Sam Adian
HMR HAKKINDA - 2
14.03.2012
6810 Okunma, 7 Yorum

HMR Ayetleri İncelemesi

“Ve min semerâtin nahîli vel a’nâbi tettehîzûne minhu sekeren ve rızkan hasenâ, inne fî zâlike le âyeten li kavmin ya’kılûn” (Nahl 67)

Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem seker, hem de güzel bir rızık edinirsiniz. Elbette bunda aklını kullanan bir toplum için bir ibret vardır.

“Yes’elûneke anil hamri vel meysir, kul fîhimâ ismun kebîrun ve menâfiu lin nâsi, ve ismuhumâ ekberu min nef’ihimâ ve yes’elûneke mâzâ yunfikûn, kulil afve, kezâlike yubeyyinullâhu lekumul âyâti leallekum tetefekkerûn” (Bakara 219)

Sana HMR ve MYSR sorarlar……

Surelerin iniş sırasına göre bakıldığı zaman “içki” ile ilgili olarak ilk önce Nahl 67. Ayetin geldiği görülür. Ancak bu ayette HMR ve MYSR kelimeleri geçmez. Böyle olduğu için bu ayetin HMR ve MYSR kelimelerini veya en azından HMR kelimesini tarif ettiği varsayımı yanlış olur.  İkinci olarak ise Bakara 219. Ayetin indiği varsayılmaktadır.

Ancak, Bakara 219 da önemli bir durum söz konusudur: Eğer HMR ve MYSR bilinen şeyler ise, niçin sorulmuştur? (Nahl 67 de bu iki kelime kullanılmamaktadır, bu sebeple bu ayete dayanılarak sorgulamak mümkün değildir) Bu iki kelimenin daha önce açıklanmış olması gerekir ki, “nedir bu?” diye sorabilesiniz. Bunu ise Maide suresinde görüyoruz:

“Yâ eyyuhellezîne âmenû innemel hamru vel meysiru vel ensâbu vel ezlâmu ricsun min ameliş şeytâni fectenibûhu leallekum tuflihûn” (Maide 90)

Ey iman edenler!   HMR,  MYSR, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

“İnnemâ yurîduş şeytânu en yûkia beynekumul adâvete vel bagdâe fîl hamri vel meysiri ve yasuddekum an zikrillâhi ve anis salâh, fe hel entum muntehûn” (Maide 91)

Şeytan, HMR ve MYSR, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve SLT etekten alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?

Maide 90 da HMR ve MYSR kelimeleri kullanılmaktadır. Anlaşılan o ki, bu ayet daha önce nazil olmuştur ve ayette kullanılan kelimelerden ne kastedildiği anlaşılamadığı için sahabe tarafından “nedir bu?” diye sorulmuş ve bunun üzerine de Bakara 219. Ayet nazil olmuştur ve bu kelimelerden kastedilen şeyi  açıklamıştır.

Bakara 219. Ayetin içeriğine baktığımız zaman bu iki şeyin yani HMR ve MYSR in ISM olduğu ifade edilmektedir.

ISM : bir şeyi yapmaktan geri durmak, yavaşlamak anlamına gelir.  Niçin ISM dendiğini de yine maide 91. Ayette anlayabiliyoruz. Genel olarak iyilik yapmaktan alıkoyduğu, yavaşlattığı için ISM denmiştir.

Şu halde surelerin iniş sırasına göre farklı olsa da, ayetlerin tek tek iniş sırası itibariyle Maide 90 ve 91. Ayetlerin Bakara 219. Ayetten önce nazil olduğu kuvvetle muhtemeldir ve anlaşılmaktadır ki, hem HMR kelimesi hem de MYSR kelimesi topluluk tarafından bilinen kelimeler değildir. Bilinmediği için bunların ne olduğu sorulmuştur. Çünkü içkiye atfedilen veya SKR ifadesi kullanılan ayetlerde HMR ile ilişkilendirebilecek bir mana bulmak mümkün olmamaktadır.

