Mete Firidin
Sabah
14.02.2015
6498 Okunma, 1 Yorum

 

Sabah

Sbh (صبح) kökü Kuran’da 45 kez geçmektedir. Bunlardan 29’u fiildir. Anlamı ise “dönüşmek, halden hale değişmektir”. Genellikle fiil olan sbh kelimesinin çevirilerinde bir hata yoktur, fakat isim olarak kullanıldığında birçok anlam kaymaları olduğu görülmektedir. Mesela sabah kelimesi bildiğimiz sabah anlamındayken diğer türevlere de sabah anlamı verilmiştir.

Arapça kaynaklarda sbh köküne verilen anlamlar ise şunlardır: Dönüşmek, değişmek, etkinleştirmek, ele geçirmek, hızlandırmak, edindirmek, kendine gelmek, hale gelmek, uyandırmak, uygunca kullanıma hazırlamak, tutuşturmak, açlığını bastırmak, sabah vakti, aydınlatma aracı, iyice belirginleşme.

Kısacası sbh kökü bir şeyin dönüşmesini ifade eden bir kelimedir. Gündüzün geceye dönüşmesini, Uykudan uyanmayı, pasif halden aktif hale dönmeyi, açlıktan tokluğa dönüşmeyi, karanlıktan aydınlığa dönüşmeyi, güzelleşmeyi ve iyi durumdan kötü duruma düşmeyi ifade eden bir kelimedir. Kısacası “bir durumdan başka bir duruma dönüşmek, değişmek demektir. İngilizce become kelimesine benzemektedir.

Kelimenin kökünün Akadça “sabitutu” (sad-b-te) kelimesi ile aynı kökten geldiğini düşünüyorum. Çünkü sabitu kelimesi de Arapça olan sabah kelimesine benzer anlamlar içermektedir. Sabitutu Akadça manyetizma anlamına gelmektedir. Manyetizma insanlar tarafından binlerce yıldır bilinen bir kavramdır. Magnetit taşları muska olarak kullanılmıştır. Birçok hastalığı tedavi edip iyileştirebileceğine inanılmıştır. Mıknatıs özelliği olan bu taşların değişim, dönüştürme gücüne sahip olduğu kabul edilmiştir. Ayrıca doğal mıknatıslar demiri çekebilmekte ve bu özelliklerini demire aktarabilmekte ve onlarda değişim yapabilmektedirler. Ayrıca manyetize olmuş demir parçaları hareketle yön değiştirmektedirler. Yani pusula gibi davranmaktadırlar. Ayrıca diğer bir manyetizma kaynağı amberlerdir. Amberler bir kumaşa sürülünce değişime uğrayıp bazı nesneleri çekebilmektedirler. Yani sbh kelimesinin kökeninde manyetizma kazanan amber, hematit, magnetit gibi maddelerin olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı sbh kökünün bir anlamının da manyetizma olduğunu söyleyebilirim.

Bu kısa bilgiden sonra sbh kökünün geçtiği bazı ayetleri tekrar anlamaya çalışalım:

Enam 96:

فَالِقُ الْإِصْبَاحِ وَجَعَلَ اللَّيْلَ سَكَنًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ حُسْبَانًا ذَلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ (96)

Dönüşümü yapan, geceyi dinlenme zamanı, Güneş ve Ayı vakit ölçüsü kılandır. Bu, güçlü olanın, bilenin nizamıdır.[96]

Hud 81:

قَالُوا يَالُوطُ إِنَّا رُسُلُ رَبِّكَ لَنْ يَصِلُوا إِلَيْكَ فَأَسْرِ بِأَهْلِكَ بِقِطْعٍ مِنَ اللَّيْلِ وَلَا يَلْتَفِتْ مِنْكُمْ أَحَدٌ إِلَّا امْرَأَتَكَ إِنَّهُ مُصِيبُهَا مَا أَصَابَهُمْ إِنَّ مَوْعِدَهُمُ الصُّبْحُ أَلَيْسَ الصُّبْحُ بِقَرِيبٍ (81)

«Ey Lut! Biz Rabbinin elçileriyiz, onlar sana ilişemeyecekler; geceleyin bir ara, ailenle beraber yola çık; karının dışında kimse geri kalmasın. Doğrusu onların başına gelen onun başına da gelecektir. Vadeleri sabaha kadardır. Sabah yakın değil mi?» dediler [81].

