Erginlik Teorisi
Hüseyin Kayahan
1471 Okunma
ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM BİR TEVRAT TEVİLİ

TEVRATA DA TEVİL YAPALIM MI...?

Akıl ile nakil çatıştığında; nakil, akla göre tevil edilir. Yani nakil gelenler gerçek akıl ile bulunanlara ters olamaz. Akıl ile bulunanlarda icma var ise, o zaman nakildeki mana akla göre tevil edilir, yani değiştirilir. Aklın gerçek olup olmadığı da ancak o konudaki icma yani ittifak ile bilinebilir. Buradaki icma o konuda yaşayan ve ehil olanların tamamının ittifakı demektir. Yoksa bilir bilmez, 6 milyar insanın ittifakı değildir.

Kuranda kitap ehlinden olan Yahudilerin, Tevrattaki kelimelerin manalarını, mevaidini değiştirdiklerinden bahsedilmektedir. Bu, bir nevi anlam kaydırması gibi, ya da başka bir şey... Bir an, anlam kaydırmasının doğru olduğunu kabul ederek, Tevrat’ın tekvin bölümünde bulunan ve bir türlü aklıma yatmayan sayılar hakkında bazı teviller yapabiliriz. Orijinal Tevrata ulaşmak herhalde mümkün değildir.

Tevrattaki (Kitabı Mukaddes olarak yayınlanmış Türkçe tercümedeki) veriliş şekliyle Hz. Ademden Hz. Nuha kadarki silsile, onların ömürleri ve çocuklarının doğum tarihlerini aşağıdaki bir tabloda gözle de takip edilebilecek şekilde vermeye çalıştık. Kişiler sırayla alt alta verilmiştir. İsmin yanındaki parantezin içindeki rakam o kişinin sürdüğü ömürdür. Karşısındaki dikdörtgenin içindeki ilk rakam kendisinden sonraki kişi doğduğunda kişinin yaşı, ikinci rakam ise doğumdan sonra yaşadığı süredir. Dikdörtgenin uzunluğu yaklaşık ömür uzunluğu kadardır. Dikdörtgenden sonraki rakam o kişinin ölüm tarihidir. En alttaki kronoloji satırında ise sırasıyla doğum tarihleri verilmiştir. Bu rakamlar MÖ veya MS değil, AS yani Ademden sonradır.

Dokuz kere tekrarlanan cümlelerden ikincisi örnek olarak yan tarafa verilmiştir. İlk cümle olan ve Ademin ömrünü anlatan cümle biraz daha uzundur. Örnek cümlenin tamamı, onun içinde de vardır. Hanokun (İdris) cümlesinde yaşadı” tabiri yerine Allah ile yürüdü”; ve öldü” tabiri yerine de ve Hanok Allah ile yürüdü; ve gözden kayboldu; çünkü onu Allah aldı. Tabiri vardır. Lamek paragrafında ise ve: İşimizden, Rabbin lanet ettiği topraktan olan ellerimizin zahmetinden, bu bizi teselli edecek, diyerek onun ismini Nuh koydu. İlavesi vardır. Nuhun cümlesi ise Ve Nuh 500 yaşında idi; ve Samın, Hamın ve Yafetin babası oldu şeklindedir.

 

Eğer Tevrat’ın bu bölümlerinde bir tercüme hatası veya Kuran’ın kast ettiği gibi sözleri mevaidinden saptırma yok ise, Ademin yaratılışından 1656 yıl sonra Tufan olmuş demektir. Bu süre size de biraz kısa gelmiyor mu? Adem oğulları 1656 yılda toptan yok olmayı niçin hak etmiş olsunlar? Hele de her birinin 1000 yıl gibi yaşadığı göz önüne alınırsa, bir bebeğin ölümü gibi bir süre eder... 1656 yılda çok az bir gelişme olmuş olmalıdır. 1656 yılda, Tufanın dalgalarına dayanabilecek sağlamlıkta bir gemi yapabilecek kadar teknik gelişmiş olamazdı.

Bu insanlar kendilerinden başka yardımlaşabilecekleri ve sosyal organizasyonları gerçekleştirebilecekleri kimseler olmadığı için zorunlu olarak toplu veya en azından yakın yaşıyorlardı. Mesela Hz. Adem peygamberken ve göreve devam ederken 130 yıl sonra doğan Şit de peygamberdir. Neden? Bir avuç insana yaklaşık 800 yıl ortak peygamberlik mi yapmışlardı? 622 yıl sonra İdris de peygamberliğe başlar... Kuranda verilmediği için diğer isimlerin de peygamber olup olmadıkları kesin değildir.

ve oğullar ve kızlar babası oldu; dediği halde ne bunların sayısı, ne de isimleri verilmiş değildir. Hadi diyelim ki kızları zaten zikretmiyorlardı ama niye erkekler hepsi  zikredilmediler? Nuhtan sonrakilerin hepsinin hem erkek, hem de kız çocukları (hatta cariyelerinden doğmuş olanlar da dahil olmak üzere) tek tek sayılmıştır. Nuhun ise üç oğlunu birden vermektedir. Bunların doğum tarihi de aynı olmasına rağmen, üçüz olduklarına dair başka bir ibare yoktur.

Her biri için bir çocuk ismi verilmesi yalnız tarihleme için olabilir. Bu durumda, ismi verilenlerin diğerlerinden bir farkı olmadığı, kronoloji için verilmiş herhangi bir isim anlaşılmış olur. Nuhtan sonrakilerin hepsinin sayılması bu ihtimali ortadan kaldırır. Babanın tüm çocuklarını sayıp,sadece bir zinciri devam ettirmesi gerekirdi aynı usulle. Diğer ihtimalde ise, çocuklardan sadece bir tanesinin zikredilmesi, onların peygamber olmasının ve soydan ziyade, medeniyetin onlarla devam etmesinin bir işaretidir. Bunlar insanlığı merhale merhale gelişmeye götüren öncülerdir. Bu konuya diğer yerlerde de değineceğiz.

