Sam Adian
BIRKAÇ NOT
15.01.2014
7441 Okunma, 4 Yorum

 

Birkaç not yazmak elzem oldu, her ne kadar bu yazacağımız şeyler “ilim” denilen şeyle uzaktan dahi ilgisi olmasa bile, ilim yaptığını söyleyenlere belki ders olur, her şeyi bir kenara bırakarak sadece “akletmeyi” becerebileceklerin anlayacağı bir dille:

 

  1. Biz “Tanrı’nın varlığı veya Yokluğu tartışılamaz” dedik. Bunun için uzun uzun makaleler yazdık. Ancak, Sanki biz TANRI yoktur demişiz gibi ithamlarla karşılaştık. Şimdi, “Tanrı Vardır” diyen ne kadar haklı ise, “Tanrı yoktur” diyen de o kadar haklıdır. Buradan hangi AKIL ile “TANRI YOKTUR” sonucu çıkarılabilir. Biz varlığını veya yokluğunu bir tartışma konusu yapmıyoruz ki TANRI YOKTUR diyelim. Hangi derin ILME göre böyle bir sonuç üretilebilir?
  2. Bu sitede yazılan makalelerin pek çoğunu ne içerik olarak, ne de metodolojik olarak onaylamıyoruz ve katılmıyoruz. Ancak karışmıyoruz da. Dileyen dilediği gibi anlar. Ancak eğer burası bir tartışma platformu ise, bir “fikir” beyan edildiği zaman FAŞIST bir yaklaşım sergilenemez. Eğer FAŞIST bir davranış biçimi ortaya konuluyorsa, orada ILIM YAPILMIYOR demektir.  Medeni insanlar, beğenmedikleri bir yorum veya fikrin karşısında “Ahlaksız, abuk sabuk” gibi kelimeler kullanmak yerine, “Bu önermenin dayanağı yoktur” veya “bu önerme delilsizdir” gibi bir cümle ile neden böyle olduğunu ortaya koyarlar.
  3. “Benim söylediğim doğrudur, Lisan-ül Arab Kur’an ı anlamak için tek Kaynaktır” diyen bir anlayışa bizim söyleyeceğimiz şey çok basittir: “MÜSLÜMAN OLUN”.
  4. Kur’an ı tahrif eden bir kaynak ancak çöplük olabilir. Bunun gerekçelerini ve nedenlerini de yazmıştık. Okumayanlar veya okuduklarını anlamayanlar yeniden okusunlar. ISTILAH kaynakları ancak Tahrif içindir ve böyle bir bilgiyle hareket edilemez.
  5. Bir ayeti veya bir ayetin içindeki bir kelimeyi DELIL olarak ortaya koyabilmek için, geçmişte patavatsızca bize USUL dayatması yapanların neyi nasıl ortaya koymaları gerektiğini çok iyi bilmeleri gerekir. “Metot falan yok” dediğiniz zaman, siz İLİM değil, FİLİM yapıyor olursunuz.

Örneğin: “la ilahe illallah” ifadesini delil getirebilmeniz için NEYE ILAH DENDIĞNI öncelikli olarak ÖĞRENMENIZ gerekir. Öğrenemiyorsanız KUR’AN a bakın. Anlamıyorsanız  biraz daha çalışın.

  1. Bizim verdiğimiz manayı beğenmeyenler için: Bir çocuğun bile rahatlıkla anlayabileceği herhangi bir sözlükte verdiğimiz manayı bulamıyorsanız eğer, o zaman bize dönüp “yalan” söylediğimiz iddiasında bulunabilirsiniz. Bizi “kafamıza göre yorum yapmak”la itham edenlerin önce KAFALARINI KUMDAN ÇIKARIP, gerçekten ILIM erbabı olmalarını tavsiye ederiz. Mana ve delilde yol bulamayanlar ancak gayr-i medeni yollara başvururlar. Bunun adı CEHALET’tir.

 

Çok fazla uzatmaya gerek  yok. Ne yazık ki, burası bir İlmi platform olmaktan çok uzak. Kimse kişisel inançlarını başkasına DIN veya HAKIKAT diye dayatamaz. Dayatıyorsa bunun adına FAŞIZM denir. Böyle bir yerden de İLİM çıkmaz. Masabaşında, hayal kurup Film çıkar ancak.

