Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 963
Taha Suresi Tefsiri 1-8. Ayetler
5.05.2018
4362 Okunma, 1 Yorum

TAHA SÛRESİ - 1. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

طه(1)مَا أَنْزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لِتَشْقَى(2)إِلَّا تَذْكِرَةً لِمَنْ يَخْشَى(3)تَنزِيلًا مِمَّنْ خَلَقَ الْأَرْضَ وَالسَّمَاوَاتِ الْعُلَا(4)الرَّحْمَانُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى(5)لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَمَا تَحْتَ الثَّرَى(6)وَإِنْ تَجْهَرْ بِالْقَوْلِ فَإِنَّهُ يَعْلَمُ السِّرَّ وَأَخْفَى(7)اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَهُ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَى(8)

 

***

 

طه(1)

OaHAv

“Taha”

Kuran, özeti olan Fatiha ile başlar. Fatiha 112 harf içerir. Bundan sonra 112 sure ve besmelesiz 1 sure vardır. 4x16=64   4x8=32 ve 4x4=16 surelerdir. 64+32+16=112 sure eder.

İlk 64’lü grupta önce 4x2=8 sureler uzun surelerdir. Kur’an’ın içeriğini anlatır. 200 sayfa civarındadır. Kur’an’ın üçte birini içerir. Sonra üçlü surelere geçer. Taha Suresi bunların ilkidir. Bundan sonra gelen Enbiya Suresi ile 3x4 12’li sureler tamamlanır. Dörtlü geçiş sureden sonra 7’li gruplar başlar sonra onlu grup gelir.

Üçlü sureler daha çok peygamberlerin kıssalarını anlatarak Kuran uygarlığına nasıl gelindiğini anlatır. Bu sure de Kur’an’ı takdim eder. Bir savaş kitabı değil bir barış kitabı olduğuna işaret eder. Yeryüzüne barışı tesis için gelmiştir. Henüz devlet aşamasına gelmemiş bir topluluğa gelir. Bir asır için yeryüzünün tek süper gücü olur. Hükümranlık Arapların elinden çıkar. Bininci yıl uygarlığı oluşur ve batı uygarlığı onun kuvvet uygarlığına dönüşmesi ile doğar.

Şimdi ikinci Kuran uygarlığına gidilmektedir. Peygambersiz Kur’an uygarlığına gidilmektedir. Bugün uygarlık Hıristiyanların elindedir ancak bu uygarlığı oluşturanlar Hıristiyanlar değildir. Yahudilerin aracılığıyla İslam ve Roma uygarlığının sentezinden doğmuştur. Kur’an bu uygarlıkları peygamberlerin kıssası ile anlatmaktadır. Musa anlatılırken Mısır Uygarlığı anlatılıyor. İsa anlatılırken Roma İmparatorluğu anlatılıyor.

Sure Medyen’den çıkışı ile anlatmaya başlar. Mustafa Kemal de büyük Nutuk’una 19 Mayıs 1919’u anlatmakla başlar. Oysa İsa’yı anlatmaya Zekeriya ile başlar. İncil şeriat kitabı değildir. Orada kişi önemlidir, burada ise düzen önemlidir.

Musa’nın Firavun’la mücadelesini anlatırken Adem’in kıssasına geçer. Yeryüzü insan için var edilmiştir. Biyolojik uygarlık bitmiş sosyal uygarlık başlamıştır artık insan evrimleşmiyor. Topluluk evrimleşiyor. Musa bunun ilk sıçrama dönemidir. Adem ile başlayan insanlığın bebeklik dönemi Nuh ile 7 ve İbrahim’in zamanında 10 yaşlarına gelmeye başlamış Musa ile 15 yaşına doğru ilerlemiştir. Muhammed ile 15 yaşına gelmiştir. O zamana kadar vahiy ile yönetilen insanlık ondan sonra içtihatla yönetilecektir. Tevrat ilk şerait kitabıdır. İkinci şeriat kitabı ise Kur’an’dır. Başka da şeriat kitabı yoktur. Bundan dolayı Muhammed Musa’ya benzetilmektedir.

O halde Musa ile insanlık kişi yönetiminden kitap yönetimine geçmiştir. Kural yönetimine geçiş dönemidir. Bunun vahiy tarafı Kur’an’ın nüzulu ile başlamıştır. Uygulama tarafı da bugün tamamlanmaktadır. Bu sure insanlığın erginlik çağına geçiş dönemini anlatan surelerden sonra ikincidir. Bundan sonra Enbiya Suresi’nde tüm peygamberler anlatılacaktır sanıyorum. Sanıyorum çünkü bakmadım.

Bu surede Kur’an yönetiminin başlaması kıssa edilmektedir. Adem halife yaratıldığı zaman zaten kendisine irade verilmiş ve evrimleşme başlamıştır. Musa ile ilk uygulamaya geçilmiştir. Bilgi olarak Kur’an’la tamamlanmıştır. Fiilen ise bugün geçilmektedir.

Bu hususu Adil Düzen çalışanları iyi bilmelidirler. Bugün Kur’an düzeninin kurulma zamanıdır. Birinci Kuran uygarlığı kişiler için olan fıkhı oluşturdu. Şimdi biz topluluğun fıkhını oluşturuyoruz. Musa’nın suresini bunun için Meryem suresinden sonraya aldı.

Şimdi bir soru sorma durumundayız; surenin adı neden Taha kondu, neden son sureden bir sure önceye yerleştirildi?

طorta harftir. Sert süreksizdir. Harf hesabı da itaati ifade eder. Serttir çünkü yaptırımları maddidir. Cezaları içeren bir düzendi. Süreksizdir çünkü hakem kararları yalnız bir defa uygulanmak üzere alınır. Hakemler kural koyma yetkisine sahip değiller. Bir kararı ikinci olaya uygulayamazlar. Mahkemede emsal kararlar alınmaz.

هharfi ise yumuşaktır ve süreksizdir. Tevrat ve Kuran şeriat kitabı olmakla beraber zorlayıcı değildirler. Yani kimsenin hareketlerine karışmazlar. Herkes kendi içtihadına göre hareket eder. Hakemler ancak fiil oluştuktan sonra muhakeme edebilirler.

هAllah’ı temsil eder. Şeriat düzeninin özelliği vardır; kişi Tanrı’nın halifesi olarak içtihat yapar ve O’nun görevlisi olarak amel eder, kulluk yapar. O halde O görevde birlik sağlanacak onun istediği kimseye itaat edilecektir. Ancak içtihat yaparken veya sözleşme yaparken ise Allah’ın halifesi olarak kendi içtihadına göre karar alacaksın.

Enbiya Suresi’nin bir öncesine alınmıştır. Biz içtihadımızı yaparken nebilerin getirdikleri ve yaptıklarına dayanarak içtihat yapacağız. Müstakim sırat üzerinde kalacağız. Bundan dolayı bu sureleri enbiya süresi ile tamamladı.

Kur’an’ın ilahi söz olduğu müspet ilimle kesinlik içinde ispatlanmıştır. Kuran geçmiş peygamberlere ve kitaplara dayanılmasını istiyor. O halde onlar da ilahidir demektir. İki şartı gerçekleştirmeleri şartı ile kitaplar da ilahi kitaptır. Birincisi müspet ilmin verilerine uyacak, ikincisi Kur’an verilerine uyacaktır.

 

YORUM

ط uyumluluğu, هda O’nu, Allah’ı temsil eder. İslamiyet demek O’na yani Tanrı’ya itaat demektir. Bütün peygamberler ve kitaplar ona itaati tedvin etmektedirler. Hem de zor kullanmadan, inandırarak. Kuran bunu temsil eder.

 

Öz Türkçe ile:

Öz Türkçesi yoktur.  (ط=9  ه=5) ifade eder. Asrımıza bakalım…

Kur’an kelimeleri ile:

“Ta Ha”

OA HA

طه(1)

 

***

 

مَا أَنْزَلْنَا عَلَيْكَ  

MAv EaNZaLNAv GaLaYKa (MAv EaFGaLNAv GaLaYKa)

“Sana inzal etmedik”

Buradaki كَ(sen) zamiri Muhammed’e işaret etmektedir. Çünkü Kur’an ilk olarak ona nazil olmuştur. Kur’an’ın manası Cebrail’e öğretilmiştir. Cebrail de onu Muhammed’e öğretmiştir. Biz ondan öğrendik. Bize mazisi vahyolunur içtihadımızla anlıyoruz. İcmalarla anlıyoruz. İnzalde ise babalarımızın bize öğrettikleri ile Kur’an’a ulaşıyoruz.

Burada أَنْزَلْنَاdenmiş نَزَّلْنَاdenmemiştir çünkü Muhammede farklı zamanlarda geldiği halde bir bütün olarak ümmete bırakılmıştır. Bugün ‘inzal ettik’ ayeti ile bir bütün olduğuna işaret etmektedir. Yani Kur’an bize birden nazil olmaktadır. Önce nazil olan, sonra nazil olan yoktur. Hepsi birden gelmektedir. Buradaki أَنْزَلْنَاkelimesi bunu ifade etmektedir. Dolayısıyla Kur’an’da nesh etme yoktur. Mensuh da yoktur. Enbiyanın kitapları ise zaman ve yere göre nasıh ve mensuhları içerir.

