Rusya- İsrail ilişkisi
1837 Okunma, 0 Yorum
Mahir Kaynak - Star
Süleyman Karagülle

- Referandum ülkenin tüm gündemini doldurduğu için dışarıyla ilgilenmiyoruz. Tüm siyasi partiler, medya bu konuyu önemserken başka bir konuyu tartışmanın ilgi çekmeyeceğini biliyorum ama dışımızdaki gelişmelerin ülkemizi büyük ölçüde etkileyeceğini düşündüğüm için bu yazıyı yazıyorum.

- Türkler bu planı sezip değerlendirmesin diye bu işleri bu tarihlerde yapmışlardır. Hatta bu anlamsız referandumu ortaya koyan bu görüşme ve anlaşmanın gözden kaçırılması için yapıldığı söylenebilir. Çünkü altı ay böyle anlamsız bir referandumla meşgul edilmesinin başla türlü şimdilik izahı yoktur.

 

- Kısa bir süre önce Rusya ile İsrail savunma bakanları bir işbirliği anlaşması imzaladılar. Bu anlaşmanın ilgi çeken yanı İsrail’in askeri teknoloji alanında Rusya’yı destekleyeceğini söylemesiydi. Askeri Teknoloji açısından son derece gelişmiş olduğunu düşündüğümüz, uzay teknolojisinde ABD ile başa baş hatta biraz önünde olduğu söylenen Rusya, İsrail gibi küçük ve sadece bölgesel savunma sorunları olan bir ülkeden ne alabilirdi?

- Rusya ABD’den doğrudan silah almaz. İsrail’den dolaylı alır. İslam direnişçilerine onu kullanabilir. İran Arabistan savaşını başlatabilir. Türkiye devreye sokulur. Böylece tüm İslam ülkeleri birbirine vurdurulur. Sonunda İran mağlup edilir. İsrail ve ABD Araplara yardım eder. Sonunda Orta Doğu’ya İsrail hâkim yapılır.

- Ayrıca bugüne kadar İran’ın en önemli destekçisi sayılan Rusya neden İran’ın baş düşmanı olan İsrail ile böyle bir ilişki içine giriyordu?

- ABD önce Müslümanları Rusya ve Çin’e karşı kışkırtır. Onları operasyona zorlar, sonra kendisi gayrimeşru saldırıya geçer, onlar ses çıkaramaz. Rusya anlaşarak terörü birlikte yok eder.

 

- Birçok çelişki içeren bu yakınlaşma gerçekte Ortadoğu’daki muhtemel gelişmeler için bazı ipuçları veriyordu. Eğer İsrail İran’a saldırırsa bu Rusya’yı İran karşıtı cephede gösterecekti. Rusya İran’a saldıran gücün askeri müttefiki konumuna gelecekti.

- Rusya Çeçenistan, Çin Doğu Türkistan’la meşgulken; o İran’ın ve Türkiye’nin işini bitirecek, Arabistan onun himayesine girecektir.

- Bu arada başka bir gelişme tabloyu tamamladı. Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ABD’den rekor düzeyde silah alımı anlaşması yaptılar. Bu silahlar İsrail’e mi yoksa İran’a karşı mı kullanılmak amacıyla alındı. Yani bölgede ayak sesleri duyulan ve bizi çok yakından ilgilendirecek hatta tarafı haline getirmesi söz konusu olan çatışmada taraflar nasıl şekillenecekti?

- ABD doları geri çekmek için silah satar. ABD Irak’tan çekiliyor. İç savaşı ortaya koyar. Fırsattan yararlanan İran Irak’a saldırıp işgal eder. Türkiye devreye girer Irak’la savaşır. İran mağlup olur. Araplar Türkiye’ye saldırır. Araplara yardım eder. Sonunda İsrail galip gelir.. Bunlardan hangisinin oluşacağını şartlar gösterir.

- Bütünü değerlendirdiğimizde şu sonuçlara varabiliriz: Taraflar din temelinde ya da  mezhep farklılıklarına dayalı olarak tanımlanmayacak. Ayrıca İsrail’in İran’a saldırması engellenecek. Çünkü bu durum bölgedeki Müslüman halkın İran’ın yanında yer almasına neden olacak. Farklılık soy  temeline dayalı olacak ve Bir Arap-Fars çatışması söz konusu olacak. Zaten Irak-İran savaşında Şiilik bir ittifak sebebi olmamış ve Arap Şiilerle İranlılar senelerce çatışmıştı.

- Plan Orta Doğu’da İsrail hâkimiyetini sağlamadır. Savaşmadan sağlamadır. Savaş sonu İsrail aracılığıyla sükûnet sağlanacak ve İsrail Orta Doğu’nun güvenlik finansörü haline getirilecektir.

- Bu durum Irak’taki iktidar sorununun çözülmesine de yardım edecek. Arap ülkeleri İran’ın Irak içindeki etkinliğine karşı çıkacak ve Irak’ın İran kontrolüne girmesi engellenecek. Suriye İran’a değil Araplara yakın duracak.

- Bütün Orta Doğu İsrail’in denetimine sokulacak.

- İsrail bu projeden kendisinin İran’a müdahalesinden daha karlı çıkacak. Çünkü Araplar artık İran’la yan yana gelemeyecek, gelenlerin tüm destekleri yok olacak ve Filistin sorunun çözülmesi kolaylaşacak. Bu konjonktürün Irak’taki Kürtlerle Arapların ayrışmasıyla sonuçlanması kaçınılmaz görünüyor. Zaten aradaki duygusal sorunlar, Arapların Kürtleri hain ve işbirlikçi saymaları bu ayrışmayı keskinleştirecek.