Öte yandan Nahl 67. Ayette, üzümden sarhoş edici içki elde edileceği de ifade edilmektedir (SKR). Demek ki bu bilinen bir şeydir. Yani üzümden şarap yapıldığı ayet nazil olduğu sıralarda bir vakıa olmalıdır.

Şu halde, üzümden sarhoş edici içki elde edileceği biliniyor iken, Allah’ın bunu HMR olarak isimlendirmesi ve buna da ISM demesi mantıklı değildir. Bakara 219. Ayet de bunu doğrulamaktadır. Bilinen bir şey niçin sorulmuştur? Anlaşılmamış olmalı ki, Sahabe bunu sorma gereği duymuştur. Yine Bakara 219. Ayetin detayına baktığımızda ise, orada üzüm ve sarhoş ediciliğe yapılmış herhangi bir atıf olmadığını da görüyoruz. Oysa Nahl 67 de üzümden SKR edici içki elde edileceği söylenmektedir.

Yerleşik kabullerden yola çıkarak bu konuyu açıklığa kavuşturmanın imkanı yoktur. Akl-i selim ile değerendirmek ve olası sonuçlarına göre hareket etmek gerekir. Bize göre HMR kelimesiden kasıt DRUG’dur. Kelimenin mana ve yapısına çok daha uygundur. HMR kelimesinin MAYA olduğu gerçeğinden yola çıktığımızda ise, bir şeyin özü anlamında maya olması Drug’u da tarif eder. Çünkü Drug’un da kendisi doğrudan Maya’dır.

Bütün bunlara rağmen üzümden yapılmış içkiyi Haram saymanın hiçbir delili yoktur. Bu tamamen zorlama bir varsayımdan ibarettir.

Ayetin meseleye bakış açısını değerlendirmek gerekirse, burada doğrudan bir yasaklamanın söz konusu olmadığı da anlaşılmaktadır. Dikkat çekilen şey, bu şeyde büyük oranda bir ISM olduğudur. Ancak ism olmasının yanı sıra bu şeyde faydalar da vardır. O halde bundaki faydadan nasıl yararlanılacaktır? Yasak saydığınız zaman, yani HARAM saydığınız zaman, azı çoğu her türlü kullanımı yasaklanmış olur. Ayet bunda insanlar için faydalar da vardır diyorsa demek ki bu kullanılacak olan bir şeydir.

“Kul e reeytum mâ enzelâllâhu lekum min rızkın fe cealtum minhu harâmen ve halâlâ, kul allâhu ezine lekum em alallâhi tefterûn” (Yunus 59)

De ki: “Allah’ın size indirdiği; sizin de, bir kısmını helâl, bir kısmını haram kıldığınız rızıklar hakkında ne dersiniz?” De ki: “Bunun için Allah mı size izin verdi, yoksa Allah’a iftira mı ediyorsunuz?”

“Kul lâ ecidu fî mâ ûhiye ileyye muharremen alâ tâimin yat’amuhu illâ en yekûne meyteten ev demen mesfûhan ev lâhme hinzîrin fe innehu ricsun ev fıskan uhille li gayrillâhi bih, fe menidturra gayre bâgın ve lâ âdin fe inne rabbeke gafûrun rahîm” (En’am 145)

“De ki: 'Bana vahyedilende, yiyen birisi için şunların dışında haram edilmiş bir madde bulamıyorum: Leş, akıtılmış kan, domuzun eti ,  ALLAH'tan başkasına sapıkça adanmış yiyecekler.' Zorda kalan bir kimse, istekli olmaz ve sınırı aşmazsa kuşkusuz senin Rabbin Bağışlayandır, Rahimdir.

Kimileri bu söyledikerimize şiddetle karşı çıkacaklardır. Ama bilinmelidir ki, Yetki sadece Allah’ındır. Kur’an bu açıdan son derece açıktır ve bu yetkinin harc-ı alem kullanılması mümkün değildir.  Yüzlerce yıldır bu yasak sebebiyle oluşan ekonomik kayıpları hesaplamanın ise imkanı yoktur. Elbette Akleden bir topluluk için Kur’an da büyük ibretler vardır.