Kur’an’ın diğer kitaplardan dört farkı vardır.

a) Son kitaptır. Önceki bütün kitapların hükümleri onda vardır. İçtihatla o kitapların içeriği Kur’an’dan istinbat edilmektedir.

b) Önceki kitaplar birer uygulama kitabı idi, fıkıh kitabı idi. Kur’an ise kendisi fıkıh kitabı değildir, fıkıh yapmayı öğreten kitaptır. Bu sayede Kur’an her yere ve her zamana uygulanır. Kur’an insanın yapısına göre değişmeyen hükümler içerir. Daha önceki topluluklara ve zamanlara göre hükümler içeriyordu. Kur’an bunu içtihada ve icmaya bırakmıştır. İçtihadı ve icmayı kabul etmeyen Kur’an’ı temelden reddetmiş olur.

c) Kur’an’ın metni bozulmadan gelmiştir. Yalnız sözleri değil lügati de dil kuralları da bozulmadan gelmiştir. Oysa diğer kitaplarda asıl metin elinizde olmadığı için dilleri de unutulmuştur. Bu da Allah’ın takdiridir. Eğer onlar da Kur’an gibi diliyle, metniyle bozulmadan gelseydi o zaman o günkü şeriatı bugün yaşamak zorunda olurduk. Nitekim sünnet de bize değişerek gelmiştir. Yoksa sahabelerin dönemini yaşamak zorunda kalırdık.

d) Kur’an kesintiye uğramadan tam bin yıl uygulanmış şeriatı içermektedir. Oysa Tevrat Musa zamanında uygulanmış ancak Davud uygulamış o da öldükten sonra tehcir edilmişlerdir. Sayıları az olduğu gibi belki bir devleti oluşturmuşlardır. Hristiyanlık Pavlus’la şirke dönüşmüş. Kur’an ise tüm ömrünü fazlasıyla tamamlamış ve etkisiyle oluşan batı uygarlığı bugün Kur’an’ın hükümlerinin uygulanabilmesi için gerekli maddi uygarlığı sağlamıştır.

الْقُرْآنَ

eLQUREAvNa (eKFuGLAvNa)

“Kur’an”

Kur’an’ın dört ismi vardır. Kur’an, Kitap, Zikr ve Furkan. Bunlar aynı zamanda daha önceki kitapların vasıflarıdır. Sadece Kur’an son inzal edilen kitaptır.

Dilin iki çeşit kullanım şekli vardır. Bir konuşma şeklidir. Siz birine “bana bir kurşun kalem al” dersiniz. O da çarşıya gider, değişik bakkalları dolaşır ve kalemlerden birini seçer ve alır. Birincisi konuşma dilidir. Diğeri ise uygulama dilidir. Eski kitaplar konuşma dili ile inzal olunmuştur. Konuşurken muhatap ne anlıyorsa, söylenenin manası o idi. Yorumlama kuralları yoktu. Peygamberler yorumlama yetkisine sahipti, Kur’an ise yorumlama dilini de öğretti. Bunu Kur’an’da bildirdi. “Onu beyan etmek sonra bize aittir” (Kıyamet, 75/19) ayetini indirdi. Peygamber’e yorumlama yetkisini vermedi. Yani önceki peygamberlerin asıl görevi kitabı yorumlamak olduğu halde Kur’an bunu Muhammed’e yasakladı çünkü içtihat ve icmalar uygulanacaktı. Nitekim hemen Kur’an’ın nazil olduğu asrın arkasından müçtehitler yetiştiler, yorumlama ilmini, usulü fıkhı koydular. Şimdi de biz o ilme uyarak güncel yorumlar yapıyoruz. Kur’an hükmen Arabiyye’dir. Yani biz kıraate göre hüküm istinbat edeceğiz. Daha önceki kitaplar Zikr ve Furkan olduğu halde yalnızca son kitap Kur’an’dır. Harfi tarifle gelmektedir. Özel isimler harfi tarifsiz de gelse, nekre olarak da gelse Kuran’ın tamamı veya bir bölümü olarak marifedir.

لِتَشْقَى(2)

LiTaŞQAv (Li TaFGALa)

“Şakavet etmen için”

شقي yüksek dağlardaki kayalıktır. Yukarıya çıkmayı zorlaştırır, engeller. Lazım ve müteaddi olur. Zorluk içinde kalma anlamında olduğu gibi zorluk çıkarma anlamındadır da.  Birisinin bir şey yapmasını engellemeye çalıştı demektir.

شsıçramadır, قkuvvettir, يkolaylıktır.

شَاقِي çıkılamayan dağdaki kayalıktır. Eşkıyalık yapanlar köyde, kentte halkı korkuturlar, soyarlar sonra dağlara çıkıp orada korunurlar. Sonra kaleler şeklinde yapılanmışlardır. Kur’an adaletin yanında getirmektedir. Dalalet ormanlara düşmedir. İlgisizlikten, dikkatsizlikten yolu kaybetmedir. Şakavet ise bilerek yoldan çıkıp başkalarına zarar vermeye devam etmedir.

Bugünkü teröristler birer şakiydir. Lazım fiil olarak şaki olmadır. Müteaddi fiil olarak da eşkıyayı desteklemedir. Bugünkü sosyalistler ve kapitalistler eşkıyayla iş birliği yaparak varlıklarını sürdürüyorlar. Gerek teröristler gerekse gizli istihbaratçılar şakiydirler. Yer altı örgütleri şakidirler.

Halkımızın da bir sözü vardır: “Müslümanın işi aşıkaredir”. İstihbarat meşrudur ancak açık olmalıdır. Provoke etmekse gayri meşrudur. Bu ayet bunu tasdik etmektedir. İslam barış dinidir, şekavet dini değildir. Surenin başında bunu ortaya koymaktadır.

 

YORUM

Allah önce Kur’an düzenini irade etti. Kur’an’ı uygulayarak insanı var etti. İnsanlar 60.000 seneden fazladır Kur’an düzenini uygulayacak şekilde eğitilmektedir. Bugün uygulayacak hale gelmişlerdir. Birinci Kur’an uygarlığında, Müminler onun hikmetlerini tam kavramadan sünnete uyarak uyguladılar. Bu sayede insanlık bugünkü seviyeye ulaştı. Şimdi Kur’an’ı uygulayabilecek hale geldi. Şimdi biz içtihat ve icmalarımızla uygulayacak hale getirdik.

Kendime bakıyorum, çevremdekilere bakıyorum. Benim acziyetimi biliyorum. Çevremdekiler de kendilerini benden üstün görmüyorlar. Bu büyük inkılap bizimle nasıl mümkün olacak diyorum. Dünyaya kulak verdiğimizde onlar da bizden daha ilerde değiller.

Siz de kendinize bakarsınız “bunlar bizimle olabilir mi?” dersiniz ancak yanıldığınız bir husus vardır. Bunun inkılabını biz yapmayacağız, Allah yapacaktır. Hem de bizim gibi beceriksiz, zavallı kimselerle yapacaktır.  Böylece “bu işleri ben yapıyorum, hem de bunlarla” deyip gösterecektir. Kur’an uygarlığını biz koymayacağız, belki de biz uygulayamayacağız ama bizim ortaya koyduklarımız uygulanacak. Kısa zamanda yüz lojmanlı apartman semtleriyle yeryüzü dolmaya başlarsa Yalova’da çalışan üç beş garibanın işi olmadığını, bunu Allah’ın yaptığını göreceklerdir.

Bunları Allah bize söyletiyor. Hiçbir gücü olmayan, çevresi olmayan, parası olmayan, makamı olmayan bizlere söyletiyor. Allah’a hamd etmeliyiz ve gece gündüz çalışmalıyız.

 

Öz Türkçe ile:

“Sana Kur’an’ı azasın diye indirmedik.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Sana Kur’an’ı şakavet edesin diye inzal etmedik.”

