kendi yapmaz mı?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - GENEL HİZMET İLÇELERDE YAPILIR. SEMTLERDE TEMSİLCİLERİ VARDIR. BÖLGELERDE İHTİSAS DANIŞMANLARI VARDIR. BUCAK GENEL HİZMET ALIR GENEL HİZMET VERMEZ.

 

SORU-14-  Orta öğrenimini herkesin kendi yerel diliyle yapması ile ilgili görüşünüz çok olumlu fakat üniversitelerde sadece Türkçe kullanılması ne kadar doğrudur?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - BİR YERİN ON BİNDE BİRİNE YÜKSEK TAHSİL VERİLİR. 30 BİNDE BİRİNE YÜKSEK TAHSİL YAPTIRACAĞIZ. BİR İLDE YÜKSEK TAHSİLLİ EN ÇOK BİNDE BİR EDER. BU BİR ÜNİVERSİTENİN KURULMASINA YETERLİ DEĞİLDİR. ÜLKEDE DE 10 000 YÜKSEK TAHSİLLİ VARDIR. BURADA ON KADAR ÜNİVERSİTE OLUR.

 

SORU-15- Bunu şundan soruyorum Kürt arkadaşlarımızın taleplerine baktığımızda bir eşitlik arzusu görülmektedir.

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - İSLAMİYET’TE DİNE VEYA IRKA DAYALI YÖNETİM ANLAYIŞI YOKTUR. MECLİSTE SİYASÎ PARTİLER TEMSİL OLUNUR. EKSERİYET SİSTEMİ YOKTUR. DEVLET DİLİ TEKTİR. YOKSA 100 KADAR DİLLE ANLAŞMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR. ORDU OLUŞMAZ.

 

SORU-16- Ortaöğrenimi kendi dillerinde okusalar bile yeni talep neden yüksek tahsili Türkçe yapıyoruz da Kürtçe yapmıyoruz olacaktır?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - HERKESİN TALEBİ DEĞİL ŞERİATIN HÜKMÜ ESASTIR: YOKSA YETMİŞ MİLYON TALEP OLUR, DEVLET OLMAZ, ALLAH BÖYLE BUYURMUŞ BİZ DE BÖYLE YAPACAĞIZ.

 

SORU-17- Neden Türklerin dili de Kürtlerin dili değil?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - TÜRKİYE DEVLETİ KURULDUĞU ZAMAN, TÜRK ORDUSU İSTİKLAL SAVAŞINI YAPARKEN KÜRTÇE, LAZCA, ARNAVUTÇA DEĞİL TÜRKÇE KONUŞUYORDU. O GÜN O TALEP YOKTU DA BUGÜN NEDEN VAR?! DÜNYA AVRUPA BİRLİĞİ’NE GİDERKEN, BİZ PARÇALANMAYA GİDİYORUZ. BUNLAR KÜRTLERİN İSTEKLERİ DEĞİL, TÜRKLERİ BÖLMEK İSTEYENLERİN İSTEĞİ. BİR ŞEYİN DEVAMI ASILDIR. DEĞİŞMEYİ İSTEYEN GEREKÇE GETİRİR.

 

SORU-18-  Her ilin kendi parası olacak demişsiniz. Ben şimdi Ankara’dayım buradan İstanbul’a geçtiğimde kendi param geçmeyecek değişimi neye göre yapacağım ve bu bir zorluk çıkarmayacak mı? Düşünün şimdi nereye gidersem gideyim cebimdeki para her yerde geçiyor bana daha kolaylıkmış gibi geliyor. Bunu açıklar mısınız?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - HER BUCAĞIN KENDİ PARASI VARDIR. KENDİ BUCAĞINDA O PARA GEÇERLİDİR. AMA BUCAĞI DIŞINA ÇIKIP DA İL VE İLÇE MERKEZ BUCAKLARINDA HAREKET ETTİĞİ ZAMAN İL PARASI GEÇERLİDİR. DEVLET MERKEZİ VE BÖLGE MERKEZ İLLERİNDE DEVLET PARASI GEÇERLİ KARA YOLLARINDA DEVLET PARASI GEÇERLİ. ÜLKENİN DIŞINA ÇIKIP YERYÜZÜNDE DOLAŞIRKEN İNSANLIK PARASI GEÇERLİDİR. HERKESİN CEBİNDE BU PARALAR VARDIR. AYRICA BOZUK PARA OLARAK DA GÜMÜŞ VARDIR. KART SİSTEMİNDE BUNLAR KENDİLİĞİNDEN HALLOLUR. DÖRT KART ALIRSIN YAHUT DÖRDÜNÜ BİR KARTA OKUTABİLİRSİN.

