ADİL DÜZEN PARTİSİ TÜZÜĞÜ
Süleyman Karagülle
1479 Okunma
İL VE İLÇE TEŞKİLATI

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

İL VE İLÇE TEŞKİLATI

 

İlçe teşkilatı ve belde teşkilatı:

Madde-19) İlçe teşkilatı; ilçe kongresi, ilçe başkanı, ilçe karar kurulu, ilçe yönetim kurulu, ilçe yürütme kurulu ve ilçe disiplin kurulundan oluşur.

İlçe kongrelerine bütün üyeler katılır ve kongrenin aktedilmesinden önce, üyeler temsilcilerini değiştirebilirler. Divanı temsilciler oluştururlar. Seçilen ilçe karar kurulu sıralama yöntemi ile ilçe başkan adayını belirler. İl başkanının ilçe başkan adayını veto etme hakkı vardır. Bu takdirde, yeniden sıralama yapılır. Bu sıralamada belirlenen aday ilçe kongresinin gizli oy açık tasnifine sunulur; Kongre çoğunluğu kabul ederse başkanlık kesinleşir. Başkanın yeni olması halinde, kongrenin gündemine yeni başkanın eklemek istediği hususlar ilave edilebilir. Son söz kongrenindir.

İl delege seçimi için ilk oylama, ilçe karar kurulu üyelerinin listesi toptan delegelerin gizli oyuna sunulur. İsteyen listede istediği kurul üyesinin adını silebilir. Çoğunlukla kabul oyu alamayanların delegelikleri düşmüş olur.

İlçe kongresine üye olarak katılanlara birer  “delege oy kartı” verilir. Üyelerden isteyenler bu kartları imzalayarak, ilçe karar kurulu üyeleri dışında il’e delege olmak isteyenlere bu kartları verirler. Tüm ilçe  üyelerinin yirmide biri kadar kart toplayan, il’e delege adayı olur ve listeye eklenir. İlçe karar kurulu üyeleri ve diğer delege adayları liste halinde kongrenin gizli oyuna sunulur. Listede istenmeyen adayın adı çizilebilir. Çoğunluğun kabulünü alanlar il delegesi seçilirler.

Her ilçe; nüfusu 300 ile 1.000 arasında olan adalara ayrılır ve her adanın kalkınma ve gelişme projesi hazırlanır. Kalkınma ve gelişme projelerinin hazırlanmasından sorumlu olmak üzere ikişer sorumlu ilçe başkanı adayının listesi olarak ilçe kongresinin oylamasına sunulur. İlçe Yürütme  ve Yönetim Kurulu bu listeye göre belirlenir.

Belde teşkilatı ilçe teşkilatını temsilen çalışır.

Beldelerde, başkanla birlikte beş kişilik karar kurulu zorunlu organ olup diğer kurullar ihtiyarîdir.

İlçe başkanı, ilçe karar, yönetim ve yürütme kurullarının da başkanıdır.

Her sandık için bir asıl bir de yedek sandık müşahidi belirlenir. Bunlar, ilçe karar kurulu üyeleri ile üyeler arasında irtibat kurarlar.

 

İl teşkilatı:

Madde-20) İl teşkilatı; il kongresi, il başkanı, il karar kurulu, il yönetim kurulu, il yürütme kurulu ve il disiplin kurulundan oluşur.

İl Kongresi’nde de genel merkez delege üyeleri seçilir. İl karar kurulu üyeleri merkez delegesi olarak il kongresinin onayına sunulurlar. Bunların dışında merkez delegesi olmak isteyenler varsa delegelere dağıtılan “delege aday kartları”nı imzalatıp delegelerin temsil ettikleri oylar hesaplanarak yirmide birini alanlar, İl karar kurulu üyeleri listesinin içinde merkez kongrelerine delege adayı olurlar. İl Kongresi’nin çoğunluğunu alanlar genel merkez delegesi olurlar.

 Her il; nüfusu 30.000 ile 100.000 arasında olan çevrelere ayrılır. Her çevrenin kalkınma ve güvenlik projeleri hazırlanır. Her çevre için biri asker menşeli diğeri sivil olmak üzere ikişer çevre  sorumlularından  oluşan liste, başkan adayının önerisi olarak il kongresinin gizli oylamasına sunulur. İl yürütme kurulu ile il yönetim kurulu bu listeye göre belirlenir.

İl başkanı; il karar, yönetim ve yürütme kurullarının da başkanıdır.

 

Seçimlerin yapılması:

Madde-21) Her kademedeki genel kurullar parti tarafından çıkarılan dergi ile duyurulur.

Kongrelerde yapılacak seçimler ilgili seçim kurullarının gözetimi ve denetiminde yapılır. Bu seçimlerin yöntem ve şekilleri ile seçimlerde kullanılacak oy pusulası ve listelerin tanzim şekliyle oy kullanma ve oyların muteberlik şekil ve şartları yönetmelikle belirlenir.

   

 

 

 



© 2024 - Akevler