MİT nerede?
1238 Okunma, 0 Yorum
Mahir Kaynak - Star
Süleyman Karagülle

26 Ocak 2010

 

Eğer ülkeyi yöneten kişi siz olsaydınız rejime ve ülkenin güvenliğine yönelik faaliyetleri gazetelerden mi okurdunuz yoksa bu konuda görevli kurumlarından mı bilgi alırdınız? Türkiye bir ilke imza atıyor hem rejime yönelik hem de ülkeyi savaşa sürükleyecek planları gazetelerden öğreniyor. Eğer demokrasi taraftarı medya olmasa bir sürü darbe teşebbüsünden ve bu uğurda ülkeyi Yunanistan’la savaşa sokmayı düşünen planları bilemeyecektik.

Genel görünüm böyle olmakla birlikte göründüğü gibi kabul edilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü her devlet ülkenin güvenliğini tehdit eden oluşumları izlemek için kurumlara sahiptir ve MİT’in görevi budur.

MİT’teki bu derin sessizliğin sebebi nedir? Gerçi Ergenekon davasında, talep üzerine, kayıtlarında bir darbe teşebbüsünün olmadığını bildirdiler ama gazetelerin hepsi bu konuyu tartışırken bu kurum ne yapıyor, ne düşünüyor?

12 Mart döneminde MİT darbe teşebbüsünü gerektiği biçimde ve kuralların hepsine uyarak izledi ama darbecilerle darbeyi engelleyenler uzlaşıp ortak bir hükümet kurunca izleme görevini yapanlar tasfiye edildi, hatta cezalandırıldı. Acaba MİT benzer bir sonuçla karşılaşmak istemediği için mi olayın dışında kalmayı yeğliyor? Böyle olmadığına kesinlikle eminim. Bu kurumda çalışanlar kişisel hesaplarla devleti tehlikeye atmazlar.

Bir şeyin daha dikkatlerden kaçtığını gözlemliyorum. Geçmişte nerede bir olumsuzluk, hatta kanunsuzluk varsa arkasında MİT’in olduğu söylenirdi. MİT kamuoyuna bir fesat yuvası olarak sunulurdu. Bugün kimse onun adını bile ağzına almıyor. Türkiye’de operasyon yapan güçlerin ilk işi bu kurumu itibarsız hale getirmekti. MİT’in ne kadar akıllıca davrandığını fark ediyor musunuz? Savaşa katılmadı, yara almadı, etkisiz hale getirmeye kimse gerek görmedi.

Bu kurumu geçmişteki bağlarım nedeniyle savunduğum sanılmasın. Oradan çatışarak ayrıldım ve daha sonra kurumdaki bazı kişilerin operasyonlarına maruz kaldım.  Ben ülkemi savunuyorum ve böyle bir kuruma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Ülkeye yönelik bazı operasyonlar  yapılıyorsa, rejime ve ülke güvenliğine yönelik faaliyetler varsa bunu izleyecek kurum MİT’tir. Ülkemin kişisel tercihlerle değil kurumsal kararlarla yönetildiğini ya da böyle olmasını dilediğim için tartıştığımız konularda son sözü bu kurumun söyleyeceğini düşünüyorum. Acaba bu kurumun tespitleri  nedir?

Kurumdaki bu derin sessizliğin nedenini bilemem, tahmin de edemem. Ancak bir temennim olabilir. Türkiye’deki darbe teşebbüsleri, bunların kamuoyuna sunuluş yolları ve biçimleri bir bütün olarak ele alınır ve operasyonun, daha doğrusu operasyonların gerçek fotoğrafı çekilir. Bunun kurum tarafından kamuoyuna yansıtılması gerekmez. Hükümet başta olmak üzere gerekli yerlere bilgi verilir ve eğer hükümet bir karşı operasyon yapılmasını isterse bu planlanır ve icra edilir. Böylece sürekli birbirinin karşıtı olması için her türlü çabanın sarf edildiği devletin kurumları, kendi yerlerini bilerek, kucak kucağa çalışırlar.

Yazının tamamı için tıklayınız.