 

SORU-19-  Her bucak hakemlik sistemini benimsemek zorunda mıdır?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - HER İNSAN HAKEMLİK SİSTEMİNİ BENİMSEYECEK. HAKEMLİĞİ VEYA YARGIYI KABUL ETMEYENLERİN YAŞAMA HAKLARI YOKTUR.

 

SORU-20- A bucağında yaşayan adam B bucağında yaşayan adamı öldürdü. Bu olay B bucağında yaşandı. B bucağında bunun cezası idam, A bucağında hapis ve B bucağı hakemlik sistemini benimsemiş A bucağı benimsememiş, bu olayın çözümü nasıl gerçekleşecektir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - ÖZEL HUKUKTA DAVALININ HUKUKU KAMU HUKUKUNDA İSE FİİLİN İŞLENDİĞİ BUCAĞIN HUKUKU UYGULANIR.

 

SORU-21- Her ilde mi askerlik isteğe tabi olacak?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - KİŞİ YA BEDEL VERİR YA DA ASKERLİK YAPAR. ASKERLİĞİNİ KENDİ BÖLGESİ DIŞINDA BÖLGE MERKEZLERİNDE YAPAR. EĞİTİMİ BURADA ALIR. AYRICA İLDE DE JANDARMA OLARAK BİR KISMINI YAPMAK ZORUNDADIR. İSTERSE BEDEL VERİR. İSTERSE VERMEZ.

 

SORU-22- İller iç işlerinde özgür olacağı için kendi yönetim biçimlerini yani seçme seçilme yöntemlerini kendilerini belirleyeceği için askerlik şartına göre siyasi haklardan faydalanma veya faydalanamama bir dayatma değil midir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - HERKES BUCAĞA İLE VE ÜLKEYE ASKERLİK YAPMAKLA MÜKELLEFTİR. BUNLARDAN İSTEDİĞİNE BEDEL VEREREK BEDELLİ OLUR.  BEDELLİLERİN YÖNETİME KATILMA HAKLARI YOKTUR. SİYASÎ SEÇME VE SEÇİLME HAKLARI YOKTUR. GENEL HİZMET YAPABİLİRLER, KAMU GÖREVİNİ YAPAMAZLAR.

 

SORU-23- Kitabınızda faiz, tekeli oluşturur demişsiniz. Bankalarda küçük sermayeler toplanmakta, benim 5 liram öbürünün 10 lirası diğerinin 5 lirası derken sermaye teraküm etmiş olacak. Bu parçalı ve küçük sermayenin faiz getirisi de düşük olacağından nasıl tekel oluşacak?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - ESKİDEN ALTIN VARDI. BANKADA BUNLAR TOPLANIYORDU. SONRA FAİZ SEBEBİYLE ALTINLAR TEKELLERDE TOPLANDI. ŞİMDİ İSE ZATEN PARAYI TEKEL BASIYOR. VE FAZLA SÖMÜRÜYOR. HALKIN ELİNDE PARA YOK Kİ PARALAR BANKADA TOPLANSIN. HALKIN ELİNDE BORÇ VAR. PARA İSE TEKELİN ELİNDE. TEKEL İŞLETMELERE VERİYOR VE FAİZLE ONLARI SÖMÜRMEYE DEVAM ETMEK İSTİYOR. TABİ EDEMİYOR ÇÜNKÜ SONUNDA ELDE ETTİĞİ KENDİ DAMGALADIĞI KÂĞIT. AMA İNSANLAR İŞSİZ KALIYOR, AÇ KALIYOR.

 

SORU-24- Bahsettiğiniz başka bir şey ise faizin tekele götürme fonksiyonunu örneklerle anlatabilir misiniz?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - MERKEZ BANKASI PARA BASIYOR. BANKALARA FAİZLİ KREDİ OLARAK VERİYOR. ONLAR DA HALKA FAİZLİ KREDİ OLARAK VERİYORLAR. HALKIN ANA PARA İLE BİRLİKTE FAİZİ DE ÖDEYEBİLMESİ İÇİN PİYASADA FAZLA PARA OLMASI GEREKİR. BUNUN İÇİN MERKEZ BANKASI FAZLA PARA BASIYOR. BU FAİZLER ZENGİNLERİN OLUYOR. DEMEK MERKEZ BANKASI FAİZİN ÖDENMESİ İÇİN FAZLA PARA BASMAK ZORUNDADIR. BUNU DA PARALI OLANLARA VERMEKTEDİR. SONUNDA ARALARINDA SERBEST REKABET OLDUĞU İÇİN BİR ELDE TOPLANMAKTADIR. HALKIN ELİNE GEÇMEDİĞİ İÇİN İŞSİZLİK OLMAKTADIR.

