Sam Adian
ORUCUN FAZILETLERI....
9.08.2012
6764 Okunma, 4 Yorum

 

 

Oruç ya da Sawm

 

“Yâ eyyuhâllezîne âmenû kutibe aleykumus sıyâmu kemâ kutibe alellezîne min kablikum leallekum tettekûn” (Bakara 183)

 

“Eyyâmen ma’dûdât, fe men kâne minkum marîdan ev alâ seferin fe iddetun min eyyâmin uhar ve alellezîne yutîkûnehu fidyetun taâmu miskîn, fe men tatavvaa hayran fe huve hayrun leh, ve en tesûmû hayrun lekum in kuntum ta’lemûn” (Bakara 184)

 

“Şehru ramadânellezî unzile fîhil kur’ânu huden lin nâsi ve beyyinâtin minel hudâ vel furkân, fe men şehide minkumuş şehra fel yesumh, ve men kâne marîdan ev alâ seferin fe iddetun min eyyâmin uhar yurîdullâhu bikumul yusra ve lâ yurîdu bikumul usra, ve li tukmilûl iddete ve li tukebbirûllâhe alâ mâ hedâkum ve leallekum teşkurûn” (Bakara 185)

 

“Ve izâ seeleke ıbâdî annî fe innî karîb ucîbu da’veted dâi izâ deâni, fel yestecîbû lî vel yu’minû bî leallehum yerşudûn” (bakara 186)

 

“Uhılle lekum leyletes sıyâmir refesu ilâ nisâikum hunne libâsun lekum ve entum libâsun lehun alîmallâhu ennekum kuntum tahtânûne enfusekum fe tâbe aleykum ve afâ ankum, fel âne bâşirûhunne vebtegû mâ keteballâhu lekum, ve kulû veşrabû hattâ yetebeyyene lekumul haytul ebyadu minel haytıl esvedi minel fecri, summe etimmus sıyâme ilel leyli, ve lâ tubâşirûhunne ve entum âkifûne fîl mesâcid, tilke hudûdullâhi fe lâ takrabûhâ kezâlike yubeyyinullâhu âyâtihî lin nâsi leallehum yettekûn” (Bakara 187)

 

Oruç” Farsça kökenli bir kelime oluup “Rûze” kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Arapça’da oruç “savm” ve “sıyâm” kelimeleriyile ifade edilir.

 

Savm” sözlükte; kişinin kendisini yeme, içme, yürüme ve konuşma gibi her hangi bir söz, eylem ve davranıştan alıkoyması, bir şeyden uzak durması, susması, bir şeye karşı kendini tutması ve engellemesi demektir. En basit haliyle “bir şeyi yapmaktan geri durmak, yavaşlamak” manasına gelir.

 

“sizden öncekilere olduğu gibi size de oruç farz kılındı” Ne demek bu?

 

Deniliyor ki: “savm” kelimesi; müminin ibadet niyetiyle imsak vaktinden iftar vaktine kadar kendisini yeme, içme ve cinsel ilişkiden alıkoyması demektir. (Rağıb, s. 291) Tabii bu ibadetin insanı Takva’ya erdirmesi vs. gibi açıklamalar da ayrıca dikkate alınması gereken bir şey.

 

Peki bu ibadet! veya Sawm insanı Takva’ya erdiriyorsa, bu erenler nerde?

 

Müesses manada Orucun basma kalıp bir rituel haline dönüştürüldüğü açık. Bu haliyle “fayda sağlama” özelliğini de kaybetmiş görünüyor.

 

Ritüel nedir? Ritüel, sonuçları itibariyle Akıl ve mantık dikkate alınmadan sadece yapılmış olmak için yapılan eylemdir. Oysa bu Kur’an ın mantığını aykırıdır. Allah böyle bir şey emreder mi?

 

Müesses nizam, buna da pek çok açıklama üretmiştir elbette. Kimi sağlık için gerekli bir şeydir demekte, kimi terbiye edicidir demekte vs. Bu konuda detaylara girmek istemiyorum, dileyen kaynaklarından ne oluduğunu araştırabilir. Karagülle’nin de oruç için “aşı” dediğini biliyoruz. Ama dünyada, özellikle Tıp literatüründe “orucun faydaları” şeklinde özetlenebilecek herhangi bir bilimsel çalışmaya da rastlayamıyoruz. Bu konuda her ne kadar bazıları çeşitli fikirler ileri sürseler de, elimizde bilimsel bir very yok. Tabii, rivayetlerden sünnete ve hadislere ilişkin olanlara da  ifade edilen “az yiyin” şeklindeki ifadelerin de dikkate alınmadığı ayrı bir meseledir.

