Bu salgın da geçecek ama özellikle ekonomiyi delip geçe
684 Okunma, 1 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

10/04/2020

Bu salgın da geçecek ama özellikle ekonomiyi delip geçecek

Uyarıları dinlemeyip sokaklara dökülenler ve tıklım tıklım yaşamayı sürdürenler, ya akılsızdır ya da cahildir. Bunlara herhalde Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbangül Berdimuhammedov'un koronavirüsten söz etmeyi yasaklayan anlayışı uygun düşecektir. Oysa okuma yazmaları olsa koronavirüs salgınında dünya çapındaki vaka sayısının 1 milyon 452 bin, ölü sayısının da 83 bin olduğunu görürlerdi. Mesela İran, 4 bin 697 yeni koronavirüs vakası ve 131 yeni ölüm bildirerek toplamda 67 bin 286 vaka ve 4 bin 3 ölüme ulaştı.

Ekonomi daralacak
Bu sayılar sadece bugünü ilgilendiriyor. Bir de "
Yarın" meselesi var. Yani salgından sonraki dünyanın sayıları da ekonomi açısından hiç iyimserlik vermiyor. Mesela Dünya Ticaret Örgütü (WTO) küresel ürün ticaretinin 2020 yılında Kovid-19 salgını nedeniyle yüzde 32'ye kadar düşebileceği uyarısı yaptı. Fransa'da ekonominin ilk çeyrekte yüzde 6 daralması bekleniyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın da ikinci çeyrekte yüzde 9.8 daralması bekleniyor.

Tamamı için https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/04/10/bu-salgin-da-gececek-ama-ozellikle-ekonomiyi-delip-gececek

Yorum:

Asıl felaket kapıda

Bu yaşananlara bir isim vermek, bir değerlendirme yapmak her geçen gün biraz daha zor oluyor. Bildiğimiz hiçbir şeye benzemiyor. Zihinlerde bıraktığı etki de ürkütücü. Belirsizlik ve kaygı içindeyiz. Kimse ne kadar süreceğini bilmiyor, sonrasında ne olacağını da bilmiyor. Bildiğimiz tek şey hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağı, o da iyi yönde mi onu da bilmiyoruz.

Malın, mülkün, mevkiin, şöhretin hiçbir değerinin olmadığını çok net bir şekilde gördük. Hayatımızın merkezine koyduğumuz birçok şeyin aslında temel ve hayati ihtiyaçlar olmadığını da gördük.

Hepsini gördük de acaba ders aldık mı? Paylaşmanın ne demek olduğunu anladık mı? Biri açken diğerinin tok olmaması gerektiğini kavradık mı?

Cevap ‘Hayır’ bile olsa sorun değil. Allah biz anlayıncaya kadar, Adil Düzen’i getirinceye kadar imtihana devam edecektir.

 

Tayibet Erzen


YorumcuYorum
Hüseyin Kayahan
14.04.2020
11:34

Firavuna 9 ayet (uyarı) gönderildi ama o bunu anlamadı. İbraniler oradan çıkıp, çeşitli meşakkatlerle Filistine ulaşıp bir devlet kurdular. Antik Mısır devleti  1000 yıldan daha fazla yaşamaya devam etti. Ta ki Roma İmparatoru Sezar'ın Mısır'ı sömürge yapmasına kadar. İbraniler de Babillilerin onları darmadağın etmesine kadar refah içinde kaldılar.

Deme o ki, bozulan her şey yok olur, yeni yeni oluşumlar ortaya çıkar. İnsanlık kalıcıdır. Sonsuza kadar hiç bozulmadan bir varlık mümkün değildir. Her varlık gelişen hayata uyamaz hale gelince bu dünya görevinden azledilir.

Bu salgından sonra sadece biz değil, herkes düşünecektir. Herkes çözümler aramaya başlayacaktır ve yarış şimdi başlayacaktır. Teknoloji geliştirmenin tek başına yeterli olmadığını herkes anlayacak.

saygılarımla.





Sayı: 564 | Tarih: 12.04.2020
Mehmet Barlas
Bu salgın da geçecek ama özellikle ekonomiyi delip geçe
Asıl felaket kapıda
684 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Ahmet Hakan
Bakan Soylu özeleştiri yaptı
Uzun süreli sokağa çıkma yasağı çok zor
636 Okunma
2 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Uğur Dündar
Kabus Gecesi!..
Mü'min lerin büyük imtihanı.
631 Okunma
Hüseyin Bağdatlı
Ergün Diler
SON RAUND
Doğruyu Bulan Kazanacak
621 Okunma
2 Yorum
Süleyman Karagülle


© 2024 - Akevler