 

SORU-25- Ticaret malda artıştır diyorsunuz. Faiz ise nakitte artış. Banka kredisini düşünecek olursak, 1000 lira kredi verildi geriye 1500 alındı, bu faiz işleminde piyasadaki para artmıyor ki mevcut olan para bir yerden başka yere akıyor yani yer değiştirme var artış yok.

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - YIL BAŞINDA 10 MİLYAR PARAYI FAİZLE ONA BUNA VERDİK. YIL SONUNDA BU PARAYA YÜZDE ON FAİZ VERECEĞİZ. NERDE BULUP BU FAİZİ VERECEĞİZ. ANCAK YENİ PARA BASARAK BUNU SAĞLARIZ. PARAYI ARTIRMAZSANIZ FAİZLİ SİSTEM ÇALIŞMAZ. NİTEKİM BUGÜNKÜ BANKALAR HEP BUNU YAPIYORLAR: TAHVİL ALIYOR, REESKONT YAPIYOR, BÜTÇE AÇIĞINI KAPATIYOR. YATIRIM KREDİSİ VERİYOR.

 

SORU-26- Diğer taraftan ticarete 1000 liraya aldığımız malı 1500 liraya sattığımızı düşünürsek aradaki fark yine nakitte artış değil midir sizin bakışınıza göre nasıl malda artış oluyor?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - BİZ YÜZ KİLO MALI BİN KİRAYA ALIYORUZ. SONRA 80 KİLO MALI 1000 LİRAYA SATIYORUZ. ELİMİZDE PARA KALMIYOR. 20 KİLO MAL KALIYOR. YANI DOLAŞIYOR KÂR OLARAK MAL ARTIYOR. DAHA FAZLA ARTARAK YATIRIMA DÖNÜŞÜYOR. PARA HEP AYNI KALIYOR.

 

SORU-27- Ticarette sermaye vergisiyle riziko sağlanır demişsiniz. Günümüzde şirketler kurulurken sermayelerini doğru bildirmediklerini biliyoruz, vergiyi sermayeden alacağınıza göre vergiyi tam ve doğru almak nasıl mümkün olacak?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - VERGİSİNİ BEYAN EDEN KİMSENİN YARARLARI VARDIR:

A) BEYAN ETTİĞİ MATRAH KADAR GELECEK SENE FAİZSİZ KREDİ ALMA HAKKI VARDIR. AZ BEYAN EDERSE AZ KREDİ ALIR. VERGİ DEVLETİN ALDIĞI FAİZDİR. NE VAR Kİ ÖNCE FAİZSİZ OLARAK KREDİ ALIR. BİR YIL KULLANIR SONRA % 2.5’UNU VARSA ÖDER. ZARAR ETMİŞSE ÖDEMEZ.

B) TÜCCARIN MALLARI ÖDEDİĞİNİ BEYAN ETTİĞİ MATRAH KADAR SİGORTALIDIR. YANGIN VEYA HIRSSIZLIK SEBEBİYLE ZAİL OLURSA ONA GÖRE BEDELİ ÖDENİR.

C) TÜCCARIN BİR DÜKKÂNI İŞGAL EDEBİLMESİ İÇİN ORAYA YETER SERMAYE KOYMASI GEREKİR. KOYAMIYORSA AYNI VERGİYİ AZ VERİYORSA ORADAN ÇIKMAK ZORUNDADIR. DAHA KENAR YERDE DAHA KÜÇÜK DÜKKÂNA GEÇMEK DURUMUNDADIR.

D) TÜCCARA TAŞIMA, ELEKTRİK, HABERLEŞME GİBİ ARAÇLARDAN PARASI KADAR DEĞİL ÖDEDİĞİ VERGİ KADAR YARARLANIR. GENEL HİZMETTEKİ PAYI SERMAYESİ KADARDIR.

BU SEBEPLEDİR Kİ DOĞRU BEYAN ETMEK ZORUNDADIR. KALDI Kİ BİR KİMSENİN SERMAYESİNİ TESPİT ETMEK, KÂRINI TESPİT ETMEKTEN ÇOK DAHA KOLAYDIR. YANİ BU SİSTEMDE KAÇIRMA ŞARTI ONDA BİR DAHA AZDIR.

 

SORU-28- Azalan verimler kanunuyla tekelleşmenin nasıl önleneceğinin hesabını örnek vererek yapabilir misiniz?

