100 SORUN VE 100 ÇÖZÜM-ADİL DÜZENE GÖRE
Süleyman Karagülle
1594 Okunma
EĞİTİM SORUNU VE ÇÖZÜMÜ

 

IX- EĞİTİM

 

Açıklama:

İnsanda dört meleke vardır; fikirler, hisler, irade ve ünsiyet. Fikirler, doğru ile yanlışı ayırır. Hisler, iyi ile kötüyü ayırır. Ben yaşamalıyım. Bunu fikirler tespit edemez. Biraz sonra öleceğime göre niçin yaşamalıyım? Ben milletimi ve devletimi korumalıyım. Niçin? Bunu fikirler ve ilim tesbit edemez, hisler tesbit eder. Hislerin içtimaileşmiş şekline din denmektedir. Din imana dayanır. Osmanlılarda din devleti koruma imanını getirmiştir. İbadetlerle adil bir devlet düzeni halkın uğruna canını verdiği inanç ile düzenliyordu. Halk şehit olacağım diye savaşa gidiyordu. Günümüzde lâiklik istismar edilerek devletle din birbirine düşman edildi. İnsanlar inanarak değil, korkarak savaşa gidiyor. İrade kimin yapacağını  ve ünsiyet ürünün kime ait olacağını belirler.

Çözüm:

Bu ülkede yaşayan herkes kendi dinini ve imanını koruyabilmesi için bu devleti korumak zorundadır. Devlet yıkılırsa ne din kalır, ne iman. Lâiklik inançlara düşmanlık şeklinde değil, tam aksine bütün dinlere yaşama imkanı sağlamak demektir. Değişik dinlerin bir arada yaşamalarına imkan veren bir düzendir. Herkes kendi imanı için ülkeyi ortak olarak savunur.

 

1- Ayırımcı Eğitim

Açıklama:

Eğitim insanları ahlâk olarak eğitmedir. Bütün mezhep ve inançlara devlet eşit uzaklıkta durmamaktadır. Bizans ve Osmanlı usûlü sadece Hanefi mezhebini baskı altına alıp onu korumaktadır. Bu diğer mezhep ve dinlerin devlete karşı oluşmasını sağladığı gibi, halk Hanefi mezhebinden de soğumaktadır.

Çözüm:

Dinî dayanışma ortaklıkları kurulmalıdır. Bucak, il ve ülke kademelerinde oluşan bu ortaklıkların o kademede bütçeden pay alabilmeleri ve yönetime etkili olabilmeleri için en az oradaki halkın %5’inin ortak olmaları gerekecektir. Bir cemaat %20’den fazla da olamaz. Diyanet İşleri Başkanlığı diyanet işleri başkanlığı olmalı, diyanet başkanlığından indirilmelidir. Bu gasptır.

 

2- Antilâik Eğitim

Açıklama:

Devlet resmî okullarda ve basında lâiklik iddiası ile antilâiklik eğitimi vermektedir. Dinsizlik de dindir. Dinsiz bir eğitim antilâiktir. Bu da halkı ahlâksızlaştırmaktadır. İnançsız insanlar birer yığın hâline gelmektedir.

Çözüm:

Öğretimde devlet ortak imtihanlar yapmalıdır. Ama eğitime karışmamalıdır. Eğitimi dinî cemaatler yapmalıdır. Herkes kendi cemaatinin imanına dayalı ahlâkî eğitim yapmalıdır. Devlet dinlerin eğitimine karışmamalıdır.

 

3-Tekel Eğitimi

Açıklama:

Türkiye’de okullarda ve mabetlerde tekel devlet ahlâkı ve inanç eğitimi uygulanmaktadır. İnsanın yaratılışına aykırı olan bu teklik sonunda ahlâksızlık eğitimi olmaktadır.

Çözüm:

Devlet ahlâkî eğitimden elini çekmelidir. Ahlâkî eğitimi dinî cemaatlere bırakılmalıdır. Okullardaki ahlâkî eğitim de kendi dinî yetkililerince yapılmalıdır.

 

4- Çelişkili Eğitim

Açıklama:

Çocuğa okulda Darvin’in türlerin topluca evrimleşmesi ile insanın olduğu öğretilip inandırılmaya çalışılmakta, mabette ise insanın Adem ve eşinden çoğaldığı öğretilmektedir. Böylece öğrenci iki dere arasında bırakılmaktadır.

Çözüm:

Eğitimle öğretim birbirinden ayrılmalıdır. Öğretimde doğru ile yanlışı ayırma melekesi kazandırılmaktadır. Eğitimde insanın doğruyu benimsemesi ve ona göre yaşamasına alıştırılmaktadır. Okullar öğretimle, mabetler eğitimle meşgul olmalıdırlar. Mabetler kendi istekleri ile ilmîleşmelidirler.

 

5- İstilacı Eğitim

Açıklama:

Türk öğrencilerini tek taraflı olarak Batı’nın istilacı anlayışı içinde eğitmekteyiz. Bu halkı dejenere eder. Zorunlu yabancı dil eğitimi, bir dilden yapılan tercümeler millî benliğimizi çökertmektedir.

