Sam Adian
AKEVLER - 3
8.02.2013
6312 Okunma, 0 Yorum

 

ZEKAT

 

Karagülle:

  1.  Sadaka vardır. Sadaka bucak başkanına verilen sadakat teminatıdır. Kırkta birlerdir. Vergidir ama bütün vergiler değildir. Öşür ve humus sadaka değildir. Kuran humusun taksimini ayrı sadakanın taksimini ayrı yapıyor.

 

  1. Zekât vergi değildir. Sözünde hiçbir şeye dayanmadan söylenen havai laftır. Zekâtı ita edin deniyor. İta edilen bir daha geri istenemez. Geri alınacaksa bu karz veya deyn olur. Zekât sadakayı da humus da öşrü de içine alır.  

 

  1.  Zekâtı kredileşme olarak alırsak sorunlar çözülür, deniyor.  Zekât ayrı kredileşme ayrı ayetlerde zikrediliyor. Biz sorunları zaten onunla çözüyoruz.
    1. Çözüm yok. Yuvarlak laf. Bize bir sorunu ortaya koyacaksınız. Çözümünüz ne diyeceksiniz. Bulamazsak “çözüm yok” diyeceksiniz.  Uygulayarak göstermemiz gerekir.
    2. Sermaye bir değerdir, deniyor… Reel varlıklar değerdir. Finans varlıklar reel karşılığı ise değerdir. Karşılığı yoksa aldatmacadır, sahtekârlıktır,  hırsızlıktır. Karşılığı olmayan bir para puttur. Bu parayı para olarak görmek şirktir. Tanrının gerçek varlıklarına eşe koşmadır.
    3. Faizsizi düzen olamaz.  Faiz karşılığı olmayan bir değerdir. Emeğin hakkını çalan bir araçtır. Biz buna her yönüyle gasp diyoruz. Faizsiz banka kitabımızla ispatlıyoruz. Siz ise bir cümle ile atıyorsunuz.
    4. Akevler başarısıdır.  Akevler Türkiye’de ilk olarak inşaat kooperatifi kurdu. Şimdi Türkiye’de her yerde kooperatif var, TOKİ var neresi başarısız. Akevler Fethullah Gülen’e çalıştı. Bugün dünyaya hükmediyor. Müslümanlar girişimciliği Akevlerden öğrendiler.  Akevler siyasi parti kurdu. Adil düzeni koydu. Şimdi anayasa ekseriyetiyle iktidardadır. Bu destekledikleridir. Kendisi ise Kuran düzenini adil düzen olarak koydu. Erbakan dünyaya tanıttı. Akevler halen çakışmakta ilmi denemelerini yapmaktadır.  Elbette ki sona gelmiş değildir. Yapacakları daha çok işleri vardır, hazırlanmaktadır.
  1.  Bizim var sayımızda zekât vergidir. Bunda icma vardır. İşgal mülkiyete değil menfaate illettir. Bunda icma vardır. Sadaka kırkta birlerden alınan vergidir. En fal beşte birlerden alınan vergidir. Bu hususta icma yoktur. Kuranda kuralar yoktur. Onu siz koyarsınız. Kuranı anlamanız için gereklidir. Kurallar Kurandan olsaydı onu anlamak için de kurallara ihtiyacımız olurdu. Sünnet, icma, kıyas, örf, istihsan, istishap, mesalih, önceki şeriatlar, sahabelerini kavilleri hep Kuranı anlamak içindir. Kuranda yeri olmayan hiçbir şey yoktur. Kuranı anlamanız için diğer 7 delile ihtiyacımız vardır.

 

Zekat kavramı, Sadaka’dan farklı olarak genellikle SLT ile birlikte zikredilmektedir. “ita” yani “ödeme” istendiğine göre bu mal yahut benzeri şeylerle yerine getirilebilecek bir şey değildir. Herşeyden önce Zekat kavramının “nakdi” bir dayanağı olduğunu göz ardı edemeyiz. Mesela Bakara 177’de, zikredilen unsurlar ile SLT ve Zekat kavramlarının ayrı tutulması önemlidir. Eğer zekat zannedildiği gibi “vergi” olsaydı bu durumda ayetin böyle olmaması gerekirdi. Aynı şekilde Maide 12’de de Kavramlar tanımlanmıştır.