- Bu çatışma nerden başlanacak, nerde bitecek bu husustaki karar olayların gelişmesi devletlerin verecekleri cevaplara bağlıdır. Hedef tektir: Orta Doğu’yu parçalamak, devletlerden oluşan birlik kurmak, İsrail’i de etkin hale getirmek.

- Bu analizim beğenilmezse farklı bir senaryonun yazılması ve bunun tüm bölgeyi kapsaması gerekir ve bu senaryoda Rusya-İsrail yakınlaşması ve Arapların elli milyar dolarlık silah alımının kime yönelik olduğu açıklanmalıdır.

- Analiziniz doğrudur. Bir de Rusya’da yakında karışıklıklar çıkacak, Rusya canavarca bastıracak, bu ara İran ve Türkiye’de kanlı savaşlar başlayabilir. Sonra İran sorunu çözülür.

- Referandumun kamuoyunu tamamen işgal ettiği bugünlerde dışarıyla ilgilenmem bunun sonuçlarının çok daha önemli olacağını düşünmemden kaynaklanıyor ve böyle bir dönemde, hangi nedenle olursa olsun, kamplara ayrılmayı doğru bulmuyorum. Umarım bayram  bizi yakınlaştırır.

- Türkiye ne yapmalı:

a)    Türkiye ile Irak anlaşmayarak ortak savunma paktını oluşturmalıdır.

b)    Diğer Orta Doğu devletlerini de pakta çağırmalıdır. Geleni almalıdırlar.

c)    Sovyet, Çin ve Hint Müslümanlara diyanet görevlileri göndererek devletlerine isyan etmemelerini anlatmalıdırlar.

d)    Pakt devletlerine bir devlet olursa derhal birlikte o ülke işgal edilmeli orada derhal bağımsız bir demokratik devlet kurulup çekilmelidirler.

e)    ABD bu pakttaki devletlere saldıran devletleri desteklerse yahut Türkiye’ye füze gönderirse pakt devletleri İsrail’i işgal etmelidirler. İsrail saldırmasa da işgal edilmelidir.

f)     Sonunda Türkiye İsrail devletine Tevrat’ın ve Kur’ân’ın vaat ettiği arzı mev’ûd Yahudilere verilmelidir.

 

Ziyaretin anlamı 5 Eylül 2010 Pazar özeti

ABD genelkurmay başkanı Türkiye’ye geldi. Irak’tan çekilme ordumuzun konusu değildir. İran’la ilgili de olduğu söylenemez. Irak güvenliği ile olabilir. İran’ın da katılması Türkiye ile İran arasında sorunlara sebep olabilir. Ve Türkiye’nin yeni rolü sadece siyasi değildir.

Özet yorum

Büyük Orta Doğu projesi sermayenin projesidir: Müslümanları organize edip etkin güçlere isyan ettirip sonunda istediğini onlarla yaptırmak ve Müslümanların soykırımını gerçekleştirmek.

 

Rusya-İsrail ilişkisi 11 Eylül 2010 Cumartesi

Oylama sırasında dışarıda ülkemizi ilgilendiren olaylar olmaktadır. İsrail silah teknolojisinde Rusya’yı destekleyecekmiş. İran’ı destekleyen Rusya şimdi neden İsrail’le kol kola? İsrail İran’a saldırsa, Rusya etkisiz hale gelecek. Arabistan ve Körfez ülkeleri ABD’den bolca silah aldılar. İran’a karşı mı? Bu İsrail’in savaşını dini savaştan çıkaracak. Arapları İran’a karşı birleştirip Irak’ı koruyacak. Kürtleri de Irak’a karşı birleştirecek. Yoksa İsrail ve Rusya anlaşması nedir, elli milyarlık silah neden alındı? Sorun önemli.

Özet Yorum

Sermayenin metodu ülkeleri birbirleriyle savaştırmak, sonunda mağlup olanı galip getirerek herkesi emrine almak, Araplara silahın satılması, İslam ülkelerini birbirine katmayı amaçlamaktadır. İsrail’in Rusya’ya yaklaşması bu savaşın başında İsrail’i savaşın dışında tutmayı hedeflemektedir. Türkiye Başlangıçta tarafsız kalmalıdır. İran galip gelecektir. İsrail Araplara yardım edecektir. Türkiye de İran’a yardım edip İsrail’in sonunu getirmelidir.

 

 

Süleyman Karagülle






Sayı: 66 | Tarih: 12.09.2010
Mahir Kaynak
Rusya- İsrail ilişkisi
1837 Okunma
Süleyman Karagülle
Ruşen Çakır
Niye böyle oldu? Bundan sonra ne olur?
1259 Okunma
Tayibet Erzen
Mehmet Şevket Eygi
Aykırı İlâhiyatçılar
1192 Okunma
Emine Hocaoğlu
Zülfü Livaneli
Niçin Hayır!
1185 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
Rahibe afişine dair (2)
1174 Okunma
4 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Ebubekir Sifil
Bu Cadde Çıkmaz Sokak
1114 Okunma
3 Yorum
Zafer Kafkas
Reşat Nuri Erol
Refah ve saadet
1108 Okunma
3 Yorum
Ilker Ardic


© 2024 - Akevler