Reşat Nuri Erol
Maddeler halinde genel durum değerlendirmesi
11.07.2019
2541 Okunma, 1 Yorum

 

Maddeler halinde genel durum değerlendirmesi

Siyaset sorunu sırada… Sağlık sorunu sırada… Sayısız sorun sırada… Sorunlar sıralarını yani yazılmalarını bekleyedursun, biz yeniden tekrar hatırlatalım: İnsanlık işçilik düzeninden ortaklık düzenine geçmekte; faize dayanan karşılıksız paranın yerini emeğe dayanan altın bono alacak; bundan sonra sadece bunları kabul edenler başarıya ulaşacaktır. Biz net konuşuyor net yazıyoruz; aksini iddia edebilen varsa, buyursun beri gelsin.

Durumu maddeler halinde bir kere daha hatırlayalım.

1- Genel durum öz olarak şöyledir. İnsanlık uygarlaşmıştır. Hemen herkes işçi durumundadır. Artık kimse kendi ürettiğini tüketmiyor.

2- Bundan önceki asırda işçi açığı vardı. İşyerleri azdı. İnsanlar işçi arıyor ama bulamıyorlardı. Şimdi ise herkes işini bulmuştur, işyeri açığı vardır. Yani işyerleri işçi bulamadıkları için eksik kapasite ile çalışma durumuna gelmişlerdir.

3- Bundan önce sermaye terakümüne yani birikimine ihtiyaç vardı. O sayede yeni işyerleri kurulabiliyordu. Bunun için faizli işletmeler kurulabiliyor idi. Para parayı kazanıyor, yeni işyerleri kuruluyor, açıkta olan işçiler iş bulma imkânına kavuşuyordu.

4- Şimdi ise Sermaye yeni işçi bulamıyor. Dolayısıyla faizle biriken imkân yatırım yeri bulamıyor. Daha doğrusu yeni işçi olmadığı için diğer fabrikalar da kapanıyor.

5- Sermaye artık ekonomik rekabet içinde dengesini kuramıyor. Dengeyi barışta değil de sadece savaşmakta buluyor. Savaş veya anarşi oluyor.

6- Mevcut zalim düzende, karşılıksız faiz parası ekonomik dengeyi sağlayamıyor. Yeni işçi bulamadığı için yap-işlet-devret yatırımlar yapamıyor. Bu düzen bugün ayaktadır, çünkü daha önce üretilenler tüketiliyor. Şöyle ki, daha küçük sermayeler eleniyor, iflas ediyor, onların kalıntıları daha büyük sermayeler tarafından paylaşılıyor, hayat böyle devam ediyor.

7- Firmalar büyüyor, sermayeler azalıyor, ‘birleştik ve güçlendik’ diyorlar. Aslında ‘iflas ettik ve daha büyük firmaya teslim olduk’ demeleri daha doğru gözüküyor.

8- Birkaç sene daha bu şekildeki ‘zalim dünya düzeni’ kör topal faizli sistemde devam eder. Faizli işçilik sistemi dünya için ömür tüketmektedir. Aksini söyleyebilen beri gelsin.

9- Türkiye’nin durumu: Dışarıdan gelen Sermaye Türkiye’de yatırımlar yaptı. Halk tarlasını bıraktı, atölyesini bıraktı, fabrikasını bıraktı ve üretim yapmayan yatırımlar gerçekleşti. Mortgage kredileri ile evler yapıldı, durmamacasına sadece lüks apartmanlarda inşa edildi.

10- Bugün o yatırımlar durdu. Halk karnını doyuramayacak duruma gelmekte. Taksit ödemesi imkânsız. Devlet garantisi ile alınmıştı. Devlet ödeme durumunda olacak. Peki, devlet nereden bulup da ödeyecek? TL ile Dolar’ı satın alıp ödeyecek, bu da enflasyonu doğuracaktır.

11- Devlet yap-işlet modeli ile büyük yatırımlar yaptı. Halk tarlasını bıraktı, halk atölyesini bıraktı, halk fabrikasını bıraktı ve oralarda çalıştı. Şimdi o yatırımlar durdu ama halkımız tarlasına dönemiyor, atölyesine dönemiyor, fabrikasına dönemiyor! Peki, bundan sonra ne yaşayacak? Emeklilere daha fazla maaş verilecek, görevlilere daha fazla maaş verilecek, halk işe alınacak ama iş olmayacak. Böyle daha ne kadar yaşamaya devam edeceğiz?

