Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 962
Meryem Suresi Tefsiri 96-98. Ayetler
28.04.2018
2958 Okunma, 1 Yorum

MERYEM SÛRESİ - 18. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ 

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَنُ وُدًّا (96) فَإِنَّمَا يَسَّرْنَاهُ بِلِسَانِكَ لِتُبَشِّرَ بِهِ الْمُتَّقِينَ وَتُنْذِرَ بِهِ قَوْمًا لُدًّا (97) وَكَمْ أَهْلَكْنَا قَبْلَهُمْ مِنْ قَرْنٍ هَلْ تُحِسُّ مِنْهُمْ مِنْ أَحَدٍ أَوْ تَسْمَعُ لَهُمْ رِكْزًا (98)

 

***

 

إِنَّ

EinNa

“İnne”

Arapça vurgu dili değildir. Arapçada vurgu yerine harfler kullanılır.

إِنَّ cümle başına gelir. Karşı taraf aksi görüşte ise ve sen onun görüşünü düzeltiyorsan bu cümlenin başına إِنَّ getirirsin.

Bugünkü inanmış olanların değişik mezhep ve tarikatlara ayrılışını insanlar zannediyor ki bunlar birleşemez, tek millet olamaz. Bunu anlatmak için إِنَّ gelmiştir.

Önce kendimizden başlayalım.

1) Adil Düzen üzerinde değişik yerlerde çalışmalar yapılmaktadır. a) İzmir Akevler, b) İstanbul Akevler, c) İstanbul Medhal, d) Üsküdar İslam Medeniyeti Vakfı ayrı ayrı Adil Düzen üzerinde çalışmaktadırlar. İzmir’de Hüseyin Kayahan ve Ankara’da Prof. Dr. Ali Erişen ile arkadaşları, benzer tüm seminerleri takip eden gruplar Adil Düzen için çalışmaktadır. Bunlar arasında birlik yoktur, ayrı ayrı çalışmaktadırlar.

2) a) Millî Görüşçüler, b) AK Partililer, c) Risale-i Nur şakirtleri, d) Süleyman Tunahan öğrencileri ve diğer tarikatlar Kur’an düzeni için çalışmaktadırlar.

3) a) İhvanı Müslimin b) Pakistan’da Tebliğ Cemaati, c) Hamidullah ve Mevdudi mensupları hep hak düzen için faaliyettedir.

4) a)Hıristiyanlar,  b) Budistler, c) Yahudiler de ehli kitap olarak faaliyetteler. d) Yahudi hahamları içinde hak yolda olanlar vardır.

Bunların içinde hak yolda çalışanlar bir gün gelecek birleşeceklerdir. Hepsi Allah’a ve ahirete iman edecek ve birlikte üçüncü binyıl uygarlığını kuracaklardır. Bugün bu birleşme ufukta görülmüyor. İşte bu ayet bunun için إِنَّ ile başlamıştır. Yanlış biliyorsunuz. Ehli Hak birleşecek diyor, Kur’an.

الَّذِينَ آمَنُوا

alKaÜIyNa EAvMaNUv (EalLaÜIyNa FaGaLUv)

“İman etmiş olan kimseler”

Burada bir cemaatten, bir birlikten bahsetmektedir. Hem bunlar bellidir hem de birleşme şekli bellidir. Bugün bunlar kimlerdir ve bilinen inananlar nedir?

Bunu şöyle tanımlayabiliriz.  Musa çölü geçtikten sonra kavmini 12 sıbta, tarikata ayırdı. Son Nebi Medine’ye hicret edince ilk iş olarak siyasi partileri kurdu. Bunlar birer dayanışma ortaklığı (akile) idiler. Birinin başına gelen bir musibeti hepsinin başına gelmiş kabul ediyor ve birlikte savunuyorlardı.

Bu anlayış Araplarda zaten vardı, “akile” diyorlardı. Kur’an buna “velayet” diyor ve ortaklar “evliya” diyor. İlk kurulan siyasi evliyadır, siyasi dayanışma ortaklığıdır.

Daha sonra müçtehitler zamanında ilmi dayanışma oluştu, ilim mezhepleri ortaya çıktı.

Sonra ahlaki dayanışma ortaya çıktı, tarikatlar oluştu.

Daha sonra mesleki dayanışma ortaya çıktı, ahi cemaati oluştu.

Kur’an bunları değişik yerlerde düzenlemektedir.

Bilgisizlikten doğan zararları ilmî, beceriksizlikten doğan zararları meslekî, ihmalden doğan zararları ahlâkî ve kasten iras edilen zararları siyasî dayanışma ortaklıkları tazmin eder.

Bugün bunlar terk edilmiş ve yerlerine aidatlı sigorta getirilmiştir. Mabetler, okullar, sendikalar, odalar, siyasi partiler mevcuttur ama dayanışma içinde değildirler.

Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası’nda bunlar anayasanın ana bölümleri olarak ele alınmıştır ve ilmî, meslekî, ahlâkî, siyasî dayanışma ortaklığı olarak kurulmuştur.

İzmir’de 1967 yılında kurulan Akevler Kredi ve Yardımlaşma Kooperatifi faaliyetini bu dayanışmaları oluşturma üzerine oluşturmuştur.

Şimdi İzmir, İstanbul, Medhal ve diğerleri bu amaçla hareket etmektedir.

İşte, semt kooperatifleri kurulacak, bu kooperatifler dayanışma içine girecekler, on kadar kooperatif birleşecek ve bucak kooperatifini oluşturacak. Yüze yakın bucak il kooperatifini oluşturacak, yüze yakın il ülke merkez kooperatifini kuracak ve yüze yakın ülke insanlık merkez kooperatifini kuracaktır.

Bu dayanışma ortaklıkları bir taraftan genel güvenliği sağlayacak, diğer taraftan sosyal güvenliği sağlayacaktır. İşte bunlar iman etmiş kimselerdir. Dayanışma kooperatiflerine girenler iman etmiş olan kimselerdir. Dayanışma da imandır, güvendir.

Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası bunları anlatmaktadır.

Bakan Hayati Yazıcı’nın desteği ve Akevler’in önerileri ile uzlaşarak çıkarılan Hizmet ve Dayanışma Kooperatiflerini kuranlar iman etmiş yani kendilerini güven altına almış olurlar.

Biz bunu 50 senelik çalışmalarımızda tanımladık. Siz de başka bir tanım yapabilirsiniz. Sonunda tek bir iman ve tek bir iman etmiş olanlarda birleşeceğiz demektir.

وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ

Va GaMiLuv eLÖAvLiXavTı (Va FaGaLuve eLFAvGıLavTı)

“Ve salihatı amel ettiler”

İlk canlı tek hücre olarak yaratıldı. Sonra birleştiler ve bugünkü canlı oluştu. Şimdi insan var ortada. İlk insan da ayrı ayrı yaşayacak şekilde yaratıldı. 60 bin yıldır insan uygarlaşmaktadır. Bu yüzyılda uygarlaşmayı tamamlamaktadır. Uygarlık demek satılanın üretilene oranıdır. Yani ayrı ayrı değil de tüm insanların işbölümü içinde çalışmasıdır.

İman yeterli değildir. Salihatı da amel edecektir. Salihat iyi işler değildir, iyi işlerin birlikte yapılmasıdır. Amel etmek demek başkasının işini görmek demektir. Sen sadece kendi yevmiyeni çıkarmak için üretirsen amel etmiş olmaz, fiil etmiş olursun. Satmak üzere üretirsen o zaman amel etmiş olursun.

Eskiden herkes ayrı ayrı çalışır, üretir, sonra satardı. Oysa bugün herkes birlikte üretmekte, sonra bölüşmektedirler. Salihat amel budur. İşbölümü için uygun işler yapmamız gerekir; senin yaptığın işin başkasının yaptığı işle uyum içinde olması gerekmektedir.

Bunun gerçekleşmesi için insanların kurallar içinde ve plan-proje içinde işler yapması gerekir. Bir taraftan işbölümü olacak, diğer taraftan özgürlük olacaktır.

İşte, Kur’an’ın getirdiği denge buradadır. Batı’nın işçilik sisteminde uygarlık vardır ama özgürlük yoktur, insan kendi iradesi ile hareket edememektedir. Oysa “Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası”nda hem birlik sağlanmıştır hem de tam işbölümü vardır. Bu birlik Kur’an’a göre çıkarılan bonolarla ve mal senetleri ile sağlanmıştır. Siparişler “Buğday Bonosu” ile; inşaat malzemesi “Demir Bonosu” ile; inşaat “Toprak Bonosu” ile; ticaret ise “Altın Bonosu” ile yapılmaktadır. Her yerde sağlanan arz ve talep kanunları ile hem herkes kendi iradesi ile çalışmakta ve yaşamaktadır hem de bunlar tam uyum içinde gerçekleşmektedir.

Batı sistemi malları para ile alıp satmaktadır. Kur’an ise malı senetlerle alıp satın diyor, senetleri para ile alın ve satın diyor. Mallarda arz ve talep kanunları sağlanmaktadır. Elektrik gibi depo edilemeyen mallar, inşaat gibi taşınamayan, arz ve taleple satışı yapılan inşaat, genel hizmetler, sular gibi sınırlı kaynaklarda arz ve talep kanunları işlememektedir.

İşte, mallar yerine mal senetleri arz ve taleplerde bu engellerin hepsi aşılmış olur.

Kur’an bunları bize değişik ayetlerde öğretmektedir.

Salihat amel budur.

Ne var ki salihat amel fıkha dayanır, senetlere dayanır, senetler sözleşmelere dayanır. Bunun için kooperatifler kurulacak, bunlar onun dayanışması içinde çıkarılacaktır. Bunlar plan ve projeye istinat edecektir. Ayrıca her borç yazılacaktır, az olsun çok olsun yazılacaktır.

İzmir’de, Yenibosna’da, Medhal’da, Yalova’da ve Üsküdar’da bu proje ve muhasebe üzerinde çalışılmaktadır. Şimdilik ayrı ayrıdırlar ama yarın birlikte olacaklardır.

Biz bu manaları verirken canımız böyle istediği için vermiyoruz, Arapça kuralları kullanarak veriyoruz. Arapça ilmine vakıf olanlar söylediklerimizi hemen anlamaktadırlar.