 

Biz makalelerimizde hangi kaynaktan neyi aldığımızı açık açık söylüyoruz ve yazıyoruz.  Neyi kabul edip neyi etmediğimizi de açık açık belirtiyoruz. Yazdıklarımızı okumayanlar veya okuduklarını anlamayanlar için bir kere daha tekrarlamış olalım.

 

  • Biz, hiçbir ISTILAH kaynağını delil kabul etmiyoruz
  • Biz, ICMA diye bir şeyi kabul etmiyoruz (bu ancak sosyolojik hayatın gerekleri için olabilir, kur’an üzerinde icma falan olmaz. Sözün sahibiyle mi konuştunuz da üzerinde icma ediyorsunuz?)
  • Biz, somut kanıtlara dayanmayan, bilimsel veriler ihtiva etmeyen, deneysel sonuçları olmayan hiçbir yorumu, bilgiyi veya önermeyi kabul etmiyoruz. IMAN kelimesinin en temel anlamı EMIN olmaktır. Bir şeyi kanıtlayabiliyorsanız IMAN etmiş olursunuz. Nasıl kanıtlanacağının da yolları bellidir. Falan şöyle dedi filan böyle dedi ile kanıt olmaz. Gerisi boş laf.
  • Bizim usulumuz vardır ve kimsenin usulüne ihtiyacımız yoktur. Bunun ne olduğunu uzun uzun yazdık. Beğenmeyenler için yapabileceğimiz bir şey yoktur. Bilmeyenler açıp yeniden okuyabilir, sitede kayıtlıdır ve herkese açıktır.
  • Herhangi bir şekilde bizi itham edecek olanların, bu bilimsel metodolojiyi bilerek hareket etmeleri, itham sahibinin gülünç duruma düşmemesi için faydalı olabilir. Zaten kabul etmediğimiz bir şeyle suçlamaya kalkmak, komiklik yapmakla aynı şeydir.
  • Kavramların ne olduğunu bilmeden ayetleri delil göstermeye çalışanlar bizim nazarımızda sadece CAHIL’dırler ve hiçbir değeri yoktur.
  • Kendinden başkasını kabul etmeyenler için sizin ülkenizde söylenen bir söz var: Kendi çalıp kendi söylüyor. Size kolay gelsin. Ancak bunun adı bizim burada FAŞIZM’dır. Böyle bir yerden de ilim çıkmaz.

 

Yarası olan herkes gocunabilir. Herkes dilediği hakareti yapabilir. Ancak hiç kimse söylemediğimiz bir şeyle bizi itham edemez. Sizin ülkenizin alışkanlığı bu olabilir, ancak bizim alışkanlığımız değildir. Böyle davrananlara söyleyebileceğimiz tek şey “MÜSLÜMAN OLUN” olacaktır.

 

Ne kadar garip, Biz “Adem’e öğretilen esma’nın” bilgi olduğunu söylediğimiz zaman ilginç yorumlarla karşılaşmıştık. Oysa şimdi şaşkınlıkla görüyoruz ki, kelimelerin asıl manalarının isimlerle olduğunu Akevler kabul ediyormuş. Biz Pardon diyelim, bu nasıl İlim anlayışı? Bu platformda “ilim” olmadığını söyleyenlere itibar etmemiştik geçmişte. Şimdi neden böyle söylediklerini anlıyor gibiyiz. Doğrusu "Kapris"ten başka bir şey bulamadık burda ne yazık ki.

 

Bil—vesile.

 

 

 


