Yasin Kılar (Karar Danışmanı - Mentor)
MUTLU AİLE DÜZENİ EŞLİK SÖZLEŞMESİ - AİLENİN ANAYASASI
16.12.2021
1341 Okunma, 0 Yorum

 

 

 

MUTLU AİLE DÜZENİ EŞLİK SÖZLEŞMESİ

 

Aile kurmak bireylere yüklenmiş Anayasal bir vazifedir. Aynı zamanda Evrensel Yaşam Kaideleri ve özellikle de Tabii Hukuk gereğince yerine getirilmesi gereken bir vecibedir. Bu Eşlik Sözleşmesi, Anayasa’nın 48. maddesindeki Sözleşme Hürriyeti çerçevesinde hazırlanmıştır. Burada mutlu ve sağlıklı bir aile için aileyi oluşturan bireylerin sırasıyla uyması gerekli temel kurallar zikredilecektir.

 

-1- Aile erkek ve kadından oluşan iki kişiyle kurulur. Bu iki kişiden biri olarak aile kurma mecburiyetimi biliyor, kabul ediyor ve bu niyetle bu aileyi kuruyorum. Aile kurmam insanlığa karşı en büyük borcumdur. Nasıl ben bir aile içinde yetiştirildiysem, aynı şekilde benim de bir aile kurmam ve çocuk yetiştirmem varoluşumun gerektirdiği en temel ve asli vazifemdir.

 

-2- Bu aileyi kurmak ve çocuk yetiştirmeye niyet etmekle, bu ailenin en sıhhatli şekilde yürütülmesi gerektiğini de biliyor ve kabul etmiş oluyorum. Zira, ancak mutlu ve sağlıklı bir aile içinde fertler mutlu ve sağlıklı olabilir, ancak böyle bir aile içinde sağlıklı nesiller yetiştirilebilir. Kurmuş olduğum ailemin mutlu ve sağlıklı yürütülmesi için elimden gelen her türlü fedakârlığı yapacağıma, hayat şartlarının bana yükleyeceği her türlü sorumluluğumu eksiksiz yerine getireceğime, yine hayat şartları gereğince çıkacak olan sorunlara karşı iyi niyetle çözme yaklaşımı içinde bulunacağıma, eşime karşı hayat boyu saygılı ve sorumlu davranacağıma ve hiç bir zaman sorun kaynağı ben olmayacağıma söz veriyorum.

 

-3- Aile kurmak, çocuk sahibi olmayı ve onları yetiştirmeyi de gerektirir. Çocuk sahibi olmak hususunda insanlar arasında kabul edilmiş üç görüş vardır:

 

Birincisi: Bakabileceğin kadar çocuk sahibi olmalısın. Zira, çocuk yetiştirmek imkanlara bağlı bir husustur. Bu yüzden, ne kadar çocuk yetiştirebilme imkânın varsa o kadar çocuk sahibi olmalısın.

 

İkincisi: Yapabileceğin kadar çocuk yapmalısın. Zira, çocukların rızkını Allah verir, bu hususta rızık endişesi çekmemelisin. Bu yüzden, ne kadar çocuk yapabilme imkânın varsa o kadar çocuk yapmalısın.

 

Üçüncüsü: Çocukların rızkını Allah verdiği gibi, yine çocukları da Allah verir. Yaratılacak olan her şey Allah'ın takdirindedir. Çocuk sahibi olmayı çok istedikleri halde çocukları olmayan veya istemedikleri kadar sayıda çocukları olan çok aileler vardır. Bu yüzden, Allah'ın işine karışmamalı, kimi ve ne kadar sayıda yaratacağının takdirini ona bırakmalıyız. Bu ailemizde bize düşen, Allah'ın bize lütfedeceği çocuklar varsa ve ne kadar sayıda olurlarsa olsunlar onları en iyi şekilde yetiştirme vazifemizi yerine getirmeye çalışmalıyız.