 

SLT’ın bir karşılığı vardır, bu yüzden bir ibadet değildir. SLT eden mutlaka karşılığını alır. Bir çeşit “fayda” temin eder. O halde Zekat’ın da bir karşılığı vardır. Ödeyip unutulacak bir şey olarak algılanamaz. Kaldı ki Sadaka açıklıkla tanımlanmıştır ve bunun Vergi olduğu konusunda herhalde bir ihtilaf söz konusu değildir. Şu halde Sadaka kavramını zekat ve karz-ı hasen kavramından ayırmamız gerekir.

 

Zekat, kelime itibariyle çoğaltma ifade eder. Şu halde Zekat denilen şey, “çoğaltmak için ödeme”dir. Yine ayetlerden çıkarabileceğimiz bir başka sonuç da, zekat-borç ilişkisidir.

 

Kısaca özetlemek gerekirse, Zekat, bir tarafı bireysel olan, diğer taraftan kurumsal yapı içerisinde değerlendirileen bir uygulama olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yani bireylerin ödediği Zekat, kurumsal bir çerçevede hedefine ulaşmalıdır. Kazancı da buradan çıkar. Şu halde Karz-ı hasen “zekat” kavramının içinde değerlendirilmesi gereken bir şeydir ve zaten aralarındaki ilişki de göz ardı edilemez.

 

Zekat vergi olarak anlaşıldığı zaman, “Sadaka” kavramını da Zekat kavramının içinde değerlendirmek gerekir ki bunun imkanı yoktur. Çünkü, Sadaka, ayrı ve bağımsız olarak işlevi ve hedefi tanımlanmış olan bir eylemdir. Ve sınırlandırılmıştır. Yani çerçevesi belirlenmiştir. Yani kamu giderlerinin finansmanı içindir. Modern anlamda vergidir.

 

Örnek olması açısından ve daha önce de tartışılmış olması sebebiyle anlaşılır olacağını düşünerek bu çerçeve Fahşa kavramına benzemektedir. Mesela Zina Fahşa’dır ama Fahşa için öngörülmüş olan ceza uygulanmaz. Çünkü ayrıca tanımlanmıştır. Dolayısıyla Fahşa’dan farklıdır. Aynı şekilde hukuksuzluk da Fahşa’dır ama cinsel çirkinlik için öngürülmüş ceza uygulanmaz. Çünkü cinsel çirkinlik de tanımlanmıştır.  

 

Bunun gibi, Zekat, Sadaka, Karz, infak gibi kelimeler birbirine yakın anlamda olmasına rağmen, kavramsal olarak ayrılmış olur. Hepsi bir çeşit “ödeme” ifade eder ama “vergi” ödemesi anlamında olabilecek tek kelime “sadaka” ile sınırlandırılmıştır. Böyle olunca, Zekat Vergidir demenin imkanı ortadan kalkar. Geriye kalan Zekat ve Karz kavramları benzeşirler. Çünkü karz tanımlanırken “artırmak, çoğaltmak” ifadeleri kullanılır. Zekat’ın kelime anlamı da bunun gibidir. Demek ki zekatın Borç ile bir ilişkisi vardır. Yani karşılıksız değildir.

 

Öte yandan, Sadaka için belirli sınırlamalar getirilirken, infak kavramı söz konusu olduğunda “ihtiyaç fazlası” diyerek geniş bir alan çizilmiş olur. Bu kişinin bütün kazancını vergi olarak ödemesi anlamına gelir ki, herhalde akli değildir. Demek ki “infak” kavramı da vergi sınıfının dışındadır.

 

Karz ve infak Zekat’ın unsurlarıdır demek doğru olmakla birlikte, Bunları vergi sınıfının içine dahil etmek mümkün değildir. Vergi  vermekle malınızı artıramazsınız eğer verdiğiniz şeyden bir kazanç söz konusu değilse.

