Mete Firidin
Nuh Peygamberin Kâfir Oğlunun Salı
26.06.2014
7618 Okunma, 7 Yorum

Nuh Peygamberin Kâfir Oğlunun Salı

 

Hud suresi 42. Ayeti okurken bir şey fark ettim ve bunu araştırdım. Karşıma ilginç bir durum ortaya çıktı. Bu araştırma sonucunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hud suresi 42. Ayet:

وَهِيَ تَجْرِي بِهِمْ فِي مَوْجٍ كَالْجِبَالِ وَنَادَى نُوحٌ ابْنَهُ وَكَانَ فِي مَعْزِلٍ يَابُنَيَّ ارْكَبْ مَعَنَا وَلَا تَكُنْ مَعَ الْكَافِرِينَ .(42)

Ve hiye tecrî bihim fî mevcin kel cibâli ve nâdâ nûhunibnehu ve kâne fî ma'zilin yâ buneyyerkeb meanâ ve lâ tekun meal kâfirîn(kâfirîne).

Gemi içindekilerle birlikte, dağlar gibi dalgalar arasında akıp gidiyordu. Nuh ayrı bir yere çekilmiş olan oğluna bağırdı: «Yavrucuğum, gel, bizimle beraber bin! Kâfirlerle beraber olma!»[42].

 

Ayette geçen “dağlar gibi dalgalar arasında akıp gidiyordu” ifadesine dikkat etmek gerekir. Gemi “dağlar gibi dalgalar arasında akıp giderken” kıyıda olan biri ile nasıl konuşabilirsiniz? Ya da suyun kaplamadığı bir kıyı kalmış mıdır? Su baskını olurken Kâfirler öylesine kala kalmışlar mıdır? Yoksa onlarda bulabildikleri deniz araçlarına mı binmişlerdir?

Ayette geçen azil kelimesi Arapça fiil olarak kaldırmak, ayırmak, tecrit etmek, izole etmek, yalıtmak anlamındadır. AZL kökü Kuran’da 10 kez geçmektedir. Bunların 8 tanesi fiildir. Şuara 212 de isimleşmiş sıfat olarak geçerken, burada yani Hud 42. Ayette ismi mekan olarak geçmektedir. Ayette Fi me’zilin denmektedir. Fi harfi ceri “içinde” anlamındadır. Yani Nuh’un oğlu kâfirler ile birlikte me’zil içinde bulunmaktadır. Nedir bu me’zil?

 

Bu günkü Semitik dillerde mazlal: fıçı, kutu, sepet, tahtırevan anlamlarındadır.

 

 

Akkadça’da azaillu çuval demektir. Magulu ise büyük sal demektir. Akkadça ve Sümerce tufan mitolojilerinde genellikle magulu kullanılır. Gılgamış’ın tufan efsanesinde bindiği deniz aracının adı magulu dur. Sümerce Madala, Akkadça tilla kamış yığını ve sal demektir. Ma Sümerce deniz demektir.

 

 

 

 

Aşağıdaki bir haberde Sümer tabletinde yazan bir bilgiye göre Nuh’un gemisinin bir “coracle” olabileceği yazmaktadır. Coracle bez ile kaplanmış bir sepetin bir sandal gibi kullanılmasıdır. Yani bir çeşit sal dır.

 

 

Aşağıda ise iki adet sal, “coracle” fotoğrafı verilmiştir.

 

Hud 42. Ayette geçen me’zil kelimesinin sal anlamında olduğunu düşünüyorum.

Kuran’da Nuh’un gemisi için kullanılan kelimeler sefine ve fulk dur. Sefine kapalı kamaralı deniz araçları için kullanılan bir kelimedir. Fukl ise iğ şeklinde olan deniz araçları için kullanılır. Fakat bu ayette oğlunun içinde olduğu şey için me’zil yani sal denmektedir. Yani ayetin meali aşağıdaki gibi olmalıdır.

 

Gemi içindekilerle birlikte, dağlar gibi dalgalar arasında akıp gidiyordu. Nuh sal (magal-mazal) içinde olan oğluna bağırdı: «Yavrucuğum, gel, bizimle beraber bin! Kâfirlerle beraber olma!»[42]”.