سَيَجْعَلُ لَهُمُ

SaYaCGaLu LaHuM (SaYaFGaLu LaHuM)

“Yakında onlar için ca’ledecek”

Dillerin özelliği vardır.

Kelimelerin bir dar manası vardır, bir de geniş manası vardır.

“Kavm” dediğiniz zaman iki manası vardır; biri ulus, diğeri tüm tüzel kişiliği olan topluluklar. “Karye” dediğiniz zaman semt anlaşılır, geniş manada tüm ekonomik kuruluşlar anlaşılır. “İslam” da böyledir; dar anlamda yalnız Kur’an ehli anlaşılır, geniş anlamda tüm ilahi dinler anlaşılır. “Din, düzen” dediğimizde de böyledir; ya yalnız ahlâkî dayanışma ortaklıkları anlaşılır yahut bütün dayanışma ortaklıkları düzen olarak anlaşılır.

Kur’an’da سَ harfinin bir özel manası vardır, bu dünyada demek oluyor ya da yakında anlamında kullanılır. سَوْفَ de böyledir, ya ilerde demektir ya da ahirette demektir. Bunlara mana verirken karineye bakarsınız. Karine yoksa birini asıl kabul edersiniz. Biz de bu سَ’ye yakından çok bu dünyada anlamını vermekteyiz. Bu dünyada üçüncü binyılda anlamındadır.

“Ca’letmek” demek zaten mevcut olan bir şeyi ona görevli kılmak demektir. Bunu yapacak olan Rahmandır ama fail mefulden sonra gelmiştir. Türkçede ve Arapçada bu vardır. Önemli olan kelimeler fiile yaklaşır. Arapçada fiil başta olduğu için öne alınır, Türkçede fiil sonra olduğu için sonraya alınır.

Burada لَهُمْdenildi. Zamir iman etmiş ve salihatı amel etmiş olanlardır. Onlar için ca’ledecektir ve yalnız onlar için ca’ledecektir. Meveddetin sırrı birleşmenin sırrı ortaya çıkmıştır. Dayanışma ortaklıkları ve salihatı amel. Eğer biz iman eder salihatı amel edersek Allah bizim aramızda meveddeti koyacaktır. Bunu yapacağını “İnne” ile teyit ediyor.

الرَّحْمَنُ  

elRaXMaNu (eLFaGLAvNu)

“Rahman”

Rahman sıfatı ile ca’ledecektir.

Yani onların ayrıca başka bir emek sarf etmeleri gerekmeden ca’ledecektir.

Dayanışma ortaklıkları meveddetin kaynağıdır. Arabistan’daki kan gütmeler böylece sona ermiştir. İnsanların mağduriyeti giderilince artık intikam hislerini sürdürmeye devam etmezler. Diyet müessesesi, af müessesesi, dayanışma müessesesi insanlar arasında meveddeti koyacaktır. Kişiler çalışıp mallarını satınca kavga edecek sebepler ortadan kalkacaktır. Bugünkü kavga insanların güven içinde olmaması ve kazançlarıyla ihtiyaçlarını karşılayamamaları sebebiyledir.

O halde Gülenciler ile AK Partililer arasında meveddetin doğması için önce faizi terk etmeleri gerekir, Adil Düzen’i benimsemeleri gerekir. 15 Temmuz’un asıl nedeni faizdir. Kur’an bunu beyan etmiştir, gerçekler ortaya çıkmıştır.

Her iki tarafa Allah büyük imkânlar sağlamıştır. Muhterem Erdoğan ısrarla faizsiz sistem istediği halde tersi yapılmıştır.

Erdoğan’ın hatası nedir?

Çevresinin etkisi ile Akevler’den uzak durmasıdır. Bunu yani bu engeli aşarsa o zaman insanlık kurtulmuş olur. Bizim uyarılarımız bunları aşmasını istediğimizdendir.

Biz Allah rızası için almak değil vermek istiyoruz.

وُدًّا(96)

VudDan (FaGLan)

“Vudden”

ودد ile ودي ile akrabadır.

وَادِي bir ırmağın veya derenin içinde bulunduğu sahadır. وَدّ bu yakalardan biridir. Dayanışma ve meyl etme anlamlarına gelir. Birbirine yaklaşma anlamına da gelir.

ودد Kur’an’da 29, ءدد 1 defa geçer. Toplam 30 (2*3*5) eder.

“Rahmet” annenin evladına duyduğu hislerdir.

“Meveddet” ise babanın çocuğuna duyduğu hislerdir.

Yüz lojmanlı işyeri olan apartmanlarda oturacaklar. İşyerleri apartmanın alt katlarındadır. İşsiz kalma tehlikesi yoktur. Anlaşanlar bir araya gelmişler, birbirlerini sevenler bir araya gelmişler. Lojmanda oturuyorlar. Komşularından rahatsızlıkları varsa kat değiştirebiliyorlar. İşyerlerinde sorunları varsa apartmanı değiştirebiliyorlar. Herkesin dayanışması var. Zor durumda kalınca yardım ediyor. Sorunlar hakemlerle çözülüyor. Hicret demokrasisi sonuna kadar faaliyette. Apartmanların güvenliğini sağlama sisteminde isteyen nöbet tutuyor isteyen bedel veriyor. Herkes ya ilim yapıyor ya da sanat yapıyor, ilmî ve bedenî yarışmalara katılıyor. Seyretmiyor, katılıyor. Kişi on beş yaşına geldiği zaman evlenebiliyor. İşi var, eşi var, mesleği var, çocukları var; sonra torunları olacak. İşte burada barış, burada sevgi burada birlik kendiliğinden doğar.

Günümüzde ise halk boş vakitlerinde kahvelerde oyun oynuyor veya televizyondaki dizileri ya da top/futbol seyretmekle vakit geçiriyor.

Bu anlatılanlarda bir yanlışımız var mı?

 

YORUM

Demek ki biz gene bir olalım, gene ayrık olmayalım, ittifaklar yapalım, bunlar çıkış değildir.

Semt kooperatiflerini kuracağız. Dayanışma ortaklıklarını kuracağız ve oluşturacağız.

Fıkhımızı geliştireceğiz. Plan ve projemizi yapacağız.

Muhasebemizi tutacağız.

Hakemler bizim barış garantimiz olacaktır.

Bunları her birimiz ayrı ayrı yaparken sonunda Allah bizim aramıza meveddet koyacak. Ocaktan başlayan meveddet genişleyecek tüm insanlığa kadar yükselecektir. Bu semtlere taşınan tüm insanlar arasında meveddet doğacaktır.

Allah bize bunları hem vaat ediyor hem de إِنَّ ile teyit ediyor.

 

Öz Türkçe ile:

“İnanmış olan ve uygun işler yapmış olan kimselere Yaşatıcı birlikteliği kılacaktır.”

Kur’an kelimeleri ile:

“İman etmiş ve salihatı amel etmiş olan kimselere rahman yakında vudud ca’ledecek.”

 

EinNa elLaÜIyNa EAvMaNUv Va GaMiLUv elÖAvLıXavTı SaYaCGaLu LaHuM elRaXMAvNu VudDan

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَنُ وُدًّا(96)

 

***

 

فَإِنَّمَا يَسَّرْنَاهُ

Fa EinNaMAv YasSaRNAvHu (Fa EinNaMAVv FagGaLNAvHu)

“Biz onu teysir ettik”

Sureye Zekeriya ile başladı, peygamberleri dolaştı, Meryem’i anlattı. Geçmişi anlattıktan sonra gelecekteki kurtuluşu gösterdi ve فَ harfi getirerek zamanımıza geldi. Kur’an’ın birinci uygarlığını o zamanki yorumculara bırakarak bugünkü uygarlığa geldi. Peygambersiz yani artık peygamberin gönderilmeyeceği uygarlığa geldi, ikinci Kur’an uygarlığına geldi. Onu senin dilinle kolaylaştırdık diyor.

Buradaki “sen” bugünkü Kur’an yorumcularıdır, siz bu seminerleri takip edenler de bunun içindesiniz. Herkes Kur’an’ı kendisi anlayacak ve kendi diliyle kavmine aktaracaktır. Ayrı ayrı içtihatlar yapacaklardır. Halk bu içtihatlardan istediklerine uyacaktır. Böylece gerek halka gerek yorumculara Kur’an’ı anlamada özgürlük tanınmıştır. Biz sadece senin dilinle kolaylaştırdık. Yani senin görevin asla zorlama değildir. Senin görevin sadece onu kendi kavminin lisanı ile anlatmaktan ibarettir.

Her birimiz ayrı ayrı kendi anlayışımızla Kur’an’ı kendi kavminin dili ile ifade edecektir. Bizim kimseyi zorlama yetkimiz yoktur. Bu sebepledir ki ne Erbakan ne de Gülen başarıya ulaşmıştır. Siyasi iktidarla veya bürokratik işgallerle bu iş başarılamaz.

يُسْرsol kol; عُسْري’nın عa dönüşmesi ile solak anlamı kazanmıştır. يُسْرkolaylık için عُسْر zorluk için kullanılmıştır. Sol elle bile yapılacak işler olduğu için يُسْر, sol elle iş yapmak zor olduğu için de عُسْر olmuştur.

ي kolaylığı, ع etkiyi, س mekânda diziyi, ر tekrarı ifade eder.

Tefil babı getirilmiştir. Yorumlar zamanla yapılacak. Herkes katkıda bulunacak. Herkes kendi içtihadı ile Kur’an’ı yorumlayacak. Kimse kimsenin içtihadına karışmayacak. Sonra halk bu içtihatlardan istediğine uyacak. Onun içtihadı da müçtehidini seçmedir.

Bediüzzaman bu yorum şeklini başlatmıştır, kendi yorumlarını şakirtlerine kabul ettirmeye çalışmıştır.

Kelamda icma şarttır. Onun o sistemi onun için doğru olabilir ama biz fıkıhta içtihat yapıyoruz. Görevimiz sadece inzar ve tebliğdir, asla zorlama değildir. Asla müdahale değildir. İnsan özgürdür, istediğini seçmekte serbesttir. İçtihat ve mezhepler. Birlik ve özgürlük. Semtler ve hicret demokrasisi. İman ve salihatı amel. Yani birlik içinde özgürlük. Tekrar ediyorum, birlik içinde özgürlük. Nasıl bardak içindeki çay molekülleri bardağın dışına çıkamazlarsa, insanlar da şeriat içinde özgür olacaklardır, kendi şeriatlarını kendileri seçeceklerdir.

