Bu kadar büyük değişimi anlamak zaman alacaktır
876 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

20.07.2018

Bu kadar büyük değişimi anlamak zaman alacaktır

Yeni anayasal düzenin yüzlerce yıldan bu yana devam eden sosyo- politik yapıyı da değiştireceğinin farkında mıyız? Çünkü "Vesayetçi Sistem" diye bildiğimiz eski düzen "Seçilmişler- Atanmışlar" çelişkisi üzerinde kuruluydu.

Çevre-merkez 
Başkanlık sisteminde
 ise artık halkın seçtiği Cumhurbaşkanı, yürütmenin başı olarak atanmışların yapısını da değiştiriyor. Böylece devlet yönetimindeki iki başlılık sona eriyor. Aynı zamanda "Çevre" de demokrasi sayesinde "Merkez"e geliyor.

Reaya ve merkez 
Bakalım yüzyıllara dayanan
 eski düzenden yeni düzene geçerken, aradaki farkı anlayabilecek miyiz? Eski düzende Osmanlı'nın "Reaya" dediği "Çevre"yi "Köylü ve halk" temsil ederdi. Buna karşı "Enderun" denilen asker ve sivil atanmışlar da "Merkez"i oluştururdu. Bu ikilem "Medrese-Üniversite" veya "Yeniçeri-Düzenli Ordu" gibi alanlara da yansırdı.

Tamamı için
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2018/07/20/bu-kadar-buyuk-degisimi-anlamak-zaman-alacaktir

 

Yorum:

Zamana gerek yok, her şey ortada!

Dışa bağımlı ve taklitçi bir siyaset güttüğümüzün açık bir delili daha şu an gündemde. Fransa’da altı kez uzatılan OHAL sonrası çıkan sıkıyönetim yasasının bir benzeri şimdi de ülkemizde çıkarılmak isteniyor ve gerekçemiz hazır; Fransa da aynısını yapıyor.

Tabi, Fransa yaptıysa doğrudur başka söze ne hacet. Aylardır bidemokrasi yaşadığımız yetmiyormuş gibi şimdi de bu süreç normalleştirilmeye çalışılıyor. Ülke batışa doğru gideceği için muhalefetin sesi çıkmıyor, ne de olsa bu onların işine gelir. İki köpek öldü diye günlerce pankart sallayan sivil toplum örgütleri de sakin. İyi, güzel, sıkıntı yok, herkes halinden memnun.

Hükümlere tam bir inisiyatif hakim ama kimin inisiyatifi? Sizin (varsa paralelinde eşinizin ve çocuklarınızın da) suçlu olduğunuza birileri kanaat getiriyor, sonrasında çık işin içinden çıkabilirsen.

 

 

Tayibet Erzen








© 2024 - Akevler