ADİL DÜZEN-ERBAKAN-ESAM2010-ŞERH
Süleyman Karagülle
1484 Okunma
19-ideal düzen

KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİ-643/ADİL DÜZEN DERSLERİ-473 31 Aralık 2011

 

ADİL DÜZEN-13

NECMETTİN ERBAKAN  -  SÜLEYMAN KARAGÜLLE

İKİNCİ BÖLÜM

(ADİL EKONOMİK DÜZEN)

ADİL DÜZEN’DE EKONOMİ

Not: Parantez içindeki ifadeler Necmettin Erbakan’ın ifadeleridir. Parantez dışındakiler Süleyman Karagülle’ye göre söylenmesi daha uygun olan ifadelerdir. Karşılaştırma siz okuyuculara düşer…

 

***

 

(A. Adil Düzen İdeal Bir Düzendir

(Yukarıda da açıklandığı gibi tarihi seyir bakımından Adil Düzen temel esasları itibariyle asırlar boyu, hâkim olduğu devirlerin gereklerine uygun olarak tatbik edilmiş bir düzendir. Kamil ve tam bir düzendir. Kuvveti üstün tutan batı medeniyetinin bir dejenerasyona uğrayarak “kalkınıyoruz, gelişiyoruz” adı altında sonradan kurduğu Kapitalizm ve Sosyalizm ise Adil Düzen’i bozarak, çarpıtarak meydana getirilmiş haksız düzenlerdir. Bunun için şimdi bütün insanlığın yeniden Adil Düzen’e dönmesi zamanı gelmiştir. Bu yeni düzen, temel prensipler itibariyle, Kapitalizm ve Komünizmin bazı ilkelerini bir araya toplayarak yeni suni bir düzenin kurulmasına yönelik bir girişim değildir. İnsanlık, son yüzyıllarda Kapitalizm ve Komünizmi denedi. Bu düzenlerin yol açtığı, çatışmalar, savaşlar, zulüm, sosyal patlama ve felaketten başka bir şey getirmediğini gördü ve yaşadı. Bu insan doğasına uymayan dejenere ve sakat düzenleri ve bu düzenlerin dayandığı yanlış, haksız ve insan tabına(yaradılışına) aykırı prensipleri terk ederek zulümden hakka dönmesi gerekmektedir. Bu insanlık tarihi boyunca doğal gelişmesinin gerektirdiği bir gelişme ve değişmedir. Beşeriyet tarih boyunca insanların karşılaştığı sorunlara hak ve adalet ölçüleri içinde çözüm üreten ve tabii olan; hak ve adaleti esas alan bir düzene geçmesi ve bugünün şartlarına göre böyle düzeni kurması tabii ve zorunlu bir gelişmedir.)

Batı teknikte ve ekonomide adımlar atar, doğu ise hukukta ve yönetimde adımlar atar. Batı medeniyeti 500 yıl arkadan takip eder, biner yıllık uygarlık olarak ilerler. Nasıl insan her yıl yaş alırsa, bunu geri döndürmek mümkün değilse, uygarlık da öyledir. Bin yılda bir adım atarak ilerler.  Şimdi sol ayak ileridedir. Sağ ayak harekete geçmek üzeredir. Faizli zalim sömürü düzeni artık tarih olmak üzeredir.

(Şekil 23’de görüleceği gibi, Adil Düzen ile kuvveti üstün tutan Kapitalizm ve Sosyalizmin temel yapıları ve tatbikattaki özellikleri bakımından aralarındaki farklar bir tablo halinde belirtilmiştir. Bu tablonun incelenmesinden de görülmektedir ki Sosyalizm ve Kapitalizm temelde aynı oldukları halde nasıl birbirinden farklı iki sistemse, Adil Düzen de bunlardan farklı ve hem de bunlardan temelden ayrı, bütün özellikleriyle uyumlu tam ve mükemmel bir sistemdir.)