Kur’an bunları çok açık bir şekilde ifade etmiştir. Müçtehitler de sünnete dayanarak bunları uygulamışlardır. Şimdi biz onların yaptıklarını güncelleştiriyoruz.

İlk yıllarda Necip Fazıl çıktı, içtihat karşıtı olarak bize saldırdı. Millî Gazete’nin ilk çıktığı yıllarda bizim yazıları yasakladılar, Tek Yol isimli köşemizi yayından kaldırdılar. Necip Fazılların içtihada muhalif yazılarını yayımladılar.

Necmettin Erbakan başlangıçta tereddüt etti ama sonunda içtihadı savundu.

R. Tayyip Erdoğan da günümüzde faiz konusunda Kur’an’ın dediğine geldi.

بِلِسَانِكَ

Bi LiSAvNıKa (Bi FiGAvLiKa)

“Lisanınla”

Lügat dil ve kurallardan ibarettir, lisan ise bir kültürü ifade eder. Sadece sözleri değil tüm anlatma araçlarını içerir. Dolayısıyla amelde lisandır. Kur’an’ı dil ile yorumlayacak hal ile uygulayacaksınız. Buna lisanı hal denir. Demek ki Kur’an Arapçasını bilen, Kur’an Matematiğini bilen Kur’an’dan elde edilen fıkhı (plan ve projeyi) bilen ve muhasebesini yapabilen kimse müçtehittir, bu seviyeye ulaşanın Kur’an’ı tebliğ etme görevi vardır.

İşte, bizim Bin Dil Üniversitesi projesi, bizim Kur’an Medresesi vakıf projesi bunu ifade etmektedir. Hüseyin Kayahan ve Reşat Erol bu görevleri yüklenmişlerdir. Çalışmalara devam ediyorlar ümidindeyim. Bunların çalışmalarını İzmir’le birleştirmeleri gerekir. İzmir de bunlarla ilgilenmelidir. Herkes dayanışma içinde bu büyük görevi görmelidir.

Bir alanda biri ilk evi kurar. İkinci ev kuran o evi onunla hizalamalıdır, ortak yol bırakmalıdır. O da gelişigüzel yere koymamalıdır. İşte bu zamanla planlı bir kent oluşturur ama kimse planlamaz. Herkes kendi evinin yerini kendisi planlar ama sonunda kent oluşur. Herkes yaparken kendilerinden öncekilerin yaptıklarına uygun işler yapacaklardır. Sıratı müstakim budur. Eskileri yıkma ile değil, eskileri tamamlama ile olmalıdır.

AK Parti’nin en büyük başarısı, eski iktidarların başlatıp da yarım bıraktıkları yatırımların hepsini tamamlamasıdır. Borçlarını kapattı. Onun için ömrü yirmili yıllara doğru uzuyor.

AK Parti’nin yaptığı hata nedir? Gülen’in okullarına el koyup kapatmadır. Onun okullarına ve bankasına el koymalıydı, gazetesine ve televizyonuna el koymalıydı ama onları kapatmamalıydı. Güçlü kayyumlarla onların dalaletini ortadan kaldırmalı idi. Yani Ak Parti başlangıçtaki yapıcılığını terk etti. Akevler kadrosunu tasfiye etmekle bu hatayı yaptı.

لِتُبَشِّرَ بِهِ الْمُتَّقِينَ  

Li TuBaşŞiRa BiHiy elMutTaQIyNa (Li TaFagGıLa BiHiy elMuFTaGıLIyNa)

“Onunla muttakileri tebşir etmen için”

Neden kolaylaştırılmış, neden bize bu bilgileri vermiş?

Bugün Kur’an üzerinde çalışmalar gittikçe çoğalıyor. Bir gün gelecek insanlar buraya geldiği zaman siyasetten bahsetmeyecek, futbolla meşgul olmayacak, tavla oynamayacaklar. Hep Kur’an üzerinde tartışacaklar. Ana konuları Kur’an olacaktır.

İstanbul esnafını dolaşın, ya Millî Görüşçüdür ya da AK Partilidir. Faizle iş yapmadıkları için onlar ayaktadır, diğerleri yani faizle iş yapanlar hep batmışlardır. Hüseyin Kayahan’ı tedavi eden ve Kemalpaşa’da faaliyet gösteren kişi (Mustafa Tekdil) Yenibosna’yı ziyaret etti, kırk yıllık arkadaşmışız gibi sohbet ettiler, çünkü Millî Görüşçü idi.

Muttakilere tebşir diyor. Muttakiler kimlerdir?

الَّذِينَ إِتَّقَوْاdemiyor. “Muttakiler” diyor. Kişiler bellidir. Semt kooperatifleri kuracak olan kimselerdir. Ama ittika belli değildir. Herkesin ittikası farklı olacaktır. İşler farklı olacak, sözler farklı olacaktır. Her semt kendi özgürlüğünde istediği gibi yaşayacaktır. Irkı ne olursa olsun, dini ne olursa olsun, eğer semt kooperatifleri içine girmiş, dayanışmasına katılmış ve salihatı amel etmişse onlar tebşir edecektir.

Ahiretteki hesap ayrı, bu dünyadaki müjde ayrı. Ahirette insanlar ferden ferda geleceklerdir. Dünyada ise vudden vudda yaşayacaklardır.

Buradaki zamir Kur’an’a gitmiş olabilir yahut لِسَانِكَ’ye gitmiş olabilir yani lisanın ile tebşir edeceksin.

Evet, Kur’an medresesini oluşturuyoruz. Bin dil üniversitesini oluşturuyoruz. Bugün üç-beş kişiyiz. Havariler de 12 kişi idiler. Onların peygamberleri vardı. Bizim ise peygamberimiz yok, onun yerine ilmimiz vardır. Artık her mümin âlim havaridir. Peygamberlik ise sona ermiştir. Kur’an ve ilim peygamberdir. Herkes kendi içtihadı ile tebşir edecektir.

وَتُنْذِرَ بِهِ  

Va TünÜiRa BiHi (Ve TuFGıLa BiHi)

“Ve onunla inzar edesin diye”

Bizim görevimiz önce insanları inzar etme değildir, önce insanlara tebşir etmedir. Onun için önce onu zikretti. Yani biz Adil Düzenin, Kur’an düzeninin insanları nasıl hidayete götürdüğünü anlatmalıyız. Necmettin Erbakan bu işi mükemmel bir şekilde yaptı, Adil Düzeni tüm dünyaya anlattı. Gülen cemaati ise okullar açtı ama Adil Düzeni ağzına almadı.

Ayette tebşiri tefil babından, teksir etkisiyle getirdi, inzarı ise if’âl babından getirdi. İnzar bir defa yapılacak. Tebşir ise çok defa yapılacak. Semt kooperatiflerini kuracaksınız, dayanışma içinde salihatı amel edeceksiniz. Size şu şu yararları olacak diyeceksiniz. Bir yerde de eğer yapmazsanız, Allah hesabınızı görecektir diyeceksiniz ama hep onların başına gelecek kötü durumları anlatmakla vakit kaybetmeyeceksiniz.

Tarikatlar hep iyi şeyler anlatırlar. Başkalarının hataları ve kötülükleri ile ilgilenmezler. Dolayısıyla oraya katılan iyileşmeye başlar, kötülükleri unutur. Şeytanla beraber olan Sermaye ise hep birbirlerini kötületir, böylece insanlar kötülük içinde yaşarlar.

Tebşiri on defa yapacaksınız, inzarı bir defa yapacaksınız. İnsan iyi bir şey yaptı mı on defa söyleyeceksiniz, kötülüğü bir defa zikredeceksiniz.

Ordularımız Çanakkale’den başlayarak Afrin’e kadar hep zaferler kazanmışlardır, bunları sık sık anlatacaksınız.  Balkanlarda yenilmiştir, onu bir defa anlatacaksınız.

Ben bunları söylerken ezbere söylemiyorum; tebşirin tefil babından gelmesi ile inzarın ifal babından gelmesini yorumlayarak yapıyorum.

قَوْمًا لُدًّا(97) 

QaVMan LudDan (FaGLan FuGLan)

“Ludda kavim”

Buradaki كَ harfinin Muhammed’e değil her Kur’an’ı yorumlayana raci olduğunu söyledim. Bunu neye dayanarak söyledim?

Kur’an’daki كَ harfi bütün müminlere hitap eder. Başka bir karine yoksa asıl olan budur. Ancak karine varsa başkana veya Muhammed’e gider.

قَوْمًا kelimesi burada nekre getirilmiştir. Eğer buradaki كَ Muhammed’e raci olsaydı قَوْمًا değil الْقَوْم olurdu. قَوْمًا nekredir, çünkü diller farklıdır. Kavimler farklıdır. Senin lisanınla belirlenmiş kavmi inzar edeceksin.

“Kavim” nedir?

Bizim kavmimiz aşiretimizden başlar. Kabilemiz (bucağımız), şa’bımız (ilimiz), kavmimiz (ulusumuz) ve çağdaş insanlık. Geçmiştekileri uyaramayız. Gelecektekileri de uyarma görevimiz yoktur. Yaşayan insanlığı uyarabiliriz.

Muttakileri tebşir et diyor, ona karşılık ludda olan kavmi diyor yani muttaki olmayan kavmi ludda ile ifade etmiş oluyor. Daha doğrusu muttakilere karşı ludda kavmini inzar ediyor. Muttaki olmaz ama ludda da olmayabilir. O halde ludda kavimden kasıt nedir?

لدد vadinin iki yanıdır. İki kıyı ağzının altıdır. İki dudağın yanıdır.

ل belirliliği, د çevreyi, ي kolaylığı ifade eder.

İnsanlar çoklu gruplar halinde dayanışma içine giriyorlar. Dayanışma içine girmek demek topluluğun birlikte kendi işlerini ve sorunlarını kendilerinin çözmesi demektir. Çoklu sistem vardır. İkili sistem yoktur. Bir dayanışma ortaklığını kurabilmek için en az yirmide birinin ortaklığını yönetmek gerekir. En çok da beşte birini ortak edebilirsin. Böylece topluluk ne paramparça olur ne de kutuplaşır.