  

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - SERMAYE ARTTIKÇA YÜZDE KÂR AZALIR. UYGUN BİR YERE GELDİĞİNDE BRÜT KÂR % 2.5 OLUR. NET KÂR SIFIR OLUR ARTIK ARTMAZ.

BU AZAMÎ SERMAYE MİKTARI İŞİN MAHİYETİNE BAĞLI OLDUĞU GİBİ TÜCCARIN KABİLİYETİNE BAĞLIDIR. SERBEST REKABET TAMDIR. AMA TEKELLEŞME MÜMKÜN DEĞİLDİR.

 

SORU-29- Veresiye satışları faiz olarak değerlendiriyorsunuz. Satıcının malı verip parayı sonra taksit taksit alması ile elde edeceği fayda ile parasını peşin alması arasındaki fayda doğal olarak farklıdır. Parayı taksit taksit almasından dolayı oluşacak zararını fiyatı artırarak gidermeye çalışmanın meşru olması gerekmez mi?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - FAİZLİ SİSTEMDE MAL OLARAK VİTRİNDE DURAN SERMAYE FAİZ YEMEKTEDİR. VERESİYE DE FAİZİ YEMEKTEDİR. OYSA PEŞİN ALINAN PARA BANKAYA GİTMEDEN FAİZ GETİRMEKTEDİR. PARADAN KÂRDA DURUM BUDUR. MALDAN KÂR SİSTEMİNDE TÜCCAR BANKADA PARAYI DEĞİL MAĞAZADA MAL BULUNDURMAYI TERCİH EDECEKTİR.  DOLAYSIYLA MALIN MAĞAZADA BULUNMASI ONA ZARAR GETİRMEYECEKTİR. ÇÜNKÜ FAİZ SIFIRDIR. VERESİYE SATIŞ DEMEK TÜCCARIN KARŞILIKSIZ PARA ÜRETMESİ DEMEKTİR. YANİ MAL YOK Kİ PARA OLSUN. BU DA ENFLASYONA SEBEP OLMAKTADIR. VERESİYE SATILAN HER MAL HALKIN CEBİNDEKİ PARALARI ÇALMA DEMEKTİR.

 

SORU-30- Veresiye satışın üretmeden tüketmek olduğunu söylüyorsunuz. Bu nasıl oluyor ve ne demek?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - ÜRETİCİ MALI ÜRETİR TÜCCARA SATAR KARŞILIĞINDA BELGE ALIR. BU BELGE PARADIR. SONRA MAĞAZAYA GİDER O BELGEYLE ÜRETTİĞİ MALI SATIN ALIR. EĞER VERESİYE SATMIŞSANIZ MAĞAZADA O MAL YOKTUR. ÜRETİCİ MAĞAZAYA GELDİĞİ ZAMAN ALIN TERİYLE KAZANDIĞI MALI BULAMAZ. DİĞER MALLARI PAHALI ALIR. VERESİYE ALAN ÜRETENDEN TÜKETMİŞ ASIL ÜRETİCİ İSE MALI ALMAMIŞ OLUR.

 

SORU-31- Zaten üretilmiş tezgâhlarda olan bir malı almış oluyorum. Veresiye piyasanın canlanmasına vesile olmuyor mu?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - EVET ÜRETİLMİŞ MALI ALIYORSUN. AMA BAŞKASININ MALINI ALIYORSUN. O SİZE KULLANDIRABİLİR. BUNU DA FAİZSİZ KREDİLEŞME SİSTEMİ SAĞLIYOR. VERESİYE ALMIYORSUN, BANKADAN FAİZSİZ KREDİ ALIYORSUN ONUNLA PİYASANIN CANLANMASINI SAĞLIYORSUNUZ. ALIN TERİNİ AÇ BIRAKTIKTAN SONRA PİYASA CANLANSA NE İŞE YARAR.

 

SORU-32- Veresiyeye faiz deme sebebinizi kısaca açıklar mısınız?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - FAİZİ BİRİ KAZANDIĞI HALDE DİĞERLERİ ZARAR EDİYORSA BU FAİZDİR. BEN VERESİYE ALMAKLA KAZANIYORUM, KARŞILIKSIZ İMKÂNLARA SAHİP OLUYORUM. OYSA O MALI ÜRETENİN ELİNDEKİ PARA PİYASAYA KARŞILIKSIZ ÇIKMIŞ OLUYOR. O KADAR ENFLASYON OLUYOR. YANİ SİZ KAZANIYORSUNUZ AMA PARASI OLAN HERKES ZARAR EDİYOR. FAİZİN TARİFİ BUDUR. BUNU BEN TANIMLAMIYORUM. PEYGAMBER ZARARIN OLMADIĞI YERDE KÂR DA YOKTUR DİYOR.

