Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012
30079 Okunma, 27 Yorum

 

   İslam inancına birçok Yahudi uydurması asılsız bilgiler karışmıştır. Bunlardan bir kaçı da:  İlk yaratılan insanın Âdem olduğu, Âdem’in çamurdan bir heykelin yaratılması gibi yaratıldığı ve Havva’nın Âdemin kaburgasından yaratıldığı gibi tamamen asılsız uydurmalardır. Kuran’ın bu uydurmalar ile hiçbir ilgisi yoktur.

Hatta Kuran’da Havva kelimesi dahi geçmez. Kaburgadan yaratılma diye bir şey de yoktur. Kuran’ın anlatımı tamamen bilimsel ve mucizevidir. Ayetleri okuduğunuzda bu cümleleri yalnız Allah kurabilir dersiniz. Cümleler o kadar mükemmeldir ki her devrin insanları mutlaka doğru bir sonuç çıkarabilir. Fakat ayrıntıları araştıran ayrıntıyı da keşfedebilir.

 

Nisa suresi 1.ayet

 

يَاأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا (1)

 

Ey İnsanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabb’inize hürmetsizlikten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’ın ve akrabanın haklarına riayetsizlikten de sakının. Allah şüphesiz hepinizi görüp gözetmektedir.

Bu ayette “nefsin vahidetin” kelimesi insan olarak ele alınırsa ilk insanı belirtir. Fakat “canlı” olarak düşünülür ise ilk canlı organizmayı belirtir.

İnsan olarak düşünüldüğünde ise ilk yaratılan hep Hz. Âdem imiş gibi düşünülür!  “Tek nefis” ile eşinin de, hep aynı zamanda var olduğu düşünülür. Ama aslında öyle değildir.

Surenin adı olan nisa, kadın yani insan türünün dişisi demektir. Bu ayet Nisa suresinin birinci ayetidir. Bunda bir hikmet olmalıdır!

 Bu hikmet bana İnsan suresi birinci ayeti çağrıştırmaktadır: İnsanoğlu, var edilip bahse değer bir şey olana(Hz. Âdem ilk bahse değer insandır) kadar, şüphesiz, uzun bir zaman geçmemiş midir?

Konuyla ilgili diğer bazı ayetlere kısaca bakalım:

Enam 98. Ayet:

 وَهُوَ الَّذِي أَنْشَأَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍفَمُسْتَقَرٌّ وَمُسْتَوْدَعٌ قَدْ فَصَّلْنَا الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَفْقَهُونَ (98)

Sizi bir tek candan(nefsin vahidetin) yaratan O’dur. Sonra sizin için bir karar yeri, bir de emanet yeri vardır. Biz ayetlerimizi, anlayan bir toplum için apaçık beyan ettik.

Bu ayette de bir tek nefis kelimesi tür anlamında kullanılmaktadır. Her insanın kendi anne babası vardır.

 

Araf 189.ayet:

هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَجَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا لِيَسْكُنَ إِلَيْهَا فَلَمَّا تَغَشَّاهَا حَمَلَتْ حَمْلًا خَفِيفًا فَمَرَّتْ بِهِ فَلَمَّا أَثْقَلَتْ دَعَوَا اللَّهَ رَبَّهُمَا لَئِنْ آتَيْتَنَا صَالِحًا لَنَكُونَنَّ مِنَ الشَّاكِرِينَ (189)

Sizi bir nefisten yaratan ve gönlünün huzura kavuşacağı eşini de ondan var eden Allah’tır. Eşine yaklaşınca, eşi hafif bir yük yüklendi ve bu halde bir müddet taşıdı. Hamileliği ağırlaşınca, karı-koca, Rableri olan Allah’a: «Bize kusursuz bir çocuk verirsen, and olsun ki şükredenlerden oluruz» diye yalvardılar.[189]

Bu ayete de bir tek nefis kelimesi tür anlamında kullanılmaktadır. Her insanın kendi anne babası vardır. Eşlerimiz de kardeşlerimiz değildir.

 Zümer 6.ayet:

خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَأَنْزَلَ لَكُمْ مِنَ الْأَنْعَامِ ثَمَانِيَةَ أَزْوَاجٍ يَخْلُقُكُمْ فِي بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ خَلْقًا مِنْ بَعْدِ خَلْقٍ فِي ظُلُمَاتٍ ثَلَاثٍ ذَلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ لَهُ الْمُلْكُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ فَأَنَّى تُصْرَفُونَ

 

Sizi bir tek nefisten yaratmış, sonra ondan eşini var etmiştir; sizin için hayvanlardan sekiz çift meydana getirmiştir; sizi annelerinizin karınlarında üç türlü karanlık içinde, yaratılıştan yaratılışa geçirerek yaratmıştır; işte bu Rabbiniz olan Allah’tır. Hükümranlık O’nundur, O’ndan başka tanrı yoktur. Öyleyken nasıl olur da O’nu bırakıp başkasına yönelirsiniz?

 

Türün dişisinden erkeği (Âdem) yaratılmıştır.

 

Hucurat 13. Ayet:

 

يَاأَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ (13)

 

Ey insanlar! Doğrusu Biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O’na karşı gelmekten en çok sakınanızdır. Allah bilendir, haberdardır.[13]

Bu ayete de bir erkek türü ve dişi türünden üretildiğimiz anlatılmaktadır. Her insanın kendi anne babası vardır.  Burada sanki diğer ayetlerle çelişki varmış gibi görünmektedir. Çünkü önceki ayetlerde sizi bir tek nefisten yarattık deniyor. Bu ayette ise bir erkek ve bir dişiden yarattık deniyor. Yani iki nefisten yarattık deniyor! Tutarsızlık varmış gibi görünüyor!

 

 

Nisa suresi 1. Ayette geçen: Ey İnsanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabb’inize hürmetsizlikten sakının.

 Cümlesini ön yargısız bir şekilde, israiliyattan uzak olarak irdeleyelim:

 

"Ondan (o tek nefisten) eşini de yarattı." ifadesinin zahirinden anlaşılan anlama gelince, bu cümle şunu açıklıyor: O tek kişinin eşi benzerlik anlamında onun türündendir. Yeryüzüne dağılmış olan şu fertlerin hepsi birbirinin benzeri ve tıpkısı olan iki ferde dayanır. O hâlde, ayetin orijinalinde geçen "minha=ondan" kelimesindeki "min" edatı, "nuşuiyye" [=bir şeyin türediği kökü ve kaynağı belirtme] anlamı taşır ve bu ayet ile şu ayetler arasında içerik birliği vardır: "Onun ayet-lerinden biri de yanlarında huzur ve sükûn bulmanız için size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranıza sevgi ve şefkat koymasıdır..." (Rum, 21) "Allah size kendi nefislerinizden eşler yarattı ve bu eşlerinizden size çocuklar ve torunlar yarattı." (Nahl, 72) "Allah göklerin ve yeryüzünün yoktan var edicisidir. O sizin için kendi türünüzden eşler ve hayvanlardan da çiftler yarattı ve bu düzen içinde çoğalmanızı sağladı..." (Şûrâ, 11) Söz konusu ayetin bir benzeri de şu ayettir: "Biz her şeyi çiftler hâlinde yarattık." (Zâriyat 49)

Buradaki minha kelimesi de dişildir. Yani dişi olandan bir eş(erkek) yaratılmıştır. Bu dişilliği hemen nefis kelimesinin dişil oluşuna bağlayacaklar vardır. Fakat bu onun dişil oluşunu değiştirmez ve dişillik lehinedir. Nefis kelimesine bağlansa da dişillik lehine bir bulgudur. Oysa erkek olduğuna dair hiçbir bulgu yoktur.

Ayrıca Kuran’da “tek nefis” kelimesinin karşılığı olarak “Adem”in olduğuna dair bir delil de yoktur. Oysa  “tek nefis”in karşılığının bir nisa yani bir dişi olduğuna dair bilgi mevcuttur.  Bu bilgi Al-i İmran 59. Ayettir: Doğrusu Allah katında İsa’nın (yaratılışındaki) durumu, Âdem’in durumu gibidir; onu topraktan yarattı, sonra ona «ol!» dedi, o da oluverdi.[59]

 

Hepimiz teorik olarak Hz. İsa’nın nasıl yaratıldığını yani “ol” denip oluştuğunu biliyoruz. İsa bir kadının rahminde (ol)uşmuştur. Yani bakire bir kadından mucizevi şekilde topraktan (ham madde olarak) yaratılmıştır. Adem’de bir kadından mucizevi bir şekilde yaratılmıştır. Adem’in babasız yaratıldığı (yaklaşık 60 bin yıl önce) Human Genom Projesi ile bilimsel olarak gösterilmiştir(Y kromozomu Adem’i). Fakat Mitokondrial DNA çalışmaları Adem’in annesinin soyunun en az 200 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu da göstermiştir (Mitokondrial Havva).

