Reşat Nuri Erol
Ekonomi sorunlu ya; çare ve çözüm niyetine…
20.02.2019
4086 Okunma, 5 Yorum

 

Ekonomi sorunlu ya; çare ve çözüm niyetine…

Dr. Süleyman Akdemir’in “Faizin Yarattığı Toplumsal Sorunlara Yönelik Alternatif Arayışlar: Para Peşin Mal Vadeli Selem Sözleşmelerine Yenilikçi Bir Yaklaşım” çalışması üzerinde kaldığımız yerden durmaya devam ediyoruz…

Faİz yasağının kaldırılarak serbest hale gelmesiyle Avrupa’da sermaye birikiminin önü açılmıştır. Bu birikim beraberinde sanayi inkılabını getirmiş ve kapitalist piyasa ekonomisini doğurmuştur. Bu dönemde kredi işlemlerinin yaygınlığı ve oynadığı hayati rol, bu ekonomilere kredi ekonomileri ve bunların yer aldığı toplumlara kredi toplumları demeyi haklı çıkaracak bir manzara arz etmiştir. Kredi sistemi ve kredi kurumları, bu toplumların ekonomik sistemlerinin ayrılmaz bir parçası hatta karakteristik özelliği olmuştur.

Kapitalist piyasa ekonomilerinde kredili işlemlerde görülen büyük gelişme sadece bir hacim büyümesi değildir. Bu işlemlerin yapısında ve çeşitlerinde de büyük değişmeler olmuştur. Kredi konusundaki bu gelişmeler zamanla kredi hukukunu üretmiş, bankaları ve bankacılığı çağın en önemli kurumları haline gelmesine neden olmuştur.

Krediler çeşitli kriterlere göre tasnif edilir. Kendi işlemine konu olan satın alma gücünün cinsine göre ayni kredi. Ticari kredi veya nakdi kredi. Vadelerine göre kısa, orta ve uzun vadeli krediler. Kullanım alanlarına göre, üretim kredisi, pazarlama kredisi ve tüketim kredisi. Kullanılan sektöre göre, ticari kredi, tarım kredisi, sınai kredi, inşaat ve konut kredisi, ithalat veya ihracat kredisi, teminat durumlarına göre, açık krediler veya teminatlı krediler; alanlarına göre, özel krediler, kamu kredileri şekillerinde karşımıza çıkar. Bu kurumlar kredi arz ve talebini kredi piyasalarında buluşmasını sağlayan finansal aracı kurumlardır. Bunlar, Merkez Bankaları, Hazine, Belediye ve Kooperatif Bankaları, ticaret veya mevduat bankaları, yatırım ve kalkınma bankaları, kredi birlikleri, tasarruf sandıkları, yatırım ortaklıkları ve kulüpleri, özel sigortalar, sosyal sigortalar ve diğer sosyal güvenlik kurumları bankerlik kuruluşları ve benzerleridir. Kısmi faaliyet gösterenler de bu kapsamda sayılır.

Kredİnİn olumlu yanları.

· KREDİ yoluyla atıl kaynaklar müteşebbislere aktarılarak mobil hale gelmiş olur. Bir başka deyişle kredi müteşebbisleri işletmeleri için gerekli sermayeyi kendi tasarrufları ile biriktirmek, bunun için de uzun bir zaman geçmesini beklemek külfetinden kurtarır.

· KREDİ küçük tasarrufların birikimini sağlar ve söz konusu birikimlerle büyük yatırımlar yapılabilir duruma gelir.

· Kredİnİn iktisadi faktörlerden emeğe verilmesi halinde işgücünü harekete geçirir; istihdam yaratır. Tekelleşmeleri önler.

· Kredİ, karşılıklı kredileşme ilkesi ile yapılırsa serbest piyasayı dengeler, toplumsal yapıyı düzenler, faizsiz şekilde kullanılırsa rekabet ortamına ve piyasaya olumlu etki eder.

· Kredinin sermayeye belli alanlarda verilmesi halinde bu alanlarda tekeller oluşturur.

· Kredilerin faİz karşılığı verilmesi halinde uzun dönemde gelir dağılımında adaletsizliklere neden olur.

· Buna karşılık faİz karşılığı verilirse enflasyona neden olduğu gibi uzun dönemde tekelleşmeleri beraberinde getirir.

· Günümüzde ve özellikle kapitalist ekonomilerde faiz, belirli bir sistem çerçevesindeki kredi uygulamalarının bir türevi kabul edilir.

Kredi ve kredileşme insanı diğer canlılardan ayırır. Bütün gelişmelerin temelinde kredi yer alır. Kredi kurumu ve kredileşme doğru ve yerinde kullanılarak karşılıklı olması veya emeğe verilmesi hallerinde olumlu etkiler doğurur. Faİzlİ kullanılması halinde ise tekelleşmelere yol açtığı gibi gelir dağılımında dengesizliklerin de kaynağını teşkil eder.”

Ekonomimiz sorunlu ya; çare ve çözüm niyetine kaldığımız yerden devam edelim...