 

ita” edilen şeyin geri istenemeyeceğinin nereden çıktığını bilmiyoruz.  Borç vermek de “ita” etmek değil midir?  Kaldı ki, “zekat ayrı, kredileşme ayrı ayetlerde zikredilmektedir” deniliyor. Oysa Maide 12 bu iddianın tam tersini söylemektedir. Kavramların ayrı ayrı tarif edilmiş olması başkadır, birbirleri ile olan ilişkileri başka bir şeydir. Asıl dayanaksız olan şey, Zekat ve Karz gibi kavramları vergi sınıfında değerlendirme gayretidir. Tamamen ütopik bir yaklaşımdır ve tarihsel bir yanılgıdır. Mesela tevbe 5. Ve 11. Ayette müşriklere  yaptırımlar öngörülürken, “zekat vermeyi kabul ettikleri takdirde” serbest bırakılmaları önerilir. Eğer Zekat vergi ise, bir gönüllülük olmamalıydı, devlet zorla almalıydı. Şu halde böyle bir gönüllülük niçin aranıyor?

 

Sizin tanımlamalarınızdan yola çıktığımız zaman müşrik kavramının ifade ettiği şey ile Tevbe 5. Ayetin ifade ettiği şey örtüşmüyor mu? Buna rağmen nasıl oluyor da Zekat vergidir gibi bir iddiada bulunabiliyorsunuz?

 

Kaldı ki, biz zekatı “kredileşme” olarak anlamıyoruz. Kredileşme yani Karz zekatın bir sonucudur  ve kurumsaldır. Ama kredileşme zekatın kendisi değildir. Zekat bir havuzdur.  Karz ise bu havuzun bir parçasıdır, sonucudur.  Bizim söylediğimiz budur.

 

Faizsiz düzen olmaz demedik, Faiz bir finans realitesidir dedik.  Reddetmenin de bir gereği yoktur.  Uygulayarak göstermek gerekliliği konusunda haklısınız, ancak teorideki bariz çatlaklar varken uygulamanın başarılı olmasını beklemek, boşuna zaman kaybı değil mi? Siz potansiyel olarak finansal varlıkların reel karşılıklarının olmadığı varsayımından hareket ediyorsunuz. Oysa böyle olmadığını biz biliyoruz. Evet belli noktalarda karşılıksızlık söz konusu olabilir ancak bu genellenemez. Mesela bizim yaşadığımız yerde para denilen şey bir varlık senedidir. Bu kapitalizm. Demek ki yanlış uygulamalar veya birilerinin sahtekarlık yapmaları bir şey ifade etmez. Birileri sahtekarlık yapıyor diye topyekün reddedemezsiniz. Çünkü elinizde yerine koyabileceğiniz bir şey yok. Görünüşe göre “kar paylaşımı” dediğiniz şeyi kısmen bunun yerine ikame etme eğiliminiz vardır ama, bu yöntemin oluşturacağı baskının vehameti de ortadadır. Basit bir hesapla bunun ne olduğunu biz daha önce yazmıştık. Hiçbir faiz bu kadar ağır değildir.

 

Genel olarak Akevlerin bütünüyle başarısız olduğundan söz etmedik. Tartışmalara konu olan bazı uygulamalarında başarısız olduğunu söyledik. Aslında bunu Akevlerin kendisi söyledi.  Eğer bir başarısızlık varsa her şeyden önce teoriyi sorgulamak gerekir.  Kaldı ki kooperatifçiliğin Türkiye’de ilk defa kimin tarafından uygulanmış olduğunun bir önemi yok. Dünyada bilinmeyen bir şey miydi ki, buna dayanarak bir başarıdan söz edilebilsin.

 

Sizin zekatı “vergi” olarak algıladığınız bir vakıadır ancak bundaki “icma” nerede? Geçmişe bir göz attığımız zaman, Fukeha arasında bir görüş birliğinin olmadığı, zekatın gelirden devlete verilen vergiden farklı olup olmadığı, vergi ile zekâtın aynı şeyin iki farklı isimlendirmesi mi, yoksa tamamıyla farklı şeyler mi olduğu tartışmalarının ayyuka çıktığını görmek hiç zor olmasa gerek. Hangi icma’dan söz ediyorsunuz. Mesela İbn Hacer Heysemî, İbn Âbidîn, Şeyh Uleyş, R. Rızâ, Şeltût, Ebû Zehra, Kardâvî vb. ler zekatın vergi olamayacağını iddia etmektedirler.  Sizin vardır dediğiniz “icma” yı yapan kimdir?