Bu bilgilerden sonra Nisa suresi 1. Ayette geçen “bir nefsin” bir kadın olduğunu düşünmek daha doğru olacaktır. Aslında nefsin vahidetin "bir türün bir bireyi" anlamına gelmektedir.Yani bin yıllardır var olan homosapiens türü bir kadından 60 bin yıl önce Adem tesfiye ile yaratılmıştır. Tesfiye demek var olan bir şeyi daha iyi hale getirmek demektir.

 

Homosapiensten tefsiye edilerek yaratılan Adem yine bir homosapiens olan başka bir dişi ile(homosapiens, kromanyon  Havva) çiftleşmiş ve yayılmıştır.

 

Buraya kadar olanı özetlersek: Homosapiens türü, bir kadından türemiştir. Âdem de homosapiens soyundan türetilmiştir. Âdem’in eşi olan homosapiens Havva da O kadının soyundan gelen bir homosapiens dişisidir. Ademin kuzenidir.

 

Bu günkü insanların yaklaşık  %95 Adem ve homosapiens dişisi olan Havva dan gelmektedir. Peki geri kalan yaklaşık %5 hangi soyun devamıdır?  Bu soyun da baba tarafı Adem dir. Fakat anne soyu Neandertal veya Denisov insanlarının dişileridir. Neandertal ve Denisov insanlarının dişilerinin anne atası olan “tek nefis” aynı zamanda da homosapiensin de anne atası kadındır. Bu anne ataya bilim dilinde homohabilis dişisi denmektedir. Adem ve kromanyon Havva’nı çocukları Asya ve Avrupa’ya yayılmış, Neandertal dişisi ve Denisov dişileri ile çiftleşmiştir. Onların erkek neslinin tükenmesine de neden olmuşlardır. Ayrıca Ademize olmamış homosapiens türü dişileri Neandertal erkeği ile çiftleşmiş ve hibritler oluşmuştur. Daha sonra bu hibritlerde Ademizasyona uğrayıp günümüze kadar gelmiştir.

 

 Tevrat’ta ve Sümer mitolojisinde (Annunaki) yer alan Tanrı oğullarının insan kızları ile evlenmesi efsanesi buradan kaynaklanıyor olabilir. Âdem’in neslinden olan erkeklerin(peygamber nesli) diğer Homosapiens, Neandertal veya Denisov türünün dişileri ile çiftleşmesinin bir anlatımı olabilir. Âdem’in neslinin yaygınlaşıp diğer türlerin yerini almasına ben Ademizasyon diyorum. Bu olay on binlerce yılda gerçekleşmiştir.

 

Bir homohabilis dişisi (yetenekli insan demektir, bir türün bir bireyi) Âdem’in ve bu günkü bütün insanların anne atasıdır. Bu günkü bütün insanların baba atası ise yalnızca Hz. Âdem dir.

Âdem’in soyu dışındaki bütün erkekler zaman içinde yok olup gitmişler sadece Âdem’in soyu devam etmiştir.(Y-DNA sonuçlarına göre)

 

Bu günkü mavi gözlü ve kızıl saçlı Avrupalıların anne atası Neandertaller dir.

Hepimiz Homohabilis dişisinden yaratılmış Adem’in evladı olan insanlarız.

Fakat birçok tutucu dindar bu bilgiyi inkar edip, kardeşler arası enses ilişki gibi iğrenç bir iddiayı savunmaya devam edeceklerdir. Oysa İlk peygamber olan Âdem ve çocukları halife olarak yaratılmış şerefli mahluklardır.

 

Sonuç olarak bugünkü insanlar tek bir dişiden yani bir homohabilis dişisinden üretilmiştir. Anne tarafı bu kişiden gelmektedir. Baba tarafı da bu kişiden gelmektedir. Fakat baba tarafı temelde bu kişiden gelmekle birlikte, bu kişiden tefsiye ile türetilmiş bir erkektir. İnsanların atası olan türün ilk erkek ve ilk kadın kişiler farklı zamanlarda yaşamıştır. Erkek olan dişinin soyundan gelmektedir. Bir tek Âdem olmasına rağmen birçok Havva’lar vardır.

Hepimiz insanlar olarak "bir türün bir bireyinden" gelmekteyiz. Yani hepimiz akrabayız.

Muhakkak ki gerçeği tam olarak Allah bilir.

 


YorumcuYorum
Tayibet Erzen
21.04.2012
08:31

Nisa-1, Araf-189 ve Zümer-6 dikkatle incelenirse ayetlerin çok benzer formatlarda gelmelerine karşın önemli farklılıklar da içerdiği görülecektir. Bu farklılıklar, farklı zamanlarda yaratılma ve tefsiyeyi doğruluyor, bana göre.

Nisa’da خَلَقَ وَخَلَقَ ye atıf olmuş. İlk yaratmayla birlikte eşin yaratılması da gerçekleşmiş. Araf’da خَلَقَ وَجَعَلَ ye atıf olmuş. İlk yaratmayla birlikte eşin tahsis edilmesi de gerçekleşmiş. Zümer’de خَلَقَ ثُمَّ جَعَلَ ye atıf olmuş. İlk yaratmadan zamansal olarak daha sonra eşin tahsis edilmesi gerçekleşmiş. Üç ayette de خَلَقَ (yaratma, biçimlendirme) geçtiğine göre aynı türden bahsediyor olamaz. Farklı türlerin yaratılışını anlatıyor olmalı.

Mete Firidin
21.04.2012
08:55

Şeyh-ül ekbersin.

Mete Firidin
21.04.2012
16:00

Homosapienslerinde erkek ve dişileri var. Aynen bizim gibi ürüyorlardı. Ademin annesinin de Anne ve babası vardır.

Fakat Ademin babası yok, aynen İsa gibi. Bu bilimsel olarak kesindir. Adem isa gibi doğuyor. Ve kendi toplumundan bir kız ile yani homosapiens kızlarından biri ile evleniyor. Çocukları oluyor. Onların torunlarının bir kısmı da Neandertal ve Denisov kızları ile evleniyor.

Adem diğer homosapiens erkeklerinden farklı bir yapıya sahip. Çünkü Allah onu bizzat yaratmış. Aynen İsa gibi.

Lütfi Hocaoğlu
21.04.2012
16:03

Adem ile İsa'nın benzerliği ikisinin de babasız olarak doğmalarıdır.

İnsanda Y kromozomu vardır ve mitokondrial DNA vardır.

Y kromozomu babadan gelir. Babanın babası, onun da babası, onun da babası ... Adem'e kadar aynı olması gerekir.

Mitokondrial DNA (mtDNA) ise anneden gelir. Anneye annesinden, ona annesinden, ona da annesinden ... Havva'ya kadar aynı olması gerekir.

Yani bu ikisi tüm insanlarda aynı olmalı.

Oysa son zamanlarda yapılan çalışmalarda bu ikisinin her insanda aynı olmadığı, her ikisinde de 33 nesilde bir mutasyon olduğu saptanıyor. Buna göre incelenince şu sonuç ortaya çıkıyor: Y kromozomu 60.000 yıl önceye, mtDNA ise 200.000 yıl önceye dayanıyor.

Yani 200.000 yıl önceki bir kadınla 60.000 yıl önceki bir erkekten tüm insanların meydana geldiği bulunuyor. Fakat aradaki 140.000 yılı açıklayamıyorlar.

Bunu da Kuran açıklıyor: İsa'nın yaratılışını Adem'e benzeterek.

İsa Meryem'den babasız olarak doğmuştur. Y kromozomu X kromozomu kırpılıp, 3. kromozomdaki erkeklik genlerinin inversiyon ile buna yapıştırılması ile oluşturulmuştur. Yani bir müdahale vardır.

Aynı durum Adem için de geçerlidir. O da babasız olarak doğmuştur. Bu nedenle onun Y kromozomu 0 km'dir. Oysa onu doğuran kadının mtDNA'sını almıştır ve bu mtDNA ondan 140.000 yıl önceye dayanmaktadır.

Adem'in ikizi ise Havva'dır. İlk hücre meydana geldikten sonra diğer hücre ondan yaratılmıştır. Sonra ilk hücreye müdahale edilip erkek haline getirilmişse (İsa gibi) ilk insan Adem'dir ama Adem'in dişil halidir. Bu nedenle Kuran'da sadece nefis der. Eğer müdahale ikinci hücrede yapılmışsa ilk insan Havva'dır. Ama Araf 189'da Liyeskune dediği, Litesküne demediği için ilk insanın Adem olması ama Adem'in dişil hali olması daha uygundur.

İlk nefisten ikinci nefsin doğrudan yaratıldığının, Mete Bey'in dediği gibi tür olmadığının delili nefse verilen "vahidetin" sıfatıdır. Eğer tür olsa idi sadece "nefs" gelirdi, "vahidetin"e gerek yoktu.

60.000 yıl önce tek bir noktada Afrika'da Adem ve Havva bir dişi tarafından doğruldu. İnsanlık tarihi burada başladı.

Bu nedenle Neandertal veya Denisov insanı gibilerin bugünkü insanın genetiğinde olması doğru değildir.

