Reşat Nuri Erol
‘Geçmiş olsun İzmir, Allah korusun Türkiye’ - 5
5.11.2020
2245 Okunma, 5 Yorum

 

‘Geçmiş olsun İzmir, Allah korusun Türkiye’ - 5

MİLLÎ GAZETE ile başlayıp devam edeceğiz bugün de; aynen ilk yazılarımızda yaptığımız gibi; bunun önemli bir sebebi var” demiştik önceki yazımızsa; bugün de Millî Gazete’den iki hatırlatma ile devam edelim... Birincisi, Mahmut Toptaş hocamızın bugünkü (4 Kasım) “Depreme dayanıklı adam yetiştirme teklifim” başlıklı yazısı. Mahmut Hocanın yazısını okuyup hayatımızdaki dinî-ilmî-iktisadî-idarî/siyasî her türlü tufanlara ve de depremlere dayanıklı adam yetiştirelim… İkincisi de, Millî Gazete muhabiri Furkan Erten’in “Zemin balçık, beton eksik!” başlıklı haberi. Bayraklı’daki bölgeyi çocukluğumdan beri bahçeler ve yer yer bataklıklar olarak bildiğimi, önceki yazılarımda yazdım. Furkan kardeşimiz teknik bilgiler veriyor, özetle okuyalım…

“Zemİn balçık, beton eksİk!” Deprem bölgesinde yıkılan binalarda incelemede bulunan Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. A. Samet Arslan gazetemize yaptığı açıklamada, “Seferihisar tarafındaki binalarda çok fazla hasar yok. Deprem dalgası güneybatıdan gelmesine rağmen o bölgelerde bir şey yok ama Bayraklı’ya geldiğimizde birçok enkazla karşılaşıyoruz. Bayraklı’da kil, silt ve kumdan oluşan bir zemin var. En yakın kaya 80 ila 90 metrede başlıyor. Yukarısı kil, silt ve kum. Yani bildiğiniz balçık! O yüzden buradaki binaların hasar görmesi sürpriz değil.”

“STANDARDIN ALTINDA BETON KALİTESİ VAR” “Bina tam sarsıntıya, titreşime geçmemiş. Tabandan kesme suretiyle hasar oluşmuş, hiçbirisinde bodrum yok. Çünkü yer altı su seviyesi burada yüksek. Binanın beton kalitesizliği de çok etkili. Standartlarda öngördüğümüz beton kalitesinden çok çok düşük bir kalite var.”

“DEPREM MESAFE TANIMADIĞINI BİZE GÖSTERDİ” Cuma günü meydana gelen deprem merkez üssüne yakın yerlerde ciddi hasar yapmazken, 70 kilometre uzaktaki Bayraklı’da birçok binanın yıkılmasına neden oldu...” (Sebeplerini günlerdir yazdım. /RNE)

***

İzmİr Depremİ vesilesiyle bazı bilgiler verelim ve İlgİlİlerİ uyaralım!

Güzel ülkemiz oldukça yoğun bir deprem bölgesi içermektedir. Bu bölgelerden 485 aktif fay hatları üzerinde inşa edilmiş 68 ilimiz bulunmaktadır. Prof. Dr. Orhan Tatar'ın açıklamasına göre içinden aktif fay hattı geçen ilçemiz de 400 civarındaymış. Belde ve Köy bazına inildiğinde ise rakamlar 6-7 bin civarındaymış (Bu bilgiler 21.02.2020 tarihli.)

Bu bilgilerden sonra, bir profesörün sorduğu soruları biz de soralım: *Söz konusu il ve ilçelerdeki yüzlerce yıllık yerleşim bölgeleri, bu fay hatlarından NEDEN uzağa taşınmıyor? *Son yıllarda kesinleşen aktif fay hatları bilgilerimiz yeniden kentleşmede NEDEN kullanılmıyor? *Bu bölgelerde yapılan yeni binalar, bu risklere karşı NEDEN 1999 yönetmeliğine göre imar edilmiyor? *Az katlı eski binalar yıkılıp, rant kazanma uğruna imar izni olmadan NEDEN daha yüksek katlı binalar inşa ediliyor? *2003 yılından bu yana 7 adet imar affı çıkarıldı. Yasal kurallara uymadan inşa edilen binaların affı NEDEN kabul edildi? Bunları görmezden gelen ve müsaade eden tüm yerel ve genel yönetimler, yaşanan facialardan kendilerini ne kadar sorumlu bulacaklar? (3.11.2020). Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar)

***

DEPREM DİLE GELSE DER Kİ: “İnsan, sen ne acayip bir varlıksın? Ben doğal bir olayım ve varım. Artık benim geleceğimi de aşağı yukarı biliyorsun. Ben olmazsam şu yeryüzü patlardı. Ben, düdüklü tencerenin düdüğüyüm. Allah yeryüzünün stresi patlamasın diye, dünyanın bazı yerlerine düdük koydu. Sen yeryüzüne misafir olmadan önce de böyleydi. Sen Allah’ın özel misafirisin. Allah sana kanun koyduğu gibi yeryüzüne ve malzemeye kanun koydu. Yeryüzü de, malzemeler de kendi dinamiği ve aklı içinde çalışıyor. Sen neden bu kanuna uygun davranmıyorsun, uygun malzemeyle uygun ev yapmıyorsun? Bil ki; depremin kendisi kaos değil kozmostur. Deprem kaos oluyorsa bu senin yüzündendir.”

“Zemin etüdü yapılmadan, gerekli mühendislik tedbirleri alınmadan bina yapılmaz. Bu, yerkürenin fıtratını ciddiye almaktır.” (Prof. Dr. Orhan Arslan, 26 Ocak 2020 tarihinde yazdığı “Deprem bir doğa olayıdır” başlıklı yazısında bu uyarıları yapmış.) UYANALIM…

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
05.11.2020
10:54

MİLLÎ GAZETE

Makale Yazısı-05 Kas 2020 - 04:30

“Geçmiş olsun İzmir, Allah korusun Türkiye”-5

“MİLLÎ GAZETE ile başlayıp devam edeceğiz bugün de; aynen ilk yazılarımızda yaptığımız gibi; bunun önemli bir sebebi var” demiştik önceki yazımızda; bugün de Millî Gazete’den iki hatırlatma ile devam edelim... Birincisi, Mahmut Toptaş hocamızın bugünkü (4 Kasım), “Depreme dayanıklı adam yetiştirme teklifim” başlıklı yazısı. Mahmut hocanın yazısını okuyup hayatımızdaki dinî-ilmî-iktisadî-idarî/siyasî her türlü tufanlara ve de depremlere dayanıklı adam yetiştirelim… İkincisi de, Millî Gazete muhabiri Furkan Erten’in, “Zemin balçık, beton eksik!” başlıklı haberi. Bayraklı’daki bölgeyi çocukluğumdan beri bahçeler ve yer yer bataklıklar olarak bildiğimi, önceki yazılarımda yazdım. Furkan kardeşimiz teknik bilgiler veriyor, özetle okuyalım…

“Zemin balçık, beton eksik! Deprem bölgesinde yıkılan binalarda incelemede bulunan Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. A. Samet Arslan gazetemize yaptığı açıklamada, “ Seferihisar tarafındaki binalarda çok fazla hasar yok. Deprem dalgası güneybatıdan gelmesine rağmen o bölgelerde bir şey yok ama Bayraklı’ya geldiğimizde birçok enkazla karşılaşıyoruz. Bayraklı’da kil, silt ve kumdan oluşan bir zemin var. En yakın kaya 80 ila 90 metrede başlıyor. Yukarısı kil, silt ve kum. Yani bildiğiniz balçık! O yüzden buradaki binaların hasar görmesi sürpriz değil.”

STANDARDIN ALTINDA BETON KALİTESİ VAR. Bina tam sarsıntıya, titreşime geçmemiş. Tabandan kesme suretiyle hasar oluşmuş, hiçbirisinde bodrum yok. Çünkü yer altı su seviyesi burada yüksek. Binanın beton kalitesizliği de çok etkili. Standartlarda öngördüğümüz beton kalitesinden çok çok düşük bir kalite var.

