Reşat Nuri Erol
DEPREM-8: İSTANBUL DEPREM MERKEZI
12.10.2019
4183 Okunma, 4 Yorum

DEPREM-8: İstanbul Deprem Merkezi

1- “İstanbul Zelzele Merkezi” bir “KOOPERATİF” olarak kurulmalıdır. Bu kooperatife İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Başkanları ortak olmalıdır. Marmara Bölgesi’ndeki vilayetler ve belediyeler de ortak olmalıdırlar. Çünkü çözüm yalnız İstanbul’un içinde gerçekleşmez, bütün Marmara Bölgesi için gerçekleşir.

2- “Merkez Kooperatif” “Semt Kooperatiflerini” kurmalıdır. Yaklaşık her yüz hanenin olduğu yerlere bir “Semt Kooperatifi” kurulmalıdır. Her semt depreme ve diğer afetlere karşı alınacak tedbirleri semt olarak ele almalı ve çözmelidir.

3- Merkez Kooperatifte plan yapılacak, projeler üretilecek; semtlerde ise eğitim verilecek, gerekli tedbirler alınacak ve yapılaşmaya gidilecektir. Semt Kooperatiflerinin ana hedefi Yüz Lojmanlı İşyeri Semt Apartmanını kurmak, ana gayesi o semt/sokak sakinlerinin aş-iş-eş-ev sorunlarını çözmek olmalıdır.

4- Merkez Kooperatif “Proje ve Muhasebe Merkezini” kurmalıdır. Bu merkez en az bin bilgisayarcıyı çalıştırmalıdır. “Marmara Bölge Belediyeleri Birliği” bu bin kişiyi finanse etmeli ve ürünler belediyelerin olmalıdır. Ayrıca tüm cami dernekleri ve okul aile birlikleri de katılmalıdır. Halkın “Semt Kooperatiflerini” desteklemesi konusunda camilerde ve okullarda halkımıza bilgi sunulmalıdır.

5- Merkez, Semt Kooperatiflerinden de yararlanarak tüm Marmara Bölgesi’ni “Tarım ve Sanayi Semtleri” olarak planlamalıdır. “Sanayi Semtleri” onar dönümde, “Tarım Semtleri” biner dönümde yerleştirilmelidir. Tapu kayıtları nazarı itibara alınmadan parselasyon yapılmalı, çok kısa zamanda planlama bitmiş olmalıdır.

6- “İstanbul Deprem Merkezi”, 15 katlı Yüz Lojmanlı İşyeri Apartman Projesini yapmalıdır. On dönümlük yerlerde kurulacak olan bu projenin betonarmesi tek olmalı, bölmeler ahşaptan olmalıdır. Kabası bittikten sonra satılmalı veya hak sahiplerine bölüşülmelidir, ince kısmını tamamlamak ise satın alanlara bırakılmalıdır.

7- Yüz Lojmanlı İşyeri Apartmanının alt iki bodrumu garaj, sığınak ve kömürlük olmalı, üst bodrum “işyeri” olmalı, her aileye brüt 50 net 25 metrekarelik işyeri/dükkân düşmüş olmalıdır. Apartmanda apartmanı yapanlar değil çalışanlar oturmalı, kira işyerlerindeki üretim cirosundan ödenmeli, daireler apartman fabrikasının lojmanları olmalıdır.

8- İki türlü apartman inşa edilmeli. Biri büyük firmaların finanse ettiği apartmanlar olur. Böyle lojmanlı işyerine sahip olmak isteyen boş olan arsalardan istediğini seçer, tip projeye göre bu apartmanı yapar ve oraya taşınır. Proje parasını ödemez. Arsa parasını ödemez.  Bu inşaatta çalışanlar devletçe sigortalanır. Vergi alınmaz. Araziye beşte bir, altyapıya beşte bir pay verilir yani yüzde kırkla arsayı almış olurlar. İlk yapan iyi arsayı seçmiş olur.

9- Devlet veya belediyelere ait olan yerlerde devlet doğal ortaktır. Buralarda bir yerden izin almaksızın her müteahhit inşaata başlayabilir. Sahipli olan yerlerin arsalarını almak ve yıkılacak binaların bedellerini ödemek arsayı seçen müteahhide aittir.

