Özer Ataç
Lotus
18.07.2022
2682 Okunma, 0 Yorum

Çin Bilgeliği kitabından:

 

“ Çağımızın beyefendilerinden bir köpeğin ya da bir domuzun kasabı olmalarını isterseniz , bu işe kabiliyetleri yoksa teklifinizi redederler .

Halbuki onlardan ülkeye nâzır olmalarını isteseniz, kabiliyetleri olmasa bile bu işi yaparlar.

Bu sapkınlık değil de nedir ! “

 

*

 

 

YEDİ HİKMET

 

 

1- Seçkinliğe düşkün olanlar, onu göstermek isterler. Bu seçkinlik değildir.

 

İşin ehli olanlar, işi işlediklerinde seçilir, bilinirler.

 

Onların seçkinliği , işlerini işleyişidir; işleyiş, toplum için ne kadar yararlı olursa ; onlar, o kadar saygı görür, sevilir, desteklenir.

 

Bunu sürdürmek seçkinliğin bir yönüdür; diğer yönü, bu nitelikle halkın içinde tevazu ile yaşamayı sürdürmektir . Böylece “içeriye” uygun. “ dış” teşekkül eder.

 

2- Her kötü, kirli, istenmeyen işin toplumca beğenilen, gözetilen, itibar edilen kaynağı vardır. O kaynak, o işlerin mahallinde,çevresinde değil, ilgisiz , “arınmış” bilinen yerlerdedir.

 

Bu yüzden seçkin görülen makamlar ve işler, seçkin görülmeyen işlerden daha zordur. Zorluklarının görülmemesi, onların sirayet ettiği derinlikle ilgili olmasındandır.

 

Yine bu yüzden , parıldayan seçkinliğin , çamuru çok, kirli suyu derindir.

 

3- Kasap, görünürde canlı hayvan keser; aslında onun işi, her zaman ölümün yaşam sınırını aşmaması; aradaki sınırda can değişmesine vesile olması, canı cana katmasıdır.

 

4- Kasabalar güvenli yerleşim yeridir; çünkü eski dönemlerde etrafında güvenlik için sedler yapılırdı.

 

Şimdilerde “sınırlar” , bu yüzden belirgin ve tanımlı olmalıdır.

 

Bu yüzden. İnsanın diğer canlılarla beslenmesi güvenlik sorunudur.

 

Bolluk döneminde bu sınırlar belirsizleşir; kıtlık ile yüzleşene kadar derinliği hissedilmez. Bolluk azaldığında, sınırlar öfke ile yüzeye çıkar.

 

5- Zorbalık, kıtlıktan kaynaklanır;

ta ki bolluğa erişene kadar; sonra zorbalık, güvenliğe dönüşür;

ta ki zorbalığa kadar.

 

6- Teşrifat, tutkuyu artırır, liyakati kovar. Saygı , yüzeyde ise teşrifat; derinde ise liyakattir.

 

7- “Beyefendiler”, barış, konfor dönemlerinin özneleridir. Onlar sahip oldukları koşulların olanaklarını kullanarak seçkinliğe erişmek isterler.

 

Çünkü koşulları mirastır; bunun yetkinleşmesi, kamusallıkla desteklenmesi ile olmaz. Olduğunda o makamlar, halk için “kasaplıktan” başka sonuç doğurmaz. Bu “iş”ten çürüme “beslenir”.

 

*

 

 

İLGİLENENLERE

METİN İÇİ SEMBOL

AÇIKLAMALARI :

 

-Lotus

-Domuz

-Köpek

-Nazır

-Kasap

-Sapkın

 

LOTUS ÇİÇEĞİ : “indirildiğimiz” vaad edilen siriusyen cennetlerinin yeryüzü hatırlatıcısı olan bu çiçeğin kökleri; bataklığın çamurlu dibi benzeri evrenin varoşu dünya yaşamlarımıza hak ediş bedenlerlerle doğan ruhlarımızın çetin eğitimini ve suyun yüzeyine ulaşıp, emsalsiz güzelliğini sergilemesiyle vaadin sonunda gerçekleşeceğini anlatıyor.

 

^^^

 

DOMUZ : Anne karnında İnsanın embriyon halini andıran biçimi; annenin kanı ile beslenirken güneşten, sudan, doğanın nimetlerinden habersiz oluşumunda onu yaşatan annesinde oburlukta sınır tanımayan iştahını doğduğunda bitiren bencillik.