(Süleyman Akdemir Hocayı ve bu konuları canlı dinlemek isteyenleri, Cumartesi sabahları Üsküdar’daki İslam Medeniyeti Vakfı merkezimize bekleriz... 0216 343 97 31)

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
20.02.2019
07:07

MİLLÎ GAZETE

Ekonomi sorunlu ya; çare ve çözüm niyetine…

Dr. Süleyman Akdemir’in “Faizin Yarattığı Toplumsal Sorunlara Yönelik Alternatif Arayışlar: Para Peşin Mal Vadeli Selem Sözleşmelerine Yenilikçi Bir Yaklaşım” çalışması üzerinde kaldığımız yerden durmaya devam ediyoruz…

“Faiz yasağının kaldırılarak serbest hale gelmesiyle Avrupa’da sermaye birikiminin önü açılmıştır. Bu birikim beraberinde sanayi inkılâbını getirmiş ve kapitalist piyasa ekonomisini doğurmuştur. Bu dönemde kredi işlemlerinin yaygınlığı ve oynadığı hayati rol, bu ekonomilere kredi ekonomileri ve bunların yer aldığı toplumlara kredi toplumları demeyi haklı çıkaracak bir manzara arz etmiştir. Kredi sistemi ve kredi kurumları, bu toplumların ekonomik sistemlerinin ayrılmaz bir parçası hatta karakteristik özelliği olmuştur.

Kapitalist piyasa ekonomilerinde kredili işlemlerde görülen büyük gelişme sadece bir hacim büyümesi değildir. Bu işlemlerin yapısında ve çeşitlerinde de büyük değişmeler olmuştur. Kredi konusundaki bu gelişmeler zamanla kredi hukukunu üretmiş, bankaları ve bankacılığı çağın en önemli kurumları haline gelmesine neden olmuştur.

Krediler çeşitli kriterlere göre tasnif edilir. Kendi işlemine konu olan satın alma gücünün cinsine göre ayni kredi, ticari kredi veya nakdi kredi. Vadelerine göre kısa, orta ve uzun vadeli krediler. Kullanım alanlarına göre, üretim kredisi, pazarlama kredisi ve tüketim kredisi. Kullanılan sektöre göre, ticari kredi, tarım kredisi, sınaî kredi, inşaat ve konut kredisi, ithalat veya ihracat kredisi, teminat durumlarına göre, açık krediler veya teminatlı krediler; alanlarına göre, özel krediler, kamu kredileri şekillerinde karşımıza çıkar. Bu kurumlar kredi arz ve talebini kredi piyasalarında buluşmasını sağlayan finansal aracı kurumlardır. Bunlar, Merkez Bankaları, Hazine, Belediye ve Kooperatif Bankaları, ticaret veya mevduat bankaları, yatırım ve kalkınma bankaları, kredi birlikleri, tasarruf sandıkları, yatırım ortaklıkları ve kulüpleri, özel sigortalar, sosyal sigortalar ve diğer sosyal güvenlik kurumları bankerlik kuruluşları ve benzerleridir. Kısmi faaliyet gösterenler de bu kapsamda sayılır.

Kredinin olumlu yanları.

  • KREDİ yoluyla atıl kaynaklar müteşebbislere aktarılarak mobil hale gelmiş olur. Bir başka deyişle kredi müteşebbisleri işletmeleri için gerekli sermayeyi kendi tasarrufları ile biriktirmek, bunun için de uzun bir zaman geçmesini beklemek külfetinden kurtarır.
  • KREDİ küçük tasarrufların birikimini sağlar ve söz konusu birikimlerle büyük yatırımlar yapılabilir duruma gelir.
  • Kredinin iktisadi faktörlerden emeğe verilmesi halinde işgücünü harekete geçirir; istihdam yaratır. Tekelleşmeleri önler.
  • Kredi, karşılıklı kredileşme ilkesi ile yapılırsa serbest piyasayı dengeler, toplumsal yapıyı düzenler, faizsiz şekilde kullanılırsa rekabet ortamına ve piyasaya olumlu etki eder.
  • Kredinin sermayeye belli alanlarda verilmesi halinde bu alanlarda tekeller oluşturur.
  • Kredilerin faiz karşılığı verilmesi halinde uzun dönemde gelir dağılımında adaletsizliklere neden olur.
  • Buna karşılık faiz karşılığı verilirse enflasyona neden olduğu gibi uzun dönemde tekelleşmeleri beraberinde getirir.
  • Günümüzde ve özellikle kapitalist ekonomilerde faiz, belirli bir sistem çerçevesindeki kredi uygulamalarının bir türevi kabul edilir.

Kredi ve kredileşme insanı diğer canlılardan ayırır. Bütün gelişmelerin temelinde kredi yer alır. Kredi kurumu ve kredileşme doğru ve yerinde kullanılarak karşılıklı olması veya emeğe verilmesi hallerinde olumlu etkiler doğurur. Faizli kullanılması halinde ise tekelleşmelere yol açtığı gibi gelir dağılımında dengesizliklerin de kaynağını teşkil eder.”

Ekonomimiz sorunlu ya; çare ve çözüm niyetine kaldığımız yerden devam edelim...

