2000 yılının başında FELSEFE veya KELAM
Süleyman Karagülle
1537 Okunma
İSLAM FELSEFESİNE GİRİŞ 2

İslâm Felsefesi - Giriş:  2

Modern Kur’an Felsefesi: Giriş 2

ÇEVRE

 

(İlmin icmayla kabul ettikleri bilinmiş kabul edilecektir.)

 

BEN VE KAİNAT

 

BİZ

Ben varım, çünkü bunları yazıyorum. Sen varsın, çünkü sen okuyorsun. Biz varız, çünkü birileri bunları sana ulaştırdı. Bir de ortak dilimiz var. Ben, sen ve onlar anlaşıyoruz. Kitapları okuyoruz, radyoyu dinliyoruz, televizyonu seyrediyoruz. İnternette yazıyoruz, cevap alıyoruz. Telefonlarla konuşuyoruz. Öğreniyoruz ki yeryüzünde ayrı ayrı diller konuşan insanlar var. Tercümanlarla diller birbirine çevriliyor ve tüm insanlar anlaşıyor.

 

GEÇMİŞ

Ben çocukluğumu hatırlıyorum, büyüdüğümü biliyorum. Bize bakıyorum, bana benzeyenlerin kimileri yeniden doğuyor, kimileri daha genç kimileri yaşlı kimileri de ölüyor. Sen de bunları görüyorsun. Biz birbirimize bunları anlatıyoruz. Aramızdaki ilim adamları ilk insanın bundan 60 bin yıl önce yaratıldığını, ondan sonra çoğalıp dünyaya yayıldığını, farklı uluslar olduğunu bize söylüyor. Yalnız insanların değil  diğer bütün canlıların bundan 4 milyar yıldan az bir zaman içinde var edildiklerini, gelişerek farklılaşarak bugün tüm dünyayı kapladıklarını öğrenebiliyoruz. Evet, kainatın da bundan 13.7 milyar yıl önce yaratıldığını, büyüyerek buraya kadar geldiğini öğreniyoruz.

 

GELECEK

Biz, her birimiz doğduk, büyüdük, yaşlanıyoruz ve öleceğiz. Ömrümüz var. İlim adamlarından öğreniyoruz ki insanlığın da ömrü var, bir gün nesli inkıraz edecektir. Canlıların da ömrü var, bir gün yeryüzünde hayat olamayacaktır. Bir gün kainat da ömrünü dolduracak ve ölecektir. O halde kainatta her şey doğar, yaşar, yaşlanır ve ölür.

 

BEDENİMİZ

Ben ellerimle yazıyorum, gözlerimle görüyorum, kulaklarımla duyuyorum, burnumla kokluyorum ayaklarımla yürüyorum, ağzımla yiyorum. En önemlisi bedenime bir diken batsa acı duyuyorum. Ben ve bedenim aynı değiliz. Uyuduğum zaman ben yok oluyorum, uyandığım veya rüya gördüğüm zaman yeniden var oluyorum. Ama ben aynı kimseyim. Yani gidiyorum ve geliyorum, ben yine benim. Bensiz beden varlığını sürdürüyor. O bir bitki gibidir. Kendisinden haberi yoktur. Ben de ayrı olunca onun gibiyim, kendimden haberim yoktur. Ben ve bedenim bir araya gelince varlığımızı geçmişimizle ve geleceğimizle biliyoruz. Yine anlaşarak biliyoruz ki hepimizde durum aynı. Bütün insanlar benim gibi, senin gibi.