 

Eğer oruç “hastalıklara karşı aşı” ise, o zaman niye insanlar hasta oluyorlar? Pakistanlı bir komşum vardı, Oruç tutacağım diye şeker komasına girdi. Allah rahmet eylesin. Burada hemen, “e hastaysa oruç tutmayabilirdi” diyenler de olacaktır. Evet ama o, aç kalmayı bir fazilet sayıyordu. Öyle öğretilmişti.

 

Karagüllenin “oruç zorunlu değil, isteyen yapar” dediğini de hatırlamak gerektiği kanaatindeyim.

 

Beşer denilen varlığın enerjiye ihtiyacı var. Bizler ihtiyacımız olana enerjiyi yediğimiz içtiğimiz şeylerden karşılarız. Yemeyi kestiğimiz zaman, ihtiyaç olan enerji nereden gelecek? Bunu nereden çıkartıyorum, …” kuntum tahtânûne enfusekum fe tâbe aleykum…” Bakara 187 deki ifadeden. Eğer Oruç “nefse eziyet etmek ise” niçin böyle bir ifade kullandığını sorgulamak gerekmiyor mu?

 

Bakara suresindeki ayetler, “sawm” kavramını genel olarak tanımlamaktadır ama herşeyden önce “Sawm nedir” sorusuna da bir cevap bulmak gerekiyor.

 

Mesela: “Fe kulî veşrabî ve karrî aynâ, fe immâ terayinne minel beşeri ehaden fe kûlî innî nezertu lir rahmâni savmen fe len ukellimel yevme insiyyâ” (Meryem 26)

 

Meryem konuşmamaya sawm etti diyor. İlk bakışta bu ayete dayanarak “oruç” denilen şeyin “konuşmamak” olduğunu düşünebiliriz.

 

"Ye, iç ve gözün aydın olsun. İnsanlardan birini görürsen, 'Ben Rahman için oruç tutmaya karar verdim. Bugün hiç bir insanla konuşmayacağım' de."

 

Demek ki konuşmuş. Birini görünce ona “konuşmayacağım” diyorsa konuşuyor demektir. Konunun önüne ve arkasına baktğımız zaman Meryem’I zorlayan şeyin kavminin zanları olduğu anlaşılıyor. Bir çocuk dünyaya getiriyor ve bunu açıklayamıyor, bu da sıkıntı veriyor. Öyleyse Ayet şöyle mi diyor:

 

“….. Sen bu konuda onlarla konuşma, ben gereğini yapacağım!”

 

Ayette geçen “ukellimu” ifadesine dikkat edersek kökü KLM, Kur’an da nasıl?

 

“…keburet kelimeten tahrucu min efvâhihim,….” (Kehf 5) Atalarından duydukları yalan yanlış sözlerle kafa tutuyorlardı ….?


“…ennallâhe yubeşşiruke bi yahyâ musaddikan bi kelimetin minallâhi…:” (Al-I İmran 39) Gerçeği getiren, doğru olan…..?

 

Demek ki, ...ayette anlatılan Meryemin ONLARLA MÜNAKAŞADAN UZAK TUTULMASI olduğu anlaşılmıyor mu?..Savm ettim diyor..benimle uğraşsanız da sizinle tartışmayacağım ve eğer istiyorsanız rakip buyrun beşikteki..

 

Kur’an daki ayetlere dikkat etmek gerek. Bakara suresinde sawm’dan bahsederken birdenbire hakimlere rüşvet vermeyin diyor ve devamında kafirlerin öldürülmesinden sözediyor. İyi de bunun sawm ile ne ilgisi var?

 

Bu durumda sawm gerçekten aç kalmak mıdır?

 

Mesela:

  • Hata ile birini öldürürsen sawm et, beladan uzak dur, uzaklaş, çünkü öfkeli biri gelip seni bulabilir….
  • Eşine zihar yaptıysan iki ay ondan uzak dur. Yaptığın kötülüğün farkına var, onunla kavga edip durma. Vs.

 

Böyle midir? Sırf gelenektir diye, Sawm’ın gerçekte kasdettiği şey bunlar ise, ayetleri geleneğe kurban mı etmeliyiz?

