100 SORUN VE 100 ÇÖZÜM-ADİL DÜZENE GÖRE
Süleyman Karagülle
1548 Okunma
ÖĞRETİM SORUNU VE ÇÖZÜMÜ

 

VIII- ÖĞRETİM

 

Açıklama:

İnsanda dört meleke vardır. Fikirler, hisler, irade ve ünsiyet. Fikirler, doğru ile yanlışı ayırır. Hisler, iyi ile kötüyü ayırır. Ben yaşamalıyım. Bunu fikirler tespit edemez. Biraz sonra öleceğime göre niçin yaşamalıyım? Ben milletimi ve devletimi korumalıyım. Niçin? Bunu fikirler ve ilim tespit edemez, hisler tespit eder. Hislerin içtimaileşmiş şekline din denmektedir. Din imana dayanır. Osmanlılarda din devleti koruma imanını getirmiştir. İbadetlerle adil bir devlet düzeni halkın canını verdiği inanç halinde idi. Şehit olacağım diye savaşa gidiyordu. Lâiklik istismar edilerek devletle din birbirine düşman edildi. İnsanlar inanarak değil, korkarak savaşa gidiyor.

Çözüm:

Bu ülkede yaşayan herkes kendi dinini ve imanını koruyabilmek için bu devleti korumak zorundadır. Devlet yıkılırsa ne din kalır, ne iman. Lâiklik inançlara düşmanlık şeklinde değil, tam aksine bütün dinlere yaşama imkanı sağlamak demektir. Değişik dinlerin bir arada yaşamalarına imkan veren bir düzendir. Herkes kendi imanı için ülkeyi ortak olarak savunur.

 

1- Eskimiş Öğretim

Açıklama:

Ülkemizde ya bin yıl önceki İslam’a ait metinler anlamadan ezberletilir, yahut Batı’nın tutarsız bir asırlık bilgileri öğretilir. Batı günlük olarak takip edilemediği ve sorunlar da Batı düzenine yabancı olduğundan bu bilgiler bir işe yaramamaktadır. Bunun sebebi tek partili dönemden kalan öğrenim sistemidir.

Çözüm:

DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) TBMM’ye bağlanmalıdır. Araştırma bütçeleri verilmelidir. Devlet Planlama Teşkilatı’nın belirlediği sorunlar üniversitelere çözdürülmelidir. Çözümler uygulanıp test edilmelidir. Böylece güncelleşirler.

 

2- Dağınık Öğretim

Açıklama:

Herkes değişik konuları derinlemesine öğrenmekte ama diğer konu ve ilimlerle ilişki kurulamamaktadır. Çözümler uyumsuz makine parçaları yığınından ibarettir.

Çözüm:

Bütün ilimlerin ortak metinleri hazırlatılmalı ve bunlar her ilim adamı tarafından bilinmelidir. Her ilim için ortak şerhler hazırlatılmalı, aynı ilimde ihtisas yapanlar o ilmin şerhini bilmelidirler. İlim adamları bunlara dayanarak araştırmalar yapıp problemleri çözmelidir. DPT çelişkili çözümleri hatırlatıp iade edebilmelidir.

 

3- İsraflı Öğretim

Açıklama:

Dağınık üretim yapmayan bir öğretim ülkeye yük olmakla kalmayıp aynı zamanda öğrenim teorik ve pratik olarak da işe yaramamaktadır.

Çözüm:

Öğretim kurumlarının yanında aynı zamanda işyerleri kurulmalıdır. Hocalar burada yönetici, öğrenciler de işçi olmalı ve üretim yapmalıdırlar. Öğrenci işçilerin ücretleri derslerdeki başarılarına göre belirlenerek yararlandırılmalıdır.

 

4- Baskılı Öğretim

Açıklama:

Öğretmene verilen program uygulattırılmakta, bazı şeylerin öğrenilmesi yasaklanmaktadır. Bu da halkı öğrenimden soğutmaktadır. Gelişme durmaktadır.

Çözüm:

Öğrenme serbest olmalıdır. Öğrenci öğretmenini kendisi seçmeli, istediklerini öğrenebilmelidir. Sınavlar ortak yapılmalıdır. Öğrenci ile öğretmen birlikte not almalıdır. Öğrenci istediği zaman sınava girebilmelidir. Beşikten mezara kadar eğitim devam etmelidir.

