Devlet kimi muhatap alacak?
1336 Okunma, 0 Yorum
Ruşen Çakır - Vatan
Tayibet Erzen

 

20.07.2009

ABDULLAH Öcalan’ın Ağustos ayı ortasında Kürt sorununun çözümü için bir “yol haritası”nı avukatları aracılığıyla duyuracak olması, yıllardır dillerde olan bir soruyu yeniden gündeme taşıyor: “Yoksa devlet terör örgütünü, terörist başını muhatap mı alacak?”

Devlet-Öcalan ilişkisi öteden beri çetrefil bir konu olmuştur. Yakalanmadan önce, sorunun çözümü için devletin mutlaka Öcalan’ı muhatap alması gerektiğini söyleyenler olmuş, Teslim edildiği andan itibarense “Öcalan’ı muhatap alma” yerine “Öcalan’ı kullanma” önerileri daha fazla işitilir oldu. Nitekim ilk aşamada uzun süreli ateşkes ilanı, militanların yurtdışına aktarılması, PKK’nın lağvedilmesi gibi konularda Öcalan’ın önünün iyice açılmış olduğuna tanıklık ettik, fakat bir süre sonra “İmralı’dan örgütü yönetiyor” imajı rahatsızlık vermiş olmalı ki Öcalan’a eskisi gibi rahat hareket etme imkanı tanınmaz oldu.

Bütün bu süre boyunca Öcalan sürekli olarak “beni muhatap alın” dedi ve birçok pazarlığa açık olduğunu alenen beyan etti. Ama amacına ulaşamadı zira devletin kendisini muhatap alması, Kürt sorununda yenilmiş olduğunu, dolayısıyla Fikter Başkaya’nın kitabının adıyla konuşacak olursak, “paradigmanın iflası”nı kabul etmek anlamına gelecekti.

Devletin değişen çizgisi

Bugün için de “yoksa Öcalan muhatap mı alınıyor?” sorusunun cevabı “kesinlikle hayır” dır. Fakat devletin dün olduğu gibi bugün de Öcalan’ı muhatap almayacak olması, onun hazırlamakta olduğu “yol haritası”na kayıtsız kaldığı anlamına gelmiyor. Daha önce de yazmış olduğum gibi, özellikle hükümet, Öcalan’ın “yol haritası”nı “tedirgin bir merak”la bekliyor. Çünkü Öcalan’ın ister samimi olarak, ister sırf kendisini kurtarmak için olsun, devletle uzlaşmak istediğini; uygulabilir bazı öneriler getirebileceğini ve en önemlisi bunları hareketin tabanına ve PKK’ya kabul ettirebileceğini biliyor.

Eskiden devletin kimseyi muhatap alma gibi bir derdi yoktu çünkü Kürt sorununun varlığını kabul etmiyordu, hatta işi Kürtlerin varolmadığına kadar götürenler de vardı. Ama ne zamandır durum değişti. Başbakan Erdoğan, daha İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken Kürt sorununun çözümü için raporlar hazırlatmış birisi. Cumhurbaşkanı Gül’ün de sorunun varlığını açık olarak kabul ettiğini biliyoruz. Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ da, her ne kadar “Kürt sorunu” demese de, seleflerinden oldukça farklı bir profil izliyor.

Yanlış strateji

Eğer devlet sorunun varlığını kabul ediyor ve bunu samimi olarak çözmek istiyorsa birilerini muhatap almak zorunda. Peki çözüm sürecinde devletin muhatabı kim ya da kimler olacak, olabilir? İşte önümüzdeki en zor sorulardan biri budur. Erdoğan bunu bildiği için seçimlerde Güneydoğu’ya daha fazla önem verdi. Öyle ki 2007 Genel Seçimlerindeki zaferin ardından “Partimizde daha çok Kürt kökenli milletvekili var. Dolayısıyla Kürt kökenli vatandaşlarımızı esas biz temsil ediyoruz” dedi. AKP Liderinin hesabı Güneydoğu’nun tartışmasız birinci ve hatta tek partisi olup çözümü kendi içinde üretebilmekti.