 

SORU-33- Faizsiz kredide cebri icra ve gecikme cezası olmadığına göre, geri dönmeyen kredilerin zararı nasıl karşılanacak?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - BORCUNU ÖDEMEYENİN BORÇLANMA EHLİYETİ ALINIYOR. CEZALANDIRILIYOR. PİYASADAKİ PARA EKSİLMESİ YOKTUR. ÇÜNKÜ AYNI PARA YİNE DOLAŞIYOR. MAL EKSİLMESİ DE YOKTUR. KİMSENİN ELİNDEN MALINI ALMIYORUZ. SADECE BORÇLU BORÇLU KALIYOR ALACAKLI DA ALACAKLI KALIYOR. FAİZ OLMADIĞINA GÖRE ALACAKLI DA ZARARDA DEĞİLDİR. ALACAKLI ZOR DURUMDA OLABİLİR. ONU DA SOSYAL YARDIMLAŞMA VE FAİZSİZ KREDİLEŞME İLE GİDEREBİLİRİZ. YANİ BANKADA MEVCUT OLAN MEVDUATTAN AMBARDA BEKLEYEN MALLARDAN ALACAKLIYA FAİZSİZ KREDİ VEREBİLİRİZ. BİRAZ DA BORÇ VERENLER DÜŞÜNEREK VERSİNLER. KURAN DARDA OLANA MÜHLET VERİLECEKTİR DİYOR.

 

SORU-34- Hukuki ve maddi teminatı olmayan kredileri ödememe dürtüsü ile birçok kredi geri dönmezse tasarruf sahiplerinin sermayelerinin güvencesini nasıl sağlayacağız?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - ÖZEL BANKACILIK YOKTUR. HERKES MEVDUATINI DEVLET BANKASINA FAİZSİZ OLARAK YATIRIR, KARŞILIĞINDA FAİZ ALMAZ KREDİ ALMA HAKKINI KAZANIR. BORCU ÖDEMEYENİN BORCU MEVDUAT SAHİPLERİNİN PARASIYLA KAPATILIR. KİMSENİN PARASINDA EKSİKLİK MEYDANA GELMEZ. BELKİ HERKESİN MEVDUAT HACMİ KÜÇÜLÜR. KALDI Kİ KURAN BORÇLULARIN BORCUNU KAPATMAK İÇİN FON AYIRMIŞTIR.

 

SORU-35 - “Selemin tasarrufu teşvik ettiğini yani para sahibi parayı şimdi kullandırmakta fakat “ortak mallardan” harcama yapmaktan şimdilik feragat etmektedir, buna karşılık ileride elde edeceği (paraya=mala) mukabil şimdi (malı almaktadır = parayı vermektedir), selem böylece üretime yardım etmekte ve özendirmektedir.” diyorsunuz kitapta;

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - BEN YAZDIKLARIMI BİR DAHA OKUMAM, ARKADAŞLARIM DÜZELTİRLER. BAZEN BEN YANLIŞ YAPMIŞ OLABİLİRİM, BAZEN DE ONLAR YANLIŞ DÜZELTİRLER. OKUYUCULARIN DİKKAT EDİP DÜŞÜNMELERİ İÇİN BU HATALARIN OLMASINI FAYDALI BULURUM. YUKARIDA YANLIŞLIKLAR VAR. EŞİTTEN SONRAKİ GİBİ DÜZELTİLMELİDİR.

 

SORU-36 - a) ortak mallar ne demektir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - (ORTAK MAL = ORTAK, MAL) VİRGÜL EKSİK KALMIŞ.

 

SORU-37 -b) tasarruf nasıl teşvik ediliyor?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - ŞİMDİ ALIP BEŞ KİLO ARMUT YİYECEĞİME ŞİMDİ ÜÇ KİLO YİYORUM SELEMLE GELECEKTE 2 KİLO YERİNE 3 KİLO YİYORUM.  DOLAYISIYLA ÜRETİM ARTIYOR. VERESİYEDE İSE BUGÜN BEŞ KİLO YERİNE ALTI KİLO YİYORUM, GELECEKTE İSE DAHA AZ YİYORUM ÜRETİM DÜŞÜYOR.

 

SORU-38 -c) ileride elde edeceği paraya mukabil şimdi malı almaktadır, ne demektir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - YANLIŞLIK OLMUŞ. İLERİDE ELDE EDECEĞİ MALA KARŞILIK ŞİMDİ PARAYI VERMEKTEDİR. VERESİYE DE KÂRDIR. BUNARLI OKUYUCUNUN DÜŞÜNEREK DÜZELTİLMESİ GEREKİR.

