EŞ-ZAMAN
550 Okunma, 1 Yorum
Ergün Diler - Takvim
Süleyman Karagülle

EŞ-ZAMAN (09.05.2020)
Main Street ile 
Londra merkezli Wall Street savaşıdır bu! Tarihteki karşılığı ise Kuzey-Güney Savaşıdır! Derin Amerika Wall Street'e sızdı mı? Sızdıysa bunu nasıl gerçekleştirdi?
Derin Amerika, Rus oligarklar, Trump, Soros ilişkilerini en ince ayrıntısına kadar çözüp, Wall Street'i de içine hapsediyordu.
Petrol operasyonundan sonra Amerikan şirketleri de battı ancak asıl batan Rus oligarklar oldu. Trump’la ve Soros’la birlikte yürüyen oligarklar.  Bir de birçok işadamı karısının Derin Amerika’yla ilişkili olduğunu da öğreneceğiz. Bunu farkeden işadamları daha da güçleniyor fark etmeyenler ise iflas ediyor.

 

-Tekel Sermaye kendine göre kurallar koyar, o kurallara uyanları destekler. Uymayanları ise devre dışı eder. Bu kuralların başında evlilikler gelir. İstediği evlilikleri yapanları yüceltir. Diğerlerini devre dışı bırakır. Sermaye bu isteklerini yapmak için kimseyle pazarlık yapmaz. İstihbaratı ile takip eder. İstediği gibi hareket edenleri yüceltir. İsteklerini keşfeden, bunu kendiliğinden bilen kimselerle iş yapar.

 

CADDE SAVAŞI (12.05.2020)
2000 yılında Main Street ile Wall Street çatışmaya başladı. Sonrasında muazzam bir operasyon olan İkiz Kule saldırılarını gördük. ABD içinde dünya savaşı başlamıştı. Oraya
 sığamayacağı için de Irak'a, Afganistan'a kadar uzanmıştı.
2008'de yine iki caddenin çatışma hali ortaya çıktı. 2009 Mortgage sarsıntısı dünyayı ekonomik krize itti. Birçok banka battı. 150 yıllık dev Lehman Brothers iflas ettiğini açıkladı. Wall Street en büyük darbesini aldı.
Wall Street sermaye ve üretimleri bireysel yatırımcılara bağlı yani küreselcilerin evi. Main Street Derin Amerikan’ın bulunduğu ev. Artık savaş başladı biri kazanacak.
FED, Wall Street'i destekledi ama Main Street'e destek vermek için şirketlere ortaklığı şart koşuyordu. Derin Amerika FED’in bu hareketini engelledi. Küresel Sermaye’nin, FED üzerinden yaptığı Main Street saldırısı püskürtüldü. Derin Amerika'nın elinde FED olmadığına göre ya silahla ya da FBI ile Wall Street'e saldırı planlanıyor. Silahlar suikastta, FBI ise Küresel Sermaye tutuklamalarında kullanılacak gibi...

 

-Tekel Sermaye taraf olmaz. İki tarafı oluşturur, onları çatıştırır, istediğini galip getirir ve istediğini de kenara çeker. Dolayısıyla aslında çarpışmış görünen iki taraf aynı yerde yönetilir. Bugün Amerika’da olan sıkıntı, faizli işçilik sisteminin sorunları çözemez olmasından ileri gelmektedir. Sermaye bugünkü aktörleri değiştirmek istemektedir. Ancak yerine getireceklerini bulamamaktadır. Bütün sorun buradadır. Hatta üçüncü cihan savaşını da çıkaramamaktadır. Çünkü savaş çıkarsa sonrasında yapacakları mevcut değildir, bir planı yoktur. Tekel Sermaye ya Kur’an’ın gösterdiği kredileşmeli ortaklık düzenini benimseyecek, ya da tüm gücünü yitirecektir.