DEPREM MESAFE TANIMADIĞINI BİZE GÖSTERDİ. Cuma günü meydana gelen deprem merkez üssüne yakın yerlerde ciddi hasar yapmazken, 70 kilometre uzaktaki Bayraklı’da birçok binanın yıkılmasına neden oldu...” (Sebeplerini günlerdir yazdım. /RNE)

***

İzmir Depremi vesilesiyle bazı bilgiler verelim ve ilgilileri uyaralım!

Güzel ülkemiz oldukça yoğun bir deprem bölgesi içermektedir. Bu bölgelerden 485 aktif fay hatları üzerinde inşa edilmiş 68 ilimiz bulunmaktadır. Prof. Dr. Orhan Tatar’ın açıklamasına göre içinden aktif fay hattı geçen ilçemiz de 400 civarındaymış. Belde ve köy bazına inildiğinde ise rakamlar 6-7 bin civarındaymış. (Bu bilgiler 21.02.2020 tarihli.)

Bu bilgilerden sonra, bir profesörün sorduğu soruları biz de soralım: *Söz konusu il ve ilçelerdeki yüzlerce yıllık yerleşim bölgeleri, bu fay hatlarından NEDEN uzağa taşınmıyor? *Son yıllarda kesinleşen aktif fay hatları bilgilerimiz yeniden kentleşmede NEDEN kullanılmıyor? *Bu bölgelerde yapılan yeni binalar, bu risklere karşı NEDEN 1999 yönetmeliğine göre imar edilmiyor? *Az katlı eski binalar yıkılıp, rant kazanma uğruna imar izni olmadan NEDEN daha yüksek katlı binalar inşa ediliyor? *2003 yılından bu yana 7 adet imar affı çıkarıldı. Yasal kurallara uymadan inşa edilen binaların affı NEDEN kabul edildi? Bunları görmezden gelen ve müsaade eden tüm yerel ve genel yönetimler, yaşanan facialardan kendilerini ne kadar sorumlu bulacaklar? (3.11.2020). Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar)

***

DEPREM DİLE GELSE DER Kİ: “İnsan, sen ne acayip bir varlıksın? Ben doğal bir olayım ve varım. Artık benim geleceğimi de aşağı yukarı biliyorsun. Ben olmazsam şu yeryüzü patlardı. Ben, düdüklü tencerenin düdüğüyüm. Allah yeryüzünün stresi patlamasın diye, dünyanın bazı yerlerine düdük koydu. Sen yeryüzüne misafir olmadan önce de böyleydi. Sen Allah’ın özel misafirisin. Allah sana kanun koyduğu gibi yeryüzüne ve malzemeye kanun koydu. Yeryüzü de, malzemeler de kendi dinamiği ve aklı içinde çalışıyor. Sen neden bu kanuna uygun davranmıyorsun, uygun malzemeyle uygun ev yapmıyorsun? Bil ki; depremin kendisi kaos değil kozmostur. Deprem kaos oluyorsa bu senin yüzündendir.

Zemin etüdü yapılmadan, gerekli mühendislik tedbirleri alınmadan bina yapılmaz. Bu, yerkürenin fıtratını ciddiye almaktır.” (Prof. Dr. Orhan Arslan, 26 Ocak 2020 tarihinde yazdığı “Deprem bir doğa olayıdır” başlıklı yazısında bu uyarıları yapmış.) UYANALIM…

Reşat Nuri Erol
05.11.2020
10:54


Prof. Dr. ARİF ERSOY

https://youtu.be/rfJGcZyWMl0

ÇORUM BELEDİYESİ HAZIRLATMIŞ…

*

https://www.tvnet.com.tr/ilim-irfan-saati/ilim-irfan-saati-2166421

İlim İrfan Saati, ARİF ERSOY’u ANMA PROGRAMI TVNET PROGRAMLARI 19 EYLÜL 2020 CUMARTESİ

Konuklar: Reşat Nuri Erol ve Osman Nuri Kapaktepe

*

https://www.youtube.com/watch?v=-Np2xTmJxhs

Prof. Dr. Arif Ersoy'un, Uluslararası İslam İktisat Konferansı Konuşması 14 Mar 2019