 

5- Çatışmalı Öğretim

Açıklama:

Herkes kendi inandıklarını anlatmakta, kendi görüşlerinin iyi taraflarını, karşı tarafın da yalnız yanlışlarını dile getirmektedir. Ya da tarafsızlık endişesi ile inançsız bilgiler verilmektedir.

Çözüm:

Öğrenci bütün görüşleri öğrenmeli ama bir ekolü benimsemelidir. Böylece çatışmalı değil de tartışmalı öğrenim yapılmış olur. Bunun için imtihan soruları bütün öğretmenlerin katkıları ile hazırlanmalıdır. Öğrenci bütün ekollerin görüşlerini bilmek zorunda kalmalıdır.

 

6- Teminatsız Öğretim

Açıklama:

Diplomalar verip mezun ediyoruz. Sonra doktor tedavi edeceğine hasta etmekte, avukat hakları dağıtacağına haksızlığın kaynağı olmaktadır. Sertifikalı sıvacı duvarı yapıyor, sonra bu duvarı bozmak zorunda kalıyoruz. Zarar verdiği malzeme yetmiyormuş gibi bir de ücretini alıyor. Bu da diplomayı geçersiz hâle getiriyor. Sağlık için üfürükçülere gidiliyor.

Çözüm:

Diploma dayanışma ortaklıklarınca verilecektir. Meslekî hatalar olursa dayanışma içinde tazmin edilmelidir. Böylece yaptığı iş hakemlerce karar verilecek, dayanışma ödeyecektir.

 

7- Ayırımcı Öğretim

Açıklama:

İmkanları olan öğrenim yapabilmekte, olmayanlar yapamamaktadır. Bölgelere göre de öğrenim farklı olmaktadır. Oysa herkes kabiliyetine göre okumalı ve diploma almalıdır.

Çözüm:

İlk öğretim bucaklarda yapılmalıdır. Semt halkının üçte birine temel ehliyet verilmelidir. İlk öğretim bucaklarda yapılmalı, ilçelerde imtihan yapılıp bucakların onda birine ilk ehliyet verilmelidir. Orta öğretim illerde yapılmalı ve ilçe halklarının yüzde birlerine orta ehliyet verilmelidir. Yüksek öğrenim ülkede yapılmalı ve bölge nüfusunun binde birine yüksek ehliyet verilmelidir. Akademik kariyer ülke nüfusunun onbinde birine verilmelidir. Başaranlara okul işyerlerinde iş verilecektir. Yakınlarına da iş verilebilir.

 

8- Dogmatik Öğretim

Açıklama:

Siyasi güçler dogmatik öğrenim yaparlar. Bir dinin veya dinsizliğin doğmaları öğretilir. Öğrenimde müsbet ilim hakim olmaz. Böylece gerici bir öğrenim ortaya çıkar.

Çözüm:

Öğretmenlerin sorularında müsbet ilme aykırı savlar varsa o sorular hakem kararı ile devreden çıkarılır. Müsbet ilimce ispatlanmayan ama müsbet ilme aykırı olmayanlar görüş sahipleri belirtilerek sorulabilir.

 

9- Diploma Öğretimi

Açıklama:

Herkes diploma almakla meşgul olmaktadır. Boş diplomalılar diplomasız bilenleri devre dışı bırakmaktadır. Böylece öğrenme yerine diploma yarışına girişilmektedir.

Çözüm:

Hizmetliyi halk seçecektir. Kendisini seçenler sayısınca ücret payını almaktadır. Böylece halk tarafından bilgi denetimi yapılmaktadır. Ehliyetsizlerin de iş yapması önlenmemelidir. Üfürükçülük serbest olacak, kocakarı tedavileri de serbest olacaktır; sadece teminatlı olmayacaktır. Diplomalılar diplomasızlarla rekabet edebilmelidir.  

 

10- Kesikli Öğretim

Açıklama:

Öğrencilik zamanında öğretiyor, sonra kitapları atıyoruz! Uygulayıcılar bir nesil önceki bilgilerle yetinmektedir. Bu da bizi geri bırakmaktadır.

Çözüm:

Her yıl imtihanlar yapılmalıdır. Başarılarına göre resmî meslekî derece yükseltilmelidir. Derece yükseltmeleri böyle yapılmalıdır. Emekliler öğretmenlik yapmalıdır. Öğrencileri sınavda muvaffak olduğu nisbette ek ücret alırlar.