Reşat Nuri Erol
Mehmet Tekelioğlu; ‘Düşünen Şehir’
4.10.2019
3017 Okunma, 0 Yorum

    

‘Düşünen Şehir’

 

Mehmet Tekelioğlu

mtekeli35@gmail.com

 

 

‘Şehir-Kültür Sanat’ ve ‘Düşünen Şehir’ başlıklı bir önceki yazıda söz vermiştim, ‘Düşünen Şehir’ dergisi hakkında ayrı bir yazıyla çakacaktım karşınıza. İşte bu yazı o sözün yerine getirilmesine matuftur. Bir ara aklımdan ‘acaba yeni sayıyı beklesem mi’ diye geçti ama hakkımda yanlış yorumlara sebep olur kaygısıyla, “hayır, bekleme yaz” dedim kendi kendime.

Niçin ‘Düşünen Şehir’ gibi bir dergiye ihtiyaç duyulduğunu, ilk sayıda Başkan Mustafa Çelik şöyle açıklıyordu:

Düşünen Şehir olarak şehirleşme süreçlerimizi daha iyi anlamak, anlamlandırmak ve yeni önerilerde bulunmak üzere yola çıkmış bulunuyoruz./ Düşünen Şehir gibi bir derginin bizim Büyükşehir bünyemizde çıkıyor olması, hem tarihi bir misyonun tabii bir sonucu, hem de Türkiye'nin Şehirleşme pratiğine yön veren bir şehir olmanın getirdiği fiili bir durumun bize yüklediği bir görevdir.”

Burada bir noktaya kısaca dokunalım. Başkanın “Türkiye'nin Şehirleşme pratiğine yön veren şehir” iddiasının ne kadar haklı olduğunu görmek için Kayseri’nin bu doğrultuda attığı adımları yerinde görmek ve şimdiki başkan Memduh Büyükkılıç’la konuşmak yerinde olur.

Yine ilk sayıdaki takdim yazısında Editör’ümüz şehir, düşünce ve bunlarla ilişkili kavramlar üzerinde şu mülahazaları dile getiriyordu.

“Şehir, insanın bilinç halinin tecessüm ettiği, tasavvurlarının, düşüncelerinin, hayallerinin, umutlarının, beklentilerinin, aidiyetlerinin ortak bir şuur olarak ortaya çıktığı mekânın idrak halidir.”

Şehirlerimizin ne kadar büyük sorunları olduğunu hepimiz biliyoruz. Sorunları biliyoruz ama bunların nasıl halledileceklerine dair bir yol, yöntem ve çare geliştirmekten aciz bir vaziyetteyiz. Böyle olmasaydı İstanbul’da yaşanan son deprem dolayısıyla bir kere daha sorunları ortaya dökmek ama akl-ı selim eseri çareler bulamamak gibi garip bir vaziyete düşmezdik. Vaktiyle gecekondu ve imar dışı yapılaşmayı önleyemeyen toplumumuz şimdi de insanı dışlayan TOKİ türü çok katlı yapılaşmaya mahkûm olmazdı.

Cumhurbaşkanımız vaktiyle “İstanbul’a ihanet ettik…” derken haklıydı. Ona bir ek yapmak gerekir aslında: “Sadece İstanbul’a mı?”

Bir Bursa seyahatimde şehrin merkezinde bir reklam panosuna Belediye’nin yerleştirdiği “Bursa bir Avrupa şehridir” ibaresini görünce kahroldum. Bursa bir Osmanlı şehri olmak iddiasında değil miydi? İşte ondan sonra Bursalıların durmadan şikâyet ettiği TOKİ konutları konusunda çok haklı olmadıkları konusunda bir kanaate vardım.

Başka yerlere örnek olmak iddiasındaki Kayseri’de de yanlışlar var. Mesela güzelim Erciyes’in önüne set çekercesine şehrin muhtelif yerlerine yerleştirilen çok katlı binalara ne demeli? Kentsel dönüşüm adı altında şehrin merkezindeki Sahabiye Mahallesini çok katlı binalarla doldurmaya karar vermiş anlayış hala söz sahibiyse Türkiye’de, şahsiyet sahibi bir şehirden neye dayanarak söz etmeli?