*

https://www.youtube.com/watch?v=y90D-Gn7q5c

Prof. Dr. Arif Ersoy: Kriz Yönetimi 1 May 2020

*

https://www.youtube.com/watch?v=fM0jK3xZfCI

İslam Ekonomisi ve Finansı - Prof. Dr. Arif Ersoy 30 Haz 2020

*

https://www.youtube.com/watch?v=hokeGT2yMc8

KANAL 42 - İzdüşüm - Erbakan' Anlamak - İslam Ekonomisi - Prof. Dr. Arif Ersoy 3 Mart 2020

*

... 



Reşat Nuri Erol
05.11.2020
10:55


://islammedeniyetivakfi.com/  



İSLAM MEDENİYETİ dergimiz yeni/den yayımlandı...

(HAKEMLİ AKADEMİK DERGİ olarak yayımlandı)

Dergiye yukarıdaki linklerden ulaşabilirsiniz... 
Tüm istediklerinize ulaştırabilirsiniz...
Selam ve sağlık dualarımızla...
İslam Medeniyeti Vakfı
Başkan Reşat EROL 

(Vakıf başkanının sunumu derginin 14-15. sayfalarındadır.) 

***

Not:

Bu çalışmamızı da daima değerlendirebilirsiniz; 

(İSLAM MEDENİYETİ VAKFI - KUR'AN'I ANLAMA USULÜ ÇALIŞMALARI)

https://www.youtube.com/channel/UCFo3tKrGvXdcWpcpSXwpLfg


KUR'AN ÜZERİNDE ÇALIŞMANIN 

DAHA DA DEĞERLENDİĞİ GÜNLERDEYİZ...

ALLAH, KUR'ANI ANLAMA USULÜ ÜZERİNDE ÇALIŞMAYI VE

GEREĞİNİ YAPMAYI YANİ UYGULAMAYI CÜMLEMİZE NASİP EYLESİN...




Reşat Nuri Erol
05.11.2020
10:56



http://www.akevler.org/AkevlerSeminerler/1224/SonEk/1/Neml-Suresi-Tefsiri-45-53-Ayetler




Reşat Nuri Erol
05.11.2020
11:18



http://www.bncmedyahaber.com/yazar-bncmedyahabercom-yazari-resat-nuri-erol-kimdir-62.html