10- İkinci tip inşaat merkezce parselasyonlar üzerinde yapılır. Yer boşsa, meskûn değilse, işyeri değilse, tarım alanı değilse, tarla değilse, müteahhit kimseye sormadan da bunun üzerinde inşaat yapabilir. Merkez arsa sahibine o semtteki rayiç bedelini öder.

11- Mağdur olanlar hakemlere giderek mağduriyetlerini giderirler. Yargılama masrafları merkeze aittir. Yargıya gitmeyecek bir değer takdir edilmesi bu sayede sağlanır.

12- Malzeme ayrı müteahhide, işçilik ayrı müteahhide ihale edilir, ‘genel hizmeti’ semt kooperatifleri yapar. Sonunda yapının beşte ikisi sermaye ile katılanlara, beşte ikisi işçilik yapanlara, beşte biri genel hizmeti yapan kooperatiflere ait olur. Apartman ciro ile kiraya verilir. Çalışanlar ham madde getirenlerle pazarlık yapar mamulden pay alırlar. Alınan bu payın %40’ı çalışanlara, %40’ı yapı sahiplerine, %20’si de hizmet veren semt kooperatiflerine ait olur.

Bu sistemle hareket edildiği zaman İstanbul beş seneye varmaz tüm binaları ile yenilenmiş ve mevcut eski yapıların yerlerine yüz lojmanlı işyeri apartmanları dikilmiş olur.

Bu uyarı ve öneriler İstanbul ve Ankara’daki yetkililere açık mektubumuzdur.

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
12.10.2019
00:57

MİLLÎ GAZETE

Deprem için hangi önlemler alındı?

Japonya, yaşanan ağır sarsıntılarla sık sık gündeme gelen bir ülke. Fakat Japon devleti depremin anatomisini çıkarıyor ve halkını koruyabilmek için çok yönlü önlemler alıyor.  Devlet kararıyla konutlar titizlikle denetleniyor, yüksek binalar sarsılmak yerine sallanacak şekilde inşa ediliyor ve halkın güvenliği sağlanıyor. Ağır deprem vakalarının yaşandığı Japonya’da halk hem olası felakete karşı bilinçlendiriliyor hem de psikolojik destek sağlanarak güçlendiriliyor.

Japonya’da konutların depreme dayanıklı hale getirilmesi için ciddi önlemler alınıyor. Yerel idareler vatandaşların evlerine deprem güvenliği için hizmet veriyor, depremin durumuna göre nükleer santraller otomatik olarak çalışmayı durduruyor. Ülkemizde ise kendi yağı ile kavrulmak zorunda bırakılan halk korku, endişe ve panik halinde yaşıyor. Kerli ferli adamlar, nam yapmış siyasetçiler can kaybını önlemek için çare aramak yerine sarsıntı sırasında alınabilecek tedbirleri sıralıyor ve bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın misali bir tavır sergiliyorlar. Oysa ülkemizde daha yakın tarihlerde ciddi bir deprem yaşandı ve çok sayıda kayıplarımız oldu. Fakat yetkililerimiz yaşanan sarsıcı depremin ardından kalıcı önlemler almak yerine hamasi açıklamalar yapmaya devam ettiler.

Peki, telaffuz etmekten dahi kaçındığımız bir afet olursa ne yapacağız? Böyle bir durumda tuzu kurular köşklerine çekilip, yoksul ve çaresiz kimselerin cenaze merasimlerini seyredecekler, teselli nitelikli açıklamalar yapacaklar ve insanların acıları üzerinden prim toplamaya devam edecekler. Bunu bilen halk kendince önlemler almaya çalışıyor. Fakat parklarda konaklamanın dışında bir şey yapamıyor.

Hatırlayacağınız üzere 1999 Ağustos’ta İstanbul büyük bir sarsıntı geçirdi. Çok sayıda insan öldü, evler yıkıldı, maddi hasar had safhaya ulaştı. Siyasiler ise ekranlarda boy gösterip vaatler vermeye devam ettiler. O günden sonra deprem gündemden hiç düşmedi ancak büyüklerimiz bu konuda ciddi bir çalışma yapmadılar, halkı korumaya yönelik önlemler almadılar. Bu durum insanlarımızı panik ve belirsizliğe itiyor.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul yine sallandı. Deprem korkusuyla evlerini terk edip parklarda bir araya gelen kişiler kendi aralarında konuşup çarelere aradılar. Onlara akıl verenler ve İstanbul’u terk edin diyenler oldu. Peki, bu nasıl olacak? İnsanların işi, çocukların okulları ve yerleşik düzenleri bu şehirde kurulmuşken yeni bir hayata hangi imkânlarla geçebilecekler? Tuzu kurular için bu hiç de zor olmayabilir ancak akbilini doldurup da bir semtten diğerine geçemeyen insanlarımız için taşınmak, yeni iş ve yeni imkânlara koşmak sanıldığı kadar kolay değil. Fakat derdimizi kime ve nasıl anlatabileceğiz?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