Başkanların Üstad Necip Fazıl’ı pek okumadıkları belli değil mi?

“Nur yolunu tıkıyor yüz bir katlı gökdelen

Bir küçük iğne yok mu, şehrin kalbini delen?”

 

Editör’ümüzün ilk sayıdaki yaklaşımları niçin bu hale düştüğümüzü açıklar mahiyette:

“Öyleyse tabiat-insan bütünlüğü kaygısını ve derdini taşıyan, tabiatı ifsad etmekle değil imar ve ihya etmekle, onu mamurlaştırmakla memur insan, tabiatın, kendisine bir emanet, kendisinin de tabiata bir misafir olduğunun bilinciyle hareket ettiğinde ortaya çıkan insan ve şehir tasavvuru bizim düşündüğümüz anlamda düşünen insanların şehridir.”

Hacı Bayram Veli’nin meşhur Nutk-i Şerif’ini bilirsiniz. Bütününü okumayı meraklılarına bırakıp şu iki beyti alalım:

Çalabım bir şâr yaratmış  iki cihân âresinde

Bakıcak dîdâr görünür ol şârın kenâresinde

Nâgehân ol şâra vardım ol şârı yapılır gördüm

Ben dahî bile yapıldım taş ü toprak âresinde

 

Hacı Bayram Veli’yi sadece maddi anlamda yorumlamak doğru değil ama gönül inşası ile şehir inşası arasında ilişki kurmamıza mani bir durum da yok. Yine ilk sayıdan “Düşünen Şehir” bağlamında Editör’ün dediklerine bakalım ve Hacı Bayram Veli’yi ne kadar güzel yorumladığına şahit olalım:

 

“Düşünen Şehir derken aynı zamanda ikili bir etki ve etkileşimin de farkındayız. Şehri inşa eden insandır. İnsan şehirde görünür. Bununla birlikte şehir de insanda görünür ve o da insanı inşa eder. Eğer şehir insanın tecessüs, tasavvur, tefekkür, teemmül, tenevvür ve tefakkuhunun bir sonucuysa, o zaman o, ruh anlamında canlıdır ve bu yönüyle insana bozulmaya yüz tuttuğunda müdahale eder. Dolayısıyla insanın eseri ve tecellisi kendisine yönelir. Bu da insan-tabiat, insan-mekân ilişkisi bakımından bir denge, bir terkiptir.”

 

Konu derin ve söylenecek çok şey var. İşte Düşünen Şehir bunu yapıyor. Eğer yer tahdidi olmasaydı bütün bu yazılardan bahsetmek isterdim. Ben yine de ilk sayıda Akif Emre’nin “Şehirlerin Hafızası” adlı Düşünen Şehir Dergisini Takdim yazısını ve Dursun Çiçek’in şehirleşme derken kullandığımız kavramlara ilişkin “Şehirleşme Bağlamında Kavramsal Bir Tartışma” başlıklı yazısını zikredeyim.

 

Biz bugünlerde yönetimde kuvvetler ayrılığından bahsediyor ve “yargı, yasama ve yürütme” için sınırlar ne olmalı diye tartışıyoruz. Derginin ilk sayısında Ronald C. Jennıngs’in  “17. Yüzyıl Osmanlı Kayseri’sindeki Kadı’nın Yargı Gücünün Sınırları” başlıklı yazıyı görünce bir an durmaz mısınız?

 

Düşünen Şehir Dergisinin İkinci Sayısındaki iki yazıdan söz edeyim. Biri Yusuf Yerli’ye ait, “Şehirlerin Gözleri ve Bakışları”. Diğeri Hayrettin Oğuz’un, “Şehrin Gözü ve Görüntüsü Olarak Doğa ve Manzara Fotoğrafçılığı”. Bu sayı daha çok bu iki yazıdakine benzer konular etrafında şekillenmiş.