Mete Firidin
21.04.2012
17:00

BÜTÜN BİLİMSEL VERİLER BENİM TEORİMİ DESTEKLEMEKTEDİR. Ayrıca İkiz olduklarına dair bir bilgi de Kuran da yoktur. Allah bir halife yaratacağım diyor. yani tekil kullanıyor. Ayrıca Neandertel ve Denisov ve Homosapiens devamını açıklamıyor. Human fosillerini de açıklamıyor. Sizin düşünceniz bilimsel destekten yoksundur. teorik olarak olabilir. Ama gerçekci değildir.

Adem yaratıldığında zaten bir toplumda yaşıyor. Kuran ile sabit. Ayrıca İnsan suresi 1. ayette Adem öncesi insanların varlığı bir gerçek. Bilimsel verilerde bunu destekliyor. Üstelik O insanların genetik devamıda bugün toplumlar içinde mevcuttur. Nefsin vahdetin in Tür ismi olduğu apaçıktır.

Mete Firidin
21.04.2012
22:07

İnsanlarda toplam 46 kromozom vardır. Kadınlarda bu 44 +xx dir. Erkekde ise 44+xy dir. yani Y yalnızca erkekde vardır. Babadan oğula geçer. Kızlara geçmez, geçseydi kız değil oğul olurdu.

fakat insan hücresinde bu çekirdek dışı kromozom taşıyan Mitokandri denen yapılar vardır. Bunlar sanki hücrenin içinde yaşayan başka bir çanlı gibi kromozomlara sahip yapılardır. Bu yapılar kadın yumurtasında bulunur. Erkek sperminde yoktur. yani genetik olarak sadece anneden geçer. Mitokondrial genlere bakarak anne tarafı araştırılır. Y kromozomuna bakılarak baba tarafı araştırılır.

Lütfi bey ile her noktada anlaşıyoruz .fakat Ademin karısı bence onun kuzenidir. Torunlarının bir kısmıda diğer insan türlerinin dişisi ile çiftleşmiştir. Lütfi beye göre ise Adem ve havva ikiz kardeşlerdir. tartışma bu nedenledir.

Mete Firidin
22.04.2012
10:22

Zaten bu günkü yaşayanlar olarak ele alıyoruz.

Sizin dediğiniz çift cinsiyetlillik Ayette geçen ""nefsin vahidetin" kelimesi ilk canlı organizma olarak alınırsa doğrudur. Çünkü bütün canlılar tek bir hücreden geliştirilmiştir. Bu ilk canlı hermafrodit yani çift cinsiyetlidir ve dişidir. Daha sonra

erkek cinsiyeti gelişmiştir.

Eğer "nefsin vahidetin" insan olarak ele alınırsa o zaman bu insan bir adet homohabilis dişisidir. "Nefsin vahidetin" aslında tek türün tek bireyi anlamına geliyor. Burada insanların akrabalık bağına vurgu yapılıyor. Böylece hem tekildir hemde türe atfedilmiştir. Adem hariç diğerlerinin hepsinin anne babaları vardır.

Eğer bu "nefsin vahidetin insan değil de bir Primat yani maymun olarak ele alınırsa o zaman ana ata başka bir canlı olacaktır. İnsanı bu gruba dahil ettiğimizde ,insanın ana atasıda bu canlı olacaktır ama ata babası hep Adem kalacaktır.

Bu ayetlerdeki asıl mucize Bu ayetleri gönderenin Bütün evrim sürecini hakkı ile bilmesi ve bunu açıklayacak öyle bir ayet göndermesidir ki zamanlar üstü olarak olayı açıklamasıdır. yani öyle bir ifade kullanılmaktaki birkaç çümle ile bütün canlı tarinin gelişimi özetlenmektedir. Buna Muktedir olan ancak Allahdır.

Süleyman Karagülle
22.04.2012
19:16

Homohabilis Havva ve Havvalar -İslam inancına birçok Yahudi uydurması asılsız bilgiler karışmıştır. Bunlardan bir kaçı da: İlk yaratılan insanın Âdem olduğu, Âdem’in çamurdan bir heykelin yaratılması gibi yaratıldığı ve Havva’nın Âdemin kaburgasından yaratıldığı gibi tamamen asılsız uydurmalardır. Kuran’ın bu uydurmalar ile hiçbir ilgisi yoktur. -İlk yaratılan insan Adem’dir. Allah’ın halifesi olan ilk insan Adem’dir. Bu insan Allah’ın esma öğrettiğidir. Bugünki insanlar kadını ile erkeği ile onlardır. Hayvan ananın karnında insan hücresi yaratılmıştır. Bölünmüş biri erkek diğeri kadın olmuştur. Biri diğerinin kaburgasından çıkmıştırın anlamı budur. Dolayısıyla Tevratla Kuran arasında bu hususta büyük fark yoktur. İnsanın yapısı topraktır. Kuranda bu vurgulanarak anlatılır. -Hatta Kuran’da Havva kelimesi dahi geçmez. Kaburgadan yaratılma diye bir şey de yoktur. Kuran’ın anlatımı tamamen bilimsel ve mucizevidir. Ayetleri okuduğunuzda bu cümleleri yalnız Allah kurabilir dersiniz. Cümleler o kadar mükemmeldir ki her devrin insanları mutlaka doğru bir sonuç çıkarabilir. Fakat ayrıntıları araştıran ayrıntıyı da keşfedebilir. -Kuran insanı bir nefiden yarattığını, eşini ondan halkettiğni söyler. Kaburgasından dememiş olması yanlış anlamayı dületmektir. -Nisa suresi 1.ayet يَاأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا (1) Ey İnsanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabb’inize hürmetsizlikten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’ın ve akrabanın haklarına riayetsizlikten de sakının. Allah şüphesiz hepinizi görüp gözetmektedir. - Burada, kadın ve rerkeğin nefsi tuhi yapılaruının aynı olduğu, biyolojik yapılarının da tek hücredenb üretidğine işaret ederke akrabalık hükümleini koymakatdır. -Bu ayette “nefsin vahidetin” kelimesi insan olarak ele alınırsa ilk insanı belirtir. Fakat “canlı” olarak düşünülür ise ilk canlı organizmayı belirtir. - Nefs bedeni değil, ruhidir. Bitkilerin nefsi olmadığı gibi hayvanların da nefsi yoktur. Ruhunun olduğu sanılmkatdır. -İnsan olarak düşünüldüğünde ise ilk yaratılan hep Hz. Âdem imiş gibi düşünülür! “Tek nefis” ile eşinin de, hep aynı zamanda var olduğu düşünülür. Ama aslında öyle değildir. - Yeni tür yeni kromozomlarla oluşur. Farklı kromozomlar eşleşemezler. Bu sebeple ikisini aynı zamanda olması zorunludur. -Surenin adı olan nisa, kadın yani insan türünün dişisi demektir. Bu ayet nisa suresinin birinci ayetidir. Bunda bir hikmet olmalıdır! Bu hikmet bana İnsan suresi birinci ayeti çağrıştırmaktadır: İnsanoğlu, var edilip bahse değer bir şey olana(Hz. Âdem ilk bahse değer insandır) kadar, şüphesiz, uzun bir zaman geçmemiş midir?

- Sure adları Kuran’dan değildir. İlk yaratılan XY kromozomlu mudur, yoksa XX hücreli hücre midir? Bu sistemde bir şey değiştirmez. İkisi de olabilir. -Konuyla ilgili diğer bazı ayetlere kısaca bakalım:Enam 98. Ayet: وَهُوَ الَّذِي أَنْشَأَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ فَمُسْتَقَرٌّ وَمُسْتَوْدَعٌ قَدْ فَصَّلْنَا الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَفْقَهُونَ (98)

-Sizi bir tek candan(nefsin vahidetin) yaratan O’dur. Sonra sizin için bir karar yeri, bir de emanet yeri vardır. Biz ayetlerimizi, anlayan bir toplum için apaçık beyan ettik. Bu ayette de bir tek nefis kelimesi tür anlamında kullanılmaktadır. Her insanın kendi anne babası vardır.