 

MAv EaNZaLNAv GaLaYKa eLQuREAvNa Li TaŞQAv

مَا أَنْزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْآنَلِتَشْقَى(2)

 

***

 

إِلَّا تَذْكِرَةً

EilLAy TaÜKiRatan (ilLAv TaFgILatan)

“Sadece bir tezkire”

ذِكْر bir ağacın bir dalını çekip bıraktığınızda eski yerine gelmesidir. Buna bugün elastik diyorlar. Böyle olanların vasfı ذَكَر’dir. Çekersiniz geldiği yerde kalıyorsa plastik demektir. Kur’an’daki karşılığı أُنْثَىdır. İnsandaki eski bilgiler hafızaya saklanmıştır. Bir uyarıp çektiğiniz zaman onu tekrar hatırlarsınız, görürsünüz buna ذِكْرdenir. Türkçede anmak şeklinde ifade edilir. Bilgisayarda dosyalar vardır. Ona bastığınızda dosya açılır bu ذِكْر’dir. Kur’an insanlara yeni şeyler söylememektedir. Zaten bildiklerini ekrana çıkarmaktadır. Biz Adil Düzen’e insanları davet ederken onlara bilmedikleri bir şey söylemiyoruz, sadece bildiklerini hatırlatıyoruz. Kur’an’ın görevi insanlığa hatırlatmaktan ibarettir. Ondan sonra karışmaz. Biz içtihadımızı söyleriz. Ondan sonra onları asla zorlamayız. Onların içtihadına uygun değilse bizim içtihadımıza uymalarını dahi istemeyiz. Herkes kendi içtihadına göre hareket edecektir.

لِمَنْ يَخْشَى(3)

LiMaN YaHŞAy

“Haşy eden kimseye”

خَشْيdik duran kuru ottur. Hışırtı, otlardan gelen sestir. Hışırtı sesinden doğan korkudan gelişerek haşiye korku anlamına gelir, yani Rabbinden korkmak demek, onun sözüne kulak vermek demektir. Kulak verilmediği zaman başa gelecekleri hesap etmek demektir.

خ yıkılmayı, ش sıçramayı,  يkolaylığı ifade eder.

خفي başına gelecek kötülüklerden korunmaktır.

Türkçede darılmasın diye korkmak ile saldırıdan korkmak aynı kabul edilir. Oysa korkmada korktuğuna karşı cephe alırsın, haşyette ise haşyet edenin yanında olursun.

Demek Ku’ran Allah’ın yanında olmak isteyenlere yardım etmek için onlara nasıl Rahman’ın yanında olabileceklerini bildirmektedir. Bizim görevimiz kötüleri iktidardan indirmek değildir. Bizim görevimiz iktidarda olanlardan haşyet edenlere yardım etmektir. Hesap bize ait değildir.

Biz bizden saymadıklarımızdan bahsetmeyiz. Eğer Erdoğan’dan söz ediyorsak onu bizden saydığımız için ediyoruz. Biz kimin kâfir olduğunu bilemeyiz. Beş vakit namazı kılanlar bizdendir, inanmıştır. Onlar kardeşlerimizdir. Onların arasını ıslah etmek Allah’ın bize verdiği görevdir.

 

YORUM

Biz Allah’ın bize öğrettiklerini aktarıyoruz. İsteyen işitir. Evet, cumhurbaşkanımıza tekrar hatırlatmak isteriz.

Savaşla terör arasındaki temel fark şudur; savaşçı düşmanına saldırır ve onu öldürerek zafer kazanmak ister, terörist ise yıkmak istediği, devirmek istediği kimseyi öldürmez hatta öldürmek bile istemez. Onun iktidarını sarsmak için masum insanlara saldırır ve onları öldürür. FETÖ terör örgütüdür deniyor. 15 Temmuz’da diyelim ki Gülen’in subayları, iktidarı devirmek istediler. Bunu engellemeye çalışanları da öldürdüler. Bu isyandır ama terör değildir. Bugün zafer kazanılmış, terörün kökü kazınmış ve Gülen’in isyancıları da teslim olmuş durumdadır. Onları hapsedelim. Suçlarının cezasını verelim. OHAL’i sürdürmeyelim.  Bunlar Erdoğan’ı iktidarda tutma değil Erdoğan’ı iktidardan indirmedir. Halkı ile en güçlü şekilde boğuşan Sovyetler olmuştur. Saddam olmuştur. Şimdi adları bile yok. Biz bunları Erdoğan’a karşı olduğumuzdan dolayı söylemiyoruz, yanında olduğumuz için söylüyoruz. Haşyet edebileceğinden ümit var olduğumuzu söylüyoruz.

Evet, Kur’an Muhammed’e nazil olmuş ama kıyamete kadar bütün insanlara tezkiredir. Onun için Tefil babı ile getirilmiştir. Tekrar içindir.

 

Öz Türkçe ile:

“Sadece çekinen kimseye anlatma olarak”

Kur’an kelimeleri ile

“Sadece haşyet eden kimseye tezkire olarak”                     

 

EilLAv TaÜKiRaTan LiMaN YaPŞAy

إِلَّا تَذْكِرَةً لِمَنْ يَخْشَى(3)

 

***

 

تَنْزِيلًا

TeNZİyLan (TaFGıyLan)

“Tenzil olarak”

“Biz sana inzal ettik ancak tezkire olmak üzere inzal ettik” diyor. Burada تَنزِيلًا kelimesini getiriyor. Yani Kur’an Muhammed’e inzal olunmuştur, bize ise tenzil olunmaktadır. Tüm insanlara tenzildir. Evet, Cebrail ona okumuştur ama tüm insanlığa ulaştırmak üzere okumuştur. Zikri biz indirdik biz onu koruyacağız ayeti bunu ifade etmektedir. Muhammed için Cebrail ne ise bizim için de Muhammed odur. Böylece bizim Kur’an her zamanda ve herkese ayrı ayrı nazil olmaktadır. Aynı kelimeler kullanılıyor, manaları ise ayrı ayrıdır. Bir kimse çalıştırdığı şoförlerden birine “arabayı al, bana gel” dese ertesi gün de başka şoföre bunu söylese cümle aynı cümledir ama muhatapları farklı olduğu gibi getirecekleri arabalar da farklıdır. İşte Kur’an da böyledir. Aynı kitaptır. Sözlerde değişiklik yok ama manaları farklıdır. Kur’an 1400’lerden günümüze Arabistan’da Muhammed’e nazil oldu. Şimdi ise bize bugün Türkiye’de nazil olmaktadır. O zamanki manası başkadır, şimdiki manası başkadır. Onlara emredilenler başkadır. Bize emredilenler başkadır. O zamanki zekat başkadır, bugünkü zekat başkadır. İşte buradaki تَنزِيلًاkelimesi bunları ifade etmektedir.

مِمَّنْ خَلَقَ  

MiNMaN PaLaQa (MiNMaN FaGaLa)

“Halk eden kimseden”

Burada الَّذِي خَلَقَdenmesi gerekirdi çünkü kastedilen bilinmektedir. Yukarıdaki bizdir. Nekre getirilmiştir. Halk etmesi bilinmektedir ama halk eden bilinmemektedir. Bunu böyle zikretmesinin iki nedeni vardır. Birincisi; Allah’ın zatını bilememekteyiz, dolayısıyla gaib olan Allah nekre olarak zikredilir. Diğeri de الَّذِيakîl olmayanları da içerir. Halk edenin şuurlu varlık olduğunu göstermesi için مَنْgelmiştir. Bu sefer de çok tanrılı bir kâinat varmış gibi açıklanır. Bundan dolayı bundan sonraki ayette bunun Rahman olduğunu bildirmektedir.

الْأَرْضَ وَالسَّمَاوَاتِ

elEaRWa Va elÖaMAvVATı (FaGaLa elFaGaLAvTı va elFuGLAv)

“Arz ve semavat”

Arz çekim merkezi olan yerlerdir. Semavat da bu merkezlerin çekim alanlarıdır. Her atomun çevresinde 7 sema vardır. Yeryüzünün de 7 seması vardır. Semai ma yağmur seması, semai şıhab hava seması, semai sabah ışık seması, semai kamer ay seması, semai şems güneş seması, semai buruç yıldızlar seması, semai hubuk galaksiler seması. Semavat ve arz beraber zikredildiği zaman bu bir tek isim olarak getirilir. Kur’an’da السَّمَوَاتُ وَالْأَرْضُgeçtiği halde burada önce arz geçmektedir. Bu şekliyle yalnız 1 defa, burada geçmektedir. Kur’an arza tenzil edildiği için öne almıştır. Yani insanlara tenzil edilmiştir.

الْعُلَا(4)

elGuLAy (elFuGLav)

“Ula”

الْعُلَا Semavata sıfat olmuştur. فُعَلَ vezni üzere olup sonundaki ي zaid değildir. Dolayısıyla kelime müzekkerdir. Bu sebeple اile yazılmıştır. Semavata sıfat olmuştur. Dişil kurallı cemler bir sistemi ifade ettiği için bunlara müzekker müfred zamirler geldiği gibi sıfat da olabilirler. Çok parçalardan oluşmuş tek varlık anlamı taşır. Bu kitabın görevi kainatın merkezinde oturan insanlara emaneti taşıyabilmeleri için yol göstermektir. Müminlerin görevi budur, Adil Düzen çalışanlarının görevi budur. Semavatı neden ula olarak zikretti? Semanın büyüklüğünü ifade etmek için. O kadar uzakta galaksiler vardır ki onların ışığı bize kadar gelmemektedir, onun tarafından gönderilmiştir.

