Başbakan’ın nutkunu neden çok tuttum?
1648 Okunma, 3 Yorum
Ahmet Hakan - Hürriyet
Lütfi Hocaoğlu

24.09.2011

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler kürsüsünde yaptığı konuşmayla...

- Dünya sahnesinde insanlığın vicdanının sesi oldu.
- Bütün liderlerin bildiği ama hiçbirinin dile getirmediği hususları dile getirdi.
- Yeryüzündeki eşitsizliği ve adaletsizliği gayet net bir şekilde ortaya koydu.
- Birleşmiş Milletler kürsüsünden Birleşmiş Milletler’e ayar verdi.
- Mazlum Filistin’e yine kucak açtı.
- Somali ikiyüzlülüğünü dünyanın yüzüne vurdu.
O konuşmayı benimseyip tutmak için bunlar yeter de artar bile.
Fakat...
Benim Birleşmiş Milletler kürsüsünde yapılan “tarihi konuşma”yı benimseyip tutmamın asıl nedenleri başka.
Mesela şöyle şeyler:
- Dünya sahnesinde insanlık vicdanının sesi olmak, en başta Türkiye sahnesinde vicdanlı olmayı gerektirir ya... İşte o nedenle çok tuttum konuşmayı...
- Dünya sahnesinde adalet türküsü çığırmak, en başta Türkiye sahnesinde adaletli olmayı gerektirir ya... İşte o nedenle çok tuttum konuşmayı...
- Dünya sahnesinde her cümlenin içine “insan hakları” vurgusunu yerleştirmek, en başta Türkiye sahnesindeki insan hakları ihlallerine dikkat etmeyi gerektirir ya... İşte o nedenle çok tuttum konuşmayı...
- Dünya sahnesinde Arap Baharı’ndan, halkların özgürlüklerinden söz etmek, en başta Türkiye sahnesinde özgürlüğün militan yürütücülüğünü gerektirir ya... İşte o nedenle çok tuttum konuşmayı...

Yazının tamamı için tıklayınız.

 

Yorum:

BM mi D8 mi İnsanlık mı?

1945 yılında kurulan bir topluluktur Birleşmiş Milletler. Kuruluşta 51 üyeli olan bu teşkilat günümüzde 193 üyeye ulaşmıştır. Beş daimi üyesi vardır: ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Rusya. Güvenlik konseyi bir karar alındığında bu beş devletten herhangi birisi veto ederse bu karar geçerli olmaz. Yani diğer 188 ülkenin bir karara varmasının hiç bir anlamı yoktur. Sonuçta bu beş ülkeden birisinin hoşuna gitmemesi veya bunlardan herhangi birine yapılan kulis faaliyetlerinin başarılı olması kararı geçersiz hale rahatlıkla getirebilmektedir.

Daha da ilginç olan bir durum vardır. Bu beş ülkenin veto etmediği bir karar olsun. Karar bir devletin aleyhine olsun. Bu kararı kim uygulayacak ve ne için uygulayacak?

Çok yakın zamanda bunun örneğini gördük. Libya hakkında Birleşmiş Milletler’de karar alındı. Kim uyguladı: Fransa ve İngiltere. Ne için uyguladı? Cevabı çok basit ve herkes biliyor. Libya petrollerinin % 35’i. Aynı karar zamanında birbirini yiyen, korkunç iç savaşlar yaşanan Afrika ülkeleri için alınınca maddi menfaati olmayan üyelerden hiç biri kılını kıpırdatmadı. İsrail hakkında alınan kararlarda da aynısı oldu. Ne İsrail uydu ne de İsrail’e bir yaptırım uygulayacak ülke ortaya çıktı.

Biraz daha geriye gidelim. Srebrenitsa katliamını hatırlayalım. BM barış gücünün koruması altında olan ve güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa’da Sırplar Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin gözü önünde katliam yaptılar. BM barış gücü içindeki Hollandalı askerler bir gece yarısı Bosna'daki BM Barış Gücü komutanı Fransız generalden aldıkları emir doğrultusunda kenti boşalttılar. Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti. Arkasından Sırplar katliamı gerçekleştirdiler.

Batılıların kurdukları ve sadece kendi menfaatleri için uygulama yaptıkları, kendi menfaatleri dışında katliamlara, açlıklara, haksızlıklara, saldırganlıklara ses çıkarmadıkları hatta kendi elleri ile katliamlara zemin hazırlayan bir kuruluştan başka bir şey değildir Birleşmiş Milletler.

Çözüm Birleşmiş Milletler’in yerine adaletli Birleşmiş Milletler getirmek midir? Yerine getirdiğiniz kuruluş aynı yöntemlerle yürüyorsa varacağı yer de aynıdır. Sonuçta içinde söz sahibi olan birileri olacaktır. En güçlü olanlar bu kuruluşu manipüle edecekler ve tüm dünyayı küçük bir grup idare edecektir.