 

 

Adları

Liberalizm

Kapitalizm

Sosyalizm

Adil Düzen

Türü

İlkel Halk Ekonomisi

İleri Sermeye Ekonomisi

İleri Kamu Ekonomisi

İleri Halk Ekonomisi

Para

 

Altın Gümüş

Altın Para

Karşılıksız Para

Mal Sendi Karşılığı Para

Merkez Bankası    

Banka yoktur

Sermeye Bankası

Devlet Bankası

Kooperatif Bankası

Çevre

 İlçe

Ülke

Blok

Bucak

İl

Ülke

İnsanlık

Kredi

Esnafa

Tüccara

Üreticiye

Halka

Vergi

Altından

Paradan

Üründen

İşletmeden pay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Adil Ekonomik Sistem, hakkı üstün tuttuğu için, toplumda sınıf ayrımı yapmadığı için, bir çatışma değil, barış sistemi olduğu için, açık, sade, basit, tatbikatı kolay bir sistemdir. Basit olduğu için, toplumda herkesi kuşattığı, herkesi üretime teşvik ettiği için, ekonominin önündeki mâniaları kaldırıp ekonomik kalkınmayı hızlandırdığı için, herkese refah getirdiği için ideal bir sistemdir. Diğer sistemlerin faydalı yönleri Adil Düzen’de fazlasıyla mevcuttur. Zararlı yönleri ise Adil Düzen’de yer almamaktadır. )

Adil ekonomi sisteminde:  

  1. Üretimden vergi alınır.
  2. Maldan vergi alınır.
  3. Beyana göre vergi alınır.
  4. Faizsiz kredi karşılığı vergi alınır. Faizsiz kredi verilmeyen yerden vergi alınmaz. Vergi alınmayan yerde kredi verilmez.
  5. Altyapı hizmetlerinden vergi karşılığı yararlanılır.
  6. Genel hizmet vergi karşılığı verilir.
  7. Vergi yasalarla artırılamaz.

*

B. Adil Düzen Herkese Refah Getirir ve Ekonomiyi Hızla Geliştirir

(Yukarıda temel esasları açıklanmış olan Adil Düzen yürürlüğe konduğu zaman ne olacaktır:

1. Ucuzluk - Enflasyonun Önlenmesi

Önce bir defa Faizci Kapitalist düzenin yukarıda açıklanmış olan ve aşağıda Şekil 21’de belirtilen 5 mikrobu ortadan kalkmış olacaktır. Daha önce işaret edilen bu mikroplar;

1. Faiz

2. Haksız vergi

3. Darphane, yani piyasaya karşılıksız para sürülmesi

4. Kambiyo, paranın değerinin emirle düşürülmesi

5. Kapitalist sistemin banka düzenin yol açtığı sorunlar.

Şekil Not supported field expression!: Faizci Kapitalist Düzenin 5 Mikrobu

Faizci Kapitalist düzende her türlü faiz, kredi dağıtımındaki haksızlık ve yüksek kredi faizlerinin masrafa yazılıp fakir fukaraya ödettirilmesi sonucunda fakirden almakta ve zenginlere aktaran düzendir.

Hâlbuki yukarıda açıklandığı gibi Adil Düzen’de faiz yoktur. Paranın değerinin düşürülmesi yoktur, fakirden alıp zengine aktaran banka düzeni yoktur.)

(Önce bir defa Adil Düzen tatbikatına geçilirken bütün faizlerin kaldırılması ve bütün vergilerin kaldırılması ile üretim maliyetleri ve dolayısıyla fiyatlar, mesela Türkiye'deki Faizci Kapitalist sistemin hali hazır şartlarına nazaran üçte bire düşecektir. Mesela bugün 80 Kuruşa satılan 400 gr. ekmeğin fiyatı 20-30 Kuruşa inecektir. Bütün diğer mallarda da durum aynıdır. Çünkü fiyatların üçte bire inmesi tabiidir.)

Paradan kâr yerine maldan kâr edilecek. İşçinin eline geçen paranın karşılığı piyasada bulunacak. Artan emek de inşaatta yatacak. Aracı gideri, serbest rekabetten ve genel hizmetten dolayı asgariye inecektir. Her tarafta arz ve talep kanunları çalıştırılacaktır.

(Bu görülmemiş büyük nispette ucuzluk, bir sihirbazlık değildir. Yapılan iş sadece Faizci Kapitalist Nizam vasıtasıyla vatandaşların manevi olarak sırtına takılmış olan ırkçı emperyalizmin emme hortumunu ve onların işbirlikçisi holdinglerin emme hortumlarını söküp atmaktan ibarettir. Adil Düzen olunca vatandaş her ekmek alınca önce İsrail’e 20- 30 Kuruş, sonra işbirlikçilerine ayrıca 20-30 Kuruş ödemekten kurtulacak ve o bugün 80 Kuruş ödeyerek aldığı ekmeği böylece sadece 20-30 Kuruş karşılığında alma imkânına ulaşacaktır.)