 

Taşa şekil vermekle insana şekil vermek arasında bir münasebet var mıdır? Üçüncü Sayı taş ekseninde yazılardan oluşan bir dosya takdim ediyor.

 

Dördüncü Sayıda “Şehir ve Müzik” temalı yazılar görüyoruz. İki Kayserili musikişinastan yazılar var. Biri Prof. Dr. İlhan Özkeçeci, “Musıki ve Şehrin Ruhu”, diğeri Fıkret Karakaya, “Geleneksel Musikimizin Kayseri’deki Sessiz Nefesi” ile karşımızda.

 

Beşinci Sayıyı uzun süre elimden bırakamadım. Şehir, mezar, türbe ekseninde harika yazılar var. “Bu mezarlıkta ne hayaller yatıyor yeğenim!” diye bir giriş ibaresi koymuş “Modern İnsan Mezarlıkta Ne Arar!” başlıklı yazısına Sosyolog Zeki Saka. Prof. Dr. Ali Uzay Peker “Ortaçağ Türbe Mimarisinin İçerdiği Anlamlar: Kayseri Döner Kümbet Örneği”, Prof. Dr. Suphi Saatçı, “Sinan Ve Türbe Mimarisi” başlıklı yazılarla görünüyorlar. Vaktiniz varsa şu yazıyı kaçırmayın derim: Prof. Dr. Atabey Kılıç,  “Edebiyatımızda Mezar Veya Kabre Dâir”.

 

Vakitsiz ölüm dilimize pek yakışmıyor. Gelin Akif Emre’nin 23 Mayıs 2017’deki vefatını  ‘güzel ölüm’ diye anarak çıkalım yola. Derginin Altıncı Sayısı Akif Emre Özel Sayısı olarak çıktı. Bu sayıda onun konuşmalarından örnekler var. “Mekân ve İnsan” onlardan biri…  Ayrıca onu tanıyan pek çok dostunun yazısıyla karşılaşıyoruz. Onu nasıl anlatmalı, bilmiyorum. Sevenleri anlatmış, hangisinin ismini anayım, bilemedim. Hepsini yazsam, yerim yok. Yine de eşi Dürdane Hanımefendi ile yapılan söyleşiyi zikretmeden yapamıyorum. Benim gözümde Akif Emre, solmaz pörsümez yeninin peşinde koşan bir medeniyet kuramcısı idi. Yeni bir medeniyet için İslam’ın hakikatini kavramak ve orijinal kurumlar tesis etmek gerektiğini anlatıyordu.

 

Şehir-sinema ilişkisi dikkatinizi çeker mi? Yedinci Sayı bu konuyu ele alıyor, Celaleddin Çelik, “Şehrin Aynası: Sinema” yazısıyla açıyor konuyu. Semih Kaplanoğlu ile yapılmış bir söyleşi meraklılarınca ilgiyle okunacak çapta. Mustafa İbakorkmaz’ın “Ayşe Şasa ve Yeşilçam Günlüğü” adlı yazısını da zikretmiş olalım.

 

Şu dönemlerde bile en büyük sorunumuz, muayyen ve herkese, her zaman eşit tatbik edilebilir bir hukuk nizamına sahip olamayışımız. Altında yatan sebepler çeşitli… Şehir ve Fıkıh temasının ağır bastığı Sekizinci Sayıda bizi bir hukuk nizamına taşıyacak anlayışları okuyoruz.

 

Kayseri’de çıkan ve şehir kavramı ekseninde bir yayın olma iddiasındaki bir dergiye Mimar Sinan özel sayısı elbette çok yakışır. Bu sebeple olsa gerek Düşünen Şehir Dergisinin Dokuzuncu Sayısı Mimar Sinan Özel Sayısı olarak çıktı. Bu sayıda Başkan Memduh Büyükkılıç’ın müjdeleri var. Şöyle diyor:

 

“Kayseri olarak şehirle ilgili düşüncelerimizde Mimar Sinan başat kaynaktır bizim için. Kayseri’de Mimar Sinan’ın tüm eserlerinden oluşacak bir minyatürk alanı, müze, Mimar Sinan Kitaplığı, Mimar Sinan Araştırma Merkezi, Mimar Sinanlı Şehirler Birliği, belgeseller, panel ve sempozyumlar gibi pek çok proje ve plan gündemimizde.”