12- Türkiye’de güçlü akrabalık bağları vardır, birisinin maaşı bazen bir aşiret geçindirebilir olmaktadır. Yaşamaya devam edebileceğiz ama bu durum da enflasyon patlaması yapacak ve en sonunda hiper enflasyonlarla devletimiz bile yıkılabilecektir; Osmanlı gibi.

13- Yirminci yüzyılda yıkılan devletler hep hiper enflasyonla yıkıldılar. O halde bugün insanlık yani ‘zalim dünya düzeni’ özellikle kanser hastasıdır. Ecelini beklemektedir. Mevcut faizli zalim düzen bu sorunu çözemez, nitekim çözememektedir. 

14- AK Parti hala dışarıdan borç veya sermaye arıyor, borçla borcunu kapatacak. Yani hasta komaya sokulacak. Dünyada üretim dursa Dolar’da da aynı hiper enflasyon başlar.

15- Trump silah zoru ile silahları satarak yaşayabiliyor yani alıcılara ‘birbirinizi öldürün’ diyor. Peki, herkes ölünce sonra kime silah satacak? İnsanlık intihar etmekte...

Sonuç olarak diyoruz ki; faizli işçilik sisteminde çözüm yoktur.

Vardır diyen varsa, buyursun beri gelsin.

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
11.07.2019
09:07

MİLLÎ GAZETE

Maddeler halinde genel durum değerlendirmesi

Siyaset sorunu sırada… Sağlık sorunu sırada… Sayısız sorun sırada… Sorunlar sıralarını yani yazılmalarını bekleyedursun, biz yeniden tekrar hatırlatalım: İnsanlık işçilik düzeninden ortaklık düzenine geçmekte; faize dayanan karşılıksız paranın yerini emeğe dayanan altın bono alacak; bundan sonra sadece bunları kabul edenler başarıya ulaşacaktır. Biz net konuşuyor net yazıyoruz; aksini iddia edebilen varsa, buyursun beri gelsin.

Durumu maddeler halinde bir kere daha hatırlayalım.

1-Genel durum öz olarak şöyledir. İnsanlık uygarlaşmıştır. Hemen herkes işçi durumundadır. Artık kimse kendi ürettiğini tüketmiyor.

2-Bundan önceki asırda işçi açığı vardı. İşyerleri azdı. İnsanlar işçi arıyor ama bulamıyorlardı. Şimdi ise herkes işini bulmuştur, işyeri açığı vardır. Yani işyerleri işçi bulamadıkları için eksik kapasite ile çalışma durumuna gelmişlerdir.

3-Bundan önce sermaye terakümüne yani birikimine ihtiyaç vardı. O sayede yeni işyerleri kurulabiliyordu. Bunun için faizli işletmeler kurulabiliyor idi. Para parayı kazanıyor, yeni işyerleri kuruluyor, açıkta olan işçiler iş bulma imkânına kavuşuyordu.

4-Şimdi ise sermaye yeni işçi bulamıyor. Dolayısıyla faizle biriken imkân yatırım yeri bulamıyor. Daha doğrusu yeni işçi olmadığı için diğer fabrikalar da kapanıyor.

5-Sermaye artık ekonomik rekabet içinde dengesini kuramıyor. Dengeyi barışta değil de sadece savaşmakta buluyor. Savaş veya anarşi oluyor.

6-Mevcut zalim düzende, karşılıksız faiz parası ekonomik dengeyi sağlayamıyor. Yeni işçi bulamadığı için yap-işlet-devret yatırımlar yapamıyor. Bu düzen bugün ayaktadır, çünkü daha önce üretilenler tüketiliyor. Şöyle ki, daha küçük sermayeler eleniyor, iflas ediyor, onların kalıntıları daha büyük sermayeler tarafından paylaşılıyor, hayat böyle devam ediyor.

7-Firmalar büyüyor, sermayeler azalıyor, ‘birleştik ve güçlendik’ diyorlar. Aslında ‘iflas ettik ve daha büyük firmaya teslim olduk’ demeleri daha doğru gözüküyor.