Burada nefis inşada kullanılan madde olmayan varlıktır. Bu kadında ve erkekde birdir. Bir olan hücreden delalet etmez. - Neden delalet etmediği delisizdir. Belki kişiye değil de türe delalet ettiği söylenebilir. Ama kişiye delalet etmez ifadesi havadadır. Asıl olan kişiye delalettir. Öyle olmazsa Adem’e delalet etmiş olur. Asıl olanı terkedip uzak olana gitme karinesiz olamaz. Karine varsa ikisi için olmuş olur. -Araf 189.ayet:هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَجَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا لِيَسْكُنَ إِلَيْهَا فَلَمَّا تَغَشَّاهَا حَمَلَتْ حَمْلًا خَفِيفًا فَمَرَّتْ بِهِ فَلَمَّا أَثْقَلَتْ دَعَوَا اللَّهَ رَبَّهُمَا لَئِنْ آتَيْتَنَا صَالِحًا لَنَكُونَنَّ مِنَ الشَّاكِرِينَ (189) Sizi bir nefisten yaratan ve gönlünün huzura kavuşacağı eşini de ondan var eden Allah’tır. Eşine yaklaşınca, eşi hafif bir yük yüklendi ve bu halde bir müddet taşıdı. Hamileliği ağırlaşınca, karı-koca, Rableri olan Allah’a: «Bize kusursuz bir çocuk verirsen, and olsun ki şükredenlerden oluruz» diye yalvardılar.[189]Bu ayete de bir tek nefis kelimesi tür anlamında kullanılmaktadır. Her insanın kendi anne babası vardır. Eşlerimiz de kardeşlerimiz değildir. -Evin kilitleri demirden olduğu gibi biim nefislerimz de bir cehverdir. Annemin nefsi ile benim nefsim tür olarak aynı nefistir. Nefsi kişi olarak anlarsanız o zaman manası olmaz. - Zümer 6.ayet: خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَأَنْزَلَ لَكُمْ مِنَ الْأَنْعَامِ ثَمَانِيَةَ أَزْوَاجٍ يَخْلُقُكُمْ فِي بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ خَلْقًا مِنْ بَعْدِ خَلْقٍ فِي ظُلُمَاتٍ ثَلَاثٍ ذَلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ لَهُ الْمُلْكُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ فَأَنَّى تُصْرَفُونَ Sizi bir tek nefisten yaratmış, sonra ondan eşini var etmiştir; sizin için hayvanlardan sekiz çift meydana getirmiştir; sizi annelerinizin karınlarında üç türlü karanlık içinde, yaratılıştan yaratılışa geçirerek yaratmıştır; işte bu Rabbiniz olan Allah’tır. Hükümranlık O’nundur, O’ndan başka tanrı yoktur. Öyleyken nasıl olur da O’nu bırakıp başkasına yönelirsiniz? Türün dişisinden erkeği (Âdem) yaratılmıştır. - Bu ayette türün dişisinden yaratıldığına dair hiç bir delalet yoktur. Sümme kelimesinden sonra halk değil ceale gelmiştir. Erkeklik dişilik döllenme ile başlar oysa eşleşme onbeş yıl sonra olur, bundan dolayı sümme kullanılmıştır. Nefs ve zevc kelimeleri erkeklik dişilik içermez. Hucurat 13. Ayet: يَاأَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ (13) Ey insanlar! Doğrusu Biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O’na karşı gelmekten en çok sakınanızdır. Allah bilendir, haberdardır.[13] - Burada nefisden değil erkek ve dişiden bahsetmektedir. -Bu ayete de bir erkek türü ve dişi türünden üretildiğimiz anlatılmaktadır. Her insanın kendi anne babası vardır. Burada sanki diğer ayetlerle çelişki varmış gibi görünmektedir. Çünkü önceki ayetlerde sizi bir tek nefisten yarattık deniyor. Bu ayette ise bir erkek ve bir dişiden yarattık deniyor. Yani iki nefisten yarattık deniyor! Tutarsızlık varmış gibi görünüyor! -Bir nefis ruhdur.Mevtte nefsin çıkacağı söylenmektedir. Nefis ruhdur. Ölüm nefsin ruhdan uzaklaşmasıdır. Ruhi bakımdan kadın erkek birdir. Biyolojik olarak ise erkek ve kadın farklı varlıklardır. Bu sebeple şaab ve kabilenin biyolojik farklılaşma olduğu belirtilmiş olmaktadır. Bütün insanlar kişilik olarak birdir. Nisa suresi 1. Ayette geçen: Ey İnsanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabb’inize hürmetsizlikten sakının. Cümlesini ön yargısız bir şekilde, israiliyattan uzak olarak irdeleyelim. "Ondan (o tek nefisten) eşini de yarattı." ifadesinin zahirinden anlaşılan anlama gelince, bu cümle şunu açıklıyor: O tek kişinin eşi benzerlik anlamında onun türündendir. Yeryüzüne dağılmış olan şu fertlerin hepsi birbirinin benzeri ve tıpkısı olan iki ferde dayanır. O hâlde, ayetin orijinalinde geçen "minha=ondan" kelimesindeki "min" edatı, "nuşuiyye" [=bir şeyin türediği kökü ve kaynağı belirtme] anlamı taşır ve bu ayet ile şu ayetler arasında içerik birliği vardır: "Onun ayet-lerinden biri de yanlarında huzur ve sükûn bulmanız için size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranıza sevgi ve şefkat koymasıdır..." (Rum, 21) "Allah size kendi nefislerinizden eşler yarattı ve bu eşlerinizden size çocuklar ve torunlar yarattı." (Nahl, 72) "Allah göklerin ve yeryüzünün yoktan var edicisidir. O sizin için kendi türünüzden eşler ve hayvanlardan da çiftler yarattı ve bu düzen içinde çoğalmanızı sağladı..." (Şûrâ, 11) Söz konusu ayetin bir benzeri de şu ayettir: "Biz her şeyi çiftler hâlinde yarattık." (Zâriyat 49) Buradaki minha kelimesi de dişildir. Yani dişi olandan bir eş(erkek) yaratılmıştır. Bu dişilliği hemen nefis kelimesinin dişil oluşuna bağlayacaklar vardır. Fakat bu onun dişil oluşunu değiştirmez ve dişillik lehinedir. Nefis kelimesine bağlansa da dişillik lehine bir bulgudur. Oysa erkek olduğuna dair hiçbir bulgu yoktur. -Erkek Ha zamirini kadına gönderirsem zevc erkek olur. Kadından zevc yaratılmış olur. O zaman asıl olan kadın olur, zevci farklı, nefsi farklı olur. Bu manayı verebilmemiz için Nefsin yanında vahide kelimesi olmaması gerekir. Reytu reculen derseniz. İki manası olabilir. erkeği gördüm kadın yoktu demiş olursunuz. Erkekler çok olabilir. Yahut ben bir kişiyi gördüm birden fazla erkek yoktur demiş olursunuz. Yani kadın veya kadınlar olabilir. Bu manayı tercih etmemiz için reeytü recülen vahden demiş olursunuz. Birden fazla erkek göremedim denmiş olur. Buradaki vahiden kelimesi kadın ve erkek ruhunun bir olduğunun göstergesidir. Yoksa kadın ruhuna erkek ruhu denmiş olurdu.Min nefsin zevceha değil de zevcen veya nefse zevcin denirdi. Ayrıca Kuran’da “tek nefis” kelimesinin karşılığı olarak “Adem”in olduğuna dair bir delil de yoktur. Oysa “tek nefis”in karşılığının bir nisa yani bir dişi olduğuna dair bilgi mevcuttur. Bu bilgi Al-i İmran 59. Ayettir: Doğrusu Allah katında İsa’nın (yaratılışındaki) durumu, Âdem’in durumu gibidir; onu topraktan yarattı, sonra ona «ol!» dedi, o da oluverdi.[59] Bir nefis Adem değildir. Ademin ve eşinin nefis yani ruh türüdür.Ruh nefisden farklıdır. -Ancak nefis ruhun vasfıdır. Hayat bedenin vasfıdır. Beden hayatta iken ruhun nefsi ile birleşir. İşte sorumlu olan erkek ve dişi olan budur. Beşer, insanın bedenini temsil eder. İnsan ise ruhi varlığını temsil eder. İnsan kadın ve erkek değildir. Beşer kadın ve erkekdir. Bundan dolayıdır ki insan kelimesi yoktur. Hepimiz teorik olarak Hz. İsa’nın nasıl yaratıldığını yani “ol” denip oluştuğunu biliyoruz. İsa bir kadının rahminde (ol)uşmuştur. Yani bakire bir kadından mucizevi şekilde topraktan (ham madde olarak) yaratılmıştır. Adem’de bir kadından mucizevi bir şekilde yaratılmıştır. Adem’in babasız yaratıldığı (yaklaşık 60 bin yıl önce) Human Genom Projesi ile bilimsel olarak gösterilmiştir(Y kromozomu Adem’i). Fakat Mitokondrial DNA çalışmaları Adem’in annesinin soyunun en az 200 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu da göstermiştir (Mitokondrial Havva). - Canlıda kalıtımı sağlayan iki meknızma vardır. Biri anneden gelen eşleşme yapamadığı için bir tür içinde farklılık doğurmayan DNA’lardan oluşur. Oysa Kromozomlardan oluşan kalıtım eşleşme ile yenilenmektedir ve her ferdin genetik yapısı farklılaşmaktadır. Türlerin değişmesi de kromozomların yapısını değiştirmekle olmaktadır. Mitokondrial ise değişmemektedir. Y kromozomu da babadan gelmektedir. Ama kromozomlar bölünmede eşleşirler parça değiştirirler. Dolayısıyla Y koromozomunu da nesilden nesile yenilemektedir. Mitokondrial, ise türden türe değişebilir. Her türde değişmesi de gerekmez. İnsanın Mitokondrial DNA’sı analarınınkinin aynısıdır. O tür insanın yakın akrabalarıdır. İnsanın maymum türünden geldiğini ıspat eder. Adem’in çamurdan yaratıldığı maymun türü varlıktan üretildiği iddasını kesin olarak çürütür. Mete’nin bu iddiası müsbet ilmin katı sonucudur ve insan Maymun benzeri, bir anneden gelmiştir ve buna Hazreti İsa’nın babasız doğmıuş olması ifadesi aynen doğrulanmaktadır. Evrimi inkar edenlerin safsatalarını açıkça çürütür. Türün zamanla değişmesi ile evrimleşmesi de aynen reddedilir. Mete’nin insanın bir ananın çocukları olduğu iddiası ne kadar doğru ise ilk insanın birden fazla anası olduğu iddiası da o kadar yanlıştur. İnsan olmayan bir maymun benzeri canlı yumurta ikizi iki varlık doğurmuştur, bir erkek bir kadın olmuştur. İnsanlar onlardan türemiştir. Darvincilerin seleksiyonla yeni türün meydana gelmesi teorisi ne kadar yanlışsa canlılardaki evrimi inkar etmek de o kadar yanlıştır. Allah yalnız halık değil aynı zamanda Rab’dır. Rab demek evrimleştirmek demektir. -Bu bilgilerden sonra Nisa suresi 1. Ayette geçen “bir nefsin” bir kadın olduğunu düşünmek daha doğru olacaktır. Yani bin yıllardır var olan homosapiens türü bir kadından 60 bin yıl önce Adem tesfiye ile yaratılmıştır. Tesfiye demek var olan bir şeyi daha iyi hale getirmek demektir. -Nefs kelimesini bir kadın olarak anlarsak bile bu Adem’i ve Havva’yı doğuran ve insan olmayan maymunumsu bir kadın olur. Adem tedrici olarak var edilmiştir. DNA Programını birden değiştirme zorunluluğu vardır. -Homosapiensten tefsiye edilerek yaratılan Adem yine bir homosapiens olan başka bir dişi ile(homosapiens, kromanyon Havva) çiftleşmiş ve yayılmıştır. - Homosaphinis’in DNA’ları bugünki insandır. Bunun ömrü 60 000 yıl önce olduğu ilmen sabit olmuştur. 200 000 yıl önce varolan maymun benzeri anasının anası hangi varlıktır, O varlığın Kromozom DNA’ları biliniyorsa, Adem ve Hava’nın, ilk olan insan hücresinin oluşma şekli üzerinde durabiliriz. Mete Bey bunun üzerinde çalışmalıdır. -Buraya kadar olanı özetlersek: Homosapiens türü, bir kadından türemiştir. Âdem de homosapiens soyundan türetilmiştir. Âdem’in eşi olan homosapiens Havva da O kadının soyundan gelen bir homosapiens dişisidir. Ademin kuzenidir. - Homosaphiens bugünki insandır. Özellikleri vardır. a) Ayakta yürür. b) Çıplakdır. c) Ağzı konuşacak şekilde ayarlanmıştır. d) Beyin fonksiyon olarak asimetriktir. e) 23 çift kromozomu vardır. Bu özelliği taşıyan varlığa homosapins diyoruz. Bu özelliğ taşıyan varlığın erkeği ve dişisi bu kromozomları taşımak zorundadır. Yoksa eşleşemezler. İnsanın annesi olan dişi 200 bin yol önce yaratılmış, ondan 140 000 sene sonra homosapins insan var olur. Adem ve eşi amcazade değil, değiştirilmiş yumurta ikizi kardeşidir. Bu günkü insanların yaklaşık %95 Adem ve homosapiens dişisi olan Havva dan gelmektedir. Peki geri kalan yaklaşık %5 hangi soyun devamıdır? Bu soyun da baba tarafı Adem dir. Fakat anne soyu Neandertal veya Denisov insanlarının dişileridir. Neandertal ve Denisov insanlarının dişilerinin anne atası olan “tek nefis” aynı zamanda da homosapiensin de anne atası kadındır. Bu anne ataya bilim dilinde homohabilis dişisi denmektedir. Adem ve kromanyon Havva’nı çocukları Asya ve Avrupa’ya yayılmış, Neandertal dişisi ve Denisov dişileri ile çiftleşmiştir. Onların erkek neslinin tükenmesine de neden olmuşlardır. - Burada çelişki vardur. Önce bir tür içinde faklı Mitokondrili varlıklar vardır. Bu fark DNA lardandır, yoksa yaşındadır. Böyle bir şey varsa Mitokondrilerin aynı türde değişebildiği mutasyona uğradığı anlaşılır. Sorun yoktur. Eğer Mitokondrial DNA yapıları, aynı kalıyorsa, farklı Mitokondrial yapısı olmaz demektir. Mete bu konuları açıklamalıdır. Tevrat’ta yer alan Tanrı oğullarının insan kızları ile evlenmesi efsanesi buradan kaynaklanıyor olabilir. Âdem’in neslinden olan erkeklerin(peygamber nesli) diğer Homosapiens, Neandertal veya Denisov türünün dişileri ile çiftleşmesinin bir anlatımı olabilir. Âdem’in neslinin yaygınlaşıp diğer türlerin yerini almasına ben Ademizasyon diyorum. Bu olay on binlerce yılda gerçekleşmiştir. - Tevratta anlatılan kıssa hakkında bir şey söylememiz için yerini bilmemiz gerekir. Mete Bey’in açıklamasını istiyoruz. Halka kelimesi admizasyon anlamındadır. Rab ve tekamüldür. Hılkat ise birden oluşturmaktır. İnsan döllendiği zaman halk ediliyor, büyüdüğü zaman da terbiye edilmesi olur. Kuran sizi halk etti diyor. Sonra caletti diyor. İnşa da tedrici oluşsa bile sonunda birden kullanıma açılır. -Bir homohabilis dişisi (yetenekli insan demektir, tek nefis) Âdem’in ve bu günkü bütün insanların anne atasıdır. Bu günkü bütün insanların baba atası ise yalnızca Hz. Âdem dir. Âdem’in soyu dışındaki bütün erkekler zaman içinde yok olup gitmişler sadece Âdem’in soyu devam etmiştir.(Y-DNA sonuçlarına göre) -Homohabilis insan öncesi büyük anneden türeyenler kabul edilirse onun ömrü 200 000 olmuş bugün de nesilleri yoktur. Onların homosapiensle ilgisi insanın insan öncesi ananın onlardan olanı anlamındadır. O insan değildir. Ahiret sorumluluğu yoktur. Kromozom yapıları faklıdır. Eşleşemezler. -Bu günkü mavi gözlü ve kızıl saçlı Avrupalıların anne atası Neandertaller dir.