 

Ayet niye bizden öncekilere işaret ediyor? Bizden öncekiler daha mı iyi biliyorlardı? Yoksa onların yaptıkları da bizim yapmamız gereken şey midir?

 

“Yüksek sesle çağır. Esirgeme sesini. Boru gibi yükselt ve Yakup evine SUÇLARINI BİLDİR “

 “ Halbuki her gün beni arıyorlar. Ve yollarını bilmekten hoşlanıyorlar. ADALET ETMİŞ ve Allah’ın hükümlerini bırakmamış bir millet gibi, benden doğru hükümler soruyorlar.Allah’a yaklaşmaktan hoşlanıyorlar “

 “Niçin oruç tuttukta  görmüyorsun, canımızı alçalttıkta bilmiyorsun diyorlar”

 “İşte siz orucunuz günün de işiniz peşindesiniz, bütün işçilerinizi sıkıştırırsınız “

 “İşte siz kavga ve çekişme için ve kötülük yumruğu ile vurmak için oruç tutuyorsunuz, bugün öyle oruç tutmuyorsunuz ki,yüksek yere sesinizi işittiresiniz.”

 “BENİM SEÇTİĞİM ORUÇ, İNSANIN CANINI ALÇALTACIĞI GÜN  böyle mi olur. Saz gibi başını iğmek ve altına çul ve kül sermek mi? Buna mı oruç, Rabbe makbul gün diyorsunuz?”

“KÖTÜLÜK ZİNCİRİNİ AÇMAK, BOYUNDURUK BAĞLARINI ÇÖZMEK, EZİLMİŞ OLANLARI HÜR OLARAK KOYVERMEK  VE HER BOYUNDURUĞU KIRMAK. BENİM SEÇTİĞİM ORUÇ BU DEĞİL Mİ ? “

“KENDİ EKMEĞİNİ AÇ OLANLA PAYLAŞMAK , YURTSUZ DÜŞKÜNLERİ KENDİ EVİNE GETİRMEK VE ÇIPLAĞI GÖRÜNCE ÜSTÜNÜ ÖRTMEK VE KENDİ ETİNDEN OLANDAN KAÇINMAMAK DEĞİLMİ ? (Işaya, Bab 58, 1-8)

 

Kimileri diyebilir ki, bu bizi ilgilendirmez, öyleyse Kur’an a bakalım:

 

“Leysel birre en tuvellû vucûhekum kıbelel maşrıkı vel magrıbi ve lâkinnel birre men âmene billâhi vel yevmil âhırı vel melâiketi vel kitâbi ven nebiyyîn, ve âtel mâle alâ hubbihî zevil kurbâ vel yetâmâ vel mesâkîne vebnes sebîli, ves sâilîne ve fîr rıkâb, ve ekâmes salâte ve âtez zekât, vel mûfûne bi ahdihim izâ âhed, ves sâbirîne fîl be’sâi ved darrâi ve hînel be’s ulâikellezîne sadakû, ve ulâike humul muttekûn” (Bakara 177)

 

Göz ucuyla bakınca bile ne kadar da benzer olduğunu anlamak hiç zor değil. Demek ki bizden öncekileri işaret etmesi boşuna değilmiş.

 

Bugünler malum, mübarek ramazan (tabii gerçekte ramazan olup olmadığı da tartışılır) ama kimse oruç denilen şeyi gündeme taşımıyor. Ramazan ayının zamanı ve takvim ile ilgili tartışmalar da gerekli olmakla birlikte, sawm’ın kendisi bana gore daha da önemli.

 

Şu açık ki, Sawm, sabahtan akşama kadar aç kalmak değildir. Kimileri diyorlar ki, ayette “yiyiniz içiniz, gündüz olunca da sawmı tamamlayınız” öyleyse bu aç kalmaktır. Böyle midir?

 

Acaba biz mi kavramları karıştırıyoruz?

SLT : Bilgi ve destek mekanizması

ZEKAT : Arınma ve refaha katılım

SADAKA : Vergi, vatandaşlık görevi

INFAK : Paylaşma

SAWM : Kötülüklerden, beladan uzak durma, Kötülükleri Allah’a havale etme

 

Bu tanımlamalar üzerinde tartışılabilir elbette. Ancak gerçekte SAWM NEDİR? Sorusunun cevabının “aç kalmak” olduğunu hiç sanmıyorum.