 

ASIL VİRÜS (13.05.2020)
Amerika Birleşik Devletleri, her yıl 3,5 ila 4 trilyon Dolar arasında vergi topluyor. Main Street 3 trilyon Dolar vergi öderken, Wall Street sadece 400 milyar Dolar Amerikan devletine vergi ödemesi yapıyor. Uzun zamandır itiraz da bunaydı. Ancak Derin Amerika da, çalışan Amerikalılar da, vergisini ödeyen Amerikalılar da son sözü söyleyemiyor. Kararı veren, hayata geçiren güç İngilizlerdi! İşte 4-5 aydır virüs merkezli başlayan çatışma halinin altında yatan gerçek bu.
Net olarak 
IMF zengin aileleri hedef aldı!
IMF, zenginlerden daha çok vergi alınmasını istiyor. Derin Amerika Wall Street’in vergisini 400 milyar Dolar’dan 
1,7 TRİLYON Dolar’a çıkaracak.
Bazı şirketler Akdeniz'den çekilmeye başladı. Wall Street'le anlaşma yapan bu şirketlerin neden geri adım attığı konusunda değişik yorumlar var.
Derin Amerika, Wall Street'i Londra'dan koparmak istiyor. Ardından Main Street ile Wall Street'i birleştirmek için planları uyguluyor. Son tahlilde 
para ile silahı yan yana getirmek niyetinde... Tek kutuplu dünya yani! Bu hamlenin sonuçlarını 5 kıta da yakından

Hissedecek, yaşayacak. Bundan kaçış yok.

 

-Tekel Sermaye dünyayı iki gruba ayırmıştır. Amerika’daki gruba para üretme yetkisi ve görevini vermiş. İngiltere’deki gruba ise bu grubun vermiş olduğu krediyi kullanma görevini vermişti. Tam istihdam sağlanıncaya kadar bu düzen dengeli bir şekilde devam etmiştir. Arada bir bazı tıkanmalar olmuşsa da bunları cihan savaşları ile bertaraf etmiştir. Bugün ise tam istihdam sağlandığı için işçilik sistemi artık geçerli olmaktan çıkıyor. Dolayısıyla Tekel Sermaye yani Derin Güç dengeyi sağlayamıyor. Derin Güç bu iki grubu bırakamıyor ama değişmek istediği için farklı denemeler yapmaktadır. Corona Virüs Çin’de üretilmişse, üreten Derin Sermaye’dir. Şimdi aşı üretilmektedir. Onu da üreten Derin Sermaye’dir. Virüs yeteri kadar etki yapmadığı için şimdi aşı deneyip virüsü etkili hale getirecektir.

 

HESAP LÜTFEN (14.05.2020)

ABD artan borcundan rahatsız da olsa eli güçlü. Başkasının parasıyla refah içinde yaşıyorlar, dünyayı yönetiyorlar. ABD ayrıca Çin-Japonya-Araplar'dan gelen paralarla da dünyadaki ülkeleri borçlandırarak oyunun ikinci halkasını inşa etmekte. Ancak Trump, 24 Mart saat 06.00'da çok önemli isimlerle toplantı yaptı. ABD'nin dış borcunu ve gelecekteki tahmini rakamları sordu. Blackstone Group Inc. Başkanı Stephen 2025 yılında 30 trilyon Dolar, 2030 yılında 44 trilyon Dolar borcu olan bir Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyor olacağız. Sistem çöktü, sürdürülmesi imkânsız bir yola girildi cevabını verdi. Trump, bu açıklamalarla gerçeği anladı. Elinde olsa Wall Street'i yok edecekti. Hatta Main Street'i de yok edecekti. Geldiği nokta burasıydı. İşte bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Wall Street-Main Street çatışması, yeni dünyaya son şeklini verecek. Çin’in hedef olması demek parayı elinde tutanlara saldırı demektir. ABD borcunu silmek, üzerine para almak için adımlarını sıklaştırıyor. Bakalım ne olacak...

