Türkiye eski Türkiye değil ama bunun farkında olmayanla
520 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

15/08/2020

Türkiye eski Türkiye değil ama bunun farkında olmayanlar var

Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail'in Filistinlilerin içinde bulunduğu trajik durumun umursanmadığı anlaşma, uluslararası ilişkilerde din ve insanlık gibi olguların ağırlık taşımadığını kanıtlıyor. Aynı durum Mısır'ın kurduğu ilişkiler için de söz konusu değil midir?

Bizim açımızdan
Ancak Türkiye
'nin ilişkilerinde durum farklıdır. Örneğin Türkiye için İsrail'in konumu Filistin sorununa endekslidir. Mesela Hindistan'la Pakistan anlaşmazlığında, Türkiye kayıtsız şartsız Pakistan'dan yanadır. Ya da Azerbaycan, Türkiye'den farksız bir ülkedir bizim için.

Erdoğan gerçeği

Bütün bu durumları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünyaya bakış açısından soyutlamak mümkün değildir. Soğuk Savaş'ta başlayan Amerikan ittifakı bir anlamda Türkiye'yi Amerika'nın uç beyliği konumuna yerleştirmişti. Dünyadaki bağımsızlık hareketlerine bile Amerika'dan bağımsız biçimde yaklaşamazdık. Türkiye Amerika'ya bağımlıydı. Ama bu tek taraflı bir bağımlılıktı. Sovyetler Türkiye'yi Kıbrıs'tan ötürü tehdit ettiğinde Amerika olaya seyirci kalırdı.1974'teki Kıbrıs müdahalesinden sonra ise Amerika Türkiye'ye ambargo uygulamıştı.

Tamamı için https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/08/15/turkiye-eski-turkiye-degil-ama-bunun-farkinda-olmayanlar-var

Yorum:

Oyunu doğru anlamak

Ülkemizde özellikle iktidar cephesinde bu pek kabul görmese de korkunç bir ekonomik krizin eşiğindeyiz. Borsaya müdahale ile ancak değerler kontrol altına alınılabiliyor veya öyle olduğu zannediliyor. Dışa bağımlılığın sürdüğü, bunun için ciddi önlemlerin de alınmadığını biliyoruz. Ülkede en temel ihtiyaç olan gıda bile ithalat yoluyla karşılanıyorken ve bu verimli Anadolu toprakları atıllığa terkediliyorken bazı şeylerin değiştiğini söylemek oldukça güç. Yahut sormak lazım, nedir bizi olumlu anlamda eskiden daha önde yapan, nedir olumlu gelişmeler?

Siyasi arenada bir iki çıkış yapıp geriye çekilmek, sonrasında ciddi bir fatura ile karşılaşmak demek hem de hiç hissettirilmeden. O yüzden başarılı siyaset ile slogancılığı iyi ayırt etmek gerekiyor. Efektif ama çok ses getirmeyen hamleler nedense hep bizim aleyhimizde olanlar oluyor, lehimizde bir durum yok, maalesef.

 

 

Tayibet Erzen






Sayı: 582 | Tarih: 16.08.2020
Mehmet Barlas
Türkiye eski Türkiye değil ama bunun farkında olmayanla
Oyunu doğru anlamak
520 Okunma
Tayibet Erzen