Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1036
Nur Suresi Tefsiri 23-26. Ayetler
2.11.2019
3076 Okunma, 1 Yorum

NUR SÛRESİ- 5. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

إِنَّ الَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلَاتِ الْمُؤْمِنَاتِ لُعِنُوا فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ (23) يَوْمَ تَشْهَدُ عَلَيْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَأَيْدِيهِمْ وَأَرْجُلُهُمْ بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ (24) يَوْمَئِذٍ يُوَفِّيهِمُ اللَّهُ دِينَهُمُ الْحَقَّ وَيَعْلَمُونَ أَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ الْمُبِينُ (25)الْخَبِيثَاتُ لِلْخَبِيثِينَ وَالْخَبِيثُونَ لِلْخَبِيثَاتِ وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ أُولَئِكَ مُبَرَّءُونَ مِمَّا يَقُولُونَ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ (26)

 

***

 

إِنَّ الَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ

EinNa elLaÜIyNa YaRMUvNa elMuXÖaNAvTı (EinNa elLaÜIyNa YaFGaLUvNa eLMuFGUvLAvTı)

“Muhsenata remy eden kimseler”

“Remyedenler” marifedir. “Remy” de marifedir. Zina isnadıdır. الَّذِيdeğil de الَّذِينَgelmesinden kastedilen örgüttür, suç örgütü söz konusudur.

Bir kimse birisine veya ikisine zina ettiğini söylese, bu da gizli kamera ile tespit edilse, bu kimseye ceza verilmez. Tam tersine bunu tespit eden kimse suçlu olmuş olur ve o cezalandırılır. İftira suçu örgüt şeklinde olmalıdır. Örnek olarak bir gazetede veya bir televizyonda veya bir mitingde söylendiği zaman suç örgütü suçu olur.

Burada bir sorun daha ortaya çıkmaktadır. Ortada suç isnadı yaygınlaştı. Kimden kanıt getirmesini isteyeceğiz? O zaman kasameye başvurulur. Herkes kimden duyduğunu, kime söylediğini beyan eder. Sonunda soruşturmacılar ilk söyleyeni bulurlar. O dört şehidi görmek zorundadır. Bunlar üç kişi olur. Herkesin şehit getirmesi söz konusu olmadığına göre en az çoğul olan üç kimseden şehit getirmesi istenir. Herhangi birini getirirse artık iftira cezası sakıt olmaz. Yoksa üç kişiye uygulanır. Bu içtihatla on kimse de olabilir. Kurallı çoğul ondan başlar. O zaman Cuma’nın geçerli olması için on kişi gerekir.

Fıkıh Usulü bunları inceler.

مُحْصَنَاتKur’an’da kurallı çoğul olarak geçmektedir. Kur’an’da bu kök için erkeklerin nekre olarak kurallı çoğulu vardır. مُحْصِنِينَ deniyor. اَلْمُحْصِنِينَ yoktur. الَّتِي أَحْصَنَتْvar. Sürü şeklindeki beraberliktir. Bir araya gelince birlik olup kitle ortaya çıkar. Bunda da kişilik belirtileri vardır. الـمُفْعِلِينَ kalıbı ise geçici terör örgütlü toplulukları ifade ederler. الَّذِينَفَعَلُواise süresiz toplulukları ifade eder.

Burada الَّذِينَأَحْصَنُواdemeyip الْمُحْصَنَاتِ demek, başkalarını şüphelendirecek bir davranışta bulunmayanlar demektir. Seyahate çıkanlar birlikte seyahate çıkarlar. Tenha yerlerde dolaşırken de birlikte hareket ederler.

الْغَافِلَاتِ الْمُؤْمِنَاتِ

eLĞAvFıLAvTı eLMuEMiNAvTı (elFAvGıLAvTı eLMuFGıLAvTı)

“Mümin gafiller”

الْمُؤْمِنَاتِ burada sıfattır. الَّذِينَآمَنُوا’daki müminler değil de birbirinin iffetini korumada anlaşmış olanlar anlamındadır. İffetli kadınlar birbirlerini korurlar.

“Mümin” kelimesinin manasını biliyoruz. Güven altına alan demektir. بِHarfi ceri ile gelince de ona dayanarak güven altına alan demektir. Burada الْغَافِلَاتِkelimesi ile geçmektedir. Kur’an’da bir defa geçer. Kur’an gelmeden önce sen gafillerdendin denmektedir.

İnsan beyni düşünerek doğruları bulma kabiliyetindedir. Kur’an insan beyninin kabullenmeyeceği hiçbir şeyi bildirmez. Sadece gaflet içinde olan insanı gafletten uyandırır. Onun için aynı zamanda hatırlama manasında adı zikrdir.

غفل kökü غفر kökünden dönüşmüştür, kazmak anlamındadır. Bir şeye dalıp diğer şeyi ihmal etmektir.

Kur’an’da غفل35, حور 13 defa geçer. Toplam 48 (24*3) eder.

غ değişmeyi,  فkopmadan ayrılmayı, ر tekrarı ifade eder.

غُفْل çıplak alan (işlenmemiş arazi) demektir, damgalanmamış hayvan demektir. Yani belirsizlik anlamına geldiği gibi kalbin gafleti demek harekete geçmemiş beyin anlamındadır.

Bir kimse bir işi yapmak ister ama onu yapmaz. Fiilen o işi yapmamıştır ama kalben o işi yapmıştır. Kadın evlilik dışı ilişkiyi aklından bile geçirmez, hep evlenmeyi hayal eder. İşte bu muhsinin vasfıdır. Sermaye Marks’ın önerileri ile insanları serbest ilişkiye zorlamıştır. Kur’an ise insanlığı evliliğe zorlamaktadır.

Bundan önceki ayetlerde ispat edilmeyen bir zina isnadı hukuken yanlış sayılır yalan sayılır denmişti. Bu dünyada dört şehit getiremediği takdirde seksen sopa vurulur. Ama eğer zina yapmışsa ve kişi de bunu söylediği için seksen sopa yemişse, bu, bu dünyanın hükmüdür. Gerçeği söylediği için ahirette sorumlu olmaz. Ama zina yapmadığı halde zina yaptı diye iftira eden kimse ise asıl hesabı ahirette verecektir. Bunlar dünyada cezalarını çekmekle kalmayacaklar, ahirette de tecziye edileceklerdir. Dünyadaki ceza onları ahiret azabından kurtaramayacaktır. Bu ayet bunu anlatmaktadır.

لُعِنُوا

LuGiNUv (FuGıLUv)

“Lanet olundular”

“Lanet olunmak” demek dışlanmak demektir. Yani bunlar ispat edemedikleri için dünyada da ahirette de cezalanacaklardır.

Cehennemde lanet olunmak ne demektir?

Nasıl dünya hapishanelerinde tecrit cezaları varsa, cehennemde ağır suç işleyenler böyle tecrit edilip ağır ceza çektirileceklerdir. Dünyada zina edenlere ağır ceza vardır. Ahirette ise iftira cezası zinadan da ağırdır. Bunun anlamı şudur ki iffetli bir kadına iftira etmek zina yapmaktan daha ağır günahtır.

فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ

Fiy eLDuNYAy Va eLEAvPıRaTi (Fiy eLFuGLAv Va eLFAvGıLaTi)

“Dünya ve ahirette”

Bozuk bir düzende kötü işler yapanlar dünyada cezalanırlar, ahirette cezalanmazlar. Çağımızda rüşvet verip işini yapanlar bu dünyada cezalanırlar. Devletleri yıkılır ve çöken çatının altında suçsuzlar da kalır. Bazı fiiller vardır ki bu dünyada cezaları yoktur. İspat edilemeyen suçlar böyledir. Bazı suçlar vardır ki hem dünyada cezalanırlar hem ahirette cezalanırlar. Fuhşu işa’a edenlerin (yayanların) cezaları böyle olduğu gibi iftira suçu da böyledir. Böyle suçları Kur’an dünya ve ahiretle ifade etmektedir.

وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ (23)

Va LaHuM GaÜAvBun GaJIyMun (Va LaHuM FaGAvLun FaGIyLun)

“Ve onlar için azim azab vardır.”