 

-Tam istihdam sağlanınca faizli işletmeler çalışamaz olurlar. Faizli Dolar artık reel faizi alamaz olur. İster Devlet olsun ister Sermaye olsun faizli sistemi çalıştırabilmek için karşılıksız para basarlar. Enflasyon olur. Böylece halk borçlanır, bankalar alacaklı olur. Borç ve alacak artmaya devam eder ve borç stoku belli seviyeye ulaşınca para gücünü kaybeder. Hiper enflasyon olur.

Bugün, henüz para gücünü kaybetmemiştir. Altın ile karşılaştırıldığı zaman Dolar ve Euro paralel olarak değer kazanmaktadır. Bir gün Dolar ve altının birlikte değer kazanması duracak, böylece ekonomik tufan olacak. Altın bonosuna geçenler kurtulacak, diğerleri ise boğulup gidecek.

BAY T. (15.05.2020)

Trump'ın eski seçim kampanyası menajeri Manafort, bugünlerde her ne kadar sorun yaşasa da en yakın arkadaşı Rus oligark Deripaska ve Türkiye'de yaşayan çok önemli bir işadamı. Bu Türk iş adamının kod adı Bay T.
Manafort ve Deripaska'nın para aklama işini Güney Kıbrıs'ta yapan kişi de Bay T. Şimdi Manafort, hapisten Derin Amerika'nın isteğiyle çıktı. Bu net! Obama ve Clinton ailesinin kirli sırlarını bilen, Pizzagate'le ilgili hala bilinmeyenlerin tek adresi Manafort.
Rus zengin iş adamı Deripaska, Nat Rothschild'le mutlaka görüşüp Manafort'un köstebekliğine karşı önlem alacak. Aynı şekilde Obama ve Clinton'a yakın bazı isimler de Nat Rothschild'i ziyaret edecek.
Bay T, Manafort'un Ukrayna'daki mal varlığını da yönetiyor. Şimdi Manafort kaç kişinin gizli bilgilerini Derin Amerika ile paylaştı ya da paylaşacak. Dünyanın en sessiz bölgesinde bile Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan gerilimin etkisi görülüyor. Bu da geçmişte yapılan ve asla bozulmaz denilen ortaklıkları da sarsmaya başladı. Kimileri yeni ortaklık arıyor, kimileri kirli geçmişi nedeniyle ortaklığa bağlı bekliyor. 

-Tekel Sermaye bir kurumun başına getirdiği kimseleri kurumun gerektiğinde değiştirebilmesi için o kuruma sıradan bürokratlar yerleştirir. Bunlar bazen bir kapıcı, bazen bir sekreter, bazen sıradan bir işçidir. Hiçbir şeye karışmazlar. Üstlerinin kendilerine verdiği işleri başarılı şekilde yaparlar. Çünkü Sermaye onları destekler. Böylece kurum içinde bilen, iş yapan bir kadro oluşur. Üst yöneticilerini değiştireceği zaman hiçbir sıkıntı çekmez. Yöneticiler gider, başka yöneticiler gelir, aynı görevliler yeni yöneticilere rahatlıkla uyum sağlarlar.

 

NOT: Yazıda yer alan italik ifadeler Süleyman Karagülle’ye aittir.

 

Yorum:

 

Merkezi Sistemin Çöküşü

Yönetme işi bir sanattır. Çeşitli şekilde yönetimler vardır. Sermaye’nin bürokratları yerleştirip kurumları öyle idare etmesi ve üst yöneticilerini sık sık değiştirmesi merkezi yönetim için en uygun sistemdir. Türkiye’de bucaklar vardı. Halkın işleri yerinden ve daha uygun bir şekilde çözülüyordu. Sermaye bucakları kapattırdı ve halkın sorunları kamu ile çözülemez hale geldi. Sermaye de çözemediği için bugünkü perişan Türkiye ortaya çıktı. Kur’an düzeninde merkezi yönetim yoktur. Güçlü semt ve bucaklar vardır. Bunlar merkezden bağımsızdır. Kendi aralarında çözemedikleri sorunlarda merkeze başvururlar ve merkez onlara yardım eder, hükmetmez.