 

Yorum:

 

Mahir Kaynak-Ülkeyi yöneten olsaydınız haberleri medyadan mı devlet görevlilerinden mi öğrenirdiniz.

Süleyman Karagülle-Devletin haberleri değerlendiren bir merkezi olur. Oraya bütün haberler gelir, değerlendirilir. Cumhurbaşkanı, başbakan ve genelkurmay başkanı bu raporu değerlendirerek devlet halka duyuracak şeklini verir tüm devlet kurumları ve halk ona dayanarak hareket eder. MIT gizli istihbarattır. Haberleri değerlendirme merkezi değildir.  Medya ise yabancı sermayenin baskısındadır. Haberleri onun istediği şekilde ortaya koyuyor.

Mahir Kaynak- Bence haberleri gazetelerden değil, MİT ten öğrenmeliyiz.

Süleyman Karagülle- MİT haberleri toplama kurumudur. Gizli olduğu için denetimsizdir.  MİT haberleri topladığında kendilerinden bahsedilenlere bildirmelidir. Onlara da savunma hakkı verilmelidir. Ayrıca isteyen merkeze haber bildirebilmelidir. İtham edilenlerden savunma alınmalıdır. Bu haberlere dayanarak demokratik yoldan oluşmuş heyet rapor tanzim edip devlete arz etmelidir. Sonra Devlet başkanının onayladığı şekli ile açıklanmalıdır. Gizli kalacaklar da gizli kalmalıdır.

Mahir Kaynak - MİT neden sessiz?

Süleyman Karagülle- MİT açıklamalar yapmaya yetkili değildir. Resmi açıklamayı devlet başkanı, başbakan veya genelkurmay başkanı yapar. MİT Haber toplayan örgüttür. MİT e haberin yorumunu, yapmasını verirseniz, bazı aktif işlere bulaştırırsanız onu başkaları etki altına alır.  1960 lar da İzmir’de idim. Oradaki dindarlar MİT tarafından takip ediliyordu. Nurcular hedef yapılmıştı. Dindarlar da yer altı faaliyetlere katılır olmaya başlamışlardı. Akevler buna karşı çıktı. Fethullah Gülen bize katıldı. Erbakan legal çalışmaların önderliğinin sonunda, MİT e rağmen dindarların devlete karşı faaliyetlere katılmaları önlendi. Bu gün MİT i bu tür illegal faaliyetlere sürükleyen eylemlere MİT katılmamaktadır. Ordunun emrindedir. Onun için sessizdir. Takdir ve tasvip ediyoruz.

Mahir Kaynak- MİT mensupları tasfiye ediliriz korkusu ile susmazlar.

Süleyman Karagülle- MİT olaylara katılmaz, aldığı haberleri devletin yetkililerine iletir. Yetkililer onu başka bir kuruma değerlendirtirler. Kendileri kullanırlar. CIA nın uzantısı olarak kurulan MİT yöneticileri devlet kedileri imiş gibi derin devlet olmaya kalkıştılar. Olayları provoke ettiler. Suçsuz olan memleket sever vatandaşları takip edip rahatsız ettirdiler. Akevler hiç bir yerden kredi almadan, vergi kaçırmadan, meşru kurallar içinde halkı organize etmeye başladı. MİT akla gelmeyen faaliyetleri ile bu çalışmaları önlemeye başarısız kılmaya çalıştı. Biz onların bu saldırılarına rağmen devletimize sadık kaldık. Meşru yollarla düzeltmeye çalıştık. Anayasa ekseriyeti ile iktidar olduk. Ordunun aldığı kararla MİT de zararlı olmaktan çıktı. Vatandaş suç işler bürokrat suç işlemez mantığı ilkel mantıktır. İnsan her yerde insandır. Hüsnü niyet sahibi olmak asıldır. Ama her kesimde kötü niyetli insanlar olabildiği gibi iyi niyetli olup hata yapanlar da olabilir. MİT mensubunu dışlamak yanlıştır. Melekleştirmek de yanlıştır.

Mahir Kaynak- MİT akıllıca davrandı. Kendisini korudu.