 

 

YORUM

Kur’an, arz ve ula semavat kiminse onun tarafından inzal olunmuştur. Kâinat elektron ve pozitronlardan oluşur ve hunsalardan (hem erkek hem dişi olan) meydana gelir. Buna nötrino denmektedir.1836 pozitron bir araya gelir bir elektron etrafında toplanırlar. Çevrelerindeki bir elektronu doldurur. Bu, suyun yakıtıdır. Hidrojen elde edilir. Bunların birleşmesiyle de atomlar oluşur. Atomların birleşmesi ile moleküller oluşur. Bunlar topluca arzları meydana getirir bir çekim merkezi olurlar. Onların çevreleri semavat olur. Bu üç boyutludur. Arş içinde kürsiyi oluşturmaktadır. Kur’an bu kainatın ana planıdır, projesidir. Önce Kur’an, sonra insan, sonra kainat takdir edilmiştir. Yaratılışta tersi olmuştur. Önce kainat yaratılmış, sonra insan yaratılmış, sonunda Kur’an indirilmiştir. Kur’an inmeden önce insanları Kur’an’ı anlayacak seviyeye getirtmek için diğer peygamberler ve kitaplar gelmiştir. Böylece insanlık rüşt seviyesine ulaşmıştır. Üçüncü bin yıl ilk buluğ çağıdır.

Kur’an böylece bugünkü insanlığın nerede olduğunu anlatmakta ve burada Kur’an hizmetçilerinin yüklendikleri ağır ama o kadar da şerefli görevi hatırlatmaktadır.

Akevler Kuran’ı bu anlayışla değerlendirmeye 1967’de başladı. Pek çok insan önce yanında yer aldı. Böylece peygambersiz üçüncü bin yıl uygarlığı doğmaya başladı. Dolar devreye girdi. Gülenciler ona rakiptiler. Silah devreye girdi, Milli Görüşçüler ona takıldılar. Akevlerden ayrıldılar. Bugün birbirleri ile çatışıyorlar.

Akevler elli senedir istikametini değiştirmeden Kur’an’a kulluk etmektedir. Siz okuyucularım sayınız azalmakta ama yine de varsınız. Son olarak Allah’tan başka kimseden korkmayanların semineri haline gelecektir ve zafer onların olacaktır. Musa kavmini kırk yıl çölde dolaştırdıktan sonra bugünkü İsrail’i göstererek “işte burası sizin yurdunuz” dedi ve dediği oldu. Üç küsur bin yol sonra İsrailoğulları’na vaad edilen toprakta ikinci devletlerini kurmaya başladılar. Sonunda Kur’an’ın himayesinde varlıklarını kıyamete kadar sürdüreceklerdir. Gerçekten inanmış Yahudiler faizsiz ekonomi düzenine katkıda bulunmaya devam edeceklerdir. Bu satırlarımı Yahudi ahbarı okumalı ve artık faizli sömürücü Sermaye’yi bırakıp Adil Düzen çalışmalarına katılmalıdır.

 

Öz Türkçe ile:

“Yeri ve yüce gökleri yaratandan inen olarak.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Arzı ve ula semavatı halk edenden tenzil olarak.”

 

الْعُلَا(4)تَنزِيلًا مِمَّنْ خَلَقَ الْأَرْضَ وَالسَّمَاوَاتِ

 

***

الرَّحْمَانُ

elRaXMAvNu (eLFaGLAvNu)

“Rahman”

Meryem Suresi’nin devamı olduğuna işaret etmek üzere burada da الرَّحْمَانُ sıfatı ile isimlendirilmektedir. Kâinatta Allah rahman sıfatı ile tecelli etmiş, tüm varlıklara gereken imkânları vermiştir. Her şeyi bir şeyle güçlendirmiştir. Önce yıldızlara hidrojen enerjisini koymuştur. Sonra bu enerjiyi dengeli bir şekilde göndermektedir. Gezegenler (Arzlar) bu ışıkları alarak buraları canlıların yaşayacakları şekle getirmektedirler. Sonra canlı hücreyi yaratmış ve ona çoğalma kabiliyetini vermiş. Evrimleşmektedir. Sonunda en iyi bir varlık olarak insanı var etmiştir. Kanunlar koymuş, insanlar o kanunlara göre kâinatı kullanmaktadırlar.

عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى(5)

GaLa elGaRŞı EiSTaVAv (GaLay eLFaGLı İFTaGaLav)

“Arşa istiva etti.”

عَرْش beş boyutlu uzaydır. Biz üç boyutlu uzayda dört boyutlu uzayı inşa ediyoruz. Görevimiz beş boyutlu uzaydan malzeme alarak dört boyutlu uzayda üç boyutlulardan oluşan bir kâinatı oluşturmadır. Biz birer işçiyiz, beş boyut içinde kendimize birer köşk veya hapishane yapıyoruz. Rahman ise bu düzenin kanunlarını var etmiş ve arşı halk etmiştir. Yani biz beş boyutlu uzaydan malzeme satın almaktayız.

Bunun başka manası, bu kâinatı halk eden Rahman kendi iradesi ile istediği gibi halk etmiştir. Plan ve projeleri ortaya koymuştur. Bunu Kur’an’ın içine sığdırmıştır. Bu kaderini yani planını yani projesini değiştirmiyor. Kendi yaptığı planlara kendisi uyarak imar ediyor.

Kur’an işte bu imarın projesi ve planıdır.

عَرْش Toplantı yerinde yöneticinin durduğu yüksek yerdir. كُرْسِيّ oradaki oturulacak tahtadan yapılmış yerdir. كُرْسِيّ dört boyutlu uzay, عَرْش beş boyutlu uzaydır.

Kur’an’daعرش 33, عرض 79 defa geçmektedir. Toplam 112 (24*7) eder.

ع etki, ر tekrar, ش ani oluştur.

سُوَى orta yerdir.

“İstiva etmek” demek, kendini onun seviyesine getirmek demektir. Bu da iki şekilde olur. Ya daha yukarıda olduğun halde aşağı inersin yahut da daha aşağıda iken yukarı çıkarsın.

Allah daha yukarıda iken aşağı inmiştir. Mutlak-kadir iken kendisi yarattıklarının seviyesine inmiş ve onları muhatap almıştır. Bizi tanrı seviyesine çıkarmıştır. Kendisi bizim seviyemize inmiş ve bizimle görüşmüştür. Allah arştan daha yüce olduğu halde bizimle beşinci boyut içinde görüşmektedir. Alışveriş etmektedir. Bize muhtaç olmadığı halde kendi gücünü bizimle paylaşmaktadır, bizim kararlarımızı uygulamaktadır.

Biz Allah’ı doğrudan idrak edemediğimiz için bizi bizim idrak ettiğimiz zaman ve mekan içinde görmektedir. “İstiva” kelimesi bunu ifade eder. O kendisi gelmemekte iradesi orada görülmektedir. Biz şimdi birlikte Kur’an’ı yorumluyoruz. Sizin yanımda olmanızı Allah ilham ediyor ve yazıyorum. Son şeklini veriyorsunuz. Okuyorsunuz ve katkıda bulunuyorsunuz. Bir gün aranızda olamayacağım ama siz buna devam edeceksiniz, Allah sizinle beraber olacak ve size hitap edecektir.

Şunu biliniz ki siz kimseden daha aşağı değilsiniz, kimseden de üstün değilsiniz. Kur’an’la ilgilendiğiniz zaman Allah sizin seviyenize inmekte ve sizinle konuşmaktadır. Siz şerefenin en şerefli yerine çıkmışsınız. Size şimdi bir bakan varsa sevinirsiniz. Oysa sizin yerinize semavat ve arşın halikı gelmiş sohbet ediyor. Siz ise O’nu dinlemiyor, futbol maçı seyrediyorsunuz veya filmler izliyorsunuz. Kur’an’ın emrettiği veya izin verdiği zamanlarınızı hayırlı işlerde harcayacaksınız. Kalan zamanınızda size konuk gelmiş olan Rahman’la sohbet edeceksiniz.

عَلَى kelimesini kullanmıştır çünkü o düzeni korumaktadır. Beş boyutlu kâinatı emrine almıştır. Ona hakimdir.

Bir gün gelecek yüz lojmanlı apartmanlarda toplanmış olacak ve size konuk gelen Rahman ile sohbet edeceksiniz. Rabbimin beni mağfiret etmesi için dua edersiniz inşallah. Çalışmalarıma birçok kimse katıldı. Onların yardımları sayesinde bu satırları yazıyorum. Onlar bana ensar oldular. Biliyorum, onlar bana değil Allah’a ensar oldular. Dolayısıyla sizden de “hakkınızı helal edin” demiyor, “benim için istiğfar edin” diyorum.