(Süleyman Akdemir Hocayı ve bu konuları canlı dinlemek isteyenleri, Cumartesi sabahları Üsküdar’daki İslam Medeniyeti Vakfı merkezimize bekleriz... 0216 343 97 31)

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

YazarReşat Nuri Erol- Mesaj Gönder

20 Şubat 2019
Reşat Nuri Erol
20.02.2019
07:10


Z kuşağı gençliğine İslam adına ne sunuyorsunuz

0
Facebook'ta Paylaş
 
Twitter'da Paylaş
  
Sinan Eskicioğlu
1974 yılında İzmir'de doğdu. İzmir İlahiyat'ta lisans eğitimini tamamladı. 2003 yılından beri Almanya'da yaşıyor. Çeşitli kuruluşlarda Din Eğitim ve Öğretimcisi olarak faaliyette bulunuyor. Yayınlanmak üzere kaleme alınmış çeşitli roman ve kitapları bulunmaktadır.
Bu soruyu önce kendime sonra da dini alanda zihinlerini yoranlara, Diyanet’e ve İlahiyat Fakültelerine yöneltiyorum.

Evet, Z Kuşağı gençlere İslam adına ne sunuyoruz?

Z kuşağı gençliği kimler?

2000 yılından sonra doğanların hepsi bu kuşağın içine giriyor.

- Reklam -

Y kuşağı olanlar, 1980-1999 yılları arası doğanlar ve X kuşağı da 1965-1979 yılları arası doğan kişiler.

X kuşağından bir birey olarak bu soruyu yöneltmemin sebepleri var tabii. En önemlisi çözümler bulabilmek. Bizler, yani X kuşağından olanlar ve biraz da Y kuşağından olanlar, geçmişe özlem duyarak ve çoğu zaman, ben de yazılarımda değiniyorum, farkındayım, 90’lı yıllara atıflarda bulunuyoruz. Bize çok güzel ve şirin geliyor, samimiyet dolu ve daha insani. Çünkü o kuşağın bireyleriyiz. Ama bizden sonrakiler için hiç öyle değil, hele Z kuşağı gençleri için tamamen anlamsız olabilen konular ve sevinçler. Garip gelmesin, işin gerçeği bu. Çünkü bizler de öyleydik. Düşünsenize, bizlere daha önceki jenerasyonların yaşadıkları zamanlar anlatıldığında, bizler de aynı şekilde yabancı ve vurdumduymazdık.

Hele Z kuşağı çok daha farklı ve başına buyruk.

…..

Bu yazıyı yazarının kendi sesinden dinlemek de mümkün:

Ses oynatıcı

…..

Bu kuşağın özelliklerine bir bakalım:

Onlar için internet çok ama çok önemli, çünkü o zamanda doğdular ve yaşıyorlar. Hız onlar için sanki hedef noktası. Sabırsızlar, eğitim açısından imkanları çok fazla, sosyalleşme anca internette olabiliyor, sokakta oynamayı bilmeyenler, tabletsiz olamayanlar, dijital dünyada doğup büyüdükleri için zekiler ve zekalarını da hızlı kullanabilenler, multifonksiyoneller (aynı anda video paylaşıp birşeyler dinliyorlar ve yorum yapabiliyorlar), hızı sevdikleri için tüketimleri de hızlı, tatminsiz ve kararsızlar….

İlla bu özelliklerin hepsi de uyması gerekmiyor tabii ki. Ama şurası bir gerçek ki, 2000’li yıllardan sonra doğan bu nesil çok farklı.

Geldik şimdi soruma: 1000 yıllık eserlerin hala aktüel gibi sunulduğu, İslam adına konuşanların sıkıcı, kuralcı, despot, saygıya aşırı önem verenler olduğu, ‘dinliyorsan gözüme bakacaksın’ dendiği, eleştirildiğinde ‘sen bana karşı mı geliyorsun’ diye tepki gösteren İslam adına konuşanlar Z kuşağına ne verecekler?

İslam’ı bu kuşağa nasıl anlatacaksınız?

X ve Y kuşağından olanlar olarak bizlere anlatamadıklarınızı bu kuşağa nasıl anlatmayı düşünüyorsunuz?

Zor sorular biliyorum. Konunun özüne inmek isteyenler için zor sorular.

Yoksa diğerleri için çok kolay. Zaten korku duygudan çıkıp imparatorluğa dönüşmüş, ‘sorgulama yanarsın’, ‘soru sorma günaha girersin’, ‘sorgulama dediğimi yap’ gibi cümlelerle geçiştirmek kolay.

Neydi o meşhur korkutma yöntemi?

Hah, evet. ‘Çok soru sordukları için helak oldular’.

Bizleri sürekli kandırdıkları buydu ve bunu da ayetle delillendirirlerdi. Maide 101 ve 102. ayetlerde açıkça ibare var denirdi.

(Ey iman edenler! Açıklanırsa hoşunuza gitmeyecek olan şeyleri sormayın……. Sizden önce de bir toplum onları sormuş, sonra da bunları inkâr eder olmuştu…)

Biz de edebimizden susardık.

Ama aynı Maide Suresi’nde ve hatta bir sonraki ayette ‘kafirlerin kafaları çalışmaz’ ibaresi de var. ‘ ‘Kafası çalışmayan zaten soru soramaz’ bakın ne diyorsunuz diye dikleşmezdik.

Aynı Maide Suresi’nde ‘Onlara, “Allah’ın indirdiğine ve Resûl’e gelin” denildiği vakit, “Babalarımızı üzerinde bulduğumuz (yol) bize yeter” derler’ diye ayet var da demezdik.

