Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018
4194 Okunma, 0 Yorum

 

Leucippos Hz. Lokman mı?

 

Daha önce Akevler org. Sitesinde 25.11.2018 tarihinde “Kuran'da Hardal Kelimesi” adlı bir makale yazmıştım. Ve bu makalede Lokman Suresi 17. Ayet için şöyle bir çeviride bulunmuştum:

 

“Ya oğulcuğum! Kesin olan o ki: O parçalanarak tanecikler, parçacıklar saçan şey den olan nötrino olsa bir kayanın içinde veya göklerin içinde veya yerin içinde bulunsa Allah onu getirip ortaya koyar. Kesinlikle Allah incelikle yapandır, haberdardır.

 

Bu durumda Kuran’ın indirilişinden çok önce yaşamış olan Hz. Lokman’ın yukardaki bilimsel düşüncelere sahip olan bir kişi olduğu anlaşılmaktadır.
Şimdi Lokman suresinin tamamına bir göz atalım ve Hz. Lokman’ın diğer özelliklerine de bakalım. Bu özellikler kırmızı ile işaretlenmiştir.

 

30. Lokman Suresi meali

  1. Merhametli, özel merhametli Allah’ın ismi ile.
  2. Elif, Lam, Mim
  3. İşte o, o hâkim kitabın ayetleridir.
  4. O iyi davranışlılar için rehberdir ve merhamettir.
  5. Onlar ki namazı kılarlar ve zekâtı verirler ve onlar ahirete yakinen inananlardır.
  6. İşte onlar, Rabb’lerinden bir hidayet üzerindelerdir. Ve işte onlar, o başarıya ulaşanlardır.
  7. Ve insanlardan kimi bilimdışı olarak, Allah’ın yolundan saptırmak için sözün saçma olanını satın alır ve onu bir eğlence konusu edinir. İşte onlar, onlar içindir aşağılatıcı azap.
  8. Ve ona ayetlerimiz aktarıldığında, kesinlikle kulaklarında ağırlık var da onları hiç işitmiyor gibi kibirlenerek aksine davranır ki sen onu acıklı bir azap ile müjdele.
  9. Kesinlikle o iman eden ve salih ameller işleyenler ki onlar içindir Nimet Cennetleri.
  10. Orada devamlı kalıcılardır. Allah’ın vadi gerçektir. Ve O yaptırım güçlüdür, hâkim’dir.
  11. O gökleri direksiz biçimlendirdi. Onu görmektesiniz. Ve birlikte hareket etsin diye yeryüzünde kıtalar sergiledi. Ve orada bütün yabani karasal hayvanlardan dağıtıp yaydı. Ve gökten bir tür sıvı indirdik ki orada cömert her eşeyli çiften bitirdik.
  12. İşte bu Allah’ın biçimlendirmesidir. Gösterin bana, O’ndan başkası ne biçimlendirdi? Aksine, o zalimler apaçık sapıklık içindelerdir.
  13. Ve mutlaka biz Lokman’a “Allah’a şükret” diye o hikmeti vermiştik. Ve kim şükrederse ki kesin olarak kendisi için şükreder. Ve kim küfrederse ki kesinlikle Allah hiçbir şeye muhtaç olmayandır, övülendir.
  14. Ve Lokman oğluna öğüt verirken dedi ki: “Ya oğulcuğum! Allah’a ortak koşma, kesinlikle ortak koşmak mutlaka büyük bir zulümdür”.
  15. Ve biz insana anası-babası ile ilgili tavsiyede bulunduk. Anası onu zahmet üstüne zahmetle taşıdı. Ve onun sütten ayrılması iki yaş içindedir. Bana ve ana-babana şükret. Dönüş bana doğrudur.
  16. Ve her ikisi, hakkında bilimin olmayanı bana ortak koşmaya çabalarlarsa ki ikisine itaat etme. Ve dünyada onlarla benimsenmiş olarak birlikte bulun ve bana düşkün olanların yoluna tabi ol. Sonra başvuru yeriniz banadır ki ben size işlemekte olduklarınızı bildireceğim.
  17. “Ya oğulcuğum! Kesin olan o ki: O parçalanarak tanecikler, parçacıklar saçan şey den olan nötrino olsa bir kayanın içinde veya göklerin içinde veya yerin içinde bulunsa Allah onu getirip ortaya koyar. Kesinlikle Allah incelikle yapandır, haberdardır.