 

Tabii, Sawm denilen şeyin sadece Ramazan ayına mahsus bir eylem olduğu varsayımına da bakmak gerek. Ve günlerine de….

 

“…kutibe aleykumus sıyâmu…” (Bakara 183) ….Sizin üzerinize oruç yazıldı…

“Eyyâmen ma’dûdât…” (bakara 184) iki elin parmakları kadar….

 

Zamanına gelince:

“….fe men şehide minkumuş şehra fel yesumh…” (Bakara 185) … O dolunayı görenleriniz sawm etsin… (niye hilal arayıp duruyorsak artık…)

 

Müesses anlayışa göre, Ramazan bazen soğuk günlere bazende sıcak günlere denk gelir. Bir ay olması sebebiyle süresi de çoğunlukla 30 gün ve bizde buna uyuyoruz,  itaat ediyoruz. Peki biri kalkıp bize sorsa, dese ki “niçin böyle yaptınız?” ne diyeceğiz?

 

“Atalarımızı böyle yapar bulduk ve onlara uyduk” mu diyeceğiz?

 

Vesselam

 

 

 


YorumcuYorum
Sam Adian
09.08.2012
21:13

Bazı kelimeler “Şehru ramadân” “fe men şehide minkumuş şerha” (Bakara 185) Şehr : Dünyanın Uydusu olan Ay (Klasik Arapça Sözlükler) Eşherat: Göbeği büyümüş hamile bir kadını anlatmak için

Şehiret: kelimesi de geniş ve kilolu bir kadını anlatmak için kullanılır. Yani kelimenin tüm etimolojik anlamları “geniş bir şey” “göze çarpan bir şey” olduğu görülüyor. Ramadan : Yakan, kavuran (sıfat) Eşşehr-il haram : Büyük bir savaşın olduğu ay (bakara 217) Tevbe suresi anlaşmayı bozan müşriklerden bahseder Tevbe 81: Sıcaktan korkan müşrikler, sıcak sebebiyle savaşmak istemeyen Tevbe 86: Bu dönem içinde indirilmiş olan ayet (sure)den söz eder. Eşşehr-i Ramadan (bakara 185) / Eşşehr-i Haram (bakara 217) arasında bir bağ olabilir mi? Buna göre: “Kavuran dolunay; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde kim dolunaya TANIK OLURSA onu oruçlu geçirsin…” (Bakara 185) ??? Kavuran sıcak yaz aylarında ve gündönümü ile başlar. Yani güneşin en dik geldiği ve en sıcak mevsimdir. Furkan 45, güneş ve ay ilişkisinden bahseder. Burada Hac ile ilgili kısma da değinmek gerekir ama biz onu geçelim Mevakıt: bir şeyi tamamlamadaki zaman ölçüleridir. “Ve vâadnâ mûsâ selâsîne leyleten ve etmemnâhâ bi aşrin fe temme mîkâtu rabbihî erbaîne leyleh… “ (A’raf 142) Mûsa ile otuz gece için vaatleştik. Ve bunu, bir on ekleyerek tamamladık. Böylece Rabbinin belirlediği süre kırk geceye ulaştı. “Ve leyâlin aşr” (Fecr 2) Dolunayın hilal şekline ulaşması için gerekli olan süre 10 gündür. Söyleyecek sözü olanlar için dikkat çekmek açısından not etmek istedim Vesselam