“Adil Düzen”de herkesin işi vardır ve kendi isteğiyle istediği her zaman yapmaktadır. Bu işvereni borçlandırarak işçiye verilen çalışma kredisi ile sağlanacaktır. Mal senedi sayesinde serbest rekabet her tarafta sağlanacak ve bu sayede aracı giderleri asgariye inecektir. Fiyatlar kuruşla değil saatlik emekle veya doyurduğu insanla hesaplanacak, üçte bire düşecektir.

(Adil Ekonomik düzende enflasyon söz konusu değildir, yoktur, sıfırdır.

Çünkü enflasyon Faizci Kapitalist Nizamın bünyesel hastalığıdır ve fakiri ezer. Faizci Kapitalist düzende enflasyonun meydana gelmesinin sebebi bu düzenin yukarıda bir kere daha belirtilen 5 mikrobudur. Hâlbuki Adil Düzende bu mikroplara yer verilmemiştir. Dolayısıyla enflasyon için herhangi bir sebep mevcut değildir. Enflasyon fiyatların gittikçe artması ve satın alma gücünün düşmesi olayıdır. Adil Düzende bunun tam tersi söz konusudur. Çünkü fiyatların artması için herhangi bir sebep mevcut olmadığı gibi zamanla ekonominin ve teknolojinin gelişmesi sebebiyle fiyatların reel ve nispi olarak düşmesi söz konusudur.)

“Adil Düzen”de mal ambara girer, mal senedi piyasaya çıkar. Senet bankaya girer, para piyasaya çıkar. Bankaya para girer, senet çıkar. Senet ambara girer, mal çıkar. Karşılıksız bir lira bile mevcut olmadığı için enflasyon olmaz.

 

2. Üretimin artması

(Malların maliyetleri ve satış fiyatları bugünkünden üçte birine düşünce; o zaman hali hazır mevcut işletme sermayesiyle bile bugünkü üretimin 3 mislini yapmak imkânı hâsıl olacaktır. Böylece üretim hızla katlanmış olacaktır.)

Serbest rekabet içinde tam istihdam sağlanacaktır. Yani en ez emekle en çok maaş elde edilecek, hiç işsiz kalmayacak, mallar en çok insanı besleyecek yerde tüketilecek. Bu da üretimi azamiye çıkaracak. Artan emekle de inşaat en üst seviyeye çıkacaktır. Yani yeni teknoloji de üretilecektir.

(Kaldı ki, Adil Düzen’de makro plan yapılmış her bölgedeki öncelikli, verimli yatırımların projeleri hazırlattırılmış ve bunların gerçekleşmesi için, yatırımın tamamı için yeterli faizsiz kredi dâhil “Tam Teşvik” uygulanacaktır. Bu ne demektir? Ayrıca makine yağlanıyor ve ekonomi hızla gelişiyor, demektir. Bu yön dede üretim ve milli gelir hızla katlanacaktır.)

Planlama kamuca yapılacaktır. Projeler kamuca üretilecektir. İşçi bulanlar hem çalışana kredi hem de malzeme veya ham maddeyi kullandıracaktır. İş yapanın sermaye veya yer sorunu olmayacaktır. En verimli bir şekilde tam olarak faaliyete geçmiş olacaktır.

 

3. İşsizliğin Önlenmesi

(Aynı işletme sermayesi ile 3 misli fazla üretim yapılması demek bugünkünün 3 misli fazla işçi çalıştırılması demektir.

Kaldı ki, Adil Düzen bir yandan bütün yatırımlar “Tam Teşvik” ile desteklenip geliştirildiği için, diğer yandan “Faizsiz Emek Kredisi” ile çalışan her insanın hakkı olan ücreti ödendiği için ortada işsizlik diye bir mesele kalmayacaktır. Bilakis herkes çalıştıracak insan aramaya başlayacaktır. İşte işsizlik böyle önlenmiş olacaktır. Bu gün halen 10 milyon evladını işsizlikten dolayı kahvehane köşelerinde çürüten bir Türkiye için Adil Düzenin ne kadar önemli olduğunu uzun uzun anlatmaya hacet yoktur.)

Türkiye’de 30 milyon çalışan vardır. Sigortalı işçi 10 milyondur. En önemlisi üçte ikisi işsizdir. Çalışanlar yarıya çalışmaktadır. Demek milli hâsıla da 6 misli bir artacaktır. Uygulamayı görmek mi istiyorsunuz? Verin bize bir küçük ilçeyi, gösterelim.