Buradaki الرَّحْمَانُ mübtedadır, haberi arşa istiva etme cümlesidir ve bundan sonra gelen cümledir. Cümleyi isti’naf cümlesi olarak alırsak yerindedir. Kur’an’ı sana inzal ettik. Bunu inzal eden semavat ve arzın halıkıdır. O da şu vasıfları taşıyan Rahman olandır manasını veriyoruz ama o zaman kesreli olması gerekirdi.مِمَّنْ ‘deki مَا’nın bedeli olurdu. مِمَّنْ tenzilenin failidir, mefulü değildir نَزَلَ مَنْ şeklindedir. O takdirde mahallen irabını almış olur. Bunun caiz olduğunu da Kur’an bize öğretmektedir. “Ahmet’ten sevindirici haber var” dedikten sonra “o çalışkandır” diyebilirsiniz.

 

YORUM

Allah kâinatı var etmiş ve onlara bazı özellikler var etmiştir. Sayılarla ifade edilen bu özellikleri artık Allah değiştirmiyor. Kendisi bu özelliklerden yararlanarak iş yapacak varlıklar var etmiştir. Kâinatı öyle var etmiş ve öyle özellikler vermiş ki, kendisi hiç müdahale etmiyormuş gibi kendiliğinden çalışmakta ve yaşamaktadır.

Galaksileri, yıldızları var etmiş, oraya hidrojen enerjisini koymuş, biz onu tüketiyor ve yaşıyoruz. Bundan 60 bin yıl önce var olmuş insan uygarlaşarak dört boyutlu uzaydaki insanlığa örnektir. Kur’an insanlara bu yolu öğretmektedir. Bu ayetlerde Kur’an anlatılmaktadır. Diğer bütün kitapların açıkladığı metinleri takdim etmektedir.

Arşa istiva eden Allah kâinatın düzenini anlatan kitabı takdim etmektedir. Şimdi Kur’an’ı yorumlayacağız. Kâinatı da müspet ilimlerle öğreneceğiz. Kur’an’ın onu anlatması dışında kâinatı açıklayan bir teori mevcut değildir. Prof. Dr. Salih Murat Uzdilek (1891 - 1967) bize “Kâinat üç yapraktan ibarettir; birinci yaprak yok, üçüncü yaprak yok, biz şimdi ikinci yaprağı okumakta ve yaşamaktayız.” derdi. Profesörden sonraki gelişmelerle ilk yaprak da son yaprak da bulunmuş bulunmaktadır. Dört ve beş boyutlu uzaylar o yapraklardır.

 

Öz Türkçe ile:

“Yaşatan acuna doğruldu.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Rahman arşa istiva etti.”

 

elRaXMAvNu GaLay elGaRŞı iSTaVAy

الرَّحْمَانُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى(5)

 

***

 

لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ

LaHu MAv Fı elSaMAvVAvTı (LaHUv Naı elFaGaLAvTı)

“Göklerde olanlar O’nundur”

Burada مَنْ’i değil مَا’yı zikrediyor.

أَرْض yerdir, Güneş de bizim için semadır ama oradakiler için çekim merkezi olduğu için arzdır. Bu ifadeden anlıyoruz ki Güneş sema, yer arzdır. Aralarında olanlar nelerdir? “Semavat içinde” diyor, bir de “aralarında” diyor. Semanın kat değil tabaka olduğunu söylüyor. Aralarında olanlar nelerdir? İçinde olanlar nelerdir? Çekim merkezleri arzdır, çekim alanları semadır. Onların arasında olanlar ise çekimlerdir.  Elektrik, manyetik ve yer çekimidir.

السَّمَاوَاتِ çoğul gelmiştir. فِي harfı ceri ile orada olanlar anlatılmıştır. Astronomide göklerde yeni yeni kütleler bulunmaktadır, karadelikler, cüce yıldızlar. Bunlar semavat içindedirler. Arz tek olarak zikredilmektedir. Sadece bizim arzımız olarak zikredilmektedir. Semavatta olanlar O’nundur. Arzda olanlar da O’nundur.

وَمَا فِي الْأَرْضِ

Va MAv Fıy eLEaRWı (Va MAv Fı eLFıGLı)

“Ve arzda olanlar”

فِي harfi ceri zarf için kullanılır. Bir boyutlu uzayda iki nokta arasıdır. İki boyutlu uzayda alandır, üç boyutlu uzayda hacimdir. Arzda yerin üzerinde demektir. Arz yalnız kara parçası değildir, havayı ve suyu da içerir, dolayısıyla fiilen yaşadığımız alandır. Suyun olduğu toprakla yine suyun olduğu yerin içidir. Burada bunu ifade etmektedir. Onun altı döşektir, onun üstü de yorgandır. Buradaki مَا daha çok olacakları içermektedir.

وَمَا بَيْنَهُمَا

Va MAv BaYNaHuMAv

“Ve ikisinin arasındakileri”

Yani göklerle yer arası. Gökler çoğul olduğuna göre onun arası neresidir? Hava tabakası, ışık tabakası, çekim alanındaki meteor taşları onun arasıdır. Uzayın bir özelliği vardır. Manyetik alan vardır, mıknatısı etkiler. Elektrik alan vardır, elektriği etkiler. 

B=m*H dir. Burada B manyetik etkilenmedir; m bir katsayıdır, H de manyetik etkidir. Diğer taraftan elektrik için de bir formül vardır: D=e*E’dir. D etkilenmedir, E etkidir. m ve e etkileme katsayılarıdır.

Bir lastiği çekerseniz uzar, tatbik ettiğiniz kuvvet etkidir. Uzayan etkilenir, uzunluk etkidir. Uzama = kuvvet * lastik.

Uzayı bunlar doldurmuştur. Yerçekimi de bunlardandır. Manyetik ile elektrik arasında bağ bulunmuştur: c2= (1/(m*e))1/2 ‘dir. c ışık hızıdır.

Uzay elektrik ve manyetik etkilerle etkilenmektedir. İşte bu sema ve arz beyninde olanlardır. Eski fizikçiler var demişler, sonra yok demişler. Kur’an burada vardır diyor.

وَمَا تَحْتَ الثَّرَى(6)

Va MAv TaXTa elÇaRAy (Va Mav FagLa elFaGaLay)

“Ve seranın altında olanlar”

ثَرَى bitkinin bittiği toprak demektir.

Kur’an’da ثري 1, ثربde 1 defa geçer.  Toplam 2 eder.

ث dağılmayı, ر tekrarı, ي kolaylığı gösterir, çok anlamına da gelir.

Yerin yukarısında demirden daha küçük atomlar birleşir, enerji verirler. Demirden büyük atomlar parçalanır ve enerji verirler. Elementler arasında en aşağı yerde demir vardır. “Hadidi inzal ettik” (Hadid, 57/25) ayetinin manası budur. Gökten indirdik demiyor. Demir enerjisini indirdik anlamındadır.

Yerin altına doğru gider. 

İlk 10 kilometresi su tabakasıdır. Sonraki yüz kilometre toprak tabakasıdır. Ondan sonraki 1000 kilometrede yer kabuğu, kaya vardır. Bu döşek kısmıdır. Atmosfer gibi üç tabakadır ve aynı büyüklüktedirler.

Ondan sonra arz tabakası gelir, yer kabuğu kadardır. Ondan sonra sıvı tabaka gelir, o da yer kabuğunun iki katıdır. Ondan sonra üç misli yerin merkezi gelir.

O halde ثَرَى demek yer kabuğu demektir; sulu toprak, susuz toprak ve kaya tabakası olmak üzere üç tabakadan oluşur. Element cinsinden burası en zengin yerdir.

Servet kelimesi seradan gelir.

Arzın içindedir. Onun altı ise تَحْتَالثَّرَى ‘dır. Yanardağlar yeri delerek yeryüzüne çıkarlar.

تَحْتَ الثَّرَى‘nın altı sıcaktır. Dağlar orada ters olarak dizilmişlerdir. Dağların yükseklikleri kadar derinlikleri vardır. Kazık şeklindedirler. Kur’an (ذِي الْأَوْتَادِ Fecr, 89/10) diyor.

Allah yeryüzünü insanlar için var etmiştir. Bu sebeple arzdan yalnız burada ثَرَى ile bahsetmektedir. Canlının var olması için bütün elementlere ihtiyaç vardır. Allah yer kabuğunu da ona göre yaratmıştır.

 

YORUM

Tahtlarda demiyor. Astronomiyi ve coğrafyayı bilmeyen kişi yerin altı der. Oysa Kur’an seranın yani servetin altı demektedir. Yerin altı denseydi dünyanın yuvarlak olduğunu bilmemiş olurdu.

Hesabi olarak 118 element vardır.

2*[1+ (1+3) + (1+3+5) + (1+3+5+7) + (1+3+5+7) + (1+3+5) + (1+3) =

(1+4+9+16+16+9+4)=2*59=118

Güneşte Helyum ile Hidrojen var. Seranın altında ağır metaller var. Havada hafif gaz ve sıvılar var. Serada tüm elementler vardır.

Canlının dolayısıyla insanın yaşaması için ne gerekiyorsa hepsi vardır.

ثَرَى kelimesini Kur’an’da geçirmiş, sema ve arzdan, bir de seranın tahtından bahsetmiştir.