Bu ayette bir vakit bildirilmektedir. Buradaki anlam sabah demektir. Sabah gecenin aydınlığa, insanların uykudan uyanıklığa dönüştükleri vakittir. Fakat Güneş doğduktan öğle öncesine kadar olan süreyi de içerir. Sabah havanın iyice aydınlık olduğu ve çalışmanın yapıldığı aydınlık vakitlerdir. Bu süre günün aydınlanması ile öğleye kadar olan süredir.

 

Nur 35:

اللَّهُ نُورُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ لَا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ يَشَاءُ وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ (35)

Allah göklerin ve yerin aydınlatıcısıdır. O’nun aydınlatıcısının örneği, içinde aydınlatma aracı bulunan bir dikkat etme yerine benzer (deniz feneri). O aydınlatma aracı bir cam içindedir (deniz fenerinin ışık kaynağı), cam ise (ampul), ışık saçan bir yıldız topluluğu (galaksi) gibidir (quasar); bu ne yalnız doğuda ve ne de yalnız batıya has potansiyel zeytin (yakıt) ağacından tutuşturulur (yakıt kaynağı). Onun yağı (elektrik) nerdeyse ateş değmese bile, ışık saçar. Aydınlatıcı üstüne aydınlatıcıdır (quasarın her bir yıldızından gelen ışık). Allah dilediğini aydınlatıcısına (Kuran’) kılavuzluk eder. Allah insanlara örnekler verir. O, her şeyi bilir [35].

 

Burada ise “misbah” kelimesi ismi alettir. Dönüşüm aracıdır. Karanlığı aydınlığa dönüştürme aracıdır. Zaten Arapçada da misbaha lamba denmiştir. Fakat buradaki lamba sirac yani kandilden (mum) daha farklıdır. Sabah aydınlığı gibi aydınlık yaratabilen bir aydınlatma aracıdır. Bu aracın manyetizma ile de bir ilgisi olmalıdır. Çünkü ayette tanımlanan bir ampuldür. Bir kandile göre yüzlerce defa aydınlatma yani sabah gibi yapma özelliği vardır. Eskiden ampuller tanımlanırken watt tanımı yerine mum tanımı kullanılırdı. Mesela 100 wattlık ampul yerine 100 mumluk ampul denirdi. Misbah kelimesi de çok mumluk yani wattlık aydınlatma gücünü ifade etmektedir. Yine ampul veya misbahlarda kullanılan enerji elektromanyetik enerjidir.

 

Fussilet 12:

فَقَضَاهُنَّ سَبْعَ سَمَوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ وَأَوْحَى فِي كُلِّ سَمَاءٍ أَمْرَهَا وَزَيَّنَّا السَّمَاءَ الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَحِفْظًا ذَلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ (12)

Böylece onları, iki gün içinde yedi göğe tamamladı ve her göğün işini kendisine bildirdi. Yakın göğü lambalarla süs ve koruma olarak donattık. İşte bu, bilen, güçlü olan Allah’ın kanunudur [12].

Burada ise mesabiha kelimesi aydınlatma araçları anlamındadır. Buradaki ışık saçan kaynakların manyetik enerji ile bir bağlantısı olmalıdır. Bu da bize aurora ışıklarını ve dünyanın koruyucu manyetik alanını düşündürmektedir. Aurora Güneş’ten gelen ışınların Dünya manyetik alanına çarpması sonunda oluşan ışımalardır. En yoğun görüldüğü yerler kutup bölgeleri olmasına rağmen Dünya’nın her yerinde görülebilir. Ayette Dünya’nın manyetik alanından koruyucu olarak da bahsedilmektedir. Üstelik bu bahsediş atmosferin yaratılmasını anlatan ayet içindedir.