Sam Adian
11.08.2012
00:35

[2 - 178]يا أيها الذين آمنوا كتب عليكم القصاص في القتلى الحر بالحر والعبد بالعبد والأنثى بالأنثى فمن عفي له من أخيه شيء فاتباع بالمعروف وأداء إليه بإحسان ذلك تخفيف من ربكم ورحمة فمن اعتدى بعد ذلك فله عذاب أليم [2 - 180]كتب عليكم إذا حضر أحدكم الموت إن ترك خيرا الوصية للوالدين والأقربين بالمعروف حقا على المتقين [2 - 183]يا أيها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون [2 - 187]أحل لكم ليلة الصيام الرفث إلى نسائكم هن لباس لكم وأنتم لباس لهن علم الله أنكم كنتم تختانون أنفسكم فتاب عليكم وعفا عنكم فالآن باشروهن وابتغوا ما كتب الله لكم وكلوا واشربوا حتى يتبين لكم الخيط الأبيض من الخيط الأسود من الفجر ثم أتموا الصيام إلى الليل ولا تباشروهن وأنتم عاكفون في المساجد تلك حدود الله فلا تقربوها كذلك يبين الله آياته للناس لعلهم يتقون [2 - 216]كتب عليكم القتال وهو كره لكم وعسى أن تكرهوا شيئا وهو خير لكم وعسى أن تحبوا شيئا وهو شر لكم والله يعلم وأنتم لا تعلمون [2 - 246]ألم تر إلى الملإ من بني إسرائيل من بعد موسى إذ قالوا لنبي لهم ابعث لنا ملكا نقاتل في سبيل الله قال هل عسيتم إن كتب عليكم القتال ألا تقاتلوا قالوا وما لنا ألا نقاتل في سبيل الله وقد أخرجنا من ديارنا وأبنائنا فلما كتب عليهم القتال تولوا إلا قليلا منهم والله عليم بالظالمين [3 - 154]ثم أنزل عليكم من بعد الغم أمنة نعاسا يغشى طائفة منكم وطائفة قد أهمتهم أنفسهم يظنون بالله غير الحق ظن الجاهلية يقولون هل لنا من الأمر من شيء قل إن الأمر كله لله يخفون في أنفسهم ما لا يبدون لك يقولون لو كان لنا من الأمر شيء ما قتلنا هاهنا قل لو كنتم في بيوتكم لبرز الذين كتب عليهم القتل إلى مضاجعهم وليبتلي الله ما في صدوركم وليمحص ما في قلوبكم والله عليم بذات الصدور [4 - 77]ألم تر إلى الذين قيل لهم كفوا أيديكم وأقيموا الصلاة وآتوا الزكاة فلما كتب عليهم القتال إذا فريق منهم يخشون الناس كخشية الله أو أشد خشية وقالوا ربنا لم كتبت علينا القتال لولا أخرتنا إلى أجل قريب قل متاع الدنيا قليل والآخرة خير لمن اتقى ولا تظلمون فتيلا [4 - 127]ويستفتونك في النساء قل الله يفتيكم فيهن وما يتلى عليكم في الكتاب في يتامى النساء اللاتي لا تؤتونهن ما كتب لهن وترغبون أن تنكحوهن والمستضعفين من الولدان وأن تقوموا لليتامى بالقسط وما تفعلوا من خير فإن الله كان به عليما [5 - 21]يا قوم ادخلوا الأرض المقدسة التي كتب الله لكم ولا ترتدوا على أدباركم فتنقلبوا خاسرين [6 - 12]قل لمن ما في السماوات والأرض قل لله كتب على نفسه الرحمة ليجمعنكم إلى يوم القيامة لا ريب فيه الذين خسروا أنفسهم فهم لا يؤمنون [6 - 54]وإذا جاءك الذين يؤمنون بآياتنا فقل سلام عليكم كتب ربكم على نفسه الرحمة أنه من عمل منكم سوءا بجهالة ثم تاب من بعده وأصلح فأنه غفور رحيم [9 - 51]قل لن يصيبنا إلا ما كتب الله لنا هو مولانا وعلى الله فليتوكل المؤمنون [9 - 120]ما كان لأهل المدينة ومن حولهم من الأعراب أن يتخلفوا عن رسول الله ولا يرغبوا بأنفسهم عن نفسه ذلك بأنهم لا يصيبهم ظمأ ولا نصب ولا مخمصة في سبيل الله ولا يطئون موطئا يغيظ الكفار ولا ينالون من عدو نيلا إلا كتب لهم به عمل صالح إن الله لا يضيع أجر المحسنين [9 - 121]ولا ينفقون نفقة صغيرة ولا كبيرة ولا يقطعون واديا إلا كتب لهم ليجزيهم الله أحسن ما كانوا يعملون [22 - 4]كتب عليه أنه من تولاه فأنه يضله ويهديه إلى عذاب السعير [34 - 44]وما آتيناهم من كتب يدرسونها وما أرسلنا إليهم قبلك من نذير [58 - 21]كتب الله لأغلبن أنا ورسلي إن الله قوي عزيز [58 - 22]لا تجد قوما يؤمنون بالله واليوم الآخر يوادون من حاد الله ورسوله ولو كانوا آباءهم أو أبناءهم أو إخوانهم أو عشيرتهم أولئك كتب في قلوبهم الإيمان وأيدهم بروح منه ويدخلهم جنات تجري من تحتها الأنهار خالدين فيها رضي الله عنهم ورضوا عنه أولئك حزب الله ألا إن حزب الله هم المفلحون [59 - 3]ولولا أن كتب الله عليهم الجلاء لعذبهم في الدنيا ولهم في الآخرة عذاب النار [98 - 3]فيها

Sam Adian
11.08.2012
00:47

كتب kelimesi Kur'an da 21 ayette toplam 23 kez geçmektedir.