 

Bunlardan Mimar Sinan Araştırma Merkezi’ni önemsiyorum. Üniversitelerle de işbirliği yaparak bu merkez muhakkak hayata geçirilmeli. Merkezin en önemli işi de güçlü lisansüstü burslarıyla Mimar Sinan eksenli araştırmalara destek olması. Kayserililerin bunu önemseyeceklerine dair kuvvetli bir kanaatim var benim.

 

Mimar Sinan’ın sadece “hendeseden âbide” meydana getirmediğini aksine bir medeniyet anlayışını inşa ettiğini ve taşa nakşettiğini gösterecek çalışmalara ne çok ihtiyacımız var.

 

Bir özel sayı deyip geçemeyiz. Altında ne gayretler ve alın terleri var. Editörümüz Dursun Çiçek’ten dinleyelim:

 

“… önce Mimar Sinan Okumaları atölyesini oluşturduk, daha sonra da atölyenin doğal uzantısı ve sonucu olarak Mimar Sinan Özel Sayısını planladık. Geçen Kasım ayından beri süregelen zaman zarfında 9 önemli hocamızla Mimar Sinan Okumalarını gerçekleştirdik. Daha sonra da bu dokuz hocamızın dışında özel sayıya katkıda bulunacak hocalarımızı tespit ettik. Ulaşamadığımız birkaç hocamızı istisna tutacak olursak Türkiye’de Mimar Sinan ile ilgili sözü olan insanları imkânlarımız nispetinde özel sayıda bir araya getirmeye çalıştık.”

 

Konunun uzmanı yaklaşık 30 isim yazmış Mimar Sinan hakkında: Bazıları şöyle: Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Bir Küllî’ye’yi Mümkün Kılan Nazarî Hikmet.  Prof. Dr. Metin Sözen, Mimar Sinan Üzerine. Prof. Dr. Uğur Tanyeli, Tarihsel ve Muhayyel Mimar Sinan. Prof. Dr. Hayati Develi, Mimar Sinan’ın Zihniyet Dünyası. Mustafa İbakorkmaz, Prof. Dr. Suphi Saatçi İle Mimar Sinan Üzerine. Dursun Çiçek, İslam Düşüncesi Bağlamında Mimar Sinan ve Mekânın Metafiziği. Prof. Dr. Köksal Alver, Mimar Sinan’ın Mekân Tasavvuru. Dr. N. Çiçek Akçıl Harmankaya, Mimar Sinan Camilerinde Sembolik Unsurlar. Doç. Dr. Fatih Özkafa, Hat Sanatının Mimar Sinan Estetiğine Katkıları, Dr. İbrahim Zeyd Gerçik, Süleymaniye Külliyesinde Liderlik Ve Yönetim. Dr. Savaş Ş. Barkçin, Süleymâniye: Mekânın Müziği. Beşir Ayvazoğlu, Yahya Kemal’in Şiirinde ve Düşünce Dünyasında Malazgirt ve Süleymaniye. Hayrettın Oğuz, Taşla Konuşan Deha.  Mehmet Çayırdağ, Mimar Sinan’ın Kayseri’deki Eserleri. Banu Başyiğit, Büsam Ve Mimar Sinan Okumaları Üzerine.  Alper Asım, Turgut Cansever’in İslam Mimarlık Düşüncesi ve Mimar Sinan. Prof. Dr. Suphi Saatçi, Mimar Sinan’ın Anıları ve Mimar Sinan’ın Yapıtları’nın Basımı Hakkında.

 

Bir önceki yazımdan şu satırları burada tekrar etmek istiyorum. Mimar Sinan, bizim medeniyetimizin mihenk taşlarından biridir. Kanuni devrinde O’nun dönem arkadaşları, idarede Sokullu Mehmet Paşa, hat sanatında Karahisarî, şiirde Baki, hukukta Ebussuud Efendi, minyatürde Matrakçı Nasuh’dur. “Ardına çil çil kubbeler serpen” bir medeniyetin zirve isimlerinden bahsediyoruz.” 