 

Bu konuda ben, bu üç görüşten hangisini seçerse seçsin, eşimin seçtiği görüşe göre hareket edeceğimi kabul ediyor, buna söz veriyorum.

 

-4- Bir aile içinde aileyi oluşturan bireylerin temel vazifeleri vardır. Bunların içinde ortak vazifeler olduğu gibi, erkeğin ve kadının birbirinden farklı vazifeleri de vardır. Zira, erkek ve kadın birbirinden farklı yaratılmışlardır. Bu yüzden, hayattaki bazı vazifeleri de, aile içindeki bazı vazifeleri de yaratılışları itibarıyla farklıdır. Bu aynı zamanda medeni bir işbölümüdür. Öncelikle bunu biliyor ve kabul ediyorum.

 

-5- Ailede erkeğin temel vazifesi; ailenin maddi ve manevi açıdan her türlü ihtiyaçlarını karşılamak, aileyi oluşturan fertlerin mümkün olan en iyi şartlarda yaşatılması için elden gelen bütün gayreti göstermek, yine onların maddi ve manevi açıdan mutlu ve sağlıklı olmaları ve bunun her daim sürdürülebilmesi için var gücüyle çalışmak ve gereken tedbirleri almak olarak özetlenebilir. Bir bütün olarak aileyi, aileyi oluşturan fertlerin dışındaki kimselere karşı erkek temsil eder. Aile dışındaki temsillerde erkeğin yorumları ve fikirleri geçerlidir. Erkeğin bu yorumları ve fikirleri geliştirirken aileyi oluşturan fertlerle fikir alışverişinde bulunması, onların düşüncelerini öğrenmesi ve bunları dikkate alması önemlidir. Yine erkeğin hiç bir zaman ailesini ihmal, mağdur ve göz ardı etmeye sebebiyet verecek olan hiç bir davranış, tutum ve alışkanlığa sahip olmaması gerekir. Erkeğin hayatında öncelik ailesinindir. Erkek, ailesine karşı adam gibi adam olmakla sorumludur. Çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarının temini sorumluluğu erkeğe aittir.

 

-6- Ailede kadının temel vazifesi; aile içinde kendisine düşen görevleri layıkıyla yerine getirmek, ailenin iç düzenini sağlamak, ailenin maddi ve manevi iç ihtiyaçlarını karşılamak, aile bireylerinin aile içinde mutlu ve sağlıklı olmaları için gerekli maddi ve manevi iç tedbirleri almak, aile içinde hazırlıkları ve gerekenleri yapmaktır. Kadının hiç bir zaman ailesini ihmal, mağdur ve göz ardı etmeye sebebiyet verecek olan hiç bir davranış, tutum ve alışkanlığa sahip olmaması gerekir. Kadının hayatında öncelik ailesinindir. Kadın, ailesine karşı kadın gibi kadın olmakla sorumludur. Çocukların maddi ve manevi açıdan en iyi şekilde yetiştirilmesi sorumluluğu kadına aittir.

 

-7- Yukarıdaki ilk altı maddede fikir birliğine varıldıktan sonra,  nihayetinde bu yedinci maddede,  erkeğin sahip olduğu bütün imkânların -aile düzeni sürdükçe- gerçek sahibinin erkeğin ailesi olduğunun belirtilmesi gerekir. Erkek sahip olduğu her türlü imkânı ve her şeyi ailesi için ve ailesinin faydası yolunda akıl ve mantık ölçüleri gereğince basiretle kullanmalıdır. Erkek ailesinin huzur ve rahatı için çalışır, erkeğin hayattaki temel vazifesi budur. Yine erkeğin insanlığa ve içinde yaşadığı topluma karşı başka vazifeleri de vardır, ancak en temel vazifesi topluma sağlıklı bir aile kazandırmasıdır. Zira, toplumun temeli ailedir.