İşçilik döneminde merkezi yönetim verimli bir şekilde çalışırken tam istihdam sağlanınca işçilik sistemi çalışamaz olunca, Sermaye’nin merkezi yönetim sistemi de işe yaramaz hale geliyor.

 

 

Süleyman Karagülle


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
21.05.2020
05:30


1967...1968...1969...AKEVLER 54 YILDIR ÇALIŞIYOR...2018...2019...2020

BİZLER ÇALIŞIYOR VE YENİ İSLÂM MEDENİYETİ’Nİ KURUYORUZ...

SİZLERİ DE ÇALIŞMALARIMIZA DÂVET EDİYORUZ; BUYURUN, BİRLİKTE ÇALIŞALIM...

ADİL DÜZEN 1064

“ADİL DÜZEN” III. BİNYIL MEDENİYETİ PROJESİDİR

“VE BİZE DÜŞEN SADECE MÜBÎN/AÇIK TEBLİĞDİR.” (KUR’AN; Yâsin Sûresi, 36/17)

Haftalık Seminer Dergisi; 1064. Hafta - 16 MAYIS 2020 - Fiyatı: www.akevler.orga tıklamak!

BU DERGİYİ HER HAFTA OKUTABİLİR.. ÇOĞALTABİLİR.. DAĞITABİLİRSİNİZ...

“ADİL DÜZEN” UYGULAMALARI YAPMAK İÇİN BİZLERE DANIŞABİLİRSİNİZ...

*KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİ; 1064. SEMİNER

“HİÇ BİLENLER İLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?” (KUR’AN; Zümer Sûresi, 39/9)

İ L İ M TALEP ETMEK HER MÜSLÜMANIN ÜZERİNE FARZDIR.” (Hadis)

AdresAKEVLER İSTANBUL KOOPERATİFLERİ MERKEZİZafer Mah. Coşarsu Sk. No: 29 YENİBOSNA / İSTANBUL Tel: (0212) 452 76 51

Tefsir Seminer Notları Yenibosna’da Cumartesi akşamları okunup tartışılmaktadır.

GAYEMİZ: Bu “SEMİNER NOTLARI”nın İstanbul, Türkiye ve bütün dünyada “OKUNMASIANLAŞILMASI VE UYGULANMASI”DIR. - ADİL DÜZEN ÇALIŞANLARI