 

SORU-39- Bu veresiyenin tanımı değil midir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - EVET BU VERESİYENİN YANIDIR.

 

SORU-40- Yanlış bir ifade mi var ben mi yanlış anlıyorum?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - SİZ DOĞRU ANLIYORSUNUZ BİZ YANLIŞ YAPMIŞIZ. TEBRİK EDERİM. YUKARIDAKİ CÜMLELERİMİ BURASINI OKUMADAN YAZDIM.

 

SORU-40- “Faizde ise kişi ileride elde edeceği paraya mukabil şimdi malı (=veresiye) alıp tüketmekte (ve bir kısım malı tüketmekten feragat etmektedir=dir). Böylece üretim azalmakta, üretmeden tüketme çelişkisine düşülmektedir.” Demişsiniz. Oysaki faizli kredi sayesinde insanlar bir şeyler alarak, talep ederek üretime katkı sağlamış olmazlar mı?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - İFADEDE YANLIŞLIKLAR VAR. VERESİYEDE FAİZLİ OLSA DA ÜRETMEDEN TÜKETME VAR. İSRAF VAR. OYSA ÜRETİLENİ BUGÜN TÜKETMEME VAR. TASARRUF VAR. TEZEVVÜD VAR. MİKRODA CANLILIK GÖRÜLÜYOR AMA MARKADA DURGUNLUK DOĞUYOR. ÇÜNKÜ HALK ÜRETTİĞİNİ PAHALI ALIYOR. ELİNE GEÇEN PARA YETMİYOR. MAL SATILMIYOR, MAL SATILMAYINCA ÜRETİLMİYOR. İŞSİZLİK OLUR. BÖYLECE EMEK İSRAFI ORTAYA ÇIKIYOR.

 

SORU-41- Sürekli bahsettiğiniz sömürü sermayesi faizle sömürmeyi dünyada nasıl uyguluyor?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - AMERİKAN MERKEZ BANKASI ONLARIN. ABD’YE BİLE FAİZLE BORCU O VERİYOR. ONUN FAİZLİ TAHVİLİNİ ALARAK DEVLETTEN FAİZİ ALIYOR. TÜM DÜNYA BANKALARINI İMF ARACILIĞIYLA KEDİNE BAĞLAMIŞ SİZ TL BASIYORSUNUZ FAİZİ ALIYORSUNUZ, MERKEZ BANKASI O TL’Yİ BULUNDURDUĞU DOLAR KARŞILIĞI ABD MERKEZ BANKASINA FAİZ VERİYOR. DOLARI EMİSYON YAPIYOR, DOĞRUDAN DÜNYAYI SOYUYOR, SÖMÜRÜYOR. SOYUYOR.

 

SORU-42- Örneğin ülkemizde faizler düştü. Faizin zararları bertaraf edilmeye başlandı diyebilir miyiz?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - FAİZLİ SİSTEM VERESİYE İSTEMEDİR. FAİZLİ SİSTEM KARŞILIKSIZ PARA DEMEKTİR. FAİZLER SIFIR OLSA BİLE SİSTEM FAİZLİDİR.  SİSTEM FAİZSİZ ÇALIŞMAZ. UYGUN FAİZ UYGULANMADIĞI TAKDİRDE EKONOMİ ÇÖKER. FAİZLERİ DÜŞÜRMEK YERİNE FAİZSİZ SİSTEMİ GETİRMEK GEREK.

 

SORU-43- Yani artık küresel sermaye bu düzenini ülkemizde uygulayamayacak mı?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - KÜRESEL SERMAYE YOKTUR. SÖMÜRÜ SERMAYESİ VARDIR. SEN KORE’DEN KREDİ ALIRKEN KORE PARASINI ALMIYORSUN, DOLARI ALIYORSUN. EURO BİLE DOLARA KOTA EDİLMELİDİR. FAİZLİ SİSTEMİN ÖMRÜ SONA ERMİŞTİR. TEPE TAKLAK GİDECEKTİR. DÜNYANIN HİÇ BİR YERİNDE ARTIK KALMAYACAKTIR. KURAN’DAN VE TARİHTEN YAPTIĞIMIZ İSTİDLAL ADİL DÜZEN İLK DEFA TÜRKİYE’DE BAŞLAYACAKTIR. DÜNYAYA ONDAN SONRA YAYILACAKTIR. HATA ETMİŞ OLABİLİRİZ.