 

Kaldı ki, Sadaka’nın vergi ifade ettiğini söylemekle, bu uygulamanın nasıl yapılacağı ve niteliklerinin ne olacağının belirlenemeyeceğini iddia etmedik. Elbette temel hükümleri Kur’an koyar ama uygulamada detaylandırmak, bizim işimizdir ve şartların gerektirdiği şekilde olmalıdır. Kırkda bir, beşte bir vs. yaklaşımlarınız Sadaka için geçerli olabilir ama bu Zekat için asla mümkün değildir. Tabii Fıkhın ve fukeha’nın Zekat’ın sarf yerlerini Sadaka ile aynı kategoride değerlendirmesinden yola çıkarak bir icma vardır demek de ayrı bir yanlıştır. Kavramların aynı olamayacağını söyleyen sizsiniz. Biz de böyle düşünüyoruz. Öyleyse, Sadaka için tanımlanmış kalemler nasıl oluyor da Zekat’tır denebiliyor?

 

Zekat konusunu da detaylı olarak yazdık ve önerilerimizi söyledik. Ama Kur'an dışında başka referanslarınız varsa, çelişkili sonuçların ortaya çıkması da doğaldır. Bu bizim yöntemimiz değildir.

 

Vesselam

 






Çok Yorumlanan Makaleler
Sam Adian
FINANSMAN MESELESI VE ZEKAT
8.11.2012 26602 Okunma
45 Yorum 18.11.2012 00:41
Sam Adian
IŞLEVSIZ TANRI...!
9.09.2012 14755 Okunma
42 Yorum 18.09.2012 01:06
Sam Adian
EN IYI ANAYASA YAZILI OLMAYANDIR.....
7.07.2012 12989 Okunma
34 Yorum 10.07.2012 22:30
Sam Adian
KAT'a ve NEFY - KAVRAMLAR
7.04.2012 12448 Okunma
32 Yorum 09.04.2012 18:02
Sam Adian
BIR EYLEM OLARAK ZINA
14.07.2012 33754 Okunma
24 Yorum 24.07.2012 09:50
Sam Adian
Varlığın Rabbi....
28.08.2012 11805 Okunma
24 Yorum 05.09.2012 10:43
Sam Adian
SOSYAL KAPITALIZM.
21.03.2012 13958 Okunma
23 Yorum 23.03.2012 04:25
Sam Adian
KAT'A ve NEFY
31.03.2012 13580 Okunma
22 Yorum 11.04.2012 01:44
Sam Adian
DARB-I MESEL VE YETKI GASPI
8.03.2012 10114 Okunma
22 Yorum 11.03.2012 16:10
Sam Adian
HAMR ve HUMR
25.02.2012 51338 Okunma
18 Yorum 10.01.2020 12:34
Sam Adian
HMR ve SONUÇ
16.03.2012 11905 Okunma
18 Yorum 16.03.2012 18:08
Sam Adian
HADIM'DAN ZINAYA
12.07.2012 10977 Okunma
18 Yorum 13.07.2012 10:00
Sam Adian
UTANMAZLIK ZINA MIDIR?
13.07.2012 13779 Okunma
16 Yorum 14.07.2012 21:14
Sam Adian
SLT ve SISTEM Toplu değerlendirme ve cevaplar
19.02.2012 10881 Okunma
16 Yorum 24.02.2012 01:08
Sam Adian
EKIMUS SALAT - Namaz bir Ritüel midir?
1.02.2012 18484 Okunma
15 Yorum 03.05.2020 12:00
Sam Adian
RIBA VE EKONOMI
7.03.2012 12152 Okunma
15 Yorum 09.03.2012 06:04
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KARAR MEKANIZMALARI
29.03.2012 11141 Okunma
15 Yorum 31.03.2012 20:26
Sam Adian
TANRI'NIN BEDENI....
2.08.2012 7261 Okunma
13 Yorum 08.08.2012 18:26
Sam Adian
RIBA'nın UNSURLARI
11.03.2012 12395 Okunma
12 Yorum 15.03.2012 16:14
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DIN FAKTÖRÜ
1.04.2012 6559 Okunma
11 Yorum 09.04.2012 23:53
Sam Adian
CINSELLIK VE AKIT
19.07.2012 7759 Okunma
11 Yorum 30.07.2012 06:11
Sam Adian
.... VE TANRI! - 1
12.08.2012 6621 Okunma
10 Yorum 14.08.2012 07:50
Sam Adian
ORTAK REFERANSLAR ve BIR ÖNERI
11.04.2012 8310 Okunma
9 Yorum 21.06.2012 16:27
Sam Adian
Metod ve uygulama
18.03.2012 5289 Okunma
9 Yorum 21.03.2012 10:01
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - INSAN VE DEVLET
26.03.2012 9077 Okunma
9 Yorum 27.03.2012 16:28
Sam Adian
KARAGÜLLE FELSEFESİ.....
13.10.2012 7330 Okunma
8 Yorum 23.10.2012 03:34
Sam Adian