Biz bunları “Adil Düzen Anayasası”nda yazdık, Kur’an’ın hükümlerine dayanarak yazdık. Oysa Sermaye ya tek partili sistem kurar ve insanların özgürlüğünü ellerinden alır ya da iki partili sistem kurar ve topluluğu ikiye böler.

Buradaki luddenden maksat, iki kutuplu bir topluluk, çekişen topluluk, biri bir tarafa çeken diğeri diğer tarafa çeken topluluk demektir. Bu tür particiliği, bu tür gruplaşmayı Kur’an yasaklamaktadır. İttika edenler çoklu sistemde birbirlerine dayananlardır. لُدّ olanlar ise kutuplaşarak çatışanlardır.

Çağımızı bu kadar beliğ ifadelerle anlatmak ancak Kur’an için mümkündür.

Biz bu kutuplaşmayı yıkmak için önce CHP ile koalisyon yaptık. Sonra MHP ile seçim ittifakı yaptık. Kürtleri asla dışlamadık, tam tersine o zamanki partimiz (Millî Selamet Partisi) onların milletvekilleri ile doldu.

Bizden ayrılan Turgut Özal dört temayülü de birleştirmeye çalıştı.

Ak Parti de hiçbir zaman halkı bölmedi.

Bugün ise buna doğru gidilmektedir.

Allah bize diyor ki, ludda olan kavmi inzar et. Ekseriyet sistemi ludda sistemdir. İster istemez iktidar ve muhalefeti oluşturur ve iki yaka yaparak çatıştırır. Oysa biat sisteminde birlik içinde gruplaşma vardır.

Biz seçimde ekseriyet sistemini değil de sıralama sistemini getiriyoruz. İzmir Akevler’de Süleyman Akdemir sıralama usulü ile kooperatif başkanı seçildi ve bugün yirmibeş seneden fazladır sorun olmadan başkanlık yapıyor. Medhal’de Bünyamin Demir sıralama usulü ile seçildi, hiçbir sorun olmadan başkanlığa devam ediyor.

Kavmi ludda olmak istenmiyorsa, başkanları ilmî dayanışma ortakları seçecektir, sıralama usulü ile seçecektir. Sıralama usulünde adayları seçenler sıralar. Bir adayın aldığı sıraların terslerinin toplamı ile elde edilen derecede birinci olan seçilmiş olur.

Biz başkanlık sistemine bunun için karşıyız, ekseriyet sistemine karşıyız. Hükümet Meclis’in denetiminde olmalıdır ama ekseriyetin emrinde olmamalıdır. Meclisteki guruplar hükümetin icraatlarını hakemlerden oluşan yüce divana götürebilmelidir.

Bizim Millî Görüş çalışanlarına önerimiz şudur:

Gelin bizimle beraber olun. Cumhurbaşkanımıza sadık olalım. Mevcut düzeni o istediği gibi yönetsin. Biz “Adil Düzen”de birleşelim, ittika anayasasını çıkaralım, ittika anayasasını uygulayalım. Semt Kooperatiflerini kuralım. Örnek uygulamalar yapalım. Ülkemizi ludda olmaktan uzak tutmak için gerekeni yapalım.

 

YORUM

Kur’an’ın bu ayetlerini Sahabelerin zamanındaki topluluğa uyguladığınız zaman taşıdığı manalar çok daralır. Kur’an bugün nazil olmuş ve bugünkü durumu ele alarak yorumlarsanız, çağımızı bu kadar net ve açık şekilde anlatması sizi hayrete düşürür. Ludda kavimden bahseder, أَلَدُّ الْخِصَامِ(Bakara 2/204) der.

Bugün partiler iş yapmakla değil, birbirleri ile hasımlık yapmakla meşguller. Tarla ekeceklerine, meyve toplayacaklarına, başkalarının tarlalarını ve meyvelerini yağmalamakla meşguldürler. Yani kendi tarlasını ekmiyor, kendilerinin hayvanlarını otlatmıyor, başkalarının tarlalarını ve hayvanlarını yağmalamaya çalışıyor. Onu yendiğinde zafer kazanacağını zannediyor. Oysa kendi tarlaları kıraç hale geliyor. Karşı tarafın tarlası harabeye dönüyor.

Peki, sonra ne yapacaksınız, neresini yağmalayacaksınız?

İşte, bugünkü Sermaye’nin perişan hali budur. Dünyayı yarım bin yıldır yağmalıyor. Sonunda dünyada yağmalanacak yer kalmadı. Şimdi açlıktan kıvranıyor.

Adil Düzen çalışanları dünyayı yağmalamak değil, dünyayı imar etmek ve insanlarla çıkar paralelliği içinde paylaşmak istemektedirler. Yıkmak mikropların işidir. Biz yapmalıyız. Sistemimiz düşmanlığa değil uzlaşmaya dayanmalıdır.

AK Parti olağanüstü hale derhal son vermelidir. HDP’lileri hapisten çıkarmalıdır. Gülencilere gelişigüzel ve hukuk dışı saldırılardan vazgeçmelidir.

Ludda bir kavim olarak uyarılmalarını hak etmektedirler.

 

Öz Türkçe ile:

“Korunanları onunla sevindiresin, çekişen toplulukları uyarasın diye onu senin dilinle kolaylaştırdık.”

Kur’an kelimeleri ile: 

“Muttakileri onunla tebşir edesin ve ludda bir kavmi inzar edesin diye senin lisanınla onu teysir ettik.” 

 

Fa EinNa MAv YasSaRNAvHu BiLiSAvNıKa LiTuBaşŞıRa BiHiy elMutTaQıYNa Va TuNÜiRa BiHIy QaVMan LudDan

فَإِنَّمَا يَسَّرْنَاهُ بِلِسَانِكَ لِتُبَشِّرَ بِهِ الْمُتَّقِينَ وَتُنْذِرَ بِهِ قَوْمًا لُدًّا(97)

 

***

 

وَكَمْ أَهْلَكْنَا قَبْلَهُمْ

Va KaM EaHLaKNAv QaBLaHuM (Va KaM EaFGaLNAv FaGLaHuM)

“Ve onlardan önce nicelerini helak ettik”

Buradaki وَ nereye atfediyor? يَسَّرْنَاهُveأَهْلَكْنَا. هُمْ zamiri inzar edilenlere gitmektedir. وَ harfi ile atfetmektedir. Çünkü hepsi helak edilmişlerdir. Onlardan bir kısmı helak edilmiştir. İnzardan ders almayanlar helak edilmişlerdir.

Bugünkü Sermaye ve onunla birlikte hareket edenler de helak edilebilir. Sermaye’nin ve siyasilerin imkânları vardır. Tövbe ederlerse kurtulacaklardır. Helak olmayacaklardır. Yok, inatlarında ısrar ederlerse helak olacaklardır.

قَبْلَهُمْ kelimesi tüm beş bin senelik dönemi içermektedir. Uygarlaşmalar böylece gerçekleşir. Tutucular helak olur, muttakiler yeryüzüne hâkim olur.

Açık ve sarih ifadelerle uyarıyoruz. Faizden vazgeçeceksiniz. Ticaret yapacaksınız. Ekseriyet sisteminden vazgeçeceksiniz. Hicret demokrasisini getireceksiniz. Hâkimlik sisteminden vazgeçip hakemlik sistemini getireceksiniz. Herkese iş, herkese aş, herkese eş, herkese özgürlük sağlayacaksınız. Suçlular cezalanacaklardır ama suçsuzlara dokunulmayacaktır. Merkezi yönetimin yerini merkezi hizmet alacaktır.

Adil Düzen gelecektir, tav’an veya kerhen (طَوْعًا أَو ْكَرْهًا) gelecektir. Kanlar akabilir. Adil Düzen çalışanları kan akıtmayacaklardır. “Adil Düzen”e karşı olanlar birbirlerini helak edeceklerdir. Deniz tufanı değil “sosyal tufan” gelecektir.

مِنْ قَرْنٍ

MiN QaRNın (MiN FaGLın)

“Karndan”

Karnlardan niceleri helak edildiler. “Karn” boynuz demektir, hayvanların yaşlarını gösterir. İnsanlarda bir nesil çağıdır. Yüz yıl içinde bir karndır. İnsanlar 33 yaşına kadar öğrencidirler. 66 yaşından sonra da emeklidirler. Bir neslin faaliyette olduğu yıllar 33 senedir. Üçte bir asırdır. Güneş yılı ile ay yılı periyodları arası 33 senedir. Toplulukların ömürleri 1000 yıldır. 300 yıl gelişme, 300 yıl duraklama ve 400 yıl çöküş dönemidir.

قَرْنٍ nekre gelmiştir. Karnlardan bir karn anlamındadır. مِنَ الْقَرْنِolsaydı, belli karndan bir parça olurdu.

1967’de Akevler Kooperatifi kuruldu. Birinci karn 33 sene sürdü. Şimdi ikinci karndayız. 2033’te ikinci karnı yaşamış olacağız. Öyle zannediyorum ki 2033’te bir “Adil Düzen” bucağı kurulmuş olacaktır. Ondan sonra “Adil Düzen” bucakları yayılmaya başlayacak ve asrın sonunda yeryüzü “Adil Düzen”e girmiş olacaktır. Normal gelişme süreci 300 yıldır. Ondan sonra duraklama çağı başlayacaktır.

Dördüncü binyıl uygarlığı deniz uygarlığı olacaktır sanıyorum. Deniz uygarlığında Kur’an’ın uygulanması farklı olacaktır. Bizim şimdi düşünemeyeceğimiz problemler olacak ve Kur’an o zaman da yine o zamanki problemleri çözecektir.

Bizim içtihatlarımız kara uygarlığına göre olduğu için onların içtihatlarına benzemeyecektir. Kur’an her uygarlık için ayrı şeriat üretecektir. Kur’an’ın böyle bir gücü olduğu içindir ki bu yüzyılın sorunlarını yalnız o çözebiliyor.

هَلْ تُحِسُّ مِنْهُمْ

HaL TuXisSu MiNHuM (HaL TuFGaLu MiNHuM)

“Onlardan hissediyor musun?”