 

Mülk 5:

وَلَقَدْ زَيَّنَّا السَّمَاءَ الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَجَعَلْنَاهَا رُجُومًا لِلشَّيَاطِينِ وَأَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابَ السَّعِيرِ (5)

And olsun ki, yakın göğü kandillerle donattık, onları bozucu faktörler için kovucu yaptık ve bozucular için semada (atmosferde) yakıcı alev azabını hazırladık [5].

Burada ise auroralar için ışık kaynağı olan manyetik alan ve atmosferi geçmek isteyen bozucu faktörlerin atmosferde yanmasından bahsedilmektedir. Dünya’nın manyetik alanı Güneş fırtınalarından atmosferimizi korumaktadır.

 

Rum 17:

فَسُبْحَانَ اللَّهِ حِينَ تُمْسُونَ وَحِينَ تُصْبِحُونَ (17)

Siz tüketirken de dönüşürken de mutlak egemen Allah dır.

“Siz günü tüketirken ve sabaha girerken mutlak egemen Allah dır”. Şeklinde de çevrilebilir. Yani gün bitip akşam olurken ve sabah olup gün ağarırken mutlak egemen Allah dır.

 

Saffat 177:

فَإِذَا نَزَلَ بِسَاحَتِهِمْ فَسَاءَ صَبَاحُ الْمُنْذَرِينَ (177)

O azap, yurtlarına indiğinde, uyarılanları sabahı, uyanışı, dönüşümü ne kötüdür [177].

 

Adiyat 3.

فَالْمُغِيرَاتِ صُبْحًا (3)

Dönüşümsel başkalaştıranlara.

 

Kamer 38:

وَلَقَدْ صَبَّحَهُمْ بُكْرَةً عَذَابٌ مُسْتَقِرٌّ (38)

Sabah erkenden onları istikrarlı azap iyice uyandırıp dönüştürmüştü (bozmuştu).

 

Hicr 66:

وَقَضَيْنَا إِلَيْهِ ذَلِكَ الْأَمْرَ أَنَّ دَابِرَ هَؤُلَاءِ مَقْطُوعٌ مُصْبِحِينَ (66)

Böylece o uyandırıp dönüştüren kesmenin sonlarını getirmesini gerçekleştirdik [66].

 

Hicr 83:

فَأَخَذَتْهُمُ الصَّيْحَةُ مُصْبِحِينَ (83)

Ardından onları uyandırıp dönüştüren titreşim yakaladı.

 

Saffat 137:

وَإِنَّكُمْ لَتَمُرُّونَ عَلَيْهِمْ مُصْبِحِينَ (137)

Uyananlar olarak (sabah) onların yerleri üzerinden geçersiniz.

 

Kalem 17:

إِنَّا بَلَوْنَاهُمْ كَمَا بَلَوْنَا أَصْحَابَ الْجَنَّةِ إِذْ أَقْسَمُوا لَيَصْرِمُنَّهَا مُصْبِحِينَ (17)

Biz onlara da belâ verdik, bahçe sahiplerine verdiğimiz gibi. Hani onlar uyanıp dönüşenler olarak bahçeyi mutlaka devşireceklerine yemin etmişlerdi [17].

 

Kalem 21:

فَتَنَادَوْا مُصْبِحِينَ (21)

Uyanıp dönüşenler olarak bağrıştılar.

 

Musbihine kelimesi kök anlama dikkat edildiğinde “dönüşenler” anlamına gelmektedir. Dönüşenleri uykudan kalkıp uyanıklığa dönüşenler olarak düşündüğümüzde ise “uyananlar, uyanma zamanı” anlamları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle genel olarak sabah anlamı da olabilir.

 

Müdessir 34:

وَالصُّبْحِ إِذَا أَسْفَرَ (34)

Belirginleştiğinde sabaha (gerçeğin iyice ortaya çıkmasına).

 

Tekvir 18:

وَالصُّبْحِ إِذَا تَنَفَّسَ (18)

Üflediğinde sabaha (gerçeğin iyice ortaya çıkmasına).