MÜLKIYET MESELESI ve DÜZEN
6.11.2012 7442 Okunma
7 Yorum 21.11.2012 17:28
Sam Adian
"ADIL DÜZEN"IN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI
20.03.2012 5083 Okunma
7 Yorum 23.03.2012 18:49
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DEVLET ve IKTIDAR
4.04.2012 9334 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 09:59
Sam Adian
ŞURA
6.04.2012 8967 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 20:27
Sam Adian
HMR HAKKINDA - 2
14.03.2012 6829 Okunma
7 Yorum 15.03.2012 08:14
Sam Adian
RIBA ve EKONOMI-1
9.03.2012 6661 Okunma
7 Yorum 10.03.2012 19:31
Sam Adian
SLT-CEMAAT ŞERHI
15.02.2012 4051 Okunma
6 Yorum 16.02.2012 17:53
Sam Adian
INSAN VE DÜZEN
1.03.2012 4493 Okunma
6 Yorum 01.03.2012 19:11
Sam Adian
.... VE TANRI! - 2
13.08.2012 6625 Okunma
6 Yorum 14.08.2012 03:44
Sam Adian
SÖYLEYECEKLERIMIZ VAR
1.03.2012 4422 Okunma
5 Yorum 10.03.2012 08:24
Sam Adian
Allah Nasıl SLT eder?
2.02.2012 4589 Okunma
5 Yorum 03.02.2012 19:11
Sam Adian
ANLAMAK.....
15.03.2012 6190 Okunma
5 Yorum 16.03.2012 18:21
Sam Adian
DÖRT DELIL
22.02.2012 5068 Okunma
4 Yorum 02.03.2012 07:45
Sam Adian
ORUCUN FAZILETLERI....
9.08.2012 6778 Okunma
4 Yorum 13.08.2012 13:58
Sam Adian
YUNUS-NUH : Mitolojiden Vahye
13.12.2012 11669 Okunma
4 Yorum 14.12.2012 14:59
Sam Adian
BIRKAÇ NOT
15.01.2014 7459 Okunma
4 Yorum 25.07.2014 16:22
Sam Adian
ADEM VE TOPLUMU - 1
4.05.2012 6649 Okunma
3 Yorum 04.05.2012 15:03
Sam Adian
KUR'AN'DA CEZA KAVRAMI
14.04.2012 16577 Okunma
3 Yorum 19.04.2012 20:21
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KURUMSALLIK
26.03.2012 6122 Okunma
3 Yorum 27.03.2012 20:01
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI FAKTORLER - 15
2.06.2017 11976 Okunma
3 Yorum 03.06.2017 14:51
Sam Adian
CRITICS
27.03.2012 5288 Okunma
2 Yorum 28.03.2012 22:17
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 1
24.03.2012 4974 Okunma
2 Yorum 24.03.2012 23:10
Sam Adian
YARATILIŞ
29.04.2012 6799 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 13:07
Sam Adian
BAZI ELEŞTIRILER
29.04.2012 5259 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 20:51
Sam Adian
INSANLIK ANAYASASI HAKKINDA-1
12.03.2012 3792 Okunma
2 Yorum 12.03.2012 17:32
Sam Adian
ANLAMADA YÖNTEM
12.04.2012 5717 Okunma
2 Yorum 14.04.2012 16:04
Sam Adian
MATERYALIST NIKAH
22.07.2012 5271 Okunma
2 Yorum 24.07.2012 03:40
Sam Adian
RUBUBIYET....
6.09.2012 6402 Okunma
2 Yorum 12.10.2012 11:34
Sam Adian
SLT NEDIR?
3.11.2012 9168 Okunma
2 Yorum 04.11.2012 00:19
Sam Adian
El-Lehu, Lehu ve Mülkiyet
9.12.2012 7158 Okunma
1 Yorum 12.12.2012 11:42
Sam Adian
... VE NIHAYET RAB
12.10.2012 5210 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 01:06
Sam Adian
KIYAMET GÜNÜ.....
21.12.2012 6692 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 00:43
Sam Adian
DÜZEN MESELESI ve AKEVLER
3.02.2013 6153 Okunma
1 Yorum 06.02.2013 22:28
Sam Adian
.... VE TANRI! - 3
15.08.2012 6143 Okunma
1 Yorum 15.08.2012 21:16
Sam Adian
YARATILIŞ VE SÜREÇ
2.05.2012 5280 Okunma
1 Yorum 03.05.2012 07:38
Sam Adian
SLT ve CEMAAT -
4.02.2012 4091 Okunma
1 Yorum 05.02.2012 08:58
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 2
25.03.2012 4170 Okunma
1 Yorum 25.03.2012 05:43
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 3