Eski dillerin bugünkü kadar gramerlerinin gelişmemiş olduğu doğaldır. Zaman içinde her şey tekamül etmektedir. Sanırım zamirler isimlerden fazla kullanılıyor olsa gerektir. Uzun bir cümlede zamirin kime delalet ettiği çoğu zaman bir müşkül teşkil eder. Tevrat’ın Tekvin/5.bab’ındaki her paragrafta tekrarlanan cümle formu şöyledir: falan ....... yaşında falanın babası oldu, falanın babası olduktan sonra, falan ...... yıl yaşadı, ve oğullar ve kızlar babası oldu; ve falanın bütün günleri ........ yıl oldu; ve öldü. Bu kalıp 9 defa tekrar eder.

Burada iki çözüm olabilir. İlk önce, bana göre daha zayıf olanı izah etmeye çalışayım: Bu insanların birbirlerinin oğlu olması nispidir. Mecazen oğul denmiştir. Hepimiz Ademin, çocuklarıyız, hepimiz Ademin torunlarıyız dediğimizde kast ettiğimiz mana gibi. Mesela, bugün Orta Asyaya gittiğinizde herkes size hepimiz Türk Atanın baldarıyız, yani çocuklarıyız derlerse, buradaki oğul tabiri de öyle olabilir. O zaman burada zikredilen isimler, eski devirlerdeki  medeniyetleri (şehirleşme olmadığı için medeniyet kelimesi uygun olmasa da) ifade eder ve zikredilen isim, şahsın ismi olmakla birlikte, onun isminden ziyade, onunla başlayan devrin adıdır.

Kuranda da buna benzer bir müşkül vardır. Peygamberler içinde tek yaşı belirtilen Hz. Nuhtur. Zaten başka insanlar için herhangi bir sayı da yoktur.  Hz. Nuhun yaşı için elfe senetin illa hamsine amen denmektedir. Bunun Türkçesi şöyle bir şeydir: Ellisiz bin sene, Ellisi olmayan bin sene, Bin eksi elli sene, Bine elli (var) sene, Elli hariç bin sene, vb. Halbuki normal cümle tisa mie ve hamsune senetin olmalıydı. Yani, dokuz yüz elli sene. Bu kalıp sanırım sadece burada kullanılmış. Bir şeylere delalet ettiği kesin...

 

 


Erginlik Teorisi
1-ERGİNLİK TEORİSİ (1998) İÇİNDEKİLER
1755 Okunma
2-ERGİNLİK TEORİSİ (1998) GİRİŞ
1604 Okunma
3-ERGİNLİK TEORİSİ (1998) I. BÖLÜM canlılık
1468 Okunma
4-ERGİNLİK TEORİSİ (1998) I. BÖLÜM TÜZEL CANLILAR
1449 Okunma
5-ERGİNLİK TEORİSİ (1998) I. BÖLÜM EVREN ve SAYILAR
1578 Okunma
6-ERGİNLİK TEORİSİ I. BÖLÜM İNSAN ve SAYILAR
1536 Okunma
7-ERGİNLİK TEORİSİ I. BÖLÜM SAYI SİSTEMLERİ
1587 Okunma
8-ERGİNLİK TEORİSİ I. BÖLÜM VARSAYIMLAR
1588 Okunma
9-ERGİNLİK TEORİSİ I. BÖLÜM NOMİNAL YAŞLAR
1512 Okunma
10-ERGİNLİK TEORİSİ I. BÖLÜM VARSAYIM 3
1295 Okunma
11-ERGİNLİK TEORİSİ I. BÖLÜM ERGİNLİK YAŞLARI
1432 Okunma
12-ERGİNLİK TEORİSİ I. BÖLÜM AHİR ZAMAN
1444 Okunma
13-ERGİNLİK TEORİSİ I. BÖLÜM HATEMUN NEBİ
1522 Okunma
14-ERGİNLİK TEORİSİ (1998) I. BÖLÜM HOMO NEANDERTHAL
1609 Okunma
15-ERGİNLİK TEORİSİ I. BÖLÜM. İNSANLIK EVLENİR Mİ...?
1384 Okunma
16-ERGİNLİK TEORİSİ I. BÖLÜM ADEM OĞULLARININ YAŞ DÖ
1468 Okunma
17-ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM 1. GÜN (TEVRAT)
1737 Okunma
18-ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM 2. GÜN (TEVRAT)
1488 Okunma
19-ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM 3. GÜN (TEVRAT)
1419 Okunma
20-ERGİNLİK TEORİSİ (1998) II. BÖLÜM 4. GÜN (TEVRAT)
1505 Okunma
21-ERGİNLİK TEORİSİ(1998) II. BÖLÜM 5. GÜN (TEVRAT)
1465 Okunma
22-ERGİNLİK TEORİSİ (1998) II. BÖLÜM 6. GÜN (TEVRAT)
1434 Okunma
23-ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM 7. GÜN (TEVRAT)
1575 Okunma
24-ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM ADEM OĞULLARININ SOSYA
1387 Okunma
25-ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM ADEM OĞULLARININ SOSYA
1420 Okunma
26-ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM ADEM OĞULLARI HABİL-KA
1705 Okunma
27-ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM ADEM OĞULLARININ SOSYA
1492 Okunma
28-ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM BİR TEVRAT TEVİLİ
1471 Okunma
29-ERGİNLİK TEORİSİ II. BÖLÜM NUHUN ÖMRÜ VE STANDART
1760 Okunma