 

Mimar Sinan’ı bu dönem arkadaşlarıyla birlikte okumak gerekiyor. “Düşünen Şehir” bunu yapacak birikime sahip.

 

İdeal şehir nasıl olmalı? Buna Ümmi Sinan’ın uzun şiirinden iki kıtayla cevap arayalım:

 

Seyrimde bir şehre vardım 
Gördüm sarayı güldür gül
Sultanının tâcı tahtı
Bağı dîvârı güldür gül

 

Gül alırlar; gül satarlar
Gülden terazi tutarlar
Gülü gül ile tartarlar
Çarşı pazarı güldür gül

 

“Düşünen Şehir” ve “Şehir- Kültür Sanat” dergilerine emek veren, yazılarıyla destek olan, teşvik eden herkes teşekkürü hak ediyor. Unutmayalım, marifet iltifata tabidir derler. Siz de takdir ve teşekkürlerinizi iletirseniz her şeyden evvel bu dergilerin sürekliliğine önemli bir katkı yapmış olursunuz. İşte iletişim bilgileri: Düşünen Şehir, Milli Mücadele Müzesi, Melikgazi /Kayseri, Telefon: (0352) 220 70 50 – 90, e-posta:  sehir38@kayseri.bel.tr

 

 

 

 

 

 






Son Eklenen Makaleler
Süleyman Karagülle
BİR YETKİLİ YÜKSEK HAKİM DEDİ Kİ: 09.09.2000
23.03.2024 86 Okunma
Süleyman Karagülle
AHŞAP EV ÇALIŞMALARI 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 41 Okunma
Süleyman Karagülle
Sana ruhtan soruyorlar 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 63 Okunma
Süleyman Karagülle
SİSTEMATİK HATA 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 47 Okunma
Süleyman Karagülle
ŞERİAT VE MEMUR KARARNAMESİ 02.09.2000
23.03.2024 40 Okunma
Süleyman Karagülle
Heisenberg’in meşhur “kuvantum teorisi” 02.09.2000
23.03.2024 55 Okunma
Süleyman Karagülle
DEPREMİN FIKHI 26 AĞUSTOS 2000
23.03.2024 61 Okunma
Süleyman Karagülle
Z E L Z E L E 26 ağustos 2000
23.03.2024 39 Okunma
Süleyman Karagülle
(AHŞAP)İŞLETME HAKKINDA BİLGİ-19.08.2000
14.03.2024 51 Okunma
Süleyman Karagülle
Bir ülke hırsıza hapis cezasını vermektedir-12082000
14.03.2024 56 Okunma
Süleyman Karagülle
MEMUR KARARNAMESİ 12.08.2000
14.03.2024 35 Okunma
Süleyman Karagülle
HÜKÜMET,REKTÖR ATAMALARI..05.08.2000
14.03.2024 42 Okunma
Süleyman Karagülle
İNSANIN GÖREVİ 05.08.2000
14.03.2024 47 Okunma
Süleyman Karagülle
EKONOMİDE ZELZELE 22.07.2000
14.03.2024 39 Okunma
Süleyman Karagülle
REKTÖRLERİN ATANMASI 22.07.2000
14.03.2024 31 Okunma
Süleyman Karagülle
312 inci MADDE 22.07.2000
14.03.2024 39 Okunma
Süleyman Karagülle
BANDIRMA HATTI 22.07.2000
14.03.2024 59 Okunma
Süleyman Karagülle
F İ Z İ K 29.07.2000
14.03.2024 72 Okunma
Süleyman Karagülle
İSLÂM VE DEMOKRASİ 29.07.2000
14.03.2024 58 Okunma
Süleyman Karagülle
REKTÖRLERİN SEÇİMİ 22.07.2000
14.03.2024 33 Okunma
Süleyman Karagülle
ABANT TOPLANTISI 22.07.2000
14.03.2024 41 Okunma
Süleyman Karagülle
HAK VE KUVVET MEDENİYETLERİ 22.07.2000
14.03.2024 33 Okunma
Süleyman Karagülle
DAYANIŞMA SİSTEMİ 01.07.2000
14.03.2024 39 Okunma
Süleyman Karagülle
“HERKESE İŞ - HERKESE AŞ” 24.06.2000