Yâ eyyuhellezîne âmenû kutibe aleykumul kısâsu..... (Bakara 178)

Yâ eyyuhellezîne âmenû kutibe aleykumus sıyâmu.... (Bakara 183)

Buna göre kısas da sadece mü'minler içindir, müslimler için değil...????

Bir başka açıdan:

كَتَبَ ( الجذر: كتب - المجال: عــام ) : حَرَّرَ , سَطَّرَ , أَلَّفَ

- compile - to collect (material) and arrange in (a book,list,etc) - (of elements)to make up;form or (of words,ideas,musical notes,etc)put together in literary,musical etc form - to write a plan,letter,report that will be changed before it is in the finished form - to prepare a written document - express in formula, or express clearly - to write - mark paper by means of a pen, etc with symbols, letters or words; write and send a letter; compose a text, article, etc; state in written form; record كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصّيَامُ : Fasting is prescribed to you

Belki de sadece bir "Reçete"dir.

ozer atac
13.08.2012
13:58

tebrikler sam birader.

Alt bölüm tartışmalarındaki oruç sorguculuğuna karşı yapılan, aforozyen, ve ego-santrik diplemelirin (ego civadanda ağırdır;kendinde döner, karadeliğini arar) havasız kalıp; de-kompesörle vurgun yememeleri için yazdıklarınızı, helyumlu oksijen diye bir üst elin (a-blogda tartışma sırası levhası; b-Onu siz atmadınız ben attım..vari; c-gün ışığından diplere; "kendinize gelin, siz balık değilsiniz!" yollu ) uzanması olarak sunuyorum. Solunduğunda umulur ki yüzeye, güne, günümüze çıkarlar.