***

*“ADİL DÜZEN” DERSLERİ/YORUMLARI

ACİLEN YAPMANIZ GEREKENLER

-TUFANA KARŞI NELER YAPILMASI GEREKIR?-

Süleyman KARAGÜLLE

***

*SEBÎLU’R-REŞÂD” / MAKALELER

Virüs dünya düzeni mi, Adil Dünya Düzeni mi?-40

Virüs dünya düzeni mi, Adil Dünya Düzeni mi?-41

Virüs dünya düzeni mi, Adil Dünya Düzeni mi?-42

Reşat Nuri EROL

***

ŞUARA SÛRESİ- 4. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

طسم (1) تِلْكَ آيَاتُ الْكِتَابِ الْمُبِينِ (2) لَعَلَّكَ بَاخِعٌ نَفْسَكَ أَلَّا يَكُونُوا مُؤْمِنِينَ (3) إِنْ نَشَأْ نُنَزِّلْ عَلَيْهِمْ مِنَ السَّمَاءِ آيَةً فَظَلَّتْ أَعْنَاقُهُمْ لَهَا خَاضِعِينَ (4) وَمَا يَأْتِيهِمْ مِنْ ذِكْرٍ مِنَ الرَّحْمَنِ مُحْدَثٍ إِلَّا كَانُوا عَنْهُ مُعْرِضِينَ (5) فَقَدْ كَذَّبُوا فَسَيَأْتِيهِمْ أَنْبَاءُ مَا كَانُوا بِهِ يَسْتَهْزِئُونَ (6) أَوَلَمْ يَرَوْا إِلَى الْأَرْضِ كَمْ أَنْبَتْنَا فِيهَا مِنْ كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ (7) إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَةً وَمَا كَانَ أَكْثَرُهُمْ مُؤْمِنِينَ (8) وَإِنَّ رَبَّكَ لَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ (9) وَإِذْ نَادَى رَبُّكَ مُوسَى أَنِ ائْتِ الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ (10) قَوْمَ فِرْعَوْنَ أَلَا يَتَّقُونَ (11) قَالَ رَبِّ إِنِّي أَخَافُ أَنْ يُكَذِّبُونِ (12) وَيَضِيقُ صَدْرِي وَلَا يَنْطَلِقُ لِسَانِي فَأَرْسِلْ إِلَى هَارُونَ (13) وَلَهُمْ عَلَيَّ ذَنْبٌ فَأَخَافُ أَنْ يَقْتُلُونِ (14) قَالَ كَلَّا فَاذْهَبَا بِآيَاتِنَا إِنَّا مَعَكُمْ مُسْتَمِعُونَ (15) فَأْتِيَا فِرْعَوْنَ فَقُولَا إِنَّا رَسُولُ رَبِّ الْعَالَمِينَ (16) أَنْ أَرْسِلْ مَعَنَا بَنِي إِسْرَائِيلَ (17) قَالَ أَلَمْ نُرَبِّكَ فِينَا وَلِيدًا وَلَبِثْتَ فِينَا مِنْ عُمُرِكَ سِنِينَ (18) وَفَعَلْتَ فَعْلَتَكَ الَّتِي فَعَلْتَ وَأَنْتَ مِنَ الْكَافِرِينَ (19) قَالَ فَعَلْتُهَا إِذًا إِذًا وَأَنَا مِنَ الضَّالِّينَ (20) فَفَرَرْتُ مِنْكُمْ لَمَّا خِفْتُكُمْ فَوَهَبَ لِي رَبِّي حُكْمًا وَجَعَلَنِي مِنَ الْمُرْسَلِينَ (21) وَتِلْكَ نِعْمَةٌ تَمُنُّهَا عَلَيَّ أَنْ عَبَّدْتَ بَنِي إِسْرَائِيلَ (22) قَالَ فِرْعَوْنُ وَمَا رَبُّ الْعَالَمِينَ (23) قَالَ رَبُّ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا إِنْ كُنْتُمْ مُوقِنِينَ (24) قَالَ لِمَنْ حَوْلَهُ أَلَا تَسْتَمِعُونَ (25) قَالَ رَبُّكُمْ وَرَبُّ آبَائِكُمُ الْأَوَّلِينَ (26) قَالَ إِنَّ رَسُولَكُمُ الَّذِي أُرْسِلَ إِلَيْكُمْ لَمَجْنُونٌ (27) قَالَ رَبُّ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَمَا بَيْنَهُمَا إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ (28) قَالَ لَئِنِ اتَّخَذْتَ إِلَهًا غَيْرِي لَأَجْعَلَنَّكَ مِنَ الْمَسْجُونِينَ (29) قَالَ أَوَلَوْ جِئْتُكَ بِشَيْءٍ مُبِينٍ (30) قَالَ فَأْتِ بِهِ إِنْ كُنْتَ مِنَ الصَّادِقِينَ (31) فَأَلْقَى عَصَاهُ فَإِذَا هِيَ ثُعْبَانٌ مُبِينٌ (32) وَنَزَعَ يَدَهُ فَإِذَا هِيَ بَيْضَاءُ لِلنَّاظِرِينَ (33)