 

SORU-44- Faizler düşmesine rağmen istihdamda başarı sağlanamamasını ve üretim maliyetlerinin bu kadar yüksek olmasını neye bağlıyorsunuz?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - FAİZLİ SİSTEMDE FAİZ ENFLASYONLA PARALEL GİDERSE İŞSİZLİK ÖNLENİR. ENFLASYON FAİZDEN AZ OLURSA İŞSİZLİK OLUR. ENFLASYON FAİZDEN FAZLA OLURSA İŞLETMELER DURUR. YİNE ÇALIŞMA OLMAZ. FAİZ İLE ENFLASYONU EŞİT GETİRMEK ÇOK ZOR OLDUĞU İÇİN BUGÜNKÜ KRİZLER VARDIR. BEN FAİZLİ MODELLER ÜZERİNDE FAZLA ÇALIŞMADIĞIM İÇİN BU HUSUSTA MEKANİZMALARI İZAH ETMEK İÇİN GEREKLİ ZAMANI BURALARA HARCAMAK İSTEMİYORUM.

 

SORU-45- Merkez bankasının son dönemde kredi karşılık oranlarını artırması ve kredileri düşürme çabası cari açığa karşı önlem olarak değerlendirildi.

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - BİR ÜLKEDE PİYASADA YETER PARA YOKSA İŞSİZLİK OLUR. FAZLA PARA VARSA ENFLASYON OLUR. BU DENGELİ KREDİ SİSTEMİYLE SAĞLANIR. EĞER KREDİYİ EMEĞE DEĞİL DE SPEKÜLATÖRLERE VERİRSENİZ HEM ENFLASYON OLUR, HEM DE İŞSİZLİK OLUR. BUGÜNKÜ TÜRKİYE’NİN DURUMU BUDUR. BUNUN DA SORUMLUSU FAİZDİR. FAİZ ÖNCE ENFLASYON YAPAR. ENFLASYON FİYAT VE ÜCRET ANARŞİSİNİ DOĞUYOR İŞSİZLİK BAŞLAR, İŞSİZLİK AÇLIĞI GETİRİR HALK BORÇ ALARAK YAŞAMAYA BAŞLAR. BORCUNU ÖDEYEMEYEN HALK YOLSUZLUĞA BAŞLAR, YANİ ÇALARAK GEÇİNİR. AÇ OLAN MEMURLAR DA RÜŞVETLE BUNA GÖZ YUMARLAR. BİR GÜN GELİR RÜŞVET DE VEREMEZLER. BASKI BAŞLAR. SONUNDA HALK HAREKÂTI BAŞLAR. SOSYAL TUFAN OLUR. DÜNYA ADIM ADIM BUNA GİTMEKTEDİR. TÜRKİYE’Yİ YIKMAK İSTEYEN DIŞ GÜÇLER BU SAKAT POLİTİKAYI İZLETTİRİYORLAR. BUGÜN TÜRKİYE’DE 15 MİLYON İŞSİZ VAR. ASIL ZARAR OLAN BUDUR. DİĞERLERİ BELKİ ADALETSİZLİKTİR AMA ZARAR DEĞİLDİR. BU İŞSİZLİK DE BU SAKAT POLİTİKANIN ESERİDİR. HER YIL BORCUMUZ ARTARAK YAŞIYORUZ. ALACAKLARINI TALEP ETTİKLERİNDE İNTİHARDAN BAŞKA YOLUNUZ KALMAZ.

       

SORU-46- Sizin bu önlemler hakkındaki görüşünüz nedir ve cari açığın belirli bir rasyonel oranın üstüne çıkmadığı müddetçe zararı olmadığını savunan görüşler var,

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - % 2.5 İLE % 5 ARASINDAKİ ENFLASYON YARARLIDIR. % 5 İLE % 10 ARASINDAKİ ENFLASYON ZARARSIZDIR. DEVLET HİÇ VERGİ ALMAZ % 20 ENFLASYONLA DEVLETİ YÖNETEBİLİR. BUNUN İÇİN BORCU OLMAMASI FAİZ ÖDEMEMESİ GEREKİR. YÜZDE YİRMİDEN FAZLA ENFLASYON ZARARLIDIR. YÜZDE YÜZDEN FAZLA ENFLASYONLA DEVLET YAŞAYAMAZ. DEVLET FAİZLERİ SIFIRLAMALI. KENDİSİ FAİZ ALIP VERMEMELİDİR. VERGİLERİ KALDIRMALIDIR. YÜZDE YİRMİ ENFLASYONLA DEVLETİ YÖNETEBİLİR. BU DA ONA YETER. BUNUN ANLAMI ŞUDUR, VATANDAŞLARIN BEŞTE BİRİ KAMUDA ÇALIŞACAK. ORDU DAHİL BU MİKTAR AŞILMAYACAK.