Dünyada ve ahirette birleştirilmiş tek azap olmuştur. Gerçekten iffetli kimselere iftira edenler dünya ve ahirette cezalandırılacaklardır. Bununla beraber dünyadaki cezalar tenzil edilecektir. Dünyadaki seksen sopa verileceği için daha ağır cezanın kalan kısmı orada çektirilecektir. Azap (عَذَابٌ) nekre gelmiştir. Dünyadaki cezalar belirlidir. Kol kesilecekse ya kesilir ya kesilmez, ahiretteki azab ise suçla orantılı olacaktır. Hafifletici sebepler cezanın tenzilatına sebep olduğu gibi ağırlaştırıcı sebepler de cezanın ağırlaşmasına sebep olur.

Bugünkü Türk Ceza Kanunlarında hâkime takdir yetkisi verilmiştir. Kur’an’da hakemin böyle takdir hakkı yoktur, cezaları artırıp eksiltemez. Soruşturmacılar çaldı derlerse kolu kesilir, soruşturmacılar aldı derlerse ağır tazminata mahkûm edilir.

Kur’an’da azabın sıfatları sayılmıştır; azim, elim şedit, galiz. Ceza hukukunda ve kısas hukukunda bunlar tefrik edileceklerdir. Hükümler ona göre verilecektir.

Bunları tam yapabilmemiz için Ruhu’l-Kur’an’ı kullanmayı öğrenmeliyiz. Ruhu’l-Kur’an’a bir kullanma talimatı eklemeliyiz. Ruhu’l-Kur’an üzerinde çalışma yapabilmemiz için en az 20 kadar bilgisayarcı istihdam edilmelidir. Bunları finanse edebilmemiz için yüz lojmanlı işyeri apartmanları inşaat ortaklığını kurmamız gerekmektedir.

Yalova’daki 24 daireli inşaattan sonra yüz lojmanlı işyeri apartman inşaatına geçmemiz için engel kalmaz. Akevler yavaş çalışıyor ama adım adım ilerliyor. Sabırla çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekir.

Şimdi Ruh’ul Kur’an programında عذب köküne bastığım zaman o kökten olanlar geliyor. Başka kök eklemek için iki defa basmak gerekiyor. Oysa عذبköküne basıp bir de Ctrl شددdediğim zaman ikisinin birlikte geçtiği grupgelmelidir.Bununla beraber عَذَابٌ kelimesine bastığım zaman tüm geçen ayetler gelmelidir, teker teker basmama gerek kalmamalıdır. Biri geldiği zaman diğeri gitmelidir.

Sıfatlar, isimler, tamlamalar, mübtedalar, failler gelmelidir. Bunları kullanabilmek için gerekli bilgiyi bulabilmeliyim. (Bunların hepsi Ruhu-l Kuran’da mevcuttur. Lütfi Hocaoğlu)

İşte o zaman “azab” kelimesinin çeşitli manalarını öğrenebilir, ceza ve kısas sınırlarını belirleyebiliriz.

 

YORUM

Kur’an’da haramlar ve helaller vardır. Bunları cezalandırma yetkisi yöneticilere verilmemiştir, hakemlere verilmemiştir. Bunları devlet korumaz. Yani haram şeylerden doğan borç ve alacakları devlet korumaz. Bunun için hukukta bunlar da bilinmelidir. Bu fiilleri işleyenler de sicile geçirilir, kaydedilir; ilmi, mesleki, ahlaki ve siyasi dereceleri tespit edilirken bunlar değerlendirilir.

Emredilenler ve nehy edilenler vardır. Bunların dünyada hükümleri konmuştur. Her bucak kendi ceza hukukunu kendisi oluşturur. Yasakları koyabilir. Bu yasaklar istişari kararlarla konabilir. Yargı denetimi vardır. Esas ölçüt caydırıcılıktır. Bunlara tazir cezaları denmektedir. Eğer bucağın sakini rıza gösterirse bu ceza uygulanır. Bucağı terk ederse bu cezalar uygulanmaz. İlin de kendi cezaları vardır. İli terk edene de o ceza uygulanmaz. Ülkenin de böyle cezaları vardır, o ülkeyi terk edene bu cezalar uygulanmaz. Bazı cezalar vardır ki, nereye giderse gitsin, interpol aracılığı ile o suçlar cezalandırılır. Hangi fillerin suç olduğunu Kur’an’a göre istihraç etmemiz için azab gibi ricz gibi kelimelerin tanımlarını yapmamız gerekecektir.

Tazir cezaları yanında kefaret cezaları vardır. Tazir cezaları hakemlerce verilir. Kefaret cezalarını ise kişiler kendi kendisine verir. Yöneticilerin ceza verme yetkileri yoktur. Sadece yöneticilerin yaptığı fiillerden dolayı onlara kısas uygulanmaz, diyete dönüşür.

Kefaret cezalarını kişiler kendi kendilerine verirler ve uygularlar. Köle azat ederler, fakirleri doyururlar veya giydirirler, oruç tutarlar. Başkanların bir de dışlama cezaları verme yetkileri vardır. Kimse onlarla konuşmaz.

 

Öz Türkçe ile:

“İnanmış, ilgisiz, karıları dilleyenler (taşlayanlar), beride ve ötede dışlandılar ve onlara kocaman tadış vardır.”

 

Kur’an kelimeleri ile:

“Mü’minat, gafilat, muhsenata remy edenler dünyada ve ahirette lanet olundular ve onlara azim azap vardır.”

 

EinNa elLaÜIyNa YaRMUvNa eLmuXÖaNAvTi eLĞAvFiLAvTi eLMuEMiNAvTı LuGıNUv Fi eLDüNYAv Va eLEAvPiRaTi Va LaHuM GaÜAvBun GaJIyMun

اِنَّ الَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلَاتِ الْمُؤْمِنَاتِ لُعِنُوا فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ(23)

 

***

 

يَوْمَ تَشْهَدُ عَلَيْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ

YaVMa TaŞHaDu GaLaYHiM EaLSiNaTuHuM (FaGLa TaFGaLu GaLaYHiM EaFGıLaTuHuM)

“Lisanlarının aleyhlerine şehadet ettiği yevm”

يَوْمَ ve sonrasındaki cümle عَذَابٌعَظِيمٌifadesinin zarfıdır. Onlar için ahirette azim azab vardır. Dünyada ve ahirette lanet olunurlar, ayrıca onlara ahirette azim azap vardır. يَوْمَ  ondan sonra gelen cümleye muzaftır.

Bu ayeti tam kavrayabilmek için dört ve beş boyutlu uzayı kavramamız gerekmektedir.

Bir düzlemde bir noktadan birbirine dik iki doğru çıkılabilir, bir üçüncü çıkılamaz.

Üç boyutluda iki noktadan üç dikme çıkılabilir, bir dördüncü çıkılamaz.

Demek ki dört boyutlu uzayda bir noktadan dört dikme çıkılabilir, beşincisi çıkılamaz.

Beş boyutlu uzayda bir noktadan beş dikme çıkılabilir, altıncısı çıkılamaz.

Böylece çok boyutlu uzayı kolayca tanımlayabiliriz.

Bir noktadan kaç dikme çıkılabiliyorsa o uzay o kadar boyutludur.

İki boyutlu uzayda tek düzlem vardır. Üç boyutlu uzayda üç düzlem bir noktada kesişir. Dört boyutlu uzayda bir noktada kaç düzlem kesişir? Dört dikme vardır. AB AC AD, BC BD CD kadar düzlem olabilir, bu da 6’dır. Beş boyutlu uzayda ise AB AC AD AE BC BD BE CD CE DE 10 düzlem birleşir.

Düzlem sayısı = C(n;2) şeklinde hesaplanır.

Dört boyutlu uzayda kaç küp vardır? 2 küp karşıya konulur. Yüzeyler birleştiriliyor birer küp oluyor, 6 yüzey olduğuna göre 8 küp vardır.

Beş boyutlu uzayda kaç dörtlü küp var? 2 karşı karşıya konuyor, her küpten bir dörtlü ekleniyor. 8 küp vardır.10 küp eder.

Önce geometri olarak üç boyutlu uzayı ne kadar biliyorsak dört ve beş boyutlu uzayı da o kadar matematikte biliyoruz.