Vesselam

 


YorumcuYorum
Lütfi Hocaoğlu
14.03.2012
19:32

“Yes’elûneke anil hamri vel meysir, kul fîhimâ ismun kebîrun ve menâfiu lin nâsi, ve ismuhumâ ekberu min nef’ihimâ ve yes’elûneke mâzâ yunfikûn, kulil afve, kezâlike yubeyyinullâhu lekumul âyâti leallekum tetefekkerûn” (Bakara 219) Sana HMR ve MYSR sorarlar…… Ancak, Bakara 219 da önemli bir durum söz konusudur: Eğer HMR ve MYSR bilinen şeyler ise, niçin sorulmuştur? (Nahl 67 de bu iki kelime kullanılmamaktadır, bu sebeple bu ayete dayanılarak sorgulamak mümkün değildir) Bu iki kelimenin daha önce açıklanmış olması gerekir ki, “nedir bu?” diye sorabilesiniz. Bu şekilde sorulan sorular bilinmeyen bir şeyin öğrenilmesi içinse, hemen sonraki ayette (Bakara 220) وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْيَتَامَى قُلْ إِصْلَاحٌ لَهُمْ خَيْرٌ Sana yetimleri sorarlar, deki onlar için ıslah hayırdır.

2 ayet sonra Bakara 222’de وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى Sana hayzı sorarlar, deki o ezendir.

Taha 105’de وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْجِبَالِ فَقُلْ يَنْسِفُهَا رَبِّي نَسْفًا Sana dağları sorarlar. De ki Rabbim onları toz halinde savuracak.

Bakara 189’da: يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْأَهِلَّةِ Sana hilalleri sorarlar...

Enfal 1’de: يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْأَنْفَالِ Sana ganimetleri soruyorlar.

Arapça’da Yeselune An (عَنْ) harfi ceri ile geldiği zaman bilmediği bir şeyi sorma anlamına gelmez. Onun hakkında bir şey sorma anlamına gelir. Sizin dediğiniz gibi bilmedikleri bir şeyi soracakları zaman An harfi ceri kullanılmaz. Yeselune’den sonra Maza (مَاذَا) gelir.

Örneğin Maide 4’de يَسْأَلُونَكَ مَاذَا أُحِلَّ لَهُمْ قُلْ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ Sana onlara neyin helal edildiğini soruyorlar. De ki tayyibat olan size helal edildi.

Bakara 215’de: يَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَ Sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. Yani Hamr’ın ne olduğunu bilmediklerinin delili olarak gösterdiğiniz ayet tam tersine bildiklerini gösterir. Bilmeselerdi Yeseluneke Maza hamr şeklinde sormalıydılar. Hamr’ı ve meysırı bilmekte ve onların niçin haram edildiğini sormaktadırlar. Aksi halde Arapların Kuran indiği zaman: yetim, hayz, dağ, hilal, ganimet kelimesinin ne anlama geldiğini bilmiyor olmaları gerekir.

Sam Adian
14.03.2012
20:58

مَاذَا = hangi, nasıl, neler عَنِ = Hakkında, konusunda Farklı şeyler, biri nitelikle ilgilidir diğeri nicelikle.

Şimdi bizim sorduğumuz sorular şunlardır 1. Eğer HMR bilinen şeyse sorunun şekli maza olmalıydı. Çünkü bu durumda mananın bütününe değil, mananın kapsamı sorulmuş olurdu. 2. Bize göre bakara 219, maide suresinden sonra gelmiştir. Çünkü Maide 90 ve 91, HMR ve MYSR hakkında bir hüküm bildiriyor. Sıralamayı bundan sonraya alırsak bu durumda iki şey ortaya çıkar: HMR nedir, ve Niçin sakınılması gerekir? Bakara 219. Ayete bakınca bu iki sorunun da cevabını buluruz. Demek ki, HMR bilinen bir şey değildir. Maide 90 ve 91. Ayetler sebebiyle bilinmektedir ve bu sebeple sorulmuştur. 3. Eğer bakara 219, Nahl 67’den sonra geldi ise, bu durumda böyle bir soru sorulması imkansız hale gelir. Çünkü Nahl 67 herhangi bir yasak veya sakınma bildirmez.

