Bozulur bu ateşkes
455 Okunma, 0 Yorum
Ahmet Hakan - Hürriyet
Lütfi Hocaoğlu

11.10.2020

Dikkatinizi çekti mi?

Şu ana kadar...

Şu koca yeryüzünde...

Bir tek kişi bile...

“Ermenistan haklıdır” demedi, diyemedi.

Bozulur bu ateşkes

Putin’i, Macron’u, Trump’ı...

Hatta ve hatta Paşinyan’ı bile...

Böyle bir şey demedi, diyemedi.

*

“Ermenistan haklıdır” diyemeyenler, ne dediler?

Şöyle dediler:

*

“Masaya oturun. Anlaşın. Savaş bitsin. Ateşkes ilan edilsin”.

*

Ve dün itibarıyla...

Azerbaycan’ın gönülsüzce razı olduğu bir ateşkes kararı çıktı.

*

Sonuç?

Sonuç şu:

Haksız haksızlığa devam ediyor...

Haklı hakkını alamamış durumda.

*

Durum budur ve böyle bir durumda ilan edilen ateşkesin tutma ihtimali yoktur.

*

Bozulur bu ateşkes.

Bugün olmazsa yarın.

Yarın olmazsa öbür gün.

Öbür gün olmazsa gelecek yıl...

Yazının tamamı için tıklayın

 

Yorum:

Eski Sovyetlerdeki güç

Devlet güç demektir. Güçlü değilsen devlet değilsindir.

30 yıl önce Ermenistan Dağlık Karabağ’ı ele geçirdiğinde Azerbaycan hiçbir şey yapamadı. Güçlü değildi. Ermenistan da aslında güçlü değildi ama arkasında duran güçler vardı.

Yıllar geçti. Türkiye yıllarca para ödeyip bir türlü uçuramadığı İsrail Heron’larından bıkmıştı. Kendi insansız hava araçlarını yaptı. Daha da ileri gitti, silahlısını yaptı. Bu da günümüzde askeri alandaki en önemli güçtü. İçinde pilot olmadan uzakta kumanda edilen bir uçak en alçak noktalara bile gidebiliyor ve istediği yeri vurabiliyordu. Koca koca tanklar çaresiz kalıyordu. Sanki tonlarca ağırlıktaki devasa fili 1-2 cm’lik kurşunlarla yere indiren 70-80 kg ağırlığındaki insan gibiydi. Adeta fil suresindeki ebabiller gibiydi.

Tabi bu ebabillerden kardeşi Azerbaycan’a da verdi. Durumdan haberdar olan Putin artık Ermenistan’ın Azerbaycan karşısında şansı olmadığını biliyordu. El altında Ermenistan’a gaz verildi, onların destekleneceği ima edildi. Ama Putin’in hesabı başkaydı. Ermenistan ilk hamleyi yaptı ve demir bir yumrukla karşılaştı. Ermenistan afallamıştı. Hemen kendisine gaz veren hamisine sarılmaya çalıştı ama hamisi zaten onu oyuna getirmişti. Hamisinin başka hesapları vardı. Ama Azerbaycan’ın da tam kazanmasını istememekteydi. Bu nedenle ateşkesi başlatmalarını sağladı. Putin orada bir belirsizlik istiyordu. Azerbaycan ateşkesi kabul etmemeliydi ama arka planda Putin ile Aliyev ne konuştu, bilemiyoruz. Aliyev mecbur bırakılmışa benziyordu.

Bu ateşkesin kabul edilmesi yanlıştı. Azerbaycan asla durmamalıydı. Durarak olayı sürüncemeye götürmüş oldu. Ancak yazının başında dediğim gibi devlet güç demektir. Rusya oradaki güçtür ve genellikle o ne derse o olur eski Sovyetler bölgesinde.

Zamanla göreceğiz ve ortaya çıkacak ince planlar o bölgedeki. İlk andaki heyecan yanıltıcıdır. Arap Baharı adı verilen olaylar da insanları heyecanlandırmıştı. Diktatörler gidecek diye seviniyorlardı. Daha beter durumlar olunca geçmişi özlediler. Azerbaycan ve Türkiye oyuna gelmemeliler ve adımlarını çok dikkatli atmalıdırlar.

 

Lütfi Hocaoğlu






Sayı: 590 | Tarih: 11.10.2020
Mehmet Barlas
Türkiye’yi her türlü iç ve dış saldırıya karşı koruyabi
İlk hücre
573 Okunma
Tayibet Erzen
Ergün Diler
SIRADAKİ
Dünya Siyaseti
474 Okunma
Süleyman Karagülle
Ahmet Hakan
Bozulur bu ateşkes
Eski Sovyetlerdeki güç
455 Okunma
Lütfi Hocaoğlu