Gerçekten bunlar vardır. Hareket etmek için bir üst boyutlu uzaya ihtiyaç vardır. Üç boyutlu uzayda hareket var. Öyleyse dört boyutlu uzay vardır. Hareketlerin alternatifi varsa o zaman beş boyutlu uzaya gerek vardır. İrademizi kullanıyor ve istediğimiz hareketleri yaptırabiliyoruz. O halde beş boyutlu uzay vardır.

Şimdi o günde yani kıyamet günü insanın dili şehadet edecek. Çünkü benim konuşmalarımın hiçbirisi yok olmamıştır. Filme çekilmiş hareketler nasıl sonra seyredilebiliyorsa benim hareketlerim de hep filme çekiliyor. Filmden farklı düzlemler şeklinde değil de heykeller şeklinde filme çekilmektedir. Benim dilim geçmişteki bütün saniyeleri ile dizilmiş heykeller olarak duruyor. Nasıl yolu görebiliyorsam, dört boyutlu uzayda sesi de uzay boyutuna göre duyabileceğim. “Ahmet” dediğim zaman şimdi önce A sonra H sonra M sonra E sonra da T olarak sıra ile duyuyorum. Oysa o gün dört beş sesi birden duyabileceğim. Buna çift boyutlu zaman diyoruz.

Ahiret hayatını iki şekilde düşünebiliriz. Dört boyut mekân ve bir boyut zaman olarak yahut üç boyut mekân iki boyut zaman olarak düşünebiliriz. Bu ayet bize üç boyut iki boyut zaman olacak hayatı anlatmaktadır. Yani zamanın bir boyutunda yaşayacağız, bir boyutunda geçmişimizi algılayacağız. Dilin geçmişteki bütün hareketlerini göreceğiz.

وَأَيْدِيهِمْ

Va EaYDIyHiM (Va EaFGuLuHuM)

“Ve yedleri”

Elleri de. Çünkü bütün yanlarını birden göreceğiz. Şimdi pazar günü kahvaltıyı bu pazar göremiyorum. Hâlbuki orada geçmiş pazarları aynı anda göreceğiz.

وَأَرْجُلُهُمْ

Va EaRCuLuHuM (Va EaFGuLuHuM)

“Ve ricleri”

Ayakları da. Dün İstanbul’da idim. Şimdi buradayım, Yalova’dayım. İkisini birden göremiyorum, iki yerde bulunamıyorum. Oysa dört boyutlu uzayda dünkü İstanbul ile bugünkü Yalova’yı birlikte seyredebilirim.

بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ (24)

BiMAv KAvNUu YaGMaLUvNa (BiMAv FaGaLUv YaFGaLUvNa)

“Amel ettiklerini.”

İftira etmeyi de amel olarak zikrediyor. Oysa iftira bir kabuldür. Başkasına yapılan bir şey değildir. Burada bahsedilen iftira kişisel iftira değil örgütsel iftiradır. Para karşılığı tertipte yer almadır. Bunun için بِمَايَعْمَلُونَdemiyor. بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَdeniyor. Bugünkü şantajları anlatmaktadır.

 

YORUM

Bir taraftan ispat edemeyenlerin hükmen iftiraları değil de gerçek iftira yapanların ahiret azabını anlatırken, bize ahiret hayatı hakkında da bilgi vermekte, Kâinatın varlığını da tanıtmaktadır. Kâinatın dört ve beş boyutlu yapısını bildirdikten sonra artık sağlam ve güven içinde oturabiliyoruz. Dün ahireti ispat etmek zordu. Bugün ebedi yokluğu ispat etmek imkânsızdır. Yüz milyarlarca galaksi var. Her galakside de yüz milyarlarca güneş var, gezegen var. ‘Kâinatta biz varız başka kimse yok’ demek ne derece akla uygun değilse, ‘öldükten sonra hayat yoktur’ demek de o derece akla uygun değildir.

Kısa zamanda bu dünyada bazı kurallar akla yatkın olmayabilir ama ahireti kabul ettiğiniz zaman bu kuralların derin hikmetlerini anlar hale gelebilirsiniz.

Sistemi bütün olarak düşünmezseniz onun hikmetlerini anlamanız mümkün değildir.

Dünya ve ahirette lanet olunmaları ve azim azabla tazib edilmeleri ve bu azabın nekre olması, iftira eden kimselerin iftira derecelerine göre cezalanacaklarını ifade eder. Yani kadın ve erkeklerin buna göre davranmaları gerekmektedir. Karşı tarafı kuşkuya düşürecek davranışlarda da bulunulmamalıdır.

Öz Türkçe ile:

“… yaptıklarından dolayı dillerinin, ellerinin ve ayaklarının onlara tanıklık edeceği gün.”

Kur’an kelimeleri ile:

“… amel ettiklerinden dolayı lisanlarının, yedlerinin ve riclerinin aleyhlerine şehadet edeceği yevm.”

 

YaVMa TaŞHaDu GaLaYHiM EaLSiNaTuHuM Va EaYDIyHiM Va EaRCuLuHuM BiMAv KAvNUu YAGMaLUvNa

يَوْمَ تَشْهَدُ عَلَيْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَأَيْدِيهِمْ وَأَرْجُلُهُمْ بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ (24)

 

***

 

يَوْمَئِذٍ

YaVMaEiÜin (FaGLaEiÜin)

“O yevm”

Burada يَوْمَ kelimesinin muzafun ileyhi (tamlananı) hazfolmuş, onunu yerine إِذٍ gelmiştir, arada وَ harfi getirilmemiştir. Geçen ayetin açıklaması şeklindedir. يَوْمَ kelimesi tekrar edilmiştir. O güne vurgu yapılmıştır.

Kenan Evren’i on çalışma arkadaşımızla Marmaris’teki evinde ziyaret etmiştik. Bizi götüren arkadaşımız bizi ona ‘Adil Düzen çalışanları’ diye takdim etti. Kenan Evren birden irkildi, bunları niye getirdin de diyemedi, “Allah adil değil de bunlar mı adil olacaklar?” dedi! “Kimi sakat, kimi hasta, kimi fakir, kimi zengin; bu mu adalet?” dedi. Hemen cevap vermedim. Başka şeyler konuştuktan sonra, “Allah adildir. Ama adaleti bu dünyada tamamlamaz, adaleti ahirete tamamlar” dedim ve ekledim; “Biz ahirete inanıyoruz.”

“Biz de ahirete inanıyoruz” dedi.

Bu ayet o dediklerimi anlatmaktadır.

Allah diyor ki; hak olan din yalnız o zaman gerçekleşecektir. Din/düzen borç-alacak düzenidir, borç-alacak hesabıdır. Adil Düzen orada oluşacak. Bu dünyada gerçek adalet sağlanmayacak. Zina edeni gören doğru söylemiştir ama dört şehidi getiremediği için sopa yemiştir. Ahirette dört şehit gelmeyecek. Yazıcı melekler her şeyi kayda almışlardır. Her hareket yaşanmakta ve kaydedilmektedir. Meleklerin görevi onlara puan verip defterlere borç-alacak şeklinde geçirmektir.

يُوَفِّيهِمُ اللَّهُ دِينَهُمُ

YuVafFIyHiMu elLAvHu DIyNaHuMu (YuFagGiLuNa elLAvHu FiGLaHuMu)

“Allah dinlerini onlara tevfiye eder”

Yeni bir gerçeği ifade ettiği için atfetmemiştir, kemali infisal (tam ayrılık) vardır.

“Tevfiye etme” vefa göstermedir. Ahitleri ifa eden denmektedir. Ahirette Allah ahitlerini ifa edecektir. Herkesin hakkını eksiksiz verecektir. Gerçek adalet orada sağlanacaktır. Allah insanları önce serbest bırakmış, onlara imkânlar vermiş, istediğinizi yapın demiştir. Sonra yaptıklarına göre herkese hakkını vermiştir; zulüm yapanlara da hak ettiklerini vermiştir.

İnsanlara adil olmayı emretmiştir ama tam olarak adaleti sağlama gücünü ve iradesini vermemiştir. Birçok ücretler eksik olacak, birçok zulüm oluşacak ama bütün bunlar ahirette eksiksiz dengelenecek, kimsenin alacağı ve hesabı kalmayacaktır.