Sizin dediğiniz gibi bilindiğini varsayalım ve Bakara 219. Ayetin Nahl 67 nin peşine nazil olduğunu düşünelim. Hakkında herhangi bir yasaklama veya sakınma yokken niçin böyle bir soru sorulmuş olsun?

Hamr’ı ve meysırı bilmekte ve onların niçin haram edildiğini sormaktadırlar. Bu ifadeniz doğrudur. Maide 90 ve 91. Ayetlerden sonra nazil olduğunu göstermektedir. Bu sebeple de sorulmuştur. Bunu zaten söylüyoruz.

Çok kolay “HARAM” kelimesi kullanıyorsunuz. ISM bir haram bildirmez. Bir şeye Haram demeden önce ayetleri dikkate almak daha sağlıklı olur.

Saygılar

Sam Adian
14.03.2012
21:26

Nüzul sırasına göre değerlendirdiğimizde Yusuf suresi 53. Sıradadır. Buna göre Yusuf 36. ve 41. Ayette geçen HMR kelimesine istinaden de sorulmuş olabilir. Ancak bu da bizim söylediğimiz soruyu geçersiz kılmıyor: Eğer bilinen bir şey ise niçin soruldu?

Çünkü: HMR bilinen bir kelime ise, ondaki ISM olma sebepleri de biliniyor olmalıydı. Çünkü Nahl 67. Ayette üzümden Sekar yapıldığı söylenmektedir. Demekki üzümden yapılan Sekar kullanılmaktadır.

Üzümden yapılan sekar kullanılmakta ise niçin ayrıca HMR sorulsun? Sekar’ın niçin ISM olduğu sorulmalıydı.

(Şarap zaten Arapçada vardır: İnsan 21)

Lütfi Hocaoğlu
14.03.2012
21:39

Şarap Türkçede kullanılan addır. Arapçada içecek anlamındadır. ŞRB kökü içmeden gelir. Sekar sarhoşluktur. İçeceğin adı değildir. Orada vasıf söylenmektedir.

Bir de ayetlerin iniş sırasını delil olarak alırsanız Kuran'ın yanında bir de iniş sırası fihristi olmalıdır. Bu nedenle bizi iniş sırası ilgilendirmez. Aksi halde Kuran dışında hatta dört delil dışında bir deliliniz daha olması gerekir.

Sam Adian
14.03.2012
22:09

Nüzul sırasını delil aldığımızı nereden çıkarıyorsunuz? Biz sadece böyle bir sorunun neden sorulmuş olabileceğini arıyoruz.

Neticede hiçbir yöntem niçin bu sorunun sorulduğunu ve niçin daha uygun kelimeler varken HMR kelimesinin kullanıldığını açıklamıyor.

Sam Adian
15.03.2012
04:24

Sayın demirci,

ot çayları pek sevimli olmuyor, biz kahveyi tercih ediyoruz. (Haram değildir inşallah) Cheese cake her zaman bulunmuyor tabii, tembellik işte. Ama kahve de yeterli.

İçki konusunda birkaç tane (yedi adet) mütevatir hadis vardır, Bunlardan biri “Sakının” der, bu hadis farklı kaynaklarda farklıdır. Ancak “sakının” ifadesi lafza uygun olduğu için biz bunu “Resulun sözü” olarak kabul ederiz.

Diğerleri “Haramdır” ifadesi kullanır “içki haramdır” şelinde, (iki hadis) bu ifade lafza uygun değildir. Diğer bir hadis “haramdır” “azı da çoğu haramdır” ifadelerini kullanır. Bu ifadeler lafza uygun değildir. Bir başka hadiste ise “içkinin haramlığı mütevatir sünnet olarak gelmiştir” der. Ba da lafza uygun değildir Bir başka hadis ise, içkiye ceza tahsis etmektedir. “içki içmeyi sürdürenin öldürülmesi” ni içerir ki bu da tamamen lafza aykırıdır. Bu yüzden bu hadisleri “Resulun sözü” olarak kabul edemeyiz. Diğer rivayetlerin güvenilirliği kesin değildir. Bazı menkıbeler de vardır ama bunlar güvenilir değillerdir. Bu sebeple de bağlayıcılığı yoktur.