Burada أَتُحِسُّolması gerekirken هَلْ تُحِسُّ gelmiştir; ‘sen onlardan bir şey hissediyor musun?’ anlamındadır. Yani kazılarla ve tarihi gelişmelerle onların geçmişinden bir şeyler hissetmekteler. Yeryüzünü dolaşın da kavimlerin nasıl helak olduklarını görün emrine uygun olarak da sen araştır ve onlardan bir şeyleri hisset.

İnsanda dört meleke vardır.

- Fikir melekesi doğruyu yanlıştan ayırır.

- İrade melekesi faydalıyı zararlıdan ayırır.

- Ünsiyet melekesi zulmü adaletten ayırır.

- Bir de his melekesi vardır, bu da iyiyi kötüden ayırır.

Diğerlerinin ne olduğu bilinebilir ama acaba iyi nedir?

İyinin bazı ilkeleri vardır. Varlık yokluktan iyidir. Birlik ayrılıktan iyidir. Denge bozulmadan iyidir. Evrim durağanlıktan iyidir. Denge, varlığını koruyup birisiyle birleşmektir. Güneşten uzaklaşmak da böyledir. Güneşe yaklaşmak da kötüdür.

Evrim demek, birbirine benzeyen ama aralarında ilişki olmayan düzenden birbirlerine benzemeyen ama aralarında dengeli bir ilişki bulunan düzene geçme demektir.

مِنْ أَحَدٍ

MiN EaXaDin (Min FaGaLın)

“Birinden”

أَحَدٍkelimesiوحدkökünde zikredilmiştir. وَحَدٍkelimesiأَحَدٍolmuş kabul edilmiştir. وَاحِد ismi fail olmuş olur. 

ءحد sınırsız hudutsuz demektir. وَاحِد ise birleşen demektir. حدد hudud demektir. وbirleştirici anlamındadır, sınırda demektir. Birden sonra ikinci bir gelir. Yoksa أَحَدٍsınırı yok demektir. Mekanı bir şeyle paylaşmıyor demektir.مَا رَأَيْتُ مِنْ أَحَدٍdediğinizde, kimseyi görmedim demektir. Onlardan herhangi birini gördünüz mü?

Gözle görülür, kulakla işitilir. Biri ışık dalgalarını alır, diğeri ses dalgalarını alır, diğer algı organları ise hisseder. Biz elektronların ne sesini ne ışıklarını alabiliriz. Onların varlıklarını hissediyoruz. Suya elinizi koyduğunuz zaman sıcak veya soğuk olduğunu hissediyorsunuz.

Helak olup toprağın altında kalmışlardır. Onların ancak bıraktıkları DNA’ları hissediyor.

أَوْ تَسْمَعُ لَهُمْ رِكْزًا (98)

EaV TaSMaGu LaHuM RıKZan (EaV TaFGalu LaHuM FıGLaN)

“Veya onlar için bir rikz sem’ ediyor musun?”

رِكْزًا yığın demektir. Yığının orta noktasıdır. ركز fiil olarak yoğunlaştırmak (görüntüyü, sesi, düşünceyi) anlamındadır.

Kur’an’da ركز 1, ركض 3 defa geçer. Toplam 4 (22) eder.

ر tekrarı, ك varlığı, ز zamanda diziyi ifade eder.

Helak olanlar için bir söz duyuyor musun? Onlardan bahseden var mıdır? Duyman gerek. Niçin helak olduklarını bilmen gerek.

Tarihi sadece vakalar olarak anlatma anlayışını İbni Haldun bozmuştur; Durkheim, Marks gibi düşünürler tarihi hikmetleri ile açıklamaya başladılar.

Henüz tam açıklanmış varsayımlar konmuş değildir.

Önce tarih biyolojik bir oluştur. Doğmuştur, uygarlaşmaktadır ve sonunda helake gitmektedir. Bir çocuğun doğması ve büyümesi diğer olaylardan farklıdır. Bir taraftan değişmekte, diğer taraftan varlığını korumaktadır. İnsanlık da sürekli olarak gelişmektedir ama genetiği değişmemektedir. İnsanları merkezileştiren aynı belirli kurallara tabi olarak gelişen bir varlık kabul edilmiştir.

 

YORUM

Surenin sonunda gelen bu ayet bize insanın geçmişini araştırmamızı ve toplulukların niçin helak olduklarını bilmemizi emretmektedir. Onun için “E” gelmemiş de “Hel” gelmiştir. Surenin bu ayetle bitmiş olması çok derin manalar taşımaktadır. Gelecekte neler olacağını bilmemiz için insanı merkeze almamız ve onun gelişmesini incelememiz gerekmektedir.

İnsanlık bundan 60 000 yıl önce doğmuştur ve gelişmektedir. İnsanlık da bir insan gibi karnleri yaşamaktadır. Sonunda insanlık da yaşlanacaktır. İnsanlığın ömrü bitecek, kâinatın ömrü bitecektir.

İnsanlar hayali filimler yerine tarihi filimler seyredip şuurlanmalıdırlar. İnsanlık tarihi yazılmalıdır. Herkes kendi hayatını yazmalıdır. Her şeyin kayda alındığı muhasebe kitabı kaynak olacaktır.

Vârisler anne babalarının hayat hatıralarına sahip çıkmalıdırlar. Herkes atalarını bilmelidir. Her semt, her ocak tarihini yazmalı ve çocuklarına aktarmalı, bucakların da tarihleri yazılmalıdır. Bin sene, belki 10 bin sene sonra insanlar dedelerinin ne yazdığını bilmelidirler.

Sure burada sona ermektedir.  Bize semt kooperatiflerini kurma ve bunları kuranların birbirlerini sevecekleri ve sayacakları müjdesini verdikten sonra, diğer insanlarla nasıl birlikte bulunacağımızı da anlattı. Sonunda geçmişle ilişki koparmamamızı önerdi.

Çoğunuz sureyi tamamen takip etmediniz. Takip ettiklerinizin çoğu da üzerinde derinlemesine durmadınız. Şimdi sureyi yeniden okumaya çalışın. Baştan ne anlamışız sonunda ne anladığımızı öğrenirsiniz. Biz bu dünyayı terk edeceğiz. Kur’an’ın söylediklerinin çoğu bizim zamanımızda olmayacaktır. Ama biz çocuklarımıza iyi miras bırakmalıyız. Çocuklarımıza Kur’an’ın önerdiği semtleri bırakmaya çalışmalıyız.

Özellikle beni destekleyen İzmir Akevler ve Kadıköy grubuna dua ediyorum.

Asıl ilmen çalışan ve sorunlar üzerinde duran Yenibosna ve Medhal gruplarının çalışmalarında başarılar niyaz ediyorum.

Proje ve muhasebe önemlidir.

تَسْمَعُ لَهُمْ رِكْزًا diyor, تَسْمَعُ مِنْهُمْdemiyor. “Onlar için işitiyor musun?” diyor.

رِكْز zelzelede topraktan gelen sestir. Kulak verirseniz o sayede nerede olduklarını bilirsiniz.

Biz de onları araştırarak onlardan ses duymalıyız.

Gelecek dünyamızı öyle kurmaya başlamalıyız. Helak ederek değil, bombalayıp tahrip ederek değil, yaparak; yıksak bile enkazından yararlanarak yenilik yapmalıyız. Nasıl cenazemizi gömerken ona saygı gösteriyorsak, eski yapıları yıkarken, eski meyvelikleri sökerken ona göre hareket etmeliyiz.

Bunun için önce yeni yapıları yeni alanlarda yapıyoruz. Sonra plan projeye göre yıkılacakları yıkıyoruz. Eski sahiplerinin haklarını koruyoruz. İnsanlara ve varlıklara zarar vermeden hareket ediyoruz.

 

Öz Türkçe ile:

“Ve onlardan önce nice soyları yok ettik. Onlardan birinden herhangi bir duyu aldın mı veya onlar için bir çağrı işittin mi?”

Kur’an kelimeleri ile: 

“Ve onlardan önce nice karnları helak ettik. Onlardan birinden hissettiklerin var mı veya onlar için bir rikz sem’ ettin mi?”

 

Va KaM EaHLaKNAv MiN QaRNın HaL TUXisSu MiNHuM MiN EaXaDin EaV TaSMaGu LaHuM RıKZan.

وَكَمْ أَهْلَكْنَا قَبْلَهُمْ مِنْ قَرْنٍ هَلْ تُحِسُّ مِنْهُمْ مِنْ أَحَدٍ أَوْ تَسْمَعُ لَهُمْ رِكْزًا (98)

 

İstanbul; 28 NİSAN 2018

SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

resatnurierol@gmail.com

www.akevler.org (0532) 246 68 92

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
01.05.2018
08:54


1967...1968...1969...AKEVLER 52 YILDIR ÇALIŞIYOR...2016...2017...2018

BİZLER ÇALIŞIYOR VE YENİ İSLÂM MEDENİYETİ’Nİ KURUYORUZ...

SİZLERİ DE ÇALIŞMALARIMIZA DÂVET EDİYORUZ; BUYURUN, BİRLİKTE ÇALIŞALIM...

ADİL DÜZEN 962

“ADİL DÜZEN” III. BİNYIL MEDENİYETİ PROJESİDİR

“VE BİZE DÜŞEN SADECE MÜBÎN/AÇIK TEBLİĞDİR.” (KUR’AN; Yâsin Sûresi, 36/17)

Haftalık Seminer Dergisi; 962. Hafta - 28 Nisan 2017 - Fiyatı: www.akevler.orga tıklamak!

BU DERGİYİ HER HAFTA OKUTABİLİR.. ÇOĞALTABİLİR.. DAĞITABİLİRSİNİZ...

“ADİL DÜZEN” UYGULAMALARI YAPMAK İÇİN BİZLERE DANIŞABİLİRSİNİZ...

 

*KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİ; 962. SEMİNER

“HİÇ BİLENLER İLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?”      (KUR’AN; Zümer Sûresi, 39/9)

İ L İ M  TALEP ETMEK HER MÜSLÜMANIN ÜZERİNE FARZDIR.”      (Hadis)

Adres: AKEVLER İSTANBUL KOOPERATİFLERİ MERKEZİ,  Zafer Mah. Coşarsu Sk. No: 29 YENİBOSNA / İSTANBUL    Tel: (0212) 452 76 51

Tefsir Seminer Notları Yenibosna’da Cumartesi akşamları okunup tartışılmaktadır.