“Allah ifa edecektir” deniyor. Meleklerin bile bilmediği haklar Allah tarafından ortaya konacaktır. Dinin bugün bizim din olarak kullandığımız manada olmadığı burada anlaşılıyor.

الْحَقَّ

eLXaqQa( Eal FaGLa)

“Hak”

الْحَقَّ kelimesi دِينَهُمُ‘un sıfatıdır. “Hak” borç ve alacaktır. Lehine hak alacak, aleyhine hak da borçtur. “Din” de bu borç ve alacakları kaydeden muhasebedir, sözleşmeler ve sözleşmelerden doğan hakların kaydedilmesidir. Borcun eda edilmesini sağlayan düzendir.

Bu dünyada zahire göre hükmedilir.

Gerçek haklar ahirette belirlenecek ve herkesin hakkı ifa olunacaktır. O gün mahkûm olanların hiçbir şeyleri yoktur. Ellerindeki alınacak zulmettiklerine verilecek. Zulmedilenlere ve zulmedenlere haklarını Allah verecektir. Zulmedenlere de azab edecek ve öylece eğitecektir.

وَيَعْلَمُونَ أَنَّ اللَّهَ

Va YaGLaMUvNa EanNa elLAvHa (Va YaFGaLUvNa EanNA elLAHa)

“Ve Allah’ın olduğunu ilmedecekler”

Bu dünyada zulme uğrayanlar; bu nasıl adalet, bu nasıl ilah, bize bu kadar zulmedildiği halde buna izin veriyor derler. İnanmışlar bile bazen dayanamaz hale geldiklerinde “Allah’ın nusreti ne zaman” derler. Ahiretteki o ince adaleti görünce “Allah doğru söylemiş ama biz anlayamamışız” diyecekler. Yani herkes yargılanmanın adil olduğunu bilecektir. İyiler de kötüler de gerçekleri göreceklerdir.

هُوَ الْحَقُّ

HuVa eLXaqQu (HuVa eLFaGLu)

“O’nun hak olduğunu”

Erdoğan hastanede idi. Genel Kurmay Başkanı ziyarete gitti. Görevliler kendisini içeri almak istemediler. "Burada devlet var, ben girerim." dedi. Başbakan devlet değildi, devlet başkanı değil hükümet başkanı idi.

Allah haktır. Çünkü O adaletin kendisidir. Allah demek adaleti dağıtan demektir.

الْمُبِينُ (25)

eLMuBIyNu (eLMuFGIyLu)

“Mübin”

Bu dünyada bazı kanunların adil olmadığını biliriz. Bazı hakemlerin de adil olmadığını biliriz. Ahirete vardığımızda ilahi kanunların adil olduğunu bileceğiz. Adil oldukları kendi varlıkları ile bildirilecektir.

 

YORUM

Hukukta en çok karşılaşılan husus tam adaletin sağlanmamasıdır. İspat edemeyen birçok hak sahipleri haklarını alamamaktadırlar. Topluluk insanların haklarını bulup tam olarak teslim edememektedir. Yazılan birçok kanunlar vardır ki uygularken adalet yerine zulüm yapılmaktadır. Yani kurallar her yerde adil olmamaktadır. Kuralsız hareket edince de dengeli düzen oluşamamaktadır. Adalet ile düzen arasındaki denge hassas noktadadır.

Kur’an bu sorunları nasıl çözmüştür?

Kurallar vardır. İçtihat ve icmalarla mevzuat oluşur, Sözleşmeleri yorumlamada niza çıkarsa yorumlayan uygular, yönetim veya yürütme ona karışmaz. Mağdur olanlar hakemlere giderler. Yargının adil olması için de yargı hakemlerden oluşmaktadır. Kendi düşen ağlamaz kabilinden, kendi seçtiği hakem kendisinin aleyhine karar vermişse onu da kendisi kabullenir. Hakem kararları uygulanır. Mağdur olanlar hakemlere karşı da dava açabilirler.

Yönetimin yargılama yetkisi yoktur. Yönetimin tutuklama yetkisi yoktur. Meclis de tutuklayamaz. Kanun makabline şamil değildir, gelecekteki uygulamalarda geçerlidir. Yorum yapmamış yeniden kanun koymuş olur, ondan sonraki olaylara uygulanır.

İdeal anayasa adaletle güvenliği dengede tutan anayasadır. Adil Düzen Anayasamızın bunu sağladığından eminiz. Bununla beraber eleştirenlerle tartışmaya her zaman hazırız.

 

Öz Türkçe ile:

“O gün gerçek alacakları Allah öder. Açık gerçeğin Allah olduğunu da bilirler.”

 

Kur’an kelimeleri ile:

“O yevm Allah onlara, hak olan dinlerini tevfiye eder ve Allah’ın mübin hakk olduğunu ilmederler.”

 

YaVMaEiÜin YuVaFIyHiMu elLAHu DİyNaHuMu eLXaqQa Va YaGLaMUvNa EaNNa elLAvHa HuVa eLXaqQu eLMuBIyNu

يَوْمَئِذٍ يُوَفِّيهِمُ اللَّهُ دِينَهُمُ الْحَقَّ وَيَعْلَمُونَ أَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ الْمُبِينُ (25)

 

***

 

الْخَبِيثَاتُ لِلْخَبِيثِينَ

eLPaBIyÇAvTu LieLPaBIyÇIyNa (eLFaGIyLATu LieLFaGIyLIyNa)

“Habisat habisler içindir”

Arapçada erkeklik dişilik vardır. Kadınlar dişi kabul edilirler. Aslında bu anlayış eksiktir. Yeryüzünde herkes çift yaratılmıştır. Çiftlerden biri erkek kabul edilir, diğeri dişi kabul edilir. Kişi erkek kabul edilir, gayri akil çoğullar dişi kabul edilir. جَاءَعَالِمٌdediğinizde gelen kadın olabilir. جَاءَتْرِجَالٌ diyebilirsin, oysa  رِجَالٌifadesinin hepsi erkektir.

İkinci ayırım noktası kurallı ve kuralsız çoğullardır. Kurallı erkek çoğullar toplulukları ifade ederler, kurallı dişil çoğullar ise sistemi ifade ederler. Demek ki erkeklik dişilik alameti erkek ve kadın ayırımı gibi tekil çoğul ayırımında birlik ve sistemleri de ifade ederler. Her şey çift olduğuna göre kurallı dişil çoğullarda en az dört vardır.

Buradaki erkek çoğul toplulukları ifade eder, dişi çoğul da sistemleri ifade eder. İnsanlık “aşiret, kabile, şa’b, kavm ve insanlık” olarak toplulukları ifade etmektedir, bunlar eril çoğuldurlar. Buna karşılık “Beyt, Karye, Belde, Medine ve Mısr” da sistemdir, düzendir. Birlik değil örgüttür. Bunlar dişi çoğul ile ifade edilirler.

Baştan bu ayırımı yaptıktan sonra “Tayyib” ve “Habis” kelimelerini karşılaştırmamız gerekir. Bu ayette bu kelimeler tekrar edilmiştir.

خَبَث bozuk yemek demektir.

خ yıkılmayı, ب geçidi, kapının bulunduğu yeri, ث dağınıklığı ifade eder. 

Kur’an’da خبث kökü 16, طيب kökü 50 defa geçer. 

خَبِيثَة kelimesi Kur’an’da 2 defa geçer, biri şecerenin diğeri ise kelimenin vasfı olarak geçer. Kadının vasfı olarak hiçbir yerde طَيِّبَة geçmez.

أَنْفِقُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ وَمِمَّا أَخْرَجْنَا لَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَلَا تَيَمَّمُوا الْخَبِيثَ مِنْهُ(2/267)

Burada طَيِّبَاتِ dişi kurallı çoğul olarak getirilmiş, “habis” ise müfret getirilmiştir, cins isim olarak zikredilmiştir, eşyanın vasfıdır.

مَا كَانَ اللَّهُ لِيَذَرَ الْمُؤْمِنِينَ عَلَى مَا أَنْتُمْ عَلَيْهِ حَتَّى يَمِيزَ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ(3/179)

Burada الْخَبِيثَ ve الطَّيِّبِ müfret getirilmiştir. Buradaki müminler ben müminim deyip müminlere katılanlardır. Habis olan münafık olanlardır, tayyib olan müslim müminlerdir.