YorumcuYorum
Sam Adian
16.01.2014
01:04

En’am 101: “Bedîus semâvâti vel ard, ennâ yekûnu lehu veledun ve lem tekun lehu sâhıbeh, ve halaka kulle şey, ve huve bikulli şey’in alîm” Bedii: acayip nesne , yeniden olan şey ve yeniden bir nesne peyda edici, çok güzel, örneksiz bir şeyin icad edilmesi, yeniden yapılmış şey… (Kaynak çocuklar için arapça sözlükler) Halaka : Oluşturmak, üretmek, yeni bir şey işlemek, yeniden inşa etmek, (Kaynak çocuklar için arapça sözlükler) Yoktan var edicilerin veya var oluşçuların atladıkları basit bir şey: Ayet ne diyor: Yer ve gökler Bedii edildi? Bir örneğe bağlı olmaksızın icad etmek, peki ne oldu? Ve halake kulle şey… Her şey ondan üretildi….. Bir patlama oldu, bu patlama kendi koşul ve şartlarında oldu ve bundan sonra her şey bu patlamadan açığa çıkan şeylerden üretildi….. ne üretildi ? HER ŞEY Bedii kelimesi, zaten “kendi kendisini üreten” anlamını verir. Bunun için herhangi birine veya bir şeye ihtiyaç olmadığını anlarız. Türünün ilk örneğidir. Ama bunun olabilmesi için de elimizde bir malzemenin olması gerekir. Ama ISTILAH ne der? Bedii yoktan var etmektir der? Kim yoktan var etti? Allah, peki ayette Bedii edenin Allah olduğunu gösteren nasıl bir bilgi var? Bir yerden kopyalanmadığını veya benzerinin olmadığını anlatmak için de çocuklarının veya atalarının (veya hane içindeki efraddan birinin) de olmadığını söyler. Bu kendi kendini üreten şey tek bir şeydir. Devam edelim ve huve bikulli şey’in alîm : Ve o her şeyin bilgisidir. O kimdir? Bedii olan şey. Herkesten özür diliyorum, ilk mektebe giden çocukların anlayabileceği bir şekilde anlatmaya gayret ediyorum, çünkü bazı “ilim” sahipleri ancak bundan anlıyorlar. Şimdi bunu evirip çevirip yok illa da “TANRI” yaptı, hah bak işte… diyebilmek için olmadık gramer, rivayet, icma vs. ortaya koyabilirler elbette. Ve tabii bu da ILIM olur. Tabii varlığın hiçlikten geldiğini söyleyen ayetleri geçiyoruz. Onlar zaten bir anlam taşımazlar. Mutlaka bir ILAH olmalıdır. Yoktan var etmesi gereklidir. Ama ILAH denilen şeyin de üretilmiş olduğu gerçeğini ne yapmalıyız bilmem. Özetle, ayet ortadadır. ”Bizim bildiğimiz anlamdaki zaman’dan öncesini bilemeyiz” demek başka birşeydir, ”Demek ki big bang anında birşeyler yoktan varoldu (hatta var edildi)” demek başka birşeydir. Birincisi sadece “bugünkü bilgi ve verilerimizle big bang öncesi hakkında sıhhatli varsayımlar ve kuramlar üretemeyeceğimiz” anlamına gelir. İkincisi ise tamamen keyfi, gerekçesiz ve bilimsel açıdan değeri olmayan boş bir iddia niteliğindedir.

Sam Adian
16.01.2014
11:52

Doğrusu böyle bir şeye cevap vermek bile abesle iştigal, ancak yanlış anlaşılmaya da izin vermek istemeyiz. “ifadeleriyle ilahın da var edildiğini söyleyerek Allah'a neyi isnat ettiğinin bile farkında değil.” Israrla aynı şey tekrar ediliyor. Biz ALLAH ve ILAH kavramlarının AYNI OLMADIĞINI söylüyoruz. Yani ILAH bir sebebe bağlıdır ve varlıktır. Rab gibi. ALLAH ise başka bir şeydir. Bizi “kafir” olmakla veya “ateist” olmakla suçlamak için buna ihtiyacınız yok. Siz Allah İlahtır diyebilirsiniz. Kanıtlayabiliyorsanız kimsenin bir itirazı olmaz. Bizim de yok. Neye inandığınız sizin bileceğiniz iş. Ancak, bir Ateiste “Hah bak Allah’a inanmıyor işte” diyebilir misiniz? Zaten inanmıyor…. Ona neden Allah’a inanması gerektiğini söyleyin, kanıtlayın. Kaldı ki bizim boyle bir iddiamız ve ifademiz de yok. Anlamayanlar için bir kere daha tekrar edelim. “Tanrı’nın varlığı veya yokluğu tartışılamaz.” Ancak, biz metni okuyup anlamaya çalışırken her şeyi göze alarak yapıyoruz. Yokluğunu da Kabul ederek. Yani hiç bir önkoşulumuz, önkabulumuz yoktur. Edindiğimiz bilgiler bizi nereye ulaştırırsa biz onu Kabul ederiz. Bu sizin için bir değer taşımıyor olabilir. Farzedelim ki, biz bir ATEIST olarak buradayız. Bu sizin yöntemlerinizi veya söylemlerinizi bilimsel olmaktan uzaklaştırmak için yeterli bir neden midir? Veya Etik dışı davranmanızı haklı kılacak bir şey midir? Buradan bir şeyin varlığını veya yokluğunu reddettiğimiz anlamı çıkarılamayacağı gibi, reddediyor olsak bile, bunun nedenlerini söyleriz. Kimseye ders verecek halimiz yok. Okuduğunu anlamayanlar için yapacak bir şey de yoktur.