 

ÇEVREMİZ

Bedenimizin dışında bedenimiz gibi varlıklar vardır. Onlar bedenimize ışık gönderiyor, ses gönderiyor, elimle dokunursam katılığını gösteriyor. Burnuma kokuları alıyorum. Ağzıma alınca ıslaklığını ve acılığını hissediyorum. Ben de onlara etki ediyorum. Yerlerini değiştiriyorum. Birbirinden ayırabiliyorum, birbirine birleştirebiliyorum. O halde çevre ile ben etkileşimdeyiz, o bana etki ediyor, ben de ona etki ediyorum. Senin de böyle çevren vardır. Bütün insanların çevresi vardır. İnsanlar birbirleriyle, ben seninle çevrelerimiz aracılığı ile anlaşıyoruz. Ben söyledim çevredeki hava dalgalandı. Senin kulağına geldi. Kulağın onu sana getirdi. Sonra aynı şeyi sen yaptın, biz böylece anlaşıyoruz. Doğrudan anlaşamıyoruz.

 

UZAKLIKLAR

Ben on metre kadar ötede olanlarla rahatça konuşabiliyorum. Yüz metre kadar olanları tanıyabiliyorum. Bin metre uzakta olanın insan olup olmadığını ayırabiliyorum. Bu benim en etkin olduğum çevremdir. Düz bir ovada 1.80 boyunda iki kişi karşı karşıya dursalar, ancak  on kilo metreden ışıklarını görebilirler. Yer’in yarıçapı buradan hesaplanabilir ve 6.3 bin kilometre bulunur. Atmosferin kalınlığı bunun altıda biridir. Yer’in kalınlığı da altıda birdir. Ondan sonra Yer kabuğunun 3 katı mağma, 3 katı da katı tabaka vardır. Yer’in atmosferli çapı 7.500 kilometredir. Ay’ın uzaklığı bunun elli katıdır. Güneş’in uzaklığı Ay’ın uzaklığının 400 katıdır. 150.000 km’dir. Işığın bir yılda aldığı mesafe 10 ^10 kilometredir. En yakın yıldız 4 ışık yılı mesafesindedir. Bizim yıldızlar yığınının kalınlığı 10 000 çapı 100 000 ışık yılıdır. Galakside 200 milyar yıldız vardır. Bunlar Güneş benzerdirler. 2 milyon ışık yılı uzaklılarla kainat yıldız adalarla doludur. Kainatın şimdiki çapı 13,7 milyar ışık yılı mesafesindedir. Kainat ışık hızına yakın bir hızla büyümektedir.

 

KAİNATIN OLUŞMASI

Kainat başlangıçta sıvı halinde küçük bir bilye kadardı.13.7 milyar yıl önce patladı. Sıcaklığı düştü, atomlar meydana geldi. Gaz halinde gelişmeye devam etti. Gazlar kümeleşti, galaksiler oluştu. Kendi çevresinde dönmeye başladı. Güneşler oluştu. Onlar da kendi çevrelerinde dönmeye başladı. Bizim güneşimiz de dönmektedir. Şimdiye kadar 685 defa döndü. Yıldızların çevresinde gezegenler oluştu. Kainat iki devre yaşadı; gaz dönemi, yıldızlar dönemi. Yer yıldızlar döneminde var oldu. Ancak Yer bir de ikinci dönem yaşadı. Dağlar oluştu. Sular kaynamaya başladı, denizler meydana geldi, gece-gündüz oluştu, yaz-kış oldu. Henüz canlı yoktu. Sonra canlı var oldu. Dört çeşit beslenme şekli ortaya çıktı. Denizlerde beslenme, karaya çıkma, tohumlu bitkiler, insan dönemi. İnsan en sonu yaratıldı. İnsan dünyayı imar etmektedir, daha çok canlının uyum içinde yaşamasına imkan sağlamaktadır.

 

KAİNATIN GENİŞLEMESİ

Galaksiler birbirlerinden uzaklaşmaktadırlar. Hepsi birbirinden eşit hızlarla uzaklaşıyor. O halde kainat büyümektedir. Bu da ancak bizim üç boyutlu uzaydan daha büyük boyutlu uzayın var olması ile mümkündür. Bizim uzayımız o dört boyutlu uzayın kesitidir. Kainat hep yerinde durmaktadır. Hareket eden bir şey yoktur. Biz zaman içinde yol alıyoruz. İstanbul’dan İzmir’e giden ve trene binen bir yolcu pencereden baktığı zaman çevresini görür. Tren ilerledikçe çevre değişir. Yenileri görülür, eskileri kaybolur. Yani dağlar doğar, yaşar ve ölürler. Kentler doğar, yaşar ve ölürler. Oysa o dağlar hep yerinde duruyor. Kentler duruyor.