Hristiyan ve Yahudi düşmanlığının tavan yaptığı zamanlarda (gerçi hala aynı) bizlere İslam’ı anlatanlara şunu da demedik: ‘Bakın aynı Maide Suresi’nin 69. ayetinde Yaratıcı ne diyor:

‘İman edenler ile Yahudiler, Sâbiîler ve Hristiyanlardan Allah’a ve ahiret gününe inanıp iyi amel işleyenler üzerine asla korku yoktur…’

Ama Z kuşağı gençliği bizim gibi değil. Onlar ters gelen her konuyu çatır çatır soracak ve sorgulayacak.

Onlara İslam’ı hangi bağlamda ve hangi tarzla anlatmayı düşünüyorsunuz?

İslam’ı daha önceki kuşaklardan öğrenen biz X kuşağı insanları zorlandık. Bize inandırılan, gerçekmiş gibi sunulan hayallerle yetiştirildik.

‘Müslümanlar iktidara gelince’ diye başlayan cümlelerle sonu gelmez hayal dünyalarında gezdik. Bugün geldiğimiz noktaya bakınca, müslümanların iktidara geldiklerinde işin öyle olmadığını yaşayarak acı şekilde tecrübe ettik. Bu yüzden birçok insan dinden uzaklaştı, soğudu ve artık duymaya bile dayanamayacak duruma geldi. Ve hatta birçoğu Deist ve Ateist oldular. Bu durum onların suçu değil, onlara İslam’ı doğru şekilde sunamayanların suçudur.

Bizlerden sonra gelen Y kuşağı için de aynı durum geçerli.

Z kuşağına da İslam, şimdiye kadar anlatıldığı gibi anlatılırsa eğer, durum çok daha vahim olacak. Onlar ve onlardan sonraki gelecek nesiller için İslam; eskimiş, dogmalarla dolu, kültürel bir alışkanlığa dönüşmüş atalarının dinsel ritüelleri olarak anılan bir inanış olarak kalacak.

‘Z kuşağına İslam adına ne sunuyorsunuz’ sorumla konunun ne kadar önemli olduğunu, bilmem anlatabildim mi?

 

Sevgi ve Bilgiyle kalın

Reşat Nuri Erol
21.02.2019
05:48


1967...1968...1969...AKEVLER 53 YILDIR ÇALIŞIYOR...2017...2018...2019

BİZLER ÇALIŞIYOR VE YENİ İSLÂM MEDENİYETİ’Nİ KURUYORUZ...

SİZLERİ DE ÇALIŞMALARIMIZA DÂVET EDİYORUZ; BUYURUN, BİRLİKTE ÇALIŞALIM...

ADİL DÜZEN 1001

“ADİL DÜZEN” III. BİNYIL MEDENİYETİ PROJESİDİR

“VE BİZE DÜŞEN SADECE MÜBÎN/AÇIK TEBLİĞDİR.” (KUR’AN; Yâsin Sûresi, 36/17)

Haftalık Seminer Dergisi; 1001. Hafta - 16 ŞUBAT 2019 - Fiyatı: www.akevler.orga tıklamak!

BU DERGİYİ HER HAFTA OKUTABİLİR.. ÇOĞALTABİLİR.. DAĞITABİLİRSİNİZ...

“ADİL DÜZEN” UYGULAMALARI YAPMAK İÇİN BİZLERE DANIŞABİLİRSİNİZ...

 

*KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİ; 1001. SEMİNER

“HİÇ BİLENLER İLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?”      (KUR’AN; Zümer Sûresi, 39/9)

İ L İ M  TALEP ETMEK HER MÜSLÜMANIN ÜZERİNE FARZDIR.”      (Hadis)

Adres: AKEVLER İSTANBUL KOOPERATİFLERİ MERKEZİ,  Zafer Mah. Coşarsu Sk. No: 29 YENİBOSNA / İSTANBUL    Tel: (0212) 452 76 51

Tefsir Seminer Notları Yenibosna’da Cumartesi akşamları okunup tartışılmaktadır.

GAYEMİZ: Bu “SEMİNER NOTLARI”nın İstanbul, Türkiye ve bütün dünyada “OKUNMASIANLAŞILMASI VE UYGULANMASI”DIR. - ADİL DÜZEN ÇALIŞANLARI

 

***

 

*“ADİL DÜZEN” DERSLERİ/YORUMLARI

Edibali’nin Osman Gazi’ye nasihati ve …

***

Edibali’nin Osman Gazi’ye vasiyeti ve …

Süleyman KARAGÜLLE

 

***

 

*SEBÎLU’R-REŞÂD” / MAKALELER

Suriye Devleti için “Geçiş Anayasası” önerisi - 1

Suriye Devleti için “Geçiş Anayasası” önerisi - 2

Kur’an ve ilim 1001. hafta çalışmasına ulaştık…

Tedavi Millî Görüş ve Adil Ekonomik Düzen’de

Tek çözüm Adil Düzen ve Ekonomik Düzen’dir

Selem Sözleşmeli Sistem ve Kooperatif Modeli…

Reşat Nuri EROL

 

***

 