Bu stratejiye bağlı olarak önüne yerel seçimleri ve Diyarbakır ile Batman belediye başkanlıklarını koydu. Bu süre zarfında TBMM’deki DTP’lileri bile muhatap kabul etmeyerek Kürt sorununu partisine endekslemeye çalıştı. Fakat yerel seçimlerde Güneydoğu’da yaşadığı hezimet, yeni belediyeler alamamasına ek olarak Van ve Siirt’i de DTP’ye kaptırmış olması Erdoğan’ın hayallerini suya düşürdü.

Erdoğan’ın bu tarihi stratejik hatasının Türkiye’yi taşıdığı noktaya bir göz atalım: DTP Lideri Ahmet Türk kısa bir süre öncesine kadar halkın eylemlerine destek vermemesinden şikayet ediyordu, ne zamandır hayatında görmediği kalabalıklara sesleniyor. Yani Erdoğan DTP’yi marjinalleştirmek yerine köklerini güçlendirdi. En kötüsü DTP (ve genel olarak Kürt hareketi) içindeki “güvercin”lerin kollarını, kanatlarını kırdı. Sistem tarafından sürekli dışlanan DTP’nin PKK çizgisiyle iyice özdeşleşmesi kadar normal bir şey olamazdı zaten.

“Başbakan hatasından dönüp bugün DTP’yi muhatap almak isterse ne olur?” diye sorulacak olursa cevabı çok kolay. DTP’liler kendisine herhalde, “Sizin muhatap almanız gereken kişi Öcalan’dır” derler.

 

Yorum:

Böyle bir durum karşısında başımızı kuma gömmemizin en çok bize zararı vardır. Bir sorun varsa, vardır onu yok saymak veya yönünü değiştirmek bazı kesimlerin egosunu tatmin edip diğer kesimlerin öfkesini arttırıyor ve kalıcı bir çözüm doğamıyor. Devlet Öcalan’ı muhatap almamakla bana göre en doğrusunu yapıyor ancak bunu yapmasıyla onu İmralı’da tutması arasında ben büyük çelişki görüyorum.

Türkiye’yi yıllarca kana boğan bir örgütün lideri karga tulumba yakalanıp Türkiye’ye gönderiliyor. Türk hükümeti ve halkı duruma çok sevinmiştir, o kadar çok sevinmiştir ki ne yapacağına bir türlü karar veremez. Öcalan’ı yargılamada o kadar kararsız kalır ki, yurtdışındaki dostların! müdahalesine ihtiyaç duyar. Durum böyle sürer gider, bir unutulur(olay gündemden düşse de bilirkişiler! aslında hep uyanıktır), bir hatırlanır ama hiç çözülemez. Ertelenir, bekletilir bu böyle sürer gider. Gün gelir bu durumun adı “Biz onu muhatap almayız.” olur. İşte bu hiç de anlaşılır değildir. Madem muhatap alacak kadar adam yerine koymuyorsun, dinlenecek ve önerecek hiçbir şeyi yok diyorsun o zaman niye onu hakkıyla yargılayamıyorsun. Devlet bunu yapmayarak, İmralı’da yetiştirdiği filozofun savunulabilir taraflarının olduğunu, davanın sanılandan çok daha büyük olduğunu, Öcalan’ın Türkiye siyasetinde önemli bir yeri olduğunu, daha da ileri gidersek bu sorunlu baş edemediğini kabul etmiş olmuyor mu?

 Yoksa mevcut durum muhatap almama değil!

Onu muhatap almayabilir, DTP’yi de muhatap almayabilir. Ancak Türkiye’li Kürtlerin ne düşündükleri ve istedikleri çok önemli, devlet onları muhatap almak zorunda. Meclisteki temsilcileri DTP gibi görünse de aslında DTP tam olarak Kürt halkını temsil eden bir profil çizmiyor.