 

Öz Türkçe ile:

“Göklerde olanlar, yerde olanlar, aralarında bulunanlar ve yerkabuğunun altında olanlar O’nundur.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Semavatta olanlar, arzda olanlar, aralarında bulunanlar ve seranın tahtında olanlar O’nundur.”

 

LaHUv MAv Fiy elSAMAvVAvTı Va MAv Fıy eLEaRWı Va MAv BaYNaHuMAv Va MAv TaXTa elÇaRAy

لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَمَا تَحْتَ الثَّرَى(6)

 

***

 

وَإِنْ تَجْهَرْ

Va EiN TaCHaR (Va EiN TaFGaL)

“Ve cehr etsen de”

“Cehr” yağmur yağdığı zaman topraktan ortaya çıkan sestir. Sert sesler için kullanılır. Elinizin ayasını başınıza koyar ve o sesi çıkarırsanız eliniz titreşir, hemsde ise titreşmez. Harflerden birincileri cehr, ikincileri hemsdir. Hems olmayan harfler de vardır. Türkçede (B-P, V-F, D-T, Z-S, C-Ç, G-K, Ğ-H çiftlerdir M,N,L,R harflerinin hemsi yoktur. Arapçada Ç ve G harfleri yoktur.

بِالْقَوْلِ

Bi eLQaVLı (Bi eLFıGLı)

“Kavl ile”

Burada بِ harfi ceri فِي manasında olabilir yahut söz ile mana cehr edilmiş olur. O da meramını anlatma anlamına gelir. Yani meramını sözle söylesen de söylemesen de Allah için birdir. قَوْل insanın beynindeki düşünceleri ortaya çıkarma anlamındadır. Semavat ve arzda olanlar O’nundur. هَمْس fısıltıdır. قَوْل ile صَوْتarasında fark vardır. Kavl manası olan savttır. O halde kavl ile cehretme manası daha doğrudur. Mechure ve mehmuse قَوْل’in değil صَوْت’ın vasıflarıdır. Cehre Türkçeye çehre olarak geçmedir, görünen yüz demektir.

فَإِنَّهُ يَعْلَمُ

Fa EinNaHu YaGLaMu (Fa EinNaHUv YaFGaLu)

“Oilmetmektedir”

Buradaki فَ cevap fasıdır, cevabı genelleştirmek için gelir. Her zaman her olay tekerrür edince onu bilir anlamındadır.

عَلِمَ demiyor da يَعْلَمُ diyor. O halde Allah sonradan ilmeder anlamı çıkar. Oysa her şey takdiri ilahidir. Allah için zaman yoktur. O önceden de bilir denebilir. Kelamcılar böyle kabul ediyorlar. Biz buna iştirak etmiyoruz.

Allah meşiet etmişse yani onun öyle söylemesini irade etmişse elbette o olur, onu bilir ama eğer meşiet etmemiş, meşieti kulun iradesine bırakmışsa, kul da daha önce karar vermemişse, o şey olmadığı için Allah’ın bilmesi düşünülmez. Allah’ın mürid ve alim olması arasındaki çelişki böyle giderilir. Allah her şeyi alimdir. Onun şey olması yani irade edilmiş olması gerekir.

السِّرَّ وَأَخْفَى(7)

elSirRa Va EaPFAy (eLFiGLa Va EaFGaLa)

Sırrı ve ahfayı

خَفْي vücut organlarını belirlemeyen çarşaf benzeri giysilerdir. Çarşaftır. İki fonksiyonu vardır. Birincisi, vücut hatlarını örter. Diğeri de kıyafet şeklinde olur, kişinin kişiliğini belirler. Bu sebeple iki manada da kullanılır. Varlığı belli ama kendisi belirsizse hafidir. Varlığı da gizlenmişse ona sır denmektedir.

Kur’an’da إِبْدَاء karşıtı, إِعْلَان karşıtı, إِسْرَار karşılığı, جَهْر karşıtı geçmektedir.

خharap anlamına gelir. Sesi alçaltma demektir. فmafsaldır, eklemdir, يkolaylığı ifade eder. Hafi nida (نِدَاءٌ خَفِيٌّ) demek, fısıltı ile dua etti demektir. 

Sırrı da yani varlığı gizleneni de ehfasını da görünmeyeni de bilir.

 

YORUM

Gökte, yerde, aralarında ve yer altında olanlar O’nundur beyanından sonra, burada “O sırrı ve ehfayı biliyor.” denmektedir. O, Rahman’a giden zamirdir. Sırrı bilir deniyor, en hafi olanı da bilir deniyor.

İnsan ancak beyinle irtibatta iken düşünebilmektedir. Nasıl arabasız şoför yol alamazsa, bedensiz ruh da hiçbir şey yapamaz, varlığını bile bilemez. İnsan beyni çalışmaktadır. Dil ile beynin düşündüklerini ifade etmektedir. Allah sırda olanların zatını bilir diyor yani beyinde cereyan eden her devreyi bilir demektir.

Burada ifade edilen Allah’ın bilmesi üç boyutlu veya beş boyutlu uzay içinde bilmesidir. Zaman ve mekân dışı bilme aslında yoktur. İnsanların sırları var ve hafileri var, topluluktan gizledikleri veya sakladıkları vardır. Bunu Allah bilmektedir.

Bugün her şey gizlilikle yürütülmekte ve herkes kapalı kapılar arkasında işler yapmaktadır. Kur’an düzeninde devlet sırrı olmaz. Devletler halkından gizli hiçbir anlaşma yapmazlar. Böyle anlaşmalar geçersizdir, imza koyanlar devlet adına değil de kendi adlarına imza koymuş olurlar. Bunun için resmi gazete vardır. Resmi gazetede yayınlanmamış herhangi bir karar yok hükmündedir. Sadece savaşta komutanların kararları ile bazı bilgiler gizli tutulabilir, savaş bitince onların gizliliği de ortadan kalkar.

 

Öz Türkçe ile

“Ve sözü açıklasan da O, gizli ve kapalı olanı bilmektedir.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Ve kavli cehr etsen de O, sırrı ve ahfayı ilmetmektedir.” 

 

Va EiN TaCHaR Bi eLQaVLi FaEnNaHUv YaGLaMu elSirRa VaEaPFAy

وَإِنْ تَجْهَرْ بِالْقَوْلِ فَإِنَّهُ يَعْلَمُ السِّرَّ وَأَخْفَى(7)

 

***

 

اللَّهُ

elLAvHu

“Allah”

Kur’an inzal edenden bahsetti. Sonra onu Rahman olarak adlandırdı. Burada da Allah demektedir. Böylece Kur’an’ın Allah sözü olduğuna nasıl gelineceğini açıklamaktadır.

Önce Kur’an’ı öğreneceğiz, diliyle ve kavramları ile insanlık öğrenecektir.

Bin Dil Üniversiteleri kurulacak ve halk Kur’an Arapçasını öğrenecek, sonra onu uygulayacaktır. Rahman sıfatı tecelli edecektir. Herkes kendi içtihat ve icmaları ile hareket edecek, sonunda ürünler üretilmiş olacaktır.

Şimdi de Allah’tan yani O’nun halifesi olan topluluktan söz etmektedir. Bu sebeple doğrudan “Allah” kelimesi geçmektedir. وَ harfi getirilmeyerek burada aynı tanrının isimleri olduğu beyan edilmektedir.

لَا إِلَهَ

LAv EiLAHa (LAv FiGaVLa)

“İlah yoktur”

Buradaki لَاCinsini Nefyeden La’dır. Gerçek ilah yoktur. Putlara ilah deniyor ama onlar ilah değildir. Demek ki resimler, heykeller balık değildir, kuş değildir, balığın resmidir, kuşun heykelidir. Kelime kendisine delalet eder. Kelime müsemmasından başkasına delalet etmez. Heykeline hakaret kendisine hakaret değildir. Bir kimse Mustafa Kemal’in heykelini kırsa Mustafa Kemal’i yaralamış olmaz.

إِلَّا هُوَ  

EilLAv HuVa

“Yalnız O”

Buradaki هُوَ zamiri Allah’a gider, Allah’ın ismidir. İnzal eden, halk eden, Rahman, Allah ve O; böylece Tanrı’yı bize zahirden başlayıp batına doğru götürmektedir. Kelam ilminin metodunu vermektedir. Kur’an’ı inzal edenle onu tanımaya başlayacağız. Kur’an’ın yazarını tanıyacağız. Kur’an’ı öğreneceğiz. Bu kitabın yazarını tanıdıktan sonra, gökleri ve yeri yaratan olarak O’nu belleyeceğiz. Bundan sonra O’nu Rahman sıfatı ile tanıyacağız. “Allah” ismiyle topluluk olarak görünecek, ondan sonra da هُوَ  O olacaktır, لَيْسَ كَمِثْلِهِ (Şura, 42/11) olacaktır.

لَهُ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَى(8)

La Hu elEasMAEu elXuSNAv

“Hüsna isimler O’nundur.”