HAC SÛRESİ - 3. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

يَاأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ السَّاعَةِ شَيْءٌ عَظِيمٌ (1) يَوْمَ تَرَوْنَهَا تَذْهَلُ كُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ وَتَضَعُ كُلُّ ذَاتِ حَمْلٍ حَمْلَهَا وَتَرَى النَّاسَ سُكَارَى وَمَا هُمْ بِسُكَارَى وَلَكِنَّ عَذَابَ اللَّهِ شَدِيدٌ (2) وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّبِعُ كُلَّ شَيْطَانٍ مَرِيدٍ (3) كُتِبَ عَلَيْهِ أَنَّهُ مَنْ تَوَلَّاهُ فَأَنَّهُ يُضِلُّهُ وَيَهْدِيهِ إِلَى عَذَابِ السَّعِيرِ (4) يَاأَيُّهَا النَّاسُ إِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِنَ الْبَعْثِ فَإِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِنْ مُضْغَةٍ مُخَلَّقَةٍ وَغَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِنُبَيِّنَ لَكُمْ وَنُقِرُّ فِي الْأَرْحَامِ مَا نَشَاءُ إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى ثُمَّ نُخْرِجُكُمْ طِفْلًا ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أَشُدَّكُمْ وَمِنْكُمْ مَنْ يُتَوَفَّى وَمِنْكُمْ مَنْ يُرَدُّ إِلَى أَرْذَلِ الْعُمُرِ لِكَيْلَا يَعْلَمَ مِنْ بَعْدِ عِلْمٍ شَيْئًا وَتَرَى الْأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَا أَنْزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاءَ اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنْبَتَتْ مِنْ كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ (5) ذَلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّهُ يُحْيِي الْمَوْتَى وَأَنَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (6) وَأَنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ لَا رَيْبَ فِيهَا وَأَنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ مَنْ فِي الْقُبُورِ (7) وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا كِتَابٍ مُنِيرٍ (8)

 

***

 

ثَانِيَ عِطْفِهِ لِيُضِلَّ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ لَهُ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ وَنُذِيقُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَذَابَ الْحَرِيقِ (9) ذَلِكَ بِمَا قَدَّمَتْ يَدَاكَ وَأَنَّ اللَّهَ لَيْسَ بِظَلَّامٍ لِلْعَبِيدِ (10) وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَعْبُدُ اللَّهَ عَلَى حَرْفٍ فَإِنْ أَصَابَهُ خَيْرٌ اطْمَأَنَّ بِهِ وَإِنْ أَصَابَتْهُ فِتْنَةٌ انْقَلَبَ عَلَى وَجْهِهِ خَسِرَ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةَ ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ (11) يَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ مَا لَا يَضُرُّهُ وَمَا لَا يَنْفَعُهُ ذَلِكَ هُوَ الضَّلَالُ الْبَعِيدُ (12) يَدْعُو لَمَنْ ضَرُّهُ أَقْرَبُ مِنْ نَفْعِهِ لَبِئْسَ الْمَوْلَى وَلَبِئْسَ الْعَشِيرُ (13)

 

***

 

ثَانِيَ عِطْفِهِ

ÇAvNiYa GiOFiHIy (FAvGıLa FiGLiHIy)

“İ’tfinin sanisi”

Sure “Ey nâs” diye hitap etmiştir, tüm insanları muhatap almıştır.

Kur’an’dan önce her kavme ve devre ayrı ayrı peygamberler gönderilmiştir.

İnsanlığın tek millet olması için teknolojinin ve ilmin gelişmiş olması gerekir. Her ikisi de M.Ö 3000 yıllarında Mezopotamya’da Nuh Peygamber ile başlamış ve MS 600 yıllarında Kur’an’ın inmesiyle ilmin ve teknolojinin zirveye çıkmasını sağlayan usul geliştirilmiştir. Fıkıh usulü ile müsbet düşünmeyi öğrenen insanlar bugün üçüncü binyılın başında Kur’an’ı uygulayacak seviyeye ulaştılar.

Bu sure, nebilerden sonra tüm nâsa hitap eden peygambersiz oluşacak yeni uygarlığa hitap etmektedir. “Ey nâs” diye başlamış ve “Rabbinizden ittika edin” denmiştir. Sonra nâsın iki grup olduğunu, bunlardan birinin şeytana tabi olan nâs olduğunu bildirmiştir.

Bizim bir yorumlama metodumuz vardır. اللَّه kelimesi izhar edilirse, bir durumda âlemlerin rabbini, diğer durumda ise onun yeryüzündeki halifesi olan topluluğu ifade eder. Allah’a ilimsiz olarak ibadet edenlerin biri topluluğa, diğeri âlemlerin rabbine itaat edenlerdir. Metinde kırmızı ile gösterdiğim âlemlerin rabbi ve siyah bıraktığım ise onun halifesi olan topluluğu ifade eder. Şeytana uyanlar var. Bir de âlemlerin rabbi olan Allah’tan başkasına ibadet edenler var. Bundan önceki ayette anlatılanlar bunlardır. Yani kişileri tanrı yapanlardır. Allah’a değil de insanlara tapanlardır.

Bunların bu hususta bir bilgileri yoktur. Diktatörlerin, kutbu’l-aktab olanların Allah’a şerik olduğuna dair bir bilgileri yoktur. Onlara yol gösteren elçiler de yok, açık kitaplar da yok.

Bugünkü insanlık tam bu durumdadır. Müsbet ilimde en büyük seviyeye ulaştıkları halde, ilmin bütün kesinliği ile ortaya koyduğu Tanrı’nın varlığını inkâr ediyorlar. Kendi sömürülerine ilim adamlarını karıştırmamak için toplum mühendisliği diye istihza ediyorlar.