 

Tufanın başladığı ve Nuh’un gemisinin harekete geçtiği bir zaman anlatıldığından kâfirlerin de selden korunabilecekleri bir yer yoktur. Bu nedenle kâfirler de bulabildikleri araçların üzerine çıkmış olmalıdırlar. Bu dönemde bulabilecekleri tek su aracı ise ilkel şekilde yapılmış sallardır. Nuh oğluna kendi gemisine binmesini teklif etmiştir. Bir sonraki ayette oğlu bir dağa sığına bileceğini iddia etmiştir. Yani bir salın üzerinde yüksek bir yere kadar ulaşıp tufandan kurtulabileceğini düşünmüştür. Fakat bir dalganın salı veya salları alabora etmesi sonucu akıntıda boğulmuşlardır.

Kuran’dan anlıyoruz ki Nuh’un gemisi gerçek anlamda yapılan ilk gemidir. Sal (magulu) şeklinde olan araçlar ise Nuh’un gemi inşasını insanlığa öğretmeden önce kullanılan deniz araçlarıdır. Çünkü gemi yapım tekniği Mezopotamya’da başlamıştır. Avrupalılar Amerika ve Avustralya kıtalarına bu teknolojiyi götürene kadar bu kıtalarda gemi yapımı mevcut değildir. Ancak sal ve kano yapımı mevcuttur.

 

 

Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 


YorumcuYorum
Hüseyin Kayahan
27.06.2014
09:53

İzmir-Akevlerin 20.YY çevirisi aşağıdaki gibidir.

42- O onları cibal gibi mevcin içinde cereyan ettiriyordu. Ve Nuh ma’zilde bulunan ibnine ya büneyyem bizimle beraber rüküb et. Kafirlerle beraber olma diye nida etti. O onları dağ gibi dalga içinde götürüyordu. Ve Nuh uzakta bulunan oğluna ey oğulcuğum bizimle beraber bin. Kapatanlarla beraber olma diye bağırdı. 43- “Bir cebele îvâ edeceğim mâdan beni i’smet eder” kavl etti. “Rahmet ettiği kimsenin dışında el-yevm Allah’ın emrinden â’sim yoktur” kavletti ve beynlerini mevc havl etti de muğreklerden oldu. “Bir dağa konaklayacağım, beni sudan korur” söyledi. “Esenlik verdiği kimse dışında bugün Allah’ın buyruğundan kurtulan yoktur” söyledi ve aralarını dalga çevirdi de boğulanlardan.

Aynı kelimenin türevi olan "uzlet" Türkçede kullandığımız bir terimdir.Keza "azletmek" iş hayatında, yönetim/bürokrasi gibi yerlerde "uzaklaştırma" anlamında kullanılmaktadır. Türkçe ve Arapça kelimenin ilk bölümünde ses uyumu da görünmektedir.

Metenin yorumunda haklı taraflar vardır: Dalgalar arasında cereyan eden bir gemiye nasıl binilecektir. Gemi halat almamış olsa neyse... Suyun ortasında ve dalgalı bir ortamda geminin kıyıya yanaşıp yolcu alması çok zor olduğu için kişinin bir şekilde gemiye doğru (yüzerek, salla, kayıkla, vs. ile) gitmesi gerekir.

Aşağı Mezopotamya'da dağ ve tepe yoktur. Yukarıda ise vardır. Oğul, "cebel"den bahsettiğine göre TUFAN yukarılarda olmuştur.

Gramerciler, "mevc" müfrettir/tekildir, "bir dalga" manasındadır. Benzetilen ise "cibal"dir, yani dağlardır, çoğuldur. Tekil çoğula benzetilir mi?

Sonra neden "ala/üzerinde" değil de, "fi/içinde" şeklindedir. ""Dalgalar arasında" normal de, bir dalganın içinde nasıl olur? Mevc/Dalga, dalganın tepe değil de, çukur kısmını mı ifade etmektedir?

Saygılarımla.

H.Kayahan

Mete Firidin
27.06.2014
10:27

"dağlar gibi dalga içinde akıyordu". gemi her defasında bir dalganın içine girmektedir. Fakat dalgalar ardarda gelmektedir. herdefasinda bir dalganın içinde olmak üzere , başka dalgalarında içinde bulunmakta olduğu anlaşılmakta.