وَلَا تَتَبَدَّلُوا الْخَبِيثَبِالطَّيِّبِ(4/2)

Burada kastedilen iyi insan kötü insan değil iyilik ve kötülüktür.

قُلْ لَا يَسْتَوِي الْخَبِيثُوَالطَّيِّبُ وَلَوْ أَعْجَبَكَ كَثْرَةُ الْخَبِيثِ(5/100)

Buradaki الْخَبِيثُve الطَّيِّبُerkek ve kadını içeren habis ve tayyibdir.

وَالْبَلَدُ الطَّيِّبُ يَخْرُجُ نَبَاتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَالَّذِيخَبُثَ لَا يَخْرُجُ إِلَّا نَكِدًا(7/58)

الطَّيِّبُ karşıtı الَّذِي خَبُثَ getirilmiştir. Çünkü yer habis değildir, o sırada habis olmuştur, ihya edilince tayyibe döner. Bundan dolayı da marife getirilmiştir.

يَأْمُرُهُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَاهُمْ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَائِثَ(7/157)

Burada الطَّيِّبَاتِ kurallı çoğul getirilmiş, الْخَبَائِثَ ise kuralsız çoğul getirilmiştir. الطَّيِّبَاتِ besin sistemini ifade eder. الْخَبَائِثَ ise bozucudur, mikroplar benzeri organize oluşumlardır.

لِيَمِيزَ اللَّهُ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَيَجْعَلَ الْخَبِيثَ بَعْضَهُ عَلَى بَعْضٍ فَيَرْكُمَهُ جَمِيعًا فَيَجْعَلَهُ فِي جَهَنَّمَ(8/37)

Buradaki الْخَبِيثَ ve الطَّيِّبِ kadını da erkeği de içine almakta, hepsi cehenneme gönderilmektedir.  

وَمَثَلُ كَلِمَةٍ خَبِيثَةٍ كَشَجَرَةٍ خَبِيثَةٍ اجْتُثَّتْ مِنْ فَوْقِ الْأَرْضِ مَا لَهَا مِنْ قَرَارٍ  (14/26)

Burada “habis” olan kadın değil kelimedir.

وَلُوطًا آتَيْنَاهُ حُكْمًا وَعِلْمًا وَنَجَّيْنَاهُ مِنَ الْقَرْيَةِ الَّتِي كَانَتْ تَعْمَلُ الْخَبَائِثَ إِنَّهُمْ كَانُوا قَوْمَ سَوْءٍ فَاسِقِينَ  (21/74)

Karye amel etmektedir yani düzende kötü işler olmaktadır.

Kötü düzen kötülere aittir. Kötü düzeni kötüler yaşatırlar. Burada لِ gelmiştir, عَلَى gelmemiştir. Kötü kimseler ancak kötü düzende yaşayabilirler. Düzenin kötü olması onların lehinedir. Düzgün düzenlerde kötüler yaşayamazlar, iyi düzen onların aleyhlerinedir.

وَالْخَبِيثُونَ لِلْخَبِيثَاتِ

Va eLPaBIyÇuNa LiLPaBiÇAvTı (Va eLFaGıLUvNa LieLFaGIyLAvTı)

“Ve habis olanlar habisat içindir”

Habis bir düzenin var olabilmesi için oranın halkı da habis olmalıdır. Rüşvet varsa halkı rüşvetçi olduğu için vardır, halk rüşvetçi olduğu için rüşvet vardır.

Düzen mi topluluk mu?

Kötü düzen kötü topluluğu oluşturur, kötü topluluk da kötü düzeni yaşatır.

Kötüler ile iyi düzen bir araya gelemez.

Matematikte kural vardır. + ile + nın çarpımı artıdır. - ile - nin çarpımı da artıdır. Artıyı eğer var olma gelişme anlamında anlarsak matematiğin bu kuralı burada anlatılmış olmaktadır.

- ile  + nın çarpımı yahut + ile – nin çapımı eksidir yani faklı olanlar varlıklarını sürdürmezler.

Erbakan ile Gülen’in yaptıkları hata bu idi, onlar kötü düzende iyi işler yapacaklardı. Ahmet Tütüncü de aynı hatadadır, kötü düzende iyilik olmaz, iyi düzende de kötülük olmaz.

Ayet bunları ifade etmektedir.

Bunun anlamı nedir?

Kötü düzende iseniz iyi olmaya çalışmayacaksınız. Kendiniz o düzenin gereklerini yapacak ve yaşayacaksınız. Size kötü düzende iyi olmanız emredilmiyor. Size kötü düzeni iyi düzen ile değiştirmeniz emrediliyor.

Bir ev nasıl bir kenardan başlanarak temizlenirse, habis de bir kenardan başlanarak temizlenir. Onun için bir semt kooperatifini kurup orada temizliğe başlayacağız. Sonra adım adım tüm dünyayı temizleyeceğiz. Hicret emri budur. Bizim semt kooperatifimiz budur.

وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ

Va elOayYıBAvTu LieLOaYıBIyNa (Va eLFaGLiyYAvTu LieLFaGLiyYıNa )

“Ve tayyibat tayyibler içindir”

Habis düzeni önce zikretti, tayyib düzeni ve topluluğu sonraya aldı. Çünkü müminler bozuk düzeni düzeltmekle görevlidirler. İyi düzeni korumak Müslimlerin görevidir. Müminlerin görevi kötü düzeni iyi düzene çevirip iyi topluluğun oluşmasını sağlamaktır. Durum tespiti yaptı, kötü düzende iyi topluluk olmaz dedi ve şimdi iyi topluluklar için de aynı şeyleri tekrar etmektedir.

Tayyibat müminlerin lehine tayyibdir, tayyibat olmazsa tayyibler olmaz. İyi düzen sayesinde iyi olabilmektedirler. Düzen kötü olunca siz nasıl iyi olacaksınız?

Bütün çabalarımıza rağmen Yalova’da beş işçi arasında ortaklığı kuramadık. Kendi atölyemizde kendi işimizde işçilik yapalım diyoruz, onlar dışarıda yaşıyorlar. Maaşlarının azlığından şikâyetçidirler, yetmediğini söylüyorlar, zam yaptığımızda daha çok borçlanıyorlar. Nasılsa aylığımız gelecektir diye taksitle bir şeyler alıyorlar. Borçları var. Alacaklılar istemiyor ama alacaklılar çalıştığını duyuyor ve hepsi onun üzerine çullanıyor.

Buradan bizim öğrenmemiz gereken şudur. Kötü düzende kötülük yapanların kötülüklerine sabretmeliyiz. Düzenin düzelmesiyle bunların da düzeleceğini kabul etmeliyiz.

Kooperatif demek bütün ortaklar kazanırlar veya kaybederler, kazanırlarsa birden kazanırlar, kaybederlerse birden kaybederler demektir. Bunu sağlamak için semt bonosu çıkarılır, kazanan veya kaybeden semt bonosu olur.

Çalışanların çalışma karşılığı farklı olacaktır.

Semt içinde herkes tayyibat içinde yaşamaktadır.

وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ

Va eLOayYıBUvNa LieLOayYıBAvTı (Va eLFaGıyLuNa LieLFaGIyLAvTı)

“Ve tayyibler tayyibat içindir”

Tayyibatı tayyibundan ayıran başka husus, tayyibun sosyal yapıyı ifade eder. Tayyibler kişisel varlıklarını birleştiren ve bedeni işbölümü yapanlardır. Evliliğe ve akrabalığa dayanmaktadır. Tayyibat ise ekonomik varlığı ifade eder. Malvarlığına dayanmaktadır. İyi düzende halk refahta olur, kötü düzende halk sıkıntıda olur. Kazanç çok fazla olur ama gelir dağılımı anormal olur.

Aralarında وَ harfi koyarak ikisinin aynı manada olmadığını ifade etmiş olmaktadır. Ne tayyib ne de habis olan topluluklar vardır, buranın halkı içinde iyiler ve kötüler vardır ama bunlar örgütlü değildirler kişi olarak kötüdürler. Zararlı maddeler de vardır ama sistem olarak kötü değildirler. وَ harfi getirerek biri diğerinin zıddı olur, tekrar etmeye gerek kalmazdı tekrar edilecekse bile وَ harfi getirilmezdi.