Delili Kur’an da bulmak gerekir.

Sam Adian
15.03.2012
08:14

“Her sarhoşluk veren hamrdır, her hamr haramdır."

Bu söz bir kişinin sözü olabilir. Ama bu söz RESULUN sözü olamaz.

Çünkü Kur'an HMR için ISM der, Haram demez. Resulun de diyebileceği şey "sakının/dikkat edin" olabilir.

Eğer bir hadis, Lafzın ISM dediği şey için HARAM ifadesi kullanıyorsa, o hadis veya rivayet hangi kaynaktan gelirse gelsin bir anlam ifade etmez. Bu Resulun değil, Muhammed'in sözü olabilir veya rivayet eden yanlış anlamış olabilir.

Çünkü Kur'an böyle bir yetkiyi hiç kimseye vermez.

Biz lafza uyun olmayan bir rivayet sebebiye, kaynağı ne olursa olsun "Bu resulun sözüdür" diyerek ona iftira etmekten imtina ederiz.

Saygılar





Çok Yorumlanan Makaleler
Sam Adian
FINANSMAN MESELESI VE ZEKAT
8.11.2012 26569 Okunma
45 Yorum 18.11.2012 00:41
Sam Adian
IŞLEVSIZ TANRI...!
9.09.2012 14733 Okunma
42 Yorum 18.09.2012 01:06
Sam Adian
EN IYI ANAYASA YAZILI OLMAYANDIR.....
7.07.2012 12968 Okunma
34 Yorum 10.07.2012 22:30
Sam Adian
KAT'a ve NEFY - KAVRAMLAR
7.04.2012 12419 Okunma
32 Yorum 09.04.2012 18:02
Sam Adian
BIR EYLEM OLARAK ZINA
14.07.2012 33702 Okunma
24 Yorum 24.07.2012 09:50
Sam Adian
Varlığın Rabbi....
28.08.2012 11783 Okunma
24 Yorum 05.09.2012 10:43
Sam Adian
SOSYAL KAPITALIZM.
21.03.2012 13925 Okunma
23 Yorum 23.03.2012 04:25
Sam Adian
KAT'A ve NEFY
31.03.2012 13557 Okunma
22 Yorum 11.04.2012 01:44
Sam Adian
DARB-I MESEL VE YETKI GASPI
8.03.2012 10089 Okunma
22 Yorum 11.03.2012 16:10
Sam Adian
HAMR ve HUMR
25.02.2012 51246 Okunma
18 Yorum 10.01.2020 12:34
Sam Adian
HMR ve SONUÇ
16.03.2012 11879 Okunma
18 Yorum 16.03.2012 18:08
Sam Adian
HADIM'DAN ZINAYA
12.07.2012 10954 Okunma
18 Yorum 13.07.2012 10:00
Sam Adian
UTANMAZLIK ZINA MIDIR?
13.07.2012 13751 Okunma
16 Yorum 14.07.2012 21:14
Sam Adian
SLT ve SISTEM Toplu değerlendirme ve cevaplar
19.02.2012 10846 Okunma
16 Yorum 24.02.2012 01:08
Sam Adian
EKIMUS SALAT - Namaz bir Ritüel midir?
1.02.2012 18412 Okunma
15 Yorum 03.05.2020 12:00
Sam Adian
RIBA VE EKONOMI
7.03.2012 12131 Okunma
15 Yorum 09.03.2012 06:04
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KARAR MEKANIZMALARI
29.03.2012 11122 Okunma
15 Yorum 31.03.2012 20:26
Sam Adian
TANRI'NIN BEDENI....
2.08.2012 7246 Okunma
13 Yorum 08.08.2012 18:26
Sam Adian
RIBA'nın UNSURLARI
11.03.2012 12376 Okunma
12 Yorum 15.03.2012 16:14
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DIN FAKTÖRÜ
1.04.2012 6542 Okunma
11 Yorum 09.04.2012 23:53
Sam Adian
CINSELLIK VE AKIT
19.07.2012 7733 Okunma
11 Yorum 30.07.2012 06:11
Sam Adian
.... VE TANRI! - 1
12.08.2012 6609 Okunma
10 Yorum 14.08.2012 07:50
Sam Adian
ORTAK REFERANSLAR ve BIR ÖNERI
11.04.2012 8296 Okunma
9 Yorum 21.06.2012 16:27
Sam Adian
Metod ve uygulama
18.03.2012 5272 Okunma
9 Yorum 21.03.2012 10:01
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - INSAN VE DEVLET
26.03.2012 9061 Okunma
9 Yorum 27.03.2012 16:28
Sam Adian
KARAGÜLLE FELSEFESİ.....
13.10.2012 7303 Okunma
8 Yorum 23.10.2012 03:34
Sam Adian
MÜLKIYET MESELESI ve DÜZEN
6.11.2012 7426 Okunma
7 Yorum 21.11.2012 17:28
Sam Adian
"ADIL DÜZEN"IN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI
20.03.2012 5068 Okunma
7 Yorum 23.03.2012 18:49
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DEVLET ve IKTIDAR
4.04.2012 9317 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 09:59
Sam Adian
ŞURA
6.04.2012 8947 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 20:27
Sam Adian
HMR HAKKINDA - 2
14.03.2012 6810 Okunma
7 Yorum 15.03.2012 08:14
Sam Adian
RIBA ve EKONOMI-1
9.03.2012 6641 Okunma
7 Yorum 10.03.2012 19:31
Sam Adian
SLT-CEMAAT ŞERHI
15.02.2012 4040 Okunma
6 Yorum 16.02.2012 17:53
Sam Adian
INSAN VE DÜZEN
1.03.2012 4476 Okunma
6 Yorum 01.03.2012 19:11
Sam Adian
.... VE TANRI! - 2
13.08.2012 6609 Okunma
6 Yorum 14.08.2012 03:44
Sam Adian
SÖYLEYECEKLERIMIZ VAR
1.03.2012 4404 Okunma
5 Yorum 10.03.2012 08:24
Sam Adian
Allah Nasıl SLT eder?
2.02.2012 4574 Okunma
5 Yorum 03.02.2012 19:11
Sam Adian
ANLAMAK.....
15.03.2012 6169 Okunma
5 Yorum 16.03.2012 18:21
Sam Adian
DÖRT DELIL
22.02.2012 5049 Okunma
4 Yorum 02.03.2012 07:45
Sam Adian
ORUCUN FAZILETLERI....
9.08.2012 6763 Okunma
4 Yorum 13.08.2012 13:58
Sam Adian
YUNUS-NUH : Mitolojiden Vahye
13.12.2012 11640 Okunma
4 Yorum 14.12.2012 14:59
Sam Adian
BIRKAÇ NOT
15.01.2014 7441 Okunma
4 Yorum 25.07.2014 16:22
Sam Adian
ADEM VE TOPLUMU - 1
4.05.2012 6630 Okunma
3 Yorum 04.05.2012 15:03
Sam Adian
KUR'AN'DA CEZA KAVRAMI
14.04.2012 16553 Okunma
3 Yorum 19.04.2012 20:21
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KURUMSALLIK
26.03.2012 6107 Okunma
3 Yorum 27.03.2012 20:01
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI FAKTORLER - 15
2.06.2017 11962 Okunma
3 Yorum 03.06.2017 14:51
Sam Adian
CRITICS
27.03.2012 5269 Okunma
2 Yorum 28.03.2012 22:17
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 1
24.03.2012 4955 Okunma
2 Yorum 24.03.2012 23:10
Sam Adian
YARATILIŞ
29.04.2012 6779 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 13:07
Sam Adian
BAZI ELEŞTIRILER
29.04.2012 5240 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 20:51
Sam Adian
INSANLIK ANAYASASI HAKKINDA-1
12.03.2012 3776 Okunma
2 Yorum 12.03.2012 17:32
Sam Adian
ANLAMADA YÖNTEM
12.04.2012 5697 Okunma
2 Yorum 14.04.2012 16:04
Sam Adian
MATERYALIST NIKAH
22.07.2012 5257 Okunma
2 Yorum 24.07.2012 03:40
Sam Adian
RUBUBIYET....
6.09.2012 6390 Okunma
2 Yorum 12.10.2012 11:34
Sam Adian
SLT NEDIR?
3.11.2012 9144 Okunma
2 Yorum 04.11.2012 00:19
Sam Adian
El-Lehu, Lehu ve Mülkiyet
9.12.2012 7141 Okunma
1 Yorum 12.12.2012 11:42
Sam Adian
... VE NIHAYET RAB
12.10.2012 5188 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 01:06
Sam Adian
KIYAMET GÜNÜ.....
21.12.2012 6667 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 00:43
Sam Adian
DÜZEN MESELESI ve AKEVLER
3.02.2013 6137 Okunma
1 Yorum 06.02.2013 22:28
Sam Adian
.... VE TANRI! - 3
15.08.2012 6126 Okunma
1 Yorum 15.08.2012 21:16
Sam Adian
YARATILIŞ VE SÜREÇ
2.05.2012 5258 Okunma
1 Yorum 03.05.2012 07:38
Sam Adian
SLT ve CEMAAT -
4.02.2012 4079 Okunma
1 Yorum 05.02.2012 08:58
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 2
25.03.2012 4158 Okunma
1 Yorum 25.03.2012 05:43
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 3
25.05.2017 4616 Okunma
1 Yorum 26.05.2017 00:55