Hepimiz Homohabilis dişisinden yaratılmış Adem’in evladı olan insanlarız. Fakat birçok tutucu dindar bu bilgiyi inkar edip, kardeşler arası enses ilişki gibi iğrenç bir iddiayı savunmaya devam edeceklerdir. Oysa İlk peygamber olan Âdem ve çocukları halife olarak yaratılmış şerefli mahluklardır. - Adem’in şeriatında kardeşler evlenebilirdii. İkizlerin evlenmesi haram idi. Dışdan eşleşme Kromozomların yenilenmesi içindir. Arızalı olanların ayırt edilmesi içindir. İlk yaratıldığı zaman arızalı nesil olmadığı için kardeşlerin evlenmesinde mahzur yoktur. Fıkıhda bir topluluk kızıyla ve annesiyle evlenmeyi meşru kılsa onu tanımayız yani kabul etmeyiz. Ama kardeşler arası evlilik sonradan teşri edildiğ için onu batıl kabul etmeyiz. Hukuken tanırız. -En eski olandan başlayıp İnsanın atasını sıralarsak: Bir Homohabilis dişisi(ilk tek nefis) + homohabilis erkeği İlk Homosapiens dişisi(mitokondrial Havva) İlk Neandertal dişisi (N. Havva)+erkeği İlk Denisov dişisi (D.Havva) +erkeği Ademin annesi( baba yok, İsa gibi) Adem ve Ademin yaşadığı toplumdan bir dişi(Havva) Neandertal toplumundan kızlar Denisov toplumundan kızlar Ademin oğulları + Ademin toplumunun kızları Ademin erkek torunları + Neandertal Kız torunları ve Denisov kız torunları Bugünkü insan toplumu (%95 Ademin yaşadığı homosapiens toplumunun dişil özelliği, %5 Neandertal ve Denisov Kökenli Dişil özellik), baba özelliği %100 Adem. - Bugünki insanın genetik özelliğ mi yoksa yapısal özelliği mi, bu farkı doğuruyor. Yapısal özellik hiç bir mana ifade etmez. Deniz yıldızları da beşlidir bizim parmaklarımız da beşlidir. Yapısal benzerlik her zaman olan bir şeydir. Genetik farklılık ise Kromzomlardaki farklılık yoksa Mitokondrial DNA’daki farklılıktır. Bu %5 farklılık nedir anlaşılmıyor. Buradaki %95 benzerlik açıklanmamıştır. Halen nesli bulunmayan insan öncesi türler hakkında olan kesin bilgilerimiz de yoktur. Sonuç olarak bugünkü insanlar tek bir dişiden yani bir homohabilis dişisinden üretilmiştir. Anne tarafı bu kişiden gelmektedir. Baba tarafı da bu kişiden gelmektedir. Fakat baba tarafı temelde bu kişiden gelmekle birlikte, bu kişiden tefsiye ile türetilmiş bir erkektir. İnsanların atası olan türün ilk erkek ve ilk kadın kişiler farklı zamanlarda yaşamıştır. Erkek olan dişinin soyundan gelmektedir. Bir tek Âdem olmasına rağmen birçok Havva’lar vardır. Muhakkak ki gerçeği tam olarak Allah bilir. Homohabilis Havva ve Havvalar İslam inancına birçok Yahudi uydurması asılsız bilgiler karışmıştır. Bunlardan bir kaçı da: İlk yaratılan insanın Âdem olduğu, Âdem’in çamurdan bir heykelin yaratılması gibi yaratıldığı ve Havva’nın Âdemin kaburgasından yaratıldığı gibi tamamen asılsız uydurmalardır. Kuran’ın bu uydurmalar ile hiçbir ilgisi yoktur. - Hazreti Meryem’in fercini koruduğu Kuran’da bildiriliyor. Ruhumuzu gönderdik sana bir ğulam hibe edeceğim diyor. Demekki gelen ruh döllenmiş yumurtada değişiklik yapıyor. İsa böyle doğuyur. Aynı şey Adem’in annesinde insan hücresini oluşturuyor. Sonra bu hücre bölünüyor, erkek hücrenin X kromozomundan birini Y kromozomuna çeviriyor. Bunlar doğuyorlar, eş oluyorlar. Bu günkü Adem’in nesli bu yeni kromozom yapısındadır. Mito kondriyal yapı ise değişmemeştir. Ondan 140 bin yıl önce var edilmiştir. Neandentral insanın Mitokondrial yapısı insanla aynı ise demekki aynı atadan gelinmiştir. Onun Y kromozumunun yaşı tesbit edilirse onun ne zaman ayrıldığı tespit edilebilir. -Hatta Kuran’da Havva kelimesi dahi geçmez. Kaburgadan yaratılma diye bir şey de yoktur. Kuran’ın anlatımı tamamen bilimsel ve mucizevidir. Ayetleri okuduğunuzda bu cümleleri yalnız Allah kurabilir dersiniz. Cümleler o kadar mükemmeldir ki her devrin insanları mutlaka doğru bir sonuç çıkarabilir. Fakat ayrıntıları araştıran ayrıntıyı da keşfedebilir. - Kuran’da muhkem ayetler vardır diyor. Müteşabihler var diyor. Müteşabihleri ancak ilm sahibi Rasihler bilebilir diyor. Onu ilimle tafsil ettik diyor. Bu ayetlere dayanarak, Kurandaki ayetler müsbet ilme zahiren aykırı ise onu tevil ederiz. Çünkü onun tevilini Rasihlerden başkası yapamaz diyor. Tevil demek hakiki manadan mecazi manaya gitmektir. İlmin kesin sonuçlarnıı tesbit etmemiz sonra, Kuran’a ona göre mana vermemiz gerekir, ilmen kesin olmayan sorunlar Kuran’a göre çözülür.