14.03.2024 58 Okunma
Süleyman Karagülle
KİTLERİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ 17.06.2000
14.03.2024 41 Okunma
Süleyman Karagülle
KUR’ÂN VE MANTIK İLE MATEMATİK 17.04.1999
14.03.2024 42 Okunma
Süleyman Karagülle
“ADİL DÜZEN” DERGİ PLANI (2)17.04.1999
14.03.2024 39 Okunma
Süleyman Karagülle
“ADİL DÜZEN” DERGİ PLANI 17.04.1999
14.03.2024 38 Okunma
Süleyman Karagülle
Süleyman Karagüllenin girilmeyen MAKALELERİ-17.04.1999
14.03.2024 58 Okunma
Süleyman Karagülle
MUSA’YA VERİLEN DOKUZ MUCİZENİN GÜNÜMÜZDEKİ MANASI
19.05.2022 2421 Okunma
1 Yorum 20.05.2022 06:41
Süleyman Karagülle
Elveda
21.08.2021 2493 Okunma
2 Yorum 24.08.2021 15:36
Süleyman Karagülle
İÇKİ YASAĞI
3.05.2021 2077 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye ve Dünya
30.04.2021 1801 Okunma
Süleyman Karagülle
DIŞ POLİTİKA
29.04.2021 1716 Okunma
Süleyman Karagülle
HEDEF
29.04.2021 1748 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve SON DURUM… (16)
18.04.2021 2773 Okunma
4 Yorum 26.05.2021 00:43
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve son uyarılarım… (15)
11.04.2021 1780 Okunma
Süleyman Karagülle
SOYLU'NUN BEYANI
7.04.2021 2420 Okunma
Süleyman Karagülle
BUNDAN BÖYLE
6.04.2021 1635 Okunma
Süleyman Karagülle
UYARI
6.04.2021 1594 Okunma
Süleyman Karagülle
MÜDAHALE
4.04.2021 1579 Okunma
Süleyman Karagülle
Seminerler; kendinize görev vereceksiniz (14)
4.04.2021 1587 Okunma
Süleyman Karagülle
TEK ÇIKAR YOL
3.04.2021 1815 Okunma
Süleyman Karagülle
PARTİ KAPATMAK
3.04.2021 1790 Okunma
Süleyman Karagülle
ANAYASA MAHKEMESİ
1.04.2021 1963 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve İ Ç T İ H A D (13)
31.03.2021 2607 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 22:37
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve Akevler Usulü (12)
31.03.2021 2406 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 22:27
Süleyman Karagülle
Muhterem Abdurrahman Dilipak’a Açık Mektup
31.03.2021 1861 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve DAVET… (11)
31.03.2021 2373 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 22:13
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerlerinin başlangıcı ve (10)
31.03.2021 1580 Okunma
Süleyman Karagülle
EMİN SARAÇ HOCA HAKKINDA
31.03.2021 2256 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve Kur’an Düzeni
31.03.2021 2382 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 22:01
Süleyman Karagülle
Akevler Kur’an Seminerleri ve GÖREV
31.03.2021 2399 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 21:52
Süleyman Karagülle
KUR’AN VE TARİH
31.03.2021 2362 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 21:47
Süleyman Karagülle
KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİMİZ-5
31.03.2021 2266 Okunma
1 Yorum 02.04.2021 21:37