Kur’an müminlere hitap etmektedir, tayyib olanlara hitap etmektedir. Önce mümin olacaksınız, iyi topluluk oluşturacaksınız. Sonra kendi sitenizi kurarak iyi düzen getireceksiniz, o düzende iyi olacaksınız.

Biz bunu elli senedir yazıyor ve anlatıyoruz ama bunu kimseye anlatamadık. Herkes mevcut düzende kazanma peşinde. Bizimle yardımlaşarak kooperatif kuranlar da mevcut düzende başarı umuyorlar. Sevdiğim samimi arkadaşlarım olduklarından onların bu davranışlarına üzülüyorum. Kur’an açıkça kötü düzende iyi işler olmaz diyor, bu kardeşlerim hala sünnetullahı bozmaya çalışıyorlar.

أُولَئِكَ مُبَرَّءُونَ مِمَّا يَقُولُونَ

EuLAiKa MuBarRaEUvNa MimMAv YaQUvLUvNa (EuLAEiKa MuFagGALUvNa NinMAv YaFGaLUvNa

“Onlar kavl ettiklerinden müberradır”

Buradaki مُبَرَّءُونَolanlar tayyibun olanlardır, tayyib olan kadın ve erkeklerdir. Yalnız erkek olsaydı kadınlar مُبَرَّءُونَolmazdıمُبَرَّءُونَ وَمُبَرَّءَاتٌ  هُمْdenmiş olurdu.

مِمَّايَفْعَلُونَ demiyor, مِمَّايَقُولُونَ diyor. Onlar habislerin söylediklerini yapmazlar, ondan uzaktırlar. Zina yapmazlar, iftira yapmazlar. Mümin olanlar bunlardır, tayyibun olanlar bunlardır.

Kötü düzende iyi olmak mümkün değildir ama sabredip dayananlar sonunda cemaati oluştururlar. Yakın tarihimizde Bediüzzaman bunun örneğidir. Gülen bu sabrı gösteremedi, gayya kuyusuna düştü, Erdoğan kenarda.

Biz sabrediyoruz. Günlük kazanç peşinde değiliz. Seminerler hazırlanıyor, Ruhu’l-Kur’an hazırlanıyor, İnsanlık Anayasası hazırlanıyor, Kooperatif Sözleşmeleri hazırlanıyor, uygulamalar yapılıyor. Çalışanlar bir şey almadıkları gibi artırdıkları maaşları ile buraya katılıyorlar. Allah hiç kimsenin amelini zayi etmez.

لَهُمْ مَغْفِرَةٌ

LaHuM MaĞFiRaTun (LaHuM MafGıLaTün)

“Onlar için mağfiret vardır”

Mevcut düzenin gereği işledikleri kötülükler böyledir.

Basit bir kuralı ifade ediyor bu ayet. Kötü düzende iyilik olmaz. Siz yaşamanız için gerekli kötülükleri yapacaksınız. Rüşvet vereceksiniz, vergi kaçıracaksınız, hile yapacaksınız, yalan söyleyeceksiniz. Bunları sadece yaşamanız için gerekiyorsa yapacaksınız.

Ama bunları mevcut düzende kazanmak için yaparsanız cehenneme hazırlanın.

Artırdığınızı semt kooperatiflerine yatıracaksınız. Vergi kaçırmadan, rüşvet vermeden, hile yapmadan, yalan söylemeden yaşayacağınız bir düzenin gelmesine ortak olacaksınız. O takdirde zaruretler mübah olur.

Ben fazla bir şey söylemiyorum, yatırımları kendi kuracağınız kooperatiflere kendiniz yapın diyorum. Kooperatifleri kurmayı biz yapalım. Sadece bizim emeğimizi de ortak edin. İsterseniz bize yaptırmayın.

وَرِزْقٌ كَرِيمٌ (26)

Va RiZQun KaRIyMun (Ve FiGLun FaGıyLun)

“Ve kerim rızık”

Evet, Allah diyor ki, sizin için kerim rızık vardır.

Kerimin manasını şimdi anladık, helal rızk denilen şeydir.

Ortaklık işletmelerini kurar ve artırdıklarınızı burada değerlendirirseniz, zarar etmezsiniz, helal kazancınız da olur denir. İzmir Akevler bunun örneğidir. 5000’e yakın insan sırf İslam düzeni çalışmalarını desteklemek için küçük katkılarla ortak oldular. Biz bunlarla yerler aldık. Aradan kırk seneden fazla zaman geçti, ortaklarımıza yatırdıklarını bile iade edemedik ama sonra fabrika satıldı ve rızkı kerim olarak onlara iade edildi.

 

YORUM

Ayetler çok açıktır. Bir toplulukta hırsızlık varsa o topluluğu hukukla yönetemezsiniz. Suçlular dayanışmaya girer ve kimse şahitlik yapmaz. Yaparsa evi yanar, arabasının lastiği patlar. Halk niçin hırsızlık yapmaktadır? Yapmaktadır, çünkü o toplulukta halk meşru kazanç temin edememektedir. Çalarak yaşamanın yollarını bulmuştur, soyarak yaşamanın yollarını bulmuştur. Herkes hırsız. Görevliler kimi bulup da yakalayacak ve yargıya teslim edecek. Yargı hangisine ceza verecek, hangi hapishaneye koyacak?

Dünyayı gezin ve dolaşın, halkı adil olup yöneticisi zalim olan yahut yöneticisi adil olup halkı zalim olan bir ülke bulamazsınız.

Mevcut toplulukları değiştirmeniz mümkün değildir. Çünkü kötü düzende iyi insanlar yaşayamaz ve muvaffak olamazlar. Tek çözüm hicrettir, semt kooperatiflerine hicrettir.

Allah razı olsun onlardan, benimle görüşme lütfunda bulundular da beni sorumluluktan kurtardılar. Ama ikisine de anlatamadım. 5’er bin lira ile ortak olun dedim. Güldüler, bizi bir ortaklık önerisine indirdin demek istediler.

Oysa Muhammed Peygamber ne dedi; Allah’tan başka ilah yoktur dedi, bunu kabul edin dedi.

 

Öz Türkçe ile:

“Kötülükler kötülerindir. Kötüler de kötülüklerindir. İyilikler iyilerindir. İyiler de iyiliklerindir. Onlar söylenenlerden arınmışlardır. Onlar için örtme ve görkemli besin vardır.”

 

Kur’an Kelimeleri ile:

“Habisat habislerindir. Habisler de habisatındır. Tayyibat tayyiblerindir. Tayyibler de tayyibatındır. Onlar kavl ettiklerinden müberradır. Onlar için mağfiret vardır ve kerim rızık vardır.”

 

eLPaBIyÇAvTu LieLPaBIyÇIyNa eLPaBIyÇuNa LiL PaBiÇAvTı Va elOayYıBAvTu Li eLOaYıBIyNa Va Va elOaYIBuvNa Li elOayYıBAvTı EuLAiKa MuBarRAEUvNa Mim MAv YaQUvLUvNa LaHuM MaĞFiRaTun Va RiZQun KaRIyMun

الْخَبِيثَاتُ لِلْخَبِيثِينَ وَالْخَبِيثُونَ لِلْخَبِيثَاتِ وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ أُولَئِكَ مُبَرَّءُونَ مِمَّا يَقُولُونَ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ (26)

 

İstanbul; 02 KASIM 2019

SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

resatnurierol@gmail.com

www.akevler.org (0532) 246 68 92

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
03.11.2019
07:48


1967...1968...1969...AKEVLER 53 YILDIR ÇALIŞIYOR...2017...2018...2019

BİZLER ÇALIŞIYOR VE YENİ İSLÂM MEDENİYETİ’Nİ KURUYORUZ...

SİZLERİ DE ÇALIŞMALARIMIZA DÂVET EDİYORUZ; BUYURUN, BİRLİKTE ÇALIŞALIM...