Tayibet Erzen
22.04.2012
22:30

Araf 19’dan başlayıp 27’ye kadar olan ayetler incelenirse görülecektir ki muhatap daima iki kişi olmuştur.

كُلَا: İkiniz yiyin شِئْتُمَا: İkinizin istediği لَا تَقْرَبَا: İkiniz yaklaşmayın تَكُونَا: İkiniz olursunuz فَوَسْوَسَ لَهُمَا الشَّيْطَانُ: Şeytan ikisine fısıldadı قَاسَمَهُمَا: Şeytan ikisine yemin etti وَطَفِقَا يَخْصِفَانِ عَلَيْهِمَا: İkisi kendi üstlerine elbise yapmaya başladılar وَنَادَاهُمَا رَبُّهُمَا: İkisinin Rabbi ikisine seslendi

Bu ifadeleri açıkça yazarak şunu anlatmaya çalıştım aslında; bu emirlere, nehiylere ve diyaloglara muhatap olan bireylerin yetenek, kapasite ve zeka olarak aynı seviyede olması gerekiyor. Bu da zevç ilişkisini açıklıyor sanırım.

Dahası surenin 27. ayetinde:

يَابَنِي آدَمَ لَا يَفْتِنَنَّكُمُ الشَّيْطَانُ كَمَا أَخْرَجَ أَبَوَيْكُمْ مِنَ الْجَنَّةِ (Ey Ademoğlu, şeytan sizi kesinlikle fitnelemesin, anne babanızı cennetten çıkardığı gibi.)

Geçen ifadede ebeveyn(anne-baba) kelimesi kullanılmıştır. Bu da insanın atası olan Adem ve Havva’nın aynı dönemde yaşadığını gösterir.

İllaki en doğrusunu Rabbim bilir.

Mete Firidin
22.04.2012
22:40

Rum 22: Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır.

ali imran 33:33-34) Şüphesiz Allah, Âdem’i, Nûh’u, İbrahim ailesini (soyunu) ve İmran ailesini (soyunu) birbirinden gelmiş birer nesil olarak seçip âlemlere üstün kıldı. Allah, her şeyi hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.

buradada hiçbir peygamberin ikizi yoktur. Havva kelimeside geçmiyor. Havva da bir özellik olsaydı Adem ve havva, Nuh, ibrahimşeklinde devam etmesi gerekmezmiydi?

insan 1:Gerçekten insan üzerinden öyle uzun bir süre gelip geçti ki o anılmaya değer bir şey bile değildi?!

nefs kişi,insan bireyi,can demektir.

Benim savunduğum Adem bir insandan yaratılmıştır.

bakara 30:Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler. Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti.

Görüldüğü gibi yaratılan bir kişidir. İkiz değildir. insandan yaratılmıştır.

ali imran 59:Allah katında İsa'nın durumu Adem'in durumu gibidir ki, Allah onu topraktan yarattı ve sonra “ol” dedi ve o da oluverdi. burada da bir kişidir. bildiğimiz kadarı ile isa da bir kişidir. ikizi yoktur.

Taha 117:Biz de şöyle dedik: “Ey Âdem! Şüphesiz bu (İblis), sen ve eşin için bir düşmandır. Sakın sizi cennetten çıkarmasın; sonra mutsuz olursun.”

Bakara 38:“İnin oradan (cennetten) hepiniz. Tarafımdan size bir yol gösterici (peygamber) gelir de kim ona uyarsa, onlar için herhangi bir korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir” dedik.

Bu ayettede bir topluluk oldukları anlaşılıyor.

Demekki Adem bir toplumda yaşıyor. ve hali hazırda peygamber değildir.

Allah türleri çeitlendirmek ve türün salıklı olması için her bir insanın dölünden milyonlarca kombinasyon oluşturur ken ,sağlıksız olan kardeş evliliğini gerçekleştirsin? . Üstelik bir topluluk mevcutken.

Mete Firidin
22.04.2012
22:58

Bu gün hepimiz genetik bilmine güveniyoruz. babalık ve analık testlerini bütün mahkemeler kabul ediyor. DNA testleri hukuksal engüvenilir yöntem , Şimdi siz bu yöntemle elde edilmiş ve insanların hayal dahi edemeyeceği bilgileri sunan genetik ilmine inanmıyorsunuz da Kurana da uymayan ikiz teorisine inanıyorsunuz . Bu inattan başka bir şey değildir.

Neyse ben rahatım. Kuranda dünyanın yuvarlak olduğu yazdığı halde galileo galileye inanmayanlar olduğuna göre bana inanmayanların olması gayet doğaldır. Nasıl olsa bir gün ister istemez kabul edeceksiniz.

Değil Allahın, Kulların dahi yanlış olduğunu bildiği enses ilişkiyi uygun göreceksiniz. Ben bunu yalnız ahlaki açıdan değil biolojik açıdan çok yanlış olduğunu belirtmek için söğlüyorum. Allah çaresiz mi kalmış ki böyle bir hata yapacak???

Üstelik teorinin hiçbir Kurani ve bilimsel dayanağı yokken tek dayanak israiliyatken. Hangi genetik veya Kurani bilgiye dayanıyorsunuz?

Ademin eşi ademinde türediği homosapiens dişisidir. O dişi Ademin toplumundan olan hergangi bir kuzendir.

Bunu daha önceki "Bakire doğum mitolojisinde" anlatmıştım. Ana kıtadan en az on binlerce yıl önce ayrılmış ve İsadan onbinlerce önce yıl önce ayrılmış bu toplumlarda da bakire doğum yani İsanın doğumu gibi mitolojiler vardır.