Süleyman Karagülle
KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİMİZ-3
31.03.2021 1530 Okunma
Süleyman Karagülle
KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİMİZ-2
31.03.2021 1411 Okunma
Süleyman Karagülle
KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİMİZ
31.03.2021 1601 Okunma
Süleyman Karagülle
TEK PROBLEM VE ÇÖZÜM
31.03.2021 1623 Okunma
Süleyman Karagülle
RAKAMLAR
31.03.2021 1648 Okunma
Süleyman Karagülle
YASTIK ALTI
30.03.2021 1720 Okunma
Süleyman Karagülle
TEMİZLİK
29.03.2021 2169 Okunma
Süleyman Karagülle
MEŞGALE
28.03.2021 1781 Okunma
Süleyman Karagülle
BAKAN OLMAK
27.03.2021 1950 Okunma
Süleyman Karagülle
MECRALAR
27.03.2021 1738 Okunma
Süleyman Karagülle
YALANCI LİDERLER YAZISI
25.03.2021 1796 Okunma
Süleyman Karagülle
KUR FARKLARI
24.03.2021 1753 Okunma
Süleyman Karagülle
FESAT
24.03.2021 1683 Okunma
Süleyman Karagülle
MUTLU OLMAK
22.03.2021 2217 Okunma
Süleyman Karagülle
SAVAŞ VE SİYASET
21.03.2021 1804 Okunma
Süleyman Karagülle
BEYHUDE
21.03.2021 1763 Okunma
Süleyman Karagülle
İSLAM ÂLEMİ
20.03.2021 1559 Okunma
Süleyman Karagülle
NEDEN TEKERRÜR
20.03.2021 1690 Okunma
Süleyman Karagülle
KİM KARAR VERİYOR?
20.03.2021 1675 Okunma
Süleyman Karagülle
YANLIŞ HESAP
17.03.2021 1871 Okunma
Süleyman Karagülle
PALAS
17.03.2021 1671 Okunma
Süleyman Karagülle
İSLAM ÂLEMİ
17.03.2021 1480 Okunma
Süleyman Karagülle
DEVLETLERİN REKLAMI
17.03.2021 1531 Okunma
Süleyman Karagülle
SAVAŞLAR
15.03.2021 1676 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerleri ve DAVET… (11)
14.03.2021 1474 Okunma
Süleyman Karagülle
İNGİLTERE
13.03.2021 1992 Okunma
Süleyman Karagülle
AK PARTİ İKTİDARI
11.03.2021 1568 Okunma
Süleyman Karagülle
BARIŞIN KURALI
10.03.2021 1836 Okunma
Süleyman Karagülle
SERMAYE TAKTİĞİ
9.03.2021 2167 Okunma
Süleyman Karagülle
CİNAYETLER
8.03.2021 1834 Okunma
Süleyman Karagülle
İSLAMİ HAREKETLER
7.03.2021 1736 Okunma
Süleyman Karagülle
ŞERİATA GÖRE
7.03.2021 1717 Okunma
Süleyman Karagülle
DENGE
5.03.2021 1840 Okunma
Süleyman Karagülle
YAPILANLAR, SÖYLENENLER
4.03.2021 1796 Okunma
Süleyman Karagülle
REFORMLAR
3.03.2021 1909 Okunma
Süleyman Karagülle
CEMAL KAŞIKÇI
2.03.2021 2005 Okunma
Süleyman Karagülle
GAZ ODASI
1.03.2021 1761 Okunma
Süleyman Karagülle
TÜRKİYE’NİN YERİ
28.02.2021 1905 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Seminerlerinin başlangıcı ve (10)
28.02.2021 2183 Okunma
1 Yorum 28.02.2021 11:03
Süleyman Karagülle
AŞI OLMAK
27.02.2021 1755 Okunma
Süleyman Karagülle
ŞERİATIN HÜKMÜ
26.02.2021 1745 Okunma
Süleyman Karagülle
İKTİDARDA VERASET
25.02.2021 1861 Okunma
Süleyman Karagülle
ZAFER
25.02.2021 1550 Okunma
Süleyman Karagülle
BOZULMA
23.02.2021 1578 Okunma
Süleyman Karagülle
TÜRKİYE’DE SEÇİMLER
22.02.2021 1668 Okunma


© 2024 - Akevler