25.05.2017 4632 Okunma
1 Yorum 26.05.2017 00:55
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE DOĞAL KAYNAKLAR, 18
4.06.2017 5084 Okunma
1 Yorum 05.06.2017 09:35
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - URETIM VE ISHLETME - 19
5.06.2017 3905 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - FIYAT ANALIZI / Ucret, Fiyat, Para 20
6.06.2017 6578 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TUKETIM - 21
7.06.2017 3451 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SERBEST TICARET ve PIYASALAR - 22
8.06.2017 3403 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - YAPISAL ANALIZ - MAKRO/MIKRO - 23
9.06.2017 3919 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - BUYUME VE ETKILER - 24
10.06.2017 5480 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI DENGELER/REFAH TOPLUMU 25
11.06.2017 3485 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI EVRIM - 26
12.06.2017 3934 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - UYGULAMA - 27
13.06.2017 2402 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISAT VE HUKUK - 28
14.06.2017 2921 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - DONUSUM VE YENI DUNYA DUZENI - 29
15.06.2017 2554 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAKCA - 30
15.06.2017 4155 Okunma
Sam Adian
FUNCTIONAL CONCEPTS - 1
3.10.2020 2764 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TARIHSEL YANILGILAR - 4
27.05.2017 3856 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - RIBA - BIR OZGURLUK DOLANDIRICILIGI 5
27.05.2017 4246 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE MULKIYET - 6
27.05.2017 4082 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SADAKA : KAMU MALIYESI - 7
27.05.2017 4404 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / A - 8
29.05.2017 6056 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / B- KOORDINASYON 9
29.05.2017 4305 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE/C - MEKANIZMALAR 10
29.05.2017 6251 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - ZEKAT - IKTISADI YONETIM SISTEMI - 11
30.05.2017 6373 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - INFAQ - TASARRUF MEVDUATI - 12
31.05.2017 3776 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KARZ-I HASEN / YATIRIM FONU - 13
31.05.2017 4075 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI PARAMETRELER - 14
2.06.2017 4263 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI YONETIM SISTEMI - BANKA - 16
3.06.2017 3465 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAK VE YATIRIM YONETIMI - 17
3.06.2017 2920 Okunma
Sam Adian
BAŞÖRTÜSÜ
23.03.2012 5268 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ - 2
30.04.2012 4027 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ KURAMI VE EVRIM
1.05.2012 5398 Okunma
Sam Adian
SLT ve MESCID
25.02.2012 4030 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ VE DÜZEN
3.06.2012 4659 Okunma
Sam Adian
RAMAZAN ve TARIH
11.08.2012 11749 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 1
7.02.2013 5152 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 2
7.02.2013 4745 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 3
8.02.2013 6312 Okunma


© 2024 - Akevler