Evet, müçtehit demek toplum mühendisi demektir. Siz toplum mühendisi olmaya çalışıyorsunuz. Yasalar yapıyorlar ama uygulamıyorlar. Yasaları halkı ezmek için araç olarak kullanıyorlar. Türkiye’de 4 milyon yabancı yasa dışı yaşıyor. AK Parti yasa değiştireceğine kaçak işçilere yaşama izni veriyor. Laikliğe aykırı odak maddesi hala yürürlükte, o da başkanlık sistemi ile uğraşıyor.

Uyguladıkları kuralları yok. KDV yazılı ama kimse ödemiyor. Kimse gerçek beyanname vermiyor. Bunlar dinsiz yani Kur’an’sız kimseler değiller, beş vakit namaz kılan ve Kur’an ehli olduklarını söyleyenlerdir. Allah yerine kişilere tapanlardır.

Bu yalnız Türkiye’de değil tüm dünyada böyledir. Her yerde, yazılanlar başka yapılanlar başkadır. Kimse Allah’ı inkâr etmiyor ama kimse Allah’a ibadet de etmiyor.

Bu girişten sonra bu ayeti açıklayan ayeti yorumlamaya geçebiliriz.

...
Reşat Nuri Erol
21.02.2019
06:20


Videolar

41:01
Kur'an'ı Anlama Usulü Dersleri -3- Dr.Süleyman Akdemir
İslam Medeniyeti Vakfı
YouTube - 1 gün önce
48:53
Kur'an'ı Anlama Usulü Dersleri -1- (10.11.2018) Dr.Süleyman Akdemir
İslam Medeniyeti Vakfı
YouTube - 31 Oca 2019
1:05:08
Kur'an'ı Anlama Usulü Dersleri -2- Dr.Süleyman Akdemir
İslam Medeniyeti Vakfı
YouTube - 7 Şub 2019

Web sonuçları

İslam iktisat sistemi, tekaruz, karz-ı hasen ve… - Milli Gazete


https://www.milligazete.com.tr/makale/.../islam-iktisat-sistemi-tekaruz-karz-i-hasen-ve
2 gün önce - DrSüleyman Akdemir'in “Faizin Yarattığı Toplumsal Sorunlara Yönelik ... sabahları Üsküdar'daki İslam Medeniyeti Vakfı merkezimize bekleriz.

Kur'an ve ilim 1001. hafta çalışmasına ulaştık… - Milli Gazete


https://www.milligazete.com.tr/makale/.../kuran-ve-ilim-1001-hafta-calismasina-ulasti...
12 Şub 2019 - İslam Medeniyeti Vakfı bünyesinde sürdürmekte olduğumuz “Kur'an Medresesi” derslerimizde, DrSüleyman Akdemir çalışma arkadaşımız, ...

Hükümet çözümü “faizsiz bir ekonomi”de aramalı - Milli Gazete


https://www.milligazete.com.tr/.../hukumet-cozumu-faizsiz-bir-ekonomide-aramali
14 Oca 2019 - ... ve haftalarda yani birkaç haftadan beri, İslam Medeniyeti Vakfı merkezimizde, ... On haftadan beri, Adil Düzen Çalışanı DrSüleyman Akdemir ...

2018 ile ilgili bir tekmil ve 2019 çalışmalarımız - Milli Gazete


https://www.milligazete.com.tr/.../2018-ile-ilgili-bir-tekmil-ve-2019-calismalarimiz
6 Oca 2019 - 43 haftadan beri Üsküdar'daki İslam Medeniyeti Vakfı'nda ... Ayrıca DrSüleyman Akdemir Hocamız da vakfımızda haftalık derslerini vermeye ...

Tek çözüm 'Adil Düzen ve Ekonomik Düzen'dir - Milli Gazete


https://www.milligazete.com.tr/.../resat.../tek-cozum-adil-duzen-ve-ekonomik-duzendi...
7 gün önce - İslam Medeniyeti Vakfı bünyesinde yapmakta olduğumuz “Kur'an Medresesi Dersleri”ni ve özellikle de DrSüleyman Akdemir Hocamızın ...

Web sonuçları

[PDF]
Reşat Nuri Erol
22.02.2019
09:14


MAİDE 8:

“Ey iman edenler!

- Allah için hakkı ayakta tutan,

- Adaletle şahitlik eden kimseler olun.

- Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adil davranmamaya sevk etmesin.

- Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yakışan (bir davranış) tır.

- Allah’a isyandan sakının.

- Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilmektedir.”






