İSLAMİYET VE GÜNÜMÜZÜN MESELELERİ
Süleyman Karagülle
619 Okunma
TAKDİM

                              TAKDİM

İslâmiyet bir sistem, insanların içinde yaşadıkları günün meselelerine de cevap vermek üzere gelmiş bir nizam olarak kabul edilince, kabul edenin işi zorlaşıyor. Öyle ya, İslâmiyet bir dünya nizamı değil de, sadece ahiretle ilgili işlemleri öğreten bir nevi mistik eksersizler manzumesi olsaydı, o zaman ibadet ve zikir meselelerinden başka bir şey düşünmesek olabilirdi. Ama öyle değil de, İslâmiyetin ahireti sağlamak yanında dünyayı da idare etmek üzere gönderildiğini kabul, hatta iddia edince bu iddianın ispatlanabilmesi için çok gayret sarfetmek gerekiyor.

İslâmiyetin getirdiği sistem nasıldır? Günümüzde bilinen idare sistemleri karşısında durumu nedir? Hukuku, ekonomisi, amme ve mülkî idaresi ile sosyal düzeni nasıl sağlamaktadır? İslâmî olmayan bir düzende yaşayan müslümanın görevi veya görevleri nelerdir?

Bunlar, müslümanın karşı karşıya olduğu günün meseleleridir. Müslüman attığı her adımdan sorumlu olduğunu biliyor ve inanıyorsa bu sorulara ya kendisi kaynakları araştırarak cevap vermek veya cevap verenleri dinlemek zorundadır.

Bu kitap bu sebeple yayınlanıyor. Kitabın içindeki konular pek çok kişide «acaba?» sorusunu sorduracakkadar değişik bir şekilde işlenmiştir. Belki de bu yazılar bu görevi yapmak üzere yazıldı. Bir tartışma ortamı açmak, kitaptaki fikirlere iştirak etmeyenlerin kendi görüşlerini ifade etmelerine vesile olmak, ama her durumda İslâmiyet üzerinde düşündürmek için.

Kitapta yazarın üslubunun alışılmışın dışında olduğu, fikirlerinin kaynaklarını zikretmediği, bir başlık altında, hatta bir parağrafta çeşitli konuları dağınık bir şekilde incelediği görülecek. Yayıncılar olarak elden geldiği kadar bu mahzurları ortadan kaldırmaya, okuyucuyu sıkmadan düşündürmek için bazı kolaylıklar sağlamaya çalıştık. Ayrıca kolaylık olsun diye yazılara ara başlıklar koyduk.

Kitabın söylediklerinin daha kolay anlaşılabilmesi için yazarını da tanıtmak istiyorum. Yazar elektrik yüksek mühendisidir. Bu tahsiline ek olarak babasından dinî ilimleri de öğrenmiştir. Arapçayı ve İslâmî ilimleri iyi bilmektedir. Pek çok konuda araştırmalar yapmış, bu araştırmalarını konferanslar vererek, makaleler yazarak yayınlamıştır. Gazete ve dergilerde çıkmış çok sayıda makalesi yanında «İslâmiyet ve Ekonomik Doktrinler» adlı bir kitabı bulunmaktadır. Ekonomi ve Türkiye İktisat Tarihi konularında basıma hazır iki eseri vardır. Halen «Türkiye İçin Yeni Bir Anayasa Teklifi» üzerinde çalışmaktadır.

Yayınladığımız bu eserin hakkı olan yankıyı bulacağını ve Islâm nizamı üzerine yerli eserler yayınlanmasına vesile olacağını umuyoruz.

Fehmi KORU

Akyay Kaynak Yayınları

Yönetmeni