Reşat Nuri Erol
‘Murdar’ seçim mi yoksa hissi kable’l-vuku mu?
17.04.2019
2716 Okunma, 1 Yorum

 

‘Murdar’ seçim mi yoksa hissi kable’l-vuku mu?

Hiss-i kable’l-vuku yani önsezi(*) ile ‘seçim’ ve özellikle ‘seçim sonuçları’ yorumlarından uzak durmak için günlerce ‘sağlık sorunu’ ile ilgili yazılar yazdım; sağlığımı yani ruh ve beden sağlığımı korumak ya da daha sonra ‘sağlıklı yorumlar’ yapabilmek için…

Bugünkü yazıma bu giriş paragrafını neden yazdım ya da kim yazdırdı?

Fehmi Koru her gün ‘seçim yazıları’ yazıyor ama en sonunda itiraf etti; çok dertli! Bugünkü (16.04.2019) yazısının son kısmını okursanız, ne demek istediğimi anlarsınız. Okuyalım: “İyi de, bugün aldığı biçimle tam anlamıyla bitmez tükenmez karınca hikâyesine dönüşen seçim süreci okunmaya değer olmaktan her geçen gün biraz daha uzaklaştı. / Seçimin en önemli isimlerinden biri, kazanamadığı iyice anlaşılan bu yarış için ‘murdar’ deyimini bile kullanabildi./ ‘Murdar’ yani leşe dönüşmüş… / Kim murdar haline dönüştürdü bu seçimi? / Neden murdar haline dönüştü? / İstanbullular demokratik haklarını kullandılar. Sandık başına kadar giderek kentlerini kimin yönetmesini istiyorlarsa o kişiye oy verdiler. Oylar defalarca sayıldı ve adaylardan birinin diğerinin önünde çıktığı tereddütsüz görüldü. / Peki, böyle bir seçim için ‘murdar oldu’ denmesinin sebebi ne? / Bir seçimi murdar hale dönüştürmek övünülecek bir şey midir? / Seçimin ‘murdar hale’ geldiğine inanmıyorum. Seçim daha önceki seçimler gibi yapıldı ve yine daha önceki seçimlerde alınan sonuçlardan biçimsel olarak farkı bulunmayan bir sonuç da verdi. / Neresi murdar bu seçimin? / Theodore White’a özenmekle onun ABD’de yaptığını burada yapmaya kalkışmak, görüldüğü gibi, istenilen sonucu almaya yetmiyor. / Galiba murdar olan, daha doğrusu murdar edilen, benim konuya ilişkin yazılarımı bir kitapta toplamam projesi… / Ayıp ettiniz Binali Bey…”

Yazıyı okur okumaz, yazının altına uzunca bir yorum yazdım; yorumumun sadece baş tarafını okuyalım: “Fehmi kardeş; / Ayan beyan belli, aynen benim gibi bunalmışsın… / Ben çareyi ‘seçim’ yazılarından uzak durmakta buldum, ‘sağlık’ yazıları yazdım! / Yazmasına yazdım ama ‘seçim sorunu’ devam ediyor, bu ‘sistem’ sorunlu ve hep sorun üretecek… / Süleyman Akdemir ile son zamanlarda bu ‘seçim ve karar sistemleri’ üzerine odaklandık, haftalık derslerde üzerinde duruyoruz, konuşmaları videoya alıyoruz, İMV videoları olarak yayımlanacak, akademik makale de hazırlanmaya başlandı; ilgilenenlerin bilgisine… / Bu bunaltıcı konu aynen hikâyedeki konu gibi uzar gider; bu kadarla yetineyim! / Bugünkü köşe yazımdaki bir-iki bölüm meraklısının ilgisini çekebilir. / Derde derman değil ama hiç yoktan iyidir diyeyim… / ‘Bole işta nego nişta’ (bir şey hiçbir şeyden iyidir) deriz, biz Balkanlılar!”