 

-8- Aile süresiz olarak kurulmuştur. Aileyi oluşturan bireyler birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirdikçe, birbirlerine karşı saygılı davrandıkça, birbirlerinin hukukuna riayet ettikleri ve burada fikir birliği içinde kabul ettikleri hususlara uydukları müddetçe aile devam edecektir.

 

-9- Hayat şartları gereğince, aile içinde çıkacak olan sorunlara karşı her ne kadar iyi niyetli çözme yaklaşımı içinde bulunulacak olsa da, yine de tarafların birlikte çözüm üretemeyeceği aile içi sorunlar baş gösterebilir ve bunun için aile dışından yardımlar gerekebilir. Bu takdirde taraflarca seçilerek atanan hakem heyeti vasıtasıyla bu sorunlara çözümler oluşturulması yoluna gidilir. Hakem heyeti taraflarca eşit sayıda atanan bir veya birden fazla kişilerden oluşabileceği gibi, yine tarafların ortak kararıyla atanan bir kişiden de oluşabilir. Hakem heyeti iki kişiden oluşmuşsa fikir birliğiyle, ikiden fazla kişiden oluşmuşsa çoğunlukla karar alırlar. Hakem heyetinin bu şekilde oluşturduğu çözümler aileyi teşkil eden taraflara tebliğ edilir, taraflarca da kabul edildikten sonra uygulanır. Çözümü kabul edilmeyen hakem heyetinin yerine yeni bir hakem heyeti teşkil ettirilir. Tarafların kabul etmediği hiç bir çözüm tarafların oluşturduğu ailede uygulanamaz.

 

-10- Nihayetinde, aile içinde baş gösteren sorunlar yukarıdaki dokuzuncu maddede öngörüldüğü şekilde de olsa çözümsüz kalacak olursa, tarafların aileyi sonuçlandırarak boşanma talebinde bulunmaya hakları vardır. Boşanma kararı erkek tarafından tek taraflı olarak verilmişse, erkek kadına burada belirlenmiş olan -                                                  - tutarında Boşanma Tazminatını -                                                                                       - süre içinde Mehir olarak ödeyecektir. Boşanma talebi kadın tarafından gelmişse, kadının aile büyüklerinin de bu talebi onaylaması ile yukarıdaki Mehir -                            - miktarda ödenecektir. Bunun dışında tarafların birbirlerinden hiç bir alacağı vereceği yoktur, herkesin kendi sahip olduğu malvarlıkları yalnızca kendilerine aittir.

 

 

                Taraflar                                             Şahitler

             Erkek                  Kadın                  Şahit-1               Şahit-2

 

 

Tarih

 

 

 

 

 

 

 