Çok Yorumlanan Makaleler
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Adil Düzen ile Endülüsleşmeyi önler-2
1.04.2023 806 Okunma
17 Yorum 01.04.2023 12:41
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-12
28.04.2023 810 Okunma
17 Yorum 28.04.2023 10:03
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-8
15.04.2023 835 Okunma
17 Yorum 15.04.2023 05:37
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-11
24.04.2023 750 Okunma
17 Yorum 24.04.2023 16:37
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-9
17.04.2023 656 Okunma
16 Yorum 17.04.2023 09:00
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-6
9.04.2023 725 Okunma
16 Yorum 09.04.2023 08:38
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-7
11.04.2023 795 Okunma
16 Yorum 15.04.2023 05:26
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 4
9.05.2023 625 Okunma
16 Yorum 09.05.2023 11:43
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-13
29.04.2023 764 Okunma
16 Yorum 29.04.2023 12:44
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-14
30.04.2023 673 Okunma
16 Yorum 30.04.2023 09:27
Reşat Nuri Erol
Türkiye yani Anadolu Endülüs’e benziyor mu?-1
1.05.2023 747 Okunma
16 Yorum 01.05.2023 16:35
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-6
29.03.2023 831 Okunma
16 Yorum 29.03.2023 10:51
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-5
27.03.2023 917 Okunma
16 Yorum 28.03.2023 03:38
Reşat Nuri Erol
Hemşeri dernekleri kalkınma kooperatifleri olmalı - 4
28.05.2023 663 Okunma
16 Yorum 28.05.2023 12:59
Reşat Nuri Erol
Hocaların Hocası Ali Yakup Cenkçiler Hoca - 4
29.05.2021 3094 Okunma
16 Yorum 30.05.2021 17:12
Reşat Nuri Erol
Seçimden sonra acilen yapılması gerekenler…-1
30.05.2023 633 Okunma
15 Yorum 30.05.2023 10:57
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Adil Düzen ile Endülüsleşmeyi önler-1
31.03.2023 709 Okunma
15 Yorum 31.03.2023 07:12
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-1
2.04.2023 739 Okunma
15 Yorum 02.04.2023 07:23
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-3
4.04.2023 817 Okunma
15 Yorum 04.04.2023 09:59
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-4
5.04.2023 678 Okunma
15 Yorum 05.04.2023 09:50
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-5
6.04.2023 631 Okunma
15 Yorum 06.04.2023 09:38
Reşat Nuri Erol
Türkiye ya da Anadolu Endülüs’e benziyor mu?-2
2.05.2023 629 Okunma
15 Yorum 02.05.2023 06:15
Reşat Nuri Erol
Türkiye ya da Anadolu Endülüs’e benziyor mu?-3
3.05.2023 575 Okunma
15 Yorum 03.05.2023 07:58
Reşat Nuri Erol
Türkiye ya da Anadolu Endülüs’e benziyor mu?-4
5.05.2023 614 Okunma
15 Yorum 05.05.2023 09:41
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 1
6.05.2023 650 Okunma
15 Yorum 06.05.2023 08:27
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 2
7.05.2023 576 Okunma
15 Yorum 07.05.2023 11:54
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 3
8.05.2023 671 Okunma
15 Yorum 08.05.2023 10:39
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 5
10.05.2023 589 Okunma
15 Yorum 10.05.2023 10:58
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 6
11.05.2023 565 Okunma
15 Yorum 11.05.2023 10:03
Reşat Nuri Erol
Hemşeri dernekleri kalkınma kooperatifleri olmalı-1
25.05.2023 612 Okunma
15 Yorum 25.05.2023 07:01
Reşat Nuri Erol
Hemşeri dernekleri kalkınma kooperatifleri olmalı - 2
26.05.2023 627 Okunma
15 Yorum 26.05.2023 09:46
Reşat Nuri Erol
Hemşeri dernekleri kalkınma kooperatifleri olmalı - 3
27.05.2023 680 Okunma
15 Yorum 27.05.2023 09:47
Reşat Nuri Erol
Kur’an ve ilim 1216. hafta seminer notlarından - 1
22.05.2023 532 Okunma
15 Yorum 22.05.2023 10:22
Reşat Nuri Erol
Kur’an ve ilim 1216. hafta seminer notlarından - 2
23.05.2023 590 Okunma
15 Yorum 23.05.2023 11:02
Reşat Nuri Erol
Kur’an ve ilim 1216. hafta seminer notlarından - 3
24.05.2023 583 Okunma
15 Yorum 24.05.2023 05:36
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 7
12.05.2023 685 Okunma
15 Yorum 12.05.2023 07:41
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 8
13.05.2023 550 Okunma
15 Yorum 13.05.2023 11:41
Reşat Nuri Erol
Deprem; depremden sonra… Seçimden sonra...
14.05.2023 715 Okunma
15 Yorum 14.05.2023 10:08
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-1
15.05.2023 610 Okunma
15 Yorum 15.05.2023 10:22
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-2
16.05.2023 562 Okunma
14 Yorum 16.05.2023 09:16
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-3
18.05.2023 494 Okunma
14 Yorum 18.05.2023 10:52
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-4
19.05.2023 565 Okunma
14 Yorum 19.05.2023 08:35
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-5
20.05.2023 536 Okunma
14 Yorum 20.05.2023 11:17
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-6
21.05.2023 486 Okunma
14 Yorum 21.05.2023 15:01
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-2
3.04.2023 697 Okunma
14 Yorum 03.04.2023 10:15
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-11
1.11.2023 872 Okunma
14 Yorum 01.11.2023 15:21
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 15
30.11.2023 705 Okunma
14 Yorum 30.11.2023 09:53
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-10
20.04.2023 741 Okunma
14 Yorum 20.04.2023 06:22
Reşat Nuri Erol
Arif Ersoy; “Yeni Bir Dünya ve Adil Düzen” - 3
5.09.2020 3385 Okunma
13 Yorum 06.09.2020 09:11
Reşat Nuri Erol
Ekonomik problemler ve İslami çözümler… - 2