Üstadımız da mezkûr yazıya kısa bir yorum yazdı; okuyalım: “Şükredersenİz / Kur’an’da “Şükrederseniz ben onu artırırım.” (ayet, 14/7) diyor. AK Parti şükrederse Allah onun oylarını artırır, nankörlük yaparsa eksiltir. Sadece İstanbul’u ele alalım. İstanbullular, ilçe belediyelerini AK Parti’ye verdiler. Belediye meclis üyelerini AK Parti’ye verdiler. Sadece, yanlış yaptığı için, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı CHP’ye verdiler. Hayır, İmamoğlu’na verdiler. / Binali Yıldırım milletvekilidir. Gelecek seçimlerde de milletvekili olabilir. Yine Meclis Başkanı olur. Hatta bir bakan istifa eder veya yeni bakanlık icat edilirse etkili bir bakan bile olabilir. Seçimleri uzatmak için şer’î olmayan yollara başvurma Bağdat’tan döndü. Yüksek Seçim Kurulu’nun adil seçime götüreceği anlaşıldı. / Evet, Sermaye’nin istediği olmayacak. Türkiye tekrar tek particiliğe dönmeyecek. Yargı varlığını sürdürecek. Ordu halkın oyuna saygılı olacak. Demokrasi bitmeyecek. AK Parti’nin şükretmesi ve kendisine çekidüzen vermesi gerekir. CHP belediye başkanlarının başkanlıklarına, AK Parti belediye başkanlıklarına gösterilen saygı gösterilmelidir. Ak Parti bunu yapmazsa o da “nesyen mensiyya” (ayetteki son iki kelime; 19/24) olmaya mahkûmdur. / AK Parti’nin bitmesine, sonradan katılan AK partililer üzülmüyor, biz üzülüyoruz. Çünkü AK Parti’den önceki partilerde (yani Millî Görüş partilerinde) alın terimiz var...”

(*) Önsezi (Türk Dil Kurumu Sözlüğü): 1. Hiçbir belirti yokken bir şeyin olacağını sezme, içe doğma, hissikablelvuku, altıncı duyu, altıncı his. 2. Temellendirilemeyen duygu, verilmemiş olanın, bilinmeyenin, özellikle gelecekle ilgili olanın önceden duyulması.

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
17.04.2019
08:15

MİLLÎ GAZETE

‘Murdar’ seçim mi yoksa hissi kable’l-vuku mu?

Hiss-i kable’l-vuku yani önsezi* ile ‘seçim’ ve özellikle ‘seçim sonuçları’ yorumlarından uzak durmak için günlerce ‘sağlık sorunu’ ile ilgili yazılar yazdım; sağlığımı yani ruh ve beden sağlığımı korumak ya da daha sonra ‘sağlıklı yorumlar’ yapabilmek için…

Bugünkü yazıma bu giriş paragrafını neden yazdım ya da kim yazdırdı?

Fehmi Koru her gün ‘seçim yazıları’ yazıyor ama en sonunda itiraf etti; çok dertli! Bugünkü (16.04.2019) yazısının son kısmını okursanız, ne demek istediğimi anlarsınız. Okuyalım: “İyi de, bugün aldığı biçimle tam anlamıyla bitmez tükenmez karınca hikâyesine dönüşen seçim süreci okunmaya değer olmaktan her geçen gün biraz daha uzaklaştı. / Seçimin en önemli isimlerinden biri, kazanamadığı iyice anlaşılan bu yarış için ‘murdar’ deyimini bile kullanabildi. / ‘Murdar’ yani leşe dönüşmüş… / Kim murdar haline dönüştürdü bu seçimi? / Neden murdar haline dönüştü?/ İstanbullular demokratik haklarını kullandılar. Sandık başına kadar giderek kentlerini kimin yönetmesini istiyorlarsa o kişiye oy verdiler. Oylar defalarca sayıldı ve adaylardan birinin diğerinin önünde çıktığı tereddütsüz görüldü. / Peki, böyle bir seçim için ‘murdar oldu’ denmesinin sebebi ne? / Bir seçimi murdar hale dönüştürmek övünülecek bir şey midir? / Seçimin ‘murdar hale’ geldiğine inanmıyorum. Seçim daha önceki seçimler gibi yapıldı ve yine daha önceki seçimlerde alınan sonuçlardan biçimsel olarak farkı bulunmayan bir sonuç da verdi. / Neresi murdar bu seçimin? / Theodore White’a özenmekle onun ABD’de yaptığını burada yapmaya kalkışmak, görüldüğü gibi, istenilen sonucu almaya yetmiyor. / Galiba murdar olan, daha doğrusu murdar edilen, benim konuya ilişkin yazılarımı bir kitapta toplamam projesi… / Ayıp ettiniz Binali Bey…”