ilim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir

Sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır

Sam Adian
16.01.2014
11:55

Ne yazık ki haklısınız

üçüncü sınıf bir filmde figüran olmak istemeyiz

fil hakika

Ali Kaan
25.07.2014
16:22

Selamlar Samadian-Sam Adian, hayatımın bir devresinde bilimsel tefsir ile iştigal etmiştim, ancak şunu itiraf edeyim ki ben yakın geçmişe kadar Kitabın psiko-sosyal olarak incelemeye ağırlık veriyordum, ancak olayın daha geniş kapsamlı düşünülmesi noktasında yazdığınız yazılar dikkatimi çekti, bende yeni ufuklar açtı. Bu sebeplerden dolayı bu konular hakkında sağlıklı ve yerine oturacak taşlarla birlikte bilgi alışverişi yapmak için Sizinle bu konuları irdelemek istiyorum. Dikkate alırsanız çok sevinirim.

Herkese selamlar, muhabbetler ...





Son Yorumlanan Makaleler
Sam Adian
EKIMUS SALAT - Namaz bir Ritüel midir?
1.02.2012 18412 Okunma
15 Yorum 03.05.2020 12:00
Sam Adian
HAMR ve HUMR
25.02.2012 51246 Okunma
18 Yorum 10.01.2020 12:34
Sam Adian
... VE NIHAYET RAB
12.10.2012 5188 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 01:06
Sam Adian
KIYAMET GÜNÜ.....
21.12.2012 6667 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 00:43
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE DOĞAL KAYNAKLAR, 18
4.06.2017 5066 Okunma
1 Yorum 05.06.2017 09:35
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI FAKTORLER - 15
2.06.2017 11962 Okunma
3 Yorum 03.06.2017 14:51
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 3
25.05.2017 4616 Okunma
1 Yorum 26.05.2017 00:55
Sam Adian
BIRKAÇ NOT
15.01.2014 7441 Okunma
4 Yorum 25.07.2014 16:22
Sam Adian
DÜZEN MESELESI ve AKEVLER
3.02.2013 6137 Okunma
1 Yorum 06.02.2013 22:28
Sam Adian
YUNUS-NUH : Mitolojiden Vahye
13.12.2012 11640 Okunma
4 Yorum 14.12.2012 14:59
Sam Adian
El-Lehu, Lehu ve Mülkiyet
9.12.2012 7139 Okunma
1 Yorum 12.12.2012 11:42
Sam Adian
MÜLKIYET MESELESI ve DÜZEN
6.11.2012 7426 Okunma
7 Yorum 21.11.2012 17:28
Sam Adian
FINANSMAN MESELESI VE ZEKAT
8.11.2012 26569 Okunma
45 Yorum 18.11.2012 00:41
Sam Adian
SLT NEDIR?
3.11.2012 9144 Okunma
2 Yorum 04.11.2012 00:19
Sam Adian
KARAGÜLLE FELSEFESİ.....
13.10.2012 7303 Okunma
8 Yorum 23.10.2012 03:34
Sam Adian
RUBUBIYET....
6.09.2012 6390 Okunma
2 Yorum 12.10.2012 11:34
Sam Adian
IŞLEVSIZ TANRI...!
9.09.2012 14732 Okunma
42 Yorum 18.09.2012 01:06
Sam Adian
Varlığın Rabbi....
28.08.2012 11782 Okunma
24 Yorum 05.09.2012 10:43
Sam Adian
.... VE TANRI! - 3
15.08.2012 6126 Okunma
1 Yorum 15.08.2012 21:16
Sam Adian
.... VE TANRI! - 1
12.08.2012 6608 Okunma
10 Yorum 14.08.2012 07:50
Sam Adian
.... VE TANRI! - 2
13.08.2012 6609 Okunma
6 Yorum 14.08.2012 03:44
Sam Adian
ORUCUN FAZILETLERI....
9.08.2012 6763 Okunma
4 Yorum 13.08.2012 13:58
Sam Adian
TANRI'NIN BEDENI....
2.08.2012 7246 Okunma
13 Yorum 08.08.2012 18:26
Sam Adian
CINSELLIK VE AKIT
19.07.2012 7733 Okunma
11 Yorum 30.07.2012 06:11
Sam Adian
BIR EYLEM OLARAK ZINA
14.07.2012 33702 Okunma
24 Yorum 24.07.2012 09:50
Sam Adian
MATERYALIST NIKAH
22.07.2012 5257 Okunma
2 Yorum 24.07.2012 03:40
Sam Adian
UTANMAZLIK ZINA MIDIR?
13.07.2012 13750 Okunma
16 Yorum 14.07.2012 21:14