8-Birkaç sene daha bu şekildeki ‘zalim dünya düzeni’ kör topal faizli sistemde devam eder. Faizli işçilik sistemi dünya için ömür tüketmektedir. Aksini söyleyebilen beri gelsin.

9-Türkiye’nin durumu: Dışarıdan gelen sermaye Türkiye’de yatırımlar yaptı. Halk tarlasını bıraktı, atölyesini bıraktı, fabrikasını bıraktı ve üretim yapmayan yatırımlar gerçekleşti. Mortgage kredileri ile evler yapıldı, durmamacasına sadece lüks apartmanlarda inşa edildi.

10-Bugün o yatırımlar durdu. Halk karnını doyuramayacak duruma gelmekte. Taksit ödemesi imkânsız. Devlet garantisi ile alınmıştı. Devlet ödeme durumunda olacak. Peki, devlet nereden bulup da ödeyecek? TL ile Dolar’ı satın alıp ödeyecek, bu da enflasyonu doğuracaktır.

11-Devlet yap-işlet modeli ile büyük yatırımlar yaptı. Halk tarlasını bıraktı, halk atölyesini bıraktı, halk fabrikasını bıraktı ve oralarda çalıştı. Şimdi o yatırımlar durdu ama halkımız tarlasına dönemiyor, atölyesine dönemiyor, fabrikasına dönemiyor! Peki, bundan sonra ne yaşayacak? Emeklilere daha fazla maaş verilecek, görevlilere daha fazla maaş verilecek, halk işe alınacak ama iş olmayacak. Böyle daha ne kadar yaşamaya devam edeceğiz?

12-Türkiye’de güçlü akrabalık bağları vardır, birisinin maaşı bazen bir aşiret geçindirebilir olmaktadır. Yaşamaya devam edebileceğiz ama bu durum da enflasyon patlaması yapacak ve en sonunda hiper enflasyonlarla devletimiz bile yıkılabilecektir; Osmanlı gibi.

13-Yirminci yüzyılda yıkılan devletler hep hiper enflasyonla yıkıldılar. O halde bugün insanlık yani ‘zalim dünya düzeni’ özellikle kanser hastasıdır. Ecelini beklemektedir. Mevcut faizli zalim düzen bu sorunu çözemez, nitekim çözememektedir. 

14-AK Parti hâlâ dışarıdan borç veya sermaye arıyor, borçla borcunu kapatacak. Yani hasta komaya sokulacak. Dünyada üretim dursa Dolar’da da aynı hiper enflasyon başlar.

15-Trump silah zoru ile silahları satarak yaşayabiliyor yani alıcılara ‘birbirinizi öldürün’ diyor. Peki, herkes ölünce sonra kime silah satacak? İnsanlık intihar etmekte...

Sonuç olarak diyoruz ki; faizli işçilik sisteminde çözüm yoktur.

Vardır diyen varsa, buyursun beri gelsin.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