 

Essubhu aslında bir gerçeğin iyice ortaya çıkmasıdır. Her şeyin aydınlıkta gözükmesi gibi olduğundan sabaha benzer.

 

Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 



 

 

 

 

 

 


YorumcuYorum
Tayibet Erzen
15.02.2015
16:52

Okudum :)

Elinize sağlık.





Son Yorumlanan Makaleler
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 718 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 632 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Hz. İbrahim’deki Çare
7.01.2015 7051 Okunma
2 Yorum 24.12.2022 20:53
Mete Firidin
Dünya’nın ve Evren’in Yaşı
26.02.2017 5782 Okunma
1 Yorum 13.12.2022 01:10
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1141 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 1471 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 1613 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2031 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Ashabı Kehf
3.02.2014 7686 Okunma
7 Yorum 12.10.2021 20:56
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 18002 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Hz. Meryem Hermafrodit mi?
12.11.2014 17094 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:06
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2217 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 3946 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Cidiha ?
10.01.2014 5138 Okunma
4 Yorum 14.08.2021 16:33
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 37201 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Mete Firidin
Hz. Adem'in Annesi
3.06.2017 18892 Okunma
1 Yorum 24.04.2021 16:56
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3132 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 4218 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 11319 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Naram Sin
25.07.2012 15948 Okunma
5 Yorum 15.10.2020 19:50
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3180 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3419 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 3555 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 7405 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 3455 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Salat Kelimesinin Kökeni
26.02.2012 65640 Okunma
10 Yorum 03.06.2020 00:23
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 3483 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Adem ile Havva
9.03.2010 15014 Okunma
7 Yorum 23.05.2020 03:49
Mete Firidin
Nuh Tufanı
9.10.2010 9177 Okunma
2 Yorum 21.05.2020 00:29
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7133 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Zülkarneyn
26.08.2011 17781 Okunma
10 Yorum 28.04.2020 20:20
Mete Firidin
Nuh Peygamberin Kâfir Oğlunun Salı
26.06.2014 7618 Okunma
7 Yorum 17.04.2020 20:41
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12303 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 30109 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Mete Firidin
Hz. Musa Ne Zaman Yaşadı?
12.05.2011 113257 Okunma
11 Yorum 07.04.2020 15:05
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 3859 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
Bekke Ve Mekke
27.01.2011 52170 Okunma
9 Yorum 25.03.2020 19:30
Mete Firidin
Hz. İbrahim Ne Zaman Yaşadı?
28.02.2011 84391 Okunma
4 Yorum 25.03.2020 18:59
Mete Firidin
Hurufu Mukatta
9.04.2011 87693 Okunma
7 Yorum 25.03.2020 18:55
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 3702 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 4572 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7319 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5172 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hz. Lut’un Kızları
7.06.2011 38698 Okunma
4 Yorum 01.02.2020 21:22
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 31003 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Mete Firidin
İçki Haram mı?
25.05.2015 25211 Okunma
13 Yorum 12.01.2020 17:25
Mete Firidin
Hz. Nuh, İbrahim, Yusuf ve Musa Kronolojisi
5.04.2015 104134 Okunma
10 Yorum 12.01.2020 16:47
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 4916 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
İmhotep Hz.Yusuf mu?
27.10.2011 21777 Okunma