Son Eklenen Makaleler
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-1; kısa tarihçe, tarif, özellik, öneriler
20.04.2024 232 Okunma
1 Yorum 20.04.2024 14:37
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-2; özellikleri anlamaya devam edelim
20.04.2024 157 Okunma
1 Yorum 20.04.2024 14:27
Reşat Nuri Erol
‘Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası’ çalışması
18.04.2024 252 Okunma
1 Yorum 18.04.2024 09:47
Ahmet Mermer ( Sosyolog )
BİR FİLMİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
17.04.2024 188 Okunma
Reşat Nuri Erol
‘Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol’
17.04.2024 255 Okunma
1 Yorum 17.04.2024 10:08
Reşat Nuri Erol
“Yeni Bir Anayasa” ve anayasa seminerlerimiz
16.04.2024 273 Okunma
1 Yorum 16.04.2024 08:29
Reşat Nuri Erol
Seçim, seçim sonrası ve İsrail’de savaş sirenleri!
15.04.2024 286 Okunma
1 Yorum 15.04.2024 08:56
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEMEL İLKELER-2
14.04.2024 178 Okunma
Özer Ataç
Seçim-3
14.04.2024 1556 Okunma
Reşat Nuri Erol
2024 seçimlerine emekliler damgasını vurdu!
14.04.2024 276 Okunma
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Araplar, İslâm âlemi bayram yaptı mı?-2
11.04.2024 342 Okunma
1 Yorum 13.04.2024 07:52
Mete Firidin
Ebabil
10.04.2024 942 Okunma
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Araplar, İslâm âlemi bayram yaptı mı?
10.04.2024 368 Okunma
1 Yorum 14.04.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 6
10.04.2024 291 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 5
9.04.2024 282 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 4
8.04.2024 350 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 3
7.04.2024 367 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 2
4.04.2024 316 Okunma
1 Yorum 04.04.2024 09:25
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 1
3.04.2024 384 Okunma
1 Yorum 03.04.2024 10:18
Ahmet Yücel
EMEKLİ ÖĞRETMENDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
3.04.2024 88 Okunma
2 Yorum 05.04.2024 23:45
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 7
1.04.2024 290 Okunma
Özer Ataç
Seçim-2
31.03.2024 803 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 6
28.03.2024 318 Okunma
1 Yorum 28.03.2024 05:54
Yasin Kılar (Karar Danışmanı - Mentor)
SİNAN OĞAN KADAR OLABİLMEK
27.03.2024 166 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 5
26.03.2024 368 Okunma
7 Yorum 26.03.2024 09:06
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 4
25.03.2024 384 Okunma
1 Yorum 25.03.2024 09:00
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 3
24.03.2024 397 Okunma
1 Yorum 24.03.2024 05:49
Süleyman Karagülle
BİR YETKİLİ YÜKSEK HAKİM DEDİ Kİ: 09.09.2000
23.03.2024 86 Okunma
Süleyman Karagülle
AHŞAP EV ÇALIŞMALARI 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 41 Okunma
Süleyman Karagülle
Sana ruhtan soruyorlar 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 63 Okunma
Süleyman Karagülle
SİSTEMATİK HATA 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 47 Okunma
Süleyman Karagülle
ŞERİAT VE MEMUR KARARNAMESİ 02.09.2000
23.03.2024 40 Okunma
Süleyman Karagülle
Heisenberg’in meşhur “kuvantum teorisi” 02.09.2000
23.03.2024 55 Okunma
Süleyman Karagülle
DEPREMİN FIKHI 26 AĞUSTOS 2000
23.03.2024 61 Okunma
Süleyman Karagülle
Z E L Z E L E 26 ağustos 2000
23.03.2024 39 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 2
23.03.2024 418 Okunma
1 Yorum 23.03.2024 10:16
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” işbirliği - 1
21.03.2024 419 Okunma
7 Yorum 21.03.2024 09:35
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 29
20.03.2024 315 Okunma
Yasin Kılar (Karar Danışmanı - Mentor)
YENİDEN HATA PARTİSİ
18.03.2024 260 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEMEL İLKELER
17.03.2024 292 Okunma
Bahaeddin Sağlam
Oruç ile İlgili Beş Kavram
17.03.2024 195 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 28
17.03.2024 337 Okunma
7 Yorum 17.03.2024 07:53
Özer Ataç
Seçim-1
16.03.2024 1589 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 27
16.03.2024 353 Okunma
5 Yorum 16.03.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 26
15.03.2024 392 Okunma
5 Yorum 15.03.2024 09:14
Süleyman Karagülle
(AHŞAP)İŞLETME HAKKINDA BİLGİ-19.08.2000
14.03.2024 51 Okunma
Süleyman Karagülle
Bir ülke hırsıza hapis cezasını vermektedir-12082000
14.03.2024 56 Okunma
Süleyman Karagülle
MEMUR KARARNAMESİ 12.08.2000
14.03.2024 35 Okunma
Süleyman Karagülle
HÜKÜMET,REKTÖR ATAMALARI..05.08.2000
14.03.2024 42 Okunma
Süleyman Karagülle
İNSANIN GÖREVİ 05.08.2000
14.03.2024 47 Okunma


© 2024 - Akevler