21.12.2020 2940 Okunma
12 Yorum 22.12.2020 19:58
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 16
3.12.2023 684 Okunma
12 Yorum 03.12.2023 09:55
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-12
2.11.2023 706 Okunma
12 Yorum 02.11.2023 11:18
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-13
4.11.2023 754 Okunma
12 Yorum 04.11.2023 08:49
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-14
5.11.2023 806 Okunma
12 Yorum 05.11.2023 08:30
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 1
6.11.2023 800 Okunma
12 Yorum 06.11.2023 09:11
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 2
8.11.2023 829 Okunma
12 Yorum 08.11.2023 08:20
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 3
11.11.2023 754 Okunma
12 Yorum 11.11.2023 07:01
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 4
12.11.2023 737 Okunma
12 Yorum 12.11.2023 10:44
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 5
13.11.2023 956 Okunma
12 Yorum 13.11.2023 09:19
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 6
16.11.2023 716 Okunma
12 Yorum 16.11.2023 13:08
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 7
18.11.2023 683 Okunma
12 Yorum 18.11.2023 14:46
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 8
20.11.2023 706 Okunma
12 Yorum 20.11.2023 12:31
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 9
22.11.2023 628 Okunma
12 Yorum 22.11.2023 12:46
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 10
23.11.2023 772 Okunma
12 Yorum 23.11.2023 11:03
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 11
25.11.2023 693 Okunma
12 Yorum 25.11.2023 13:39
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 12
27.11.2023 622 Okunma
12 Yorum 27.11.2023 10:10
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 13
28.11.2023 787 Okunma
12 Yorum 28.11.2023 08:39
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 14
29.11.2023 665 Okunma
12 Yorum 29.11.2023 13:25
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-2
22.03.2023 724 Okunma
12 Yorum 25.03.2023 11:55
Reşat Nuri Erol
“Onda işiten bir kavim için ayetler vardır…” - 1
15.03.2023 795 Okunma
12 Yorum 16.03.2023 14:45
Reşat Nuri Erol
“Onda işiten bir kavim için ayetler vardır…” - 2
16.03.2023 729 Okunma
12 Yorum 16.03.2023 14:44
Reşat Nuri Erol
“Onda işiten bir kavim için ayetler vardır…” - 3
17.03.2023 615 Okunma
12 Yorum 17.03.2023 11:16
Reşat Nuri Erol
“Onda işiten bir kavim için ayetler vardır…” - 4
18.03.2023 704 Okunma
12 Yorum 19.03.2023 11:26
Reşat Nuri Erol
Ne yapacağını bilmeyen iktidar ve 9 Soru-Cevap
2.10.2018 6286 Okunma
12 Yorum 02.10.2018 19:19
Reşat Nuri Erol
SEBİLÜ’R-REŞAD-3; Niçin SP? Koalisyon! 19.06.2018
21.06.2018 5061 Okunma
11 Yorum 23.06.2018 06:45
Reşat Nuri Erol
Çok önemli hatalar, çok önemli uyarılar ve…
7.10.2018 13698 Okunma
11 Yorum 09.10.2018 00:22
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-1
19.03.2023 693 Okunma
11 Yorum 19.03.2023 11:29
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-3
25.03.2023 603 Okunma
11 Yorum 25.03.2023 11:57
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-4
26.03.2023 843 Okunma
11 Yorum 26.03.2023 09:44
Reşat Nuri Erol
“İza zülzileti’l-erdu zilzaleha” (Zelzele Suresi) - 8
14.02.2023 588 Okunma
11 Yorum 14.02.2023 10:40
Reşat Nuri Erol
Kur’an 1230. haftalık seminer notlarımızdan - 2
18.10.2023 941 Okunma
11 Yorum 18.10.2023 23:25
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı - 1
19.10.2023 877 Okunma
11 Yorum 19.10.2023 10:00
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-2
20.10.2023 922 Okunma
11 Yorum 20.10.2023 10:14
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-3
21.10.2023 872 Okunma
11 Yorum 21.10.2023 09:39
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-4
24.10.2023 941 Okunma
11 Yorum 24.10.2023 08:35
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-5
25.10.2023 1166 Okunma
11 Yorum 25.10.2023 08:09
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-6
26.10.2023 901 Okunma
11 Yorum 26.10.2023 12:01
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-7
27.10.2023 828 Okunma
11 Yorum 27.10.2023 12:08
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-8
28.10.2023 921 Okunma
11 Yorum 28.10.2023 09:43
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-9
30.10.2023 960 Okunma
11 Yorum 30.10.2023 10:36
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-10
31.10.2023 735 Okunma
11 Yorum 31.10.2023 11:04
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 28
16.12.2023 525 Okunma
11 Yorum 16.12.2023 12:39
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 29
17.12.2023 509 Okunma
11 Yorum 17.12.2023 10:58
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 19
6.12.2023 649 Okunma
11 Yorum 06.12.2023 10:45
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 20
7.12.2023 614 Okunma
11 Yorum 07.12.2023 11:39
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 21
9.12.2023 690 Okunma
11 Yorum 09.12.2023 10:47
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 22
10.12.2023 608 Okunma
11 Yorum 10.12.2023 13:08
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 23
11.12.2023 611 Okunma
11 Yorum 11.12.2023 09:55
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 24
12.12.2023 576 Okunma
11 Yorum 12.12.2023 11:19
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 25
13.12.2023 600 Okunma
11 Yorum 13.12.2023 13:58


© 2024 - Akevler