YazarFatma Tuncer- Mesaj Gönder

12 Ekim 2019
Reşat Nuri Erol
12.10.2019
00:59

MİLLÎ GAZETE

Deprem-8: İstanbul deprem merkezi

1-“İSTANBUL ZELZELE MERKEZİ” bir “KOOPERATİF” olarak kurulmalıdır. Bu kooperatife İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Başkanları ortak olmalıdır. Marmara Bölgesi’ndeki vilayetler ve belediyeler de ortak olmalıdırlar. Çünkü çözüm yalnız İstanbul’un içinde gerçekleşmez, bütün Marmara Bölgesi için gerçekleşir.

2-“Merkez Kooperatif” “Semt Kooperatifleri”ni kurmalıdır. Yaklaşık her yüz hanenin olduğu yerlere bir “Semt Kooperatifi” kurulmalıdır. Her semt depreme ve diğer afetlere karşı alınacak tedbirleri semt olarak ele almalı ve çözmelidir.

3-Merkez Kooperatif’te plan yapılacak, projeler üretilecek; semtlerde ise eğitim verilecek, gerekli tedbirler alınacak ve yapılaşmaya gidilecektir. Semt Kooperatiflerinin ana hedefi Yüz Lojmanlı İşyeri Semt Apartmanı’nı kurmak, ana gayesi o semt/sokak sakinlerinin aş-iş-eş-ev sorunlarını çözmek olmalıdır.

4-Merkez Kooperatif “Proje ve Muhasebe Merkezini” kurmalıdır. Bu merkez en az bin bilgisayarcıyı çalıştırmalıdır. “Marmara Bölge Belediyeleri Birliği” bu bin kişiyi finanse etmeli ve ürünler belediyelerin olmalıdır. Ayrıca tüm cami dernekleri ve okul aile birlikleri de katılmalıdır. Halkın “Semt Kooperatiflerini” desteklemesi konusunda camilerde ve okullarda halkımıza bilgi sunulmalıdır.

5-Merkez, Semt Kooperatifleri’nden de yararlanarak tüm Marmara Bölgesi’ni “Tarım ve Sanayi Semtleri” olarak planlamalıdır. “Sanayi Semtleri” onar dönümde, “Tarım Semtleri” biner dönümde yerleştirilmelidir. Tapu kayıtları nazarı itibara alınmadan parselasyon yapılmalı, çok kısa zamanda planlama bitmiş olmalıdır.

6-“İstanbul Deprem Merkezi”, 15 katlı Yüz Lojmanlı İşyeri Apartman Projesi’ni yapmalıdır. On dönümlük yerlerde kurulacak olan bu projenin betonarmesi tek olmalı, bölmeler ahşaptan olmalıdır. Kabası bittikten sonra satılmalı veya hak sahiplerine bölüşülmelidir, ince kısmını tamamlamak ise satın alanlara bırakılmalıdır.

7-Yüz Lojmanlı İşyeri Apartmanı’nın alt iki bodrumu garaj, sığınak ve kömürlük olmalı, üst bodrum “işyeri” olmalı, her aileye brüt 50 net 25 metrekarelik işyeri/dükkân düşmüş olmalıdır. Apartmanda apartmanı yapanlar değil çalışanlar oturmalı, kira işyerlerindeki üretim cirosundan ödenmeli, daireler apartman fabrikasının lojmanları olmalıdır.

8-İki türlü apartman inşa edilmeli. Biri büyük firmaların finanse ettiği apartmanlar olur. Böyle lojmanlı işyerine sahip olmak isteyen boş olan arsalardan istediğini seçer, tip projeye göre bu apartmanı yapar ve oraya taşınır. Proje parasını ödemez. Arsa parasını ödemez.  Bu inşaatta çalışanlar devletçe sigortalanır. Vergi alınmaz. Araziye beşte bir, altyapıya beşte bir pay verilir yani yüzde kırkla arsayı almış olurlar. İlk yapan iyi arsayı seçmiş olur.