***

قَالَ لِلْمَلَأِ حَوْلَهُ إِنَّ هَذَا لَسَاحِرٌ عَلِيمٌ (34) يُرِيدُ أَنْ يُخْرِجَكُمْ مِنْ أَرْضِكُمْ بِسِحْرِهِ فَمَاذَا تَأْمُرُونَ (35) قَالُوا أَرْجِهْ وَأَخَاهُ وَابْعَثْ فِي الْمَدَائِنِ حَاشِرِينَ (36) يَأْتُوكَ بِكُلِّ سَحَّارٍ عَلِيمٍ (37) فَجُمِعَ السَّحَرَةُ لِمِيقَاتِ يَوْمٍ مَعْلُومٍ (38) وَقِيلَ لِلنَّاسِ هَلْ أَنْتُمْ مُجْتَمِعُونَ (39) لَعَلَّنَا نَتَّبِعُ السَّحَرَةَ إِنْ كَانُوا هُمُ الْغَالِبِينَ (40) فَلَمَّا جَاءَ السَّحَرَةُ قَالُوا لِفِرْعَوْنَ أَئِنَّ لَنَا لَأَجْرًا إِنْ كُنَّا نَحْنُ الْغَالِبِينَ (41) قَالَ نَعَمْ وَإِنَّكُمْ إِذًا لَمِنَ الْمُقَرَّبِينَ (42) قَالَ لَهُمْ مُوسَى أَلْقُوا مَا أَنْتُمْ مُلْقُونَ (43) فَأَلْقَوْا حِبَالَهُمْ وَعِصِيَّهُمْ وَقَالُوا بِعِزَّةِ فِرْعَوْنَ إِنَّا لَنَحْنُ الْغَالِبُونَ (44)

***

قَالَ لِلْمَلَأِ حَوْلَهُ

QAvLa LiLMaLaEi XaVLaHu (FaGaLa LiLFaGaLi FaGLaHu)

“(Kendi) Havlindeki meleine … diye kavl etti.”

مَلَّة içi dolu kapatılmış torba, إِمْلَاء içine koymak demektir. إِمْلَال tamamen doldurup çuvalın ağzını dikmek demektir. ملء Kur’an’da 25 defa geçmektedir. م enginliği, ل belirliliği, ء gücü ifade eder.

حَوْل Ağaçlık yerleri çevreleyen topraktan tümsek ve çukur demektir. حول Kur’an’da 25, حور ise 13 defa geçmektedir. Toplam 38 (2*19) eder.

ح hareketi,  وberaberliği, ل belirliliği ifade eder.

Musa Firavuna ya ben bir delille gelmişsem demiştir. Firavun da getir öyleyse deyince Musa sopayı büyük yılan yapmış elini de koynundan beyaz olarak çıkarmıştır. Böylece Firavun işin ciddiyetini anlamış olur. Mısırda sahirler (büyücüler) halkın bilmediği teknolojiye sahip idiler, kendi çocuklarına öğretirler, başkalarına göstermezlerdi. Her biri yaptığı marifeti tanrının kendilerine verdiği güçle yaptıkları imajını verirlerdi. Yine bu sahirler Firavun ile bir olup onun etrafında, sihri tanrılık gücü olarak halka sunarlardı. Kendilerinden olmayan Musa’nın da marifet göstermesi karşısında onun da bir sahir olduğunu kabul ederek ne yapacağına karar vermek için çevredekileriyle istişare eder.

إِمْلَاء doldurmak demektir. Türkçede zaten kullanıyoruz, imla diyoruz. Türkçede bir çukuru doldurmaya imla dediğimiz gibi yazdırmaya da imla diyoruz. Topluluk hiyerarşi içinde örgütlenir, hayvanlar dâhil birlikte yaşayan canlılarda alt üst sıralaması vardır. Topluluk içinde doğan çocuk kendisinden yaşlı olanları taklit etmeye başlar, böylece başlangıçta yaş bu sıralamayı sağlar. Yaş ilerledikçe becerikli olanlar kendiliğinden öne çıkarlar. Yaş daha da ilerleyince bilgili olanlar öne geçerler. Kalabalık topluluklarda bu öne geçenler topluluğu yönetmeye başlarlar. Alt kuruluşlar birkaç kademe olabilir. Türkiye’de iller ve ilçeler vardır, belediyeler vardır. En üst kuruluş “Mele” adını alır. Mısır büyük merkezi devlet haline gelmiştir. Firavunun Melei vardır, Mısır’ı onlar idare eder.