Sam Adian
HADIM'DAN ZINAYA
12.07.2012 10954 Okunma
18 Yorum 13.07.2012 10:00
Sam Adian
EN IYI ANAYASA YAZILI OLMAYANDIR.....
7.07.2012 12968 Okunma
34 Yorum 10.07.2012 22:30
Sam Adian
ORTAK REFERANSLAR ve BIR ÖNERI
11.04.2012 8296 Okunma
9 Yorum 21.06.2012 16:27
Sam Adian
ADEM VE TOPLUMU - 1
4.05.2012 6629 Okunma
3 Yorum 04.05.2012 15:03
Sam Adian
YARATILIŞ VE SÜREÇ
2.05.2012 5258 Okunma
1 Yorum 03.05.2012 07:38
Sam Adian
BAZI ELEŞTIRILER
29.04.2012 5240 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 20:51
Sam Adian
YARATILIŞ
29.04.2012 6778 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 13:07
Sam Adian
KUR'AN'DA CEZA KAVRAMI
14.04.2012 16553 Okunma
3 Yorum 19.04.2012 20:21
Sam Adian
ANLAMADA YÖNTEM
12.04.2012 5697 Okunma
2 Yorum 14.04.2012 16:04
Sam Adian
KAT'A ve NEFY
31.03.2012 13557 Okunma
22 Yorum 11.04.2012 01:44
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DIN FAKTÖRÜ
1.04.2012 6542 Okunma
11 Yorum 09.04.2012 23:53
Sam Adian
KAT'a ve NEFY - KAVRAMLAR
7.04.2012 12419 Okunma
32 Yorum 09.04.2012 18:02
Sam Adian
ŞURA
6.04.2012 8947 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 20:27
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DEVLET ve IKTIDAR
4.04.2012 9317 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 09:59
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KARAR MEKANIZMALARI
29.03.2012 11122 Okunma
15 Yorum 31.03.2012 20:26
Sam Adian
CRITICS
27.03.2012 5269 Okunma
2 Yorum 28.03.2012 22:17
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KURUMSALLIK
26.03.2012 6107 Okunma
3 Yorum 27.03.2012 20:01
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - INSAN VE DEVLET
26.03.2012 9061 Okunma
9 Yorum 27.03.2012 16:28
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 2
25.03.2012 4158 Okunma
1 Yorum 25.03.2012 05:43
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 1
24.03.2012 4955 Okunma
2 Yorum 24.03.2012 23:10
Sam Adian
"ADIL DÜZEN"IN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI
20.03.2012 5068 Okunma
7 Yorum 23.03.2012 18:49
Sam Adian
SOSYAL KAPITALIZM.
21.03.2012 13925 Okunma
23 Yorum 23.03.2012 04:25
Sam Adian
Metod ve uygulama
18.03.2012 5272 Okunma
9 Yorum 21.03.2012 10:01
Sam Adian
ANLAMAK.....
15.03.2012 6169 Okunma
5 Yorum 16.03.2012 18:21
Sam Adian
HMR ve SONUÇ
16.03.2012 11879 Okunma
18 Yorum 16.03.2012 18:08
Sam Adian
RIBA'nın UNSURLARI
11.03.2012 12375 Okunma
12 Yorum 15.03.2012 16:14
Sam Adian
HMR HAKKINDA - 2
14.03.2012 6809 Okunma
7 Yorum 15.03.2012 08:14
Sam Adian
INSANLIK ANAYASASI HAKKINDA-1
12.03.2012 3776 Okunma
2 Yorum 12.03.2012 17:32
Sam Adian
DARB-I MESEL VE YETKI GASPI
8.03.2012 10089 Okunma
22 Yorum 11.03.2012 16:10
Sam Adian
RIBA ve EKONOMI-1
9.03.2012 6640 Okunma
7 Yorum 10.03.2012 19:31
Sam Adian
SÖYLEYECEKLERIMIZ VAR
1.03.2012 4403 Okunma
5 Yorum 10.03.2012 08:24
Sam Adian
RIBA VE EKONOMI
7.03.2012 12131 Okunma
15 Yorum 09.03.2012 06:04
Sam Adian
DÖRT DELIL
22.02.2012 5049 Okunma
4 Yorum 02.03.2012 07:45
Sam Adian
INSAN VE DÜZEN
1.03.2012 4475 Okunma
6 Yorum 01.03.2012 19:11
Sam Adian
SLT ve SISTEM Toplu değerlendirme ve cevaplar
19.02.2012 10846 Okunma
16 Yorum 24.02.2012 01:08