 Süleyman Karagülle-  MİT hiç bir zaman sevilir, güvenilir bir kuruluş olmadı. Halk arsında bu ajan ve MİT ten deyip dışlamıştı. Biz Akevler olarak hiçbir işi kapalı yapmadık. Tüm görüşmeleri ve kararları açık yaptık. MİT elemanlarının aramızda bulunmalarından hoşlandık. Çünkü devlet bizden doğru haberler alıyordu. Devletin yanımızda olması gerekirdi. Askerler yanımızda oldular. Sivil yönetim hep karşımızda olmuştur. En haklı davalarda tam kazanacağımız zaman MİT ten biri gelir hâkimlerin kulağına bir şeyler fısıldar ve sonunda bize iftira endenler beraat ederdi.  Biz görevlinin bu hatasını kurumun hatası olarak kabul etmedik. Böylece daima devletin yanında yer aldık. Sonunda başardık. Şimdi ordu da milletin yanındadır. MİT te milletin yanındadır. Ordunun işi bittiği zaman sıra MİT’e gelecektir.  Şimdi dayanışmasınlar diye dokunulmuyor. Ne var ki ordunun işi bitmeyecek ve MİT’e de sıra gelmeyecektir.

Mahir kaynak – Ben kurumu savunuyorum. Yoksa ben de MİT mağduruyum.

Süleyman Karagülle- Devletin açık istihbarat kurumu olmalıdır. Vatandaş eline geçen bilgiyi bu kuruma iletmelidir. Kimin lehinde veya aleyhinde bir haber olursa kişiye bildirilmeli, savunması alınmalıdır. İstihbarat örgütü haberleri, devletin değerlendirme merkezine bildirmelidir. Merkez, olayları sebep sonuç zinciri içinde tespit edip devletin üst yöneticilerine arz etmelidir. Onlar kedilerine göre haberi resmileştirip halkına duyurmalıdır. Halk bu resmi görüşe inanmalı ona göre davranmalıdır. MİT haberleri değerlendirip açığa vurmamalıdır. Provokasyonlara asla katılmamalıdır.  Mahir bey tek taraflı savunma yapıyor.

Mahir Kaynak- Devlet kurumların karaları ile yönetilmelidir. Kişilerin tercihleri ile değil.

Süleyman Karagülle- Devleti bürokratlar yönettiği zaman yabancı güçler yönetir. Bürokrat yönetici, değildir. Bürokrat yöneticilerin emirlerini yerine getiren örgüttür. O emretmez emir alır. Bu emri yönetenler Devletin sorumlularıdır. Devlet başkanı, başbakan ve genelkurmay başkanı… Bunlar ister demokratik yoldan ister diğer kuvvetler tarafından getirilsin, devleti bunlar yönetir. Bürokratlar bunlara bilgi sağlar ve bunların kararlarını icra eder. Gizli örgütler devleti idare ederse bu gün ki zulüm olur.

Mahir Kaynak- Tavsiyem kurumlar kendi içinde ama birbiriyle uzlaşmış bir biçimde gerekli planları yapar ve uygularlar.

Süleyman Karagülle-  Hukuk düzeninde devlet suçluları yakalar ve cezalandırır. Devlet vatandaşlara cephe almaz ve onlarla kitle savaşı yapmaz. Yurt içinde hukuk düzeni hâkim olacaktır.  Soruşturma müessesi ıslah edilmelidir. Karakol soruşturmasına çok zaruri hallerde başvurulmalıdır.  Dışarıdan önce sözlü sonra yazılı soruşturma yapılmalıdır. Zaruret hallerinde duruşmalı soruşturma yapılmalıdır.  Bilirkişilik müessesi ıslah edilmelidir. Taraflar bilirkişileri atamalı baş bilirkişiyi bilirkişiler seçmelidir. Savunma müessesi ıslah edilmelidir. Savcılık kaldırılmalı siyasi partilerin avukatları kamu davaları açabilmelidir. Hakemlik sistemi ıslah edilmelidir. Hâkimler soruşturma yapmamalı hüküm kararlarını vermemelidir. Sadece yargının akışını sağlamalıdırlar.  Her şey yargı yoluyla çözülmedir. Çözülemiyorsa sıkıyönetim ilan edilmeli o zaman askeri usullerle güvenlik sağlanmalıdır. Ordunun görevi ülkeyi dış saldırılara karşı korumaktır. MİT ordunun emrinde olmalıdır ve istihbarat iç güvenlikle değil dış savunma ile olmalıdır.