YazarReşat Nuri Erol- Mesaj Gönder

11 Temmuz 2019




Son Eklenen Makaleler
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 6
28.03.2024 231 Okunma
1 Yorum 28.03.2024 05:54
Yasin Kılar (Karar Danışmanı - Mentor)
SİNAN OĞAN KADAR OLABİLMEK
27.03.2024 109 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 5
26.03.2024 280 Okunma
7 Yorum 26.03.2024 09:06
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 4
25.03.2024 303 Okunma
1 Yorum 25.03.2024 09:00
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 3
24.03.2024 328 Okunma
1 Yorum 24.03.2024 05:49
Süleyman Karagülle
BİR YETKİLİ YÜKSEK HAKİM DEDİ Kİ: 09.09.2000
23.03.2024 38 Okunma
Süleyman Karagülle
AHŞAP EV ÇALIŞMALARI 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 16 Okunma
Süleyman Karagülle
Sana ruhtan soruyorlar 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 30 Okunma
Süleyman Karagülle
SİSTEMATİK HATA 09 EYLÜL 2000
23.03.2024 22 Okunma
Süleyman Karagülle
ŞERİAT VE MEMUR KARARNAMESİ 02.09.2000
23.03.2024 13 Okunma
Süleyman Karagülle
Heisenberg’in meşhur “kuvantum teorisi” 02.09.2000
23.03.2024 25 Okunma
Süleyman Karagülle
DEPREMİN FIKHI 26 AĞUSTOS 2000
23.03.2024 23 Okunma
Süleyman Karagülle
Z E L Z E L E 26 ağustos 2000
23.03.2024 8 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 2
23.03.2024 302 Okunma
1 Yorum 23.03.2024 10:16
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” işbirliği - 1
21.03.2024 335 Okunma
7 Yorum 21.03.2024 09:35
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 29
20.03.2024 303 Okunma
Yasin Kılar (Karar Danışmanı - Mentor)
YENİDEN HATA PARTİSİ
18.03.2024 217 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEMEL İLKELER
17.03.2024 242 Okunma
Bahaeddin Sağlam
Oruç ile İlgili Beş Kavram
17.03.2024 139 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 28
17.03.2024 300 Okunma
7 Yorum 17.03.2024 07:53
Özer Ataç
Seçim-1
16.03.2024 1540 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 27
16.03.2024 323 Okunma
5 Yorum 16.03.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 26
15.03.2024 361 Okunma
5 Yorum 15.03.2024 09:14
Süleyman Karagülle
(AHŞAP)İŞLETME HAKKINDA BİLGİ-19.08.2000
14.03.2024 28 Okunma
Süleyman Karagülle
Bir ülke hırsıza hapis cezasını vermektedir-12082000
14.03.2024 30 Okunma
Süleyman Karagülle
MEMUR KARARNAMESİ 12.08.2000
14.03.2024 19 Okunma
Süleyman Karagülle
HÜKÜMET,REKTÖR ATAMALARI..05.08.2000
14.03.2024 17 Okunma
Süleyman Karagülle
İNSANIN GÖREVİ 05.08.2000
14.03.2024 19 Okunma
Süleyman Karagülle
EKONOMİDE ZELZELE 22.07.2000
14.03.2024 21 Okunma
Süleyman Karagülle
REKTÖRLERİN ATANMASI 22.07.2000
14.03.2024 13 Okunma
Süleyman Karagülle
312 inci MADDE 22.07.2000
14.03.2024 15 Okunma
Süleyman Karagülle
BANDIRMA HATTI 22.07.2000
14.03.2024 40 Okunma
Süleyman Karagülle
F İ Z İ K 29.07.2000
14.03.2024 31 Okunma
Süleyman Karagülle
İSLÂM VE DEMOKRASİ 29.07.2000
14.03.2024 20 Okunma
Süleyman Karagülle
REKTÖRLERİN SEÇİMİ 22.07.2000
14.03.2024 16 Okunma
Süleyman Karagülle
ABANT TOPLANTISI 22.07.2000
14.03.2024 24 Okunma
Süleyman Karagülle
HAK VE KUVVET MEDENİYETLERİ 22.07.2000
14.03.2024 16 Okunma
Süleyman Karagülle
DAYANIŞMA SİSTEMİ 01.07.2000
14.03.2024 21 Okunma
Süleyman Karagülle
“HERKESE İŞ - HERKESE AŞ” 24.06.2000
14.03.2024 23 Okunma
Süleyman Karagülle
KİTLERİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ 17.06.2000
14.03.2024 23 Okunma
Süleyman Karagülle
KUR’ÂN VE MANTIK İLE MATEMATİK 17.04.1999
14.03.2024 24 Okunma
Süleyman Karagülle
“ADİL DÜZEN” DERGİ PLANI (2)17.04.1999
14.03.2024 22 Okunma
Süleyman Karagülle
“ADİL DÜZEN” DERGİ PLANI 17.04.1999
14.03.2024 21 Okunma
Süleyman Karagülle
Süleyman Karagüllenin girilmeyen MAKALELERİ-17.04.1999
14.03.2024 37 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 25
14.03.2024 308 Okunma
1 Yorum 14.03.2024 11:25
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 24
13.03.2024 309 Okunma
1 Yorum 13.03.2024 07:01
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 23
12.03.2024 325 Okunma
5 Yorum 12.03.2024 07:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 22
11.03.2024 312 Okunma
5 Yorum 11.03.2024 08:36
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 21
10.03.2024 312 Okunma
1 Yorum 10.03.2024 10:18
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 20
9.03.2024 354 Okunma
8 Yorum 09.03.2024 09:27