  18. Ya oğulcuğum! Namazı kıl ve benimsenen davranışı emret ve benimsenmeyen davranışı yasakla ve sana isabet edene sabret. Kesinlikle o, görevlerin dayanıklılık gerektirenlerindendir.
  19. Ve insanlara yanağını alaylı şekilde buruşturma ve yeryüzünde gururla yürüme. Kesinlikle Allah hayalperest şımarığı sevmez.
  20. Ve yürüyüşünde ayarlı ol. Ve sesini kıs. Kesinlikle seslerin en hoşlanılmayanı eşeklerin sesidir”.
  21. Hiç görmez misiniz? Kesinlikle Allah göklerdekileri ve yerdekileri sizin hizmetinize verdi. Ve gizli ve açık olarak nimetlerini size bolca sağladı. Ve insanlardan kimi bilim dışı olarak ve hiçbir rehber yokken ve aydınlatıcı kitap yokken Allah’a karşı mücadele ederler.
  22. Ve onlara “Allah’ın indirdiğine tabi olun” dendiği zaman derler ki: “Aksine, babalarımızı üzerinde bulduğumuza tabi oluruz”. Ve eğer o şeytan onları yakıcı azaba çağırıyor olsa da mı?
  23. Ve kim ilgisini Allah’a doğru gönülden teslim eder ve o iyi davranansa ki o en sağlam tutacağa tutunmuştur. Ve işlerin sonucu Allah’a dorudur.
  24. Ve kim inkâr ederse de onun inkârı seni hüzünlendirmesin. Başvuru yerleri bize doğrudur ki işlediklerini onlara iyice bildireceğiz. Kesinlikle Allah kafaların sahipliğini bilendir.
  25. Onları birazcık metalandırırız. Sonra onları kaba bir azaba doğru zorda bırakırız.
  26. Ve mutlaka onlara göğü ve yeri kim biçimlendirdi diye sorarsan mutlaka derler ki: “Allah”. De ki: Tapılacak hayranlık Allah’a aittir. Aksine, onların çoğu bilmiyorlar.
  27. Göklerdekiler ve yerdekiler Allah’ındır. Kesinlikle Allah, O hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır, övülendir.
  28. Ve eğer yeryüzünde rezerv kaynaklardan ne varsa kalemler olsa ve o denize ondan sonra yedi deniz eklense Allah’ın kelimeleri tükenmez. Kesinlikle Allah yaptırım güçlüdür, hâkimdir.
  29. Sizin biçimlendirilmeniz ve diriltilmeniz sadece bir nefsinkinden başkası değildir. Kesinlikle Allah işitendir, görendir.
  30. Hiç görmez misin? Kesinlikle Allah, O geceyi gündüzün içine sokar ve gündüzü gecenin içine sokar. Ve Güneşi ve Ay’ı hizmetinize verdi. Hepsi isimlendirilmiş bir sona doğru akar. Ve kesinlikle Allah işlemekte olduklarınızdan haberdardır.
  31. İşte o, kesinlikle Allah’ın gerçek olması nedeniyledir. Ve kesinlikle O’ndan başka dua ettikleriniz gerçek dışıdır. Ve kesinlikle Allah yücedir, çok saygındır.
  32. Hiç görmez misin? Size ayetlerinden göstermesi için kesinlikle o gemiler Allah’ın nimetiyle o denizde akarlar! Kesinlikle işte ondadır her sabırlı şükreden için mutlak ayetler.
  33. Ve onları gölgelikler gibi o dalgalar sardığında dini yalnız O’na has kılıp dua ederler. Ki onları o karaya doğru kurtardığımızda da ılımlılar onlardandır. Ve bizim ayetlerimizi hain kâfir olandan başkası yetersiz bulmaz.
  34. Ey insanlar Rabb’inizi önemseyip ciddiye alın. Ve bir günden çekinin ki baba çocuğuna hiçbir karşılık veremez. Ve çocuk babasından hiçbir şey telafi edecek değildir. Kesinlikle Allah’ın vaadi gerçektir ki yakın (dünya) hayat sizi aldatmasın ve o aldatıcı sizi Allah ile aldatmasın!
  35. Ve kesinlikle Allah, o saatin (zamanın) bilimi O’nun indindedir. Ve o kurtarıcı yardımı O indirir. Ve rahimlerde olanı bilir. Ve bir nefis yarın ne kazanacağını idrak edemez. Ve bir nefis yeryüzünün neresinde öleceğini idrak edemez. Kesinlikle Allah bilendir, haberdardır.