Adil Düzen’de İnsanlık vardır. İnsanlık bir teşkilattır ve en önemli özelliği ordusunun olmamasıdır. İlmi, dini, mesleki, siyasi dayanışma ortaklıkları vardır. Bunun dışında bir ülke aleyhinde veya lehinde oy çokluğu veya başka mekanizmalarla karar almaz. Ülkeler arasında hakemlik burada sağlanır. Bir ülke başka bir ülkeyi hakeme verir ve hakemin aleyhinde karar verdiği ülke hakem kararına uymazsa onunla savaşma meşru olur. Çözüm budur. Aksi halde Birleşmiş Milletler veya D8 veya başkaları, sonuç aynıdır. Bugün kurarsınız D8’i. Yarın başka ülkeler girmeye başlar. D16 olur, D32 olur. Sonra? Burada bir karar alınınca kim alacak? Burada bir karar alınınca kim uygulayacak? Mutlaka onların içinde bir veya bir kaç etkin devlet söz sahibi olacak. Bu isterse Türkiye olsun, fark etmez. Asıl adaletsizlik budur. Bir grup ülkenin diğer güçsüz ülkeleri kendi kontrolleri altında tutmalarıyla sonuçlanmaya mahkumdur bu tür kuruluşlar.

 

 

Lütfi Hocaoğlu


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
25.09.2011
07:22

aslımda...

mahir kaynak beyi...

randevu alıp ziyaret etmek lazım...

görüşmek ve gereki tebliği yapmak gerekmektedir...

Lütfi Hocaoğlu
25.09.2011
13:08

Evet aynen öyle, zavallı bir bakış açısı.

Hakka karşı D8 fantezisiyle sonuç alınmaz.

Kötü emperyalizme karşı iyi emperyalizm konulamaz.

Kötü jandarmalara karşı iyi jandarmalar konulmaz.

Hak olan Adil Düzen'deki mekanizmaların yerine D8 gibi fantezilerle asla ve asla sonuç alınmaz. Gerçekten zavallı bir bakış açısı.

Lütfi Hocaoğlu
26.09.2011
10:50

Bir grup ülke başka ülkeleri kendi kontrolleri altında tutuyorsa başarısızlık nedeni değildir, haktan sapılması yolu ile eşit ortaklık ilişkisinin sömürü ilişkisine dönüşerek batıla sapılmasıdır. D8lerde kim kimi kontrolü altına aldı ki başarısız olundu ? başarısızlığın nedeni belli taraf olan ülkeler daha sonraki dönemlerinde iktidar değişiklikleri nedeniyle D8lerdeki icmaları ihmal ederek irtidat etmeleri ve batıla sapmalarıdır. Bunun faturası D8lerin değildir bu nasıl bir "kontrol altına almaktır" ki kurulan birlik hiçbir baskı olmamasına rağmen dağılıp gitmiştir.

Aynen burada belirttiğiniz gibidir. Bu tip topluluklarda (BM gibi) baskın devletler olmadıkça topluluk dağılır gider. Bu tip toplulukların dağılmamasının tek yolu bir veya birkaçının baskın olması ve kontrolü elinde tutmasıdır. Böyle kuruluşların iki sonundan biri, bir devletin veya bir kaç devletin kontrolü altına girilmesi ya da kuruluşun işlevsizleşmesi ve dağılmasıdır.





Sayı: 119 | Tarih: 25.09.2011
Ahmet Hakan
Başbakan’ın nutkunu neden çok tuttum?
BM mi D8 mi İnsanlık mı?
1648 Okunma
3 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Şevket Eygi
Türkiye'de Eğitim Fâciası
Pozitif İlimli "İslam Mektebi"
1338 Okunma
Emine Hocaoğlu
Zülfü Livaneli
GİRDAP
MEDYA GİRDABI
1158 Okunma
Ali Bülent Dilek
Taha Kıvanç
‘Sit-com’ AŞ sorularına cevaplar
'Müslüman'ın reytingi neden yok?
1138 Okunma
1 Yorum
Ahmet Kirtekin
Mahir Kaynak
İstihbarat savaşları
Sorun İçerdedir
1133 Okunma
7 Yorum
Süleyman Karagülle
Ebubekir Sifil
Postmodern Dindarlık
Benzeşen Hayatlar
1105 Okunma
Zafer Kafkas
Ruşen Çakır
TÜBA’yı Prof. Şerif Mardin’e sordum
TÜBA’yı duyan var mı?
1099 Okunma
Tayibet Erzen
Ruhat Mengi
Batı medyasının hariçten gazeli!
Yorum yok
1004 Okunma
Vahap Alma