 

DÖRDÜNCÜ BOYUT

Madem ki bizim kainatımız büyümektedir, onu için elan başka kainat vardır, orada büyümektedir. Eskisi kaybolup yenisi meydana gelmekte, biz daha küçük yerden büyük yere geçiyoruz. Eski yaşadıklarımız orada duruyor. Nasıl filmi seyrettiğimiz zaman eski kareler yok olmuyor, banda sarılıyorsa, kainat da yok olmuyor, yerinde duruyor. Bu uzayın geometrisini en ince noktasına kadar biliyoruz. Örnek olarak bizim odamızın 6 yüzü var, 12 kenarı var, 8 köşesi vardır. Eğer biz dört boyutlu uzayda yaşasaydık orada 8 oda olacaktı, odaların hepsi bize görünecekti. Odanın birine gitmek için kapıdan geçmeyecekti. Oradaki yüzeylerin sayısı 24 olacaktı. Oradaki kenarların sayısı 32 olacaktı, köşe sayısı 12 olacaktı. Bu uzayda birbirini kesmeyen yüzeyler yoktur. Paraleller sonsuzda kesişir ama birbirini kesmeyen aykırı doğrular uzayımızda vardır. Dört boyutlu uzayda birbirini kesmeyen düzlemler vardır. Biz dört boyutlu uzayda yürüyor ve iz bırakıyoruz.

 

BEŞ BOYUTLU UZAY

Eğer biz sadece kainatı seyretseydik, trende olduğu gibi görmekle kalsaydık dört boyutlu uzay yeterli olurdu. Oysa biz değişiklik yapabiliyoruz, Ankara’ya gideceğimize Konya’ya gidebiliyoruz. Bu da beş boyutlu uzay olarak ortaya çıkar. Madem ki biz iradeli hareket yapıyoruz o halde beş boyutlu uzay vardır. O uzayın da bütün özelliklerini biliyoruz. Matematik bize onları tanıtmaktadır. Oysa hislerimiz onları algılayamamaktadır.

 

BATINİ UZAY

Bir doğrunun üzerinde nokta koyarsanız bir tarafı artı sayıları diğer tarafı eksi sayıları gösterir. Alacak artıdır, borç eksidir. Üç parça çubuk alır birleştirirseniz üçgen meydana gelir, üç köşesi vardır. Eğer iki kenarın toplamı üçüncü kenardan kısa ise üçgen yapamazsınız. Ama açıları yine var olur. Bir dairenin çapı artı sayıları gösterir. Eksi yarıçapları ise göremezsiniz. İşte bu görünmeyenler batıni uzaylardır. Matematikte bunları da çok tanıyoruz. Ve kainatın bir de beş batıni boyutu vardır. Toplam on boyutludur. Matematikte bundan daha boyutlu uzaylar da bilinmektedir ama gerçekte bunların varlığından bilgimiz yoktur.

Haftalık Seminer Dergisi; 651. Hafta      25 Şubat 2012      SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

www.akevler.org   (0532) 246 68 92

 

 