 

 

Eski Yunan felsefe tarihini incelediğimizde maddenin en küçük yapısının taneciklerden ve boşluklardan oluştuğunu ilk ortaya kişinin Leucippos (Leukippos) olduğu görülecektir. Leucippos Yunanca bir kelimedir ve “beyazımsı” gibi bir anlama gelmektedir. Leucippos’un ilk tanecik ve boşluk fikri öğrencisi (Bir anlamda oğlu? Bu konudaki İngilizce çevirilerde Demokritos için Leucippos’un pupili kelimesi kullanılmıştır. İngilizce “pupil” kelimesi öğrenci anlamına geldiği gibi, velayet altındaki çocuk anlamına da gelmektedir) olan Demokritos tarafından kısmen değiştirilip geliştirilmiştir? Bize ulaşan bilgilerde hangi fikrin Leucippos’a hangi fikrin Demokritos’a ait olduğu belirsizdir. Bu iki filozof da diğer Eski Yunan filozoflarından güzel ahlaka daha fazla önem verme açısından ayrılırlar. İkisi de Yunan pagan tanrılarına inanmazlar. İkisi de güzel ahlak, alçak gönüllülük üzerine vurgu yaparlar. Günümüzde ikisi de materyalist düşüncenin kurucularından sayılırlar. Çünkü ruhun materyalin yani atomların bir sonucu olduğu fikrini savunurlar ki ruh sonuçta beynin entelektüel bir fonksiyonudur.

Fakat bize ulaşan bilgi ve çevirilerden kesin olmamakla birlikte Demokritos’un ateist olma ihtimalinin çok daha fazla olabileceği anlaşılmaktadır. Bu bilgilere göre Demokritos ahiret inancına sahip değildir. Leucippos üzerine ateistlerin yapmış olduğu araştırmalara göre ise onun bir ateist olmadığı ve buna delil olabilecek bir bulgunun bulunmadığı saptanmıştır. Ayrıca Leucippos atfedilen bir söz de “Hiçbir şey rastgele olmaz, ama her şey bir nedenden ve gereklilikten dolayıdır” sözüdür. Bu söz tesadüfi var oluşu inkâr etmek demektir. Buna göre Leucippos’un bir ateist olmadığı iddia edilebilir.

Kuran’daki Lokman kelimesi Arapça lam, qaf, mim, nun kelimelerinden oluşmuştur. Ve hiçbir lügatte bu kelime kökleri ile ilgili bir bulgu bulunmaz. Bazı araştırmacılar lokman kelimesinin Yunanca kökenli olduğunu belirtirler. Leucippos kelimesi ise bazen Leukippos olarak da yazılmaktadır, l, k, seslerini içermektedir. Leucippos Yunanca beyazımsı anlamındadır. Latin dillerindeki luqa, Yunancada luka kelimesi ile yazılır ve ışık, ışıklı anlamındadır. Kısacası Yunancadaki Leukippos kelimesinin Arapçası loqman kelimesi olabilir.

 

Leucippos’un maddenin tanecikler ve boşluklar yapısına sahip olduğu hikmetini bilmesi ve ahlak kavramına vurgu yapması onun Kuran’da bahsedilen Hz. Lokman olabileceğini düşündürmektedir. Çünkü yukarıdaki ayetlerden de anlaşılacağı gibi Lokman da maddenin tanecikli yapısını bilmektedir ve oğluna yani pupiline alçak gönüllülük ve tevazu ile ilgili öğütler vermektedir.

Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 






Son Eklenen Makaleler
Mete Firidin
Nisa Suresi 159. Ayet ve Pavlus
2.03.2024 407 Okunma
Mete Firidin
Kuran-ı Kerim’de Maide Kelimesi ve Yuvarlak Masa
25.02.2024 553 Okunma
Mete Firidin
İblis Hadisleri
4.02.2024 617 Okunma
Mete Firidin
Dinlerin Kökeninin Sümer’e Dayandığı Safsatası
15.12.2023 519 Okunma
Mete Firidin
Bizden Melekler Kılınması ve Hz. İsa
28.09.2023 457 Okunma
Mete Firidin
İncil ve İnciller
29.04.2023 385 Okunma
Mete Firidin
Nedir İnsanın Yüklendiği Emanet?
19.02.2023 659 Okunma
Mete Firidin
Ümmet-i Muhammed’in Şimdiki Durumu
11.02.2023 622 Okunma
1 Yorum 17.02.2023 16:53
Mete Firidin
Kuran'da Doğu, Doğuş Kelimeleri
25.01.2023 699 Okunma
5 Yorum 24.02.2023 17:47
Mete Firidin
Diller ve Anlatım
7.01.2023 454 Okunma
Mete Firidin
O Dalga
20.11.2022 907 Okunma
Mete Firidin
Faiz (riba) Haram da Enflasyon Haram Değil mi?
16.11.2022 1124 Okunma
3 Yorum 27.11.2022 18:05
Mete Firidin
İshak Doğduğunda Hz. İbrahim ve Hz. Lut Neredeydi?
15.08.2022 884 Okunma
Mete Firidin
Namaz ve Maun Suresi
31.07.2022 1445 Okunma
1 Yorum 03.09.2022 18:00
Mete Firidin
Allah Akleder mi?
27.04.2022 1597 Okunma
1 Yorum 28.04.2022 17:41
Mete Firidin
Melek Olmak?
5.03.2022 2003 Okunma
2 Yorum 17.03.2022 11:19
Mete Firidin
Kıraatler
5.02.2022 1310 Okunma
Mete Firidin
Hz. Mehdi
1.02.2022 1457 Okunma
Mete Firidin
Wav
29.01.2022 1051 Okunma
Mete Firidin
Zulümat
22.01.2022 1368 Okunma
Mete Firidin
Kitap
19.12.2021 1275 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Dönüyor mu?
13.12.2021 1701 Okunma
Mete Firidin
Kuran’a Göre Dünya Yuvarlak mı, düz mü?
11.12.2021 1875 Okunma
Mete Firidin
Gondwana
11.12.2021 1201 Okunma
Mete Firidin
Şura Suresi 34. Ayet ve Rüzgâr Gücü
21.11.2021 1674 Okunma
Mete Firidin
Beled Suresi 5. (4.) Ayet ve Adaptasyon
21.11.2021 1439 Okunma
Mete Firidin
Ali İmran Suresi 82. Ayet
7.11.2021 1354 Okunma
Mete Firidin
Zeyd Evlatlık mı?
28.10.2021 1595 Okunma
Mete Firidin
Laiklik ve Diyanet
23.08.2021 2204 Okunma
3 Yorum 23.08.2021 19:15
Mete Firidin
Yeni, Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
16.08.2021 3906 Okunma
2 Yorum 17.08.2021 10:08
Mete Firidin
Kuran’da Nefs Kelimesinin Anlamı
8.05.2021 1806 Okunma
Mete Firidin
Âdem
17.02.2021 3118 Okunma
2 Yorum 06.03.2021 07:27
Mete Firidin
Kâbe, Göbeklitepe, Stonehenge…
16.01.2021 2268 Okunma
Mete Firidin
Piç
5.12.2020 4164 Okunma
2 Yorum 10.02.2021 07:29
Mete Firidin
Kerahat Vakti
12.11.2020 2681 Okunma
Mete Firidin
İki Kez Ölmek
23.08.2020 3166 Okunma