حَوْل kelimesi çevre demektir. Bu ayette, o sırada orada bulunanlar anlamında kullanılmıştır. Orada bulunanlara sorar, Musa ile görüşürken de onlar yanındadır. Demek ki ileri gelenlerle birlikte görüşüyorlar. Peygamberler bütün görüşmeleri açık yaparlar. Necva denilen kapalı yerlerde görüşme ancak bazı istisnai hallerde meşru olmuştur. İki çeşit zarf vardır fiillerin zarfı bir de isimlerin zarfı vardır. İsimlerin zarfı hal veya sıfat olur. Burada sıfat alırsak Melei olanların, çevrede olanlar olduğunu anlarız. Hal olarak alırsak الْمَلَأِ olanların içinden o anda orada bulunanları anlarız. حَوْلَهُ kelimesindeki zarfı müstekardır.

إِنَّ هَذَا لَسَاحِرٌ عَلِيمٌ (34)

EinNa HaÜAv LaSAvXiRun GaLİvMun (EinNa HaÜAv LaFAvGiLun FaGİyLun)

“Bu, âlim bir sahirdir.”

سُحَارَة Kesilmiş koyunun akciğeri demektir. Bununla büyü yapmış olmalarından dolayı  سِحْdenmiştir. Sabahın alaca karanlığı ciğere benzediğinden dolayı سَحَر denmiştir.

سحر Kur’an’da 63, سحل ise 1 defa geçmektedir. Toplam 64 (26) eder. س harfi mekânda diziyi ifade eder, ح harfi hareketi ifade eder, ر harfi tekrarı ifade eder.

عَلَم dağın sivri noktası demektir. İnsanlar o tepeye bakarak bulundukları yerleri belirlerler. Sonraları yeryüzü beyler arasında bölüşülünce, her bey hâkim olduğu çevrenin tepesine o çevrenin kendisine ait olduğunu belirleyen işaret koymuştur. Buna “alem” denir. Bugünkü bayrak o dönemin geleneği olarak devam eder. عَرَفَة üstü düzlük dağ veya yayla demektir. İnsanlar ilk zamanlarda burada yıllık veya daha kısa zamana ait toplantılar yaparlardı ve birbirleri ile tanışırlardı. عَرَفَة (Arafat) kelimesi buradan gelmektedir. Hala orada toplanılmaktadır. عِلْم varlıkları sınırlamak suretiyle tanımlamak ve aralarındaki ilişkileri riyazi bir şekilde belirlemektir. مَعْرِفَة ise varlıkları diğerlerinden ayıracak özellikleri ile belirlemektir. ع etkiyi, ل belirliliği, م enginliği ifade eder.

Burada iki tekit harfi vardır. Birisi başta إِنَّ ile gelirken diğeri ise سَاحِرٌ kelimesinin başında gelen لَ harfi (Lam-ul ibtida) olarak gelir. Firavun yanındakilere işin önemli olduğunu anlatmak ister. Bu sıradan değil, önemli bir durumdur, bu bakımdan ciddi bir şekilde düşünmemiz ve karar almamız gerekir demiş olur. Bunun için tekit harfini kullanır.

Sahirler iki gruptur.

Kendisine öğretilenleri icra edenlerdir, bunlar sıradan sahirdirler.

Âlim olanlar ise neden oluştuğunu, nasıl olup da öyle göründüğünü bilen sahirlerdir.

Burada Musa’nın bilen sahirlerden olduğu ifade edilir.

Meslek okulları vardır, bir de meslek fakülteleri vardır. Meslek okullarında, âlim olmayan meslek sahipleri yetişirler. Fakültelerde ise âlim meslek sahipleri yetişirler. Meslekle ilgili projeleri amil meslek sahipleri daha iyi yaparlar, proje hazırlamasını ise âlim meslek sahipleri yaparlar.