Çok Yorumlanan Makaleler
Sam Adian
FINANSMAN MESELESI VE ZEKAT
8.11.2012 26569 Okunma
45 Yorum 18.11.2012 00:41
Sam Adian
IŞLEVSIZ TANRI...!
9.09.2012 14733 Okunma
42 Yorum 18.09.2012 01:06
Sam Adian
EN IYI ANAYASA YAZILI OLMAYANDIR.....
7.07.2012 12968 Okunma
34 Yorum 10.07.2012 22:30
Sam Adian
KAT'a ve NEFY - KAVRAMLAR
7.04.2012 12420 Okunma
32 Yorum 09.04.2012 18:02
Sam Adian
BIR EYLEM OLARAK ZINA
14.07.2012 33702 Okunma
24 Yorum 24.07.2012 09:50
Sam Adian
Varlığın Rabbi....
28.08.2012 11783 Okunma
24 Yorum 05.09.2012 10:43
Sam Adian
SOSYAL KAPITALIZM.
21.03.2012 13925 Okunma
23 Yorum 23.03.2012 04:25
Sam Adian
KAT'A ve NEFY
31.03.2012 13557 Okunma
22 Yorum 11.04.2012 01:44
Sam Adian
DARB-I MESEL VE YETKI GASPI
8.03.2012 10089 Okunma
22 Yorum 11.03.2012 16:10
Sam Adian
HAMR ve HUMR
25.02.2012 51246 Okunma
18 Yorum 10.01.2020 12:34
Sam Adian
HMR ve SONUÇ
16.03.2012 11879 Okunma
18 Yorum 16.03.2012 18:08
Sam Adian
HADIM'DAN ZINAYA
12.07.2012 10954 Okunma
18 Yorum 13.07.2012 10:00
Sam Adian
UTANMAZLIK ZINA MIDIR?
13.07.2012 13752 Okunma
16 Yorum 14.07.2012 21:14
Sam Adian
SLT ve SISTEM Toplu değerlendirme ve cevaplar
19.02.2012 10847 Okunma
16 Yorum 24.02.2012 01:08
Sam Adian
EKIMUS SALAT - Namaz bir Ritüel midir?
1.02.2012 18412 Okunma
15 Yorum 03.05.2020 12:00
Sam Adian
RIBA VE EKONOMI
7.03.2012 12131 Okunma
15 Yorum 09.03.2012 06:04
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KARAR MEKANIZMALARI
29.03.2012 11122 Okunma
15 Yorum 31.03.2012 20:26
Sam Adian
TANRI'NIN BEDENI....
2.08.2012 7246 Okunma
13 Yorum 08.08.2012 18:26
Sam Adian
RIBA'nın UNSURLARI
11.03.2012 12376 Okunma
12 Yorum 15.03.2012 16:14
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DIN FAKTÖRÜ
1.04.2012 6542 Okunma
11 Yorum 09.04.2012 23:53
Sam Adian
CINSELLIK VE AKIT
19.07.2012 7734 Okunma
11 Yorum 30.07.2012 06:11
Sam Adian
.... VE TANRI! - 1
12.08.2012 6609 Okunma
10 Yorum 14.08.2012 07:50
Sam Adian
ORTAK REFERANSLAR ve BIR ÖNERI
11.04.2012 8297 Okunma
9 Yorum 21.06.2012 16:27
Sam Adian
Metod ve uygulama
18.03.2012 5272 Okunma
9 Yorum 21.03.2012 10:01
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - INSAN VE DEVLET
26.03.2012 9061 Okunma
9 Yorum 27.03.2012 16:28
Sam Adian
KARAGÜLLE FELSEFESİ.....
13.10.2012 7303 Okunma
8 Yorum 23.10.2012 03:34
Sam Adian
MÜLKIYET MESELESI ve DÜZEN
6.11.2012 7426 Okunma
7 Yorum 21.11.2012 17:28
Sam Adian
"ADIL DÜZEN"IN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI
20.03.2012 5068 Okunma
7 Yorum 23.03.2012 18:49
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DEVLET ve IKTIDAR
4.04.2012 9318 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 09:59
Sam Adian
ŞURA
6.04.2012 8948 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 20:27
Sam Adian
HMR HAKKINDA - 2
14.03.2012 6810 Okunma
7 Yorum 15.03.2012 08:14
Sam Adian
RIBA ve EKONOMI-1
9.03.2012 6641 Okunma
7 Yorum 10.03.2012 19:31
Sam Adian
SLT-CEMAAT ŞERHI
15.02.2012 4041 Okunma
6 Yorum 16.02.2012 17:53
Sam Adian
INSAN VE DÜZEN
1.03.2012 4476 Okunma
6 Yorum 01.03.2012 19:11
Sam Adian
.... VE TANRI! - 2
13.08.2012 6609 Okunma
6 Yorum 14.08.2012 03:44
Sam Adian
SÖYLEYECEKLERIMIZ VAR
1.03.2012 4404 Okunma
5 Yorum 10.03.2012 08:24
Sam Adian
Allah Nasıl SLT eder?
2.02.2012 4574 Okunma
5 Yorum 03.02.2012 19:11
Sam Adian
ANLAMAK.....
15.03.2012 6169 Okunma
5 Yorum 16.03.2012 18:21
Sam Adian
DÖRT DELIL
22.02.2012 5049 Okunma
4 Yorum 02.03.2012 07:45
Sam Adian
ORUCUN FAZILETLERI....
9.08.2012 6764 Okunma
4 Yorum 13.08.2012 13:58
Sam Adian
YUNUS-NUH : Mitolojiden Vahye
13.12.2012 11640 Okunma
4 Yorum 14.12.2012 14:59
Sam Adian
BIRKAÇ NOT
15.01.2014 7441 Okunma
4 Yorum 25.07.2014 16:22
Sam Adian
ADEM VE TOPLUMU - 1
4.05.2012 6630 Okunma
3 Yorum 04.05.2012 15:03
Sam Adian
KUR'AN'DA CEZA KAVRAMI
14.04.2012 16553 Okunma
3 Yorum 19.04.2012 20:21
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KURUMSALLIK
26.03.2012 6107 Okunma
3 Yorum 27.03.2012 20:01
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI FAKTORLER - 15
2.06.2017 11962 Okunma
3 Yorum 03.06.2017 14:51
Sam Adian
CRITICS
27.03.2012 5269 Okunma
2 Yorum 28.03.2012 22:17
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 1
24.03.2012 4955 Okunma
2 Yorum 24.03.2012 23:10
Sam Adian
YARATILIŞ
29.04.2012 6779 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 13:07
Sam Adian
BAZI ELEŞTIRILER
29.04.2012 5241 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 20:51