1 Yorum 23.08.2020 18:41
Mete Firidin
Araf Suresi 173. Ayet ve Fenotip
5.07.2020 3405 Okunma
2 Yorum 05.07.2020 14:56
Mete Firidin
Öğle ve İkindi Namazlarının Farz Rekât Sayısı
28.06.2020 3532 Okunma
3 Yorum 01.07.2020 09:08
Mete Firidin
Müslümanların Kıble Değiştirmeleri
24.05.2020 3440 Okunma
1 Yorum 06.06.2020 01:50
Mete Firidin
Allah’ın Doğru Yolu Üzerine Oturanlar!
30.04.2020 3468 Okunma
3 Yorum 01.06.2020 16:40
Mete Firidin
Naziat Suresi'ndeki Jeolojik Dönemler
8.04.2020 2665 Okunma
Mete Firidin
İsrailoğullarının Oğullarına Uygulanan Kafa Kesme Cezas
28.03.2020 3848 Okunma
1 Yorum 28.03.2020 21:35
Mete Firidin
İsrailoğulları'nın Oğullarının Boğazlanması
28.03.2020 3006 Okunma
Mete Firidin
Ramazan’da Keyfi Oruç Tutmamanın Karşılığı
21.03.2020 3689 Okunma
1 Yorum 23.03.2020 03:25
Mete Firidin
Kutsal Kudüs!
1.02.2020 5147 Okunma
9 Yorum 03.02.2020 20:52
Mete Firidin
Hadisler
1.02.2020 4554 Okunma
6 Yorum 17.02.2020 22:05
Mete Firidin
Kuran'da Yevm Kelimesi
28.12.2019 4890 Okunma
2 Yorum 03.01.2020 19:36
Mete Firidin
Arapça Kutsal mıdır?
19.10.2019 3948 Okunma
Mete Firidin
Nisa Suresi 9. (8.) Ayet Meali
19.10.2019 4007 Okunma
Mete Firidin
Ennesi
27.09.2019 4190 Okunma
Mete Firidin
İbrahim Suresi 17. (16.) Ayet
27.09.2019 3498 Okunma
Mete Firidin
Kuran'a Göre Nikah Yaşı Nedir?
27.09.2019 4841 Okunma
Mete Firidin
Talak Suresi 4. Ayet ve Pedofili
11.07.2019 13328 Okunma
13 Yorum 16.07.2019 05:54
Mete Firidin
Kilisede Mum Dikmek
14.06.2019 3743 Okunma
Mete Firidin
Şeyhe Teslimiyet!
14.06.2019 5305 Okunma
5 Yorum 20.06.2019 23:32
Mete Firidin
O İğnenin Deliği ve O Deve
7.06.2019 4857 Okunma
Mete Firidin
İki Hırsızın Çok Eli
30.05.2019 4949 Okunma
5 Yorum 16.06.2019 23:09
Mete Firidin
Nisa 16. Ve 17. Ayet Çeviri Faciası
7.04.2019 7425 Okunma
1 Yorum 07.04.2019 10:00
Mete Firidin
Helal ve Haram Hayvanlar Nelerdir?
27.03.2019 5114 Okunma
3 Yorum 28.03.2019 00:12
Mete Firidin
Âdemoğlu Şeytanın Halifesidir
22.03.2019 9417 Okunma
14 Yorum 27.03.2019 17:22
Mete Firidin
Samiri’nin Buzağısına Uygulanan İşlem
15.03.2019 5758 Okunma
1 Yorum 16.03.2019 02:53
Mete Firidin
Yunus Peygamber Balinanın Karnında
15.03.2019 7376 Okunma
8 Yorum 25.06.2020 18:13
Mete Firidin
Göğün Yedisindeki Ay
1.03.2019 3562 Okunma
Mete Firidin
Cuma Namazı
19.01.2019 8171 Okunma
11 Yorum 20.01.2019 19:49
Mete Firidin
Maymun Olan Yahudiler
10.01.2019 5277 Okunma
Mete Firidin
Leucippos Hz. Lokman mı?
27.12.2018 4194 Okunma
Mete Firidin
Nefs, Nefes, Nefah, Nefakh Kelimeleri
17.12.2018 5337 Okunma
Mete Firidin
Hz. Yusuf’a Secde!