 

Eski çağlarda şans ile bağ kurulurdu. Yabanileri avlanır, şölen ve kutlama sofrasında misafirlere esas menü olurdu. Hem ot hem et yiyebilir. Sinirimi sistemi insana en çok benzeyen hayvan olduğundan, doku çalışmalarında “favori” kabul edilmektedir.

 

Türkler başlangıçtan beri domuz yemiyor ve geleneklerinde bu hayvan iyi bir yer tutmuyordu. Domuz kötü ruhları çağrıştıran bir hayvan olarak sembolize edilmiş İslamiyet’ten sonra da bu devam etmiştir.

.

KÖPEK : Tekil paylaşılmaz -egoist sadakat isteği; hastalıklı bağlılık. Koku evreninin öznesi. Koku frekansını kotlayan. Kollayıcı sensör, bekçi. Nefse düşkünlüğün çukuru.

 

İlk evcilleşen hayvanlardan; bakıcısı için “yaren” desek yeri var.

Avcılıkta, savaşlarda, takip ve izsürmede öncüdür. Bu gün dahi koku alma, koku sınıflama özelliklerinde eşsizdir.

 

Mesnevî’de köpek metaforu geniş yer tutar. Genelde ‘yaratıcısını tanımayan, nefsinin heva ve hevesine takılıp kalmış, dini, manevi değerlere saldıran’ insan tipini karakterize etmek için kullanılmış.

 

Benzer metinlerde , sadakatten, Allah’ı tanımamaya, öfkenin, hilenin, haddini aşmanın; nefsinin peşinde koşanın ,azgın kişiliğin resim edilmesinde köpek metaforu kullanılmış.

 

Az olmakla birlikte Mesnevî’de köpek metaforu sadakatin, bağlılığın simgesi olarak da karşımıza çıkmaktadır.

 

Nitekim Kur’an-ı Kerîm’de Ashab-ı Kehf’in köpeği, sadakatinden ötürü Ashab-ı Kehf’le beraber 309 ve 9 yıl veya üç asır 9 yıl uyutulduğu anlatılır.(*)

 

Budizm’in yeniden doğuş inancına göre günahkâr insanların üçüncü kez doğduklarında gövdesini aldıkları hayvanlardan birisidir.

 

Eski Hint mitolojisinde ölüler diyarının muhafızı ve talihsizliğin sembolüdür.

 

Türklerde köpek sembolü, kurt veya kartal gibi ulusal bir sembol olmamıştır. Şaman ayinlerinde güçlü şamanlar kurt, kartal gibi hayvanların biçimine girerken, zayıf şamanlar köpek şekline giriyordu.

 

Köpek yer altına inerken kullanılıyor ve bu olumsuz anlamı sebebiyle cenaze merasimlerinde kurban edilen bu hayvan ölümü temsil ediyordu.

 

Çin ve Moğol kültürlerinin etkisiyle köpekten türeme Türklerde de görülmüştür. Genelde olumsuz anlamlarına rağmen köpek, İslamiyet’ten sonra avcılığa verilen önem sebebiyle dostluk, sadakat ,sabır gibi olumlu anlamlar yüklenmiştir.

 

NAZIR : Devlet itibarının paydaşı; teşrifatın nesnesi; kalem rahibi; ‘devlet aklının’ unsuru; derin devletin kaynağı; kamu oyu kesesi; devlet yönetim işlerinde bilgi, beceri, uzak görüşün timsali; halkın refahını gözeten yüksek idareci; tevazunun sırat’ı … yüksek bürokrat.

 

KASAP : (1)Yenecek hayvanı kesen(şimdilerde mutfakta ‘chef’) sürüden sorumlu, ondan geçimini sağlayan, beslenen, gerektiğinde onlara kasaplık yapan çoban.

 

(2)Kasaba, sınır ile güvenli; sınır kadar güvenli; güvenlik için sınırlı.

 

(3)Can alan, cellat; ölüm cezasını uygulayan; ölüm ve dirim arası “iş”; öldürüp dirilik için yemek hazırlayan; paradoksal meslek.

 

SAPKINLIK : Uyumsuzluk; surda gedik girişimi; ortak yaşam uyumunda aykırılık; görece devrimcilik; ortak “iyiyi” aşma girişimi. İradi mutasyon.

 

*

 

( * ) Bu görüş, Kütahya Simav’lı rahmetli Şerafettin DURMUŞ’ a ait:

 

“ Mağara ehli uyanınca dışarıdan yiyecek almak için ‘varak’ kullandılar; geleneksel kabül döneminde sikke kullanılıyordu; çeviriler yanlış yapılıyor.

 

‘VERIKI’ ibaresi çok açık ‘varak’ demektir; 118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır.