Çözüm:

Yabancı dil sadece akademik kariyer yapacaklara zorunlu hâle getirilmelidir. Okullardan yabancı dil zorunluluğu kalkmalıdır. Bütün diller serbestçe tedris edilmeli, tüm insanların kültür ve medeniyet birikimleri alınmalıdır. Bir devletin veya milletin kültürü içinde Türk kültürü ezdirilmemelidir. Bütün dillerin öğrenilmesi tamamen serbest olmalıdır. Devlet halkına bunu öğrenmelisin diyebilir, ama bunu öğrenme diyemez.

 

6- Antidemokratik Eğitimi

Açıklama:

Eğitimde demokrasi demek herkesin kendi inancına göre kendisini eğitmesi demektir. Devlet il öğrenimini zorunlu yapabilir. Çocuğunu okutmayan anne-babayı sorumlu tutabilir. Ama devlet çocuğun eğitimine karışamaz. Sosyalist ülkelerde çocukları devlet yetiştirir. Onun eğitim vermesi makul olabilir. Çocukları anne-baba büyütmektedir, devletin eğitmesi yanlıştır.

Çözüm:

Çocuğu 7 yaşına kadar annesi eğitir. 7 ile 10 yaş arasında annesi, babası ve çocuk birlikte seçilen eğitimci ile din adamı ile eğitilir. 10 ile 15 yaş arasında yine baba ile çocuğun seçtiği alanda iş eğitimi görür. 15 yaşına gelince de kişi kendi dinini kendisi seçer, istediği din adamının cemaatine katılır. Din adamının maaşını devlet verir; cemaati sayısınca verir.

 

7- İstikrarsız Eğitim

Açıklama:

Millî Eğitim Bakanlığı vardır. Türkiye’de hep antilâik dinsiz eğitimi yapılmaktadır. O da yaz-boz tahtasına dönmüştür. Avrupa’da kim güçlü olursa onun eğitimi Türkiye’ye gelir. Hangi parti iktidar olursa onun programı uygulanır.

Çözüm:

Öğretim okullara, eğitim mabetlere verilemelidir. Çoklu sistem içinde millî öğrenim ve millî eğitim oluşmalıdır. Millî eğitim ve öğretim bakanlıkları eğitim veya öğretime değil, bunlara hizmet veren bakanlıklar hâline getirilmelidir Millî Savunma Bakanlığı ordu için ne ise bütün bakanlıklar kurumları ile böyle olmalıdır.

 

8- Ahlâksız Eğitim

Açıklama:

Türkiye’de basın ve yayın ahlâksızlık kaynağıdır. Anne-babaya saygı yerine, “çocuk hakları” diye anne-babaya çocuk eğitimi yapılmaktadır. Karı-koca ilişkilerinde dayanışma ve saygı yerine, “kadın hakları” diye karı-kocanın arası açılmaktadır. Halk içki içmeye zorlanmaktadır. Halk açık saçıklığa, cinsî tahrike zorlanmaktadır.

Çözüm:

Basın ilmî dayanışma ortaklıklarının, yayın dinî dayanışma ortaklıklarının denetimine verilmelidir. Onların teminatı ile faaliyet göstermelidirler. Bunlar yargıya giderek ahlâksızlık yayan basını tazminata mahkûm edebilmeli ve dayanışma ortaklığı ödemelidir. Böylece dayanışma ortaklıklarının denetiminde sanat ve dil tam serbestlik içinde ama ahlâkî sınırlar içinde gelişir.        

 

9- Gizli Eğitim

Açıklama:

Baskı altına alınan yasakçı ülkede tarikatların eğitimi gizli olarak devam etmektedir. Böylece devlete düşman nesil yetişmektedir. Bu silah zoru ile bastırılmak istenmektedir. Bu sefer devletle halkın arası daha da açılmaktadır. 28 Şubat bunun açık örneğidir. 28 Şubat olmasaydı AK Parti olmazdı.

Çözüm:

Açık olmak şartı ile hiçbir öğrenime ve eğitime müdahale edilmemelidir. Suç işleyenler hakemlerden oluşan tarafsız ve bağımsız yargı önünde hesap vermelidirler. Bir karışıklık olursa sıkıyönetimle çözülmelidir.

 

10- Dogmatik Eğitim

Açıklama:

Kapalı eğitimlerde halk tek taraflı dogmalara düşünmeden inandırılır. Karşı tarafa hasım kılınır. Tarafsız öğrenimlerde isi halk inançsız hâle getirilir.

Çözüm:

Eğitim ve öğretim açık ama çoklu sistem içinde taraflı olmalıdır. Herkes bildiklerini ve inançlarını savunabilmeli, karşı taraftakileri kendi bildiklerine ve inançlarına çağırabilmelidir. Her türlü duygu ve düşüncelerin neşri ve propagandası serbest olmalıdır. Bir şey dinî olduğu için suç olmamalı, suç ise suç olmaktan da çıkmamalıdır.

 

Sonuç:

Din de ilim, ekonomi ve idare gibi sosyal bir kurumdur. İnsanın his melekesine dayanmaktadır. Sanat ifade aracıdır. Topluluk içinde çoklu mezhepler olarak sosyal fonksiyonu olmalıdır. Lâiklik içinde dengede olmalıdır. Lâiklik, dinin diğer ilim, idare ve ekonominin üstüne çıkmaması, altına da inmemesi, bütün din ve mezheplerin eşitlik içinde etkin olmalarıdır.