ADİL DÜZEN 1036

“ADİL DÜZEN” III. BİNYIL MEDENİYETİ PROJESİDİR

“VE BİZE DÜŞEN SADECE MÜBÎN/AÇIK TEBLİĞDİR.” (KUR’AN; Yâsin Sûresi, 36/17)

Haftalık Seminer Dergisi; 1036. Hafta - 02 KASIM 2019 - Fiyatı: www.akevler.orga tıklamak!

BU DERGİYİ HER HAFTA OKUTABİLİR.. ÇOĞALTABİLİR.. DAĞITABİLİRSİNİZ...

“ADİL DÜZEN” UYGULAMALARI YAPMAK İÇİN BİZLERE DANIŞABİLİRSİNİZ...

*KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİ; 1036. SEMİNER

“HİÇ BİLENLER İLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?” (KUR’AN; Zümer Sûresi, 39/9)

İ L İ M TALEP ETMEK HER MÜSLÜMANIN ÜZERİNE FARZDIR.” (Hadis)

AdresAKEVLER İSTANBUL KOOPERATİFLERİ MERKEZİ, Zafer Mah. Coşarsu Sk. No: 29 YENİBOSNA / İSTANBUL Tel: (0212) 452 76 51

Tefsir Seminer Notları Yenibosna’da Cumartesi akşamları okunup tartışılmaktadır.

GAYEMİZ: Bu “SEMİNER NOTLARI”nın İstanbul, Türkiye ve bütün dünyada “OKUNMASIANLAŞILMASI VE UYGULANMASI”DIR. - ADİL DÜZEN ÇALIŞANLARI

***

*“ADİL DÜZEN” DERSLERİ/YORUMLARI

Kapitalizm, Sosyalizm ve Ortaklık Ekonomisinde Fizibilite

***

EKONOMINİN YAPISI

Süleyman KARAGÜLLE

***

*SEBÎLU’R-REŞÂD” / MAKALELER

Yine “On yıl önce-on yıl sonra…” hatırlatması!

Gemide iki ‘delik’ var: TERÖR VE İŞSİZLİK

Onlarca yıl sonra aynı sorun: TERÖR nasıl biter?

On yıl sonra yine ‘Devlet, para, faiz, çare, çözüm’

Kapitalizm, Sosyalizm ve ‘Ortaklık Ekonomisi’

KAPİTALİST BATI DÜZENİNDE EKONOMİ

Reşat Nuri EROL

***

NUR SÛRESİ- 5. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

سُورَةٌ أَنْزَلْنَاهَا وَفَرَضْنَاهَا وَأَنْزَلْنَا فِيهَا آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ (1) الزَّانِيَةُ وَالزَّانِي فَاجْلِدُوا كُلَّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا مِائَةَ جَلْدَةٍ وَلَا تَأْخُذْكُمْ بِهِمَا رَأْفَةٌ فِي دِينِ اللَّهِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَلْيَشْهَدْ عَذَابَهُمَا طَائِفَةٌ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ (2) الزَّانِي لَا يَنْكِحُ إِلَّا زَانِيَةً أَوْ مُشْرِكَةً وَالزَّانِيَةُ لَا يَنْكِحُهَا إِلَّا زَانٍ أَوْ مُشْرِكٌ وَحُرِّمَ ذَلِكَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ (3) وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاءَ فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُولَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ (4) إِلَّا الَّذِينَ تَابُوا مِنْ بَعْدِ ذَلِكَ وَأَصْلَحُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (5) وَالَّذِينَ يَرْمُونَ أَزْوَاجَهُمْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُمْ شُهَدَاءُ إِلَّا أَنْفُسُهُمْ فَشَهَادَةُ أَحَدِهِمْ أَرْبَعُ شَهَادَاتٍ بِاللَّهِ إِنَّهُ لَمِنَ الصَّادِقِينَ (6) وَالْخَامِسَةُ أَنَّ لَعْنَةَ اللَّهِ عَلَيْهِ إِنْ كَانَ مِنَ الْكَاذِبِينَ (7) وَيَدْرَأُ عَنْهَا الْعَذَابَ أَنْ تَشْهَدَ أَرْبَعَ شَهَادَاتٍ بِاللَّهِ إِنَّهُ لَمِنَ الْكَاذِبِينَ (8) وَالْخَامِسَةَ أَنَّ غَضَبَ اللَّهِ عَلَيْهَا إِنْ كَانَ مِنَ الصَّادِقِينَ (9) وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ وَأَنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ حَكِيمٌ (10) إِنَّ الَّذِينَ جَاءُوا بِالْإِفْكِ عُصْبَةٌ مِنْكُمْ لَا تَحْسَبُوهُ شَرًّا لَكُمْ بَلْ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ لِكُلِّ امْرِئٍ مِنْهُمْ مَا اكْتَسَبَ مِنَ الْإِثْمِ وَالَّذِي تَوَلَّى كِبْرَهُ مِنْهُمْ لَهُ عَذَابٌ عَظِيمٌ (11) لَوْلَا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ ظَنَّ الْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بِأَنْفُسِهِمْ خَيْرًا وَقَالُوا هَذَا إِفْكٌ مُبِينٌ (12) لَوْلَا جَاءُوا عَلَيْهِ بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاءَ فَإِذْ لَمْ يَأْتُوا بِالشُّهَدَاءِ فَأُولَئِكَ عِنْدَ اللَّهِ هُمُ الْكَاذِبُونَ (13) وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ لَمَسَّكُمْ فِي مَا أَفَضْتُمْ فِيهِ عَذَابٌ عَظِيمٌ (14) إِذْ تَلَقَّوْنَهُ بِأَلْسِنَتِكُمْ وَتَقُولُونَ بِأَفْوَاهِكُمْ مَا لَيْسَ لَكُمْ بِهِ عِلْمٌ وَتَحْسَبُونَهُ هَيِّنًا وَهُوَ عِنْدَ اللَّهِ عَظِيمٌ (15) وَلَوْلَا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ قُلْتُمْ مَا يَكُونُ لَنَا أَنْ نَتَكَلَّمَ بِهَذَا سُبْحَانَكَ هَذَا بُهْتَانٌ عَظِيمٌ (16) يَعِظُكُمُ اللَّهُ أَنْ تَعُودُوا لِمِثْلِهِ أَبَدًا إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ (17) وَيُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ (18) إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَنْ تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ (19) وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ وَأَنَّ اللَّهَ رَءُوفٌ رَحِيمٌ (20) يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ وَمَنْ يَتَّبِعْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ فَإِنَّهُ يَأْمُرُ بِالْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ مَا زَكَا مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ أَبَدًا وَلَكِنَّ اللَّهَ يُزَكِّي مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ (21) وَلَا يَأْتَلِ أُولُو الْفَضْلِ مِنْكُمْ وَالسَّعَةِ أَنْ يُؤْتُوا أُولِي الْقُرْبَى وَالْمَسَاكِينَ وَالْمُهَاجِرِينَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلْيَعْفُوا وَلْيَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَنْ يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ (22) 

***

إِنَّ الَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلَاتِ الْمُؤْمِنَاتِ لُعِنُوا فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ (23) يَوْمَ تَشْهَدُ عَلَيْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَأَيْدِيهِمْ وَأَرْجُلُهُمْ بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ (24) يَوْمَئِذٍ يُوَفِّيهِمُ اللَّهُ دِينَهُمُ الْحَقَّ وَيَعْلَمُونَ أَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ الْمُبِينُ (25) الْخَبِيثَاتُ لِلْخَبِيثِينَ وَالْخَبِيثُونَ لِلْخَبِيثَاتِ وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ أُولَئِكَ مُبَرَّءُونَ مِمَّا يَقُولُونَ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ (26)

***

إِنَّ الَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ

EinNa elLaÜIyNa YaRMUvNa elMuXÖaNAvTı (EinNa elLaÜIyNa YaFGaLUvNa eLMuFGUvLAvTı)

“Muhsenata remy eden kimseler”

“Remyedenler” marifedir. “Remy” de marifedir. Zina isnadıdır. الَّذِي değil de الَّذِينَ gelmesinden kastedilen örgüttür, suç örgütü söz konusudur.