Yani dağlar gibi dalgalrın olduğu bir ortamda herdefasında bir dalganın içine akmaktadır. Dalgalar geminin üstünden geçmektedir.

Sizin "kapatanlar" yani çiftçi anlamı verdiğiniz kelime "elkafirüne" kelimesidir. Oysa kuranda örtmek anlamında olan kelime "ğafur" kelimesidir. Kafir kelimei ise "inkar eden" anlamındadır.

Nuhun oğlu "bir cibale sığınırım" demiyor. bir "cebel seviyelenirim" diyor. Cibal dağ demektir. cebel nedir?

Ayetten Nuhun oğlunun , kafirlerle beraber bindiği bir şey anlatılıyor. Çünkü gel "bizimle bin, kafirlerle olma" deniyor. Demekki Nuhun oğlu ve kafirler bir "magul, mezil" içinde bulunmaktalar.

Mete Firidin
27.06.2014
10:50

"DAĞLAR GİBİ DALGA İÇİNDE AKIYORDU" cümlesinden, dalgaların gemiyi içerecek kadar geniş ve büyük olduğu anlaşılıyor. Eğer "DAĞLAR GİBİ DALGALAR İÇİNDE AKIYORDU" denseydi gemi aynı anda en az üç dalganın da içinde akıyor olacaktı. Bu da dalgaların gemiden en az 1/3 oranında küçük boyutta olduğunun göstergesi olacaktı.

Hüseyin Kayahan
27.06.2014
17:17

Kefere'ye kapatma; gafare'ye de örtme karşılığını kullanıyoruz, biz. Malum, Türkçe diye bir hassasiyetimiz var...

Cebel, cibalin tekilidir.

"Bir cebele iva (yuva kelimesi) ederim, (o) beni madan (sudan) ismet (kurtarır) eder, diye söyledi". Kısaca ve yaklaşık gramatik çevirisi budur. Her kelimeyi daha özel anlama getirebilirsiniz. Devamında Â'sım kelimesini, kurtarıcı/koruyucu karşılığı kullanmaktadır.

Dalgaların güverteden aştığı bir ortamda o gemiye binmek neredeyse imkansızdır. Dışarıda duramazsınız, kapakları açamazsınız, sular içeri dolar ve en önemlisi, o ortamda dengenizi sağlayamazsınız, vs.

Binilebilecek kadar bir sakinlik vardır ki, Nuh oğluna seslenmektedir. Hatta öyle bir ortamda ses duyurmak bile meseledir. Bu mevci bir daha düşünmek gerek...!

Saygılarımla.

H.Kayahan

Mete Firidin
27.06.2014
18:18

Biliyorum Mezopotamya deltasında dağ yoktur. Ziggurat, (Akatça ziqqurrat, zaqā "yükselmiş yere kurmak") eski Mezopotamya vadisinde ve İran'da terası bulunan piramitlere benzeyen tapınak kulesidir. Ama proto tip

zigguratlar gibi insan yapımı yüksek yerler vardır. Cebel kelimesi yüksek yer demektir. Buradaki "cebel" dağ anlamında değildir. İnsan yapısı bir yüksek yer de, ziggurat gibi olabilir.

Nuhun gemisi bir "sefine fulk" tur . yani iği şeklinde üstü kapalı kamaralı bir gemidir. Dalgalı denizlerde bu gemilerden kurtarma yapılabilir. Kurtarma gemileri bu çeşit kapalı gemilerdir. sefine kelimesinin kök anlamı "kaplanmış, kapatılmış " demektir.

Fırtına dalgaları uzaktan geliyorsa ve fırtına çok güçlüyse dalganın boyu değil genişliği yani kalınlığı fazla olur. Bu durumda dalga sizi sadece dağ gibi havaya kaldırır. Bir dağın tepesinde ,bir çukurda kalırsınız, gürültü de olmaz. ne zaman dalga yüksekliği artar ve kırılma başlar ozaman gürültü ve tehlike başlar. Dalga Nuhun gemisinin üzerinden gecer ve gider. Arada bir rahatlama olur. Ama dalga kırılmaya başladığında sepet gibi bir mezil içindeyseniz, alabora olup batarsınız.

