Tarih ABD’den hesap soruyor
591 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

02/06/2020

Tarih ABD’den hesap soruyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde bir haftadır devam eden şiddet olayları, aslında bu ülkenin kendi tarihiyle hesaplaşmasıdır da... Avrupalı beyazların kurdukları ve sonunda dünyanın en gelişmiş ve en güçlü ülkesi haline gelen Amerika Birleşik Devletleri'nin hamurunda kan ve gözyaşı fazlaca vardır.

Esir ticareti
Öncelikle Afrika'nın siyah derililerini konu alan esir ticareti, en fazla Amerika Birleşik Devletleri'ne yaramıştır. Düşünün ki 18'inci yüzyıl sonunda Afrika kıtasında 12-40 yaş arasında erkek kalmamıştı. Bunlar Avrupalı esir tüccarları tarafından önce Küba'ya götürülürlerdi. Küba'ya gidenler oradaki görkemli malikanelerin esir tüccarlarına ait olduğunu bilirler... Esirler sonunda Kuzey ve Güney Amerika'nın beyaz rejimlerine pazarlanırdı.

Tamamı için https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/06/02/tarih-amerika-birlesik-devletlerinden-hesap-soruyorYorum:

 

Yorum:

Herkes için adalet

Çağa aykırı bir davranışı her duyduğumuzda “Sene olmuş…” ile başlayan bir sitem cümlesi kurmayı ihmal etmeyiz. Unuturuz insanoğlunun unutkanlığını, öğrenme güçlüğünü başlarız yargılamaya.

Sayın Barlas’ın da ABD eleştirisi bu tatta olmuş. Gönül ister ki insan her hatayı bir kez yapsın sonra da ders alsın ama olmuyor. Bir çark var ve o hep aynı şekilde dönüyor. Aykırı davranmak için çabalamak yerine bu aykırılığın geçerli olacağı bir düzen kurmak gerekiyor. Bugün Afro-Amerikalılara yapılanlar yarın unutulup, öbür gün tekrarlanacak. Çünkü bunu önleyecek bir mekanizma sosyolojik olarak kurulmadığı gibi politik anlamda da bunun tam tersi bir çaba içine girilmiştir. Sağduyu ve herkes için adalet kaygısı bugün önemini bir kez daha gösteriyor.

 

Tayibet Erzen






Sayı: 572 | Tarih: 7.06.2020
Mehmet Barlas
Tarih ABD’den hesap soruyor
Herkes için adalet
591 Okunma
Tayibet Erzen


© 2024 - Akevler