9-Devlet veya belediyelere ait olan yerlerde devlet doğal ortaktır. Buralarda bir yerden izin almaksızın her müteahhit inşaata başlayabilir. Sahipli olan yerlerin arsalarını almak ve yıkılacak binaların bedellerini ödemek arsayı seçen müteahhide aittir.

10-İkinci tip inşaat merkezce parselasyonlar üzerinde yapılır. Yer boşsa, meskûn değilse, işyeri değilse, tarım alanı değilse, tarla değilse, müteahhit kimseye sormadan da bunun üzerinde inşaat yapabilir. Merkez arsa sahibine o semtteki rayiç bedelini öder.

11-Mağdur olanlar hakemlere giderek mağduriyetlerini giderirler. Yargılama masrafları merkeze aittir. Yargıya gitmeyecek bir değer takdir edilmesi bu sayede sağlanır.

12-Malzeme ayrı müteahhide, işçilik ayrı müteahhide ihale edilir, ‘genel hizmeti’ semt kooperatifleri yapar. Sonunda yapının beşte ikisi sermaye ile katılanlara, beşte ikisi işçilik yapanlara, beşte biri genel hizmeti yapan kooperatiflere ait olur. Apartman ciro ile kiraya verilir. Çalışanlar ham madde getirenlerle pazarlık yapar mamulden pay alırlar. Alınan bu payın %40’ı çalışanlara, %40’ı yapı sahiplerine, %20’si de hizmet veren semt kooperatiflerine ait olur.

Bu sistemle hareket edildiği zaman İstanbul beş seneye varmaz tüm binaları ile yenilenmiş ve mevcut eski yapıların yerlerine yüz lojmanlı işyeri apartmanları dikilmiş olur.

Bu uyarı ve öneriler İstanbul ve Ankara’daki yetkililere açık mektubumuzdur.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

YazarReşat Nuri Erol- Mesaj Gönder

12 Ekim 2019
Reşat Nuri Erol
12.10.2019
00:59

Reşat Nuri Erol - Milli Gazete


https://www.milligazete.com.tr › yazar › resat-nuri-erol
Deprem-6: Binaları ve sistemi sağlamlaştırmak. 10.10.19 - Kur'an diyor ki: “... Kimisinin üzerine taş yağdıran bir kasırga gönderdik. Kimisini korkunç bir patlama, ...

En çok okunan haberler

Deprem-7: İstanbul’u depreme hazırlamak…
Milli Gazete·1 gün önce
"Reşat Nuri Erol" için diğer sonuçlar
Reşat Nuri Erol
12.10.2019
06:30

Reşat Nuri Erol - Milli Gazete


https://www.milligazete.com.tr › yazar › resat-nuri-erol
Deprem-6: Binaları ve sistemi sağlamlaştırmak. 10.10.19 - Kur'an diyor ki: “... Kimisinin üzerine taş yağdıran bir kasırga gönderdik. Kimisini korkunç bir patlama, ...

En çok okunan haberler

Deprem-8: İstanbul deprem merkezi
Milli Gazete·5 saat önce
"Reşat Nuri Erol" için diğer sonuçlar