 

4. İhracat Patlaması

(Adil Düzen’de maliyetlerin ve fiyatların içine hiçbir faiz ve hiçbir vergi girmediği için yeryüzünde en ucuz fiyat Adil Düzenin tatbik edildiği yerde olacaktır. Çünkü Faizci Kapitalist Nizamın tatbik edildiği bütün ülkelerde değişik nispetlerde de olsa üretimin maliyetleri ve fiyatları içine az çok nispette faizler ve haksız vergiler girmektedir. Bunlar ise üretimin her kademesinde katlanarak artan bir şekilde maliyetlere ve fiyatlara intikal etmektedirler. Dolayısıyla bunlar yüzünden maliyetler ve fiyatlar artmaktadır.)

Biz hiçbir ülkeye gümrük ve vize uyulamayacağız. Ülkemizde de faizsiz kredi sağlanmış olacağı ve kira payı olarak verildiği için maliyetler en az olacaktır. Ayrıca selem kredisi ile ihracat ithalata denk hâle getiriliyor. Tüccar serbest piyasa ilkesiyle bu başarılıyor. Dış ticaret dengede olacak ama ticaret hacmi de azamiye çıkacak, bu da milli hasılaya yüzde 40 katkıda bulunacaktır. Yani milli hâsılamız 10 misli artacaktır.

(Mesela bu nispetlerin en az olduğu ülkelerden birisi Ortak Pazar ülkeleridir. Onlarda faiz oranı takriben kredi % 5-6 oranında, vergi ve sigorta oranı ise en az % 25 olayında olduğunu varsayalım. Bunlar katlanarak fiyatların ve maliyetlerin içine girmektedir.

Üretim, maliyet ve fiyatları en düşük Adil Düzen’dedir. Çünkü üretim fiyatları içine giren faiz, vergi ve sigorta pirimler sıfırdır. Bu ucuz mal Adil Düzende olduğu için herkes ihtiyacını Adil Düzenin uygulandığı piyasalardan karşılamaya çalışacaktır. Bu ise hakiki ihracat patlaması demektir.)

Biz dış ticareti onları sömürmek için yapmıyoruz. Kahveyi Brezilyalılar 10 dakikada üretiyorlar. Zeytin ise bir saat içinde bile üretilmiyor. Biz de zeytini 10 dakika içinde üretiyoruz, kahveyi bir saatte de üretemiyoruz. Karşılıklı değiştirsek iki taraf da 50’şer dakika kazanır. İşte, üretim tüketime eşit olacak ama dış ticaret hacmi beş misli artacaktır.

(İhracat “Hayali İhracat” ile patlamaz Adil Düzenle patlar.)

Gümrük vergisi ve vergi iadesi olmadığı için hayali ihracat olmayacaktır.

 

5. Gelir Dağılımının Bozulmasının Önlenmesi ve Herkese Refah

(Adil Düzen’de, Faizci Kapitalist düzenin 5 mikrobu her türlü ekonomik ve sosyal tahribatı meydana getirirken ve gelir dağılımını gittikçe bozulmasına; zengini daha zengin ve fakiri daha fakirleşmesine yol açmaktadır. Düzenin temelindeki mikroplardan doğan bu felaketi önlemek için alınan pansuman tedbirleri ise neticede yeni haksız zulümlerden başka bir şey değildir. Böylece Faizci Kapitalist düzen netice itibariyle zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapmakta ve bunun sonucundan ülkeleri ve dünyayı sosyal patlamalar ve harplere sürüklemektedir.)

Faiz ve sermaye vergisi tekelleri oluşturmaktadır. Sermaye vergisi ve hasıladan mal olarak alınan vergi faizsizdir, kredinin halka verilmesi ile tekel önlenmektedir.

(Adil Düzende, Faizci Kapitalist sistemin bu mikropları tamamen ortadan kaldırıldığı için sözü edilen mahsurlar, zulümler ve felaketler önlenecektir. Tam tersine Adil Düzen’de refahın herkese dağılması için bütün tedbirler alınmasını sağlayacak imkânlar mevcuttur. Esasen Adil Düzen “Hakkı Üstün Tutan” bir düzen olduğu için herkesin hakkını korumakta ve kimsenin kimseyi sömürmesine izin vermemektedir. Yine Adil Düzen esasen temelde bir “Barış Düzeni” ve “Çıkar Paralelliği” düzeni olduğu için, kuvveti üstün tutan ve temeli çıkar çatışmasına dayanan ve dolayısıyla bir sömürü ve zulüm düzeni olan faize; Kapitalist düzendeki bütün mahsurları ortadan kaldırmakta ve refahı herkese yaymakta ve götürmektedir. Böylece Adil Düzen “Herkese Refah” düzenidir.)