7.12.2018 7301 Okunma
6 Yorum 07.02.2020 21:36
Mete Firidin
O Melikin Su Kabı!
6.12.2018 3174 Okunma
Mete Firidin
Kuran'da Hardal Kelimesi
25.11.2018 5161 Okunma
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 11264 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Mete Firidin
Hz. Muhammed'e İman
13.10.2018 8630 Okunma
11 Yorum 15.10.2018 22:32
Mete Firidin
Başörtüsü Meselesi
6.10.2018 6291 Okunma
1 Yorum 06.10.2018 17:13
Mete Firidin
Hevasını Tanrısı Edinenler
17.07.2018 3605 Okunma
Mete Firidin
2019 Ramazan Ay'ı ne zaman?
16.06.2018 4855 Okunma
2 Yorum 05.05.2019 12:52
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12255 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Mete Firidin
2018 Ramazan Bayramı ne zaman?
14.06.2018 3202 Okunma
Mete Firidin
Kuran’da Gündüzün Bölümleri
13.05.2018 4582 Okunma
Mete Firidin
Ölünce melek mi oluruz?
12.05.2018 6685 Okunma
4 Yorum 14.05.2018 12:51
Mete Firidin
ÖNSÖZ
10.05.2018 6428 Okunma
9 Yorum 16.05.2018 20:41
Mete Firidin
Kuran-ın Gelişmiş Bilimsel Etimolojik Meali
10.05.2018 17932 Okunma
2 Yorum 02.10.2021 23:10
Mete Firidin
Yedi Gece ve Sekiz Gün, Atlantis
25.02.2018 7118 Okunma
5 Yorum 13.05.2020 16:11
Mete Firidin
Fussilet Suresi 10. Ayet Tefsiri
4.02.2018 7247 Okunma
6 Yorum 05.02.2018 08:31
Mete Firidin
Enam Suresi 145. Ayet Ve Haram Yiyecekler!
31.12.2017 25779 Okunma
Mete Firidin
Taha Suresi 125. Ayet Meali
22.11.2017 7593 Okunma
4 Yorum 25.11.2017 14:43
Mete Firidin
The Wings of Moses the Prophet
24.08.2017 4583 Okunma
Mete Firidin
Quasar and Sure Nur Ayat 35
31.07.2017 3572 Okunma
Mete Firidin
Nur Surah Ayat 35
31.07.2017 3752 Okunma
Mete Firidin
Hz. Musa'nın Kanatları ve Yaşadığı Dönem
4.06.2017 6767 Okunma
Mete Firidin
Allah'ın Nurunun Meseli
3.06.2017 4357 Okunma
Mete Firidin
Hz. Adem'in Annesi
3.06.2017 18801 Okunma
1 Yorum 24.04.2021 16:56
Mete Firidin
Hz. Nuh, Tufan ve Sümerler
29.05.2017 6916 Okunma
Mete Firidin
Kuran'dan Hz. İsa ve Meryem Hakkında
29.05.2017 13403 Okunma
Mete Firidin
Zülkarneyn Bilimsel Tefsir
29.05.2017 6643 Okunma
Mete Firidin
Dünya’nın ve Evren’in Yaşı
26.02.2017 5769 Okunma
1 Yorum 13.12.2022 01:10
Mete Firidin
Mars Hayali
7.01.2017 9183 Okunma
7 Yorum 12.10.2018 00:32
Mete Firidin
The Birthday Of Jesus Christ According to Quran
4.12.2016 11084 Okunma
10 Yorum 30.11.2017 15:56
Mete Firidin
Abdest ve Kuran'a Dokunmak
17.07.2016 6558 Okunma
Mete Firidin
Küsküt
10.07.2016 10549 Okunma
2 Yorum 25.11.2017 15:40
Mete Firidin
Azap
10.07.2016 9021 Okunma
4 Yorum 11.07.2016 18:20