5246kadir
17.04.2020
20:32
Selamun aleyküm Mete bey bu konu 2 hafta önce kafama takıldı açıkçası sizin makalenizi okuyuncaya kadar da yeterli hiç bir cevap bulamadım. Ancak sizin makaleyi okumadan önce kendim çözmeye gayret ettim. İlahiyat fakültesini bitirene kadar bu ayeti çok kere okudum ama hiç bu derece aklıma takılmamıştı. Daha sonra konu hakkında tefsir kaynaklarına baktım ve sadece bu ayetlerde kullanılan vav harflerinin sıra bildirmeyeceği yönünde bence yetersiz olan bir açıklamaya rastladım. Daha sonra ma’zal kelimesine neden ayrı bir yer anlamı verilmiş anlamakta zorlanıyorum. Modern Arapça sözlüklerinde kelime genellikle uzlet yeri, “kabin” Hatta oy kullanma kabini  gibi anlamlara gelmekte olduğunu gördüm. Ve tam o sıra sizin makalede bu kelimenin Akkadça ve Sümerce köklerinde sal olabileceği ihitmalini düşünmeniz bu ma’zal kelimesinin yanlış anlamlandırıldığı fikrini kuvvetlendirdi bende. Zira ayette ma’zal yerine yer anlamında menzil veyahut mevkif kelimeleri de kullanılabilirdi. Bu kelimenin hususi bir manasının olduğu belli. 
5246kadir
17.04.2020
20:41
Selamun aleyküm Mete bey bu konu 2 hafta önce kafama takıldı açıkçası sizin makalenizi okuyuncaya kadar da yeterli hiç bir cevap bulamadım. Ancak sizin makaleyi okumadan önce kendim çözmeye gayret ettim. İlahiyat fakültesini bitirene kadar bu ayeti çok kere okudum ama hiç bu derece aklıma takılmamıştı. Daha sonra konu hakkında tefsir kaynaklarına baktım ve sadece bu ayetlerde kullanılan vav harflerinin sıra bildirmeyeceği yönünde bence yetersiz olan bir açıklamaya rastladım. Daha sonra ma’zal kelimesine neden ayrı bir yer anlamı verilmiş anlamakta zorlanıyorum. Modern Arapça sözlüklerinde kelime genellikle uzlet yeri, “kabin” Hatta oy kullanma kabini  gibi anlamlara gelmekte olduğunu gördüm. Ve tam o sıra sizin makalede bu kelimenin Akkadça ve Sümerce köklerinde sal olabileceği ihitmalini düşünmeniz bu ma’zal kelimesinin yanlış anlamlandırıldığı fikrini kuvvetlendirdi bende. Zira ayette ma’zal yerine yer anlamında menzil veyahut mevkif kelimeleri de kullanılabilirdi. Bu kelimenin hususi bir manasının olduğu belli. 