“Adil Düzen”de insanlar en uygun işlerde çalışır, en az saatlerini harcayarak günlük giderlerini sağlarlar. Artan emekleri ile fabrikalar ve yeni teknoloji edinirler. Geçinmek için çalışma saatlerini çocuk yetiştirmede kullanırlar. Bir taraftan ülkenin imarını yaparlar, diğer taraftan nüfuslarını artırırlar. Ülkeler ne kadar çok nüfus besleyebilecekse oraya kadar çoğalırlar. Faizli sistemde ise sermaye kendi kârını azami tutmak için bazılarını aşırı gelir sahibi tutar ve sefahate daldırarak çocuk yaptırmaz, bazılarını da karın tokluğuna çalıştırır, çocuk yapma imkanını vermez. Nüfusları azalmaya başlar ve topluluk intihar eder. Nitekim bugünkü Batı dünyası bunu yaşamaktadır.

(Ayrıca Adil Düzen, devlete öncelikle herkese insan onuruna yaraşır şekilde yaşama imkânı temin etme görevi verdiği için Adil Düzende, bütün global zenginlik rakamlarına rağmen Kapitalist toplumların bünyesel hastalığı olan ve nüfusun büyük bir kısmına yayılmış bulunan açlık ve fakirlik hastalıkları da söz konusu değildir.)

Kamunun payı değişmez anayasa maddeleri ile belirlenmiş olduğu için aracı kârı da serbest rekabetle asgariye indirildiği için geliri az olanlara yeryüzü kira payından kendilerine pay verildiği içim fakir var zengin var ama çok fakir ve çok zengin yoktur. Herkese çalışma ve yaşama imkanı sağlanmıştır. Çalışanlar daha çok kazanırlar. Yani ne kapitalizmde olduğu gibi halk köledir, ne de sosyalizmde olduğu gibi halk eşit gelire sahiptir. Tekel önlenmiş bir liberalizmdir.

 

6. Adil Ekonomik Düzen Geri Kalmışlığı, Rüşvet ve Ahlaki Bozulmayı Önler

(Yukarıda yapılan açıklamalar, Adil Ekonomik Düzenin, ekonomiyi hızla geliştireceğini, devleti kat kat zengin yapacağını, refahı herkese ve her bölgeye yayacağını açıkça göstermektedir. Bu yüzden Adil Ekonomik Düzen geri kalmışlığı zümreler ve bölgeler arası dengesizliği ortadan kaldırır.)

Malların, emeğin, sermayenin ve bilginin akışı tamamen serbesttir. Ulaşım ve haberleşme parasız kamuca karşılanır. Sermaye kamuca faizsiz karşılanır. Ambarlar kamuca karşılıksız karşılanır. Dolayısıyla yolsuzluk yapmak zorunda kalınmaz. Keyfe keder yolsuzluk yapanlar eğer kesin olarak ispatlanırsa, kol kesme gibi ağır cezalar verilir. Bugün çalan mazurdur. O cezaları veremezsiniz.

(Diğer yandan faizci kapitalist düzen bir yandan materyalizmi esas alıp insanların nefis terbiyesine ve manevi gelişmesine önem vermediği için diğer yandan da bilhassa “Faiz” mikrobu ile zengini daha zengin, fakiri daha fakir yaptığı için fertleri ve toplumu “Ahlâk Bozukluğu”na itmektedir. Bu da Kapitalizmin en büyük tahribatıdır ve yıkılışının, yani iflasının temel sebebidir.)

Bugün insanlar vergi kaçırmak, hile yapmak, rüşvet vermek, kaçakçılık yapmak zorundadır. Başka türlü yaşama şansları yoktur. “Adil Düzen”de rüşvet yasak değildir, kaçakçılık yasak değildir. Vergi beyana tabidir. Hile yapanı ekonomi bakımından çökertir. Bu sebepledir ki suçlar azaltılmıştır. Hırsızlık, zina, iftira ve yol kesme dışında bir suç yoktur. Yasaklamaya gerek yoktur.