Sam Adian
INSANLIK ANAYASASI HAKKINDA-1
12.03.2012 3776 Okunma
2 Yorum 12.03.2012 17:32
Sam Adian
ANLAMADA YÖNTEM
12.04.2012 5697 Okunma
2 Yorum 14.04.2012 16:04
Sam Adian
MATERYALIST NIKAH
22.07.2012 5257 Okunma
2 Yorum 24.07.2012 03:40
Sam Adian
RUBUBIYET....
6.09.2012 6390 Okunma
2 Yorum 12.10.2012 11:34
Sam Adian
SLT NEDIR?
3.11.2012 9145 Okunma
2 Yorum 04.11.2012 00:19
Sam Adian
El-Lehu, Lehu ve Mülkiyet
9.12.2012 7141 Okunma
1 Yorum 12.12.2012 11:42
Sam Adian
... VE NIHAYET RAB
12.10.2012 5188 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 01:06
Sam Adian
KIYAMET GÜNÜ.....
21.12.2012 6667 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 00:43
Sam Adian
DÜZEN MESELESI ve AKEVLER
3.02.2013 6137 Okunma
1 Yorum 06.02.2013 22:28
Sam Adian
.... VE TANRI! - 3
15.08.2012 6126 Okunma
1 Yorum 15.08.2012 21:16
Sam Adian
YARATILIŞ VE SÜREÇ
2.05.2012 5258 Okunma
1 Yorum 03.05.2012 07:38
Sam Adian
SLT ve CEMAAT -
4.02.2012 4080 Okunma
1 Yorum 05.02.2012 08:58
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 2
25.03.2012 4158 Okunma
1 Yorum 25.03.2012 05:43
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 3
25.05.2017 4617 Okunma
1 Yorum 26.05.2017 00:55
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE DOĞAL KAYNAKLAR, 18
4.06.2017 5067 Okunma
1 Yorum 05.06.2017 09:35
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - URETIM VE ISHLETME - 19
5.06.2017 3888 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - FIYAT ANALIZI / Ucret, Fiyat, Para 20
6.06.2017 6555 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TUKETIM - 21
7.06.2017 3438 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SERBEST TICARET ve PIYASALAR - 22
8.06.2017 3387 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - YAPISAL ANALIZ - MAKRO/MIKRO - 23
9.06.2017 3899 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - BUYUME VE ETKILER - 24
10.06.2017 5464 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI DENGELER/REFAH TOPLUMU 25
11.06.2017 3463 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI EVRIM - 26
12.06.2017 3920 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - UYGULAMA - 27
13.06.2017 2393 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISAT VE HUKUK - 28
14.06.2017 2913 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - DONUSUM VE YENI DUNYA DUZENI - 29
15.06.2017 2539 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAKCA - 30
15.06.2017 4144 Okunma
Sam Adian
FUNCTIONAL CONCEPTS - 1
3.10.2020 2749 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TARIHSEL YANILGILAR - 4
27.05.2017 3840 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - RIBA - BIR OZGURLUK DOLANDIRICILIGI 5
27.05.2017 4229 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE MULKIYET - 6
27.05.2017 4065 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SADAKA : KAMU MALIYESI - 7
27.05.2017 4388 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / A - 8
29.05.2017 6043 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / B- KOORDINASYON 9
29.05.2017 4284 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE/C - MEKANIZMALAR 10
29.05.2017 6232 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - ZEKAT - IKTISADI YONETIM SISTEMI - 11
30.05.2017 6355 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - INFAQ - TASARRUF MEVDUATI - 12
31.05.2017 3762 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KARZ-I HASEN / YATIRIM FONU - 13
31.05.2017 4062 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI PARAMETRELER - 14
2.06.2017 4248 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI YONETIM SISTEMI - BANKA - 16
3.06.2017 3444 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAK VE YATIRIM YONETIMI - 17
3.06.2017 2905 Okunma
Sam Adian
BAŞÖRTÜSÜ
23.03.2012 5243 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ - 2
30.04.2012 4010 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ KURAMI VE EVRIM
1.05.2012 5383 Okunma
Sam Adian
SLT ve MESCID
25.02.2012 4013 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ VE DÜZEN
3.06.2012 4640 Okunma
Sam Adian
RAMAZAN ve TARIH
11.08.2012 11735 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 1
7.02.2013 5135 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 2
7.02.2013 4729 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 3
8.02.2013 6296 Okunma