Son Yorumlanan Makaleler
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-6; kooperatiflerin dünyadaki durumu
25.04.2024 219 Okunma
1 Yorum 25.04.2024 09:57
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-5; sürdürülebilir kalkınma modelidir...
24.04.2024 235 Okunma
1 Yorum 24.04.2024 07:28
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-4; Akevler ve kooperatiflerin özellikleri…
23.04.2024 263 Okunma
7 Yorum 23.04.2024 06:29
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-3; Kooperatif tasarruf ettirerek kazandırır
22.04.2024 260 Okunma
7 Yorum 22.04.2024 09:12
Mete Firidin
Abdestsiz Kuran Okumak!
20.04.2024 108 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 20:19
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-2; özellikleri anlamaya devam edelim
20.04.2024 310 Okunma
8 Yorum 21.04.2024 07:05
Reşat Nuri Erol
Kooperatif-1; kısa tarihçe, tarif, özellik, öneriler
20.04.2024 315 Okunma
7 Yorum 21.04.2024 07:04
Reşat Nuri Erol
‘Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası’ çalışması
18.04.2024 277 Okunma
1 Yorum 18.04.2024 09:47
Reşat Nuri Erol
‘Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol’
17.04.2024 278 Okunma
1 Yorum 17.04.2024 10:08
Reşat Nuri Erol
“Yeni Bir Anayasa” ve anayasa seminerlerimiz
16.04.2024 303 Okunma
1 Yorum 16.04.2024 08:29
Reşat Nuri Erol
Seçim, seçim sonrası ve İsrail’de savaş sirenleri!
15.04.2024 302 Okunma
1 Yorum 15.04.2024 08:56
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Araplar, İslâm âlemi bayram yaptı mı?
10.04.2024 393 Okunma
1 Yorum 14.04.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Araplar, İslâm âlemi bayram yaptı mı?-2
11.04.2024 361 Okunma
1 Yorum 13.04.2024 07:52
Ahmet Yücel
EMEKLİ ÖĞRETMENDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
3.04.2024 98 Okunma
2 Yorum 05.04.2024 23:45
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 2
4.04.2024 323 Okunma
1 Yorum 04.04.2024 09:25
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 1
3.04.2024 396 Okunma
1 Yorum 03.04.2024 10:18
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 6
28.03.2024 326 Okunma
1 Yorum 28.03.2024 05:54
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 5
26.03.2024 389 Okunma
7 Yorum 26.03.2024 09:06
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 4
25.03.2024 395 Okunma
1 Yorum 25.03.2024 09:00
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 3
24.03.2024 408 Okunma
1 Yorum 24.03.2024 05:49
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 2
23.03.2024 429 Okunma
1 Yorum 23.03.2024 10:16
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” işbirliği - 1
21.03.2024 427 Okunma
7 Yorum 21.03.2024 09:35
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 28
17.03.2024 343 Okunma
7 Yorum 17.03.2024 07:53
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 27
16.03.2024 358 Okunma
5 Yorum 16.03.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 26
15.03.2024 401 Okunma
5 Yorum 15.03.2024 09:14
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 25
14.03.2024 342 Okunma
1 Yorum 14.03.2024 11:25
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 24
13.03.2024 365 Okunma
1 Yorum 13.03.2024 07:01
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 23
12.03.2024 356 Okunma
5 Yorum 12.03.2024 07:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 22
11.03.2024 363 Okunma
5 Yorum 11.03.2024 08:36
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 21
10.03.2024 374 Okunma
1 Yorum 10.03.2024 10:18
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 20
9.03.2024 387 Okunma
8 Yorum 09.03.2024 09:27
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 19
8.03.2024 413 Okunma
8 Yorum 08.03.2024 08:25
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 18
7.03.2024 409 Okunma
1 Yorum 07.03.2024 06:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 17
6.03.2024 379 Okunma
1 Yorum 06.03.2024 07:52
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 16
5.03.2024 341 Okunma
9 Yorum 05.03.2024 06:26
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 15
3.03.2024 377 Okunma
7 Yorum 03.03.2024 08:17
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 14
29.02.2024 362 Okunma
7 Yorum 29.02.2024 08:40
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 13
28.02.2024 336 Okunma
1 Yorum 28.02.2024 14:11
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 11
27.02.2024 348 Okunma
7 Yorum 27.02.2024 08:18
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 10
26.02.2024 402 Okunma
1 Yorum 26.02.2024 08:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 9
24.02.2024 339 Okunma
7 Yorum 24.02.2024 10:38
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 8
23.02.2024 331 Okunma
1 Yorum 23.02.2024 11:51
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 7
21.02.2024 413 Okunma
1 Yorum 21.02.2024 09:30
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 6
18.02.2024 481 Okunma
7 Yorum 18.02.2024 09:16
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 5
18.02.2024 378 Okunma
7 Yorum 18.02.2024 09:15
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 4
16.02.2024 376 Okunma
7 Yorum 16.02.2024 09:32
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 3
15.02.2024 377 Okunma
5 Yorum 15.02.2024 07:23
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 2
14.02.2024 442 Okunma
5 Yorum 14.02.2024 10:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 1
13.02.2024 557 Okunma
5 Yorum 13.02.2024 09:32
Reşat Nuri Erol
MehmetTekelioğlu; Bilge adam Nazif Satoğlu Hakka yürüdü
12.02.2024 316 Okunma
6 Yorum 12.02.2024 14:05


© 2024 - Akevler