Türkçede isim ona konan ad anlamındadır. Hâlbuki Arapçada onu gösteren her şey onun ismidir, sıfatlar da onun ismidir. Kelime olarak değil varlık olarak da onun ismidir. Dolayısıyla “Bismillah” dediğimiz zaman O’nun tüm yaptıkları ismi olmaktadır. İlahi kanunların hepsi O’nundur.

الْحُسْنَى denmektedir. Bütün yapılan iyi şeyler O’nun eseridir, O’nun adına yapılır manasındadır.

حُسْن: Sıradağlardan yan yana olan iki büyük dağın en büyüğüne, حَسَن  küçüğüne حُسَيْن denir. İkisine birden de حَسَنَيْن denir.  Sonraları iyilik, güzellik anlamı kazanmıştır.

ح hareketi, س mekânda diziyi, ن genelliği ifade eder.

 

YORUM

Sure Kur’an’ı gönderenin esması ile açılmaktadır.

Üçüncü binyıl uygarlığı hüsna uygarlığı olacaktır, ihsan uygarlığı olacaktır. Tarihi gelişmeler Musa ve Âdem örnekleri ile anlatılmaktadır.

Marife olarak getirilmiş, “Adil Düzen”i ifade eder. İnsanların özgürlük içinde çalışması ve özgürlük içinde uyuşması, barışın olması, terörün ve yağma savaşlarının sona ermesi birer hüsnadır.

الْحُسْنَى esmanın O’na ait olması, insanların eşit olması ve birbirlerine köle olmaması demektir. Adil Düzen’e Göre İnsanlık Anayasası’ndaki doğruluklar hüsnadır.

السِّرَّ marife, أَخْفَى ise nekredir. Hem de السِّرَّ’da derece yok, أَخْفَى ise ismi tafdil olarak gelmiş. Bugünün sırları ile hafileri düşünmemiz gerekir. Sırlar patentlerdir. Bilinen yapılanma bizim yaptığımız şeylerdir. Hafi ise mafyadır.

 

Öz Türkçe ile

“Allah, O’ndan başka tanrı olmayan kimsedir. İyi adlar O’nundur.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Allah, O’ndan başka ilah olmayandır. Hüsna isimler O’nundur.”

 

elLAvHu LAv İLAvHa EilLay HuVa LaHu eL EaSMAvEu eLXuSNAv

اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَهُ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَى(8)

 

 

İstanbul; 05 MAYIS 2018

SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

resatnurierol@gmail.com

www.akevler.org (0532) 246 68 92

***

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
06.05.2018
07:25


1967...1968...1969...AKEVLER 52 YILDIR ÇALIŞIYOR...2016...2017...2018

BİZLER ÇALIŞIYOR VE YENİ İSLÂM MEDENİYETİ’Nİ KURUYORUZ...

SİZLERİ DE ÇALIŞMALARIMIZA DÂVET EDİYORUZ; BUYURUN, BİRLİKTE ÇALIŞALIM...

ADİL DÜZEN 963

“ADİL DÜZEN” III. BİNYIL MEDENİYETİ PROJESİDİR

“VE BİZE DÜŞEN SADECE MÜBÎN/AÇIK TEBLİĞDİR.” (KUR’AN; Yâsin Sûresi, 36/17)

Haftalık Seminer Dergisi; 963. Hafta - 05 Mayıs 2018 - Fiyatı: www.akevler.orga tıklamak!

BU DERGİYİ HER HAFTA OKUTABİLİR.. ÇOĞALTABİLİR.. DAĞITABİLİRSİNİZ...

“ADİL DÜZEN” UYGULAMALARI YAPMAK İÇİN BİZLERE DANIŞABİLİRSİNİZ...

 

*KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİ; 963. SEMİNER

“HİÇ BİLENLER İLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?”      (KUR’AN; Zümer Sûresi, 39/9)

İ L İ M  TALEP ETMEK HER MÜSLÜMANIN ÜZERİNE FARZDIR.”      (Hadis)

Adres: AKEVLER İSTANBUL KOOPERATİFLERİ MERKEZİ,  Zafer Mah. Coşarsu Sk. No: 29 YENİBOSNA / İSTANBUL    Tel: (0212) 452 76 51

Tefsir Seminer Notları Yenibosna’da Cumartesi akşamları okunup tartışılmaktadır.

GAYEMİZ: Bu “SEMİNER NOTLARI”nın İstanbul, Türkiye ve bütün dünyada “OKUNMASI, ANLAŞILMASI VE UYGULANMASI”DIR. - ADİL DÜZEN ÇALIŞANLARI

 

***

 

*“ADİL DÜZEN” DERSLERİ/YORUMLARI

ADAYLAR VE SEÇİM

***

TEHLİKE VE ÖNERECEĞİMİZ ÇÖZÜM

Süleyman KARAGÜLLE

 

***

 

*SEBÎLU’R-REŞÂD” / MAKALELER

Hak yolda çalışanlar bir gün birleşecekler ve …

AK Parti’nin eğri kılıçları olsaydı böyle olmazdı

İzmirli gençler için Adil Düzen ve Saadet Partisi

Seçim, Saadet, genç seçmenler ve ‘Adil Düzen’

Reşat Nuri EROL

 

***

 

TAH SÛRESİ - 1. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

طه(1) مَا أَنْزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لِتَشْقَى(2) إِلَّا تَذْكِرَةً لِمَنْ يَخْشَى(3) تَنزِيلًا مِمَّنْ خَلَقَ الْأَرْضَ وَالسَّمَاوَاتِ الْعُلَا(4)الرَّحْمَانُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى(5) َهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَمَا تَحْتَ الثَّرَى(6) وَإِنْ تَجْهَرْ بِالْقَوْلِ فَإِنَّهُ يَعْلَمُ السِّرَّ وَأَخْفَى(7) اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَهُ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَى(8)

 

***

 

طه(1)

OaHAv

“Taha”