Hepsin dede bakireden doğan bir erkek çocuk vardır. Hiç kimse ikizden bahsetmez.

Mete Firidin
22.04.2012
23:11

Neden o zaman sizi Adem ve Havvadan yaratık denmiyor da daha komplike bir anlatımla anlatılıyor???

Neden İsanın yaratılması adem gibidir deniyor? İkizinden bahsedilmiyor?

Neden bu günkü bilimsel veriler böyle çıkıyor.?

Neden bakire doğum mitolojisi var?

Neden sizi tekbir nefisten yarattık deniyor? İki nefisten denirdi . Olup biterdi. Buna bir engel olacakmı var?

Neden "nefsin vahidetin " deniyor. Bir erkek ve bir dişiden deniyor?

Neden Adem ve eşinden denmiyor?

Mete Firidin
22.04.2012
23:18

Eğer sizin dediğiniz gibi bir ikizden yaratmışşa ve gerçekliğe gerek yoksa. Milyarlarca süren evrim gereksiz bir şeydir.

Basitce bir maymundan ikiz üretilip hiçbir evrimleşeme olmadan insan yaratılırdı. Bu kadar evrimede gerek kalmazdı.

Allah gerşeyi gerçek olarak yaratır.

Mete Firidin
22.04.2012
23:24

Evet Ademden önceki insanlarda zeki idiler. Bunu yaptıkları alet ve kap kacaktan biliyoruz. genetik yapılarından biliyoruz.

Fakat Ademdeki en büyük fark ahlak kavramının olmasıdır. Önceki insanların ahlak, merhamet gibi kavramları yotur.

Bir hadiste "ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim denmektedir.

Tamamlayan Hz. Muhammed dir. Başlatan ise Hz. Ademdir. Hz Adem ile Hukuk ve ahlak kavramları gelmiştir.

Mete Firidin
22.04.2012
23:32

Allah bize göre Soyut bir kavramdır. Allah Adem ile soyutu idrak edecek topraktan bir canlı yaratmıştır. Ahlak kavramı soyut bir kavramdır. Yoksa sapiens, neandertal, denisov zeki yaratıklardır.

Burada zeka ön planda değildir. ahlaktır. Birçok insan vardır fakat zekidir amma aşağıların aşağısı dır. Üstünlük soyutu anlayıp idrak ve buna göre davranmaktır. İşte bu topraktan yaratılmış ahlak kavramı olan insan ademdir.

Lütfi Hocaoğlu
23.04.2012
08:17

Tayibet Hanım'ın yazdıkları her ikisinin aynı dönemde yaşadığını açıkça göstermektedir.

Bir de ondan zevcini yarattım dediğine göre bu yaratma ancak ikiz şeklindedir. Çünkü İsa ile benzetme yapıldığına göre daha ilk hücrede müdahale yapılmalıdır.

Bu nedenle Kuran'da hep ikiniz şekliden hitap etmekte, yine başka ayette Adem'e sen ve zevcen demektedir (zevcelerin dememektedir).

Denisov insanını araştırdım. Sadece Sibirya'da bir mağarada bulunan tek bir diş ve bir parmak üzerinden elde edilmiş bir veri ile ortaya atılan iddiadır. Tek bir örnekle böyle bir tür vardır diye iddia edilmiştir.

Neandertal insanının ise 30.000 yıl önce nesli tükenmiştir. Muhtemelen Adem ve Havva'yı doğuran bir Neandertal insanıdır. Tek bir noktadadır.

Mete Beyin iddiası Adem'i doğuran yine Homo sapienstir. Ancak bu durumda şu sorun ortaya çıkar. İlk Homo sapiensin de kardeşi ile eşleşmesi gerekir. Yani kardeşler arası ilişki yine ortadan kalkmaz. Bir de Adem dışındaki erkeklerden meydana gelen soylar niçin yok olmuştur sorusu da cevapsız kalır.

Mete Firidin
23.04.2012
08:41

Tayibet Hanım'ın yazdıkları her ikisinin aynı dönemde yaşadığını açıkça göstermektedir.

Bir de ondan zevcini yarattım dediğine göre bu yaratma ancak ikiz şeklindedir. Çünkü İsa ile benzetme yapıldığına göre daha ilk hücrede müdahale yapılmalıdır.

Bu nedenle Kuran'da hep ikiniz şekliden hitap etmekte, yine başka ayette Adem'e sen ve zevcen demektedir (zevcelerin dememektedir).

Denisov insanını araştırdım. Sadece Sibirya'da bir mağarada bulunan tek bir diş ve bir parmak üzerinden elde edilmiş bir veri ile ortaya atılan iddiadır. Tek bir örnekle böyle bir tür vardır diye iddia edilmiştir.

Neandertal insanının ise 30.000 yıl önce nesli tükenmiştir. Muhtemelen Adem ve Havva'yı doğuran bir Neandertal insanıdır. Tek bir noktadadır.

Mete Beyin iddiası Adem'i doğuran yine Homo sapienstir. Ancak bu durumda şu sorun ortaya çıkar. İlk Homo sapiensin de kardeşi ile eşleşmesi gerekir. Yani kardeşler arası ilişki yine ortadan kalkmaz. Bir de Adem dışındaki erkeklerden meydana gelen soylar niçin yok olmuştur sorusu da cevapsız kalır.

Zevcini yaratmak demek aynı türden erkek üretmek demek. Bu binlerce yılsonra aynı türden farklı bir erkek üretmek demek. O erkek üretildiği zaman etrafında hazır bircok, kendi türünün dişisi vardır. Adem bir anneden doğdu fakat ademin teyzesi ve eniştesinin bir kızları oldu ve adem onunla evlendi.

İkinci olarak denisov insanı bir kemikte altayda keşfedilmiş ama Malenezya adalatındaki insanların bir kısmı bu insanlardan olduğu ispatlanmış buda onların binlerce hata milyonlarca olduğunu göstermektedir.

Tabiki ademin bir eşi vardı ve ondan çocukları oldu. Nası adem bir homosapiens dişisi ile çiftleşmişse,

Adem ve Havvanın Torunlarıda Denizov ve Neandertal insanı ile çiftleşmiştir. Böylece Ortak Ata Homohabilise tekrar uzanmıştır.

Neandertal erkeği 30 bin yıl önce üreyecek dişi bulamadığından yok olmuştur. Ayrıca yok olması gerekiyordu.

Bu tartışmaları yapabilmemiz için.

Mete Firidin
25.04.2012
07:07

Sevgili cengiz Tevrat yaratılış 6. bölüm 2-4 bab lara bak bakalım ne okuyacaksın.

Diğer konuları da iyi araştır.

Mete Firidin
25.04.2012
07:13

Denisova hominin wiki oku belki yardımcı olur. Anlayana.

Mete Firidin
25.04.2012
09:50

Sevgili cengiz Ademin eşinin sorumluluğu 2. derecededir. sebebi ise hitab Ademedir. Eşinin sorululuğu da ona aittir.

Bununla ilgili inşallah bu akşam kısa bir makale yazacağım.

Mete Firidin
25.04.2012
11:07

Nisa suresi 34 den: Erkekler, kadın üzerine idareci ve hakimdirler.

Mete Firidin
25.04.2012
11:11

Further readingFox, Maggie (2010-03-24), "Possible new human ancestor found in Siberia", Reuters, http://www.reuters.com/article/idUSTRE62N4VS20100324 . Ghosh, Pallab (2010-12-22), Ancient humans, dubbed 'Denisovans', interbred with us, BBC News online, http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12059564, "The study shows that Denisovans interbred with the ancestors of the present day people of the Melanesian region north and north-east of Australia. Melanesian DNA comprises between 4% and 6% Denisovan DNA." Hawks, John (2010-12-22), "The Denisova genome FAQ", John Hawks Weblog, http://johnhawks.net/weblog/reviews/neandertals/neandertal_dna/denisova-nuclear-genome-reich-2010.html . Rincon, Paul (2010-03-25), DNA identifies new ancient human dubbed 'X-woman', BBC News online, http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/8583254.stm . Wade, Nicholas (2010-03-24), "Bone May Reveal a New Human Group", The New York Times, http://www.nytimes.com/2010/03/25/science/25human.html . Zimmer, Carl (2010-03-24), Hybrid speculation (blog), Discover, http://blogs.discovermagazine.com/loom/2010/03/24/the-x-womans-fingerbone/ . Zimmer, Carl (2010-12-22), Meet the Denisovans, the newest members of the human tree of life (blog), Discover, http://blogs.discovermagazine.com/loom/2010/12/22/meet-the-denisovans-the-newest-members-of-the-human-tree-of-life/ . Barras, Colin (2011-08-13), "Stone Age toe could redraw human family tree", New Scientist, http://www.newscientist.com/article/mg21128254.000-stone-age-toe-could-redraw-human-family-tree.html . Denisova genome released for research purposes - February 2012

MUSTAFA YAMAN
20.12.2019
10:17
yüce allah yoktan var ettim diyor siz annesi var diyorsunuz itikadi yönden sıkıntılısınız yazdığınız ayetleri ya anlamıyorum yada siz anlamak istediğiniz gibi anlıyorsunuz .
MUSTAFA YAMAN
20.12.2019
10:19
yüce allah yoktan var ettim diyor siz annesi var diyorsunuz itikadi yönden sıkıntılısınız yazdığınız ayetleri ya anlamıyorum yada siz anlamak istediğiniz gibi anlıyorsunuz .
Mete Firidin
25.12.2019
07:05

Mustafa Yaman kardeşim hangi ayette Ademi "yoktan var ettim" diye yazıyor göster. Cahil kalmayalım ve imanımızı kurtaralım.


