CEZA HUKUKUNDA MAĞDURUN KORUNMASI
Süleyman Akdemir
1565 Okunma
DEĞERLENDİRME-1

DEĞERLENDİRMELER

 

 

I

Süleyman Akdemir tarafından kaleme alınmış bulunan «Ceza Hukukunda Mağdurun Korunması»başlıklı doktora tezini inceledim. Mütalâalarım aşağıda arzedilmiştir :

1.     Tezin konusu, çağımız suç siyaseti ve ceza sistemi uygulaması bakımından en önemli sayılan güncel problemlerden birisini yansıtmaktadır. Gerçekten son beş altı senedir ceza hukukunda mağdurun korunması bütün memleketleri meşgul eden konulardan birisini oluşturmuştur. Nitekim 1983 yılında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin ittihaz eylediği karar dairesinde teşkil edilen ve halkın ceza siyasetine katkılarını tespit etmek üzere tavsiyelerde bulunması istenilen özel ihtisas komisyonu, raporunda suçun önlenmesi ve suçluların yeniden sosyalleştirilmesine ilişkin bir suç politikasının temel esaslarının başında gelmek üzere mağdurun korunmasını ele almakta ve bu hususu çağdaş suç siyasetinin temel opsiyonlarından biri saymaktadır. Bu bakımdan tezin konusu gerçekten günceldir ve tez bu bakımdan gerek teorik, gerekse pratik bakımdan memleketimiz hukuku yönünden bir «katkı» teşkil etmiştir.

2.     Tezin dili genç nesillerde bugün artık nadir görülen temiz, ılımlı bir orta yol türkçesini yansıtmaktadır.

3.     Tez makul ve dengeli bir plan içersinde ele alınıp incelenmiştir.

4.     Tezde konuya ilişkin Türkçe ve özellikle İngilizce eserler, kütüphanelerimizin verdiği imkân çerçevesinde ve bizim şahsî kütüphanemizin katkısıyla hemen  de noksansız biçimde yansıtılmıştır.

Netice : Çeşitli konularda yazarın kendi düşüncelerini yansıtan tez, orijinal bir çalışma olarak değerlendirilebilir.

Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer

 



© 2024 - Akevler