 

SORU-47- cari açık hakkındaki düşünceniz nedir ve bu kadar cari açık ülkemizi sıkıntıya sokmaz mı?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - İÇ BORÇLAR TASFİYE EDİLMELİDİR. İKİ YILDA KOLAYLIKLA SIFIRLANIR.

A) FAİZLİ BORÇ FAİZSİZ BORCA ÇEVRİLİR.

B) DIŞ BORÇLAR İÇ BORCA ÇEVRİLİR.

C) NAKİT BORÇ MAAŞ BORCUNA ÇEVRİLİR.

D) BORÇLAR, İŞTİRAKLERE ÇEVRİLİR.

BUNDAN SONRA UYGUN BÜTÇE AÇIĞI İLE FAİZLİ SİSTEMDE BİLE ÜLKE İDARE EDİLEBİLİR. BORÇ BATAĞI İÇİNDE BİR ÜLKENİN BÜTÇESİ AÇIK OLSA VEYA OLMASA NE FARK EDER?!

 

SORU-48- Son olarak katılım bankalarının faaliyetlerini de faizli olarak nitelendiriyorsunuz. Sermaye sahipleri yani tasarruf sahipleri alınan maddi teminatlar dolayısıyla zarara iştirak etmediğinden yani rizikosuz kazanca sahip olduklarından yapılan iş faiz olarak nitelendiriliyor. Diğer taraftan işlemlerini, faaliyetlerini veresiye şekilde yürütüyorlar bunun da faizin zararlarını ortaya çıkardığını bu yüzden, bu yönden de faiz olduğunu söylüyorsunuz. Bu şekilde veresiye mal alım satımı yapan katılım bankası veya herhangi bir işletmenin günümüzde faizsiz bir müesseseye dönüşümü nasıl sağlanabilir?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE - BU BANKALARIN ARKASINDA YİNE FAİZLİ SÖMÜRÜ SERMAYESİ VARDIR. SÖMÜREBİLMEK İÇİN ÖNCE DOLAR VERİP PETROL ALIYOR, SONRA FAİZ VERECEĞİM DEYİP DOLARI GERİ ALIYOR. BÖYLECE ENFLASYON YAPARAK DURMADAN KARŞILIKSIZ PETROL SATIN ALIYOR. SONRA DA ONU BOMBA YAPIYOR BAĞDAT’I BOMBALIYOR. NE VAR Kİ MÜSLÜMANLARIN ELİNDEN FAİZLE PARA ALAMIYOR. BUNUN İÇİN BU TAMPON BANKALAR KURULMUŞTUR. BUNLAR HALKTAN PARALARINI KÂR VERECEĞİZ DİYE TOPLUYORLAR, SONRA AMERİKAN  BANKALARINA FAİZLE VERİYOR. BU FIKHA GÖRE DE CAİZDİR. SONRA KÂR OLARAK DAĞITIYOR. BURADA YANLIŞ OLAN PETROLÜN DOLARLA SATILMASIDIR. OYSA BU DİNARLA SATILMALIDIR. YANİ ALTIN PARA İLE SATILMALIDIR.

BUGÜNKÜ FİNANS KURULUŞLARININ FAİZSİZ HALE GELMELERİ İÇİN. DOLARIN ALTINA ÇEVRİLMESİ VE ALTIN SERTİFİKASI ÇIKARILMASI GEREKİR. ALTIN KUYUMCULARA VERİLECEK. ALTIN SERTİFİKASINI KUYUMCULAR KÂRSIZ ALIP VERECEKLERDİR. BANKA İŞLETMELERLE ALTIN SERTİFİKASINI FAİZSİZ KREDİ OLARAK VERECEKTİR. ONLARIN SENETLERİNİ KIRACAKTIR KREDİLEŞMEYİ SAĞLAYACAKTIR. BU HUSUSTA İZMİR AKEVLER KOOPERATİFİNDE YENİ ÇALIŞMALAR VARDIR. DAHA SONRAKİ YAZIŞMALARINIZDA ÜSTÜNDE DURABİLİRİZ. BENİM FAİZSİZ BANKA KİTABIMI OKUMANIZ GEREKMEKTEDİR.

 

- Allah’a emanet olun.

- Anlayarak okuduğunuz için sayınız meşkur olsun.

 

 

Süleyman Karagülle 

http://www.akevler.org/AdilDuzenDergisi/88/1463/Askerin-konumu


 

 


ADİL DÜZENİN TEMELİ BUCAKLAR
1-SORU CEVAPLA BUCAKLARIN İŞLEYİŞİ VE EKONOMİ
911 Okunma

© 2025 - Akevler