Sam Adian
SLT-CEMAAT ŞERHI
15.02.2012 4040 Okunma
6 Yorum 16.02.2012 17:53
Sam Adian
SLT ve CEMAAT -
4.02.2012 4079 Okunma
1 Yorum 05.02.2012 08:58
Sam Adian
Allah Nasıl SLT eder?
2.02.2012 4574 Okunma
5 Yorum 03.02.2012 19:11
Sam Adian
SLT ve MESCID
25.02.2012 4013 Okunma
Sam Adian
BAŞÖRTÜSÜ
23.03.2012 5243 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ - 2
30.04.2012 4009 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ KURAMI VE EVRIM
1.05.2012 5383 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ VE DÜZEN
3.06.2012 4640 Okunma
Sam Adian
RAMAZAN ve TARIH
11.08.2012 11735 Okunma
Sam Adian
Ve MUKADDERAT...
14.10.2012 6025 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 1
7.02.2013 5135 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 2
7.02.2013 4729 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 3
8.02.2013 6295 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 4
8.02.2013 5241 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI YONETIM SISTEMI - BANKA - 16
3.06.2017 3444 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAK VE YATIRIM YONETIMI - 17
3.06.2017 2905 Okunma
Sam Adian
ARASAT'TAN BIR ARSA
18.12.2012 4553 Okunma
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 1
24.05.2017 3838 Okunma
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 2
24.05.2017 3287 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TARIHSEL YANILGILAR - 4
27.05.2017 3838 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - RIBA - BIR OZGURLUK DOLANDIRICILIGI 5
27.05.2017 4227 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE MULKIYET - 6
27.05.2017 4065 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SADAKA : KAMU MALIYESI - 7
27.05.2017 4388 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / A - 8
29.05.2017 6043 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / B- KOORDINASYON 9
29.05.2017 4284 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE/C - MEKANIZMALAR 10
29.05.2017 6231 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - ZEKAT - IKTISADI YONETIM SISTEMI - 11
30.05.2017 6355 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - INFAQ - TASARRUF MEVDUATI - 12
31.05.2017 3762 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KARZ-I HASEN / YATIRIM FONU - 13
31.05.2017 4062 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI PARAMETRELER - 14
2.06.2017 4248 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - URETIM VE ISHLETME - 19
5.06.2017 3888 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - FIYAT ANALIZI / Ucret, Fiyat, Para 20
6.06.2017 6554 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TUKETIM - 21
7.06.2017 3437 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SERBEST TICARET ve PIYASALAR - 22
8.06.2017 3387 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - YAPISAL ANALIZ - MAKRO/MIKRO - 23
9.06.2017 3899 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - BUYUME VE ETKILER - 24
10.06.2017 5464 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI DENGELER/REFAH TOPLUMU 25
11.06.2017 3463 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI EVRIM - 26
12.06.2017 3919 Okunma