3 Yorum 05.11.2019 07:59
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 13366 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
İnşallah ne demek?
6.06.2015 14545 Okunma
1 Yorum 14.07.2019 09:13
Mete Firidin
Hz.İsa Geldi !
16.05.2011 7239 Okunma
4 Yorum 26.06.2019 09:48
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 5328 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 4965 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 4880 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 7466 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5124 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 9447 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Selected Elected
16.03.2014 5820 Okunma
2 Yorum 20.03.2019 23:28
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 20503 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 5768 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Midian Medyen Medine
3.05.2015 9929 Okunma
8 Yorum 02.02.2019 10:15
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8198 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Ayete Göre Kutuplarda Namaz
25.01.2015 13777 Okunma
3 Yorum 16.01.2019 16:40
Mete Firidin
Bakara Suresi Meali
28.08.2015 8378 Okunma
4 Yorum 16.01.2019 16:36
Mete Firidin
Nisa 15. Ayet ve Recm Cezası
22.07.2015 9968 Okunma
1 Yorum 14.01.2019 12:41
Mete Firidin
Nisa 15. Ayet ve Fuhuş
21.07.2015 12518 Okunma
3 Yorum 15.12.2018 16:41
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 8645 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Mars Hayali
7.01.2017 9200 Okunma
7 Yorum 12.10.2018 00:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6309 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Kabe Kavseyni Ev Edna
15.06.2012 31545 Okunma
1 Yorum 22.05.2018 01:32
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6444 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 6707 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
İmhotep'in Babası
7.04.2015 11769 Okunma
13 Yorum 03.05.2018 23:12
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7260 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Lut Kavmi Homoseksüel Değildi!
3.08.2014 33264 Okunma
15 Yorum 03.12.2017 03:35
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 11108 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Küsküt
10.07.2016 10569 Okunma
2 Yorum 25.11.2017 15:40
Mete Firidin
Taha Suresi 125. Ayet Meali
22.11.2017 7607 Okunma
4 Yorum 25.11.2017 14:43
Mete Firidin
Azap
10.07.2016 9043 Okunma
4 Yorum 11.07.2016 18:20
Mete Firidin
Ayağa Mesh Meselesi
12.02.2016 12395 Okunma
6 Yorum 06.07.2016 22:09
Mete Firidin
Şeytan
3.07.2016 13054 Okunma
2 Yorum 04.07.2016 20:17
Mete Firidin
Tasavvuf
11.05.2010 16167 Okunma
12 Yorum 17.02.2016 17:55
Mete Firidin
Varsayım Yapanlar Öldürüldü!
3.02.2016 8441 Okunma
1 Yorum 06.02.2016 17:26
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 23834 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Mete Firidin
Cenaze Töreni
24.01.2016 8923 Okunma
1 Yorum 25.01.2016 12:25
Mete Firidin
Kuran'da Zamanın Sonu
30.09.2015 18186 Okunma
11 Yorum 25.10.2015 15:50
Mete Firidin
Hadid Suresi 25. ayet ve Zülkarneyn
25.10.2015 14208 Okunma
4 Yorum 25.10.2015 13:00
Mete Firidin
Taqwa Kelimesi
15.10.2015 8660 Okunma
1 Yorum 19.10.2015 14:11
Mete Firidin
Qyl Kökü Ve Anlamı
22.09.2015 8248 Okunma
2 Yorum 02.10.2015 19:38
Mete Firidin
Sidr ve Sadr Kelimeleri
11.08.2015 15653 Okunma
7 Yorum 18.08.2015 14:52
Mete Firidin
Gavs Ve İkizler Burcu
15.12.2014 17993 Okunma
10 Yorum 14.07.2015 09:59
Mete Firidin
Fecrin Beyaz ve Karanlık İpliği
29.06.2015 11166 Okunma
2 Yorum 02.07.2015 10:06
Mete Firidin
Fatiha suresi meal
28.06.2015 9543 Okunma
2 Yorum 28.06.2015 18:37
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 20510 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Mete Firidin
Şerr
10.05.2015 10664 Okunma
9 Yorum 19.05.2015 15:59
Mete Firidin
Petra Yalanı
28.04.2015 70810 Okunma
9 Yorum 02.05.2015 13:07
Mete Firidin
Peygamber Eyyub
21.12.2014 7157 Okunma
3 Yorum 30.04.2015 14:55
Mete Firidin
Hz. İbrahim ve Lisan
23.04.2015 19020 Okunma
1 Yorum 24.04.2015 09:49
Mete Firidin
Hz. İbrahim’in Atası ve Nemrut
19.04.2015 25286 Okunma
1 Yorum 20.04.2015 20:48


© 2024 - Akevler