 

• Nereye gidiyoruz? 30 Ocak 2010 Cumartesi yazı özeti:

 

 Mahir Kaynak- İnkılâp eski kadronun tasfiyesi şeklinde değil eski kadronun eğitimi ile yapılmalıdır. Pirince giderken bulgurdan olmayalım.

 Süleyman Karagülle -  İnkılâbın başarılı olması için önce ilim adamları yeni düzeni planlarlar. Yine ilim adamları bir geçiş planını yaparlar. O plana göre belli bir geçiş dönemi içinde yapılır. Din adamları bu plana halkı inandırırlar. İş adamları yeni plana göre işletmeler kurmaya başlarlar. Siyasiler ise hukuk düzenini oluştururlar.  Uygulamada sorunlar çıkar ilim adamları bunları çözerler, Biz Adil Düzene göre İnsanlık Anayasası ile hedefimizi tespit ettik. Şimdi geçiş anayasasını hazırlıyoruz. Sonra buna göre halk işletmelerini kuracağız. Sonunda diğer siyasi partilerle uzlaşarak anayasayı değiştireceğiz.

 

• Çözüm önerisi yok! 31 Ocak 2010 Pazar

Mahir Kaynak: Siyasi partiler oy peşinde. Yenidünya için bir çözüm önerileri yok. Cumhuriyetin kuruluş felsefesi değişen şartlara uydurulmalıdır. Türkiye ırk ve din ayrımcılığı yapamaz. Güvenlik uluslararası dayanışmaya dayanır.

Süleyman Karagülle: Türkiye adil düzeni uygulayarak örnek devlet olabilir. Cumhuriyetin kuruluş felsefesi coğrafyaya, dile, dine ve aktı ulusçuluk anlayışına dayalı barışçı bir devlet olmaktır. Bunlar birleştiricidir. Bunlar dışlayıcı olabilirler. Dışlayıcılık bırakılmalıdır. Ama birleştirici, olma hususu korunmalıdır. .

 

Süleyman Karagülle






Sayı: 34 | Tarih: 31.01.2010
Toktamış Ateş
İslamiyet ve demokrasi
1978 Okunma
Osman Eskicioğlu
Mehmet Şevket Eygi
Hilmi Özkök Paşa’ya Teşekkür ve Bazı Dakikalar
1271 Okunma
7 Yorum
Emine Hocaoğlu
Mahir Kaynak
MİT nerede?
1238 Okunma
Süleyman Karagülle
Ahmet Hakan
CHP’nin yeni starı Muharrem İnce
1196 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Rasim Ozan Kütahyalı
Dürüst ol İlker Paşa...
1130 Okunma
Recep Yıldırım
Yılmaz Özdil
Ay'da petrol bulundu...
1069 Okunma
Leyla Okta
Hayrettin Karaman
Ordunun bütünü değil
1065 Okunma
Hilmi Altın
Zülfü Livaneli
Katil seven ülke
1063 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ebubekir Sifil
Biz ve Onlar
1041 Okunma
Zafer Kafkas
Fikret Bila
Vatandaş! Her şeyin evvela hakikatini ara
1034 Okunma
Harun Özdemir
Fehmi Koru
Keser döner sap döner
1014 Okunma
Ahmet Kirtekin
Mehmet Altan
Darbe lafı neden bitmiyor?
1009 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Ruşen Çakır
Alevi açılımında son dönemeç
994 Okunma
Tayibet Erzen
Reşat Nuri Erol
Konferans, kar, kriz ve tufan
972 Okunma
Ilker Ardic
Can Ataklı
Darbe planları uçuşuyor, hükümet nerede?
971 Okunma
1 Yorum
Mesut Karaaytu
Mehmet Niyazi
Genelkurmay Başkanı Başbuğ'a 'Açık mektup'
923 Okunma
Abdurrahman Erol


© 2024 - Akevler