(Çünkü nefis terbiyesi görmemiş bir insan fakr-u zaruretle karşılaşınca daha kolaylıkla ahlak bozukluğuna itilmektedir. Faiz yoluyla ve haksız kredilerle çok zengin olan zümrede ahlak bozukluğuna itilmektedir. Çünkü bir atasözünün ifade ettiği gibi “haydan gelen huya gider”. Haksız olarak faizlerle, kredilerle ve enflasyonla zengin olan, nefis terbiyesi görmemiş bir insan eline astronomik paralar geçince uyuşturucu, alkolizm, kumar ve diğer ahlaksızlıklara itilmektedir. Bu ahlak bozukluklarına merkezlik yapan tesisler kurmakta, meyhaneler ve kumarhaneler açmaktadır. Bir kere zenginler tarafından buralar açılınca, fakirler ve diğer insanlar da buraların etkisiyle ahlak bozukluğuna sürüklenmekte ve bu ahlak bozucu tesisler ve teşebbüsler toplumu bir kanser gibi mahvetmekte ve helake götürmektedir.)

Meşru yoldan kazanamayanlar gayrimeşru yola sapmakta, gayrimeşru kazanma sanayisi doğmaktadır. Uyuşturucu bunun açık delilidir. Halk uyuşturucuysa alıştırılmakta, uyuşturucunun kullanılması değil de alıp satılması yasaklanarak mafya tekeli oluşturulmaktadır. “Adil Düzen”de uyuşturucuyu alıp satma değil, uyuşturucuyu kullanma yasaktır. Cezası da kullanıcıların uyuşturucu bucaklarına sürülmesidir. Böylece hem onlara hürriyet sağlanmakta, hem de çocuklarımız uyuşturucudan uzak tutulmaktadır.

(İşte Batıda kriminal olayların artması, uyuşturucu, alkolizm, hırsızlık, mafya ve ayrıca her türlü ahlaksızlığın çoğalması; bu meyanda AİDS hastalığının hızla artması ve korkunç boyutlara varması, yani kısaca ahlâki çöküş toplumu helake, Kapitalist nizamı da iflasa adım adım sürüklemektedir.)

AİDS gibi belalar Batıyı inkıraza götürüyor. Dünya gelecekte hem de çok yakın zamanda “Adil Düzen”i benimseyen topluluklara kalacaktır. Evet, dünya çok yakında “Adil Düzen” topluluklarına kalacaktır.

(Adil Düzen bütün bu felaketleri önleyen,

insanlığa, topluma saadet getiren ilaçtır.)

Erbakan’ın çok başarılı çalışmaları sayesinde bu gerçekler insanlığa duyurulmuştur. Şimdi beklenen “Adil Ekonomik Düzen” uygulamasını ortaya koymaktır, “Adil Ekonomik Düzen”in kokusunu değil kendisini getirmektir.

 

SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

www.akevler.org (0532) 246 68 92

 

 

 

 

 

 

 


ADİL DÜZEN-ERBAKAN-ESAM2010-ŞERH
1-1-İÇ KAPAK
2017 Okunma
2-2-ESAM NEDİR?
1796 Okunma
3-3-ERBAKAN ÖZGEÇMİŞ
1636 Okunma
4-4-KUTAN SUNUŞ
1692 Okunma
5-5-ARİF ERSOY-TAKDİM
1647 Okunma
6-6-GİRİŞ-ERBAKAN
1635 Okunma
7-7-GİRİŞ-ŞERH
1663 Okunma
8-8-ADİL DÜZENDE EKONOMİ
1762 Okunma
9-9-HAKLAR
1551 Okunma
10-10-İLKELER
1532 Okunma
11-11-temel esaslar
1973 Okunma
12-12-genel esaslar
1455 Okunma
13-13-insan ve para
1493 Okunma
14-14-kredi
1639 Okunma
15-15-vergi
1456 Okunma
16-16-sosyal güvenlik
1500 Okunma
17-17-doğallık
1794 Okunma
18-18-medeni
1580 Okunma
19-19-ideal düzen
1484 Okunma
20-20-temel görüşler
1938 Okunma
21-21-milli görüş hizmetleri
2407 Okunma
22-22-sonuç
1497 Okunma
23-23-teşhis
1451 Okunma
24-24-felaketler
1404 Okunma
25-25-ırkçı emperyalizm
2167 Okunma
26-26-saadet dünyası
1560 Okunma
27-27-sömürü dünyası
1663 Okunma
28-28-alternatif adil düzen
1511 Okunma

© 2024 - Akevler