Son Yorumlanan Makaleler
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 6
28.03.2024 227 Okunma
1 Yorum 28.03.2024 05:54
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 5
26.03.2024 273 Okunma
7 Yorum 26.03.2024 09:06
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 4
25.03.2024 297 Okunma
1 Yorum 25.03.2024 09:00
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 3
24.03.2024 324 Okunma
1 Yorum 24.03.2024 05:49
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 2
23.03.2024 300 Okunma
1 Yorum 23.03.2024 10:16
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” işbirliği - 1
21.03.2024 333 Okunma
7 Yorum 21.03.2024 09:35
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 28
17.03.2024 300 Okunma
7 Yorum 17.03.2024 07:53
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 27
16.03.2024 322 Okunma
5 Yorum 16.03.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 26
15.03.2024 360 Okunma
5 Yorum 15.03.2024 09:14
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 25
14.03.2024 307 Okunma
1 Yorum 14.03.2024 11:25
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 24
13.03.2024 302 Okunma
1 Yorum 13.03.2024 07:01
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 23
12.03.2024 324 Okunma
5 Yorum 12.03.2024 07:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 22
11.03.2024 312 Okunma
5 Yorum 11.03.2024 08:36
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 21
10.03.2024 311 Okunma
1 Yorum 10.03.2024 10:18
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 20
9.03.2024 354 Okunma
8 Yorum 09.03.2024 09:27
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 19
8.03.2024 365 Okunma
8 Yorum 08.03.2024 08:25
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 18
7.03.2024 354 Okunma
1 Yorum 07.03.2024 06:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 17
6.03.2024 346 Okunma
1 Yorum 06.03.2024 07:52
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 16
5.03.2024 307 Okunma
9 Yorum 05.03.2024 06:26
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 15
3.03.2024 316 Okunma
7 Yorum 03.03.2024 08:17
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 14
29.02.2024 315 Okunma
7 Yorum 29.02.2024 08:40
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 13
28.02.2024 307 Okunma
1 Yorum 28.02.2024 14:11
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 11
27.02.2024 319 Okunma
7 Yorum 27.02.2024 08:18
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 10
26.02.2024 373 Okunma
1 Yorum 26.02.2024 08:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 9
24.02.2024 314 Okunma
7 Yorum 24.02.2024 10:38
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 8
23.02.2024 308 Okunma
1 Yorum 23.02.2024 11:51
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 7
21.02.2024 353 Okunma
1 Yorum 21.02.2024 09:30
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 6
18.02.2024 397 Okunma
7 Yorum 18.02.2024 09:16
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 5
18.02.2024 357 Okunma
7 Yorum 18.02.2024 09:15
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 4
16.02.2024 348 Okunma
7 Yorum 16.02.2024 09:32
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 3
15.02.2024 351 Okunma
5 Yorum 15.02.2024 07:23
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 2
14.02.2024 386 Okunma
5 Yorum 14.02.2024 10:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 1
13.02.2024 500 Okunma
5 Yorum 13.02.2024 09:32
Reşat Nuri Erol
MehmetTekelioğlu; Bilge adam Nazif Satoğlu Hakka yürüdü
12.02.2024 241 Okunma
6 Yorum 12.02.2024 14:05
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-4
12.02.2024 296 Okunma
5 Yorum 12.02.2024 09:50
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-3
10.02.2024 303 Okunma
5 Yorum 10.02.2024 12:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-2
9.02.2024 327 Okunma
5 Yorum 09.02.2024 07:17
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-1
8.02.2024 324 Okunma
5 Yorum 08.02.2024 09:03
Reşat Nuri Erol
Seçim; ‘Emekliler Partisi’ en büyük parti gibi!-4
7.02.2024 337 Okunma
5 Yorum 07.02.2024 12:06
Reşat Nuri Erol
Seçim; ‘Emekliler Partisi’ en büyük parti gibi-3 “Seçim
5.02.2024 343 Okunma
5 Yorum 05.02.2024 08:56
Reşat Nuri Erol
Seçim; ‘Emekliler Partisi’ en büyük parti gibi!-2
4.02.2024 358 Okunma
5 Yorum 04.02.2024 09:04
Reşat Nuri Erol
Seçim; ‘Emekliler Partisi’ en büyük parti gibi-1
3.02.2024 440 Okunma
11 Yorum 03.02.2024 08:11
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 55
2.02.2024 334 Okunma
4 Yorum 03.02.2024 08:06
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 54
1.02.2024 357 Okunma
11 Yorum 01.02.2024 09:58
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 53
31.01.2024 377 Okunma
11 Yorum 31.01.2024 08:47
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 51
24.01.2024 401 Okunma
2 Yorum 28.01.2024 19:31
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 52
25.01.2024 355 Okunma
5 Yorum 28.01.2024 19:29
Lütfi Hocaoğlu
Bilgisayardan Kuran Öğrenmek. Ruhu-l Kuran Projesi
1.08.2009 16116 Okunma
34 Yorum 27.01.2024 09:00
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 50
22.01.2024 339 Okunma
5 Yorum 22.01.2024 13:15
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 49
20.01.2024 332 Okunma
5 Yorum 21.01.2024 11:58