GAYEMİZ: Bu “SEMİNER NOTLARI”nın İstanbul, Türkiye ve bütün dünyada “OKUNMASI, ANLAŞILMASI VE UYGULANMASI”DIR. - ADİL DÜZEN ÇALIŞANLARI

 

***

 

*“ADİL DÜZEN” DERSLERİ/YORUMLARI

Erken seçim VE YÖNETİM

***

Mümin Oyu Nasıl Kullanır?

Süleyman KARAGÜLLE

 

***

 

*SEBÎLU’R-REŞÂD” / MAKALELER

KUR’AN VE İLİM ikliminden istifade edelim…

‘Herkes Rahman’a kul olarak gelecektir’ (ayet)

Bu da farklı bir ‘sayma’ ve ‘seçim’ yazısı olsun!

Erbakan… Adil Düzen… Sistemler… Ve seçim!

Erbakan.. Adil Düzen.. Sistemler.. Ve seçim!-2

Kur’an ve ilimden istifade; Ak Parti’ye tavsiye

Reşat Nuri EROL

 

***

 

MERYEM SÛRESİ - 18. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

كهيعص (1) ذِكْرُ رَحْمَةِ رَبِّكَ عَبْدَهُ زَكَرِيَّا (2) إِذْ نَادَى رَبَّهُ نِدَاءً خَفِيًّا (3) قَالَ رَبِّ إِنِّي وَهَنَ الْعَظْمُ مِنِّي وَاشْتَعَلَ الرَّأْسُ شَيْبًا وَلَمْ أَكُنْ بِدُعَائِكَ رَبِّ شَقِيًّا (4) وَإِنِّي خِفْتُ الْمَوَالِيَ مِنْ وَرَائِي وَكَانَتِ امْرَأَتِي عَاقِرًا فَهَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ وَلِيًّا (5) يَرِثُنِي وَيَرِثُ مِنْ آلِ يَعْقُوبَ وَاجْعَلْهُ رَبِّ رَضِيًّا (6) يَازَكَرِيَّا إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلَامٍ اسْمُهُ يَحْيَى لَمْ نَجْعَلْ لَهُ مِنْ قَبْلُ سَمِيًّا (7) قَالَ رَبِّ أَنَّى يَكُونُ لِي غُلَامٌ وَكَانَتِ امْرَأَتِي عَاقِرًا وَقَدْ بَلَغْتُ مِنَ الْكِبَرِ عِتِيًّا (8) قَالَ كَذَلِكَ قَالَ رَبُّكَ هُوَ عَلَيَّ هَيِّنٌ وَقَدْ خَلَقْتُكَ مِنْ قَبْلُ وَلَمْ تَكُ شَيْئًا (9) قَالَ رَبِّ اجْعَلْ لِي آيَةً قَالَ آيَتُكَ أَلَّا تُكَلِّمَ النَّاسَ ثَلَاثَ لَيَالٍ سَوِيًّا (10) فَخَرَجَ عَلَى قَوْمِهِ مِنَ الْمِحْرَابِ فَأَوْحَى إِلَيْهِمْ أَنْ سَبِّحُوا بُكْرَةً وَعَشِيًّا (11) يَايَحْيَى خُذِ الْكِتَابَ بِقُوَّةٍ وَآتَيْنَاهُ الْحُكْمَ صَبِيًّا (12) وَحَنَانًا مِنْ لَدُنَّا وَزَكَاةً وَكَانَ تَقِيًّا (13) وَبَرًّا بِوَالِدَيْهِ وَلَمْ يَكُنْ جَبَّارًا عَصِيًّا (14) وَسَلَامٌ عَلَيْهِ يَوْمَ وُلِدَ وَيَوْمَ يَمُوتُ وَيَوْمَ يُبْعَثُ حَيًّا (15) وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ مَرْيَمَ إِذِ انْتَبَذَتْ مِنْ أَهْلِهَا مَكَانًا شَرْقِيًّا (16) فَاتَّخَذَتْ مِنْ دُونِهِمْ حِجَابًا فَأَرْسَلْنَا إِلَيْهَا رُوحَنَا فَتَمَثَّلَ لَهَا بَشَرًا سَوِيًّا (17) قَالَتْ إِنِّي أَعُوذُ بِالرَّحْمَنِ مِنْكَ إِنْ كُنْتَ تَقِيًّا (18) قَالَ إِنَّمَا أَنَا رَسُولُ رَبِّكِ لِأَهَبَ لَكِ غُلَامًا زَكِيًّا (19) قَالَتْ أَنَّى يَكُونُ لِي غُلَامٌ وَلَمْ يَمْسَسْنِي بَشَرٌ وَلَمْ أَكُ بَغِيًّا (20) قَالَ كَذَلِكِ قَالَ رَبُّكِ هُوَ عَلَيَّ هَيِّنٌ وَلِنَجْعَلَهُ آيَةً لِلنَّاسِ وَرَحْمَةً مِنَّا وَكَانَ أَمْرًا مَقْضِيًّا (21) فَحَمَلَتْهُ فَانْتَبَذَتْ بِهِ مَكَانًا قَصِيًّا (22) فَأَجَاءَهَا الْمَخَاضُ إِلَى جِذْعِ النَّخْلَةِ قَالَتْ يَالَيْتَنِي مِتُّ قَبْلَ هَذَا وَكُنْتُ نَسْيًا مَنْسِيًّا (23) فَنَادَاهَا مِنْ تَحْتِهَا أَلَّا تَحْزَنِي قَدْ جَعَلَ رَبُّكِ تَحْتَكِ سَرِيًّا (24) وَهُزِّي إِلَيْكِ بِجِذْعِ النَّخْلَةِ تُسَاقِطْ عَلَيْكِ رُطَبًا جَنِيًّا (25) فَكُلِي وَاشْرَبِي وَقَرِّي عَيْنًا فَإِمَّا تَرَيِنَّ مِنَ الْبَشَرِ أَحَدًا فَقُولِي إِنِّي نَذَرْتُ لِلرَّحْمَنِ صَوْمًا فَلَنْ أُكَلِّمَ الْيَوْمَ إِنْسِيًّا (26) فَأَتَتْ بِهِ قَوْمَهَا تَحْمِلُهُ قَالُوا يَامَرْيَمُ لَقَدْ جِئْتِ شَيْئًا فَرِيًّا (27) يَاأُخْتَ هَارُونَ مَا كَانَ أَبُوكِ امْرَأَ سَوْءٍ وَمَا كَانَتْ أُمُّكِ بَغِيًّا (28) فَأَشَارَتْ إِلَيْهِ قَالُوا كَيْفَ نُكَلِّمُ مَنْ كَانَ فِي الْمَهْدِ صَبِيًّا (29) قَالَ إِنِّي عَبْدُ اللَّهِ آتَانِيَ الْكِتَابَ وَجَعَلَنِي نَبِيًّا (30) وَجَعَلَنِي مُبَارَكًا أَيْنَمَا كُنْتُ وَأَوْصَانِي بِالصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ مَا دُمْتُ حَيًّا (31) وَبَرًّا بِوَالِدَتِي وَلَمْ يَجْعَلْنِي جَبَّارًا شَقِيًّا (32) وَالسَّلَامُ عَلَيَّ يَوْمَ وُلِدْتُ وَيَوْمَ أَمُوتُ وَيَوْمَ أُبْعَثُ حَيًّا (33) ذَلِكَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ قَوْلَ الْحَقِّ الَّذِي فِيهِ يَمْتَرُونَ (34) مَا كَانَ لِلَّهِ أَنْ يَتَّخِذَ مِنْ وَلَدٍ سُبْحَانَهُ إِذَا قَضَى أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ (35) وَإِنَّ اللَّهَ رَبِّي وَرَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ هَذَا صِرَاطٌ مُسْتَقِيمٌ (36) فَاخْتَلَفَ الْأَحْزَابُ مِنْ بَيْنِهِمْ فَوَيْلٌ لِلَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ مَشْهَدِ يَوْمٍ عَظِيمٍ (37) أَسْمِعْ بِهِمْ وَأَبْصِرْ يَوْمَ يَأْتُونَنَا لَكِنِ الظَّالِمُونَ الْيَوْمَ فِي ضَلَالٍ مُبِينٍ (38) وَأَنْذِرْهُمْ يَوْمَ الْحَسْرَةِ إِذْ قُضِيَ الْأَمْرُ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ وَهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ (39) إِنَّا نَحْنُ نَرِثُ الْأَرْضَ وَمَنْ عَلَيْهَا وَإِلَيْنَا يُرْجَعُونَ (40) وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّهُ كَانَ صِدِّيقًا نَبِيًّا (41) إِذْ قَالَ لِأَبِيهِ يَاأَبَتِ لِمَ تَعْبُدُ مَا لَا يَسْمَعُ وَلَا يُبْصِرُ وَلَا يُغْنِي عَنْكَ شَيْئًا (42) يَاأَبَتِ إِنِّي قَدْ جَاءَنِي مِنَ الْعِلْمِ مَا لَمْ يَأْتِكَ فَاتَّبِعْنِي أَهْدِكَ صِرَاطًا سَوِيًّا (43) يَاأَبَتِ لَا تَعْبُدِ الشَّيْطَانَ إِنَّ الشَّيْطَانَ كَانَ لِلرَّحْمَنِ عَصِيًّا (44) يَاأَبَتِ إِنِّي أَخَافُ أَنْ يَمَسَّكَ عَذَابٌ مِنَ الرَّحْمَنِ فَتَكُونَ لِلشَّيْطَانِ وَلِيًّا (45) قَالَ أَرَاغِبٌ أَنْتَ عَنْ آلِهَتِي يَاإِبْرَاهِيمُ لَئِنْ لَمْ تَنْتَهِ لَأَرْجُمَنَّكَ وَاهْجُرْنِي مَلِيًّا (46) قَالَ سَلَامٌ عَلَيْكَ سَأَسْتَغْفِرُ لَكَ رَبِّي إِنَّهُ كَانَ بِي حَفِيًّا (47) وَأَعْتَزِلُكُمْ وَمَا تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ وَأَدْعُو رَبِّي عَسَى أَلَّا أَكُونَ بِدُعَاءِ رَبِّي شَقِيًّا (48) فَلَمَّا اعْتَزَلَهُمْ وَمَا يَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ وَهَبْنَا لَهُ إِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَكُلًّا جَعَلْنَا نَبِيًّا (49) وَوَهَبْنَا لَهُمْ مِنْ رَحْمَتِنَا وَجَعَلْنَا لَهُمْ لِسَانَ صِدْقٍ عَلِيًّا (50) وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ مُوسَى إِنَّهُ كَانَ مُخْلَصًا وَكَانَ رَسُولًا نَبِيًّا (51) وَنَادَيْنَاهُ مِنْ جَانِبِ الطُّورِ الْأَيْمَنِ وَقَرَّبْنَاهُ نَجِيًّا (52) وَوَهَبْنَا لَهُ مِنْ رَحْمَتِنَا أَخَاهُ هَارُونَ نَبِيًّا (53) وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِسْمَاعِيلَ إِنَّهُ كَانَ صَادِقَ الْوَعْدِ وَكَانَ رَسُولًا نَبِيًّا (54) وَكَانَ يَأْمُرُ أَهْلَهُ بِالصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ وَكَانَ عِنْدَ رَبِّهِ مَرْضِيًّا (55) وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِدْرِيسَ إِنَّهُ كَانَ صِدِّيقًا نَبِيًّا (56) وَرَفَعْنَاهُ مَكَانًا عَلِيًّا (57) أُولَئِكَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ مِنْ ذُرِّيَّةِ آدَمَ وَمِمَّنْ حَمَلْنَا مَعَ نُوحٍ وَمِنْ ذُرِّيَّةِ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْرَائِيلَ وَمِمَّنْ هَدَيْنَا وَاجْتَبَيْنَا إِذَا تُتْلَى عَلَيْهِمْ آيَاتُ الرَّحْمَنِ خَرُّوا سُجَّدًا وَبُكِيًّا (58) فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا (59) إِلَّا مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا فَأُولَئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ وَلَا يُظْلَمُونَ شَيْئًا (60) جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِي وَعَدَ الرَّحْمَنُ عِبَادَهُ بِالْغَيْبِ إِنَّهُ كَانَ وَعْدُهُ مَأْتِيًّا (61) لَا يَسْمَعُونَ فِيهَا لَغْوًا إِلَّا سَلَامًا وَلَهُمْ رِزْقُهُمْ فِيهَا بُكْرَةً وَعَشِيًّا (62) تِلْكَ الْجَنَّةُ الَّتِي نُورِثُ مِنْ عِبَادِنَا مَنْ كَانَ تَقِيًّا (63) وَمَا نَتَنَزَّلُ إِلَّا بِأَمْرِ رَبِّكَ لَهُ مَا بَيْنَ أَيْدِينَا وَمَا خَلْفَنَا وَمَا بَيْنَ ذَلِكَ وَمَا كَانَ رَبُّكَ نَسِيًّا (64) رَبُّ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا فَاعْبُدْهُ وَاصْطَبِرْ لِعِبَادَتِهِ هَلْ تَعْلَمُ لَهُ سَمِيًّا (65) وَيَقُولُ الْإِنْسَانُ أَئِذَا مَا مِتُّ لَسَوْفَ أُخْرَجُ حَيًّا (66) أَوَلَا يَذْكُرُ الْإِنْسَانُ أَنَّا خَلَقْنَاهُ مِنْ قَبْلُ وَلَمْ يَكُ شَيْئًا (67) فَوَرَبِّكَ لَنَحْشُرَنَّهُمْ وَالشَّيَاطِينَ ثُمَّ لَنُحْضِرَنَّهُمْ حَوْلَ جَهَنَّمَ جِثِيًّا (68) ثُمَّ لَنَنْزِعَنَّ مِنْ كُلِّ شِيعَةٍ أَيُّهُمْ أَشَدُّ عَلَى الرَّحْمَنِ عِتِيًّا (69) ثُمَّ لَنَحْنُ أَعْلَمُ بِالَّذِينَ هُمْ أَوْلَى بِهَا صِلِيًّا (70) وَإِنْ مِنْكُمْ إِلَّا وَارِدُهَا كَانَ عَلَى رَبِّكَ حَتْمًا مَقْضِيًّا (71) ثُمَّ نُنَجِّي الَّذِينَ اتَّقَوْا وَنَذَرُ الظَّالِمِينَ فِيهَا جِثِيًّا (72) وَإِذَا تُتْلَى عَلَيْهِمْ آيَاتُنَا بَيِّنَاتٍ قَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لِلَّذِينَ آمَنُوا أَيُّ الْفَرِيقَيْنِ خَيْرٌ مَقَامًا وَأَحْسَنُ نَدِيًّا (73) وَكَمْ أَهْلَكْنَا قَبْلَهُمْ مِنْ قَرْنٍ هُمْ أَحْسَنُ أَثَاثًا وَرِئْيًا (74) قُلْ مَنْ كَانَ فِي الضَّلَالَةِ فَلْيَمْدُدْ لَهُ الرَّحْمَنُ مَدًّا حَتَّى إِذَا رَأَوْا مَا يُوعَدُونَ إِمَّا الْعَذَابَ وَإِمَّا السَّاعَةَ فَسَيَعْلَمُونَ مَنْ هُوَ شَرٌّ مَكَانًا وَأَضْعَفُ جُنْدًا (75) وَيَزِيدُ اللَّهُ الَّذِينَ اهْتَدَوْا هُدًى وَالْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيْرٌ عِنْدَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيْرٌ مَرَدًّا (76) أَفَرَأَيْتَ الَّذِي كَفَرَ بِآيَاتِنَا وَقَالَ لَأُوتَيَنَّ مَالًا وَوَلَدًا (77) أَطَّلَعَ الْغَيْبَ أَمِ اتَّخَذَ عِنْدَ الرَّحْمَنِ عَهْدًا (78) كَلَّا سَنَكْتُبُ مَا يَقُولُ وَنَمُدُّ لَهُ مِنَ الْعَذَابِ مَدًّا (79) وَنَرِثُهُ مَا يَقُولُ وَيَأْتِينَا فَرْدًا (80) وَاتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ آلِهَةً لِيَكُونُوا لَهُمْ عِزًّا (81) كَلَّا سَيَكْفُرُونَ بِعِبَادَتِهِمْ وَيَكُونُونَ عَلَيْهِمْ ضِدًّا (82) أَلَمْ تَرَ أَنَّا أَرْسَلْنَا الشَّيَاطِينَ عَلَى الْكَافِرِينَ تَؤُزُّهُمْ أَزًّا (83) فَلَا تَعْجَلْ عَلَيْهِمْ إِنَّمَا نَعُدُّ لَهُمْ عَدًّا (84) يَوْمَ نَحْشُرُ الْمُتَّقِينَ إِلَى الرَّحْمَنِ وَفْدًا (85) وَنَسُوقُ الْمُجْرِمِينَ إِلَى جَهَنَّمَ وِرْدًا (86) لَا يَمْلِكُونَ الشَّفَاعَةَ إِلَّا مَنِ اتَّخَذَ عِنْدَ الرَّحْمَنِ عَهْدًا (87) وَقَالُوا اتَّخَذَ الرَّحْمَنُ وَلَدًا (88) لَقَدْ جِئْتُمْ شَيْئًا إِدًّا (89) تَكَادُ السَّمَوَاتُ يَتَفَطَّرْنَ مِنْهُ وَتَنْشَقُّ الْأَرْضُ وَتَخِرُّ الْجِبَالُ هَدًّا (90) أَنْ دَعَوْا لِلرَّحْمَنِ وَلَدًا (91) وَمَا يَنْبَغِي لِلرَّحْمَنِ أَنْ يَتَّخِذَ وَلَدًا (92) إِنْ كُلُّ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ إِلَّا آتِي الرَّحْمَنِ عَبْدًا (93) لَقَدْ أَحْصَاهُمْ وَعَدَّهُمْ عَدًّا (94) وَكُلُّهُمْ آتِيهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَرْدًا (95)