Bir kimse birisine veya ikisine zina ettiğini söylese, bu da gizli kamera ile tespit edilse, bu kimseye ceza verilmez. Tam tersine bunu tespit eden kimse suçlu olmuş olur ve o cezalandırılır. İftira suçu örgüt şeklinde olmalıdır. Örnek olarak bir gazetede veya bir televizyonda veya bir mitingde söylendiği zaman suç örgütü suçu olur.

Burada bir sorun daha ortaya çıkmaktadır. Ortada suç isnadı yaygınlaştı. Kimden kanıt getirmesini isteyeceğiz? O zaman kasameye başvurulur. Herkes kimden duyduğunu, kime söylediğini beyan eder. Sonunda soruşturmacılar ilk söyleyeni bulurlar. O dört şehidi görmek zorundadır. Bunlar üç kişi olur. Herkesin şehit getirmesi söz konusu olmadığına göre en az çoğul olan üç kimseden şehit getirmesi istenir. Herhangi birini getirirse artık iftira cezası sakıt olmaz. Yoksa üç kişiye uygulanır. Bu içtihatla on kimse de olabilir. Kurallı çoğul ondan başlar. O zaman Cuma’nın geçerli olması için on kişi gerekir.

Fıkıh Usulü bunları inceler.


***






Son Yorumlanan Seminerler
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1100
Kasas Suresi Tefsiri 26-28. Ayetler
23.01.2021 4506 Okunma
4 Yorum 28.02.2021 11:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1092
Neml Suresi Tefsiri 76-82. Ayetler
28.11.2020 3387 Okunma
1 Yorum 29.11.2020 17:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1091
Neml Suresi Tefsiri 67-75. Ayetler
21.11.2020 3781 Okunma
1 Yorum 26.11.2020 17:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1088
Neml Suresi Tefsiri 54-58. Ayetler
31.10.2020 3206 Okunma
1 Yorum 03.11.2020 17:20
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1087
Neml Suresi Tefsiri 45-53. Ayetler
24.10.2020 3090 Okunma
1 Yorum 24.10.2020 22:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1084
Neml Suresi Tefsiri 27-35. Ayetler
3.10.2020 3225 Okunma
2 Yorum 11.10.2020 20:33
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1083
Neml Suresi Tefsiri 20-26. Ayetler
26.09.2020 6056 Okunma
5 Yorum 03.10.2020 19:37
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1082
Neml Suresi Tefsiri 15-19. Ayetler
19.09.2020 4554 Okunma
3 Yorum 03.10.2020 18:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1081
Neml Suresi Tefsiri 12-14. Ayetler
12.09.2020 3480 Okunma
2 Yorum 13.09.2020 15:00
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1080
Neml Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
5.09.2020 2992 Okunma
2 Yorum 06.09.2020 15:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1079
Neml Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
29.08.2020 3150 Okunma
2 Yorum 30.08.2020 20:43
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1078
Şuara Suresi Tefsiri 224-227. Ayetler
22.08.2020 4007 Okunma
3 Yorum 23.08.2020 21:17
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1077
Şuara Suresi Tefsiri 213-223. Ayetler
15.08.2020 3557 Okunma
4 Yorum 16.08.2020 18:26
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1076
Şuara Suresi Tefsiri 203-212. Ayetler
8.08.2020 3901 Okunma
6 Yorum 09.08.2020 19:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1075
Şuara Suresi Tefsiri 192-202. Ayetler
1.08.2020 3963 Okunma
5 Yorum 06.08.2020 19:32
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1074
Şuara Suresi Tefsiri 176-191. Ayetler
25.07.2020 3994 Okunma
3 Yorum 26.07.2020 16:16
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1073
Şuara Suresi Tefsiri 160-175. Ayetler
18.07.2020 3821 Okunma
3 Yorum 20.07.2020 11:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1072
Şuara Suresi Tefsiri 141-159. Ayetler
11.07.2020 2878 Okunma
2 Yorum 12.07.2020 15:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1071
Şuara Suresi Tefsiri 123-140. Ayetler
4.07.2020 3688 Okunma
3 Yorum 11.07.2020 03:35
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1070
Şuara Suresi Tefsiri 105-122. Ayetler
27.06.2020 3070 Okunma
2 Yorum 28.06.2020 18:12
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1069
Şuara Suresi Tefsiri 92-104. Ayetler
20.06.2020 4430 Okunma
4 Yorum 21.06.2020 19:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1068
Şuara Suresi Tefsiri 83-91. Ayetler
13.06.2020 3311 Okunma
1 Yorum 14.06.2020 16:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1067
Şuara Suresi Tefsiri 69-82. Ayetler
6.06.2020 4452 Okunma
3 Yorum 08.06.2020 14:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1066
Şuara Suresi Tefsiri 53-68. Ayetler
30.05.2020 4246 Okunma
3 Yorum 31.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1051
Furkan Suresi Tefsiri 17-20. Ayetler
15.02.2020 3609 Okunma
2 Yorum 30.05.2020 17:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1065
Şuara Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
23.05.2020 4216 Okunma
3 Yorum 29.05.2020 18:08
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1052
Furkan Suresi Tefsiri 21-29. Ayetler
22.02.2020 4560 Okunma
3 Yorum 24.05.2020 16:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1053
Furkan Suresi Tefsiri 30-34. Ayetler
29.02.2020 4136 Okunma
2 Yorum 23.05.2020 15:57
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1054
Furkan Suresi Tefsiri 35-40. Ayetler
7.03.2020 3900 Okunma
2 Yorum 22.05.2020 16:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1055
Furkan Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
14.03.2020 3819 Okunma
2 Yorum 21.05.2020 16:36
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1056
Furkan Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
21.03.2020 3745 Okunma
2 Yorum 20.05.2020 16:21
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1057
Furkan Suresi Tefsiri 53-59. Ayetler
28.03.2020 4533 Okunma
5 Yorum 19.05.2020 16:27
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1058
Furkan Suresi Tefsiri 60-67. Ayetler
4.04.2020 3461 Okunma
2 Yorum 18.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1064
Şuara Suresi Tefsiri 34-44. Ayetler
16.05.2020 2974 Okunma
1 Yorum 17.05.2020 15:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1059
Furkan Suresi Tefsiri 68-72. Ayetler
11.04.2020 4600 Okunma
3 Yorum 16.05.2020 16:02
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1060
Furkan Suresi Tefsiri 73-77. Ayetler
18.04.2020 3631 Okunma
2 Yorum 15.05.2020 16:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1061
Şuara Suresi Tefsiri 1-9. Ayetler
25.04.2020 4424 Okunma
2 Yorum 14.05.2020 18:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1062
Şuara Suresi Tefsiri 10-22. Ayetler
2.05.2020 3173 Okunma
2 Yorum 13.05.2020 21:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1063
Şuara Suresi Tefsiri 23-33. Ayetler
9.05.2020 3039 Okunma
1 Yorum 10.05.2020 08:19
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1050
Furkan Suresi Tefsiri 10-16. Ayetler
8.02.2020 4435 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 11:38
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1041
Nur Suresi Tefsiri 39-42. Ayetler
7.12.2019 4880 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 00:42
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1049
Furkan Suresi Tefsiri 4-9. Ayetler
1.02.2020 3824 Okunma
1 Yorum 03.02.2020 07:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1048
Furkan Suresi Tefsiri 1-3. Ayetler
25.01.2020 3347 Okunma
1 Yorum 26.01.2020 06:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1047
Nur Suresi Tefsiri 62-64. Ayetler
18.01.2020 3785 Okunma
1 Yorum 25.01.2020 07:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1046
Nur Suresi Tefsiri 61. Ayet
11.01.2020 4003 Okunma
1 Yorum 13.01.2020 08:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1045
Nur Suresi Tefsiri 58-60. Ayetler
4.01.2020 3515 Okunma
1 Yorum 05.01.2020 08:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1044
Nur Suresi Tefsiri 53-57. Ayetler
28.12.2019 3572 Okunma
1 Yorum 30.12.2019 08:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1043
Nur Suresi Tefsiri 47-52. Ayetler
21.12.2019 3623 Okunma
1 Yorum 22.12.2019 23:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1042
Nur Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
14.12.2019 4004 Okunma
1 Yorum 17.12.2019 07:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1040
Nur Suresi Tefsiri 35-38. Ayetler
30.11.2019 8362 Okunma
2 Yorum 03.12.2019 13:53