5246kadir
15.04.2020
05:19

Selamun aleyküm Mete Bey

Öncelikle farklı ve mantıklı yaklaşımlarınız için teşekkür etmek istiyorum. Bunun yanında Tevrat’taki bilgilerin Kurana uygulanmaması konusundaki düşünceleriniz çok kıymetli bunun daha geniş kitlelere duyurulması gerektiği düşüncesindeyim. Ayrıca yazmış olduğunuz makalelerinizi kitap haline getirirseniz çok faydası olur hem başucu kaynağı olur hem de meselelere yaklaşımlarda yeni ufuklar açacağı kanaatindeyim. Tekrar teşekkürler 

Mete Firidin
15.04.2020
09:47
Kadir bey yorumunuz için teşekkür ederim. İnternetten araştırırsanız bazı konuların kitaplaştırıldığını görebilirsiniz.




Son Yorumlanan Makaleler
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 699 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 622 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Hz. İbrahim’deki Çare
7.01.2015 7041 Okunma
2 Yorum 24.12.2022 20:53
Mete Firidin
Dünya’nın ve Evren’in Yaşı
26.02.2017 5769 Okunma
1 Yorum 13.12.2022 01:10
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1124 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 1445 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 1597 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2003 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Ashabı Kehf
3.02.2014 7661 Okunma
7 Yorum 12.10.2021 20:56
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 17933 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Hz. Meryem Hermafrodit mi?
12.11.2014 17067 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:06
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2204 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 3906 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Cidiha ?
10.01.2014 5126 Okunma
4 Yorum 14.08.2021 16:33
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 37154 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Mete Firidin
Hz. Adem'in Annesi
3.06.2017 18801 Okunma
1 Yorum 24.04.2021 16:56
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3118 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 4164 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 11267 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Naram Sin
25.07.2012 15914 Okunma
5 Yorum 15.10.2020 19:50
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3167 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3405 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 3533 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 7376 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 3440 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Salat Kelimesinin Kökeni
26.02.2012 65458 Okunma
10 Yorum 03.06.2020 00:23
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 3469 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Adem ile Havva
9.03.2010 14985 Okunma
7 Yorum 23.05.2020 03:49
Mete Firidin
Nuh Tufanı
9.10.2010 9163 Okunma
2 Yorum 21.05.2020 00:29
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7119 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Zülkarneyn
26.08.2011 17741 Okunma
10 Yorum 28.04.2020 20:20
Mete Firidin
Nuh Peygamberin Kâfir Oğlunun Salı
26.06.2014 7601 Okunma
7 Yorum 17.04.2020 20:41
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12256 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 30079 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Mete Firidin
Hz. Musa Ne Zaman Yaşadı?
12.05.2011 113037 Okunma
11 Yorum 07.04.2020 15:05
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 3848 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
Bekke Ve Mekke
27.01.2011 52104 Okunma
9 Yorum 25.03.2020 19:30
Mete Firidin
Hz. İbrahim Ne Zaman Yaşadı?
28.02.2011 84364 Okunma
4 Yorum 25.03.2020 18:59
Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011 87500 Okunma
7 Yorum 25.03.2020 18:55
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 3689 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 4554 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7301 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5147 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hz. Lut’un Kızları
7.06.2011 38658 Okunma
4 Yorum 01.02.2020 21:22
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 30953 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015 25184 Okunma
13 Yorum 12.01.2020 17:25
Mete Firidin
Hz. Nuh, İbrahim, Yusuf ve Musa Kronolojisi
5.04.2015 103158 Okunma
10 Yorum 12.01.2020 16:47
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 4890 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
İmhotep Hz.Yusuf mu?
27.10.2011 21746 Okunma
3 Yorum 05.11.2019 07:59
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 13329 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
İnşallah ne demek?
6.06.2015 14527 Okunma
1 Yorum 14.07.2019 09:13
Mete Firidin
Hz.İsa Geldi !
16.05.2011 7230 Okunma
4 Yorum 26.06.2019 09:48
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 5306 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 4949 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 4855 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 7427 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5114 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 9417 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Selected Elected
16.03.2014 5815 Okunma
2 Yorum 20.03.2019 23:28
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 20478 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 5759 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Midian Medyen Medine
3.05.2015 9907 Okunma
8 Yorum 02.02.2019 10:15
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8172 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Ayete Göre Kutuplarda Namaz
25.01.2015 13726 Okunma
3 Yorum 16.01.2019 16:40
Mete Firidin
Bakara Suresi Meali
28.08.2015 8360 Okunma
4 Yorum 16.01.2019 16:36
Mete Firidin
Nisa 15. Ayet ve Recm Cezası
22.07.2015 9960 Okunma
1 Yorum 14.01.2019 12:41
Mete Firidin
Nisa 15. Ayet ve Fuhuş
21.07.2015 12505 Okunma
3 Yorum 15.12.2018 16:41
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 8630 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Mars Hayali
7.01.2017 9183 Okunma
7 Yorum 12.10.2018 00:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6291 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Kabe Kavseyni Ev Edna
15.06.2012 31495 Okunma
1 Yorum 22.05.2018 01:32
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6429 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 6685 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
İmhotep'in Babası
7.04.2015 11740 Okunma
13 Yorum 03.05.2018 23:12
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7247 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Lut Kavmi Homoseksüel Değildi!
3.08.2014 33230 Okunma
15 Yorum 03.12.2017 03:35
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 11084 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Küsküt
10.07.2016 10549 Okunma
2 Yorum 25.11.2017 15:40
Mete Firidin
Taha Suresi 125. Ayet Meali
22.11.2017 7593 Okunma
4 Yorum 25.11.2017 14:43
Mete Firidin
Azap
10.07.2016 9021 Okunma
4 Yorum 11.07.2016 18:20
Mete Firidin
Ayağa Mesh Meselesi
12.02.2016 12375 Okunma
6 Yorum 06.07.2016 22:09
Mete Firidin
Şeytan
3.07.2016 13021 Okunma
2 Yorum 04.07.2016 20:17
Mete Firidin
Tasavvuf
11.05.2010 16143 Okunma
12 Yorum 17.02.2016 17:55
Mete Firidin
Varsayım Yapanlar Öldürüldü!
3.02.2016 8433 Okunma
1 Yorum 06.02.2016 17:26
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 23780 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Mete Firidin
Cenaze Töreni
24.01.2016 8913 Okunma
1 Yorum 25.01.2016 12:25
Mete Firidin
Kuran'da Zamanın Sonu
30.09.2015 18163 Okunma
11 Yorum 25.10.2015 15:50
Mete Firidin
Hadid Suresi 25. ayet ve Zülkarneyn
25.10.2015 14187 Okunma
4 Yorum 25.10.2015 13:00
Mete Firidin
Taqwa Kelimesi
15.10.2015 8654 Okunma
1 Yorum 19.10.2015 14:11
Mete Firidin
Qyl Kökü Ve Anlamı
22.09.2015 8232 Okunma
2 Yorum 02.10.2015 19:38
Mete Firidin
Sidr ve Sadr Kelimeleri
11.08.2015 15624 Okunma
7 Yorum 18.08.2015 14:52
Mete Firidin
Gavs Ve İkizler Burcu
15.12.2014 17945 Okunma
10 Yorum 14.07.2015 09:59
Mete Firidin
Fecrin Beyaz ve Karanlık İpliği
29.06.2015 11157 Okunma
2 Yorum 02.07.2015 10:06
Mete Firidin
Fatiha suresi meal
28.06.2015 9521 Okunma
2 Yorum 28.06.2015 18:37
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 20471 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Mete Firidin
Şerr
10.05.2015 10641 Okunma
9 Yorum 19.05.2015 15:59
Mete Firidin
Petra Yalanı
28.04.2015 70674 Okunma
9 Yorum 02.05.2015 13:07
Mete Firidin
Peygamber Eyyub
21.12.2014 7145 Okunma
3 Yorum 30.04.2015 14:55
Mete Firidin
Hz. İbrahim ve Lisan
23.04.2015 18935 Okunma
1 Yorum 24.04.2015 09:49
Mete Firidin
Hz. İbrahim’in Atası ve Nemrut
19.04.2015 25122 Okunma
1 Yorum 20.04.2015 20:48