 

***

 

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَنُ وُدًّا (96) فَإِنَّمَا يَسَّرْنَاهُ بِلِسَانِكَ لِتُبَشِّرَ بِهِ الْمُتَّقِينَ وَتُنْذِرَ بِهِ قَوْمًا لُدًّا (97) وَكَمْ أَهْلَكْنَا قَبْلَهُمْ مِنْ قَرْنٍ هَلْ تُحِسُّ مِنْهُمْ مِنْ أَحَدٍ أَوْ تَسْمَعُ لَهُمْ رِكْزًا (98)

 

***

 





Tüm Seminerler
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1130
En'âm Suresi Tefsiri 77-79. Ayetler
21.08.2021 2765 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1129
En'âm Suresi Tefsiri 74-76. Ayetler
14.08.2021 2089 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1128
En'âm Suresi Tefsiri 72-73. Ayetler
7.08.2021 2060 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1127
En'âm Suresi Tefsiri 71. Ayet
31.07.2021 1647 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1126
En'âm Suresi Tefsiri 66-70. Ayetler
24.07.2021 1907 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1125
En'âm Suresi Tefsiri 61-65. Ayetler
17.07.2021 1934 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1124
En'âm Suresi Tefsiri 52-55. Ayetler
10.07.2021 1707 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1123
En'âm Suresi Tefsiri 45-51. Ayetler
3.07.2021 1549 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1122
En'âm Suresi Tefsiri 40-44. Ayetler
26.06.2021 1621 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1121
En'âm Suresi Tefsiri 35-39. Ayetler
19.06.2021 1946 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1120
En'âm Suresi Tefsiri 31-34. Ayetler
12.06.2021 1899 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1119
En'âm Suresi Tefsiri 26-30. Ayetler
5.06.2021 1540 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1118
En'âm Suresi Tefsiri 20-25. Ayetler
29.05.2021 1855 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1117
En'âm Suresi Tefsiri 13-19. Ayetler
22.05.2021 1678 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1116
En'âm Suresi Tefsiri 7-12. Ayetler
15.05.2021 1836 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1115
En'âm Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
8.05.2021 1814 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1114
Kasas Suresi Tefsiri 86-88. Ayetler
1.05.2021 1714 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1113
Kasas Suresi Tefsiri 83-85. Ayetler
24.04.2021 1929 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1112
Kasas Suresi Tefsiri 79-82. Ayetler
17.04.2021 1869 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1111
Kasas Suresi Tefsiri 76-78. Ayetler
10.04.2021 2132 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1110
Kasas Suresi Tefsiri 72-75. Ayetler
3.04.2021 1948 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1109
Kasas Suresi Tefsiri 68-71. Ayetler
27.03.2021 2511 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1108
Kasas Suresi Tefsiri 61-67. Ayetler
20.03.2021 2134 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1107
Kasas Suresi Tefsiri 57-60. Ayetler
13.03.2021 2304 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1106
Kasas Suresi Tefsiri 52-56. Ayetler
6.03.2021 2171 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1105
Kasas Suresi Tefsiri 47-51. Ayetler
27.02.2021 2213 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1104
Kasas Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
20.02.2021 2377 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1103
Kasas Suresi Tefsiri 38-42. Ayetler
13.02.2021 2481 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1102
Kasas Suresi Tefsiri 33-37. Ayetler
6.02.2021 2423 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1101
Kasas Suresi Tefsiri 29-32. Ayetler
30.01.2021 2610 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1100
Kasas Suresi Tefsiri 26-28. Ayetler
23.01.2021 4522 Okunma
4 Yorum 28.02.2021 11:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1099
Kasas Suresi Tefsiri 21-25. Ayetler
16.01.2021 2803 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1098
Kasas Suresi Tefsiri 16-20. Ayetler
9.01.2021 2465 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1097
Kasas Suresi Tefsiri 12-15. Ayetler
2.01.2021 3001 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1096
Kasas Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
26.12.2020 2924 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1095
Kasas Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
19.12.2020 2618 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1094
Neml Suresi Tefsiri 89-93. Ayetler
12.12.2020 3161 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1093
Neml Suresi Tefsiri 83-88. Ayetler
5.12.2020 3110 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1092
Neml Suresi Tefsiri 76-82. Ayetler
28.11.2020 3399 Okunma
1 Yorum 29.11.2020 17:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1091
Neml Suresi Tefsiri 67-75. Ayetler
21.11.2020 3797 Okunma
1 Yorum 26.11.2020 17:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1090
Neml Suresi Tefsiri 63-66. Ayetler
14.11.2020 2480 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1089
Neml Suresi Tefsiri 59-62. Ayetler
7.11.2020 2530 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1088
Neml Suresi Tefsiri 54-58. Ayetler
31.10.2020 3223 Okunma
1 Yorum 03.11.2020 17:20
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1087
Neml Suresi Tefsiri 45-53. Ayetler
24.10.2020 3104 Okunma
1 Yorum 24.10.2020 22:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1086
Neml Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
17.10.2020 2261 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1085
Neml Suresi Tefsiri 36-40. Ayetler
10.10.2020 2425 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1084
Neml Suresi Tefsiri 27-35. Ayetler
3.10.2020 3237 Okunma
2 Yorum 11.10.2020 20:33
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1083
Neml Suresi Tefsiri 20-26. Ayetler
26.09.2020 6075 Okunma
5 Yorum 03.10.2020 19:37
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1082
Neml Suresi Tefsiri 15-19. Ayetler
19.09.2020 4570 Okunma
3 Yorum 03.10.2020 18:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1081
Neml Suresi Tefsiri 12-14. Ayetler
12.09.2020 3495 Okunma
2 Yorum 13.09.2020 15:00
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1080
Neml Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
5.09.2020 3004 Okunma
2 Yorum 06.09.2020 15:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1079
Neml Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
29.08.2020 3157 Okunma
2 Yorum 30.08.2020 20:43
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1078
Şuara Suresi Tefsiri 224-227. Ayetler
22.08.2020 4025 Okunma
3 Yorum 23.08.2020 21:17
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1077
Şuara Suresi Tefsiri 213-223. Ayetler
15.08.2020 3566 Okunma
4 Yorum 16.08.2020 18:26
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1076
Şuara Suresi Tefsiri 203-212. Ayetler
8.08.2020 3913 Okunma
6 Yorum 09.08.2020 19:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1075
Şuara Suresi Tefsiri 192-202. Ayetler
1.08.2020 3974 Okunma
5 Yorum 06.08.2020 19:32
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1074
Şuara Suresi Tefsiri 176-191. Ayetler
25.07.2020 4005 Okunma
3 Yorum 26.07.2020 16:16
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1073
Şuara Suresi Tefsiri 160-175. Ayetler
18.07.2020 3834 Okunma
3 Yorum 20.07.2020 11:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1072
Şuara Suresi Tefsiri 141-159. Ayetler
11.07.2020 2890 Okunma
2 Yorum 12.07.2020 15:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1071
Şuara Suresi Tefsiri 123-140. Ayetler
4.07.2020 3699 Okunma
3 Yorum 11.07.2020 03:35
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1070
Şuara Suresi Tefsiri 105-122. Ayetler
27.06.2020 3079 Okunma
2 Yorum 28.06.2020 18:12
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1069
Şuara Suresi Tefsiri 92-104. Ayetler
20.06.2020 4439 Okunma
4 Yorum 21.06.2020 19:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1068
Şuara Suresi Tefsiri 83-91. Ayetler
13.06.2020 3322 Okunma
1 Yorum 14.06.2020 16:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1067
Şuara Suresi Tefsiri 69-82. Ayetler
6.06.2020 4465 Okunma
3 Yorum 08.06.2020 14:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1066
Şuara Suresi Tefsiri 53-68. Ayetler
30.05.2020 4257 Okunma
3 Yorum 31.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1065
Şuara Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
23.05.2020 4228 Okunma
3 Yorum 29.05.2020 18:08
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1064
Şuara Suresi Tefsiri 34-44. Ayetler
16.05.2020 2982 Okunma
1 Yorum 17.05.2020 15:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1063
Şuara Suresi Tefsiri 23-33. Ayetler
9.05.2020 3047 Okunma
1 Yorum 10.05.2020 08:19
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1062
Şuara Suresi Tefsiri 10-22. Ayetler
2.05.2020 3185 Okunma
2 Yorum 13.05.2020 21:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1061
Şuara Suresi Tefsiri 1-9. Ayetler
25.04.2020 4437 Okunma
2 Yorum 14.05.2020 18:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1060
Furkan Suresi Tefsiri 73-77. Ayetler
18.04.2020 3646 Okunma
2 Yorum 15.05.2020 16:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1059
Furkan Suresi Tefsiri 68-72. Ayetler
11.04.2020 4613 Okunma
3 Yorum 16.05.2020 16:02
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1058
Furkan Suresi Tefsiri 60-67. Ayetler
4.04.2020 3478 Okunma
2 Yorum 18.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1057
Furkan Suresi Tefsiri 53-59. Ayetler
28.03.2020 4544 Okunma
5 Yorum 19.05.2020 16:27
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1056
Furkan Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
21.03.2020 3764 Okunma
2 Yorum 20.05.2020 16:21
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1055
Furkan Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
14.03.2020 3830 Okunma
2 Yorum 21.05.2020 16:36
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1054
Furkan Suresi Tefsiri 35-40. Ayetler
7.03.2020 3909 Okunma
2 Yorum 22.05.2020 16:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1053
Furkan Suresi Tefsiri 30-34. Ayetler
29.02.2020 4153 Okunma
2 Yorum 23.05.2020 15:57
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1052
Furkan Suresi Tefsiri 21-29. Ayetler
22.02.2020 4571 Okunma
3 Yorum 24.05.2020 16:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1051
Furkan Suresi Tefsiri 17-20. Ayetler
15.02.2020 3616 Okunma
2 Yorum 30.05.2020 17:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1050
Furkan Suresi Tefsiri 10-16. Ayetler
8.02.2020 4451 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 11:38
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1049
Furkan Suresi Tefsiri 4-9. Ayetler
1.02.2020 3831 Okunma
1 Yorum 03.02.2020 07:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1048
Furkan Suresi Tefsiri 1-3. Ayetler
25.01.2020 3354 Okunma
1 Yorum 26.01.2020 06:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1047
Nur Suresi Tefsiri 62-64. Ayetler
18.01.2020 3795 Okunma
1 Yorum 25.01.2020 07:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1046
Nur Suresi Tefsiri 61. Ayet
11.01.2020 4014 Okunma
1 Yorum 13.01.2020 08:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1045
Nur Suresi Tefsiri 58-60. Ayetler
4.01.2020 3529 Okunma
1 Yorum 05.01.2020 08:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1044
Nur Suresi Tefsiri 53-57. Ayetler
28.12.2019 3585 Okunma
1 Yorum 30.12.2019 08:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1043
Nur Suresi Tefsiri 47-52. Ayetler
21.12.2019 3634 Okunma
1 Yorum 22.12.2019 23:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1042
Nur Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
14.12.2019 4016 Okunma
1 Yorum 17.12.2019 07:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1041
Nur Suresi Tefsiri 39-42. Ayetler
7.12.2019 4895 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 00:42
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1040
Nur Suresi Tefsiri 35-38. Ayetler
30.11.2019 8400 Okunma
2 Yorum 03.12.2019 13:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1039
Nur Suresi Tefsiri 32-34. Ayetler
23.11.2019 4156 Okunma
1 Yorum 24.11.2019 08:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1038
Nur Suresi Tefsiri 30-31. Ayetler
16.11.2019 3241 Okunma
1 Yorum 19.11.2019 12:31
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1037
Nur Suresi Tefsiri 27-29. Ayetler
9.11.2019 3433 Okunma
1 Yorum 10.11.2019 05:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1036
Nur Suresi Tefsiri 23-26. Ayetler
2.11.2019 3082 Okunma
1 Yorum 03.11.2019 07:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1035
Nur Suresi Tefsiri 19-22. Ayetler
26.10.2019 3062 Okunma
1 Yorum 28.10.2019 13:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1034
Nur Suresi Tefsiri 12-18. Ayetler
19.10.2019 3424 Okunma
1 Yorum 20.10.2019 10:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1033
Nur Suresi Tefsiri 6-11. Ayetler
12.10.2019 5132 Okunma
2 Yorum 16.10.2019 14:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1032
Nur Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
5.10.2019 3767 Okunma
1 Yorum 06.10.2019 23:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1031
Müminun Suresi Tefsiri 111-118. Ayetler
28.09.2019 3091 Okunma
1 Yorum 30.09.2019 10:50