 

İkinci olarak ; Bu yüzden “mağara ehli “ , henüz açığa çıkmadı; üç asır, 9 yıl dolmasıyla ellerindeki varak görülecekler ve insanlık bundan haberdar olacak.”

 

Kehf suresi /18: 19 (*)

 

“ Ve böylece birbirlerine sorsunlar diye onları canlandırdık. Onlardan biri şu soruyu sordu: "Ne kadar kaldınız?" "Bir gün veya günün bir bölümü kadar." dediler. Kimisi de: "Ne kadar kaldığınızı Rabb'iniz daha iyi bilir." dedi. Sizden birisini, varak (paranızla) şehre gönderin. Hangi yiyeceği seviyorsanız ondan yiyecek getirsin. Ve sizi kimseye sezdirmemeye dikkat etsin.”

 

‎وَكَذَلِكَ بَعَثْنَاهُمْ لِيَتَسَاءلُوا بَيْنَهُمْ قَالَ قَائِلٌ مِّنْهُمْ كَمْ لَبِثْتُمْ قَالُوا لَبِثْنَا يَوْمًا أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ قَالُوا رَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَا لَبِثْتُمْ فَابْعَثُوا أَحَدَكُم بِوَرِقِكُمْ هَذِهِ إِلَى الْمَدِينَةِ فَلْيَنظُرْ أَيُّهَا أَزْكَى طَعَامًا فَلْيَأْتِكُم بِرِزْقٍ مِّنْهُ وَلْيَتَلَطَّفْ وَلَا يُشْعِرَنَّ بِكُمْ أَحَدًا

Ve kezalike beasnahum li yetesaelu beynehum, kale kailun minhum kem lebistum, kalu lebisna yevmen ev ba'da yevm, kalu rabbukum a'lemu bi ma lebistum feb'asu ehadekum bi VERIKIKUM hazihi ilel medineti fel yanzur eyyuha ezka taamen fel ye'tikum bi rızkın minhu vel yetelattaf ve la yuş'ırenne bikum ehada.

* 
Kelimeler
Çeviriler

# kelime anlam kök

1 ve kezalike yine böyle

2 beasnahum onları dirilttik بعث

3 liyetesa'elu sormaları için سال

4 beynehum kendi aralarında بين

5 kale dedi ki قول

6 kailun konuşan biri قول

7 minhum içlerinden

8 kem ne kadar?

9 lebistum kaldınız لبث

10 kalu dediler قول

11 lebisna kaldık لبث

12 yevmen bir gün يوم

13 ev ya da

14 bea'de bir parçası (kadar) بعض

15 yevmin günün يوم

16 kalu dediler قول

17 rabbukum Rabbiniz ربب

18 ea'lemu daha iyi bilir علم

bima ne kadar

20 lebistum kaldığınızı لبث

21 feb'asu gönderin بعث

22 ehadekum birinizi احد

23 Bİ VERİKIKUM varak (para) ile ورق

24 hazihi şu

25 ila

26 l-medineti şehre مدن

27 fe lyenzur baksın نظر

28 eyyuha hang

….

 

Kehf suresi / 18: 25

 

Onlar, mağaralarında, üç dönem kaldılar ve dokuz yıl ilave ettiler.

‎وَلَبِثُوا فِي كَهْفِهِمْ ثَلَاثَ مِائَةٍ سِنِينَ وَازْدَادُوا تِسْعًا

Ve lebisu fi kehfihim selase mietin sinine vezdadu tis'a.

* 
Kelimeler
Çeviriler

# kelime anlam kök

1 velebisu ve kaldılar لبث

2 fi

3 kehfihim mağaralarında كهف

4 selase üç ثلث

5 miaetin dönem ماي

6 sinine içinde

vezdadu: Ve ilave ettiler

tis’an : dokuz

 

(*) Konu neredeyse yerelliği aşmış durumdadır; dünya dışı müdahale ortak kabul düzeydedir.