Kenan Evren, İmam Hatip Okulları mezunlarını da üniversiteye gönderebilmek için meslek liselerini kaldırmış, hepsini aynı statüye koymuştur. Yüksekokulları kaldırmış, hepsini fakülte yapmıştır. Bu uygulamalar yanlış olmuştur. İnsanların bir kısmı iş yapma konusunda mahirdir, bir kısmı ise düşünmede mahirdir. İnsanların nerede kabiliyetleri varsa orada çalışmaları gerekir.

Ayette Firavunun âlim sahir demesiyle bu ayırımı Mısır yönetiminin bildiğini ifade edilmiş olur. Kur’an’da bir şey ifade edilir, bir kelime veya kural geçerse var olan bir yapı anlatılır demektir.

YORUM

Mısır yönetimi merkezi devlet yönetimidir ve merkezi yönetimin ilkidir. Allah yönetimlerden merkezi olanlar ve olmayanlar olarak iki örnek uygarlığı insanlığa sunmuştur. Bu iki uygarlık sonraları da devam edecektir. Bugünkü kapitalist ve sosyalist düzenler o uygarlıkların bir devamıdır. Sosyalizm de Liberalizm de ömrünü doldurmuş ve merkezi olmayan uygarlığa zemin hazırlamıştır.

Üçüncü binyıl uygarlığı bu iki uygarlık sisteminin sentezinden oluşacaktır.

Devletler topluluğunda, ülkelerin bölgelerinde, ilçelerde ve semtlerde sosyalizm uygarlığının kuralları değerlendirilecektir.

İnsanlıkta, ülkelerde, illerde, bucaklarda ve ocaklarda ise Liberalizmin yerinden yönetim ilkesi uygulanacaktır.

Her iki uygarlığın sentezini Musa Peygamber yapmıştır. Musa Mısır’da doğup büyümüşse de kendisi Mezopotamyalı bir aileye mensuptur. Ayrıca yerinden yönetimi öğrenmek için 10 sene gurbette yani Peygamber Şuayb’ın yanında yaşamış, orada evlenmiş ve ailesini bir Mezopotamyalı olarak kurmuştur.

Bugün bizlere düşen görev Doğu sosyalizmi ile Batı liberalizmi/kapitalizmini sentez ederek yeni bir uygarlığı oluşturmaktır. Her iki uygarlığın olumlu deneyimleri vardır, o deneyimleri birleştirmemiz gerekir. Batı müspet ilimde ve sanayide tarihin en başarılı uygarlıklarından birini oluşturmuştur. İslamiyet ise hukukta ve yönetimde tarihin en büyük uygulamasını yapmıştır. Biz bu iki uygarlığı öğrenmek zorundayız. Bunun için Kur’an Arapçasının ve Matematiğin öğrenilmesi gerekir. Bu ilimle olur.

Akevler 50 senedir bu ilke içerisinde faaliyet gösterir.

Öz Türkçe ile

“(Kendi) Çevresindeki ileri gelenlere ‘Bu, bilgin bir büyücüdür.’ dedi.”

Kur’an kelimeleri ile:

“(Kendi) Havlinde olan meleiye ‘Bu, alim bir sahirdir.’ diye kavl etti.”

QAvLa LiLMaLAvEi XaVLaHu EinNa HaÜAv LaSAvXiRun GaLİvMun

قَالَ لِلْمَلَأِ حَوْلَهُ إِنَّ هَذَا لَسَاحِرٌ عَلِيمٌ (34)

***

DEVAMI VE TAMAMI

"SEMİNERLER"DE...








Sayı: 569 | Tarih: 17.05.2020
Uğur Dündar
Çatışma!..
BEYİN KONTROLÜ.
716 Okunma
Hüseyin Bağdatlı
Ahmet Hakan
Bundesliga başlayınca alkış, bizde lig başlayınca auuvv
Futbol oyalamacası
647 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Barlas
Dünyanın hiçbir ülkesi artık Türkiye’den daha gelişmiş
Her yer aynı
638 Okunma
Tayibet Erzen
Ergün Diler
EŞ-ZAMAN
Merkezi Sistemin Çöküşü
550 Okunma
1 Yorum
Süleyman Karagülle


© 2024 - Akevler