2000 yılının başında FELSEFE veya KELAM
1-GİRİŞ
1881 Okunma
2-HAZIR BULDUĞU ORTAM BAĞLAMINDA GAZALİ VE FELSEFEYİ BİTİRMESİ
1951 Okunma
3-JEAN-JACQUES ROUSSOEU VE FELSEFE
1749 Okunma
4-SOKRAT VE ADİL DÜZEN
1832 Okunma
5-THALES VE ADİL DÜZEN
1807 Okunma
6-PARMENİDES-HERAKLİT VE ADİL DÜZEN
2151 Okunma
7-EFLATUN VE ADİL DÜZEN
1669 Okunma
8-ARİSTO VE ADİL DÜZEN
1869 Okunma
9-EPİKÜR-i(KIBRISLI)ZENON VE ADİL DÜZEN
2319 Okunma
10-PLOTİN VE ADİL DÜZEN
1892 Okunma
11-AUGUSTİNUS VE ADİL DÜZEN
1745 Okunma
12-SAİNT ANSELM VE ADİL DÜZEN
1705 Okunma
13-THOMAS VE ADİL DÜZEN
1646 Okunma
14-MEİSTER ECKHART VE ADİL DZEN
2246 Okunma
15-NİKOLAUS VE ADİL DÜZEN
1652 Okunma
16-DEKART VE ADİL DÜZEN
2351 Okunma
17-PASKAL VE ADİL DÜZEN
1760 Okunma
18-SPİNOZA VE ADİL DÜZEN
1788 Okunma
19-LEİBNİZ VE ADİL DÜZEN
1844 Okunma
20-VOLTER VE ADİL DÜZEN
3289 Okunma
21-JEAN LACQUES ROUSSEAU(ÖZEL) VE ADİL DÜZEN
1537 Okunma
22-DAVİD HUME VE ADİL DÜZEN
1607 Okunma
23-IMMANUEL KANT VE ADİL DÜZEN
1884 Okunma
24-JOHANN GOTTLİEB FİCHTE VE ADİL DÜZEN
4691 Okunma
25-FRİEDRİCH SCHELLİNG VE ADİL DÜZEN
1759 Okunma
26-GEORG WİLHELM FRİEDRİCH HEGEL VE ADİL DÜZEN
1754 Okunma
27-ARTHUR SCHOPENHAUER VE ADİL DÜZEN
2161 Okunma
28-SOREN AABYE KİERKEGAARTD VE ADİL DÜZEN
1959 Okunma
29-LUDWİG ANDREAS FEUERBACH VE ADİL DÜZEN
1728 Okunma
30-FRİEDRİCH WİLHELM NİETZSCHE VE ADİL DÜZEN
1720 Okunma
31-MARTİN HEİDEGGER VE ADİL DÜZEN
1619 Okunma
32-BERTRAND RUSSEL VE ADİL DÜZEN
1900 Okunma
33-LUDWİG JOSEF JOHANN WİTTGENSTEİN VE ADİL DÜZEN
1702 Okunma
34-KARL HEİNRİCH MARX VE ADİL DÜZEN
1957 Okunma
35-SONUÇ VE YENİ FELSEFEYE GİRİŞ
1611 Okunma
36-İSLAM FELSEFESİNE GİRİŞ 1
1576 Okunma
37-İSLAM FELSEFESİNE GİRİŞ 2
1537 Okunma
38-İSLAM FELSEFESİNE GİRİŞ 3
1551 Okunma
39-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 1
1672 Okunma
40-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 2
1595 Okunma
41-MODERN FELSEFEYEİRİŞ 3
1554 Okunma
42-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 4
1558 Okunma
43-modern felsefeye giriş 5
1430 Okunma
44-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 6
1540 Okunma
45-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 7
1653 Okunma
46-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 8
1454 Okunma
47-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 9
1446 Okunma
48-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 10
1546 Okunma
49-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 11
1621 Okunma
50-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 12
1471 Okunma
51-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 13
1559 Okunma
52-modern felsefeye giriş 14
1430 Okunma
53-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ 15
1437 Okunma
54-MODERN FELSEFEYE GİRİŞ-16
1621 Okunma
55-modern felsefeye giriş-17
1558 Okunma
56-modern felsefeye bgiriş-18
1393 Okunma
57-modern felsefeye giriş 19
1479 Okunma
58-modern felsefeye giriş 20
1462 Okunma

© 2024 - Akevler