 

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Ash%C3%A2b-%C4%B1_Kehf

 

 






Son Eklenen Makaleler
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-5; sürdürülebilir kalkınma modelidir...
24.04.2024 192 Okunma
1 Yorum 24.04.2024 07:28
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-4; Akevler ve kooperatiflerin özellikleri…
23.04.2024 261 Okunma
7 Yorum 23.04.2024 06:29
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-3; Kooperatif tasarruf ettirerek kazandırır
22.04.2024 250 Okunma
7 Yorum 22.04.2024 09:12
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 97 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-1; kısa tarihçe, tarif, özellik, öneriler
20.04.2024 301 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 07:04
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-2; özellikleri anlamaya devam edelim
20.04.2024 307 Okunma
8 Yorum 21.04.2024 07:05
Reşat Nuri Erol
‘Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası’ çalışması
18.04.2024 274 Okunma
1 Yorum 18.04.2024 09:47
Ahmet Mermer ( Sosyolog )
BİR FİLMİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
17.04.2024 248 Okunma
Reşat Nuri Erol
‘Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol’
17.04.2024 273 Okunma
1 Yorum 17.04.2024 10:08
Reşat Nuri Erol
“Yeni Bir Anayasa” ve anayasa seminerlerimiz
16.04.2024 284 Okunma
1 Yorum 16.04.2024 08:29
Reşat Nuri Erol
Seçim, seçim sonrası ve İsrail’de savaş sirenleri!
15.04.2024 298 Okunma
1 Yorum 15.04.2024 08:56
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEMEL İLKELER-2
14.04.2024 184 Okunma
Özer Ataç
Seçim-3
14.04.2024 1563 Okunma
Reşat Nuri Erol
2024 seçimlerine emekliler damgasını vurdu!
14.04.2024 282 Okunma
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Araplar, İslâm âlemi bayram yaptı mı?-2
11.04.2024 355 Okunma
1 Yorum 13.04.2024 07:52
Mete Firidin
Ebabil
10.04.2024 953 Okunma
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Araplar, İslâm âlemi bayram yaptı mı?
10.04.2024 388 Okunma
1 Yorum 14.04.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 6
10.04.2024 296 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 5
9.04.2024 292 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 4
8.04.2024 360 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 3
7.04.2024 378 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 2
4.04.2024 323 Okunma
1 Yorum 04.04.2024 09:25
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 1
3.04.2024 396 Okunma
1 Yorum 03.04.2024 10:18
Ahmet Yücel
EMEKLİ ÖĞRETMENDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
3.04.2024 97 Okunma
2 Yorum 05.04.2024 23:45
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 7
1.04.2024 292 Okunma
Özer Ataç
Seçim-2
31.03.2024 809 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 6
28.03.2024 325 Okunma
1 Yorum 28.03.2024 05:54
Yasin Kılar (Karar Danışmanı - Mentor)
SİNAN OĞAN KADAR OLABİLMEK
27.03.2024 177 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 5
26.03.2024 389 Okunma
7 Yorum 26.03.2024 09:06
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 4
25.03.2024 393 Okunma
1 Yorum 25.03.2024 09:00
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 3
24.03.2024 406 Okunma
1 Yorum 24.03.2024 05:49
Süleyman Karagülle
BİR YETKİLİ YÜKSEK HAKİM DEDİ Kİ: 09.09.2000
23.03.2024 91 Okunma
Süleyman Karagülle
AHŞAP EV ÇALIŞMALARI 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 43 Okunma
Süleyman Karagülle
Sana ruhtan soruyorlar 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 64 Okunma
Süleyman Karagülle
SİSTEMATİK HATA 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 56 Okunma
Süleyman Karagülle
ŞERİAT VE MEMUR KARARNAMESİ 02.09.2000
23.03.2024 41 Okunma
Süleyman Karagülle
Heisenberg’in meşhur “kuvantum teorisi” 02.09.2000
23.03.2024 56 Okunma
Süleyman Karagülle
DEPREMİN FIKHI 26 AĞUSTOS 2000
23.03.2024 63 Okunma
Süleyman Karagülle
Z E L Z E L E 26 ağustos 2000
23.03.2024 40 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 2
23.03.2024 429 Okunma
1 Yorum 23.03.2024 10:16
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” işbirliği - 1
21.03.2024 426 Okunma
7 Yorum 21.03.2024 09:35
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 29
20.03.2024 317 Okunma
Yasin Kılar (Karar Danışmanı - Mentor)
YENİDEN HATA PARTİSİ
18.03.2024 265 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEMEL İLKELER
17.03.2024 295 Okunma
Bahaeddin Sağlam
Oruç ile İlgili Beş Kavram
17.03.2024 200 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 28
17.03.2024 343 Okunma
7 Yorum 17.03.2024 07:53
Özer Ataç
Seçim-1
16.03.2024 1592 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 27
16.03.2024 358 Okunma
5 Yorum 16.03.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 26
15.03.2024 401 Okunma
5 Yorum 15.03.2024 09:14
Süleyman Karagülle
(AHŞAP)İŞLETME HAKKINDA BİLGİ-19.08.2000
14.03.2024 53 Okunma


© 2024 - Akevler