Yazıyı okur okumaz, yazının altına uzunca bir yorum yazdım; yorumumun sadece baş tarafını okuyalım: “Fehmi kardeş; / Ayan beyan belli, aynen benim gibi bunalmışsın… / Ben çareyi ‘seçim’ yazılarından uzak durmakta buldum, ‘sağlık’ yazıları yazdım! / Yazmasına yazdım ama ‘seçim sorunu’ devam ediyor, bu ‘sistem’ sorunlu ve hep sorun üretecek… / Süleyman Akdemir ile son zamanlarda bu ‘seçim ve karar sistemleri’ üzerine odaklandık, haftalık derslerde üzerinde duruyoruz, konuşmaları videoya alıyoruz, İMV videoları olarak yayımlanacak, akademik makale de hazırlanmaya başlandı; ilgilenenlerin bilgisine… / Bu bunaltıcı konu aynen hikâyedeki konu gibi uzar gider; bu kadarla yetineyim! / Bugünkü köşe yazımdaki bir iki bölüm meraklısının ilgisini çekebilir. / Derde derman değil ama hiç yoktan iyidir diyeyim… / ‘Bole iştanegonişta’ (bir şey hiçbir şeyden iyidir) deriz, biz Balkanlılar!”

Üstadımız da mezkûr yazıya kısa bir yorum yazdı; okuyalım: “ŞÜKREDERSENİZ / Kur’an’da, ‘Şükrederseniz ben onu artırırım’ (ayet, 14/7) diyor. AK Parti şükrederse Allah onun oylarını artırır, nankörlük yaparsa eksiltir. Sadece İstanbul’u ele alalım. İstanbullular, ilçe belediyelerini AK Parti’ye verdiler. Belediye meclis üyelerini AK Parti’ye verdiler. Sadece, yanlış yaptığı için, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı CHP’ye verdiler. Hayır, İmamoğlu’na verdiler. / Binali Yıldırım milletvekilidir. Gelecek seçimlerde de milletvekili olabilir. Yine Meclis Başkanı olur. Hatta bir bakan istifa eder veya yeni bakanlık icat edilirse etkili bir bakan bile olabilir. Seçimleri uzatmak için şer’î olmayan yollara başvurma Bağdat’tan döndü. Yüksek Seçim Kurulu’nun adil seçime götüreceği anlaşıldı. / Evet, Sermaye’nin istediği olmayacak. Türkiye tekrar tek particiliğe dönmeyecek. Yargı varlığını sürdürecek. Orduhalkın oyuna saygılı olacak. Demokrasi bitmeyecek. AK Parti’nin şükretmesi ve kendisine çekidüzen vermesi gerekir. CHP belediye başkanlarının başkanlıklarına, AK Parti belediye başkanlıklarına gösterilen saygı gösterilmelidir. AK Parti bunu yapmazsa o da “nesyenmensiyya” (ayetteki son iki kelime; 19/24) olmaya mahkûmdur. / AK Parti’nin bitmesine, sonradan katılan AK Partililer üzülmüyor, biz üzülüyoruz. Çünkü AK Parti’den önceki partilerde (yani Millî Görüş partilerinde) alın terimiz var...”

* Önsezi (Türk Dil Kurumu Sözlüğü): 1. Hiçbir belirti yokken bir şeyin olacağını sezme, içe doğma, hissikablelvuku, altıncı duyu, altıncı his. 2. Temellendirilemeyen duygu, verilmemiş olanın, bilinmeyenin, özellikle gelecekle ilgili olanın önceden duyulması.





