Madem sigaraya devlet bu kadar düşman…O zaman neden içi
775 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

29.09.2019

Madem sigaraya devlet bu kadar düşman…O zaman neden içicilik yasa dışı değil?

Sanmayın ki bugünlerde İstanbul'da herkes geride kalan 5.8'lik depremin yarattığı paniği konuşuyor... Bugünlerde sigara içenler de içmeyenler de, özel otomobillerin bile arka koltuklarında sigara içenlere verilen cezaları konuşmakta... Çeşitli dozlardaki tepkilere konu olan bu konuşmalardan birinde, öfkeli bir kişi, "Arabamı satıp bisiklet alacağım. Herhalde bisiklette sigara içtiğim için de ceza yazmazlar" diyordu.

Kötü alışkanlık
Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan kaynaklı olan sigara düşmanlığının çok mantıklı izahı tabii ki var. Sigara keyif verdiği oranda çeşitli hastalıklara ve bu arada akciğer kanserine de sebep olan çok kötü bir alışkanlığın aracıdır. Bu satırların yazarı olan ben uzun yıllar sigara içtim ve bu nedenle iki kez ameliyat masasına yattım. Dört yıla yakın zamandır hiç sigara kullanmıyorum. Ve hala sigarayı nasıl olup da bırakabildiğime inanamıyorum.

Özel hayat

 

Tamamı için https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2019/09/29/madem-sigaraya-devlet-bu-kadar-dusman-o-zaman-neden-icicilik-yasa-disi-degil

 

Yorum:

Yasaklar

Anlık kararlarla, kişisel tercihlerle bir şeyleri yasaklamak ve cezaya tabi tutmak, ucu bucağı olmayan bir yol gibi, olabildiğince uzayabilir ve her türlü ihtimali de taşıyabilir.

Referans, insan aklı veya toplumsal tercihler olacaksa o zaman zaten bir denge beklemek yersiz. Çünkü bugün yasak olan, yarın zorunlu hale gelebilir. Buna kimin, nasıl karar verdiğine bir bakmak lazım.

Bugünkü sigara, alkol yasakları ve bunlara benzeyen tüm yasaklarda, ceza ile yasaklamak yerine otokontrolün sağlanacağı bir yol izlenmelidir. Kişi kendisine o veya bu şekilde zarar verecek şeylerden uzak durur. Siz onu kontrol etmeye kalkarsanız bu hem etkili olmaz hem de ekstra zorluklar meydana getirir.

 

 

 

 

 

Tayibet Erzen






Sayı: 537 | Tarih: 29.09.2019
Ahmet Hakan
Depremin duası olur mu, olmaz mı?
Deprem duası
1124 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Ergün Diler
Aileler yarışıyor
Türkiye güçlü bir devlettir
820 Okunma
1 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
Madem sigaraya devlet bu kadar düşman…O zaman neden içi
Yasaklar
775 Okunma
Tayibet Erzen
Uğur Dündar
İmamoğlu’nun yanındayım 29 Eylül 2019
DEPREM BOMBASI VAR'MIDIR ACEP ?
638 Okunma
Hüseyin Bağdatlı


© 2024 - Akevler