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE DOĞAL KAYNAKLAR, 18
4.06.2017 5066 Okunma
1 Yorum 05.06.2017 09:35
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - URETIM VE ISHLETME - 19
5.06.2017 3888 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - FIYAT ANALIZI / Ucret, Fiyat, Para 20
6.06.2017 6554 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TUKETIM - 21
7.06.2017 3437 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SERBEST TICARET ve PIYASALAR - 22
8.06.2017 3387 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - YAPISAL ANALIZ - MAKRO/MIKRO - 23
9.06.2017 3899 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - BUYUME VE ETKILER - 24
10.06.2017 5464 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI DENGELER/REFAH TOPLUMU 25
11.06.2017 3463 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI EVRIM - 26
12.06.2017 3920 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - UYGULAMA - 27
13.06.2017 2393 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISAT VE HUKUK - 28
14.06.2017 2913 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - DONUSUM VE YENI DUNYA DUZENI - 29
15.06.2017 2539 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAKCA - 30
15.06.2017 4144 Okunma
Sam Adian
FUNCTIONAL CONCEPTS - 1
3.10.2020 2749 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TARIHSEL YANILGILAR - 4
27.05.2017 3840 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - RIBA - BIR OZGURLUK DOLANDIRICILIGI 5
27.05.2017 4229 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE MULKIYET - 6
27.05.2017 4065 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SADAKA : KAMU MALIYESI - 7
27.05.2017 4388 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / A - 8
29.05.2017 6043 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / B- KOORDINASYON 9
29.05.2017 4284 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE/C - MEKANIZMALAR 10
29.05.2017 6232 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - ZEKAT - IKTISADI YONETIM SISTEMI - 11
30.05.2017 6355 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - INFAQ - TASARRUF MEVDUATI - 12
31.05.2017 3762 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KARZ-I HASEN / YATIRIM FONU - 13
31.05.2017 4062 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI PARAMETRELER - 14
2.06.2017 4248 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI YONETIM SISTEMI - BANKA - 16
3.06.2017 3444 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAK VE YATIRIM YONETIMI - 17
3.06.2017 2905 Okunma
Sam Adian
BAŞÖRTÜSÜ
23.03.2012 5243 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ - 2
30.04.2012 4009 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ KURAMI VE EVRIM
1.05.2012 5383 Okunma
Sam Adian
SLT ve MESCID
25.02.2012 4013 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ VE DÜZEN
3.06.2012 4640 Okunma
Sam Adian
RAMAZAN ve TARIH
11.08.2012 11735 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 1
7.02.2013 5135 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 2
7.02.2013 4729 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 3
8.02.2013 6295 Okunma