Son Yorumlanan Makaleler
Reşat Nuri Erol
‘Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası’ çalışması
18.04.2024 251 Okunma
1 Yorum 18.04.2024 09:47
Reşat Nuri Erol
‘Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol’
17.04.2024 255 Okunma
1 Yorum 17.04.2024 10:08
Reşat Nuri Erol
“Yeni Bir Anayasa” ve anayasa seminerlerimiz
16.04.2024 272 Okunma
1 Yorum 16.04.2024 08:29
Reşat Nuri Erol
Seçim, seçim sonrası ve İsrail’de savaş sirenleri!
15.04.2024 285 Okunma
1 Yorum 15.04.2024 08:56
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Araplar, İslâm âlemi bayram yaptı mı?
10.04.2024 366 Okunma
1 Yorum 14.04.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Araplar, İslâm âlemi bayram yaptı mı?-2
11.04.2024 341 Okunma
1 Yorum 13.04.2024 07:52
Ahmet Yücel
EMEKLİ ÖĞRETMENDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
3.04.2024 88 Okunma
2 Yorum 05.04.2024 23:45
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 2
4.04.2024 316 Okunma
1 Yorum 04.04.2024 09:25
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası acilen yapılması gerekenler… - 1
3.04.2024 382 Okunma
1 Yorum 03.04.2024 10:18
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 6
28.03.2024 318 Okunma
1 Yorum 28.03.2024 05:54
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 5
26.03.2024 368 Okunma
7 Yorum 26.03.2024 09:06
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 4
25.03.2024 382 Okunma
1 Yorum 25.03.2024 09:00
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 3
24.03.2024 397 Okunma
1 Yorum 24.03.2024 05:49
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” iş birliği - 2
23.03.2024 418 Okunma
1 Yorum 23.03.2024 10:16
Reşat Nuri Erol
Seçim sonrası “Belediye-Kooperatif” işbirliği - 1
21.03.2024 419 Okunma
7 Yorum 21.03.2024 09:35
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 28
17.03.2024 337 Okunma
7 Yorum 17.03.2024 07:53
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 27
16.03.2024 353 Okunma
5 Yorum 16.03.2024 11:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 26
15.03.2024 392 Okunma
5 Yorum 15.03.2024 09:14
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 25
14.03.2024 335 Okunma
1 Yorum 14.03.2024 11:25
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 24
13.03.2024 352 Okunma
1 Yorum 13.03.2024 07:01
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 23
12.03.2024 349 Okunma
5 Yorum 12.03.2024 07:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 22
11.03.2024 351 Okunma
5 Yorum 11.03.2024 08:36
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 21
10.03.2024 357 Okunma
1 Yorum 10.03.2024 10:18
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 20
9.03.2024 379 Okunma
8 Yorum 09.03.2024 09:27
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 19
8.03.2024 405 Okunma
8 Yorum 08.03.2024 08:25
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 18
7.03.2024 398 Okunma
1 Yorum 07.03.2024 06:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 17
6.03.2024 371 Okunma
1 Yorum 06.03.2024 07:52
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 16
5.03.2024 336 Okunma
9 Yorum 05.03.2024 06:26
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 15
3.03.2024 370 Okunma
7 Yorum 03.03.2024 08:17
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 14
29.02.2024 355 Okunma
7 Yorum 29.02.2024 08:40
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 13
28.02.2024 331 Okunma
1 Yorum 28.02.2024 14:11
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 11
27.02.2024 343 Okunma
7 Yorum 27.02.2024 08:18
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 10
26.02.2024 399 Okunma
1 Yorum 26.02.2024 08:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 9
24.02.2024 336 Okunma
7 Yorum 24.02.2024 10:38
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 8
23.02.2024 327 Okunma
1 Yorum 23.02.2024 11:51
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 7
21.02.2024 401 Okunma
1 Yorum 21.02.2024 09:30
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 6
18.02.2024 466 Okunma
7 Yorum 18.02.2024 09:16
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 5
18.02.2024 373 Okunma
7 Yorum 18.02.2024 09:15
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 4
16.02.2024 369 Okunma
7 Yorum 16.02.2024 09:32
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 3
15.02.2024 370 Okunma
5 Yorum 15.02.2024 07:23
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 2
14.02.2024 425 Okunma
5 Yorum 14.02.2024 10:57
Reşat Nuri Erol
Seçim; Millî Görüş Adil Düzen Belediyeciliği - 1
13.02.2024 549 Okunma
5 Yorum 13.02.2024 09:32
Reşat Nuri Erol
MehmetTekelioğlu; Bilge adam Nazif Satoğlu Hakka yürüdü
12.02.2024 303 Okunma
6 Yorum 12.02.2024 14:05
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-4
12.02.2024 319 Okunma
5 Yorum 12.02.2024 09:50
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-3
10.02.2024 324 Okunma
5 Yorum 10.02.2024 12:10
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-2
9.02.2024 382 Okunma
5 Yorum 09.02.2024 07:17
Reşat Nuri Erol
Seçim; Depremler ve Kalkınma Kooperatifleri-1
8.02.2024 360 Okunma
5 Yorum 08.02.2024 09:03
Reşat Nuri Erol
Seçim; ‘Emekliler Partisi’ en büyük parti gibi!-4
7.02.2024 377 Okunma
5 Yorum 07.02.2024 12:06
Reşat Nuri Erol
Seçim; ‘Emekliler Partisi’ en büyük parti gibi-3 “Seçim
5.02.2024 385 Okunma
5 Yorum 05.02.2024 08:56
Reşat Nuri Erol
Seçim; ‘Emekliler Partisi’ en büyük parti gibi!-2
4.02.2024 392 Okunma
5 Yorum 04.02.2024 09:04


© 2024 - Akevler