Ancak DTP, TBMM koltuklarına kaba kuvvetle değil, yasal yollardan yerleşti. AKP hükümeti onlarla masaya oturmasa bile tavrını değiştirerek onlara olan mazlum sempatizanlığının önüne geçmeli.

Halk oylarıyla bir araya gelmiş insanlar devlet ve millet yararına masaya oturamayacak kadar devekuşu olmuşlarsa, hükümet kimi muhatap alırsa alsın bu sorunun altından kalkamayacak.

Cumhurbaşkanı Gül’ün “İyi şeyler olacak.” Vaadine gelince, bu umut verici olsa da, ben iyi şeylerin izafi olacağı kaygısındayım.

 

Tayibet Erzen






Sayı: 7 | Tarih: 26.07.2009
Nazlı Ilıcak
Satılık kız!
2526 Okunma
6 Yorum
Fatma Karuç
Mehmet Şevket Eygi
Bazı Bid'atlar
1737 Okunma
13 Yorum
Hasan Koç
İskender Pala
Şiirimizin Târihî Yolculuğu
1573 Okunma
1 Yorum
Kadir Pürde
Fehmi Koru
Ruhban okulu ve ihl meselesi
1564 Okunma
10 Yorum
Ahmet Kirtekin
Oktay Ekşi
Deyimlerin önemi
1531 Okunma
4 Yorum
Vahap Alma
Ahmet Hakan
Bir değişimin anatomisi
1411 Okunma
4 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Hakan Albayrak
Kelime-i Tevhid, özgürlük ve güvenlik parolasıdır”
1361 Okunma
2 Yorum
Veysel İpekçi
Abdullah Büyük
Sosyal buhranlar ve ilahi teselli
1360 Okunma
Sedat Aksakal
Ruşen Çakır
Devlet kimi muhatap alacak?
1336 Okunma
Tayibet Erzen
Ahmet Turan Alkan
Aşkımızın büsküvit tenekesi
1332 Okunma
Emine Hocaoğlu
Reşat Nuri Erol
Parada neler oluyor?
1320 Okunma
1 Yorum
Ilker Ardic
Hayrettin Karaman
Katsayı meselesi
1307 Okunma
2 Yorum
Hilmi Altın
Türker Alkan
Takdiri ilâhi ve teknoloji
1292 Okunma
Mehmet Seyyar
Ahmet Taşgetiren
İlginç bir mukayese
1290 Okunma
1 Yorum
Zübeyir Erol
Mahir Kaynak
Yakışmıyor! Yakışmıyor!
1285 Okunma
7 Yorum
Süleyman Karagülle
Ertuğrul Özkök
O soru bana sorulsaydı
1277 Okunma
Süleyman Akdemir
Yılmaz Özdil
İmam hatip adaletsizliği
1275 Okunma
1 Yorum
Leyla Okta
Fikret Bila
Suriye ile iki devlet, bir hükümet modeli
1267 Okunma
Harun Özdemir
Murat Bardakçı
İkoncan dediğin sereserpe yatamaz, boyluboyunca uz
1246 Okunma
Recep Yıldırım
Mümtazer Türköne
'Kürt sorunu'nu HSYK çözer
1210 Okunma
Arif Ersoy
Bekir Coşkun
Rock çocukları...
1183 Okunma
3 Yorum
Ersoy Kılıç
Mehmet Altan
İmam-Hatip'teki Papaz
1178 Okunma
1 Yorum
Mehmet Hikmetumut
Bekir Berat Özipek
Yargıtay kararları da temyiz edilir!
1159 Okunma
Bünyamin Demir
Cengiz Çandar
Kürtlerin “saklı” coğrafyasından...
1071 Okunma
1 Yorum
Ekrem Fildişi


© 2024 - Akevler