Son Yorumlanan Makaleler
Reşat Nuri Erol
‘Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası’ çalışması
18.04.2024 249 Okunma
1 Yorum 18.04.2024 09:47
Reşat Nuri Erol
‘Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol’
17.04.2024 253 Okunma
1 Yorum 17.04.2024 10:08
Reşat Nuri Erol
“Yeni Bir Anayasa” ve anayasa seminerlerimiz
16.04.2024 270 Okunma
1 Yorum 16.04.2024 08:29
Reşat Nuri Erol
Seçim, seçim sonrası ve İsrail’de savaş sirenleri!
15.04.2024 283 Okunma
1 Yorum 15.04.2024 08:56
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Araplar, İslâm âlemi bayram yaptı mı?
10.04.2024 365 Okunma
1 Yorum 14.04.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Araplar, İslâm âlemi bayram yaptı mı?-2
11.04.2024 340 Okunma
1 Yorum 13.04.2024 07:52
Ahmet Yücel
EMEKLİ ÖĞRETMENDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
3.04.2024 86 Okunma
2 Yorum 05.04.2024 23:45
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 2
4.04.2024 316 Okunma
1 Yorum 04.04.2024 09:25
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 1
3.04.2024 382 Okunma
1 Yorum 03.04.2024 10:18
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 6
28.03.2024 318 Okunma
1 Yorum 28.03.2024 05:54
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 5
26.03.2024 368 Okunma
7 Yorum 26.03.2024 09:06
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 4
25.03.2024 381 Okunma
1 Yorum 25.03.2024 09:00
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 3
24.03.2024 397 Okunma
1 Yorum 24.03.2024 05:49
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 2
23.03.2024 418 Okunma
1 Yorum 23.03.2024 10:16
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” işbirliği - 1
21.03.2024 419 Okunma
7 Yorum 21.03.2024 09:35
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 28
17.03.2024 337 Okunma
7 Yorum 17.03.2024 07:53
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 27
16.03.2024 353 Okunma
5 Yorum 16.03.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 26
15.03.2024 392 Okunma
5 Yorum 15.03.2024 09:14
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 25
14.03.2024 334 Okunma
1 Yorum 14.03.2024 11:25
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 24
13.03.2024 352 Okunma
1 Yorum 13.03.2024 07:01
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 23
12.03.2024 348 Okunma
5 Yorum 12.03.2024 07:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 22
11.03.2024 350 Okunma
5 Yorum 11.03.2024 08:36
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 21
10.03.2024 357 Okunma
1 Yorum 10.03.2024 10:18
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 20
9.03.2024 378 Okunma
8 Yorum 09.03.2024 09:27
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 19
8.03.2024 404 Okunma
8 Yorum 08.03.2024 08:25
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 18
7.03.2024 398 Okunma
1 Yorum 07.03.2024 06:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 17
6.03.2024 371 Okunma
1 Yorum 06.03.2024 07:52
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 16
5.03.2024 336 Okunma
9 Yorum 05.03.2024 06:26
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 15
3.03.2024 370 Okunma
7 Yorum 03.03.2024 08:17
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 14
29.02.2024 355 Okunma
7 Yorum 29.02.2024 08:40
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 13
28.02.2024 330 Okunma
1 Yorum 28.02.2024 14:11
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 11
27.02.2024 343 Okunma
7 Yorum 27.02.2024 08:18
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 10
26.02.2024 399 Okunma
1 Yorum 26.02.2024 08:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 9
24.02.2024 336 Okunma
7 Yorum 24.02.2024 10:38
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 8
23.02.2024 327 Okunma
1 Yorum 23.02.2024 11:51
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 7
21.02.2024 401 Okunma
1 Yorum 21.02.2024 09:30
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 6
18.02.2024 466 Okunma
7 Yorum 18.02.2024 09:16
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 5
18.02.2024 373 Okunma
7 Yorum 18.02.2024 09:15
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 4
16.02.2024 369 Okunma
7 Yorum 16.02.2024 09:32
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 3
15.02.2024 370 Okunma
5 Yorum 15.02.2024 07:23
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 2
14.02.2024 425 Okunma
5 Yorum 14.02.2024 10:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 1
13.02.2024 549 Okunma
5 Yorum 13.02.2024 09:32
Reşat Nuri Erol
MehmetTekelioğlu; Bilge adam Nazif Satoğlu Hakka yürüdü
12.02.2024 303 Okunma
6 Yorum 12.02.2024 14:05
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-4
12.02.2024 319 Okunma
5 Yorum 12.02.2024 09:50
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-3
10.02.2024 324 Okunma
5 Yorum 10.02.2024 12:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-2
9.02.2024 382 Okunma
5 Yorum 09.02.2024 07:17
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-1
8.02.2024 360 Okunma
5 Yorum 08.02.2024 09:03
Reşat Nuri Erol
Seçim; ‘Emekliler Partisi’ en büyük parti gibi!-4
7.02.2024 375 Okunma
5 Yorum 07.02.2024 12:06
Reşat Nuri Erol
Seçim; ‘Emekliler Partisi’ en büyük parti gibi-3 “Seçim
5.02.2024 385 Okunma
5 Yorum 05.02.2024 08:56
Reşat Nuri Erol
Seçim; ‘Emekliler Partisi’ en büyük parti gibi!-2
4.02.2024 392 Okunma
5 Yorum 04.02.2024 09:04


© 2024 - Akevler