Tüm Seminerler
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1130
En'âm Suresi Tefsiri 77-79. Ayetler
21.08.2021 2765 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1129
En'âm Suresi Tefsiri 74-76. Ayetler
14.08.2021 2089 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1128
En'âm Suresi Tefsiri 72-73. Ayetler
7.08.2021 2060 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1127
En'âm Suresi Tefsiri 71. Ayet
31.07.2021 1647 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1126
En'âm Suresi Tefsiri 66-70. Ayetler
24.07.2021 1907 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1125
En'âm Suresi Tefsiri 61-65. Ayetler
17.07.2021 1935 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1124
En'âm Suresi Tefsiri 52-55. Ayetler
10.07.2021 1707 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1123
En'âm Suresi Tefsiri 45-51. Ayetler
3.07.2021 1549 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1122
En'âm Suresi Tefsiri 40-44. Ayetler
26.06.2021 1621 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1121
En'âm Suresi Tefsiri 35-39. Ayetler
19.06.2021 1947 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1120
En'âm Suresi Tefsiri 31-34. Ayetler
12.06.2021 1899 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1119
En'âm Suresi Tefsiri 26-30. Ayetler
5.06.2021 1540 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1118
En'âm Suresi Tefsiri 20-25. Ayetler
29.05.2021 1855 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1117
En'âm Suresi Tefsiri 13-19. Ayetler
22.05.2021 1678 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1116
En'âm Suresi Tefsiri 7-12. Ayetler
15.05.2021 1837 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1115
En'âm Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
8.05.2021 1815 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1114
Kasas Suresi Tefsiri 86-88. Ayetler
1.05.2021 1714 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1113
Kasas Suresi Tefsiri 83-85. Ayetler
24.04.2021 1929 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1112
Kasas Suresi Tefsiri 79-82. Ayetler
17.04.2021 1871 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1111
Kasas Suresi Tefsiri 76-78. Ayetler
10.04.2021 2132 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1110
Kasas Suresi Tefsiri 72-75. Ayetler
3.04.2021 1948 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1109
Kasas Suresi Tefsiri 68-71. Ayetler
27.03.2021 2511 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1108
Kasas Suresi Tefsiri 61-67. Ayetler
20.03.2021 2134 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1107
Kasas Suresi Tefsiri 57-60. Ayetler
13.03.2021 2304 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1106
Kasas Suresi Tefsiri 52-56. Ayetler
6.03.2021 2171 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1105
Kasas Suresi Tefsiri 47-51. Ayetler
27.02.2021 2213 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1104
Kasas Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
20.02.2021 2377 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1103
Kasas Suresi Tefsiri 38-42. Ayetler
13.02.2021 2481 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1102
Kasas Suresi Tefsiri 33-37. Ayetler
6.02.2021 2423 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1101
Kasas Suresi Tefsiri 29-32. Ayetler
30.01.2021 2611 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1100
Kasas Suresi Tefsiri 26-28. Ayetler
23.01.2021 4522 Okunma
4 Yorum 28.02.2021 11:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1099
Kasas Suresi Tefsiri 21-25. Ayetler
16.01.2021 2804 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1098
Kasas Suresi Tefsiri 16-20. Ayetler
9.01.2021 2466 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1097
Kasas Suresi Tefsiri 12-15. Ayetler
2.01.2021 3003 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1096
Kasas Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
26.12.2020 2925 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1095
Kasas Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
19.12.2020 2619 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1094
Neml Suresi Tefsiri 89-93. Ayetler
12.12.2020 3162 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1093
Neml Suresi Tefsiri 83-88. Ayetler
5.12.2020 3111 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1092
Neml Suresi Tefsiri 76-82. Ayetler
28.11.2020 3400 Okunma
1 Yorum 29.11.2020 17:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1091
Neml Suresi Tefsiri 67-75. Ayetler
21.11.2020 3798 Okunma
1 Yorum 26.11.2020 17:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1090
Neml Suresi Tefsiri 63-66. Ayetler
14.11.2020 2481 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1089
Neml Suresi Tefsiri 59-62. Ayetler
7.11.2020 2530 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1088
Neml Suresi Tefsiri 54-58. Ayetler
31.10.2020 3223 Okunma
1 Yorum 03.11.2020 17:20
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1087
Neml Suresi Tefsiri 45-53. Ayetler
24.10.2020 3104 Okunma
1 Yorum 24.10.2020 22:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1086
Neml Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
17.10.2020 2262 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1085
Neml Suresi Tefsiri 36-40. Ayetler
10.10.2020 2425 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1084
Neml Suresi Tefsiri 27-35. Ayetler
3.10.2020 3237 Okunma
2 Yorum 11.10.2020 20:33
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1083
Neml Suresi Tefsiri 20-26. Ayetler
26.09.2020 6076 Okunma
5 Yorum 03.10.2020 19:37
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1082
Neml Suresi Tefsiri 15-19. Ayetler
19.09.2020 4571 Okunma
3 Yorum 03.10.2020 18:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1081
Neml Suresi Tefsiri 12-14. Ayetler
12.09.2020 3495 Okunma
2 Yorum 13.09.2020 15:00
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1080
Neml Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
5.09.2020 3006 Okunma
2 Yorum 06.09.2020 15:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1079
Neml Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
29.08.2020 3157 Okunma
2 Yorum 30.08.2020 20:43
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1078
Şuara Suresi Tefsiri 224-227. Ayetler
22.08.2020 4025 Okunma
3 Yorum 23.08.2020 21:17
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1077
Şuara Suresi Tefsiri 213-223. Ayetler
15.08.2020 3567 Okunma
4 Yorum 16.08.2020 18:26
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1076
Şuara Suresi Tefsiri 203-212. Ayetler
8.08.2020 3915 Okunma
6 Yorum 09.08.2020 19:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1075
Şuara Suresi Tefsiri 192-202. Ayetler
1.08.2020 3974 Okunma
5 Yorum 06.08.2020 19:32
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1074
Şuara Suresi Tefsiri 176-191. Ayetler
25.07.2020 4006 Okunma
3 Yorum 26.07.2020 16:16
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1073
Şuara Suresi Tefsiri 160-175. Ayetler
18.07.2020 3835 Okunma
3 Yorum 20.07.2020 11:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1072
Şuara Suresi Tefsiri 141-159. Ayetler
11.07.2020 2890 Okunma
2 Yorum 12.07.2020 15:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1071
Şuara Suresi Tefsiri 123-140. Ayetler
4.07.2020 3700 Okunma
3 Yorum 11.07.2020 03:35
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1070
Şuara Suresi Tefsiri 105-122. Ayetler
27.06.2020 3079 Okunma
2 Yorum 28.06.2020 18:12
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1069
Şuara Suresi Tefsiri 92-104. Ayetler
20.06.2020 4441 Okunma
4 Yorum 21.06.2020 19:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1068
Şuara Suresi Tefsiri 83-91. Ayetler
13.06.2020 3322 Okunma
1 Yorum 14.06.2020 16:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1067
Şuara Suresi Tefsiri 69-82. Ayetler
6.06.2020 4465 Okunma
3 Yorum 08.06.2020 14:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1066
Şuara Suresi Tefsiri 53-68. Ayetler
30.05.2020 4257 Okunma
3 Yorum 31.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1065
Şuara Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
23.05.2020 4229 Okunma
3 Yorum 29.05.2020 18:08
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1064
Şuara Suresi Tefsiri 34-44. Ayetler
16.05.2020 2982 Okunma
1 Yorum 17.05.2020 15:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1063
Şuara Suresi Tefsiri 23-33. Ayetler
9.05.2020 3047 Okunma
1 Yorum 10.05.2020 08:19
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1062
Şuara Suresi Tefsiri 10-22. Ayetler
2.05.2020 3187 Okunma
2 Yorum 13.05.2020 21:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1061
Şuara Suresi Tefsiri 1-9. Ayetler
25.04.2020 4438 Okunma
2 Yorum 14.05.2020 18:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1060
Furkan Suresi Tefsiri 73-77. Ayetler
18.04.2020 3646 Okunma
2 Yorum 15.05.2020 16:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1059
Furkan Suresi Tefsiri 68-72. Ayetler
11.04.2020 4616 Okunma
3 Yorum 16.05.2020 16:02
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1058
Furkan Suresi Tefsiri 60-67. Ayetler
4.04.2020 3478 Okunma
2 Yorum 18.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1057
Furkan Suresi Tefsiri 53-59. Ayetler
28.03.2020 4544 Okunma
5 Yorum 19.05.2020 16:27
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1056
Furkan Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
21.03.2020 3764 Okunma
2 Yorum 20.05.2020 16:21
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1055
Furkan Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
14.03.2020 3832 Okunma
2 Yorum 21.05.2020 16:36
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1054
Furkan Suresi Tefsiri 35-40. Ayetler
7.03.2020 3909 Okunma
2 Yorum 22.05.2020 16:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1053
Furkan Suresi Tefsiri 30-34. Ayetler
29.02.2020 4157 Okunma
2 Yorum 23.05.2020 15:57
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1052
Furkan Suresi Tefsiri 21-29. Ayetler
22.02.2020 4572 Okunma
3 Yorum 24.05.2020 16:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1051
Furkan Suresi Tefsiri 17-20. Ayetler
15.02.2020 3617 Okunma
2 Yorum 30.05.2020 17:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1050
Furkan Suresi Tefsiri 10-16. Ayetler
8.02.2020 4453 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 11:38
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1049
Furkan Suresi Tefsiri 4-9. Ayetler
1.02.2020 3831 Okunma
1 Yorum 03.02.2020 07:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1048
Furkan Suresi Tefsiri 1-3. Ayetler
25.01.2020 3354 Okunma
1 Yorum 26.01.2020 06:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1047
Nur Suresi Tefsiri 62-64. Ayetler
18.01.2020 3795 Okunma
1 Yorum 25.01.2020 07:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1046
Nur Suresi Tefsiri 61. Ayet
11.01.2020 4014 Okunma
1 Yorum 13.01.2020 08:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1045
Nur Suresi Tefsiri 58-60. Ayetler
4.01.2020 3529 Okunma
1 Yorum 05.01.2020 08:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1044
Nur Suresi Tefsiri 53-57. Ayetler
28.12.2019 3585 Okunma
1 Yorum 30.12.2019 08:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1043
Nur Suresi Tefsiri 47-52. Ayetler
21.12.2019 3634 Okunma
1 Yorum 22.12.2019 23:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1042
Nur Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
14.12.2019 4016 Okunma
1 Yorum 17.12.2019 07:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1041
Nur Suresi Tefsiri 39-42. Ayetler
7.12.2019 4895 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 00:42
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1040
Nur Suresi Tefsiri 35-38. Ayetler
30.11.2019 8401 Okunma
2 Yorum 03.12.2019 13:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1039
Nur Suresi Tefsiri 32-34. Ayetler
23.11.2019 4158 Okunma
1 Yorum 24.11.2019 08:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1038
Nur Suresi Tefsiri 30-31. Ayetler
16.11.2019 3241 Okunma
1 Yorum 19.11.2019 12:31
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1037
Nur Suresi Tefsiri 27-29. Ayetler
9.11.2019 3433 Okunma
1 Yorum 10.11.2019 05:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1036
Nur Suresi Tefsiri 23-26. Ayetler
2.11.2019 3082 Okunma
1 Yorum 03.11.2019 07:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1035
Nur Suresi Tefsiri 19-22. Ayetler
26.10.2019 3063 Okunma
1 Yorum 28.10.2019 13:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1034
Nur Suresi Tefsiri 12-18. Ayetler
19.10.2019 3425 Okunma
1 Yorum 20.10.2019 10:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1033
Nur Suresi Tefsiri 6-11. Ayetler
12.10.2019 5133 Okunma
2 Yorum 16.10.2019 14:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1032
Nur Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
5.10.2019 3769 Okunma
1 Yorum 06.10.2019 23:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1031
Müminun Suresi Tefsiri 111-118. Ayetler
28.09.2019 3091 Okunma
1 Yorum 30.09.2019 10:50